Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Τι κρύβει η παρέμβαση του Ευ. Μεϊμαράκη

Οσοι γνωρίζουν τον πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελο Μεϊμαράκη δεν είχαν αμφιβολία ότι θα «κτυπούσε». Το ερώτημα αφορούσε το πότε. Στο εσωτερικό της Ν.Δ. χρησιμοποιείται μία φράση για τον κ. Μεϊμαράκη και τις πολιτικές συγκρούσεις στις οποίες πρωταγωνίστησε: «Αν “μαυρίσει” το μάτι του Βαγγέλη, ουδείς τον συγκρατεί». Αυτό το γνωρίζει καλά και ο ίδιος ο κ. Κώστας Καραμανλής, καθώς την περίοδο 2004 - 2009 επιχειρούσε να τον αποτρέψει από το να επικρίνει δημοσίως άλλα κυβερνητικά στελέχη. Συχνά, χωρίς αποτέλεσμα.
Ωστόσο η πρόσφατη παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη, με έντονη κριτική προς την ηγετική ομάδα του κόμματος, υπερβαίνει την πολιτική του φυσιογνωμία ή την προσωπική χημεία μεταξύ του ιδίου και του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, και αποκαλύπτει τις πολιτικές διαφορές που υπάρχουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι σε μία περίοδο που οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν σταθερό και αυξανόμενο προβάδισμα της Ν.Δ., και ο πρόεδρος της Ν.Δ. οικοδομεί εντός και εκτός Ελλάδας προφίλ πρωθυπουργού, οι συζητήσεις των επιτελών του για τα εσωκομματικά όχι μόνον διεξάγονται αλλά προϋπήρχαν της συνέντευξης Μεϊμαράκη. Στον ολιγομελή «πρωινό καφέ» και στις διευρυμένες συσκέψεις της Παρασκευής οι κινήσεις των... αποστασιοποιημένων πλην, όπως λένε, θεσμικών καραμανλικών και οι επιδιώξεις της σαμαρικής πτέρυγας αποτελούν αντικείμενο ανάλυσης.
Αφορμές υπάρχουν, καθώς διαρροές, δημόσιες δηλώσεις, φανερά ή «μυστικά» δείπνα (που τις περισσότερες φορές κάθε άλλο παρά μυστικά παραμένουν) βρίσκονται στη «γαλάζια» ημερήσια διάταξη.
Στρατηγική
Σε επίπεδο στρατηγικής, η πλευρά των «καραμανλικών» εμφανίζεται να μη συμμερίζεται τη γραμμή υπέρ των πρόωρων εκλογών, θεωρώντας την ατελέσφορη. Επίσης απορρίπτει τα σενάρια απορρόφησης από τη Ν.Δ. στελεχών του «σημιτικού» ΠΑΣΟΚ ή και «φιλελεύθερων» που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση της περιόδου 2004-2009. Οι «σαμαρικοί» τάσσονται υπέρ της σκληρής αντιπολίτευσης και της πάση θυσία πτώσης της κυβέρνησης Τσίπρα, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Αντ. Σαμαράς ονομάτισε συγκεκριμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στις λίστες της Ν.Δ. Περιττό, δε, να ειπωθεί ότι οι πρώτοι θεωρούν ότι, ουσιαστικώς, οι δεύτεροι υποδεικνύουν στον πρόεδρο της Ν.Δ. τη στρατηγική του. Αντίστοιχες διαφοροποιήσεις διατυπώνονται σε επίπεδο πολιτικού λόγου (ενδεικτική η μομφή Μεϊμαράκη για την αναβάθμιση του, αγαπητού στους σαμαρικούς, κ. Αδ. Γεωργιάδη) ή κοινοβουλευτικής πρακτικής.
Οι πολιτικές διαφορές εδράζονται και στις άβολες προσωπικές σχέσεις. Η επισήμανση Μεϊμαράκη περί απουσίας επικοινωνίας αποτελεί μία πραγματικότητα, έστω κι αν είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο ίδιος είχε διάθεση αναχωρητισμού μετά την ήττα στην εσωκομματική κάλπη. Το ίδιο μοιάζει να ισχύει, εν μέρει, και με την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Αν και βρέθηκε και η ίδια στο στόχαστρο της ηγετικής ομάδας, ρόλο αξιόπιστου μεσάζοντα επιχειρεί να διαδραματίσει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, μιας και διατηρεί διαχρονικές πολιτικές σχέσεις με τον «μητσοτακικό» κ. Ευ. Μεϊμαράκη και ανοικτό δίαυλο με τον κ. Κ. Καραμανλή.
Η υποβόσκουσα αυτή καχυποψία διανθίζεται και με μία πραγματική ή σεναριακή συζήτηση για τις επιδιώξεις κάθε πλευράς. Ενδεικτικά, η θέση Καραμανλή υπέρ της άμεσης εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες σχετίζεται με ενδεχόμενη δική του διάθεση να διεκδικήσει τον θώκο; Κι αν ναι, κάτι που ο ίδιος σε συνομιλητές του αρνείται, πώς αυτό συνδυάζεται με την αντίθεση του καραμανλικού προέδρου Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Ο ρόλος του κ. Αντ. Σαμαρά, που επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι παραμένει παρών, εξαντλείται στην αναγνώριση της κυβερνητικής του περιόδου ή άπτεται και φιλοδοξιών για ρόλο ενδεχομένως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης;
Ο κ. Μητσοτάκης, προφανώς, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, ενώ, και υπό μορφή προειδοποίησης, στενοί του συνεργάτες δηλώνουν ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή, παρά να ακολουθήσουν όλοι τον πρόεδρο του κόμματος». Ωστόσο όλες οι πλευρές μοιάζουν να αναγνωρίζουν τον μεταβατικό χαρακτήρα της περιόδου και να συμφωνούν ότι το πλαίσιο θα ξεκαθαρίσει προσεχώς. Οταν, δηλαδή, θα φανεί εάν η κυβέρνηση του κ. Αλ. Τσίπρα (και κυρίως η ίδια η κοινωνία) θα μπορέσει να αντέξει στη φορολογική καταιγίδα, θα έχει διαμορφωθεί το νέο τοπίο στα ΜΜΕ, ενώ θα έχει αρχίσει να διακρίνεται και ο οδικός χάρτης για την πορεία της Ε.Ε. μετά το Brexit. Χωρίς, βέβαια, να παραγνωρίζεται και η ψήφιση του εκλογικού νόμου που, ακόμη κι αν δεν είναι άμεσης εφαρμογής, μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις.
 
