Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Τα 310 εκατ. των προστίμων της Novartis αφορούν τις δωροδοκίες στη χώρα μας...

«Παρανομήσαμε στην Ελλάδα, πληρώνουμε στις ΗΠΑ»
Εξωδικαστικός συμβιβασμός ανάμεσα σε μια κρατική αρχή που ελέγχει μια εταιρεία για βαρύτατα αδικήματα και στην ελεγχόμενη εταιρεία σημαίνει ένα πράγμα: ότι η εταιρεία αποδέχεται πλήρως το κατηγορητήριο. Είναι ηχηρή ομολογία ενοχής, που απλώς παρακάμπτει μια χρονοβόρα και ακριβή δικαστική διαμάχη με τίμημα ένα σχετικά μικρότερο πρόστιμο..

Αυτό έγινε χθες με την ανακοίνωση της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η Novartis συμφώνησε να καταβάλει στο αμερικανικό Δημόσιο πρόστιμα 345 εκατ. δολαρίων για τη «μηχανή» εξαγοράς και επηρεασμού αξιωματούχων, γιατρών και άλλων παραγόντων του κυκλώματος που είχε στήσει στην Ελλάδα, στη Νότια Κορέα και στο Βιετνάμ.
Τα 310 εκατ. των προστίμων αφορούν τις δωροδοκίες στη χώρα μας. Είναι ο απόλυτος εξευτελισμός του ελληνικού πολιτικού και νομικού συστήματος. Για την τεράστια ζημιά που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο, αποζημιώνεται το αμερικανικό Δημόσιο. Γιατί;
Γιατί τέσσερα χρόνια από την αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis, στην Ελλάδα μια ιδιότυπη συμμαχία κομμάτων, μέσων ενημέρωσης και διεφθαρμένων παραγόντων της Υγείας επέβαλαν την πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας. Στη θέση του σκανδάλου ορθώθηκε η καρικατούρα της «σκευωρίας».
Αυτή η επιχείρηση εξαφάνισης του πραγματικού σκανδάλου ολοκληρώθηκε χθες με το φιάσκο της προανακριτικής για τον Παπαγγελόπουλο. Κυβέρνηση και ΚΙΝ.ΑΛΛ. έκλεισαν άρον άρον τις εργασίες της επιτροπής, μην επιτρέποντας στον κατηγορούμενο τον οποίο κατασκεύασαν να απολογηθεί με την αναγκαία άνεση και επάρκεια. Ούτε τους τύπους κράτησαν, ούτε τα προσχήματα.
Μέχρι τις 15 Ιουλίου η επιτροπή θα παραδώσει το πόρισμά της. Αμφιβάλλει κανείς ότι θα είναι καταδικαστικό για τον Δ. Παπαγγελόπουλο; Οχι. Πιστεύει κανείς ότι η Ολομέλεια της Βουλής στη συνέχεια δεν θα τον παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο; Οχι. Υποψιάζεται κανείς ότι η σπουδή της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μετατρέψει βιαστικά την προανακριτική οπερέτα σε συνοπτικό «έκτακτο στρατοδικείο» σχετίζεται με την εξέλιξη στις ΗΠΑ; Προφανώς πολλοί.
Το παζλ του πραγματικού σκανδάλου ολοκληρώθηκε. Καταλαβαίνουμε πια τι εννοούσε ο Αδ. Γεωργιάδης όταν τον Νοέμβριο αποφαινόταν ότι «σκάνδαλο Novartis δεν υπάρχει». Αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο είναι αποφασισμένη να συγκαλύψει τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος, όχι μόνο δεν έχει πρόθεση να διεκδικήσει το παραμικρό από την πολυεθνική, αλλά εκπέμπει μήνυμα ότι η μηχανή της εξαγοράς μπορεί να επανεκκινήσει.
Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020

από :  zoornalistas

«Οι ανώνυμοι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, που τεκμηρίωσαν αυτά τα εγκλήματα (Novartis) είναι ήρωες...»



Μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Novartis με τις ΗΠΑ και την παραδοχή του τεράστιου σκανδάλου από την φαρμακοβιομηχανία για αθέμιτες πρακτικές της στην Ελλάδα, ο δικηγόρος Stephen M. Kohn, του δικηγορικού γραφείου Kohn & Colapinto, με έδρα τις ΗΠΑ, τονίζει πως οι συνολικές κυρώσεις ξεπερνούν τα 300 εκ. δολάρια και σε αυτό βοήθησαν τα μέγιστα οι εν λόγω μάρτυρες.
«Οι ανώνυμοι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, που τεκμηρίωσαν αυτά τα εγκλήματα είναι ήρωες. Έθεσαν σε κίνδυνο τη φήμη και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία για να ενημερώσουν τις αρχές σχετικά με το εκτεταμένο σύστημα δωροδοκίας που είχε στήσει η Novartis στην Ελλάδα. Ακόμα και σήμερα, η ασφάλειά τους απειλείται από διεφθαρμένους αξιωματούχους που έκλεψαν χρήματα από το σύστημα και έλαβαν δωροδοκίες», αναφέρει και προσθέτει:
«Οι κυρώσεις πρέπει να λειτουργήσουν ως κάλεσμα αφύπνισης σε όλη την Ευρώπη και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος μπορούν να αναφέρουν εμπιστευτικά και ανώνυμα τις δωροδοκίες ώστε να λογοδοτήσουν οι πολυεθνικές. Ήρθε η ώρα για τους εκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους, που επωφελούνται από τις δωροδοκίες και υπονομεύουν το κράτος δικαίου και διαφθείρουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, να λογοδοτήσουν πλήρως».
«Οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές συνεργάστηκαν πλήρως και αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η αποτελεσματικότητα του νόμου Dodd - Frank και των νόμων περί καταγγελίας από μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος, ώστε να λογοδοτούν διεφθαρμένοι αξιωματούχοι και εταιρείες», καταλήγει. 
Tvxs.gr 26 Ιουν. 2020

"Orlando Furioso"

Άδωνις Γεωργιάδης: Φυλακή
του Γιώργου Λακόπουλου
Πάρτε ένα νόμισμα και παίξτε κορώνα-γράμματα το δίλημμα: λογική ή παραφροσύνη; Αν καθίσει  «λογική» πάμε παρακάτω. 
Αν βάλουμε κάτω πρώτα τη λογική και μετά το νομικό σύστημα της χώρας προκύπτει  ότι ανάμεσα στον Άδωνι Γεωργιάδη και την Ελένη Τουλουπάκη, μόνο μια σχέση μπορεί να υπάρχει: η δουλειά της δεύτερης μπορεί να οδηγήσει στη φυλακή τον πρώτο.
Ο λόγος είναι γνωστός σε όλους. Η Τουλουπάκη είναι εισαγγελέας Διαφθοράς, αρμόδια κατά τον νόμο να ερευνά υποθέσεις για διακίνηση μαύρου χρήματος και τα τοιαύτα. Με οποιαδήποτε αφορμή: από μια καταγγελία μέχρι ένα δημοσίευμα.
 Η κυρία υποχρεούται να αναζητά τεκμήρια για κάθε καταγγελία που εμπίπτει στην αρμοδιότητά της.  Αν δεν τα βρει βάζει την υπόθεση στο αρχείο και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Αν από την έρευνα προκύψει ότι, κατά την κρίση της, μπορεί να σταθεί στο δικαστήριο η σχετική κατηγορία πακετάρει τον μουστερή για τη συνέχεια. 
Από εκεί και πέρα ο Θεός, η ψυχή του και ο δικηγόρος του, ώστε στη δίκη να προκύψει η αθωότητά του.
Έτσι δουλεύει το σύστημα Δικαιοσύνης σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο τον οποίο ανήκει και η Ελλάδα- πλην εξαιρέσεων. 

