Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους


21:07 | 25 Φεβ. 2016
από tvxs.gr
Διαβάστε τις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας με μια ματιά.

1.Προσφυγικό. Ανακαλείται η πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστρία. Σπίθες διπλωματικού πολέμου ανάβει η προκλητική στάση της Αυστρίας στο προσφυγικό, με την ελληνική κυβέρνηση να απαντά ανακλώντας στην Αθήνα την πρέσβη της Ελλάδας στη Βιέννη. Το βέτο του Τσίπρα στην Ευρώπη των «χωροφυλάκων»Τη δημιουργία 5 νέων hotspots στην Μακεδονία ανακοίνωσε ο Καμμένος. Τα 5 επιπλέον κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών θα λειτουργήσουν κοντά στα σύνορα, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επικρατεί στην Ειδομένη. Μουζάλας: Μπορεί και η Ελλάδα να κάνει μονομερείς ενέργειες - Δεν θα γίνουμε ΛίβανοςΕπιστρέφουν στα Διαβατά οι πρόσφυγες που ξεκίνησαν για ΕιδομένηΠρόσφυγες αποπειράθηκαν να κρεμαστούν στην πλατεία Βικτωρίας, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τα κλειστά σύνορα και τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα. Πρόσφυγες έριξαν τον φράχτη στα Διαβατά και έφυγαν για τα σύνοραΤι ακριβώς θα κάνει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Τις λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με στόχο να μειωθεί η εισροή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή αποσαφήνισαν τα κράτη - μέλη του, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Γενς Στόλτενμπεργκ. Προθεσμία λίγων ημερών στην Τουρκία για να συμμορφωθεί για το προσφυγικόΚούλογλου: Την είχαν στήσει την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα
2. Αγροτικό. Μαξίμου: Ειλικρινής συζήτηση με τους αγρότες, σε πολύ καλό κλίμαΜπούτας μετά τη συνάντηση με Τσίπρα: Τα μπλόκα θα αποφασίσουνΟι αγρότες έκλεισαν ξανά το τελωνείο του Προμαχώνα
3. Παππάς: Υπάρχουν και εκβιαστές των σαλονιών. Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη απαντά ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε όσους συνδέουν το όνομάτου με το κύκλωμα των δημοσιογράφων-εκιβαστών, εξαπολύοντας ταυτόχρονα βαριές αιχμές για «εκβιαστές των σαλονιών». ΕΔΕ και στην Γραμματεία Εσόδων για το κύκλωμα των εκβιαστώνΜαξίμου: Το προσφυγικό δεν συμψηφίζεται με ανοχή στη διαπλοκή
4. Με αγωγή απειλεί τον Πάνο Σκουρλέτη ο επικεφαλής της Eldorado GoldΗ απάντηση Σκουρλέτη για την αγωγή της Eldorado
5Πόση φτώχια έφεραν τα μέτρα των Μνημονίων. Η ετήσια Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το έτος 2015, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, επιχειρεί να μετρήσει την επίπτωση των δημοσιονομικών μέτρων που ελήφθησαν από το 2010 έως και το 2015 στη φτώχια και την κοινωνική ανισότητα, με τα συμπεράσματα να είναι αποθαρρυντικά.
6. Δικηγόροι απέκλεισαν το υπουργείο Δικαιοσύνης κατά του ασφαλιστικού
7Κατρούγκαλος: Οι συνταξιούχοι, πάνω από τους δανειστές
8. Την εκκένωση της «Ζούγκλας» του Καλαί ενέκρινε η γαλλική Δικαιοσύνη
9. Η Πορτογαλία βαδίζει προς τα Αριστερά
10To Τvxs προτείνει: Οι τρεις καλύτερες ταινίες της εβδομάδας. Ξεχωρίζει το υποψήφιο για έξι Όσκαρ «Spotlight» του Τομ Μακάρθι. Του Γιώργου Ρούσσου

Τους βγήκε από τα... αριστερά (σημ."Ν.Μ." : ο ...Βορίδης!!!)


