Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Κούρεμα χρέους 200 δισ. ευρώ «βλέπει» η Deutsche Bank

Ψαλίδι

tvxs.gr  27 Οκτ. 2015
Με τους δανειστές να κλιμακώνουν τις πιέσεις και να στέλνουν τελεσίγραφα προς την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να ανταπεξέλθει στα σκληρά μνημονιακά προαπαιτούμενα, προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους, το Βερολίνο ανοίγει τον διάλογο του… κουρέματος.
«Το κούρεμα χρέους για την Αθήνα θα έρθει και θα είναι ακριβό», γράφει η Bild. Το έγγραφο της γερμανικής τράπεζας φέρεται να αναφέρει ότι «βάσει εσωτερικών υπολογισμών της τράπεζας, οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank εκτιμούν ότι θα πρέπει να χαριστούν στην Ελλάδα ως το τέλος του έτους περίπου 200 δισ. ευρώ χρέους». Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε περίπου 700 ευρώ για κάθε κάτοικο της Ευρωζώνης.
«Ως το τέλος του έτους το χρέος της Ελλάδας θα φθάσει περίπου τα 340 δισεκατομμύρια, δηλαδή το 200% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ θα είναι 140% περισσότερο από ό,τι επιτρέπουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες και σημαντικά περισσότερο από ό,τι μπορεί η χώρα να αποπληρώσει στο μέλλον», συνεχίζει το δημοσίευμα και υποστηρίζει ότι κανένας οικονομολόγος δεν πιστεύει πλέον ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει το «βουνό χρέους» με τις δικές της δυνάμεις.
Όπως δηλώνει στη Bild ο Λούντερ Γκέρκεν, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEP), «η οικονομία της Ελλάδας είναι κατεστραμμένη... Ένα κούρεμα χρέους είναι οικονομικά αναπόφευκτο».
Η γερμανική λαϊκίστικη εφημερίδα που κατά καιρούς έχει καταφερθεί με σκληρά λόγια κατά της Ελλάδας, σημειώνει πάντως ότι το αν θα φτάσουμε πράγματι σε ένα κούρεμα χρέους αποτελεί λιγότερο οικονομική και περισσότερο πολιτική απόφαση και αναφέρει ότι αυτή η απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του έτους, μετά από διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.

Εως την Κυριακή θα ψηφιστεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση, σύμφωνα με το Reuters

Εως την Κυριακή θα ψηφιστεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση, σύμφωνα με το Reuters

Η ελληνική κυβέρνηση θα αποκαλύψει το πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως την Παρασκευή, με στόχο να ψηφιστεί από την Βουλή έως την Κυριακή, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΚΤ, ανέφερε τραπεζίτης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Όπως τόνισε, στόχος των ρυθμιστικών Αρχών είναι η μέγιστη συμμετοχή των ιδιωτών στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα καλύψει το όποιο κεφαλαιακό έλλειμμα προκύψει μετά την συμμετοχή των ιδιωτών με έναν συνδυασμό νέων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) που θα εκδώσουν οι τράπεζες.
«Οι νέες μετοχές θα έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου» ανέφερε τραπεζικό στέλεχος στο Reuters.
«Το ακριβές μείγμα των CoCos και των νέων μετοχών θα διευκρινιστεί αργότερα με υπουργικό διάταγμα».

tanea.gr

Reuters: Λιγότερα από το αναμενόμενο θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες

Reuters: Λιγότερα από το αναμενόμενο θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται, σύμφωνα με στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, λιγότερα χρήματα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, αναφέρει σε τηλεγράφημά της η γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Reuters και επισημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος βοήθειας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα χρηματοδοτικά κενά των τραπεζών που υποφέρουν από την οικονομική κρίση είναι μικρότερα του αναμενόμενου, ενώ τα επίσημα αποτελέσματα των στρες-τεστ θα ανακοινωθούν επισήμως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το Σάββατο.
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν στο Reuters πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αξιολόγηση των μεταρρυθμιστικών μέτρων θα μπορέσει να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

tanea.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Εως την Κυριακή θα ψηφιστεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση, σύμφωνα με το Reuters 

Καταγράφει απώλειες ...τό χρηματιστήριο!