από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Μαρινόπουλος από την Carrefour στις Μπαχάμες



Λίγο πριν από τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές του 2012, ο κύβος είχε ριφθεί για τη γαλλική Carrefour, τη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα πολυκαταστημάτων στον κόσμο. Δεν μπορούσε να διατηρήσει, ενόψει της μείωσης των πωλήσεων, την παρουσία της στην Ελλάδα. Θα πουλούσε το μερίδιό της στους συνετάιρους της, την οικογένεια Μαρινόπουλου, χωρίς χρήματα, έναντι των απαιτήσεών της, και θα εγκατέλειπε την Ελλάδα που μαστιζόταν από την κρίση.
Ενάμιση χρόνο πριν, η Carrefour Μαρινόπουλος είχε συνάψει δύο ομολογιακά δάνεια με την εταιρεία του ομίλου Carrefour Finance, 280 και 150 εκατ. ευρώ αντίστοιχα (σύνολο 430 εκατ.) με επιτόκιο Euribor +4% το πρώτο και Εuribor +3,5% το δεύτερο. Η ημερομηνία λήξης των δανείων ήταν η 30η Mαΐου 2014, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ορκωτών ελεγκτών της χρήσης του 2011. Οι Γάλλοι στις δικές τους λογιστικές καταστάσεις σημειώνουν ότι 220 από τα εκατομμύρια αυτά ήταν έναντι απαιτήσεων που είχαν προς την εταιρεία στην οποία συμμετείχαν.
Οι Γάλλοι και οι Ελληνες συνεταίροι τους συμφωνούν να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 348,6 εκατ. ευρώ και «η αύξηση αυτή να προέλθει από την αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση του εμπορικού χρέους της εταιρείας προς τον όμιλο Carrefour». To υπόλοιπο του χρέους (αλλά 104 εκατ.) θα μετατρεπόταν σε...