Μάκης Βορίδης EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Τον πόλεμο που ξεκίνησε ο ΔΟΛ σε όλα τα πεδία εναντίον της κυβέρνησης διεξάγουν καθημερινά τα στελέχη του. Με προμετωπίδα τη λέξη «χάος» ξεκινάνε οι καθημερινές μάχες σε όλα τα Μέσα που διαθέτει το συγκρότημα. 
Ηταν χαρακτηριστικό ότι, σε χθεσινή ραδιοφωνική εκπομπή του BHMA FM αυτήν τη φορά, με θέμα το «χάος» του προσφυγικού, οι δημοσιογράφοι που στηλίτευαν τις άλλες χώρες, και ειδικά την Αυστρία, για την αντιπροσφυγική στάση της, περιέγραφαν σχεδόν έντρομοι την παρουσία προσφύγων στους δρόμους και στην εθνική οδό, που προσπαθούν να φτάσουν στα σύνορα, ενώ έχουν παράλληλα έχουν γεμίσει κέντρα υποδοχής και πλατείες. 
Λες και οι άνθρωποι αυτοί είναι φορείς κάποιου θανατηφόρου ιού που προκαλεί μεταξύ άλλων χάος! 
Σε μια δημοσιογραφική προσπάθεια αποτύπωσης του εκρηκτικού κλίματος στο προσφυγικό, οι δημοσιογράφοι του ΒΗΜΑ FM απευθύνθηκαν στον Μάκη Βορίδη, που βρισκόταν τη στιγμή εκείνη στη Βιέννη. 
Οποία όμως απογοήτευση: Σε πλήρες ευρωπαϊκό mood, ο σκληρός δεξιός πολιτικός απάντησε ότι η στάση της Αυστρίας είναι λάθος, η πρωτοβουλία της ήταν λάθος και υπάρχει ανάγκη να μοιραστούν σε όλες τις χώρες οι πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο. 
Μάλιστα συμπλήρωσε ότι επιβάλλεται «η μεγιστοποίηση της πίεσης στο εξωτερικό με ελληνικές πρωτοβουλίες ώστε να απομονωθεί η Αυστρία». 
Ο δημοσιογράφος επέμεινε, ρωτώντας με νόημα αν η Αυστρία αυτενέργησε ερήμην της Γερμανίας, υπονοώντας προφανώς ότι υπήρχε κάποια συνεννόηση. 
Ο Μ. Βορίδης όμως απάντησε: «Ναι, από μόνη της λειτούργησε» και συμπλήρωσε ότι, αν δεν τηρηθούν οι συμφωνίες και αν δεν πιέσει η Ελλάδα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν στη χώρα για μεγάλο διάστημα μετανάστες. 
«Η Αυστρία με την άτυπη συνάντηση που διοργάνωσε έδειξε την πρόθεσή της να διαμορφώσει ένα πεδίο συμμαχιών για να περιορίσει τις ροές από τον βαλκανικό διάδρομο. Εξαιρέθηκε η Ελλάδα κι αυτό δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά πάντως κάτι λέει για τη στάση της Αυστρίας και το επιχείρημά της είναι ότι η Ελλάδα δεν θέλει να περιορίσει τις ροές, αλλά αντίθετα τις εντείνει. Οταν όμως αποφασίστηκε η παρουσία του ΝΑΤΟ δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την πρόθεση της Ελλάδας. Είναι τελείως εσφαλμένη προσέγγιση της Αυστρίας. Το ζήτημα είναι ότι εμείς χώρες Σένγκεν δεν έχουμε γύρω μας και στην πραγματικότητα οι ευρωπαϊκές πολιτικές είναι ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε τα σύνορα. Η απάντηση βρίσκεται στο να κουβαλήσουν όλες οι χώρες το δικό τους μερίδιο στην κατανομή των προσφύγων», συμπλήρωσε ο Μ. Βορίδης. 
Στη συνέχεια ο ίδιος είπε ότι πέρα από την πίεση στο εξωτερικό θα πρέπει να δοθεί όμως το μήνυμα της «αποτροπής» και από την Ελλάδα.
«Οι πολιτικές αποθάρρυνσης, με πρώτη τα κλειστά κέντρα μόνο για μετανάστες κι όχι για πρόσφυγες, και δεύτερη, να διευρυνθεί και να ενταθεί η επιτήρηση στα νερά του Αιγαίου. Όχι αποτροπή, αλλά επιτήρηση, έγκαιρος εντοπισμός και σταμάτημα πριν μπουν οι βάρκες στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Αυτό θα γίνει με αύξηση της δύναμης του λιμενικού» τόνισε ο κ. Βορίδης. 
Ο δημοσιογράφος όμως συνέχισε, ρωτώντας αν είναι αρνητικό σε αυτό να εμπλακεί και ο στρατός! «Δεν μπορεί να εμπλακεί ο στρατός, όχι για ιδεολογικούς αλλά για τεχνικούς λόγους», απάντησε ο Μ. Βορίδης.
Το αστείο στην υπόθεση είναι ότι λίγη ώρα νωρίτερα, και πριν ο κ. Βορίδης κατακεραυνώσει τη στάση της Αυστρίας για τη συνάντηση και για την πρόθεση κλεισίματος των συνόρων, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης δήλωνε στο REAL FM:  «Εμείς (σ.σ. η κυβέρνηση Σαμαρά) τα είχαμε κλείσει τα σύνορα»!
από τήν
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 

