Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Επιστολή Aπόστολου Κακλαμάνη στον Πρωθυπουργό

Για φοροδιαφυγή και πολιτική διαφθορά

 Με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, παραθέτει τις προτάσεις που υπέβαλε στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής και της Πολιτικής Διαφθοράς.


Ολόκληρη η επιστολή του Απόστολου Κακλαμάνη έχει ως εξής:
Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ειλικρινώς λυπάμαι, γιατί αναγκάζομαι ν’ απευθυνθώ δημοσίως σε σας, ύστερα από δύο και πλέον μηνών αναμονή ουσιαστικής ανταπόκρισης στις προτάσεις που υπέβαλα στην κυβέρνηση, διά του υπουργού Οικονομικών, με τις, από 22/2 και 25/3 τρ. έτους, ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ- ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΕΣ επιστολές μου. Παραλήπτης των είστε ο ίδιος και αρμόδιοι υπουργοί – συνεργάτες σας. Οι εν λόγω προτάσεις μου, ειδικές και τεκμηριωμένες, αποσκοπούν στην αντιμετώπιση δύο παγκοσμίως γνωστών πληγών της χώρας μας. Πρόκειται για τη μεγάλη φοροδιαφυγή και την πολιτική διαφθορά.
Όσο δεν κλείνουν, θα συνεχίζεται ο διασυρμός της και η αναξιοπιστία των κυβερνήσεών της, ανεξαρτήτως ατομικών προσπαθειών ή ευθυνών καθεμιάς.
1. ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
Δυστυχώς, τα «μέτρα» που εξαγγέλλει η κυβέρνηση για τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, αποτελούν φενάκη για τους έντιμους φορολογούμενους, που θα κληθούν και πάλι να ανταποκριθούν σε αυξημένες επιβαρύνσεις- με ήδη μειωμένη ή ανύπαρκτη την φοροδοτική ικανότητά τους. Επαναλαμβάνουν τα αντίστοιχα μέτρα των κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου (νόμοι 3529/2004, 3336/2005, 3529/2010, 3943/2011), εν γνώσει του γεγονότος ότι υπήρξε «άνθρακες ο θησαυρός» που θα εισέρρεε, υποτίθεται τότε, στα δημόσια ταμεία. Πολλώ δε μάλλον όταν, αντί 3% ή 5% και 8%, για την περίπτωση μη επανεισαγωγής τους τότε, τώρα προτείνεται η καταβολή 15-20% επί των νομιμοποιούμενων αδήλωτων καταθέσεων. Προφανώς, ως επί το πλείστον, δεν πρόκειται για μη δηλωθέντα, νόμιμα εισοδήματα, αλλά για παρανόμως αποκτηθέντα και προϊόντα «ξεπλύματος», δηλαδή κακουργήματα που, η εξαγγελλόμενη «αμνηστία», δεν μπορεί να «ξεπλύνει»...
Ελπίζω ότι, η σημερινή κυβέρνηση, δεν έχει λόγους να...