Συνάντηση τού Δημάρχου Μυκόνου με τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη καί...


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ  ΚΥΚΛΑΔΩΝ 

ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
                           Μύκονος, 08-07-2016
 

ΘΕΜΑ: «Συνάντηση του Δημάρχου Μυκόνου με τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Αττικής»
 

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Μυκόνου στις 8 Ιουλίου 2016 με τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Αττικής κ. Βασίλη Σωτηρόπουλο. 
Η επίσκεψη αυτή, πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ενημερώσει και να πληροφορήσει τον Δήμαρχο για το αντικείμενο της αρμοδιότητας του και συζήτησαν διεξοδικά πάνω σε αυτό και ειδικότερα για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης όπως η ανάγκη συνδρομής του κράτους στην ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού και στον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς τόνισε την ανάγκη της δημιουργίας της θέσης του συμπαραστάτη στους νησιωτικούς δήμους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κακοδιοίκησης των υπηρεσιών και ενημερώθηκε από τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη, ότι το Δίκτυο Συμπαραστατών
έχει προτείνει τη λειτουργία αυτή και αναμένει να προστεθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών . 


ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Σκορπιός - Σκορπίδι μόνο για...γαλαζοαίματους


Σκορπιός
Ο Ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ απαίτησε και πέτυχε απαγόρευση του διάπλου τουριστικών, αλιευτικών και σκαφών αναψυχής μέχρι τον Οκτώβριο 
 | EUROKINISSI/ XΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
 
Δημήτρης Τερζής
Η ιστορία φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται στη Λευκάδα, έναν χρόνο μετά το περσινό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για την προνομιακή μεταχείριση του Ρώσου κροίσου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ από το Λιμενικό Σώμα («Αγόρασε τη γη, του χαρίζουν το ύδωρ», 27/06/2015).
Ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού φαίνεται ότι για άλλη μια φορά απαίτησε -και πήρε- ένα ειδικό καθεστώς προστασίας, καθώς με εντολή των αρμόδιων αρχών απαγορεύεται ο διάπλους μεταξύ των νησιών Σκορπιός και Σκορπίδι από πάσης φύσεως τουριστικά, αλιευτικά ή σκάφη αναψυχής έως τον Οκτώβριο.
Πέρυσι, ο αρμόδιος υπουργός Θοδωρής Δρίτσας δήλωνε στην «Εφ.Συν.» ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να απαγορευτεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή» και πως θα προχωρούσε σε σχετική ρύθμιση που θα εξυπηρετούσε ταυτόχρονα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας αλλά θα διευθετούσε και τα ζητήματα ασφαλείας.
Φαίνεται όμως πως η σχετική ρύθμιση είχε ημερομηνία λήξης, καθώς σε ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στα τέλη Απριλίου, ο διάπλους απαγορευόταν εκ νέου, από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο.
Μάλιστα στο ΦΕΚ προβλεπόταν και ένα ιδιαίτερα τσουχτερό πρόστιμο για τους παραβάτες. Το γεγονός αυτό προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην περιοχή και κυρίως στους κατοίκους του Μεγανησίου, οι οποίοι ζουν από την αλιεία αλλά και από τις τουριστικές περιηγήσεις, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Μάλιστα, ο δήμος προσέφυγε στο ΣτΕ προκειμένου να κηρυχθεί η απόφαση αυτή παράνομη και αντισυνταγματική.

