Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Καταργήθηκε η υπηρεσία οικονομικών επιθεωρητών...

Αποκλειστικό: Καταργήθηκε η υπηρεσία οικονομικών επιθεωρητών αφήνοντας στα αζήτητα 2.659 ύποπτες υποθέσεις

...αφήνοντας στα αζήτητα 2.659 ύποπτες υποθέσεις...

Θάνος Πασχάλης
Δεν είναι μόνο η λίστα Λαγκάρντ από την οποία ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε μόλις μερικές δεκάδες περιπτώσεις φοροφυγάδων και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα. Ούτε οι 6.000 off shore για τις οποίες -όπως αναγνώρισε προχθές στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης- περαιώθηκαν οι έλεγχοι σε μόλις 384 υποθέσεις.

Στα αζήτητα φαίνεται ότι έχουν μείνει και...
χιλιάδες υποθέσεις διαχειριστικού ελέγχου σε φορείς του δημοσίου που είχε αναλάβει να διεκπεραιώσει η "Οικονομική Επιθεώρηση" (ελεγκτική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών) η οποία καταργήθηκε στις 30 Ιουνίου του 2014. Οι φάκελοι με ανολοκλήρωτους 2.659 ελέγχους σε δήμους, περιφέρειες, νοσοκομεία, εφορίες, τελωνεία κλπ. και με κύριο αντικείμενο υπεξαιρέσεις και απάτες σε βάρος περιουσίας του δημοσίου παραδόθηκαν μεν στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών ωστόσο είναι αδύνατο να ολοκληρωθούν.

Οπως αποκαλύπτεται από σχετικό έγγραφο που συνέταξε η Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (βρίσκεται στη διάθεση του newpost) οι 2.659 εκκρεμείς αυτές υποθέσεις ελέγχου(1247 στην Αττική και 1412 στην επαρχία) ουσιαστικά μπαίνουν στον "πάγο" και πιθανότατα οδηγούνται στην παραγραφή.

"Οι συσσωρευμένες εκκρεμότητες τόσων ετών,αναφέρεται στο έγγραφο,είναι αδύνατο να διευθετηθούν από την υπηρεσία μας το αμέσως επόμενο διάστημα, λαμβανομένων δε υπόψη του προβλήματος υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει αλλά και του είδους ελέγχων που διενεργεί εξ αιτίας των οποίων δυσκολεύεται να τηρήσει πιστά συγκεκριμένο πρόγραμμα.

"Αλήθεια τι λέει επ αυτού ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης;
newpost.gr

Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών...

Χαμηλές οι προσδοκίες από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Χαμηλές οι προσδοκίες από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Σε εξέλιξη είναι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με την ατζέντα να αφορά το προσφυγικό, τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, το Ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Σταύρος Θεοδωράκης, Φώφη Γεννηματά και Βασίλης Λεβέντης ήταν οι τρεις πρώτοι πολιτικοί αρχηγοί που έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο στις 12 το μεσημέρι για το προγραμματισμένο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Αμέσως μετά, με ελάχιστα λεπτά διαφορά, έφτασε στην Ηρώδου Αττικού ο Γιάννης Πλακιωτάκης συνοδευόμενος από τον Γιάννη Βρούτση και τον Γιώργο Κουμουτσάκο. Με δέκα λεπτά καθυστέρηση προσήλθε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός της Εθνικης Αμυνας Πάνος Καμμένος. Τελευταίος έφτασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο συνόδευε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Δεν θα προσέλθει ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ δεν εκλήθη ο γγ της ΧΑ Ν.Μιχαλολιάκος.

Οταν έκλεισαν οι πόρτες του Συμβουλίου δημιουργήθηκε σοβαρό επεισόδιο στην αίθουσα όπου ήταν οι συνεργάτες των αρχηγών.

Ο καυγάς ξεκίνησε όταν δημοσιογράφοι έκαναν ερώτηση στην κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη. Επενέβη ο σε έντονο ύφος ο συνεργάτης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Γ. Πλακιωτάκη, βουλευτής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος είπε ότι την ώρα που συνεδριάζουν οι πολιτικοί αρχηγοί, η κυβερνητική εκπρόσωπος «προσπαθεί να δώσει κλίμα».

Με έντονο ύφος επενέβη ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Κουμουτσάκο και τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να φυμώσει τον Τύπο λέγοντας «κρίμα είσαι και διπλωμάτης».

Ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε λέγοντας «άσε με να κάνω την δουλειά μου» και η κυρία Γεροβασίλη δήλωσε ότι εγώ ως κυβερνητικός εκπρόσωπος οφείλω να ενημερώνω τα ΜΜΕ.

Οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι ενώ η φρουρά βρέθηκε σε αμηχανία. Τελικά οι συνεργάτες των αρχηγών χωρίστηκαν σε πηγαδάκια του ιδίου κόμματος.

Οι αναγγελίες του Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει τη σύσταση δύο επιτροπών, μία για το ασφαλιστικό και μία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το γεγονός ότι όλα τα κόμματα θεωρούν επιβεβλημένη τόσο την σταθεροποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, όσο και την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος, ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί ότι δεν θα συναντήσει ουσιαστικές αντιστάσεις για τη σύσταση των δύο αυτών επιτροπών, αν και δεν έχουν γίνει λεπτομέρειες ούτε για το ποιοί θα την απαρτίζουν, ούτε ποιοι θα είναι επικεφαλής, ούτε βεβαίως ποια θα είναι η ατζέντα τους.

Ειδικότερα για το ασφαλιστικό, θα τονίσει ότι η όποια μεταρρύθμιση θα πρέπει να πάρει τον δρόμο της έως το τέλος Δεκεμβρίου, αφού στο μεσοδιάστημα έως το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί και τα προαπαιτούμενα και θα πρέπει εν συνεχεία να τα νομοθετήσει με την ισχνή πλειοψηφία των 153 βουλευτών που διαθέτει.
Ο κ. Τσίπρας ενδιαφέρεται πρωτίστως να προχωρήσει η Επιτροπή για το ασφαλιστικό και ίσως προτείνει και σήμερα Πρόεδρο, αφού πάρει τη σύμφωνη γνώμη και των πολιτικών αρχηγών. Το όνομα που ακούστηκε να είναι Πρόεδρος της συγκεκριμένης επιτροπής (ή συντονιστής, όπως αρέσκεται να κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να αποφύγει κομματικές και άλλες αντιρρήσεις) είναι του καθηγητή Σ. Ρομπόλη. 

 tanea.gr

Για ποια δικαστικά πραξικοπήματα μιλούν υπουργοί...

Γιάννης Παρασκευόπουλος, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
Νέο ισχυρό μήνυμα, προκειμένου να μπει τέλος στο καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας σε φαινόμενα που σχετίζονται με τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή του τόπου, στέλνει η κυβέρνηση, φιλοδοξώντας το μήνυμα αυτό λίαν συντόμως να...
γίνει πράξη.

Επιφυλασσόμενος για αποκαλύψεις προσεχώς, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης έστειλε χθες αυστηρό προειδοποιητικό μήνυμα στους «πραξικοπηματίες» που έχει εντοπίσει στον δικαστικό χώρο.

«Επειδή το τελευταίο διάστημα κάτι ακούγεται για δικαστικά πραξικοπήματα, να ξέρετε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τα ανεχθεί. Αυτή η κυβέρνηση θα βάλει τέλος στην ασυλία που υπάρχει» είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στη διάρκεια της διαδικασίας των επίκαιρων ερωτήσεων.

Ο ίδιος μετά τη συνεδρίαση σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους που του ζήτησαν διευκρινίσεις επέμεινε στις δηλώσεις του, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει «διευθύνσεις και ονόματα». Δεσμεύτηκε πάντως ότι θα δημοσιοποιηθούν, και μάλιστα γρήγορα, συγκεκριμένα στοιχεία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως την επόμενη φορά που θα βρεθεί στο βήμα της Βουλής θα κατονομάσει δημόσια τους «πραξικοπηματίες».

Νωρίτερα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο κ. Παπαγγελόπουλος προανήγγειλε (απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Χρ. Αυγής) ότι η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης προτίθεται να καταργήσει τη νομοθετική διάταξη της Νέα Δημοκρατίας (είχε εγκριθεί από τη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας το 2013) που παρέχει ασυλία σε όσους εγκρίνουν και χορηγούν δάνεια στα πολιτικά κόμματα.

Επειδή όμως, όπως εξήγησε, η κατάργηση του νόμου δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, να διωχθούν δηλαδή αναδρομικά όσοι κριθούν υπαίτιοι, ο αναπληρωτής υπουργός «έτριξε τα δόντια» στις τράπεζες. «Πιστεύω ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα επιδιώξουν την είσπραξη των απαιτήσεων από τα δάνεια» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα διατρέξουν τον κίνδυνο να διωχθούν για απιστία».