Αγωγή του επικεφαλής της Eldorado Gold εναντίον του Π. Σκουρλέτη

Ο κ. Ράιτ προτίθεται να κινηθεί νομικά κατά του Υπουργού κ. Σκουρλέτη με την κατάθεση αγωγής για δυσφήμηση στα Ελληνικά δικαστήρια.
 Eurokinissi/EUROKINISSI
Της Λέττας Καλαμαρά
Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη απαντά ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ, στις κατηγορίες του Έλληνα υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη, περί σορταρίσματος της μετοχής της καναδικής πολυεθνικής από τον κ. Ράιτ και το περιβάλλον του.
Σύμφωνα με την Ελληνικός Χρυσός, ο επικεφαλής της Eldorado Gold Corporation, επιβεβαίωσε στη διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. ότι οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Σκουρλέτης κατά τη συνέντευξη του στο Bloomberg την 23η Φεβρουαρίου 2016 αναφορικά με το πρόσωπο του κ. Ράιτ, είναι αβάσιμες και ψευδείς.
Ο ίδιος μάλιστα, προτίθεται να κινηθεί νομικά κατά του κ. Σκουρλέτη, με την κατάθεση αγωγής για δυσφήμηση στα Ελληνικά δικαστήρια. Τέλος, ο κ. Ράιτ δήλωσε ότι το οποίο ποσό αποζημίωσης ήθελε επιδικαστεί, θα δωριθεί σε φιλανθρωπικά ιδρύματα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να είναι ένα σεβαστό ποσό.  


naftemporiki.gr

Τι απαντά ο Π. Σκουρλέτης για την αγωγή της Eldorado

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι «όπως ο κ. Ράιτ είναι ελεύθερος να ασκεί τα δικαιώματα που του παρέχει η ελληνική έννομη τάξη, έτσι και ο υπουργός έχει το δικαίωμα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, να διατυπώνει πολιτικές εκτιμήσεις, αλλά και την υποχρέωση να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον».
 SOOC/Alexandros Michailidis
«Ο υπουργός έχει το δικαίωμα να διατυπώνει πολιτικές εκτιμήσεις και να την υποχρέωση να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον», απαντά το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος στην Eldorado Gold με αφορμή την πρόθεση του επικεφαλής της Πολ Ράιτ να καταθέσει αγωγή σε βάρος του Πάνου Σκουρλέτη.  Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι «όπως ο κ. Ράιτ είναι ελεύθερος να ασκεί τα δικαιώματα που του παρέχει η ελληνική έννομη τάξη, έτσι και ο υπουργός έχει το δικαίωμα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, να διατυπώνει πολιτικές εκτιμήσεις, αλλά και την υποχρέωση να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον».
Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Eldorado Gold προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη μετά τις κατηγορίες του κ. Σκουρλέτη, περί σορταρίσματος της μετοχής της καναδικής πολυεθνικής.
 

