Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Financial Times : Μέρκελ - Σόιμπλε δεν γνωρίζουν τι ετοιμάζει ο Τσίπρας...

«Η προέλευση της λέξης "αίνιγμα" είναι ελληνική. Στη σημερινή συγκυρία, όμως, η λέξη αυτή χαρακτηρίζει το τι επικρατεί στις σκέψεις των Γερμανών σχετικά με την Ελλάδα. Ούτε η...
Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ούτε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γνωρίζουν τι ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας. Εκβιασμό; Πόκερ; Ή πολιτική αυτοκτονία;», γράφουν σε δημοσίευμά τους οι "Financial Times" και προσθέτουν:

«Ο κύριος Τσίπρας εξακολουθεί να αμφισβητεί το γράμμα και το πνεύμα του σχεδόν κάθε συμφωνίας που υπογράφηκε από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις. Με τα χρήματα να εξαντλούνται, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στο υπουργικό συμβούλιο έχουν απομονώσει τη χώρα τους με έναν πρωτοφανή τρόπο».

Σε άλλο σημείο το δημοσίευμα των F.Τ. αναφέρει: «Τα πράγματα δεν φαίνονται ελπιδοφόρα για τον κ. Τσίπρα, αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα από ό, τι θα πίστευε κανείς».

Στη Μόσχα την Κυριακή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης...

Στη Μόσχα την Κυριακή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης
Διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί από την Κυριακή ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ.

Ο...
κ. Λαφαζάνης θα συναντηθεί με τον κ. Νόβακ μεθαύριο Δευτέρα με τον οποίον θα συζητήσει ενεργειακά θέματα, με επίκεντρο τις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών.

Θα συναντηθεί επίσης στη Μόσχα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, καθώς και με εκπροσώπους της Δούμας και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θαν. Πετράκος.

BHMA

Στάση εργασίας των αρχαιοφυλάκων τη Δευτέρα...

Στάση εργασίας των αρχαιοφυλάκων τη Δευτέρα
Κλειστά και μη επισκέψιμα για το κοινό θα παραμείνουν από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι όλα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι – εκτός από την...
Ακρόπολη – τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, καθώς οι αρχαιοφύλακες προχωρούν σε τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας.
Ενώ πλησιάζει η 1η Απριλίου που ξεκινά το διευρυμένο ωράριο, «τα μεγάλα μουσεία και οι επιλεγμένοι αρχαιολογικοί χώροι 'υποδέχονται' το διευρυμένο ωράριο υποστελεχωμένα σε προσωπικό, και δη σε φυλακτικό που είναι απαραίτητο για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία τους» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ). Καλεί δε την πολιτική ηγεσία «να σκύψει πάνω στο ζήτημα και να δώσει μία καθαρή λύση και όχι να συνεχίζει το φαινόμενο, όπως κάθε χρόνο, και πάντα την τελευταία στιγμή, να προσλαμβάνονται εκατοντάδες συμβασιούχοι συνάδελφοι».
Τέλος, οι αρχαιοφύλακες εκφράζουν την αντίθεσή τους στο ζήτημα της συγχώνευσης του ΥΠΠΟΑ με το υπουργείο Παιδείας, στον νέο Οργανισμό λειτουργίας του υπουργείου, αλλά και στις "σκέψεις"' περί μετατροπής μεγάλων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ, αναφέροντας ότι «η θέση της ΠΕΥΦΑ είναι πως μία τέτοια ενέργεια δεν έχει να προσφέρει καμία βελτίωση στη λειτουργία τους και στη Δημόσια Διοίκηση, αλλά αντιθέτως θα επιφέρει μεγάλα προβλήματα».
 

Τσίπρας: Ρήξη με τη διαπλοκή...

sumfwnia-ws-tin-pempti-blepei-o-tsipras-opws-eipe-se-sunantisi-sti-bouli
...λύση με την Ευρώπη...
Κατηγορηματικά απορρίπτει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το ενδεχόμενο λήψης νέων υφεσιακών μέτρων «που αντίκεινται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης». Τονίζει δε, πως ,στόχος είναι η ρήξη με τη διαπλοκή και...
η λύση με την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Real News", διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περικοπές μισθών και συντάξεων, μαζικές απολύσεις και άλλα υφεσιακά μέτρα που θα επιτείνουν την κοινωνική κρίση. «Δεν υπάρχει εξάλλου κανένας σοβαρός άνθρωπος σήμερα στην Ευρώπη που να ισχυρίζεται ότι το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας θα λυθεί αν περικόψουμε κι άλλο τις συντάξεις ή αν αρχίσουμε να απολύουμε μαζικά», υπογραμμίζει ο Αλ. Τσίπρας.

Την ίδια ώρα, εκτιμά ότι «το πρόβλημα της ρευστότητας θα αντιμετωπιστεί άμεσα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις» που θα προτείνει η κυβέρνηση και υπογραμμίζει ότι δεν συζητά νέο μνημόνιο ή τρίτο δάνειο λέγοντας ότι «η συμφωνία του Ιουνίου δεν μπορεί παρά να αφορά και την αλλαγή των όρων για την αποπληρωμή του χρέους, καθώς και την απομείωσή του. Επομένως, από την πλευρά μας δεν υπάρχει ζήτημα ούτε τρίτου μνημονίου, ούτε βεβαίως νέου δανείου».