Φωτογραφήματα
 ΑΙΜΙΛΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ
Ζήτω! Όταν του την σπάνε, βάζει γραβάτα. Όταν όμως θέλει να «τα σπάσει» βάζει την φουστανέλα του και ξεσηκώνει τα social media. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γίαννης Μπουτάρης με εφόδια το άφθονο χιούμορ την αυτοπεποίθηση, τις αξίες και με αφορμή την εθνική εορτή, ποζάρει. 
(Από τον λογαριασμό του γιου του στο Facebook.)

Ιταλία: Ο πανικός του προσούτο μετά την ανακοίνωση του ΠΟΥ για καρκινογόνα αλλαντικά...

Προβάλλοντας τα οφέλη της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, η πατρίδα της παντσέτας και της μορταδέλας καλεί τους καταναλωτές να μην υποκύψουν στην...
προσουτοφοβία μετά την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι τα επεξεργασμένα κρέατα μπορεί να προκαλούν καρκίνο.

Οι ιταλικές εταιρείες τροφίμων και αγροτικών προϊόντων αντέδρασαν με αγανάκτηση στην έκθεση του ΠΟΥ που έθεσε τα αλλαντικά, όπως το ζαμπόν, τα λουκάνικα και το σαλάμι, στην ίδια κατηγορία με τον καπνό και τον αμίαντο, στη λίστα των καρκινογόνων ουσιών.

"Όχι στην τρομοκρατία του κρέατος, τα ιταλικά προϊόντα είναι τα υγιεινότερα" τονίζει σε ανακοίνωσή της η αγροτική ένωση Coldiretti αποδίδοντας στην ιταλική διατροφή το υψηλό προσδόκιμο ζωής των κατοίκων της Ιταλίας: 80 χρόνια για τους άνδρες και 85 για τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κάθε μερίδα 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος --συνήθως μοσχάρι ή χοιρινό καπνιστό ή παστό-- αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%. Οι Ιταλοί, κατά μέσο όρο, τρώνε πολύ μικρότερη ποσότητα ημερησίως, περίπου 25 γραμμάρια σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κρεάτων και Αλλαντικών.

Η Coldiretti επισήμανε επίσης μια πλευρά του ζητήματος που δεν σχετίζεται με την υγεία, το γεγονός δηλαδή ότι η βιομηχανία κρέατος στην Ιταλία παρέχει δουλειά σε 180.000 ανθρώπους και αποφέρει 32 δισεκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις ετησίως.

Η υπουργός Υγείας Μπεατρίτσε Λορεντσίν ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την έκθεση του ΠΟΥ αλλά τόνισε ότι οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να φοβούνται τα ευρήματά της μελέτης, από την οποία διαπιστώθηκε ότι είναι "περιορισμένες οι ενδείξεις" ότι τα μη επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα, το μοσχάρι, το αρνάκι και το χοιρινό, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

"Ανέκαθαν γνωρίζαμε ότι η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος κάνει κακό. Το μυστικό είναι η μεσογειακή διατροφή... θα πρέπει να τρώμε λίγο απ' όλα", είπε η υπουργός κατά την επίσκεψή της στην Παγκόσμια Έκθεση που φιλοξενείται στο Μιλάνο.

Η έκθεση του ΠΟΥ βρίσκεται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των περισσότερων ιταλικών εφημερίδων και θορύβησε τους παραγωγούς του ιταλικού προσούτο που θεωρείται λιχουδιά, είτε όταν σερβίρεται μόνο του είτε ως ορεκτικό πριν από το κυρίως πιάτο. "Μπορεί να υποστούμε οικονομικό πλήγμα" είπε ο Νίκολα Λεβόνι, η οικογενειακή επιχείρηση του οποίου παράγει ζαμπόν, σαλάμια και μορταδέλες στη βόρεια Ιταλία εδώ και τέσσερις γενιές. "Προς το παρόν, υπάρχει ο κίνδυνος αυτός που περνά μπροστά από ένα μανάβικο και ένα κρεοπωλείο να μπαίνει μόνο στο πρώτο, όμως θα πρέπει να ψωνίζει και από τα δύο επειδή τα κρέατά μας είναι καλά", πρόσθεσε μιλώντας στην εφημερίδα La Repubblica.