naftemporiki.gr

Στη Φωκίωνος Νέγρη


ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ
Η λιτή σιδερένια πόρτα δεν θυμίζει σε τίποτα την είσοδο του σφαιριστηρίου που βρισκόταν κάποτε εδώ. Ούτε ο κόσμος που κατεβαίνει την καλοσχεδιασμένη μοντέρνα σκάλα της γκαλερί «Φωκίωνος Νέγρη 16», για την έκθεση του Γιώργου Ρόρρη, θυμίζει ασφαλώς τους παλιούς θαμώνες του μπιλιαρδάδικου, που δεν ήταν απλώς νεανικό στέκι του κεντρικού δρόμου της Κυψέλης, αλλά και φυσικό σκηνικό μιας από τις δημοφιλέστερες ταινίες του παλιού ελληνικού σινεμά. «Εδώ γυρίστηκε το “Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη“» με τον Γιαννακά στα ντουζένια του», με ενημερώνει περήφανα ο κύριος στο περίπτερο. Από τις διδακτικές ταινίες της δεκαετίας του ‘60 που κουβαλούσαν τη μικροαστική ηθική της εποχής σκανδαλίζοντας συνάμα το κοινό, όπως και ο «Νόμος 4000». Ηταν η εποχή που ο Γιάννης Βογιατζής τραγουδούσε «Στη Φωκίωνος Νέγρη τριγυρνάν μπλουτζινάτοι/ πλέι μπόις αλέγροι/ με μαλλί ώς την πλάτη», γιατί πάντα αυτός ο δρόμος ήταν ένας καθρέφτης των ανθρώπων και των συνηθειών του καιρού τους. Ο Φλόκας και το Select, τα ζαχαροπλαστεία, τα καφέ, τα εστιατόρια έγιναν στέκια πολλών καλλιτεχνών, πέρασμα του Ρίζου, της Καλουτά,του Γκιωνάκη, του Σακελλάριου… Η Quinta, ο χώρος που συναντούσες όσους λάτρευαν το ροκ, από τον Παπαθανασίου μέχρι την Κατερίνα Γώγου, εκεί όπου ξέμεινε ο Ερικ Κλάπτoν παίζοντας για μέρες στην Αθήνα ως μέλος μιας μπάντας της εποχής.
Είναι η περιοχή που αποτυπώθηκε όσο λίγες στις ταινίες της εποχής, για να γίνει στη δεκαετία του ’80 πάλι ένα ισχυρό στέκι για τους ξενύχτηδες του θεάτρου που αντάμωναν στον Παεζάνο. Πάντα η Φωκίωνος Νέγρη ήταν ένας ιδιαίτερος δρόμος, ζώντας τα πάνω και τα κάτω της, από τους πιο αγαπητούς πεζοδρόμους της Αθήνας, καταφύγιο για συγγραφείς, λογοτέχνες, ποιητές. Και από το 2000, πολυσυλλεκτική, με καταγωγές που έμαθαν να συμβιώνουν. Περπατώντας την, νιώθεις τη νέα της προσπάθεια, τις πρωτοβουλίες των κατοίκων της και όσων την αγαπούν, τη ματιά των ομάδων στον πεζόδρομο, πάνω στα παλιά στέκια που άντεξαν και τα καινούργια που δοκιμάζονται. Και η έκθεση του Ρόρρη στην γκαλερί μοιάζει μέρος αυτής της συνύπαρξης. Ανθρωποι κανονικοί στους πίνακές του, μακριά από τις στερεότυπες εικόνες της τηλεόρασης και της διαφήμισης, έχουν πάνω τους αλήθειες: τη φθορά του χρόνου και την εμπειρία της ζωής.

