Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Σφοδρή χιονοθύελλα και πολικό ψύχος στις βορειοανατολικές ΗΠΑ. Αρκετοί συμπατριώτες μας πού πήγαν εκεί γιά τίς γιορτές μετακινούνται ήδη πρός Φλόριδα-Μαϊάμι...

Σφοδρή χιονοθύελλα πλήττει το βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, όπου περίπου 3.000 πτήσεις ματαιώθηκαν την Πέμπτη και καθυστερήσεις σημειώθηκαν σε άλλες 7.000. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξαν οι κυβερνήτης της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρζι, καλώντας τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους. Στο μεταξύ, προειδοποίηση για χιονοθύελλα με ισχύ ως σήμερα  το μεσημέρι εκδόθηκε και στις Πολιτείες της Πενσιλβάνιας και σε ένα τμήμα της Νέας Αγγλίας. Η πρώτη μεγάλη χειμερινή καταιγίδα του 2014 έφερε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και δυνατούς ανέμους από την κάτω Κοιλάδα του Μισισίπι ως την ακτή του Ατλαντικού, με τμήματα της Νέας Αγγλίας, της Βοστώνης περιλαμβανομένης, να ετοιμάζονται το πρωί της Παρασκευής για 36 εκατοστά χιόνι. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο και ο κυβερνήτης του Νιού Τζέρζι Κρις Κρίστι έδωσαν εντολή να μην προσέλθει την Παρασκευή στις εργασίες του το μη απαραίτητο προσωπικό των υπηρεσιών των Πολιτειών τους, λέγοντας πως περιμένουν ότι η κακοκαιρία θα επιδεινωθεί αργά το βράδυ της Πέμπτης και νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Η Πολιτεία του Νιού Τζέρζι ανακοίνωσε πως τα δημόσια σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά στο Χόμποκεν και το Τζέρζι Σίτι.
Η χιονοθύελλα που πλήττει τη Νέα Υόρκη αποτελεί και την  πρώτη μεγάλη πρόκληση για το νέο δήμαρχο της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την Τετάρτη. «Είμαστε έτοιμοι», δήλωσε την Πέμπτη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, καλώντας τους Νεοϋορκέζους να επιστρέψουν νωρίς στα σπίτια τους και να μην βγουν το βράδυ της Πέμπτης.

Στο Κονέτικατ, ο κυβερνήτης Ντάνελ Μαλόι έδωσε εντολή στους υπαλλήλους της Πολιτείας να φύγουν από τη δουλειά τους την Πέμπτη από τις 15:00 ως τις 15:30,ώστε να διευκολυνθεί η βραδινή οδική κυκλοφορία και να μην επιστρέψουν στις δουλειές τους παρά σήμερα  στα μέσα του πρωινού.

Η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε πως η μάζα του αέρα από την Αρκτική θα μειώσει τις θερμοκρασίες πολύ κάτω από το φυσιολογικό και είναι πιθανό να σημειωθούν σήμερα  χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Ντέβαλ Πάτρικ «οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν ως και 32 βαθμούς κάτω από το μηδέν». Η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει απόψε στους 13 βαθμούς υπό το μηδέν στη Νέα Υόρκη.                                                                  