Bloomberg: Πρώτη συμφωνία μέχρι την Κυριακή με παρέμβαση Τσίπρα

Δημοσίευμα επικαλούμενο αξιωματούχους

Αθήνα και Ευρωπαίοι εταίροι επιταχύνουν τις συνομιλίες για ξεπεραστούν τα εμπόδια και να υπάρξει συμφωνία μέχρι την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας πως στόχος είναι μια προκαταρκτική συμφωνία μέχρι την Κυριακή 3 Μαΐου και «παράγοντας-κλειδί» για την επίτευξη προόδου είναι η παρέμβαση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα για την επίσπευση των όλων διαδικασιών.
Παρά τα αντικρουόμενα μηνύματα που στέλνουν στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την προθυμία για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, διαφαίνεται η θέληση να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις, αρχής γενομένης από σήμερα Πέμπτη και με στόχο μια προκαταρκτική συμφωνία έως την Κυριακή 3 Μαΐου, ώστε να πέσουν οι υπογραφές μέχρι το επόμενο Eurogroup της 11ης Μαΐου, αναφέρει το Bllomberg, επικαλούμενο δυο αξιωματούχους με γνώση των συνομιλιών.
«Παράγοντας-κλειδί» ίσως να αποδειχθεί η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει και να παίξει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, ώστε να σημειωθεί πρόοδος. Κάτι που δείχνει ότι η κυβέρνηση εντέλει προτίθεται ίσως να κάνει αυτά που πρέπει για να εκταμιευτεί η δόση, καθώς δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια, ούτε ρευστότητα, σημειώνει το δημοσίευμα.
Παρόλα αυτά ενδέχεται η συμφωνία να «σκοντάψει» σε αντίθεση που καταγράφεται στους κόλπους της κυβέρνησης, επισημαίνει το Bloomberg, αναπαράγοντας την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για «κόκκινες γραμμές»στις διαπραγματεύσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ στα νησιά, οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και την αγορά εργασίας, καθώς και οι ιδιωτικοποιήσεις».
«Φαίνεται ότι υπάρχει κινητικότητα στη μετατροπή των κουκίδων (bullet points) σε μέτρα», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε χθες στη Βιέννη και αναπαράγεται από το Bloomberg.
Τονίζοντας τη σημασία της συνόδου του Eurogroup στις 11 Μαΐου, ο Σέλινγκ σημείωσε ότι «υπάρχει σαφής αναγνώριση, ότι πρέπει να έχουμε αρκετά στις 11/5 για να μπορούμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση», χαρακτηρίζοντας καλό σημάδι την αναδιάρθρωση της διαπραγματευτικής ομάδας.
matrix24.gr

Τό QUIZ τού Περικλή Γιαννόπουλου*

undefined
Είναι χειρότερος κάποιος ο οποίος γνωρίζει τήν αλήθεια αλλά λέει ψέματα... 
                                           ή 
...κάποιος ο οποίος "κρύβει" τήν αλήθεια επειδή δέν μπορεί νά βρεί τόν πρώτο κρίκο στήν αλυσίδα τών ψεμάτων πού έχει αραδιάσει; 
                     Διαλέγετε καί παίρνετε!

"Ως τότε -επισημαίνει ο Τάκης Θεοδωρόπουλος στήν "Καθημερινή"- μπορείτε νά πέφτετε από τά σύννεφα πού αυτοί οι Βορειοευρωπαίοι μέ τίς "βορειομπογιές" τους, όπως έλεγε και ο Περικλής Γιαννόπουλος
δεν μπορούν να καταλάβουν την εκτυφλωτική διαύγεια του ελληνικού φωτός.
Αυτό το φως που μες στο ντάλα μεσημέρι σβήνει τα περιγράμματα και κάνει την πραγματικότητα να μοιάζει με το φάντασμά της.
Α ρε ψεύτη ντουνιά".


*Σημείωση "Νέας Μυκόνου" : Ο Περικλής Γιαννόπουλος (Πάτρα 1869 - Αθήνα 8 Απριλίου 1910), λογοτέχνης, μεταφραστής και δοκιμιογράφος, υπήρξε ελληνολάτρης διανοητής.
 Δ.Ν.Α.

Ευρωπαϊκές ...επεμβάσεις...

Εργατική Πρωτομαγιά. Από τη διεκδίκηση έως τον εκφυλισμό

undefined 1936: Πανεργατική εξέγερση στη Θεσσαλονίκη και κήρυξη πανεργατικής απεργίας. Σοβαρά γεγονότα με πολλούς νεκρούς και τραυματίες