από τήν Έντυπη 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 

Απόφαση - σταθμός κατά της εταιρείας Johnson & Johnson

A. P. Αποζημίωση μαμούθ, ύψους 72 εκατομμυρίων δολαρίων, επιδίκασε το Ορκωτό Δικαστήριο του Μιζούρι, στις ΗΠΑ, σε μια γυναίκα η οποία πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών, καθώς έκρινε ότι η νόσος, όπως αναφερόταν και στην αγωγή, προκλήθηκε εξαιτίας της χρήσης της βρεφικής πούδρας (ταλκ) της Johnson & Johnson και άλλων προϊόντων που περιείχαν ταλκ.
Η αγωγή της Τζακι Φοξ, από το Μπέρμινγχαμ της Αλαμπάμα, αποτελεί μέρος μιας ομαδικής αγωγής στην οποία συμμετέχουν περισσότερα από 60 άτομα. Ο γιος της Φοξ, Μάρβιν Σάλτερ, έγινε ενάγων μετά τον θάνατο της μητέρας του, τον Οκτώβριο του 2015, σε ηλικία 62 ετών, και δύο μόλις χρόνια μετά την αρχική διάγνωση της νόσου.

Οπως λέει ο Σάλτερ, η μητέρα του χρησιμοποιούσε το ταλκ επί δεκαετίες, τονίζοντας ότι «είχε γίνει δεύτερη φύση της, όπως το πλύσιμο των δοντιών».
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της άτυχης γυναίκας, η απόφαση του Ορκωτού Δικαστηρίου είναι η πρώτη του είδους στην οποία επιδικάζεται σημαντική οικονομική αποζημίωση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Johnson & Johnson βρίσκεται στο επίκεντρο μιας τέτοιας υπόθεσης, αφού επανειλημμένως βρέθηκε στο στόχαστρο για τα επικίνδυνα συστατικά του βρεφικού σαμπουάν «Οχι πια δάκρυα».

Τον Μάιο του 2009, μια συμμαχία οργανώσεων υπό την επωνυμία «Εκστρατεία για ασφαλή καλλυντικά», άσκησε πιέσεις στην Johnson & Johnson, ώστε να μην περιέχονται στα καλλυντικά της και στα βρεφικά προϊόντα της ύλες πιθανώς επικίνδυνες. Επειτα από τρία χρόνια αρνητικής δημοσιότητας, διαρκών αιτημάτων και την απειλή του μποϊκοτάζ, η εταιρεία συμφώνησε το 2012 να μην χρησιμοποιεί στα προϊόντα της, από το 2015, φορμαλδεΰδη και 1,4 διοξάνιο, δύο συστατικά θεωρούνται πιθανά καρκινογόνα.

Οι δικηγόροι της Φοξ, κατά τη διάρκεια της δίκης, προσκόμισαν ένα εσωτερικό σημείωμα της εταιρείας από τον Σεπτέμβριο του 1997, στο οποίο ο ιατρικός σύμβουλος της εταιρείας αναφέρει: «Οποιοσδήποτε αρνηθεί την επικίνδυνη σύνδεση ανάμεσα στη χρήση του ταλκ στην προσωπική υγιεινή και στον καρκίνο των ωοθηκών θα τον κοιτούν όπως όσους αρνήθηκαν τη σύνδεση του καπνίσματος με τον καρκίνο, δηλαδή το προφανές παρά την πληθώρα στοιχείων περί του αντιθέτου».

από τήν Έντυπη 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τό σκίτσο τής Έφης Ξένου

«Το Συνέδριο δεν δουλεύει, χορεύει»…


Το ‘χε πει ο πρίγκιπας de Ligne, για το περίφημο εκείνο συνέδριο της Βιέννης, που είχε οργιάσει ο Μέττερνιχ   (1815). Μας το θύμισε η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου.

Μόνο που αντί για Συνέδριο…
έχουμε εδώ τηλεδιάσκεψη. Ο Ομπάμα μίλησε με την Μέρκελ, τον Ολάντ και τον Κάμερον. Κάπου μια ώρα. Και λοιπόν;

Μια από τα ίδια: Να βρεθούν τρόποι, ώστε να ελεγχθούν οι προσφυγικές ροές.

Αντάμα με τον Ομπάμα κι εμείς. Αλλά πως;..

Μουζάλας: H Ελλάδα δεν θα γίνει Λίβανος...


H Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί να γίνει Λίβανος, να γίνει αποθήκη ψυχών, ακόμα και αν αυτό πάρει τη μορφή μιας μεγάλης...
χρηματοδότησης, προειδοποίησε ο Έλληνας υπουργός, αρμόδιος για το μεταναστευτικό Γιάννης Μουζάλας.

Ο υπουργός έκανε αυτή τη δήλωση, προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση των υπ. Εσωτερικών και δικαιοσύνης της ΕΕ, που διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας υπουργός προειδοποίησε ότι "η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες", και πως έχει την δυνατότητα και η ίδια "να κάνει μονομερείς ενέργειες".

Ο υπουργός έκανε λόγο για κρίσιμη συνεδρίαση, κατά την οποία "θα πρέπει να πούμε ποια Ευρώπη θέλουμε", την Ευρώπη των κοινών αποφάσεων ή, όπως είπε χαρακτηριστικά "την Ευρώπη όπου τέσσερις αστυνομικοί διευθυντές θα μπορούν να αποφασίζουν και να ανατρέπουν αποφάσεις συνόδων κορυφής".

Η τελευταία αναφορά σχετίζεται με τις εξελίξεις στα σύνορα με της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.
real.gr

Τι ακριβώς θα κάνει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

 Ο ρόλος

tvxs.gr 09:54 | 25 Φεβ. 2016
Τις λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με στόχο να μειωθεί η εισροή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή αποσαφήνισαν τα κράτη - μέλη του, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Γενς Στόλτενμπεργκ. 

«Θα συμμετάσχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για να αποκόψουμε τις γραμμές παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Στόλτενμπεργκ και προστίθεται ότι πλοία του NATO «θα διαβιβάζουν πληροφορίες στα Λιμενικά Σώματα και σε άλλες εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Τουρκίας».
Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η δύναμη Standing Maritime Group 2 θα εκτελεί καθήκοντα αναγνώρισης, επιτήρησης και παρακολούθησης στην περιοχή και θα βρίσκεται σταθερά σε επαφή με τη Frontex.
«Το καθήκον του NATO δεν είναι να αναγκάζει πλεούμενα να γυρίζουν πίσω. Θα διαβιβάζουμε πληροφορίες κρίσιμης σημασίας, ώστε να διευκολύνουμε τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως και τη Frontex να εκτελούν την αποστολή τους πιο αποτελεσματικά» σημειώνει ο ΓΓ του NATO.
Διευκρινίζει ότι εάν πλοία της συμμαχίας διασώζουν ανθρώπους από πλοία που κινδυνεύουν στη θάλασσα και έχουν αποπλεύσει από την Τουρκία, θα τους μεταφέρουν στο έδαφος της Τουρκίας. Επίσης αναφέρει πως το NATO θα εντείνει την επιτήρηση των συνόρων Τουρκίας - Συρίας για να βοηθήσει την Άγκυρα στη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων.
Χθες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ κατά την οποία της εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν σε άμεση απόστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. 
Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η ροή των προσφύγων και των μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα συνεχίζει να είναι πολύ μεγάλη, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην ΕΕ και την Άγκυρα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), πάνω από 78.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στην ελληνική επικράτεια μέχρι στιγμής το 2016.

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου.


από tvxs | 25 Φεβ. 2016

Oι «πολιτικές φτερούγες» της λίστας Μπόργιανς (και των εκβιαστών)


Tvxs Ανάλυση
08:24 | 25 Φεβ. 2016
Η λίστα Μπόργιανς επιστρέφει κι εκδικείται μια αμήχανη ΝΔ και η μετωπική σύγκρουση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή αποκτά πλέον χροιά εν δυνάμει πολιτικού θρίλερ.
 