Το 2014 θα είναι διαφορετικό

Tου Νικου Γ. Ξυδακη
Ολα τα σημάδια, εσωτερικά και εξωτερικά, δείχνουν ότι το 2014 θα είναι μια χρονιά-καμπή για την ελληνική περιπέτεια. Η τρόικα θα αποχωρήσει πριν από το καλοκαίρι, το Μνημόνιο θα κλείσει τον κύκλο του, αλλά η χώρα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται υπό επιτήρησιν, συνομολογημένα, έως ότου φτάσει το χρέος της στο 75% του ΑΕΠ.
Το τέλος του Μνημονίου όμως εκτιμάται ότι θα βρει τη χώρα με χρηματοδοτικό κενό, στο μέτρο που δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Αυτό είναι το ένα κομβικό σημείο στη σχέση της χώρας με την Ε.Ε.: Θα δοθεί πρόσθετη χρηματοδότηση; Θα γίνει αναδιάρθρωση του επίσημου χρέους; Θα επιμηκυνθεί περαιτέρω η λήξη του χρέους; Θα συναφθεί μορατόριουμ αποπληρωμής τόκων για ένα διάστημα; Κάτι απ’ όλα ή κάτι παρόμοιο θα πρέπει να συμβεί, εφόσον ουσιαστικά όλοι αναγνωρίζουν ότι το πρόγραμμα έχει αποτύχει στον βασικό του στόχο, δηλαδή να μειώσει το χρέος. Πρόβλημα χρηματοδότησης πιθανόν να εμφανισθεί εντός του έτους και στις τράπεζες, οι οποίες θα χρειασθούν επιπλέον κεφαλαιοποίηση με την καταγραφή όλων των «κόκκινων» δανείων.
Το άλλο κομβικό σημείο είναι η πολιτική κατάσταση κατά τον χρόνο ολοκλήρωσης του Μνημονίου, διότι τότε ακριβώς θα έχουμε διπλή εκλογική αναμέτρηση: για περιφερειακές-δημοτικές αρχές και για Ευρωκοινοβούλιο. Οι κάλπες αυτές τυπικά δεν θα βγάλουν νέα κυβέρνηση, αλλά ασφαλώς θα καθορίσουν την πολιτική επιβίωση της υπάρχουσας. Είναι δε πολύ πιθανόν η αξιωματική αντιπολίτευση να προηγηθεί με διαφορά μεγαλύτερη από όση καταγράφουν τώρα οι δημοσκοπήσεις. Σε τέτοια περίπτωση, αργά ή γρήγορα, θα δρομολογηθούν εθνικές εκλογές, πιθανότατα στο τέλος του καλοκαιριού.
Τρίτο κομβικό σημείο, με κρυφή σημασία, κατά τον ίδιο χρόνο, τον Μάιο, θα είναι η λήξη της θητείας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο κ. Προβόπουλος θα απέλθει, έχοντας ολοκληρώσει την πιο επώδυνη αποστολή κεντρικού τραπεζίτη στη σύγχρονη ιστορία: το άγριο «κούρεμα» των Ελλήνων ομολογιούχων – ιδιωτών, ασφαλιστικών ταμείων και κοινωφελών ιδρυμάτων. Ο διάδοχός του θα κληθεί να διαδραματίσει έναν αναλόγως δύσκολο ρόλο, ισορροπώντας ανάμεσα στον τυπικό προϊστάμενό του, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και τα διευρωπαϊκά συμφέροντα, και στο εθνικό συμφέρον, όπως θα εκφράζεται από την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. Ενδεχόμενη δυσαρμονία θα προκαλέσει μείζον πολιτικό πρόβλημα. Ολα αυτά τα ήδη δύσκολα θα συμβαίνουν σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον επίσης δύσκολο και ρευστό: οι διαδικασίες για την τραπεζική και οικονομική-πολιτική ενοποίηση εντός της Ε.Ε. θα προχωρούν με αποκλίσεις, με κόπο και δισταγμούς, με αναβολές, όπως είδαμε και στη σύνοδο κορυφής της 19ης Δεκεμβρίου, καθώς κυβερνήσεις και πολιτικά κόμματα στην Ευρώπη θα κρατούν την αναπνοή της έως τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.
Αναλόγως δύσκολο και ρευστό θα είναι και το εγχώριο περιβάλλον, με μια μείζονα διαφορά: ο χρόνος εδώ είναι πολύ πιο λιγοστός, διότι δεν είναι πια τυπικά πολιτικός, δεν υπάρχει περιθώριο τακτικών καθυστερήσεων· για μέγα μέρος του πληθυσμού είναι χρόνος υπαρξιακός, οι πολίτες κινούνται ήδη στα όρια της επιβίωσης, στο χείλος του αφανισμού. Αυτή η κατεπείγουσα συνθήκη βίου διαμορφώνει απρόβλεπτες συμπεριφορές στο πολιτικό πεδίο. Το 2014 θα το θυμόμαστε διαφορετικά μετά την τρικυμιώδη τριετία του σοκ, σαν κορύφωση και έξοδο ή σαν απαρχή άλλης τρικυμίας.                      (Δημοσιεύθηκε στήν "Καθημερινή" 3/1/14)