Ο υπουργός

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε και πάλι με τον κ. Δρίτσα, ο οποίος ήταν ενήμερος για τις αντιδράσεις και μας είπε ότι θα προωθηθεί εκ νέου ρύθμιση ώστε να διασφαλίζονται η ασφάλεια αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών.
Ωστόσο, απορίας άξιον είναι πώς το συγκεκριμένο θέμα έρχεται και ξανάρχεται κάθε χρόνο, δίχως να έχει βρεθεί έως τώρα μια φόρμουλα για την οριστική επίλυσή του.
Υπενθυμίζουμε ότι το 2013 που πρωτοήρθε η οικογένεια Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό υπήρξαν περιορισμοί για λίγες μόνο μέρες, κατά τη διάρκεια ενός πάρτι που έκανε η κόρη του Ρώσου δισεκατομμυριούχου.
Από την επόμενη χρονιά άρχισαν τα προβλήματα της διέλευσης για λόγους ασφαλείας. Κάτοικοι της περιοχής θυμούνται ότι την εποχή του Αριστοτέλη Ωνάση δεν υπήρχε καμία απαγόρευση, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που επισκέπτονταν τις ακτές του Σκορπιού για μπάνιο.
Είναι προφανές μάλλον ότι εκείνη η εποχή και η συγκεκριμένη διασημότητα ουδεμία σχέση έχουν με τις σημερινές απαιτήσεις του κ. Ριμπολόβλεφ που τόσο πρόθυμα σπεύδει να ικανοποιήσει το κράτος.
  efsyn.gr

Και του σαλονιού και του λιμανιού!


Βαγγέλης Μεϊμαράκης ΕUROKINISSI

Αν υπάρχουν δύο πράγματα που τον χαρακτηρίζουν είναι το -πάντα περιποιημένο- μουστακάκι του και η χρήση -ενίοτε- της... γαλλικής, αφού όταν τα «παίρνει» δεν μασάει τα λόγια του, χρησιμοποιώντας εκφράσεις που εμπίπτουν στον νόμο περί Τύπου.
Οι... διάδρομοι του Κοινοβουλίου έχουν να θυμούνται πώς «στόλισε» ως βουλευτής το 2011 τον τότε συνάδελφό του, του ΛΑΟΣ, Ι. Κοραντή, με αφορμή το ότι το κόμμα Καρατζαφέρη είχε ταχθεί υπέρ της διερεύνησης και του Μεϊμαράκη, ως πρώην υπουργού Αμυνας, για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Η πολιτική ιστορία του

Από την άλλη μεριά ωστόσο, μπορεί να είναι ο τέλειος τζέντλεμαν. Ολοι θυμόμαστε την «ανθηρή» υποδοχή στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, την ημέρα που της παρέδιδε τον προεδρικό θώκο του Κοινοβουλίου. Πάντα αβρός με τις κυρίες ο «Βαγγέλας», όπως τον αποκαλούν φίλοι κι εχθροί.
Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Από εκείνους τους πολιτικούς που η προσφώνηση «κύριε πρόεδρε» τους ταιριάζει γάντι. Πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. (5/7 -23/11/2015), πρόεδρος του Κοινοβουλίου (2012-2015), πρώην και ο πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. (2004-2006), επί προεδρίας Καραμανλή.
Πολιτικό τέκνο του Ευάγγελου Αβέρωφ, αγαπημένος της οικογένειας Μητσοτάκη, αλλά και του Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο είχε και εξακολουθεί να έχει άριστες σχέσεις. Είχε γραφτεί μάλιστα ότι ο πρώην αρχηγός της Ν.Δ. τον στήριξε στην κούρσα της εκλογής για την προεδρία του κόμματος, ενώ οι φήμες ήθελαν το ίδιο και για την αδελφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ντόρα Μπακογιάννη. Κρητικός, γόνος πολιτικής οικογένειας του νησιού, δικηγόρος, εξειδικευμένος στο φορολογικό δίκαιο και με διατριβή στα εκλογικά συστήματα. Αυτή η τελευταία δεν του φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμη στην κούρσα διαδοχής της Ν.Δ..