. Η αφίσα της εκδήλωσης για την ελληνική Εργατική Πρωτομαγιά στο Κοινωνικό Στέκι Πετρούπολης ΟΚΤΑΝΑ   Η αφίσα της εκδήλωσης για την ελληνική Εργατική Πρωτομαγιά στο Κοινωνικό Στέκι Πετρούπολης ΟΚΤΑΝΑ |
Μέρα αργίας; Μέρα απεργίας ή μήπως άλλη μια μέρα ανεργίας, όπως θα είναι και η αυριανή για το ενάμισι εκατομμύριο -καταγεγραμμένων και μη- ανέργων που ζουν στην Ελλάδα; Πολλοί προσπάθησαν να παραχαράξουν το νόημα της εργατικής Πρωτομαγιάς και να τη μετατρέψουν σε μια μέρα λουλουδιών...
Αλλοι κατάφεραν να τη μετατρέψουν σε τυποποιημένη εκδήλωση και αργία. Ολοι εκείνοι όμως που απομυζούν τον ιδρώτα των εργαζομένων, αγωνιούν για το μέγεθος, τη μαχητικότητα και κυρίως την ενότητα των εργατικών συγκεντρώσεων κάθε Πρωτομαγιά. Στην εργατική Πρωτομαγιά επιτέθηκαν όλα τα καθεστώτα του κόσμου, ενώ στις ΗΠΑ θέλουν να την εξαφανίσουν, και όχι τυχαία. Εξάλλου από εκεί ξεκίνησαν όλα...

Ο Δημήτρης Κοτσορίδας
Δημήτρης Κατσορίδας
Το χρονολόγιο βασίζεται στην εισήγηση του συγγραφέα και επιστημονικού συνεργάτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Δημήτρη Κατσορίδα |
Η ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς ξεκινά το 1865. Τότε τέθηκε, για πρώτη φορά, το αίτημα του 8ωρου από τα εργατικά σωματεία των ΗΠΑ. Το 1885 η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας (AFL) υποστηρίζει το αίτημα της 8ωρης εργασίας και καλεί σε πανεργατική απεργία την 1η Μαΐου 1886.
1η Μαΐου 1886: Ο αγώνας ξεκινά από το Σικάγο. Απεργούν 350.000 εργάτες. Οι 185.000, κυρίως οικοδόμοι, πέτυχαν την εφαρμογή του 8ωρου.
3 Μαΐου 1886: 6 εργάτες σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν από την αστυνομία σε συγκέντρωση στο εργοστάσιο Μακ Κόρμικ, στο Χάρβεστερ.
4 Μαΐου: Τα συνδικάτα κάλεσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Χαϊμάρκετ του Σικάγου. Η αστυνομία επιτέθηκε κατά της συγκέντρωσης. Κάποιος άγνωστος πέταξε βόμβα. Σκοτώθηκαν 7 αστυνομικοί, 4 εργάτες, ενώ πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν. Η αστυνομία συνέλαβε πολλά στελέχη του εργατικού κινήματος. Οκτώ παραπέμφθηκαν σε δίκη. Οι Μίκαελ Σβαμπ, Οσκαρ Νιμπ και Σάμουελ Φίλντεν καταδικάστηκαν σε πολυετή φυλάκιση.Ο Λούις Λινγκ βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του, ενώ οι Αύγουστος Σπάις, Αντολφ Φίντεν, Τζορτζ Ενγκελ και Αλμπερτ Πάρσον καταδικάστηκαν σε θάνατο και τους κρέμασαν στις 11 Νοεμβρίου 1887.
1890: Το Συνέδριο της Β' Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι αποφασίζει να...

Γιάννης Ρίτσος: Ο ποιητής της Εργατικής Πρωτομαγιάς...


Δείτε τις φωτογραφίες...
Το μοιρολόι που έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες μέρα Μαγιού σε χάνω, άνοιξη γιε που αγάπαγες κι ανέβαινες απάνω», είναι αφιερωμένο στο θρήνο εκείνης της μάνας πάνω στο άψυχο κορμί του γιου της στα γεγονότα της πρωτομαγιάτικης γενικής απεργίας που συγκλόνισε  την
Θεσσαλονίκη  της...
ύφεσης...
Γεννημένος την Πρωτομαγιά του 1909, ο Ρίτσος γιόρταζε και πενθούσε μαζί με τη μάνα του Τάσου Τούση, του εργάτη που δολοφονήθηκε στις 9 Μαΐου του 1936 στη Θεσσαλονίκη, στις διαδηλώσεις για την απεργία των καπνεργατών Καβάλας η οποία είχε ξεκινήσει την Πρωτομαγιά.

