Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Τό επίκαιρο σκίτσο τού ΚΥΡ...


Κάποτε θά γίνει βαρετό τό : "Λύκος στά πρόβατα"!... Αφού, έτσι κι αλλιώς, τά πρόβατα όλο καί λιγοστεύουν...

Ο κίνδυνος πέρασε. Πάμε σαν άλλοτε!
Πάμε σαν άλλοτε; Μα, ασφαλώς. Συνεχίζουμε τη ζωή μας σαν να μην τρέχει τίποτε. Θα πορευτούν οι Γάλλοι με τον Μακρόν μέχρι το 2022 και για μετά... έχει ο Θεός. Αν υπάρχει ακόμη η Λεπέν στη σκηνή, κάτι θα επινοήσουν για να την εμποδίσουν να πάρει τα ηνία στην πατρίδα του Διαφωτισμού και των επαναστάσεων. Τον Μακρόν ξανά, αν η θητεία του δεν έχει καταρρακωθεί, όπως του Ολάντ, ή κάποιον άλλο του ιδίου φυράματος.
Κάπως έτσι πορεύονται οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ στην Ευρώπη. Καλούν σε συσπείρωση τους δημοκρατικούς πολίτες για να αντιμετωπιστεί μια απειλή και όταν αυτή απομακρύνεται (προσοχή: απομακρύνεται, δεν εξαφανίζεται) τους ζητούν να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους.
Πολλά τα παραδείγματα: Κινδύνευε ο Δήμος της Βιέννης να πέσει στα χέρια της Ακρας Δεξιάς; Εμπρός, παιδιά, όλοι μαζί για να μην αφήσουμε να συμβεί αυτό. Τα καταφέραμε έστω με οριακή πλειοψηφία. Φλέρταρε με την προεδρία της Αυστρίας ο ακροδεξιός υποψήφιος; Πανστρατιά για να μην επιτρέψουμε να κερδίσει ο γραβατωμένος φασισμός. Ευτυχώς, «δοκάρι και έξω» και σ’ αυτήν την περίπτωση. Διεκδικούσε με αξιώσεις την πρωτιά στις ολλανδικές εκλογές ο ακροδεξιός Βίλντερς; Ολοι μαζί, με μια φωνή, για να τον κοντύνουμε. Το πετύχαμε κι αυτό. Τρία στα τρία λοιπόν.
Αναμφίβολα εξαιρετική επίδοση. Αν μάλιστα το καλό… τεταρτώσει με την ήττα της Λεπέν, μπορούμε να αποσυρθούμε ήσυχα στα ενδότερα, αφήνοντας τα συστημικά κόμματα και τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους. Ποια είναι η δουλειά τους; ...

Μεγάλο αφιέρωμα στον ποιητή και ζωγράφο Νίκο Εγγονόπουλο

Το καλοκαίρι, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Το πνεύμα της μοναξιάς, 1939.
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή ετοιμάζει για το φετινό καλοκαίρι, στην Άνδρο, ένα αφιέρωμα στον επιφανή ποιητή και ζωγράφο Νίκο Εγγονόπουλο (1907 - 1985), με τίτλο «Νίκος Εγγονόπουλος - Με τα χρώματα του λόγου και τον λόγο των χρωμάτων», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Ιουνίου έως την 1η Οκτωβρίου.
Ο λόγος του ποιητή και η πράξη του ζωγράφου, στην ενιαία αδιάσπαστη ενότητα, αποτελούν, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, τον γνώμονα της καλλιτεχνικής δημιουργίας του διακεκριμένου ζωγράφου και ποιητή Νίκου Εγγονόπουλου...

Γιά δές ...χαρές καί γέλια...!

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαιρετά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Σημειώνεται ότι στη Σύνοδο επετεύχθη ομόφωνη συμφωνία για τις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου που θα ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit
naftemporiki.gr

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο τίτλος προστέθηκε από τή "Ν.Μ."

Mηχανισμός από τό Βραδεμβούργο κατά τής φοροδιαφυγής...

Νέα μέτρα εναντίον της φοροδιαφυγής
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Το υπουργείο σκοπεύει να καταργήσει την υποχρέωση των επιχειρήσεων να αποστέλλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών - πελατών, καθώς η διασύνδεση με το TAXIS επιτρέπει στις φορολογικές αρχές να έχουν πλήρη εικόνα επ’ αυτών.
Μηχανισμό για τις ταμειακές μηχανές, ο οποίος δεν θα επιτρέπει τη διαγραφή των συναλλαγών, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.
Σκοπός των φορολογικών αρχών είναι να αποτρέπεται κάθε προσπάθεια παρέμβασης στις φορολογικές ταμειακές μηχανές, μέσω της διαγραφής των συναλλαγών που έχουν διαπραχθεί.
Μάλιστα, το προηγούμενο διάστημα, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου βρέθηκε στο γερμανικό κρατίδιο του Βραδεμβούργου, το οποίο έχει αναπτύξει έναν αντίστοιχο μηχανισμό.
Οι γερμανικές αρχές, στο πλαίσιο αυτό, συμφώνησαν να παραχωρήσουν στο ελληνικό υπουργείο τις τεχνικές προδιαγραφές για τη δημιουργία του σχετικού μηχανισμού.
Σε επόμενο στάδιο, οι φορολογικές αρχές σχεδιάζουν τη διασύνδεση των συναλλαγών χονδρικής με το TAXIS, προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες σε ΦΠΑ, κατά τη διάρκεια συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων.
Τέλος, το υπουργείο σκοπεύει να καταργήσει την υποχρέωση των επιχειρήσεων να αποστέλλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών - πελατών, καθώς η διασύνδεση με το TAXIS επιτρέπει στις φορολογικές αρχές να έχουν πλήρη εικόνα επ’ αυτών.
 