Ο πρωθυπουργός αφήνει αιχμές για τη στάση της ΕΚΤ αναφέροντας ότι «θα μπορούσε να μην έχει εξαντλήσει όλη της την αυστηρότητα στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως είχε πράξει και το καλοκαίρι του 2012».

Υποστηρίζει πως υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που επιζητούν τη ρήξη, αλλά εκτιμά πως θα κυριαρχήσουν οι δυνάμεις «οι οποίες επιδιώκουν έναν έντιμο και ειλικρινή συμβιβασμό μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών».

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει τη στάση της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις λέγοντας:...

Τό Quiz τού μήνα

Ποιός ο εικονιζόμενος;
"Σκιάς όναρ άνθρωπος"*


*(Πίνδαρος 522 π.Χ. - 443 π.Χ.)

Βαρύ κλίμα στη συνεδρίαση του "Brussels Group"...


 Δεν γίνονται αποδεκτές οι ελληνικές προτάσεις...
Σε εξαιρετικά βαρύ κλίμα και με την στάση των συνομιλητών να μην προδιαγράφεται σε καμία περίπτωση θετική ή συγκαταβατική έναντι της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ξεκίνησαν οι επαφές του Brussels Group, σήμερα Σάββατο.

Σύμφωνα με...
πληροφορίες από tovima.gr, η συζήτηση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι ελληνικές προτάσεις δεν γίνονται αποδεκτές ούτε καν στη βάση τους, πόσο μάλλον στις λεπτομέρειες.

Στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες ελληνικές πηγές εκτιμούν ότι ακόμη και η υποβάθμιση της Fitch είναι μία «ύποπτη εξέλιξη», ειδικώς επειδή έρχεται στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή και αμέσως πριν τις συνομιλίες στο Eurogroup.

Υπό τις συνθήκες αυτές, οι διαπραγματεύσεις είναι φανερό πως διεξάγονται σε έναν ασφυκτικό κλοιό για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έως τις αρχές της εβδομάδας θα πρέπει να έχει λάβει τις αποφάσεις της, καθώς το πρόβλημα της ρευστότητας γίνεται πιεστικό.

Σε αυτήν την ατμόσφαιρα, ο Πρωθυπουργός συγκαλεί το απόγευμα της Κυριακής το κυβερνητικό συμβούλιο.
topontiki.gr

Ζητούν, ό,τι και από τον Σαμαρά...



Επιμένει στις κόκκινες γραμμές, η κυβέρνηση...
Οι δανειστές, το βιολί τους. Ο,τι ζήταγαν από τον Σαμαρά, ζητάνε κι από αυτή την κυβέρνηση. Πιέζουν για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και για μειώσεις μισθών και συντάξεων. 
Ανάμεσα στα...
πολλά "αγκάθια", οπως είπε ο Χρ. Τσιγουρής στο MEGA, είναι ο ΦΠΑ, ο ΕΝΦΙΑ (η κυβέρνηση σκέφτεται να τον αντικαταστήσει με το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας), κατάργηση επιδομάτων, επανεξέταση φοροαπαλλαγών απο μηδενική βάση, ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, κ.λπ.
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει και πάνω απ' όλα στη μείωση μισθών και συντάξεων, έχοντας μόνιμα απέναντί της, την άρνηση των δανειστών, που επιμένουν στην λήψη σκληρών μέτρων.
Να δούμε, που θα καταλήξει τελικά αυτή η αφόρητη πίεση... 

Ξεκόλλησε το «Β. Κορνάρος» από το λιμάνι της Κάσου



ΕΛΛΑΔΑ


Τέλος είχε το απόγευμα η ταλαιπωρία των 227 επιβατών του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Βιτσέντζος Κορνάρος», που αποκολλήθηκε με ίδια μέσα και με τη βοήθεια του επιβατηγού τουριστικού σκάφους kasos princess, από αμμώδη περιοχή του νησιού κοντά στο λιμενοβραχίονα όπου είχε προσαράξει.
Το πλοίο βρίσκονταν στο σημείο από προχθές το βράδυ, ενώ στην περιοχή επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι.
Μάλιστα για το λόγο αυτό είχε ζητηθεί η συνδρομή ρυμουλκού σκάφους από τη Μύκονο που λόγω των ισχυρών ανέμων δεν μπορούσε να προσεγγίσει το νησί και είχε κατευθυνθεί προς την Αστυπάλαια.
Το «Βιτσέντζος Κορνάρος» μετά την αποκόλληση, εισήλθε με ασφάλεια στο λιμάνι του νησιού όπου αποβιβάστηκαν και οι 227 επιβάτες οι οποίοι με μέριμνα του δήμου θα φιλοξενηθούν σε ξενώνες και ξενοδοχεία.
Στο πλοίο αυτή τη στιγμή διενεργείται τεχνικός έλεγχος από τους αρμόδιους επιθεωρητές του παρακολουθούντα νηογνώμονα και από ιδιώτες δύτες προκειμένου να κριθεί αν είναι ασφαλές να ταξιδέψει.
από kathimerini.gr