Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Συνεδριάζει σήμερα το EuroWorking Group

Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2016 07:51
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με Τσάμικο δυναμιτίζει η Αλβανία την επίσκεψη Κοτζιά

Τροπικό κλίμα
tvxs.gr 14:58 | 06 Ιουν. 2016
Θέμα Τσάμηδων επαναφέρει εμπρηστικά η Αλβανία, δυναμιτίζοντας το κλίμα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα.

Στον θερμό απόηχο των δηλώσεων του ίδιου του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος είπε μάλιστα πως θα θέσει το «Τσάμικο» στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς ήρθε σήμερα αντιμέτωπος με ομάδες Τσάμηδων διαδηλωτών που επιχείρησαν να εμποδίσουν τη συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του.
Περίπου 200 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών φωνάζοντας, κατά την άφιξη του Νίκου Κοτζιά, συνθήματα όπως «Τσαμουριά μητέρα μας περίμενέ μας» και «καταργείστε το εμπόλεμο».
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Indepentent Balκan News Agency ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, αρκετή ώρα πριν από την άφιξη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών είχε βγει έξω από το υπουργείο, για να ζητήσει από τους διαδηλωτές, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Τσαμικού Κόμματος (PDIU) και αντιπρόεδρο της Βουλής, Σπετίν Ιντρίζι, να αποχωρήσουν χωρίς όμως να εισακουστεί.
Κατά άλλες πληροφορίες, ωστόσο, η συγκέντρωση των Τσάμηδων έγινε με την ανοιχτή ανοχή της Αλβανικής ηγεσίας. Το Τσάμικο κόμμα, άλλωστε, συμμετέχει με υφυπουργούς στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα με υφυπουργούς.
Η δε συγκέντρωση στο αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών έγινε μετά τις προκλητικές δηλώσεις του ίδιου του Έντι Ράμα στο συνέδριο του κόμματος των Τσάμηδων, όπου ο Αλβανός πρωθυπουργός έθεσε ευθέως τσάμικο ζήτημα και είπε ότι θα το θέσει και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Κοτζιά.
Η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν έντονη: Με μια σκληρή ανακοίνωσή του ζήτησε από την αλβανική κυβέρνηση να δείξει «πολιτικό πολιτισμό» και «πιστή εφαρμογή των αρχών της ΕΕ και σεβασμό στα ακριβή γεγονότα της Ιστορίας».
Ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να συναντηθεί αύριο το πρωί με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Νίκησε η Κλίντον στο Πουέρτο Ρίκο



tvxs.gr 09:56 | 06 Ιουν. 2016
Νικήτρια στην προκριματική αναμέτρηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πουέρτο Ρίκο αναδείχθηκε η Χίλαρι Κλίντον.

Με τη νίκη αυτή η Κλίντον ενίσχυσε τη θέση της έναντι του συνυποψηφίου της Μπέρνι Σάντερς ως προς τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών.
Αύριο διεξάγονται προκριματικές εκλογές σε έξι πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Καλιφόρνια και το Νιου Τζέρσεϊ.

