Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Ρομάνο Πρόντι: «Να μη γίνει η Ελλάδα το δικό μας Σαράγεβο»

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο ΠρόντιΡομάνο Πρόντι: «Να μη γίνει η Ελλάδα το δικό μας Σαράγεβο»

  Η Ελλάδα δεν θα βγει από την Ευρωζώνη, διότι μία τέτοια αποτυχία θα ήταν πολύ σοβαρή για την 
 Ευρώπη, δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η Αθήνα να γίνει «το δικό μας Σαράγεβο».

Ο Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος υπήρξε και πρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, θεωρεί ότι θα επιτευχθεί μία συμφωνία με την Ελλάδα διότι ούτε η γερμανίδα καγκελάριος, ούτε ο σημερινός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ούτε και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα αναλάβουν τέτοια ευθύνη.

«Θα ήθελα να δω πώς η Άνγκελα  Μέρκελ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η (Κριστίν) Λαγκάρντ θα αναλάβουν την ευθύνη να αφήσουν την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη» δηλώνει ο Ρομάνο Πρόντι σε συνέντευξή του στην La Repubblica.

Η ιστορία κινείται σε κύκλους , «ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ξέσπασε εξαιτίας ενός ασήμαντου γεγονότος. Αλλά ελπίζω ότι η Αθήνα δεν θα γίνει το δικό μας Σαράγεβο», προσθέτει ο Πρόντι.

Η απουσία συμβιβασμού ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι ένα αδιανόητο γεγονός, δήλωσε, σημειώνοντας ότι θέλει να πιστεύει στην επίτευξη συμφωνίας, διότι μία αποτυχία θα ήταν «παταγώδης».

«Το δυστύχημα είναι ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι σαν "μισοψημένο ψωμί". Για τον λόγο αυτόν δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις που μάς περιμένουν, ούτε (είναι σε θέση) να έχουν σημαντική διεθνή παρουσία» προσθέτει.

Λείπει μία πραγματική ευρωπαϊκή αρχή, την οποία τα κράτη, «όμηροι των εσωτερικών πολιτικών τους προβλημάτων», δεν θέλουν. Εάν υπήρχε αυτή η ευρωπαϊκή αρχή, η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα είχε ενταχθεί στην Ευρωζώνη, σημειώνει.

«Εάν η Ευρώπη θέλει να επιλύσει το θέμα, οφείλει να αντιδράσει άμεσα αποκτώντας μία αυθεντική ομοσπονδιακή αρχή» τονίζει.
tanea.gr