Το «Μοιρολόι» που έγραψε θρηνόντας και ο ίδιος στη σοφίτα του της οδού Μεθώνης, όταν είδε σε φωτογραφία τη μάνα του νεκρού να θρηνεί πάνω στο αιματοβαμμένο κορμί του παιδιού της, θα σταθεί η απαρχή για το μνημειώδες έργο του «Επιτάφιος». Η φωνή του Μπιθικώστη θα συνοδεύει πάντα τους στίχους του: «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες, μέρα Μαγιού σε χάνω, άνοιξη γιε που αγάπαγες κι ανέβαινες απάνω».
από enikos.gr

Μάης του 1936. «Επιτάφιος» του Γιάννη Ρίτσου. Ο θρήνος τής Μάνας

Ένα απόσπασμα από τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου ζωντανεύει την εικόνα στη Θεσσαλονίκη το Μάιο του 1936, όπου μια μάνα, καταμεσής του δρόμου, μοιρολογάει το σκοτωμένο παιδί της. Γύρω της και πάνω της, βουίζουν και σπάζουν τα κύματα των διαδηλωτών απεργών καπνεργατών… κι εκείνη συνεχίζει το θρήνο της:

«Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου,
πουλάκι της φτωχειάς αυλής, ανθέ της ερημιάς μου,
Πως κλείσαν τα ματάκια σου και δε θωρείς που κλαίω
και δε σαλεύεις, δε γροικάς τα που πικρά σου λέω;
Γιόκα μου, εσύ που γιάτρευες κάθε παράπονό μου,
που μάντευες τι πέρναγα κάτου απ᾿ το τσίνορό μου,
Τώρα δε με παρηγοράς και δε μου βγάζεις άχνα
και δε μαντεύεις τις πληγές που τρώνε μου τα σπλάχνα;
Πουλί μου, εσὺ που μούφερνες νεράκι στὴν παλάμη
πως δε θωρείς που δέρνουμαι και τρέμω σαν καλάμι;
Στη στράτα εδώ καταμεσὶς τ᾿ άσπρα μαλλιά μου λύνω
και σου σκεπάζω της μορφής το μαραμένο κρίνο.
Φιλώ το παγωμένο σου χειλάκι που σωπαίνει
κ’ είναι σα να μου θύμωσε καὶ σφαλιγμένο μένει.
Δε μου μιλεῖς κ’ η δόλια εγὼ τον κόρφο, δες, ἀνοίγω
και στα βυζιὰ που βύζαξες τα νύχια, γιε μου, μπήγω.

                               VI

Μέρα Μαγιού μου μίσεψες, μέρα Μαγιού σε χάνω,
άνοιξη, γιε, που αγάπαγες κι ανέβαινες απάνω
Στο λιακωτό και κοίταζες και δίχως να χορταίνεις
άρμεγες με τα μάτια σου το φως της οικουμένης
Και με το δάχτυλο απλωτό μου τάδειχνες ένα-ένα
τα όσα γλυκά, τα όσα καλά κι αχνά και ροδισμένα
Και μούδειχνες τη θάλασσα να φέγγει πέρα, λάδι,
και τα δεντρά και τα βουνά στο γαλανό μαγνάδι
Και τα μικρά και τα φτωχά, πουλιά, μερμήγκια, θάμνα,
κι αυτές τις διαμαντόπετρες που ίδρωνε δίπλα η στάμνα.
Μα, γιόκα μου, κι αν μούδειχνες τ' αστέρια και τα πλάτια,
τάβλεπα εγώ πιο λαμπερά στα θαλασσιά σου μάτια.
Και μου ιστορούσες με φωνή γλυκειά, ζεστή κι αντρίκια
τόσα όσα μήτε του γιαλού δε φτάνουν τα χαλίκια.
Και μούλεες, γιε, πως όλ' αυτά τα ωραία θάναι δικά μας,
και τώρα εσβήστης κ’ έσβησε το φέγγος κ’ η φωτιά μας.

O Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                                                              από "ΤΑ ΝΕΑ"