Στην Τουρκία στέλνει τα κρουαζιερόπλοια η απεργία στον Πειραιά


Αυξάνονται τα διαφυγόντα έσοδα του Πειραιά που προκαλεί η απεργία των λιμενεργατών ειδικά στη δραστηριότητα της κρουαζιέρας καθώς μεγάλα ξένα κρουαζιερόπλοια έμφoρτα χιλιάδων επιβατών ακυρώνουν τον ελλιμενισμό τους στον ΟΛΠ απουσία υπηρεσιών εξυπηρέτησης τους.
Μετά τις ματαιώσεις επισκέψεων από πλοία όπως το Seabourn Odyssey της Carnival, και το Mein Schiff 2 της TUI Cruises και άλλων το Celebrity Constellation που επέκειτο να πιάσει Πειραιά το Σαββατοκύριακο ενημέρωσε πως συνεχίζει για λιμάνι της Τουρκίας και κατά την επιστροφή του, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα προσεγγίσει στο λιμάνι του Πειραιά. Το Celebrity Constellation μεταφέρει 2.200 επιβάτες και σκόπευε να ανεφοδιαστεί στον Πειραιά με προμήθειες και τρόφιμα συνολικού όγκου πέντε εμπορευματοκιβωτίων των σαράντα  ποδών. Όμως ελλείψει προσωπικού και μέσων για την παραλαβή των εφοδίων του ματαίωσε τον στάση. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και προ ολίγων ημερών με το Mein Schiff 2 που προσπαθούσε εναγωνίως να πληροφορηθεί πως και πού μπορεί να φορτώσει δεκαπέντε εμπορευματοκιβώτια με προμήθειες.
Πέραν του προφανούς πλήγματος στην αξιοπιστία του λιμανιού του Πειραιά στα μάτια της διεθνούς αγοράς η κατάσταση αυτή πλήττει και προμηθευτές αλλά και όσους μικροεπιχειρηματίες προσδοκούν έσοδα από την επίσκεψη χιλιάδων τουριστών που αποβιβάζουν αυτά τα πλοία. Και αυτό σε μι εποχή που η ελληνική κρουαζιέρα εν γένει δέχεται πιέσεις εξαιτίας της συνολικότερης γεωπολιτικής έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και προσδοκιών πως τα προ μηνών τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία θα έστελναν στην Ελλάδα περισσότερα πλοία και επιβάτες.
Όμως το μεταναστευτικό δεν επέτρεψε σημαντικά οφέλη στο ανατολικό Αιγαίο και τώρα οι απεργίες σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιούνται από τους λιμενεργάτες οι οποίοι αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση, έρχονται να επιδεινώσουν την κατάσταση.
Η επιβατική κίνηση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα κατά το 2015 ήταν σταθεροποιημένη σε σχέση με το 2014 αλλά σαφώς χαμηλότερη από αυτή του 2013. Συγκεκριμένα πέρυσι ο αριθμός αφίξεων κρουαζιερόπλοιων σε ελληνικά λιμάνια διαμορφώθηκε στα 4.281πλοία και ο αριθμός αφίξεων επιβατών (χωρίς αναχωρήσεις) στα 4,957 εκατομμύρια. Το 2013 οι αφίξεις επιβατών ήταν 5,66 εκατομμύρια. Στον Πειραιά οι αφίξεις επιβατών το 2015 υποχώρησαν στις 980,149 χιλιάδες από 1,056 εκατομμύρια το 2014 και 1,3 εκατομμύρια το 2013.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από το 2014, δείχνουν πως τα συνολικά έσοδα της Ελλάδας από την κρουαζιέρα άγγιξαν τα 506 εκατ. ευρώ κατατάσσοντας την χώρα στην 8η θέση της σχετικής λίστας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όταν η Ισπανία εισέπραξε άνω του 1,2 δισ. ευρώ. Η Ιταλία που διατηρεί την πρωτοκαθεδρία της ευρωπαϊκής αγοράς, με μερίδιο 21,3%, έβαλε στα ταμεία της 4,6 δισ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση «Contribution of Cruise Tourism to the Economies of Europe 2015 Edition» του Διεθνή Οργανισμού Κρουαζιέρας (Cruise Lines International Association ή CLIA). Το 2014 τα έσοδα της ελληνικής οικονομίας από την κρουαζιέρα ήταν σύμφωνα με την CLIA κατά 11,8% χαμηλότερα από αυτά του 2013 και οι θέσεις εργασίας στον κλάδο προσμετρούνταν σε μόλις 10.136.
kathimerini.gr