Παπανδρέου: Το «όχι» θα μας οδηγήσει σε καταστροφή και διχασμό


Παπανδρέου: Το «όχι» θα μας οδηγήσει σε καταστροφή και διχασμό

Υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα για να διεκδικήσει η πατρίδα κάτι καλύτερο τάχθηκε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που υπερισχύσει το «όχι» θα σημάνει καταστροφή και διχασμό.
Σε συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά, ο πρώην Πρωθυπουργός επεσήμανε: «Η ελπίδα, σε αυτές τις ιστορικές στιγμές, είναι στο εθνικά υπεύθυνο ΝΑΙ. Η καταστροφή, στο εθνικά ανεύθυνο ΟΧΙ».
Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε πως «πάνω στα αποκαΐδια μίας εθνικής τραγωδίας, πάνω στα αποκαΐδια της μαζικής φτωχοποίησης σε ποσοστά που ούτε διανοούμαστε σήμερα, δεν θα υπάρχει ελπίδα. Μόνο αποκαΐδια. Και τότε, ο διχασμός θα είναι το βέβαιο επακόλουθο».
Οπως είπε ο Γ. Παπανδρέου, «η απάντηση στην οδύνη του ενός και πλέον εκατομμυρίου ανέργων, δεν μπορεί να είναι μία τραγωδία 2,3,4 εκατομμυρίων ανέργων, η απάντηση στο οδυνηρό 30% των συνανθρώπων μας που ζουν στα όρια της φτώχιας, δεν είναι να γίνουν 60%, 70%, η απάντηση στην ύφεση 25% τα τελευταία έξι χρόνια, δεν μπορεί να είναι κι ύφεση 30%, άμεσα, σε ένα χρόνο.
Η απάντηση στο μειωμένο εισόδημα, δεν μπορεί ποτέ να είναι το κλείσιμο των τραπεζών, οι περιορισμοί αναλήψεων ή το κούρεμα καταθέσεων. Ούτε τελικά, η απώλεια των κόπων μιας ζωής και μηδέν εισόδημα. Η απάντηση στη μειωμένη σύνταξη, δεν είναι ελάχιστη ή καθόλου σύνταξη. Η απάντηση στην ανέχεια πολλών, δεν είναι η ανέχεια όλων. Γιατί εκεί οδηγούμαστε».
Ο πρόεδρος του Κινήματος τόνισε πως «όσοι θα έσκιζαν τα μνημόνια, πρότειναν τελικά στους εταίρους μας επέκταση του μνημονίου και στη συνέχεια, μόλις χθες, νέο τρίτο μνημόνιο» και πρόσθεσε: «Όλες οι ελπίδες που στήριξαν οι πολίτες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διαψεύστηκαν μέσα σε πέντε μήνες».
Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «έστω και τώρα να αντιληφθεί ότι είναι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, ακόμη και αυτών που δεν τον ψήφισαν. Να πάψει να κάνει επιλογές ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζητούμενο δεν είναι να διασφαλίσει την Ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε και το δικό του αύριο, πολώνοντας τον Ελληνικό λαό».
Οπως υποστήριξε δεν θα έχουν πρόβλημα οι έχοντες, αυτοί που έχουν χρήματα στο εξωτερικό και ρευστότητα στο εσωτερικό. «Αυτοί που η «πρώτη φορά αριστερά Κυβέρνηση» θέλει να φορολογήσει με 15% και να τους αμνηστεύσει για το μαύρο χρήμα της Ελβετίας, του Λουξεμβούργου, της Γερμανίας και της Αγγλίας. Αντιθέτως, μερικοί από αυτούς επιχαίρουν, αφού θα μπορούν αύριο να αγοράσουν πάμφθηνα τα πάντα, τη χώρα όλη, εμφανιζόμενοι μάλιστα ως εθνικοί ευεργέτες».
Και τόνισε πως «αυτό δεν είναι αριστερά, ντροπιάζουν τις αρχές και τις αξίες της αριστεράς, συμπορευόμενοι με αντιευρωπαίους και εθνικιστές, σε βάρος της Δημοκρατίας, των κοινωνικών δικαιωμάτων και του κόσμου της εργασίας. Παίζοντας αντικειμενικά το παιχνίδι των κύκλων της πιο σκληρής Ευρωπαϊκής συντήρησης, που θέλει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και Ε.Ε. και που για πρώτη φορά τολμά επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να το λέει καθαρά».
Kάλεσε τέλος τον Πρωθυπουργό να αποπέμψει τον Πάνο Καμμένο που υπαινίχθηκε ότι την τάξη και την ηρεμία θα εγγυηθεί ο στρατός και όχι ο λαός και οι δημοκρατικοί θεσμοί.

tanea.gr

Παρέμβαση Αρβελέρ: «Ναι στην Ευρώπη την ευρύτερη πατρίδα μας»

       ...καί από 40 Ελληνες των τεχνών

Ο ηγέτης τού Μάη τού '68, ο "Κόκκινος Ντάνυ" πήρε θέση υπέρ τού ΝΑΙ...

Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ: «Αν ήμουν Ελληνας θα ψήφιζα χωρίς δισταγμό ΝΑΙ»

Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ: «Αν ήμουν Ελληνας θα ψήφιζα χωρίς δισταγμό ΝΑΙ»
O Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ 
«Αν ήμουν Ελληνας, θα ψήφιζα χωρίς δισταγμό ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Οχι επειδή βρίσκω καλή τη συμφωνία, αλλά επειδή μόνο με το ΝΑΙ μπορεί να ξεμπλοκάρει η κατάσταση και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Με άλλα λόγια, το ΝΑΙ θα αναγκάσει τους Ευρωπαίους να διαπραγματευτούν για την απομείωση του χρέους. Με το ΟΧΙ, αντίθετα, όλες οι πόρτες θα κλείσουν».
Αυτά λέει ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ σε αποκλειστική του συνέντευξη στα ΝΕΑ που θα δημοσιευτεί το Σάββατο.Ο θρυλικός ηγέτης του Μάη του '68 μιλάει ακόμη για τον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζει «σκάνδαλο» τη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Ελληνες και εξηγεί γιατί θα είναι καταστροφική η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.
tanea.gr