Υπάρχουν πάντως ορισμένες αναφορές ότι οι καταναλωτές έχουν ήδη καταληφθεί από πανικό. Ο επικεφαλής της FIESA Confesercenti, μιας ένωσης διατροφολόγων, φέρεται να δήλωσε σήμερα ότι οι πωλήσεις κόκκινου κρέατος έχουν ήδη παρουσιάσει κάμψη σε ορισμένα παραδοσιακά κρεοπωλεία. "Βασιλεύει η σύγχυση. Οι άνθρωποι έχουν σαστίσει και πηγαίνουν στους πωλητές ζητώντας εξηγήσεις", είπε ο Τζαν Πάολο Αντζελότι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AGI.

Το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από την εθνική Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων να εξετάσει το ζήτημα...

topontiki.gr

Suddeutsche Zeitung: Οι δανειστές δεν δίνουν τη δόση των 2 δισ. στην Ελλάδα...


... μέχρι τέλους Οκτωβρίου, λόγω καθυστέρησης στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη...
ανώτατο κοινοτικό υπάλληλο.

Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Οι δανειστές αρνούνται να δώσουν νέα χρήματα στους Έλληνες» η εφημερίδα αναφέρει ότι η υποδόση θα δοθεί μέσα στο Νοέμβριο και όχι τον Οκτώβριο καθώς υπάρχει καθυστέρηση με την υλοποίηση των δεσμεύσεων από την Αθήνα.

«Μόνο 14 από τα 48 προαπαιτούμενα έχουν μέχρι στιγμής αποφασιστεί», γράφει ο γερμανός αρθογράφος και παραπέμπει στο γεγονός ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος ανεπιτυχώς την περασμένη εβδομάδα. «Η σχεδιαζόμενη για τον Οκτώβριο πληρωμή των πρώτων δύο από τα εναπομείναντα τρία δισ. ευρώ της πρώτης δόσης καθυστερεί», σημειώνει χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Σε άλλο άρθρο της η ίδια εφημερίδα εκτιμά ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα όριά της. Από τη μια πλευρά η ριζική αναδιάρθρωση της οικονομίας της χώρας και από την άλλη το προσφυγικό, δύο κρίσεις που αλληλοσυγκρούονται και που καθιστούν το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προαπαιτούμενων να μην μπορεί να τηρηθεί στην πράξη.

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα χωρίς βέβαια να σημαίνει αναβολή επ” άπειρον της εφαρμογής του.

Θα πρέπει ωστόσο να δοθεί στον πρωθυπουργό χρόνος για να εξηγήσει στους πολίτες σε τι χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις, και να σταθούν οι ευρωπαίοι εταίροι στον πλευρό του ενισχύοντας τις επενδύσεις.

«Το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ευρώπη με ανοιχτό το προσφυγικό είναι να ξεκινήσει νέα υστερία για Grexit. Γιατί θα έκανε ακόμη πιο βαθιά την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και θα κατέστρεφε το κλίμα εμπιστοσύνης που με τόση δυσκολία έχει ανακτηθεί», υποστηρίζει τέλος ο σχολιαστής...

ethnos.gr

Τέλος στο τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας για τους πολίτες της ΕΕ...

Τέλος μπαίνει στο τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας για τους πολίτες της ΕΕ καθώς σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε...
τη σχετική συμφωνία με την ευρωπαϊκή χώρα. Η συμφωνία αυτή θα καταστήσει δυσκολότερη την απόκρυψη χρηματικών ποσών από τις φορολογικές αρχές στη χώρα που μέχρι σήμερα είναι το προσωνύμιο «φορολογικός παράδεισος».
Μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας από το ευρωκοινοβούλιο ΕΕ και Ελβετία θα ξεκινήσουν την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των κατοίκων τους, αρχής γενομένης από το 2018.
«Δεν θα ανεχτούμε απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων από πρόσωπα ή εταιρείες με σκοπό την αποφυγή πληρωμής φόρων. Κάθε φορά που κάποιος διαπράττει φορολογική απάτη, στερεί χρήματα από το κράτος που θα μπορούσαν να δαπανηθούν για τα σχολεία και την υγειονομική περίθαλψη. Ο τερματισμός του τραπεζικού απορρήτου είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής» δήλωσε ο εισηγητής Jeppe Kofod (Σοσιαλιστές, Δανία).