Έως σήμερα η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας...

Οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλούν τα τέλη στις τράπεζες και στο αυτοματοποιημένο δίκτυο Καταστημάτων των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
Προθεσμία έως σήμερα έχουν οι πολίτες προκειμένου να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, μετά την ...
παράταση που έχει δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλούν τα τέλη στις τράπεζες και στο αυτοματοποιημένο δίκτυο Καταστημάτων των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Χθες, ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης ξεκαθάρισε ότι οι εφορίες είναι κλειστές για τις γενικές συναλλαγές με τους πολίτες και ότι λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας μόνο για την εξυπηρέτηση εκτάκτων περιπτώσεων...
 

Η αρχιτεκτονική του Παρθενώνα

Tου Τακη Θεοδωροπουλου
Η θέα του Παρθενώνα στο βάθος της προοπτικής της Πατησίων είναι από τις ωραιότερες. Φαίνεται ολόκληρη η κιονοστοιχία της βόρειας πλευράς, μια κιβωτός σιωπής που δεσπόζει στον ορίζοντα της πόλης. Σαν να σε κοιτάζει από το ύψος του χρόνου και να μετράει τα βήματά σου, ένας ευγενής γέροντας που αδιαφορεί για τη βαβούρα της σύγχρονης ζωής γύρω του. Αδύνατον να του γλιτώσεις.
Ο Πλούταρχος γράφει στον βίο του Περικλή πως το αρχιτεκτόνημα συνδυάζει το νεαρό σφρίγος με το αρχαίο κάλλος – ήδη στην εποχή του ο ναός ήταν αρχαίος. Δεν με γοητεύει η αισθητική του αρτιότητα και ακούω χωρίς να τα καταλαβαίνω, αν και τα θαυμάζω, τα όσα λέγονται για τον τρόπο που χτίστηκε, για τις τεχνικές επινοήσεις, για τους μαθηματικούς υπολογισμούς, για τις εντάσεις των κιόνων. Αντίθετα, αυτό που δεν μπορώ να ξεπεράσω είναι ο τρόπος με τον οποίον παρεμβαίνει στη σύγχρονη ζωή, μια συσσωμάτωση από χρόνο, ανθρώπινες ζωές, ιστορία, δημιουργικές καταστροφές, που διακόπτει τη ροή της καθημερινότητας, ένα γεγονός που σου θυμίζει πως ο κόσμος που ζεις δεν σου ανήκει αποκλειστικά, πως δεν είσαι μόνος.
Ξέρω τα αντεπιχειρήματα. Ο Παρθενώνας καθήλωσε τη σύγχρονη Ελλάδα με τον συμβολισμό του, δεν της επέτρεψε ποτέ να βρει τον εαυτό της, τρομοκράτησε τη δημιουργία της, τη γέμισε με νοσταλγία και παραποίησε τις διαστάσεις της. Η χώρα γεννήθηκε και έζησε επί δύο αιώνες σε έναν κόσμο που της έπεφτε μεγάλος, και για να αμυνθεί, για να αποκτήσει την αυτοπεποίθηση που χρειαζόταν, οχυρώθηκε μέσα στα ερείπιά της.