Η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) πού συνέταξε τό ΔΝΤ

ΔΝΤ: Νέο δάνειο 52 δισ. ευρώ και ρύθμιση χρέους

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
Εκτόξευση του δημόσιου χρέους στο 149,9% του ΑΕΠ το 2020 αντί στόχου για 124% του ΑΕΠ προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο παράλληλα εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 51,9 δισ ευρώ από τον Οκτώβριο του 2015 έως και το τέλος του 2018, εκ των οποίων τα 36 πρέπει να τα διαθέσει η Ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί απαραίτητη νέα διευθέτηση του χρέους με τουλάχιστον τον διπλασιασμό της περιόδου χάριτος που έχει η Ελλάδα για τα δάνεια από την Ευρωζώνη, καθώς και του χρόνου αποπληρωμής τους, ενώ τα νέα δάνεια θα πρέπει να έχουν τους ίδιους ευνοϊκούς όρους. Αν, όμως, επιδεινωθεί η οικονομική δραστηριότητα και ταυτόχρονα μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, τότε θα απαιτείται «κούρεμα» χρέους της τάξης των 30 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με το ΔΝΤ να προτείνει την πλήρη διαγραφή των 53 δισ. ευρώ που έχουν δανείσει στην Ελλάδα οι χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου ή κάτι αντίστοιχο.
Ολα τα παραπάνω περιλαμβάνονται στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) που συνέταξε το ΔΝΤ και η οποία έρχεται σε αντίθεση με εκείνη της Κομισιόν που έχει πολύ πιο αισιόδοξες προβλέψεις.


Σε ό,τι αφορά στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το ΔΝΤ εκτιμά ότι αυτές ανέρχονται σε...

Βάσω Παπανδρέου : Καταστροφική επιλογή το δημοψήφισμα...

Βάσω Παπανδρέου: «Μόνοι μας ούτε θα μας αφήσουν, ούτε μπορούμε»

Καταστροφική χαρακτήρισε η Βάσω Παπανδρέου την επιλογή για το δημοψήφισμα, διότι όπως είπε οδηγεί σε εθνικό διχασμό εν μέσω οικονομικής καταστροφής.

Σε δήλωσή της η Βάσω Παπανδρέου τονίζει ότι το δημοψήφισμα έστω και τώρα πρέπει να αποφευχθεί. «Για να μην θρηνήσουμε άλλη εθνική καταστροφή, να ανατάξουμε τη χώρα μας και μετά να προσπαθήσουμε, μαζί με άλλους, ν’ αλλάξουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνοι μας ούτε θα μας αφήσουν , ούτε μπορούμε», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ολόκληρη η δήλωση 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε με βήματα άλλοτε μικρά, άλλοτε μεγαλύτερα, μέσα από συγκρούσεις και συμβιβασμούς. Σήμερα απέχει πολύ από αυτό που ονειρεύτηκαν οι ιδρυτές της, αλλά ακόμη αποτελεί μια παγκόσμια δύναμη, ένα σημαντικό παίκτη στη διεθνή σκακιέρα, όπου ο ρόλος της σταδιακά μειώνεται και καινούργιοι παίκτες συμμετέχουν. Ο κόσμος γίνεται όλο και πιο άδικος. Τα συμφέροντα κυριαρχούν και γίνονται πιο ισχυρά μέσα από ανεπίκαιρες και τυφλές συγκρούσεις.
Η αλλαγή πορείας που είναι απαραίτητη για την ίδια την Ε.Ε. χρειάζεται σχέδιο, υπευθυνότητα, συμμαχίες και ηγεσίες με όραμα και αποτελεσματικότητα.
Εμείς είχαμε την τύχη να ενταχθούμε σε μια ένωση που ακόμη αποτελεί υπόδειγμα για τις κατακτήσεις της.
Πληρώνουμε τα λάθη των άλλων, αλλά κυρίως τα δικά μας. Έχουμε γίνει ένα κράτος αναποτελεσματικό, άδικο και κυρίως αναξιόπιστο. Ένα κράτος που ταλαιπωρεί τους πολίτες του, οι οποίοι δεν το σέβονται, δεν το εμπιστεύονται. Οι λόγοι είναι πολλοί και πάντα οι ευθύνες στο μεγαλύτερο ποσοστό ανήκουν στις εκάστοτε ηγεσίες, με πρώτη την πολιτική ηγεσία.
Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού. Η θα πιαστούμε από κάπου και με μεγάλη προσπάθεια , δάκρυα και αίμα , θα καταφέρουμε σταδιακά, να αποφύγουμε τον γκρεμό, ή θα πέσουμε μέσα.
Είναι η ύστατη στιγμή που καλούμαστε ως κοινωνία ν’ αποφασίσουμε για το μέλλον της χώρας.