Αποψη: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, το Brexit και η ανάπτυξη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΟΦΩΛΟΣ
Η ​​Ευρώπη είναι μουδιασμένη… Το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το ένα μεγάλο θέμα που δημιουργεί τις αγωνίες και τις αβεβαιότητες στην ηπειρωτική Ευρώπη –και κυρίως στους μεγάλους εταίρους– το άλλο μείζον ζήτημα είναι η συνεχής καθυστέρηση που παρατηρείται στην προσδοκώμενη ανάπτυξη των οικονομιών.
Χωρίς έναν νέο κύκλο οικονομικής ανάπτυξης η Ευρώπη δεν μπορεί εύκολα να λύσει τα ζωτικά της προβλήματα, με πρώτο τη διογκούμενη ανεργία, η οποία είναι η σημαντική αιτία που πυροδοτεί τα αντιευρωπαϊκά εθνικιστικά και λαϊκιστικά πολιτικά ρεύματα.
Τώρα, για να υπάρξει αποφασιστική προοπτική οικονομικής άνθησης στο μεγαλύτερο μήκος και πλάτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βασική προϋπόθεση είναι ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα. Ενα σταθερό και δυναμικό σύστημα, ένας γρήγορος και γερός ιμάντας μεταβίβασης –αυτό είναι οι τράπεζες– που θα τροφοδοτεί με χρήματα και κεφάλαια τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τις νέες επενδύσεις. Και αυτό είναι ένα ακόμη κολοσσιαίο θέμα για την Ευρώπη, όπου το 80% των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, κινείται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Σχετικά με την υπόθεση του Brexit, εάν τυχόν επικρατήσει ως επιλογή των Βρετανών στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, οι άνθρωποι οι οποίοι αντανακλούν τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται στα κεντρικά υπερεθνικά όργανα, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει οι πολιτικές ηγεσίες της ηπειρωτικής Ευρώπης και οι αρμόδιοι θεσμοί να το αντιμετωπίσουν σαν μια ευκαιρία για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την εμβάθυνση της ενοποίησης.
Εάν, λοιπόν, η πλειοψηφία των Βρετανών πει «έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση», οι μεγάλοι εταίροι θα πρέπει να πουν και «τώρα περισσότερη Ευρώπη» για εμάς τους άλλους. Στην περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε οι πολιτικές ηγεσίες των υπολοίπων εταίρων θα πρέπει να ξεκόψουν οποιαδήποτε επανάληψη του βρετανικού φαινομένου.
Η αναγκαία συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση δεν μπορεί να μην υλοποιηθεί σε αυτή την περίπτωση, εννοείται, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί και ο τρόπος που θα κόψει η Ευρώπη τον βήχα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θελήσει να επιχειρήσει τον ίδιο πολιτικό εκβιασμό. Διότι, απλώς, σε μια τέτοια εξέλιξη η Ευρώπη θα μετατραπεί σε πολλών ταχυτήτων και θα αποσυντεθεί.
Οσον αφορά το απειλητικό θέμα της οικονομίας και ειδικότερα για τις κοινωνίες του Νότου, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τεράστια προσπάθεια και πολύ χρόνο προκειμένου να έχουμε κάποιο πολύ ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Είναι αλήθεια ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανοίξει το μεγάλο της πουγκί, αλλά η πραγματική οικονομία δεν είναι καθόλου εύκολο να πάρει μπροστά. Αφενός διότι ακόμη, όπως προαναφέραμε, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα δεν είναι όπως θα πρέπει μονταρισμένο για να παίξει τον ηγετικό του ρόλο και αφετέρου διότι η ανάπτυξη απαιτεί επενδύσεις παραγωγικές και επενδύσεις υποδομών, πράγμα που δεν φαίνεται να μπορεί να σημειωθεί άμεσα. Οσο το κυρίαρχο δόγμα θα παραμένει η αυστηρή λιτότητα και οι Γερμανοί δεν θα αποφασίζουν, ως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δύναμη, να βάλουν το χέρι στην τσέπη, οι προσδοκίες για ανάπτυξη θα πρέπει να παραμένουν χαμηλές.
kathimerini.gr

Καθίζηση πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ, η αξία τους υποχώρησε 7,8% το α΄ τρίμηνο