Ο αγριάνθρωπος της διπλανής πόρτας, αυτός που πιστεύει πως έχει πάντα δίκιο, ο μικροϊδιοκτήτης της ζωής του που λύνει και δένει παίζοντας σταυρόλεξο με τις απόψεις του, δεν γύρισε ποτέ να τον κοιτάξει. Προτιμάει να καβαλάει το πεζοδρόμιο με το δίτροχό του και να φωνάζει για τα κεκτημένα δικαιώματα κάποιου ελληνισμού περιορισμένου στο μικροχώραφο των κεκτημένων του δικαιωμάτων. Δεν θα μάθει ποτέ, για να μην ταράξει τη μακάρια βλακεία του, πως οι Ελληνες, με όλα τους τα ελαττώματα, δημιούργησαν μια αιωνιότητα που τους ανήκει, που ανήκει στη θνητή διάσταση της ύπαρξης.
Ας μου συγχωρεθεί η λυρική διάθεση, ελέω Πρωτοχρονιάς, πλην όμως κι εγώ, όπως πολλοί από εμάς, ψάχνω να βρω ποια είναι αυτά τα πράγματα που με συμφιλιώνουν μ’ αυτήν την πόλη, την Αθήνα, μ’ αυτόν τον τόπο. Γιατί πιστεύω πως η Ελλάδα είναι μια υπόθεση πολύ σοβαρή για να την αφήσεις στα χέρια των ελάχιστων πολιτικών της ηγετών και σε όσους παίζουν το νούμερό τους στην επιθεώρηση του δημόσιου βίου. Και ποιος είναι ο δρόμος που θα μας βγάλει από τα βαλτονέρια που ζούμε τα τελευταία χρόνια, όχι μόνον τα χρόνια της κρίσης, αλλά και τα προηγούμενα, τότε που τρέχαμε στα τυφλά για τη μετωπική με τη μοίρα μας; Και γιατί οι δυσκολίες των τελευταίων ετών μάς βοήθησαν να βγάλουμε στον αφρό τον χειρότερο εαυτό μας, τις αδυναμίες μας, την ανικανότητά μας;
Θυμάμαι που στη δεκαετία του εβδομήντα ήταν της μόδας να λένε πως δεν θέλουμε η χώρα μας να γίνει ένα απέραντο μουσείο. Την κάναμε ένα απέραντο σκυλάδικο.
Και στο σημείο αυτό βλέπω την εικόνα του Παρθενώνα στο βάθος της προοπτικής της Πατησίων, έτσι όπως τη θυμάμαι από μικρός. Ασχημα θα ήταν η Ελλάδα να γίνει το μουσείο της Ευρώπης; Μήπως αυτή είναι η πραγματική σημασία της ανάπτυξης; Αυτοί που περιφρονητικά αποκαλούμε γραικύλους της ρωμαϊκής εποχής υπήρξαν σίγουρα σοφότεροι και αξιότεροι ημών. Εμείς θελήσαμε να γίνουμε βιομήχανοι και καταντήσαμε αχόρταγοι  μιζαδόροι. Καλή χρονιά.  
  (Πρωτοχρονιατικη Καθημερινή)

Ουρές στα καταστήματα του Κολοράντο για τη νόμιμη μαριχουάνα


Ανοιξαν τις πόρτες τους, 40 καταστήματα πώλησης μαριχουάνας στο Κολοράντο και χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες έσπευσαν να αγοράσουν, σχηματίζοντας ουρές και επιδεικνύοντας τις ταυτότητές τους.