Η ΕΕ και η Ελβετία συμφώνησαν το Μάιο του 2015 να συνεργαστούν στενά για την πάταξη της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής. Οι πληροφορίες που θα ανταλλάσσουν θα περιλαμβάνουν όχι μόνο το εισόδημα, όπως τόκοι και μερίσματα, αλλά και τα υπόλοιπα λογαριασμών, καθώς και τα έσοδα από την πώληση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Ελβετία θα εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα, ισοδύναμα με εκείνα που εφαρμόζονται εντός της ΕΕ από το Μάρτιο του 2014. Η συμφωνία συμβαδίζει επίσης με το παγκόσμιο πρότυπο 2014 σχετικά με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Στη συμφωνία υπάρχουν επίσης διατάξεις που στοχεύουν στο να περιορίσουν τις πιθανότητες οι φορολογούμενοι να αποφύγουν να αναφέρουν στις φορολογικές αρχές τη μετακίνηση περιουσιακών στοιχείων ή τις επενδύσεις σε προϊόντα που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της.

Οι φορολογικές αρχές στα κράτη μέλη της ΕΕ και στην Ελβετία θα είναι σε θέση να:
εντοπίζουν ορθά και χωρίς αμφιβολία τους σχετικούς φορολογούμενους
διαχειρίζονται και να επιβάλουν τη φορολογική νομοθεσία τους σε διασυνοριακές καταστάσεις
αξιολογούν την πιθανότητα διάπραξης φοροδιαφυγής
αποφεύγουν τις περιττές περαιτέρω έρευνες

Το ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του με 593 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 58 αποχές.
Η ΕΕ και η Ελβετία πρέπει τώρα να συνάψουν εγκαίρως τη συμφωνία ώστε να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2017. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει σε αυτή τη διαδικασία, και η συμφωνία πρέπει επίσης να επικυρωθεί από το Ελβετικό Κοινοβούλιο...
tvxs.gr

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης νέος γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής


Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης διορίζεται νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο Κ. Κουτεντάκης υπήρξε στενός συνεργάτης  του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης διετέλεσε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Euroworking Group. Πλέον θα ασκεί τα καθήκοντα του Γ.Γ, Δημοσιονομικής Πολιτικής διαψεύδοντας σενάρια των τελευταίων ημερών που ήθελαν να αντικαθιστά την κα. Κατερίνα Σαββαΐδου.
Παράλληλα, με απόφαση του κ. Τσακαλώτου νέος Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Οικονομικών διορίζεται ο Πέτρος Τριάρχης.
kathimerini.gr

Εντατικές επαφές Αθήνας με τους δανειστές


Διαρκείς επαφές έχουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της επικείμενης κατάθεσης των δύο Ν/Σ αυτής της εβδομάδας.
Πρόκειται για το Ν/Σ περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς και το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται για την προώθηση των απαραίτητων διορθώσεων και των μέτρων που δεν έχουν εφαρμοστεί στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες της «Κ», την Τρίτη το απόγευμα οι δύο πλευρές εξέταζαν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν οι προνομιούχες μετοχές του δημοσίου που κατέχουν ακόμα η Εθνική και η Eurobank στο πλαίσιο ανακεφαλοποίησης των τραπεζών. Μάλιστα το θέμα αυτό είναι ένα από τα τελευταία που πρέπει να ολοκληρωθεί για να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο.
Από το ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι οι επαφές είναι συνεχείς τις τελευταίες μέρες σε μια προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να προχωρήσει ομαλά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό και σήμερα υπάρχουν τέτοιου είδους συναντήσεις των δύο πλευρών.
Να σημειωθεί ότι σε σημερινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής, διαπιστώθηκε –κατά την ελληνική πλευρά- ότι έχει υλοποιηθεί σχεδόν το 90% του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων αλλά παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα θέματα όπως αυτά των πλειστηριασμών, του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα Φαρμακεία.
Ωστόσο, από την πλευρά των δανειστών αναφέρουν ότι χρειάζεται ακόμη χρόνος για να φτάσει ο βαθμός υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων στο 90%.
kathimerini.gr