Κυριακή, 30 Απριλίου 2017
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Majestic Princess: κόστος 600 εκατ. ευρώ καί 143.700 τόνων! Έδεσε σήμερα στόν Πειραιά...

Στον Πειραιά το 600 εκατ. ευρώ Majestic Princess
ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Στον Πειραιά έδεσε την Κυριακή το πρωί το κρουαζιερόπλοιο Majestic Princess της εταιρείας Princess Cruises που μαζί με άλλο «αδελφό» κρουαζιερόπλοια θα πραγματοποιήσουν φέτος οκτώ συνολικά κυκλικές κρουαζιέρες με βάση τον ΟΛΠ. Πρόκειται για πλοίο δυναμικότητας 3,560 επιβατών εκτοπίσματος 143,700 τόνων και ναυπήγησης 2017, η οποία κόστισε 600 εκατ. ευρώ.
Η χρήση του Πειραιά ως home port και μάλιστα από μεγάλα πλοία όπως το Majestic Princess αλλά και η αύξηση των αριθμών των κινέζων επιβατών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εν γένει αποτελούν δεδηλωμένους στόχους τόσο της Cosco και του ΟΛΠ όσο και της ελληνικής βιομηχανίας κρουαζιέρας εν γένει.

Το Majestic Princess είναι το νεότερο κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας ...

Φόβοι για ολοκληρωτική κατάρρευση στην ΠΓΔΜ με απρόβλεπτες συνέπειες


Οι εμπλεκόμενες πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους και μένει να φανεί εάν οι πιέσεις που θεωρείται βέβαιο ότι θα ασκηθούν από τον απεσταλμένο της αμερικανικής κυβέρνησης, θα τις οδηγήσουν στον δρόμο του διαλόγου και της συναίνεσης.
Εάν και ο Αμερικανός αξιωματούχος αποτύχει στην πρωτοβουλία του, τότε το φάσμα της ολοκληρωτικής κατάρρευσης είναι σίγουρο ότι θα έρθει πιο κοντά, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Οι μέχρι τώρα πάντως εκκλήσεις και παραινέσεις από την ΕΕ, τις ΗΠΑ αλλά και τις όμορες χώρες προς την πολιτική τάξη στα Σκόπια για τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και διάλογο για την άρση του αδιεξόδου ουδέν απέφεραν.
Ούτε είναι πολλοί εκείνοι που αισιοδοξούν ότι ο κ. Χόιτ θα μπορέσει να φέρει στο ίδιο τραπέζι τους Νίκολα Γκρούεφσκι και Ζόραν Ζάεεφ και πολύ περισσότερο να...

Πίσω από τη βιτρίνα του brexit


Άλλωστε και οι 27 χώρες έχουν κοινά συμφέροντα στο θέμα, όπως η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία. Ιδίως οι φτωχές χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ που εφοδίαζαν όλα αυτά τα χρόνια τη Βρετανία με "Πολωνούς υδραυλικούς" θέλουν να αποφύγουν με κάθε τρόπο την επιστροφή τους ή την παραπέρα υποβάθμιση της κοινωνικής τους θέσης.
Από την πλευρά του, το Βερολίνο θέλει να στείλει το μήνυμα ότι όποια άλλη χώρα ζηλέψει τη τύχη της Βρετανίας θα το πληρώσει ακριβά: «Τίποτα δεν είναι δωρεάν. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι Βρετανοί», δήλωνε ο Β. Σόιμπλε.
Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι οι απειλές μπορούν να ανακόψουν κοινωνικά φαινόμενα...

Ο... εκδημοκρατισμός της Τουρκίας συνεχίζεται...

Πάνω από 120.000 άνθρωποι έχουν ήδη παυθεί και οι εκκαθαρίσεις συνεχίζονται...
Οι τουρκικές αρχές εξεδίωξαν σχεδόν 4.000 λειτουργούς από τις δημόσιες υπηρεσίες, τον στρατό και τη χωροφυλακή, σύμφωνα με...
έκτακτο διάταγμα που δημοσιεύει σήμερα η Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης, σε ένα νέο κύμα εκκαθαρίσεων που έχει σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Μεταξύ αυτών που εκδιώχθηκαν, 1.127 είναι υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένων δεσμοφυλάκων και διοικητικών υπαλλήλων, 484 ακαδημαϊκοί και 201 υπάλληλοι του υπουργείου Θρησκευτικών Υποθέσεων, σύμφωνα με το διάταγμα που κατονομάζει όλους τους δημοσίους λειτουργούς τους οποίους αφορά το μέτρο.