The New York Times




Σε 40 καταστήματα σε ολόκληρη την πολιτεία, κάτοικοι και τουρίστες έδειξαν τις ταυτότητες τους και σχημάτισαν ουρές έξω από τα καταστήματα πώλησης μαριχουάνας. Οι υποστηρικτές της νομιμοποίησης κάνουν λόγο για μια ιστορική αλλαγή στη νομοθεσία των φαρμάκων, όπου απομακρύνεται -από την τιμωρία και την απαγόρευση.
Πολλοί από αυτούς, σύμφωνα με άρθρο των New York Times, ήταν μακροχρόνιοι χρήστες και αρκετοί είχαν συλληφθεί για κατοχή μαριχουάνας στο παρελθόν.
Ενώ 20 πολιτείες επιτρέπουν την μαριχουάνα για φαρμακευτική χρήση, στο Κολοράντο και στην Ουάσινγκτον αποφασίστηκε με σχετική ψηφοφορία τον περασμένο χρόνο να γίνουν οι πρώτες στη χώρα που θα νομιμοποιήσουν μικρές ποσότητες του φυτού για ψυχαγωγική χρήση, όπως ακριβώς προβλέπεται με το αλκοόλ.
Από την Πρωτοχρονιά εφαρμόζεται ο νόμος στο Κολοράντο.                                                                 (Kαθημερινή-Κόσμος 2/1/14)

ΙΣΑ: Το «εισιτήριο» των 25 ευρώ θα οδηγήσει σε αποφυγή της νοσηλείας

Την αντίθεσή του στο μέτρο του εισιτηρίου των 25 ευρώ για νοσηλεία στο ΕΣΥ, μέτρο το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από χθες, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), επισημαίνοντας ότι η πλειονότητα των ασθενών, οι οποίοι αδυνατούν να το πληρώσουν, εξωθείται «σε «αναγκαστική» αποφυγή της νοσηλείας, «αφού πλέον το αγαθό της υγείας και η δημόσια νοσοκομειακή περίθαλψη κοστίζει απαγορευτικά ακριβά».




Ο ΙΣΑ ζητά την άμεση κατάργηση ή/και την αναστολή εφαρμογής της σχετικής διάταξης νόμου και επαναλαμβάνει την πρότασή του προς τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να προσδιορίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0% έως 25% στην ιατρική συνταγή και στις εργαστηριακές εξετάσεις, βάσει εισοδήματος.«Ο ΙΣΑ πιστεύει στην ανάγκη εξορθολογισμού του Συστήματος Υγείας μέσα από ελεγκτικούς μηχανισμούς και συστήματα εξυγίανσης δεν συναινεί όμως σε κανενός είδους “οριζοντίων” μέτρων σε βάρος του πολίτη».
Σύμφωνα με εγκύκλιο που απεστάλη στις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από 1ης Ιανουαρίου 2014, όλοι οι ασθενείς προς εισαγωγή για νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ οφείλουν να καταβάλουν το ποσό των 25 ευρώ. Η εν λόγω καταβολή είναι εφάπαξ, δεν βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς και είναι ανεξάρτητη της εφάπαξ προβλεπόµενης καταβολής για το εξέταστρο.
Από την καταβολή εξαιρούνται οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονοµικής αδυναµίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (απαραίτητη η προσκόµιση του βιβλιαρίου ή του πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ), οι χρόνιοι πάσχοντες από την κύρια πάθησή τους και για όλες τις δευτερεύουσες παθήσεις που απορρέουν από αυτήν, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που έχουν πιστοποιηµένο από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ποσοστό αναπηρίας 80% και συγκεκριµένες κατηγορίες ασθενών, όπως κρατούµενοι φυλακών, στρατιωτικό προσωπικό, όπου είναι σε εφαρµογή οι ειδικές ισχύουσες διατάξεις.
Αντιδρούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί
Καταστροφικό μέτρο χαρακτηρίζει, από την πλευρά του, την είσπραξη των 25 ευρώ από τον ασθενή για την εισαγωγή του σε δημόσιο Νοσοκομείο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, επισημαίνοντας ότι η επιβολή του μέτρου «θα κάνει την πρόσβαση των πολιτών στα νοσοκομεία ακόμη πιο δύσκολη, με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται παθήσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και το τελικό κόστος θεραπείας να εκτινάσσεται». Και όλα αυτά συνεχίζει ο κ. Βαρνάβας τι στιγμή που έχει αποδειχθεί από επιστημονικές έρευνες ότι «χιλιάδες πολίτες που έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας αποφεύγουν να προσέλθουν σε δημόσιο Νοσοκομείο, διότι δεν έχουν να πληρώσουν τα ποσά που θα τους ζητηθούν».
Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ αναφέρει επίσης, ότι για τα 50 εκατ. ευρώ που επιδιώκει η κυβέρνηση να εισπράξει από το μέτρο αυτό, θα δαπανηθούν πολλαπλάσια ποσά για την καθυστερημένη νοσηλεία των ασθενών, με δραματικές συνέπειες για την υγεία του πληθυσμού.
«Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι δήθεν το 25ευρω αποτελεί εισφορά αλληλεγγύης στους ανασφάλιστους είναι πομφόλυγες, διότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο νόμο 4093/12 που ψήφισαν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη Βουλή», σημειώνει ο κ. Βαρνάβας, καλώντας τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς σε οργανωμένη αντίδραση, ώστε «να ακυρωθεί τύποις και ουσία ένας ακόμη φραγμός στην πρόσβαση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας».
Πηγή: AMΠE










Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα


                                                                                                                                                           (ΤΑ ΝΕΑ 28/12/13)

Απειλητική σιλουέτα στο κύμα

Κολυμπούσαν με έναν καρχαρία και τον είδαν... στην αναμνηστική φωτογραφία από τη θάλασσα!

Τα δίδυμα κολυμπούν και παίζουν αμέριμνα στην πολυσύχναστη Manhattan Beach της Καλιφόρνια, ενώ ο φακός συλλαμβάνει (δεξιά) τη διέλευση του καρχαρία κάτω από τα κύματα!
Κολυμπούσαν με έναν καρχαρία και τον είδαν... στην αναμνηστική φωτογραφία από τη θάλασσα!

Η λήψη μίας ξεχωριστής οικογενειακής φωτογραφίας στις διακοπές είναι τις περισσότερες φορές καλοδεχούμενη. Για τους Έμερσον, όμως, το στιγμιότυπο από το μπάνιο στις ακτές της Καλιφόρνια, έκρυβε έναν επισκέπτη, την παρουσία του οποίου δεν είχαν συνειδητοποιήσει καθώς απολάμβαναν τα κύματα…

Η Τζουν Έμερσον, μητέρα δύο 12χρονων αγοριών, φωτογράφισε τα δίδυμα να παίζουν με το νερό στην πολυσύχναστη Manhattan Beach της Καλιφόρνια. Όταν παρατήρησε τη φωτογραφία στο σπίτι της, συνειδητοποίησε ότι στο κύμα διαγράφονταν η μορφή ενός μεγάλου ψαριού, πιθανότατα καρχαρία, λίγα μέτρα από τα παιδιά.

«Ήταν μεγάλο σοκ» παραδέχτηκε η ίδια σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. Η Έμερσον ανέβασε το στιγμιότυπο στο Facebook, προσελκύοντας χιλιάδες σχόλια, τα περισσότερα από τα οποία συμφωνούν ότι ο εισβολέας στην οικογενειακή της φωτογραφία είναι καρχαρίας.

Η παρουσία καρχαριών είναι συνηθισμένη στην περιοχή. Εντούτοις, κάποιοι άλλοι παρατηρητές σημειώνουν ότι κανείς δεν μπορεί να πει κάτι με βεβαιότητα χωρίς μία λεπτομερέστερη εικόνα. Το ψάρι, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένα άκακο δελφίνι.

«Πολλοί σέρφερ και ναυαγοσώστες λένε ότι πρόκειται όντως για καρχαρία. Βέβαια, εγώ είπα στα παιδιά μου ότι είναι δελφίνι, γιατί μένουμε κοντά στην παραλία και συνηθίζουμε να ερχόμαστε εδώ σχεδόν σε καθημερινή βάση» λέει η Τζουν Έμερσον.  (ΤΑ ΝΕΑ.gr)