Σε ένα από τα χειρότερα τρίμηνα για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ αναδεικνύεται το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2016, καθώς η αξία πωλήσεων υποχώρησε κατά 7,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Η υποχώρηση αυτή, μάλιστα, δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας δραστικής μείωσης τιμών, καθώς τα στοιχεία δείχνουν αύξηση έστω και μικρή –σημειωτέον, από τα τέλη του περσινού Ιουλίου σειρά προϊόντων μετατάχθηκαν στον συντελεστή 23% από 13%– κατά 0,8% ανά μονάδα όγκου. Πρόκειται στην πραγματικότητα για καθίζηση της ζήτησης, καθώς ο όγκος πωλήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους υποχώρησε με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό και συγκεκριμένα κατά 8,6%. Αν μη τι άλλο, οι καταναλωτές πλέον περικόπτουν δαπάνες ακόμη και για την αγορά βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, από γάλα μέχρι απορρυπαντικά.
Πότε ξεκίνησε
Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς IRI, η οποία συγκεντρώνει τα στοιχεία για το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων βάσει αποδείξεων σε μεγάλες και μικρές αλυσίδες σε όλη την Ελλάδα, η πτωτική τάση που ξεκίνησε από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 συνεχίζεται και μάλιστα με πολύ πιο έντονο ρυθμό και το 2016. Η αξία πωλήσεων τον Ιανουάριο του 2016 υποχώρησε κατά 6% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2015, τον Φεβρουάριο κατά 8,3%, ενώ τον Μάρτιο η κάμψη του τζίρου σε ετήσια βάση ήταν της τάξης του 8,8%. Αποτελεί, μάλιστα, τη μεγαλύτερη μείωση τζίρου σε ετήσια βάση από τον Ιανουάριο του 2013 οπότε υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.
Ακόμη πιο εντυπωσιακά και συνάμα ανησυχητικά για το μέλλον των λιανεμπορικών επιχειρήσεων, αλλά και της εγχώριας βιομηχανίας που δραστηριοποιείται στα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά, είναι τα στοιχεία της IRI για τον όγκο πωλήσεων. Τον Μάρτιο του 2016, ο όγκος πωλήσεων στον κλάδο των σούπερ μάρκετ υποχώρησε κατά 13,5%, που αποτελεί επίσης τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2013. Τον Φεβρουάριο, η ετήσια μείωση ήταν 11,7% και τον Ιανουάριο 11,2%.
Η μείωση των πωλήσεων δεν κάνει διακρίσεις, καθώς αγγίζει και τις τρεις μεγάλες ομάδες προϊόντων που διατίθενται από τα σούπερ μάρκετ, με την κάμψη του τζίρου να αφορά πρωταρχικά στα τρόφιμα και να διαμορφώνεται το πρώτο τρίμηνο του έτους στο 8,4%. Στα είδη προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς, η μείωση του τζίρου είναι 5,6%, ενώ στα είδη νοικοκυριού (απορρυπαντικά, καθαριστικά κ.ά.) φτάνει το 5,4%.
Ο όγκος πωλήσεων στην κατηγορία των τροφίμων υποχώρησε κατά 13% το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ στα είδη νοικοκυριού και στα είδη προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς, ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 9,8% και 6,4%, αντιστοίχως.
To να έχει μειωθεί η κατανάλωση σε αλκοολούχα ποτά και αναψυκτικά, ή ακόμη και σε σνακ, είναι μάλλον κάτι σχετικά αναμενόμενο σε περιόδους δραστικής συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος. Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν υποχώρηση της αξίας και του όγκου πωλήσεων ακόμη και σε προϊόντα βασικά στην καθημερινή διατροφή, όπως είναι για παράδειγμα τα γαλακτοκομικά. Ο όγκος πωλήσεων στα γαλακτοκομικά υποχώρησε το α’ τρίμηνο του 2016 κατά 10,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, ενώ η αξία πωλήσεων κατά 8,9%. Μείωση κατά 12,7% σημείωσε ο όγκος πωλήσεων και στα συσκευασμένα τρόφιμα, ενώ κατά 15,5% υποχώρησαν οι πωλήσεις στα υλικά μαγειρικής.
Περικοπές
H περικοπή δαπανών στα τρόφιμα εντοπίζεται ως καταναλωτική τάση και στην έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης που πραγματοποιεί η Nielsen. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας για το πρώτο τρίμηνο του 2016, οκτώ στους δέκα Ελληνες προσπαθούν σε σταθερή βάση να περικόψουν τα έξοδα του νοικοκυριού τους, με τις κυριότερες ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή να είναι η μείωση των δαπανών για διασκέδαση εκτός σπιτιού, η αγορά λιγότερων και φθηνότερων τροφίμων, η αγορά λιγότερων ρούχων, καθώς και η μείωση των παραγγελιών έτοιμων γευμάτων στο σπίτι.
kathimerini.gr

Το Νέο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στην τελική ευθεία

to-neo-mouseio-laikis-texnis-stin-teliki-eutheia
4.000 τετραγωνικά μέτρα, στην καρδιά της παλιάς και της σύγχρονης Αθήνας, ετοιμάζεται ένα μουσείο με σύγχρονη ταυτότητα και μεγάλη ιστορία
 
Για ένα από τα παλαιότερα μουσεία της χώρας, που ιδρύθηκε το 1918, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, τα νέα είναι ευχάριστα. Λίγο πριν γιορτάσει τα εκατοστά του γενέθλια, το 2018, οι εργασίες μετεγκατάστασής του στο νέο μουσείο που ετοιμάζεται στην καρδιά της Αθήνας, στο Μοναστηράκι στις οδούς Άρεως, Βρυσακίου, Κλάδου και Αδριανού, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς γύρω από μία αθηναϊκή αυλή, που «έζησε» από την ύστερη τουρκοκρατία ως τις αρχές του 20ού αιώνα, μία πραγματική Αυλή των Θαυμάτων.