 Με αυτό το σύστημα έφτασαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς καταγγελίες και λοιπές ενδείξεις  -πριν καν οριστεί επικεφαλής η Τουλουπάκη -για εμπλοκή δέκα πολιτικών στο ωραίο σπορ της δωροδοκίας που ασκούσε εν Ελλάδι η Νοβάρτις.
Η Τουλουπάκη με τους βοηθούς της έφαγε τον κόσμο. Για εφτά από τους δέκα δεν βρήκε στοιχεία που να δικαιολογούν δικαστική συνέχεια και αρχειοθέτησε τους φακέλους  τους.
Ότι τα ονόματα τους βγήκαν στον αέρα δεν ευθύνεται η ίδια, αλλά όσοι ψήφισαν το σχετικό νόμο να στέλνονται οι υποθέσεις στη Βουλή.
Για έναν είναι πεπεισμένη ότι διέπραξε το αδίκημα της δωροδοκίας και  τον παρέπεμπε στα περαιτέρω. Δυο περιπτώσεις είναι υπό έρευνα.
 Ότι άντεξε στην ελεεινή επίθεση εκφοβισμού και λάσπης που δέχθηκε από τους ερευνώμενους την καθιστά ηρωίδα της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Εν πάση περίπτωση άντεξε με την υποστήριξη των δικαστικών οργάνων και συνεχίζει την έρευνα.
Εδώ αρχίζει η τρέλα: κάποιος ανακάλυψε ότι η Τουλουπάκη «πρέπει να μπει φυλακή γιατί παραβίασε το Σύνταγμα» – με τη δίωξη κατά του Ανδρέα Λοβέρδου.
Δεν είναι κάποιος νομομαθής που θέτει έστω ένα νομικό ζήτημα. Είναι ο μόνος που δεν θα έπρεπε να μιλάει: πρώτα γιατί είναι υπουργός και πρέπει να σέβεται τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της.
Ωστόσο ο Άδωνις Γεωργιάδης αυτοδιορίσθηκε  
συνταγματολόγος και αποφάνθηκε ότι 
η Τουλουπάκη  πρέπει να φυλακιστεί.  
Αν ήταν υπουργός  Δικαιοσύνης ή Δημόσιας Τάξης 
 ενδεχομένως θα διέτασσε και τη σύλληψη της. 



Δεύτερο, γιατί είναι ένας από τους δυο για τους οποίους συνεχίζεται ακόμη η έρευνα της Τουλουπάκη για τη Νοβάρτις. Αυτό λένε τα χαρτιά, η δικαστική τάξη, οι νόμοι, οι κανονισμοί και τα γεγονότα.

Εδώ βρισκεται η παραβίαση της λογικής. Αυτός που θεωρητικά  κινδυνεύει με φυλακή, αποφαίνεται να φυλακιστεί αυτή που, θεωρητικά πάλι, μπορεί να τον στείλει μέσα.
Το θέμα θα ήταν για γέλια, αν δεν μιλούσαμε για θεσμούς και νόμους.
Το ερώτημα πλέον είναι αν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι αρμοδιότητα να στέλνει κάποιον στη φυλακή- μετά από δίκη-  έχει η Τουλουπάκη ή ο Άδωνις.
 Με άλλα λόγια αν τάσσεται υπέρ του υπουργού του που αυθαιρετεί ή υπέρ της εισαγγελέως που κάνει τη δουλειά της.
Θα το δούμε στον ανασχηματισμό. Που μάλλον θα προηγηθεί του πορίσματος της Εισαγγελίας για τον Γεωργιάδη.

 από : Ανοιχτό Παράθυρο

Σημείωση : Ο υπέρτιτλος "Orlando furioso" προστέθηκε από τή "Νέα Μύκονο"

Παρακράτος καί "νέο βρώμικο '89" : Ό,τι βολεύει τόν καθένα τό ξεφουρνίζει...

Λίγο κράτει, παιδιά
Είναι κωμικό να μιλάει για "παρακράτος" η παράταξη που έχει συνδεθεί με αυτήν την έννοια. Οσοι έχουν ζήσει το πραγματικό παρακράτος των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών, το οποίο εξέθρεψε και χρησιμοποίησε και εντέλει έπεσε θύμα του και αυτή η παράταξη("ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο", δικτατορία κ.α) γελάνε ή οργίζονται όταν ακούνε τη συνέχεια αυτής της παράταξης, τη σημερινή ΝΔ, να μιλάει για "παρακράτος". Λίγο κράτει, κύριοι της ΝΔ.
Από την άλλη είναι εξίσου κωμικό η άλλη παράταξη να μιλάει για "νέο '89". Οσοι έχουμε ζήσει το 1989 γνωρίζουμε ότι ήταν ένα και ανεπανάληπτο. Εξελίχθηκε σε ολέθριο λάθος (και της τότε ηγεσίας της Αριστεράς) και δεν βλέπω κανέναν διατεθειμένο να το ξανακάνει. Λίγο κράτει, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα πραγματικά προβλήματα είναι άλλα, αφήστε το τσαλαβούτημα στα θολά νερά. Και οι δύο.

Γιώργος Καρελιάς (fb)


 Σημείωση : Ο υπέρτιτλος προστέθηκε από τή ‘‘Νέα Μύκονο’’