Η επιλογή για δημοψήφισμα είναι καταστροφική, διότι οδηγεί σε εθνικό διχασμό εν μέσω οικονομικής καταστροφής. Γι’ αυτό έστω και τώρα πρέπει να αποφευχθεί. Διαφορετικά λέμε «ναι» γνωρίζοντας ότι είναι μονόδρομος με μεγάλες δυσκολίες για πολλά χρόνια. Για να μην θρηνήσουμε άλλη εθνική καταστροφή, να ανατάξουμε τη χώρα μας και μετά να προσπαθήσουμε, μαζί με άλλους, ν’ αλλάξουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μόνοι μας ούτε θα μας αφήσουν , ούτε μπορούμε.
tanea.gr

Υπέρ του ΝΑΙ, ο Καραμανλής...



"Δεν έχω οποιαδήποτε προσωπική επιδίωξη. Το τελευταίο που επιθυμώ είναι να εμπλακώ σε κομματικούς ανταγωνισμούς και διαμάχες".
Oλοκληρη η δήλωση...
Παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή (εμφανίστηκε, μετά την αφωνία πολλών ετών), ο οποίος κάλεσε τον Ελληνικό λαό να ψηφίσει ΝΑΙ. Η επικράτηση του ΟΧΙ θα ερμηνευτεί ως...
επιλογή αποχώρησης από την καρδιά της Ευρώπης, είπε μεταξύ άλλων, ενώ τόνισε, πως, η εθνική ασφάλεια ειναι υπέρτατο κριτήριο των αποφάσεών μας.
"Δεν έχω οποιαδήποτε προσωπική επιδίωξη. Το τελευταίο που επιθυμώ είναι να εμπλακώ σε κομματικούς ανταγωνισμούς και διαμάχες", πρόσθεσε επίσης.

Ολόκληρη η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού


«Ελληνίδες, Έλληνες,


Έρχονται κάποιες στιγμές στις οποίες διακυβεύονται πάρα πολλά, μέσα σε λίγες μέρες. Όποτε τέτοιες ιστορικές προκλήσεις τις αντιμετωπίσαμε με ομοψυχία και ψυχραιμία, επιτύχαμε ως Έθνος. Αντίθετα, όποτε πρυτάνευσε η απερισκεψία και ο διχασμός υποστήκαμε συμφορές. Η πρόσφατη ιστορία μας του 20ου αιώνα περιέχει επαρκή παραδείγματα και των δύο εκδοχών.


Μία τέτοια ιστορική πρόκληση αντιμετωπίζουμε σήμερα. Και η έκβαση της θα εξαρτηθεί από την δική μας επιλογή.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμφίβολα, έχει πολλές αδυναμίες στη λειτουργία της. Και, προφανώς, οι εταίροι μας έκαναν σφάλματα σοβαρά στην αντιμετώπιση της κρίσης. Βεβαίως, λάθη κάναμε και εμείς. Και οι οδυνηρές συνέπειες αυτών των λαθών έχουν επιβαρύνει πολλούς συμπολίτες μας. Όμως, η πραγματικότητα αυτή δεν μεταβάλλει τη ζωτική ανάγκη της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, ακόμη περισσότερο, στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.