Περίπου 120.000 άνθρωποι έχουν ήδη παυθεί από θέσεις εργασίας σε δημόσιες υπηρεσίες και στον ιδιωτικό τομέα και περισσότεροι από 40.000 έχουν συλληφθεί, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα...

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
 

Γιατί το 40% των Ελλήνων δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει στις εκλογές;..

Δεν πείθουν…


Σε αντίθεση με τον υπόλοιπο πλανήτη, στην Ελλάδα οι δημοσκοπήσεις δεν εξελίχτηκαν σε εργαλείο δουλειάς για τους επαγγελματίες της επικοινωνίας και τους πολιτικούς. Ειδικά από το 1996 και την… επέλαση Σημίτη, οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα εξελίχτηκαν σε εργαλείο χειραγώγησης της κοινής γνώμης.
Δεν μετρούσαν τάσεις. Τις διαμόρφωναν. Και πάνω στις εκλογικές τάσεις που διαμόρφωναν, διεξαγόταν όλη η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών, και… ζωγραφίζονταν οι σχετικές εντυπώσεις. Μεταξύ μας, πιο… στημένο ματσάκι δύσκολα μπορούσε να περιμένει κανείς.
Φυσικά υπήρξαν και εξαιρέσεις. Ηχηρές εξαιρέσεις. Επαγγελματιών του χώρο των δημοσκοπήσεων, που έκαναν τη δουλειά τους με αξιοπρέπεια. Μόνο που, ήταν αυτό ακριβώς: Εξαιρέσεις στον κανόνα που αναφέρθηκε νωρίτερα.
Ήταν λοιπόν εξαιρετικά εύκολο, και εν πολλοίς αναμενόμενο, στην Ελλάδα της κρίσης των τελευταίων ετών, οι δημοσκοπήσεις να φτάσουν στα όρια του σύντομου ανέκδοτου. Να φαιδροποιηθούν. Και να διαψεύδονται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δεν μπορεί κανείς να ανακαλύψει… θησαυρούς. Φτάνει να ψάξει. Και να ξέρει τι να ψάξει.
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της “Κάπα Research” για το “Βήμα της Κυριακής”, στο περιθώριο της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος και της υστέρησης του πρωθυπουργικού διδύμου Αλέξη Τσίπρα-Κυριάκου Μητσοτάκη... 

Σήμερα η μαραθώνια συνάντηση Τσακαλώτου-θεσμών...

Αποτέλεσμα εικόνας για τσακαλοτοσ χιλτον
Ποια ζητήματα μένουν ανοιχτά...

Από τον σημερινό κύκλο των συναντήσεων του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές, που μάλιστα αναμένεται να είναι μαραθώνιος, θα κριθεί αν μπορούμε να έχουμε τεχνική συμφωνία σε επίπεδο θεσμών έως και την Πρωτομαγιά. 

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου παραδέχονταν ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές σε βασικά θέματα, όπως τα μέτρα για τη διετία 2019 -2020, τις αποκρατικοποιήσεις, το εργασιακό, τις τράπεζες και την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων. 

Στα μέτρα της διετίας 2019 -2020 το τελευταίο πρόβλημα βρίσκεται στις περικοπές των συντάξεων...

Σαν σήμερα πέθανε ο ήρωας Απόστολος Σάντας...

«Μια νύχτα στην Ακρόπολη... μνήμες από μία σπουδαία εποχή»
"Δεν κυνηγάω ποτέ τη δημοσιότητα γιατί θεωρώ ότι έχει εξευτελιστεί το ζήτημα πάρα πολύ. Την αντίσταση δεν την κάναμε μόνο εμείς, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παλικάρια, γυναίκες και άνδρες, "ανώνυμοι""
Ένα μήνα πριν από τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το κατέβασμα της σημαίας με τη σβάστικα από την Ακρόπολη και παραμονή της εργατικής Πρωτομαγιάς, στις 30 Απριλίου του 2011, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο Απόστολος Σάντας.

Ο Λάκης Σάντας έγινε γνωστός στο πανελλήνιο όταν τη νύχτα της 30ης προς 31ης Μαΐου του 1941, κατέβασε μαζί με τον Μανώλη Γλέζο τη χιτλερική σημαία από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Εξιστορώντας το εγχείρημα υποστολής της σημαίας στον Ηλία Πετρόπουλο, που δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία στις 31 Μαΐου 1993, ο Λάκης Σάντας είχε πει: "Κι έξαφνα ένα δειλινό που ήμαστε στο Ζάππειο και ο ήλιος έγερνε λούζοντας τον ορίζοντα με εκείνα τα χρώματα που μόνο ο αττικός ουρανός έχει, τα μάτια μας γύρισαν στον βράχο της Ακροπόλεως. Μέσα στο υπέροχο φόντο της δύσης σταθήκαμε και κοιτούσαμε. Και τότε...