Οι γκρίζες ζώνες της ενημέρωσης...

    photo: Nick Paleologos / SOOC

  Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό. Υπάρχουν εκατοντάδες ανάλογα και πιο ειδικού βάρους φαινόμενα στην καθημερινή ειδησεογραφία, όπου γίνεται φανερό πως ο πολίτης-τηλεθεατής, αναγνώστης ή ακροατής δεν μαθαίνει μια αλήθεια, αλλά πολύ περισσότερες ανάλογα με την πολιτική ή κομματική στόχευση πολλών ΜΜΕ. Το αποτέλεσμα της πολύχρονης αυτής πραγματικότητας, την οποία ακολουθούν τα ΜΜΕ και η οποία δεν ξεχωρίζει την είδηση από το σχόλιο, έχει αρχίσει και φαίνεται .

Τα ΜΜΕ στην πλειονότητά τους έχουν χάσει μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας, ενώ και η οικονομική κατάρρευση πολλών από αυτά δεν είναι άσχετη από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν. Προτάσσοντας τα γεγονότα όχι με τις αναγκαίες δόσεις αντικειμενικότητας, αλλά προβάλλοντας τα γεγονότα μέσα από τον δικό τους παραμορφωτικό φακό.
       
Αν το θέμα αφορούσε αποκλειστικά τα Μέσα, μάλλον θα είχε και περιορισμένο ενδιαφέρον. Αφορά ωστόσο ολόκληρη την κοινωνία, αφού από αυτά ενημερώνεται και παράλληλα διαμορφώνει γνώμη και άποψη, οι οποίες στη συνέχεια «μεταφράζονται» σε συγκεκριμένη ψήφο. Αφορά, δηλαδή, την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας. Τα Μέσα δεν -θα έπρεπε να-είναι αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην πολιτική μας συμπεριφορά. Άρα, έχουν παρεμβατικό ρόλο στην ίδια την δημοκρατία.
      
Αφορμή για όλα αυτά, η δημοσιοποίηση μιας έρευνας από το τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δεν είδε το φως της δημοσιότητας από πολλά Μέσα και αυτό ήταν αναμενόμενο. Τα αποτελέσματά της έρευνας δεν έβγαλαν κάτι για τα οποία τα ΜΜΕ θα πρέπει να είναι υπερήφανα. Σύμφωνα με αυτήν, στη διάκριση της είδησης από το σχόλιο, το 74,4 % των εφημερίδων δεν τηρούν επαρκώς τον συγκεκριμένο κανόνα (της διάκρισης), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους τηλεοπτικούς σταθμούς φτάνει στο 68,6%.
      
Τι μας δείχνουν τα αποτελέσματα αυτά; Πως πολλά Μέσα, αποφεύγουν να παραθέσουν την είδηση ως έχει, ώστε ο πολίτης να αποκτήσει την πρωταρχική πληροφορία και να την επεξεργαστεί ανάλογα με τους δικούς του αξιακούς κανόνες και παραμέτρους. Την περιπλέκουν με τη δική τους οπτική (πίσω από την οποία υπάρχει σκοπιμότητα) και έτσι εύκολα μπορεί κάποιος να μιλήσει για παραπληροφόρηση, αφού ο πολίτης θα μάθει για μια διαφορετική «αλήθεια». Συμβαίνει το παράδοξο δηλαδή, οι αλήθειες ακόμα και για αντικειμενικά γεγονότα να είναι περισσότερες από μια.
          
Προσπαθώντας να γράψω αυτό το κομμάτι, άκουσα από δύο διαφορετικά τηλεοπτικά κανάλια τα δελτία ειδήσεων. Δεν κατάλαβα τι ακριβώς συνέβη στις Βρυξέλλες στη Συνάντηση Κορυφής για τους πρόσφυγες.

Πέτυχε πράγματι η κυβέρνηση αυτά που είπε ο Τσίπρας και σχεδόν υιοθέτησε ένα κανάλι; Ή μήπως η συμφωνία είναι γεμάτη «γκρίζες ζώνες» όπως είπε ένα άλλο;

Γιάννης Παντελάκης  
από protagon