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, που έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι ρυθμίσεις που δημιουργούν προνομιακό καθεστώς, εξαιρώντας δράστες άδικων πράξεων από το πεδίο του αξιόποινου, είναι προβληματικές και πρέπει να επανεξεταστούν νομοθετικά».
efsyn.gr

Τα ονόματα των θυμάτων...



...σχηματίζουν τον Πύργο του Άιφελ...
Την συγκλονιστική φωτογραφία ετοίμασε το...
Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και έδωσε στη δημοσιότητα, μετά την εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του μακελειού στο Ινβαλίντ...
 

Μήλον της Eριδος οι Ρώσοι τουρίστες

Στη μάχη διεκδίκησης 4 εκατ. Ρώσων τουριστών η Ελλάδα


Η Ελλάδα μπαίνει στη μάχη για τη διεκδίκηση μεριδίου από τα περίπου 4 εκατ. Ρώσους τουρίστες που αφήνουν 4 δισ. ευρώ ετησίως στην Τουρκία. Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας και η ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο χώρων προκαλούν επιπτώσεις και στον τουρκικό τουρισμό μετά την απόφαση να σταματήσουν οι πωλήσεις ταξιδιωτικών πακέτων από τη Ρωσία προς τη γειτονική χώρα. Η οικονομική απώλεια υπολογίζεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ, αν και η ρωσική πλευρά ανεβάζει αρκετά υψηλότερα το ποσό αυτό, στα 10 δισ. ευρώ.
Ηδη οι τour operators αναζητούν εναλλακτικές λύσεις προορισμών για τη σεζόν του 2016 προκειμένου να διοχετεύσουν τους περισσότερους από 3,6 εκατ. Ρώσους τουρίστες που επισκέφθηκαν φέτος την Τουρκία. Με δεδομένο ότι και η Αίγυπτος είναι «κλειστή» μετά την κατάρριψη του ρωσικού επιβατηγού οι λύσεις για τους tour operators περιορίζονται.

Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πρώτων επιλογών για τους tour operators οι οποίοι άρχισαν συζητήσεις για την ενίσχυση των θέσεών τους στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά για του χρόνου.

Το βάρος των αποφάσεων εάν η χώρα μας κερδίσει τα δισεκατομμύρια ευρώ των Ρώσων τουριστών το 2016 ή εάν αυτά κατευθυνθούν σε άλλους προορισμούς, όπως η Ισπανία ή η Κύπρος, ανήκει, πλέον, στην ελληνική κυβέρνηση. Και αυτό γιατί με τη νέα «βιομετρική» βίζα που υποχρεούνται να εξασφαλίζουν οι Ρώσοι, μεγάλο μέρος της γραφειοκρατικής διαδικασίας έχει μεταφερθεί στις προξενικές αρχές. Αν δεν ενισχυθούν με προσωπικό οι ελληνικές προξενικές αρχές θα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να κατευθυνθούν σε άλλους προορισμούς όπως η Ισπανία, η οποία προσφέρει μέχρι και τη δυνατότητα έκδοσης «βίζας κατ’ οίκον».

Τουρκικές απώλειες
Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ισπανία κατάφεραν φέτος να ενισχύσουν τα τουριστικά τους μεγέθη –παρά τις απώλειες που είχαν από την πτώση του αριθμού των Ρώσων τουριστών– σε αντίθεση με την Τουρκία, όπου η τουριστική κίνηση εμφάνισε έπειτα από πολλά χρόνια πτωτική τροχιά.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας για το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατά 5,5% ξεπερνώντας τα 16,3 εκατ. Η πτώση των αφίξεων από τη Ρωσία έως και τον Σεπτέμβριο έφθασε το ποσοστό 62,1%, που αντιστοιχεί σε απώλειες περίπου 700.000 τουριστών. Σε επίπεδο εσόδων, οι απώλειες από τη ρωσική αγορά έφθασαν περίπου τα 700 εκατ. ευρώ. Στην Κύπρο οι συνολικές αφίξεις για το δεκάμηνο αυξήθηκαν κατά 7,4% αγγίζοντας τα 2,5 εκατ. Οι συνολικές αφίξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 20% αγγίζοντας τις 500.000.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών για το δεκάμηνο στη γειτονική χώρα μειώθηκε κατά 1,4% υπερβαίνοντας τα 33 εκατ. Οι αφίξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 19% φθάνοντας τα 3,5 εκατ. Στην Ισπανία, που οδεύει προς νέο τουριστικό ρεκόρ, οι αφίξεις ξένων τουριστών για το εννεάμηνο αυξήθηκαν κατά 3,8% αγγίζοντας τα 54,4 εκατ. Οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών μειώθηκαν κατά 36% φθάνοντας τις 806.386.