Η αποκατάσταση των 23 κτιρίων ολοκληρώνεται, το μουσείο έχει ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα και την ταλαιπωρία των καθυστερήσεων και τον Ιούλιο αναμένεται να παραδοθούν τα κτίρια. Έπεται η ετοιμασία των εκθεσιακών χώρων που θέλει ένα μουσείο «εξωστρεφές» με μια νέα μουσειακή ταυτότητα.
Στην καρδιά της παλιάς και της σύγχρονης Αθήνας, στο Μοναστηράκι, περίκλειστη από τις προσόψεις ερειπωμένων κτηρίων και σύγχρονων μαγαζιών, κρύβεται, σαν καλά φυλαγμένο μυστικό, μια ολόκληρη γειτονιά της παλιάς Αθήνας. Εδώ, η μακραίωνη ιστορία της πόλης ξεδιπλώνεται σε ένα μωσαϊκό από κτηριακά κατάλοιπα: το υστερορρωμαϊκό τείχος, μια παλαιοχριστιανική βασιλική, τμήματα ενός αρχοντικού και ένα εκκλησάκι του 17ου αιώνα, σπίτια του 19ου και του 20ού αιώνα. Οι περαστικοί λίγα μπορούν να διακρίνουν, χαγιάτια με διαφορετικά χρώματα και φυτά, ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό που ξετυλίγει το πολιτιστικό νήμα της ιστορίας μας.

Το ρωμαϊκό τείχος, η παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Θωμά του 5ου αι. μ.Χ., η πύλη και η κρήνη του αρχοντικού Χωματιανού - Λογοθέτη του 17ου αι., το εκκλησάκι του Αγ. Ελισσαίου που έψελνε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, η οικία Δραγούμη. Στη νέα μόνιμη έκθεση των 4.000 τ.μ. το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στον άνθρωπο. Ο νεώτερος ελληνικός πολιτισμός προβάλλεται σφαιρικά, μέσα από μια ερμηνευτική προσέγγιση της υλικής και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα αντικείμενα της λαϊκής τέχνης γίνονται η αφορμή και το μέσον για να αναδειχθούν ο τρόπος της ζωής, οι αντιλήψεις και τα αισθητικά πρότυπα, η τεχνογνωσία και η τέχνη των ανθρώπων του πρόσφατου παρελθόντος, αυτά που καθόρισαν την ταυτότητα του παρόντος και προοικονομούν, ώς ένα βαθμό, το μέλλον.

Με αντικείμενα που χρονολογούνται από τα μέσα του 18ου αιώνα έως τη δεκαετία του 1970, διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές, πολυμέσα και ποικίλο εποπτικό υλικό, το νέο Μουσείο θα είναι ένα σύγχρονο μουσείο, όπου κυριαρχούν οι αρχές της βιωματικής προσέγγισης, της ψυχαγωγικής εκπαίδευσης και της ανανεωσιμότητας. Εκτός της μόνιμης έκθεσης, θα υπάρχει χώρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χώροι περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων, υπαίθριο θέατρο, καφετέρια και πωλητήριο.

Στα 23 κτίσματα του νέου ΜΕΛΤ θα προβάλλονται χιλιάδες εκθέματα, θα αναπτύσσονται δραστηριότητες, διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές, πολυμέσα και εποπτικό υλικό. Το Τζαμί Τζισδαράκη στην πλατεία Μοναστηρακίου θα λειτουργεί ως προπομπός του μουσείου που ακολουθεί λίγο πιο πάνω, ενώ οι υπόλοιποι χώροι (Λουτρό Αέρηδων, Κτίριο της οδού Πανός, Μουσείο Λαϊκών Μουσικών Οργάνων-Συλλογή Ανωγειανάκη θα αξιοποιηθούν για μονοθεματικές εκθέσεις. Το κτίριο της οδού Κυδαθηναίων θα μετατραπεί σε οργανωμένο επισκέψιμο αποθηκευτικό χώρο).