Η παραμονή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν επιβάλλεται μόνο για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, αφού τυχόν έξοδός μας από αυτήν θα συνεπαγόταν αδιανόητα μεγαλύτερο κόστος και θυσίες, πρωτίστως από τους πιο αδύναμους. Επιβάλλεται, πάνω από όλα, για λόγους εθνικούς.


Όποιος έχει γεννηθεί και μεγαλώσει σε αυτή τη δύσκολη και ασταθή γειτονιά του κόσμου, όπως όλοι εμείς οι Έλληνες, ξέρει από μικρό παιδί ότι η εθνική ασφάλεια πρέπει να είναι το υπέρτατο κριτήριο των αποφάσεών μας.


Μοιράζομαι αυτές τις σκέψεις μαζί σας, όχι γιατί έχω οποιαδήποτε προσωπική επιδίωξη. Το τελευταίο που επιθυμώ είναι να εμπλακώ σε κομματικούς ανταγωνισμούς και διαμάχες. Αισθάνομαι όμως την υποχρέωση να σας πω, όπως πάντα, την αλήθεια.


Εξωθώντας την Ελλάδα εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου εκθέτουμε τη χώρα μας σε κινδύνους. Και αυτό δεν πρέπει να γίνει με κανέναν τρόπο. Όσοι, καλοπροαίρετα, νομίζουν ότι ψηφίζοντας ‘'όχι'' την Κυριακή ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, σφάλλουν. Και σφάλλουν σοβαρά. Διότι η επικράτηση του ‘'όχι'' θα ερμηνευθεί από όλους, σε όλον τον κόσμο, ως επιλογή αποχώρησης από την καρδιά της Ευρώπης. Θα είναι το πρώτο βήμα προς την έξοδο.


Πιστεύω βαθιά ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ενωμένης Ευρώπης. Και αυτό πρέπει να το επιβεβαιώσουμε αποφασιστικά.


Την Κυριακή λέμε ΝΑΙ στην Ευρώπη. Με σύνεση, με ενότητα, με εθνικό φρόνιμα, με σεβασμό στις θυσίες των Ελλήνων»

Καθημερινά χάνονται 50.000 κρατήσεις από το εξωτερικό

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΝΗΣ
Μεγάλες διαστάσεις προσλαμβάνουν οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, της απόφασής της για κλείσιμο των τραπεζών και της αθέτησης των πληρωμών προς το ΔΝΤ.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης αποκάλυψε ότι κάθε ημέρα δεν μπαίνουν στα συστήματα των ξενοδοχείων 50.000 κρατήσεις από το εξωτερικό εξαιτίας των τελευταίων αρνητικών εξελίξεων για τη χώρα. Με δεδομένο ότι οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής αποτελούν το 20% επί του συνόλου μέσα στη χρονιά, το πλήγμα θα είναι ισχυρό για τον ελληνικό τουρισμό με προφανείς επιπτώσεις και στην απασχόληση αν χαθούν οριστικά οι εν λόγω κρατήσεις για τη χώρα μας. Παράλληλα, αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των ακυρώσεων, με το μεγαλύτερο κύμα να καταγράφεται σε ξενοδοχειακές μονάδες της Αθήνας. Από τον εσωτερικό τουρισμό οι κρατήσεις έχουν, σχεδόν, μηδενισθεί. Παράλληλα, κομβικής σημασίας χαρακτηρίζει την ενεργοποίηση του Συστήματος Target 2 στις τράπεζες, ώστε να διευκολυνθούν οι συναλλαγές με το εξωτερικό και να προχωρήσουν οι απαραίτητες εισαγωγές αγαθών για τη λειτουργία των επισιτιστικών τμημάτων των καταλυμάτων της χώρας. Ο κ. Ανδρεάδης προειδοποιεί ότι τα αποθέματα για σειρά τροφίμων και ποτών αρκούν για την ικανοποίηση των αναγκών των καταλυμάτων το αργότερο έως τα μέσα της άλλης εβδομάδας.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν χθες η Travelplanet 24 και η airtickets, οι κρατήσεις των αεροπορικών εισιτηρίων των Ελλήνων ταξιδιωτών για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου εμφανίζουν πτώση έως και 50%. Οι ακυρώσεις στις κρατήσεις των αεροπορικών εισιτηρίων από το 1,05%, που ήταν το μέσο ημερήσιο ποσοστό ακυρώσεων, ανήλθαν στο 7,2% το διάστημα από 27 Ιουνίου έως 1η Ιουλίου, με αποκορύφωμα την 30ή Ιουνίου, οπότε το ποσοστό των ακυρώσεων εκτοξεύτηκε στο 22%. Οι κρατήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έως τις 25 Ιουνίου σημείωναν αύξηση κατά 10% σε σύγκριση με το 2014, ενώ από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος έως σήμερα παρουσιάζουν πτώση κατά 60%.
Στο μεταξύ, πληθώρα ερωτημάτων δέχθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στην τηλεφωνική γραμμή 214-214-1000, η οποία λειτούργησε για την ενημέρωση των τουριστικών επαγγελματιών σε σχέση με επιχειρησιακά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Τα προβλήματα, μεταξύ άλλων, εντοπίζονται στην έλλειψη ρευστότητας για την αγορά προμηθειών, στην απαίτηση μερίδας προμηθευτών να πληρώνουν με μετρητά, στην αδυναμία αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό και στον ορατό κίνδυνο ελλείψεων βασικών ειδών αγαθών.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

