Νέα χρονοδιαγράμματα και διεξόδους  απεμπλοκής της αξιολόγησης αναζητά η κυβέρνηση, με το πολιτικό κλίμα σε Βερολίνο, Ουάσιγκτον και ΔΝΤ να παραπέμπει πλέον επικίνδυνα στον ορίζοντα της.. άνοιξης.

Η επόμενη Πέμπτη, η «κρίσιμη» 12η Ιανουαρίου, είναι η μέρα που η κυβέρνηση και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, θα πάρουν στο EuroWorkingGroup σαφέστερο και απτό στίγμα αυτού του κλίματος - ήδη, ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι, πλην θεαματικού απροόπτου, δεν υπάρχουν ουσιαστικές πιθανότητες να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν στην πράξη παγώσει πλήρως από τα τέλη Δεκεμβρίου, το ΔΝΤ δεν έχει δώσει κανένα «σήμα»  υπαναχώρησης από τις σκληρές απαιτήσεις του στα εργασιακά, και το σύστημα Σόιμπλε βολεύεται με την τακτική των καθυστερήσεων.
Στο σκηνικό αυτό, η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει το EuroWorkingGroup της Πέμπτης για να πιέσει αλλά και να καταδείξει τις προθέσεις ευελιξίας ή μη όλων των πλευρών:
Να πιστοποιήσει, δηλαδή, εάν το ΔΝΤ παραμένει αμετακίνητο στις ομαδικές απολύσεις,  εάν το Βερολίνο επιμένει σε πρόσθετα μέτρα άνω του μισού δις για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018, και - κυρίως - εάν Βερολίνο και Ταμείο θα συντηρήσουν ανοιχτό τον φαύλο κύκλο της συμμετοχής ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Εάν όλα αυτά παραμένουν ως είχαν και... πέρυσι - όπως δείχνουν άλλωστε όλα τα μηνύματα - πρόθεση της Αθήνας είναι να...