ολόκληρο τό άρθρο στήν
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 

Τό σκίτσο τού Πέτρου Ζερβού


                                                                             από τήν  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ  ( 10-07-2016)

Διεθνείς τραπεζίτες μεθοδεύουν την ανατροπή του Brexit


Tvxs Ανάλυση 08:20 | 11 Ιουλ. 2016
Τελευταία ανανέωση 08:21 | 11 Ιουλ. 2016
«Brexit σημαίνει Brexit» δηλώνει η Τερέζα Μέι, φαβορί για την πρωθυπουργία της Βρετανίας, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα δεν μπορεί να ανατραπεί. Πολλοί άλλοι Βρετανοί πολιτικοί κάνουν παρόμοιες δηλώσεις.  Όμως, καθότι οι τραπεζίτες χρηματοδότες τους μεθοδεύουν την ανατροπή του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος, η αξιοπιστία τέτοιων δηλώσεων είναι αμφίβολη.

Η «διόρθωση» ενός ανεπιθύμητου αποτελέσματος

«Μπορεί να ανατραπεί το Brexit ... αρκεί να έχεις τα κατάλληλα άτομα στην αίθουσα (των διαβουλεύσεων)» δήλωνε διευθυντής της τράπεζας  J.P. Morgan Chase πριν λίγες μέρες, ενόσω 4 τραπεζίτες συναντούσαν τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν.  Όταν οι εν λόγω τραπεζίτες είναι οι διευθυντές των τραπεζών Morgan  Stanley, Goldman Sachs, Bank of America, και Standard Chartered, δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία για την «καταλληλότητα» τους.

Επίσης, δεν μπορούν να υπάρχουν αμφιβολίες για τις προθέσεις τους, καθότι περίπου 90% του προσωπικού και 80% των δραστηριοτήτων των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών στην Ευρώπη εδρεύει στην Βρετανία.  Οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες μετά το Brexit, καθώς εκμεταλλεύονται το σύστημα τραπεζικού «διαβατηρίου» (passporting) της ΕΕ, για να προσφέρουν υπηρεσίες στα υπόλοιπα κράτη της Ένωσης.  Επομένως, οι τραπεζίτες έχουν κάθε λόγο να αναζητούν τη «διόρθωση» του ανεπιθύμητου αποτελέσματος.


Κυβέρνηση υπό τραπεζική πολιορκία

Πρόσφατες εξελίξεις υποδεικνύουν τις πιέσεις που ασκούνται στην βρετανική κυβέρνηση.  Επενδυτικοί οίκοι ανέστειλαν τις αναλήψεις μετρητών. Οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες μειώθηκαν. Ο φόρος επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 25%.  Ο στόχος να επιτευχθεί πλεόνασμα στον βρετανικό προϋπολογισμό μέχρι το 2020 εγκαταλείφθηκε.

Το γεγονός ότι η πτώση της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα θα βοηθήσει τις βρετανικές εξαγωγές δεν προσφέρει...

Το δίλημμα της κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο...


Ενώπιον ενός πολύ κρίσιμου διλήμματος βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση κατά την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Πολιτικής 2017-2020 που,...
πιθανότατα, θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας.

Το οικονομικό επιτελείο, κατά την τελική διαμόρφωση του Μεσοπρόθεσμου, διαθέτει δυο επιλογές: Είτε να δεχθεί ότι μετά το 2018 -και για πολλά χρόνια- το πλεόνασμα θα πρέπει να ανέρχεται στο 3,5%, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές, είτε να προβλέπει μικρότερα ποσοστά μετά το 2018, με κίνδυνο να δημιουργήσει προβλήματα, πιθανόν και –ελεγχόμενη- κρίση με τους θεσμούς, λίγο πριν ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση. 

Στη δεύτερη περίπτωση, θα προβλέπεται πλεόνασμα 2% για το 2019 και 1,5% για το 2020, όπως προ ημερών είχε αφήσει να εννοηθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. 