O ΟΗΕ καλωσορίζει το δημοψήφισμα στην Ελλάδα...

Καλεί ΔΝΤ και ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη…

Το ότι κρίνονται πολλά περισσότερα από τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, επισήμαναν δυο ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ για την...
προώθηση της δημοκρατικής και δίκαιης διεθνούς τάξης -Άλφρεντ ντε Σάγιας- και για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή αλληλεγγύη -Βιρτζίνια Ντάνταν.

Οι δυο τους καλωσόρισαν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασιστεί μέσω μιας δημοκρατικής διαδικασίας το πώς θα επιλυθεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, χωρίς να επιδεινωθεί η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τους Ντε Σάγιας και Ντάνταν, όλοι οι θεσμοί και οι μηχανισμοί προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα έπρεπε να καλωσορίσουν το ελληνικό δημοψήφισμα ως μια εύγλωττη έκφραση της αυτοδιάθεσης του ελληνικού λαού βάσει του άρθρου 1 του Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και κατ' εφαρμογή του άρθρου 25 του Συμφώνου για τη συμμετοχή στα κοινά.

Μάλιστα, οι ανεξάρτητοι ειδικοί χαρακτηρίζουν απογοητευτικό το γεγονός ότι το ΔΝΤ και η ΕΕ απέτυχαν να καταλήξουν σε μια λύση που δεν θα απαιτούσε επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας με αναδρομική ισχύ.

Ορισμένοι ηγέτες εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την ιδέα της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος. Γιατί; Τα δημοψηφίσματα ανήκουν στις καλύτερες παραδόσεις της δημοκρατικής διακυβέρνησης, προσθέτουν.

Κανείς δεν θα μπορούσε να περιμένει από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να αποκηρύξει τις δεσμεύσεις του στο λαό που τον εξέλεξε με μια ξεκάθαρη εντολή να διαπραγματευθεί μια δίκαιη λύση η οποία δεν θα αποδιαρθρώσει την ελληνική δημοκρατία και δεν θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερη ανεργία και κοινωνική μιζέρια. Η συνθηκολόγηση σε ένα τελεσίγραφο που επέβαλε περαιτέρω μέτρα λιτότητας στους πολίτες της Ελλάδας θα αντέβαινε την δημοκρατική εμπιστοσύνη που επέδειξε το εκλογικό σώμα στον Έλληνα πρωθυπουργό, επισημαίνουν ακόμη οι Ντε Σάγιας και Ντάνταν. Εκ φύσεως κάθε κράτος έχει την ευθύνη να προστατεύει την ευημερία όλων των προσώπων που ζουν εντός της δικαιοδοσίας του, και αυτό συμπεριλαμβάνει δημοσιονομική εθνική κυριαρχία και περιθώρια όσον αφορά τη χάραξη πολιτικής, τα οποία δεν μπορούν να καταπατώνται από εξωτερικούς παράγοντες — κράτη, διακρατικούς οργανισμούς ή πιστωτές, προσθέτουν...