Ένας νέος μουσειακός ιστός αναγεννάται σε ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια της πρωτεύουσας με άξονα την εξωστρέφεια και τις νέες τεχνολογίες που θα πρωταγωνιστούν προκειμένου να κάνουν τις ξεναγήσεις και την ιστορία φιλική σε κάθε χρήστη.
thetoc.gr

Και άλλη απόφαση υπερ δανειοληπτών ελβετικού φράγκου

Και άλλη απόφαση υπερ δανειοληπτών ελβετικού φράγκου*


27.05.2016 21:58

To Πρωτοδικείο δικαιώνει δανειολήπτες που είχαν πάρει δάνεια σε ελβετικό φράγκο από ελληνικές τράπεζες μετά από συλλογική αγωγή που κατέθεσαν η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) και οι ενώσεις καταναλωτών Κρήτης (ΙΝΚΑ) και Αιτωλοακαρνανίας, με την πρόσθετη παρέμβαση του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ).


Το θέμα αφορά περίπου  65.000-70.000  δανειολήπτες, που είχαν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο κυρίως από τη Εurobank και την Τράπεζα Πειραιώς κατά τα έτη 2006-2009. Οι δανειολήπτες , εξαιτίας της αλλαγής της ισοτιμίας του νομίσματος έναντι του ευρώ, έφτασαν να πληρώνουν διπλάσια  ποσά.

Οπως μάλιστα ανέφερε η δικηγόρος κυρίας Αριάδνη Νούκα στο ΑΠΕ, μία από τους τέσσερις δικηγόρους που χειρίστηκαν την υπόθεση, πλήρωναν χρυσά.

Η κ. Νούκα χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «αν θα θέλαμε να δώσουμε ένα αριθμητικό παράδειγμα [...] η επιβάρυνση μπορεί να ανερχόταν ακόμη και σε 95.000 ευρώ για ένα δάνειο 125.000 ευρώ. Το παράδειγμα αυτό είναι πραγματικό και όχι υποθετικό».

Ειδικότερα το διατακτικό της απόφασης, που εκδόθηκε στις 24/5, απαγορεύει στην τράπεζα να διατυπώνει, να επικαλείται και να χρησιμοποιεί στις συναλλαγές της με τους εν λόγω καταναλωτές τον γενικό όρο σύμφωνα με τον οποίο «η αποπληρωμή του δανείου λαμβάνει χώρα με την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος την ημέρα της καταβολής» (αυτό αφορά συμβάσεις δανείων σε ελβετικό φράγκο ή με ρήτρα ελβετικού φράγκου). Επίσης, μεταξύ άλλων, απαγορεύει στην τράπεζα την καταγγελία των συμβάσεων των δανείων, εάν οι δανειολήπτες καταβάλλουν στο ισόποσό τους σε ευρώ τις τοκοχρεωλυτικές τους δόσεις σε CHF (ελβετικό φράγκο), βάσει της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων «κατά τον χρόνο εκταμίευσης του δανείου και χορήγησης σε ευρώ».

«Πρακτικά το δικαστήριο επανέφερε την ισοτιμία αποπληρωμής των δανείων σε ελβετικό φράγκο στην αρχική ισοτιμία εκταμίευσης, τόσο για τις μελλοντικές καταβολές, όσο και για τις παρελθοντικές», σημειώνει η κ. Νούκα.

Οι παραδοχές του δικαστηρίου που οδήγησαν στη θετική έκβαση για τους δανειολήπτες αναφέρουν ότι οι συμβάσεις αυτές δεν ήταν συνηθισμένες, αλλά έφεραν έντονο το στοιχείο του επενδυτικού εγχειρήματος. Προσθέτουν ότι η τακτική ενημέρωσης από πλευράς τραπεζών δεν πληρούσε το αναγκαίο πλαίσιο ενημέρωσης και τις ασφαλιστικές δικλείδες που αυτό προβλέπει.

Οι τέσσερις δικηγόροι που χειρίστηκαν την υπόθεση -Αριάδνη Νούκα, Ιωάννης Μυταλούλης, Μάριος Μαρινάκος και Αναστάσιος Σανδαλάκης- ανέφεραν ότι επρόκειτο για μια ιστορική απόφαση και για μια σημαντικότατη δικαστική εξέλιξη για την αναγκαία και δίκαιη προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.
                   *Η πρώτη απόφαση ΕΔΩ