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επιμένουν ότι τα πλεονάσματα ύψους 3,5% για μετά το 2018 είναι αδιαπραγμάτευτα, ενώ το ΔΝΤ θεωρεί ότι είναι «μη ρεαλιστικός στόχος» και επιμένει στη μείωση του χρέους, πρόταση όμως στην οποία ανθίστανται οι ευρωπαίοι!

Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και του οικονομικού επιτελείου, αφού το θέμα συζητηθεί και στο μίνι-υπουργικό, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διαπραγματεύεται το θέμα παρασκηνιακά με τους δανειστές και πιθανόν να το συζητήσει με κάποιους ομολόγους του στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup.

Υπενθυμίζεται ότι μείωση των πλεονασμάτων στο 2% έχουν ζητήσει οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά, αλλά και ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. 

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μάλιστα, όπως και ο Γιάννης Στουρνάρας έχουν προτείνει τη συγκρότηση «εθνικού μετώπου» στην κατεύθυνση αυτή, πρόταση που αποδέχονται πολλά κυβερνητικά στελέχη, όπως π.χ. ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. 

Κατά πολλούς, μάλιστα, από το ύψος του πλεονάσματος αναμένεται να εξαρτηθούν εν μέρει και τυχόν πολιτικές εξελίξεις...
 
Βασίλης Σκουρής 
real.gr

Πρεμιέρα για τις θερινές εκπτώσεις...

Πρεμιέρα σήμερα για τις θερινές εκπτώσεις
Αρχίζουν σήμερα οι τακτικές θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, αφού επισημαίνει ότι οι εκπτώσεις δίνουν την ευκαιρία να...
προμηθευτούμε προϊόντα που ενδεχομένως δεν είναι εύκολο να αποκτήσουμε στην αρχική τους τιμή, δίνει έξι συμβουλές προς τους καταναλωτές προκειμένου να κάνουν προσεκτικές επιλογές και να αποφύγουν πιθανές παγίδες.

Αναλυτικά ο Συνήγορος του Καταναλωτή συστήνει:
1. ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΥΝΕΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
- Αγοράζουμε έχοντας υπόψη τις οικονομικές μας δυνατότητες και τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό. Kαταρτίζουμε λίστα με τα απαραίτητα είδη.
- Δεν αγοράζουμε υπό πίεση. Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως τις 31.8.2016, οπότε μπορούμε να κάνουμε έρευνα αγοράς και σύγκριση τιμών και ποιότητας, σε συνάρτηση με τις ανάγκες μας.
- Στην περίπτωση της αγοράς με πίστωση (πιστωτική κάρτα, με δόσεις ή με καταναλωτικό δάνειο), ελέγχουμε προσεκτικά τους επιμέρους όρους και λαμβάνουμε υπόψη τις χρεώσεις που συνεπάγεται και, κυρίως, τους τόκους, τον αριθμό των δόσεων κ.λ.π. σε σχέση με το οικογενειακό μας εισόδημα.
- Καμία επιβάρυνση δεν επιτρέπεται λόγω της χρήσης συγκεκριμένου μέσου πληρωμής, όπως είναι η πιστωτική και η χρεωστική κάρτα...

Για να διαβάσετε όλες τις συμβουλές, πατήστε ΕΔΩ...

Kι εμείς σε αγαπάμε Φερνάντο... (Βίντεο)

Έκλεισε με μήνυμα στα ελληνικά τη συν. Τύπου ο Φερνάντο Σάντος! (video)
Ο Σάντος, δεν ξέχασε στην κορυφαία του στιγμή, να ευχαριστήσει τους Έλληνες και μάλιστα στα ελληνικά...
 
Δεν αρκέστηκε στη δήλωσή του στα ελληνικά στη μικτή ζώνη μετά το τέλος του τελικού...
ο Φερνάντο Σάντος. 

Δείχνοντας τον ιδιαίτερο δεσμό με τη χώρα και τους Έλληνες, ο ομοσπονδιακός προπονητής της Πορτογαλίας ολοκλήρωσε τη συνέντευξη Τύπου μιλώντας ελληνικά και στέλνοντας το δικό του μήνυμα στη χώρα που τον αγάπησε και τον εκτίμησε πριν ακόμη και από πολλούς συμπατριώτες του. 