kathimerini.gr

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                                 από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (28.11.15)

8 τρόποι για την κάλυψη τεκμηρίων

Οδηγίες για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2016 για εισοδήματα του 2015 - Πώς θα αποφευχθούν επιβαρύνσεις

REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε φορολογούμενος μπορεί να καλύψει τυχόν προστιθέμενη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος λόγω τεκμηρίων αναγράφοντας στη φορολογική δήλωση που θα υποβάλει το 2016 (για τα εισοδήματα του 2015) έως και 8 διαφορετικές κατηγορίες ποσών.

Μπόστ : Πενήντα πέντε χρόνια μετά...

...Καί ορίστε! ...επικαιροποιείται, εκ νέου, 
-τουλάχιστον κατά τό ήμισυ- 
(ελέω μνημονίων, κακοδαιμονιών καί τών τριών κακών τής μοίρας μας) 
"τό πνεύμα τών σκίτσων"
τού εξαιρετικού Μέντη Μποσταντζόγλου
-τής εποχής τού ΄60-
μέ τή ρακένδυτη "μαμά ΕΛΛΑΣ"
πού κράταγε τά δυό της παιδιά : 
από τόνα χέρι τό γιό της
-τόν περίφημο "ΠΕΙΝΑΛΕΩΝ"-
καί απ' τήν άλλη τήν κόρη της, 
-τήν κραδαίνουσα τό "Βιβλιάριον Απόρων Κορασίς"-
τήν ταλαίπωρη"Απεργίτσα"...

(Πικρή. Πολύ πικρή -πάλι- ετούτη η τελευταία τούμπα τής Ιστορίας...)

Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης
(Επηρεασμένος από τόν συγγραφέα Μέντη Μπόστ,
παρά τρίχα νά υπέγραφα ως ...Αγγελετόστ!)

Κρεμλίνο: Καμία επαφή με Ερντογάν αν δεν ζητήσει συγγνώμη


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρνείται να επικοινωνήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν, λόγω της απροθυμίας της Τουρκίας να απολογηθεί για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, δήλωσε την Παρασκευή ο συνεργάτης του Ρώσου Προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ.
«Βλέπουμε την απροθυμία της Αγκυρας να πει μια απλή συγγνώμη για το συμβάν με το αεροσκάφος», ανέφερε ο Ουσάκοφ ερωτηθείς γιατί ο Πούτιν αρνείται να μιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του.
Οπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ ο Ερντογάν ζήτησε συνάντηση με Πούτιν.
«Ο κ. Ερντογάν απέστειλε αίτημα για συνάντηση κορυφής ανάμεσα στα κορυφαία στελέχη των δύο κυβερνήσεων στον πρόεδρό μας», είπε ο κ. Πεσκόφ σε δημοσιογράφους, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει στο αν η Ρωσία αποδέχτηκε το αίτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό είναι το μόνο που μπορώ να σας πω μέχρι στιγμής».
Σε δήλωσή της, η Τουρκική προεδρία αναφέρει ότι «μια συνάντηση ανάμεσα στον κ. Ερντογάν και τον κ. Πούτιν στο ουδέτερο έδαφος της Γαλλίας, είναι πολύ πιθανή, παρ' όλα αυτά ακόμα δεν έχει παρθεί κάποια τελική απόφαση».
Οι δύο άνδρες δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσουν την συνάντησή τους στη Γαλλία στις 30 Νοεμβρίου, όταν και θα διεξαχθεί στο Παρίσι Παγκόσμια Σύνοδος για την κλιματική αλλαγή.
Πάντως, ο κ. Πεσκόφ κατά την ενημέρωσή του, ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπάθησε να έχει επικοινωνία με τον κ. Πούτιν μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά πυρά «γύρω στις 7 με 8 φορές, χωρίς όμως επιτυχία».
kathimerini.gr

Στα social media, δεν αστειεύονται...


