Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Το «Βατερλό» που αλλάζει το σκηνικό

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

  
Είναι πλέον ορατή, «διά γυμνού οφθαλμού», μια σειρά πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, που τροποποιούν σημαντικά το πολιτικό σκηνικό.
Οι «καχυποψίες» έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετατρέπονται σε θετικές δημόσιες αναφορές. Οι ΗΠΑ «ποντάρουν» στη γεωπολιτική αξία της χώρας, αναλαμβάνοντας από την πλευρά τους και αντίστοιχες δεσμεύσεις υποστήριξής μας. Το πολιτικό κλίμα έχει αρχίσει -εδώ και καιρό- να αλλάζει «από τα έξω προς τα μέσα», καθώς «προεξοφλούνται» η θετική κατάληξη της τρίτης αξιολόγησης, η άρση των εμποδίων από το ΔΝΤ, η συμφωνημένη «διευθέτηση του χρέους» και η «οργανωμένη έξοδος» της χώρας από τη μνημονιακή περίοδο, με τη συμπαράσταση των εταίρων.
Οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται. Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα αποκλείονται. Οι κοινωνικές «διορθώσεις» -όσο η χώρα βγαίνει από τη χρεοκοπία και αναπτύσσεται- έχουν αρχίσει να μπαίνουν στην «ημερήσια διάταξη».
Προφανώς, υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος να διανυθεί, που δεν θα είναι ευθύγραμμος. Πολλές «λεπτομέρειες» θα έχουν ιδιαίτερη αξία και οι δυσκολίες πάντα ελλοχεύουν. Δεν πρόκειται για «success story», αλλά για μια πορεία σταδιακής εξόδου από την κρίση με σταθερά και μελετημένα βήματα. Χωρίς, βέβαια, να αποκλείονται και επιμέρους μικρές οπισθοχωρήσεις.
Αυτή η νέα πολιτική πραγματικότητα «εισέβαλε» το τελευταίο διάστημα στην «παραμορφωμένη» πολιτική και μιντιακή εσωτερική πραγματικότητα. Πιέζει για «βίαιη ωρίμανση» την αντιπολίτευση και προκαλεί αμηχανία, γκρίνιες και σύγχυση στους κόλπους της. Η «τυφλή καταστροφολογία» και οι προαναγγελίες εκλογών ανά δίμηνο κατέρρευσαν.
Ετσι, η ΝΔ έσπευσε να αλλάξει «ταμπλό» αντιπολίτευσης. Από τη «μεγάλη εικόνα» της εξόδου της χώρας από την κρίση, πήγε στο «ταμπλό» των δυσκολιών της καθημερινότητας, υιοθετώντας λαϊκίστικα μοτίβα αντιπολίτευσης με αντικείμενο την υψηλή φορολογία, την ανομία και την κατάσταση σε Παιδεία και Υγεία. Αλλά και εδώ έχει προβλήματα επικοινωνιακής πειθούς...

Paradise...

 ...Papers

Άδωνις Γεωργιάδης για offshore: Και νόμιμο και ηθικό

«Στον παγκόσμιο καπιταλισμό όσο οι κυβερνήσεις αυξάνουν τους φόρους, κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να γλιτώσουν αυτή τη λεηλασία των εισοδημάτων τους από τις κυβερνήσεις, έτσι δουλεύει το παγκόσμιο σύστημα» δήλωσε για την υπόθεση των Paradise Papers ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

Το «καρφί» Τσίπρα για τις δηλώσεις Άδωνη...

περί φορολογικών παραδείσων...

Στο στόχαστρό του έβαλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη ΝΔ, με αφορμή τις σημερινές προκλητικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της, Άδωνη Γεωργιάδη, σχετικά με την «ηθική» των φορολογικών παραδείσων.

Αναλυτικότερα, ο κ. Τσίπρας, στην ομιλία του στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο και αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς και χωρίς να τον κατονομάσει, στις δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη, τόνισε:

«Κάποιοι προσπάθησαν σήμερα να μας ενημερώσουν ότι το να παρκάρεις τα αφορολόγητα λεφτά σου σε εξωχώριους παραδείσους, αποτελεί ηθικό – μάλιστα – δικαίωμα όσων προσπαθούν να γλιτώσουν τα εισοδήματά τους από την υπερφορολόγηση, αφού έτσι, μας λένε, λειτουργεί το παγκόσμιο σύστημα στον καπιταλισμό».

Συνεχίζοντας τις «βολές» του, σημείωσε πως «αν βρεθήκαμε σε αυτό το σημείο της χρεοκοπίας ως χώρα, δεν είναι γιατί δεν είχαμε δυνατότητες, ούτε γιατί, όπως μας λένε, ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητες μας. Αλλά γιατί πάντοτε σε αυτόν τον τόπο συνυπήρχαν δυο Ελλάδες. Η Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας με την Ελλάδα της διαφθοράς και της αρπαχτής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας ένα «καρφί» για τον αντιπρόεδρο της ΝΔ:

«Και τώρα μας λένε πως εκτός από νόμιμη, η λεηλασία ήταν και ηθική. Αντί απάντησης», όπως είπε, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε μαζί, με την Ελλάδα της κρίσης», για να υπογραμμίσει πως «δεν πρόκειται να σηκώσει ξανά κεφάλι. Δεν πρόκειται να επιστρέψει»...

Μήπως αλείβουν τά φαλάγγια τού Αδώνιδος...;

Αφελής; Κυνικός; Ή μήπως αδιάφορος;...
Τάσος Παππάς
«Δεν είναι ανήθικο το να μπορεί κάποιος να ξεφύγει από μια κυβέρνηση που τον υπερφορολογεί» δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Νομίζει ότι
έτσι προσφέρει βοήθεια στον αρχηγό του που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την υπεράκτια εταιρεία της συζύγου του;

Το αντίθετο ακριβώς πετυχαίνει. Κρατάει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και μάλιστα με χοντροκομμένο τρόπο ένα θέμα, το οποίο ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσπαθεί -με συστάσεις και προτροπές προς τα φίλια μέσα ενημέρωσης και με επικοινωνιακές ντρίμπλες-να απωθήσει στο περιθώριο της δημόσιας συζήτησης.

Γιατί το έκανε αυτό ο κ. Γεωργιάδης;

Οταν New York Times, Monde, Guardian, BBC έχουν κοινή γραμμή...

για τα Paradise Papers, τα ελληνικά Μέσα ασχολούνται με τον Κουφοντίνα...
Τα ελληνικά ΜΜΕ που δήθεν είναι ανεξάρτητα όσο ασχολούνταν με την 48ωρη άδεια Κουφοντίνα και αντιμετώπιζαν τον Λουκά της 17Ν ως μείζον θέμα. Τα μεγάλα παγκόσμιας εμβέλειας Μέσα ενημέρωσης όπως οι «New York Times», ο «Monde», ο «Guardian», το «BBC» χάραζαν κοινή γραμμή συμφωνώντας ότι «Οι φορολογικοί παράδεισοι – που δεν βρίσκονται μόνο σε απομακρυσμένα νησιά, αλλά και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη – βοηθούν κυρίως όσους επιθυμούν, είτε να φοροαποφύγουν είτε να κρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία είτε να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα».

Αντίθετα τα εγχώρια μεγάλα Μέσα κάποια εξ αυτών αγνοούσαν επιδεικτικά την είδηση εξαιτίας της αναφοράς σε αυτά της συζύγου του προέδρου της ΝΔ Μαρέβας Γκραμπόφσκι και κάποια άλλα θεωρούσαν ότι οι ειδήσεις του ελληνικού χωριού είναι πιο σημαντικές από...