«Ευχαριστώ πολύ όλους τους Έλληνες από την καρδιά μου», τόνισε, ενώ έσπευσε ο ίδιος να μεταφράσει στους Πορτογάλους τη δήλωσή του και αποχώρησε από την αίθουσα καταχειροκροτούμενος...
sport-fm.gr

Αντιμέτωπη με τρία μεγάλα μέτωπα η κυβέρνηση


Τρία μεγάλα μέτωπα έχει μπροστά της η κυβέρνηση, τα οποία θα πρέπει μέσα στους επόμενους 5 μήνες να τα κλείσει για να αυξηθούν οι πιθανότητες επίλυσης του θέματος με το ελληνικό χρέος και να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής (QE) χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Η κατάθεση του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, η υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων για τη δεύτερη υποδόση των 2,8 δις ευρώ και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με αιχμή του δόρατος τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αποτελούν αυτή τη στιγμή τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Στο σημερινό Eurogroup θα γίνει μία παρουσίαση της κατάστασης από την τρόικα προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πορεία του προγράμματος, ενώ η κυβέρνηση θέλει να θέσει και το θέμα της χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων από το 2018 και μετά. Ειδικότερα:
1. Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα: Η Αθήνα θέλει μετά το 2018 ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ να μειωθεί σταδιακά στα επίπεδα του 2% του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα η Ευρωζώνη θεωρεί ότι ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να παραμείνει σταθερός για μία δεκαετία ακόμα, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι γνωστό ότι υποστηρίζει την άμεση μείωσή του. Το θέμα των στόχων είναι εκείνο που «μπλοκάρει» και την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για την περίοδο 2016 - 2020, καθώς η κυβέρνηση θέλει για τα έτη 2019 και 2020 να ενσωματώσει τους μικρότερους στόχους, αλλά η Ευρωζώνη διαφωνεί. Εκτός από οικονομική σημασία, το ζήτημα έχει και πολιτική σημασία, δεδομένου ότι στο εσωτερικό της χώρας έχει διαμορφωθεί μέτωπο για τη μείωση των στόχων. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί εκτεθειμένη σε πολιτικό επίπεδο, αφού θα εμφανιστεί ότι ακολουθεί το δρόμο της λιτότητας που όλοι αποκηρύσσουν.
2. Προαπαιτούμενα μέτρα για τα 2,8 δις ευρώ: Πρόκειται για 15 δράσεις, εκ των οποίων λίγα έχουν γίνει έως τώρα, όπως αναφέρουν στελέχη των δανειστών. Η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει ώστε τον Σεπτέμβριο το αργότερο να έχουν κλείσει και να μη δημιουργηθούν καθυστερήσεις στην εκταμίευση της δόσης και στην έναρξη του δεύτερου ελέγχου του προγράμματος.
3. Μεταρρυθμίσεις – Εργασιακά: Πρόκειται για το μεγάλο στοίχημα του δεύτερου ελέγχου. Ηδη, τρόικα – και κυρίως ΔΝΤ – και Αθήνα έχουν λάβει θέσεις γύρω από το ζήτημα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις. Θέσεις οι οποίες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, ενώ το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών προσπαθεί να τηρήσει εξισορροπητική στάση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, για να κλείσει ο έλεγχος όλοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου αναλαμβάνοντας πλήρως την ιδιοκτησία του προγράμματος.
Εφόσον γίνουν όλα αυτά μέχρι το Νοέμβριο τότε θα προχωρήσει και η υπόθεση του ελληνικού χρέους. Όταν αποφασιστούν και τα μέτρα για το χρέος, η ΕΚΤ θα εκπονήσει τη δική της μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και θα αποφασίσει την ένταξη ή μη της χώρας στο QE.
kathimerini.gr

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου


                                                                                                                             από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (10.07.16)