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης είναι, ως γνωστόν, εξαιρετικά ενεργός στον χώρο των social media (Twitter, Facebook, κ.λπ.).
 Ωστόσο, επειδή ο κόσμος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι άγριος και σκληρός, πολλές αναρτήσεις δεν...
συγχωρούνται ή προκαλούν αντιδράσεις. Έτσι έγινε και χθες, όταν ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανέβασε ένα tweet για την ανάγκη συναίνεσης και διαλόγου.

«Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, ήπιο πολιτικό κλίμα και διάλογο. Το δημόσιο συμφέρον, απαιτεί την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση στα μεγάλα θέματα» τόνισε σε μήνυμά του στο twitter, με αποτέλεσμα να δεχθεί σχόλια και επίμονες ερωτήσεις από πολλούς χρήστες των social media γιατί η χώρα θέλει σταθερότητα τώρα, αλλά... ήθελε εκλογές και οξείες συγκρούσεις όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στα έδρανα της αντιπολίτευσης και άλλοι ζητούσαν συναίνεση...
matrix24.gr

Μύωπες πολιτικοί αρχηγοί συσκέπτονται…

Μύωπες πολιτικοί αρχηγοί συσκέπτονται… - Media

Για να αντιμετωπίσει κάποιος ένα πρόβλημα απαραίτητη προϋπόθεση είναι να το προσδιορίσει επ’ ακριβώς και να το αναγνωρίσει ως δικό του. Στην προκειμένη περίπτωση  «το ασφαλιστικό και το προσφυγικό», τα ζητήματα δηλαδή που θα συζητηθούν  στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αποτελούν απλώς πτυχές του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα και το οποίο, η πολιτική μυωπία (καιροσκοπισμός) των αρχηγών, το κάνει δυσδιάκριτο.
Ακόμα χειρότερα, αυτές (ασφαλιστικό- προσφυγικό) οι πτυχές του μεγάλου προβλήματος, αντιμετωπίζονται από τα κόμματα που θα σπεύσουν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ως «πολιτικό κόστος» που θα προσπαθήσουν να το μεταφέρουν το ένα στην πλάτη του άλλου. Το συνολικό πρόβλημα ωστόσο είναι τόσο μεγάλο που τέτοιου είδους καιροσκοπισμοί δεν θα βοηθήσουν καμία πολιτική δύναμη να αποφύγει τη σύνθλιψη από το βάρος της περίστασης.
Ποιο είναι το πρόβλημα; Η χώρα είναι δεμένη (τρίτο μνημόνιο και η συναφής εφαρμοστική νομοθεσία) να εκπληρώσει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις για να συμμορφωθεί με  ευρωπαϊκές προδιαγραφές και στόχους, που ήδη έχουν αλλάξει.
Και ενώ, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση νομοθετεί για περικοπές συντάξεων, μισθών και ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας προκειμένου η χώρα να πιάσει τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας και να παραμείνει στην Ένωση, κάθε μέρα γίνεται σαφές ότι:

  • Δεν υπάρχει Σένγκεν- δηλαδή ο ελάχιστος κοινός πολιτικός παρονομαστής που δημιουργεί την αίσθηση σύνδεσης και «κοινότητας» μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ
  • Δεν υπάρχει –αμφισβητείται στην πράξη— το ίδιο το Σύμφωνο Σταθερότητας που θέτει τις προδιαγραφές που πρέπει να τηρεί ένα κράτος μέλος της Ευρωζώνης. Ήδη ο ίδιος ο Σόιμπλε- ο αρχιερέας της σταθερότητας—την περασμένη βδομάδα είπε πως το προσφυγικό είναι ένα μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. 
Ταυτόχρονα, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με έναν πόλεμο και τις απαιτήσεις του. Σύμφωνα με το Bloomberg περί τα 50 δισεκατομμύρια Ευρώ αναμένεται να κατευθυνθούν από τις έτσι κι αλλιώς ασυνεπείς (σε σχέση με τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας) οικονομίες των χωρών μελών της ΕΕ – όπως η Γαλλία και η Ιταλία--σε εξοπλισμούς και παρεμφερείς δαπάνες.
Δύο ακόμη στοιχεία που περιγράφουν τη δραματική και ραγδαία αλλαγή της ευρωπαϊκής πραγματικότητας είναι:

  • Οι ανακοινώσεις, μιας-μιας των χωρών μελών της ΕΕ για την αδυναμία (απροθυμία) τους να δεχτούν πρόσφυγες
  • Η απόφαση της Γερμανίας να εμπλακεί στο πεδίο της μάχης στη Συρία στέλνοντας μαχητικά αναγνωριστικά αεροσκάφη που θα συνδράμουν τις γαλλικές από αέρος- προς το παρόν- επιδρομές.
Όλα αυτά, με πιο απλά λόγια, σημαίνουν ότι οι Ευρωπαίοι θα κλιμακώσουν τη στρατιωτική τους δράση στη Συρία, η οποία θα πολλαπλασιάσει τη ροή των προσφύγων, τους οποίους έχουν ήδη αποφασίσει ότι δεν θα δεχτούν στις χώρες τους αλλά, προφανώς, θα τους «αποθηκεύσουν» στην Ελλάδα!
Και ενώ αυτά συμβαίνουν με τόσο σαφή τρόπο που δεν μπορεί να τον αγνοήσει κανείς, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να ικανοποιεί προαπαιτούμενα και δεσμεύσεις  για να εκπληρώσει όρους συμμετοχής της χώρας σε ένα πλαίσιο (ευρωπαϊκό) το οποίο αποσυντίθεται!
Και, ακόμα χειρότερα, ο πρωθυπουργός προσκαλεί σε σύσκεψη τους πολιτικούς αρχηγούς για να αναζητήσει τη συμφωνία τους στη συνέχιση αυτής της πολιτικής, και οι πολιτικοί αρχηγοί σπεύδουν απλώς για να αποτινάξουν από πάνω τους την ευθύνη. Προφανώς, οι πολιτικές δυνάμεις  αδυνατούν να «δουν» την πορεία  σύνθλιψης της χώρας. Ή, ακόμα χειρότερα, βλέπουν την επερχόμενη συντριβή,   ως ευκαιρία…

από topontiki.gr


To ΣτΕ μπλόκαρε ανέγερση ξενοδοχείου 5 αστέρων στη Μύκονο

Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε οικοδομική άδεια της Πολεοδομίας Ερμούπολης Σύρου, που προέβλεπε την ανέγερση διώροφου ξενοδοχείου 5 αστέρων, δυναμικότητας 70 κλινών, με πισίνα και δεξαμενή νερού στην εκτός σχεδίου περιοχή του Αγίου Ιωάννη Διακόφτη της Μυκόνου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν επέτρεψαν την ανέγερση της εν λόγω ξενοδοχειακής μονάδας, καθώς δεν προέκυπτε ότι από το ξενοδοχείο διέρχεται αναγνωρισμένος δρόμος με Προεδρικό Διάταγμα.

Ειδικότερα, η ξενοδοχειακή μονάδα επρόκειτο να αναγερθεί σε οικόπεδο 10.107 τ.μ. εκτός εγκεκριμένου σχεδίου, αλλά εντός ζώνης οικιστικού ελέγχου.

Όμως το ΣτΕ, με την υπ’ αριθ. 3965/2015 απόφασή του ακύρωσε την οικοδομική άδεια για την ανέγερση του ξενοδοχείου, καθώς δεν προκύπτει ότι η οδός που διέρχεται μπροστά από την υπό κατασκευή μονάδα, έχει τον χαρακτήρα δημοτικής ή κοινοτικής οδού, όπως απαιτεί η πολεοδομική νομοθεσία, αλλά ούτε προκύπτει ότι έχει αναγνωριστεί με Προεδρικό Διάταγμα ως κυριότερη ή μοναδική οδός.

Παράλληλα, κατά του δικαστές, δεν, προκύπτει ότι έχει αναγνωριστεί νόμιμα η επίμαχος οδός με Προεδρικό Διάταγμα, ως προϋφιστάμενη του 1923 που προέκυψε από ιδιωτική βούληση, όπως απαιτείται από την νομοθεσία, λόγω του χαρακτήρα της Μυκόνου ως προστατευόμενης περιοχής.

Τέλος, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι από δύο βεβαιώσεις του δήμου Μυκόνου προκύπτει, την πρώτη φορά (2008) ότι η επίμαχος υπάρχουσα οδός είναι ασφαλτοστρωμένη και ενώνει μεταξύ τους δυο επαρχιακές οδούς και η δεύτερη (2013) ότι είναι αγροτική οδός. 
zougla.gr