Με διπλή γραμμή στόχευσης η κυβέρνηση κλιμακώνει, όπως είχε προαναγγείλει, την επίθεση στα μέτωπα τόσο της μεγάλης φοροδιαφυγής όσο και της μεσαίας διαφθοράς, δίνοντάς τους ευθέως πλέον και πολιτική πατρότητα.
Η επιστολή του Μπόργιανς
Αιχμή αυτής της σύγκρουσης γίνεται η λίστα Μπόργιανς και η, κατά το Μαξίμου, επιχείρηση συγκάλυψής της από την κυβέρνηση Σαμαρά – μια επιχείρηση για την οποία έδωσε νέα αποδεικτικά στοιχεία χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη Βουλή.
Η επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Ρηνανίας Βεστφαλίας Βάλτερ Μπόργιανς που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή αναφέρει καθαρά πια ότι το 2012 προσφέρθηκε στην Αθήνα βοήθεια για «την επεξεργασία στοιχείων από CD» και «για πιθανές ενδείξεις για έλληνες φοροφυγάδες», γεγονός που εγείρει καίρια πολιτικά ερωτήματα για την αδράνεια της τότε κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αυτήν την υπόθεση να κλείσει έτσι απλά. Όλα στο φως, τα ψέματα τελείωσαν» ήταν το μήνυμα με το οποίο συνόδευσε την κατάθεση της λίστας ο πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα δε, δεν παρέλειψε να απαντήσει και στον ΔΟΛ για την υπόθεση της δίωξης Ψυχάρη δηλώνοντας: 
«Εμείς το ξέρουμε ότι δεν είμαστε προσωρινοί και κρινόμαστε. Καιρός να μάθετε εσείς ότι τελείωσε αυτό που νομίζατε ότι θα είναι μόνιμο, η ασυλία σας και η εξουσία σας. Τελείωσε άπαξ και διά παντός».
Στο θέμα Μπόργιανς έντονη ήταν και πάλι η αντίδραση της ΝΔ που αντεπιτέθηκε αμυνόμενη, καταγγέλλοντας ότι «ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται θλιβερά κατώτερος των περιστάσεων» και «είναι ο Δόκτωρ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ της πολιτικής».
Στελέχη, δε, της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγαν με εκνευρισμό στους διαδρόμους της Βουλής ότι είναι «unfair» του Αλέξη Τσίπρα να αδειάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη την ώρα που εκείνος του προσφέρει στήριξη στο προσφυγικό, και μάλιστα «για μια υπόθεση στην οποία δεν είχε κανένα ρόλο και γνώση ο νυν αρχηγός της ΝΔ».
Το εν λόγω επιχείρημα ωστόσο δεν πείθει το Μαξίμου, κυβερνητικές παράγοντες διαμηνύουν ότι «ο Μητσοτάκης πρέπει να ξεκαθαρίσει αν στηρίζει ή όχι τον Σαμαρά στην υπόθεση Μπόργιανς» και δεδομένη απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί να φθάσει η έρευνα για το θέμα μέχρι τέλους.
Το κύκλωμα των εκβιαστών
Ανάλογη πρόθεση, για έρευνα σε βάθος σε όποια πρόσωπα και «πολιτικές διευθύνσεις» κι εάν καταλήξει, υπάρχει και για την υπόθεση των εκβιαστών δημοσιογράφων.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι τρεις συλληφθέντες δημοσιογράφοι βαραίνουν καθώς διώκονται πλέον με τις διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου, ενώ οι πληροφορίες από αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η υπόθεση δεν έχει τελειώσει και είναι πιθανό να έρθουν στο φως και άλλα στοιχεία και ονόματα.
Ο υπουργός Επικρατείας, μάλιστα, Νίκος Παππάς με μια σκληρή παρέμβασή του χθες στη Βουλή έδωσε επίσης πολιτική χροιά στην υπόθεση δείχνοντας πιθανές «πολιτικές συγγένειες» των συλληφθέντω: «Οι εκβιαστές αυτοί», είπε, «οι οποίοι τώρα απειλούν μητέρες μόνες με παιδιά είχαν και πολιτικές φτερούγες κάτω από τις οποίες ζεσταίνονταν στο παρελθόν».
Κυβερνητικά στελέχη επεσήμαναν αυτή την αναφορά Παππά υπενθυμίζοντας ότι ο ένας εκ των τριών συλληφθέντων για εκβιασμό στην ΕΥΔΑΠ, ο Παναγιώτης Μουσάς, είχε υπηρετήσει σε καίρια, κρατικά και μη, Γραφεία Τύπου επί «γαλάζιας ηγεσίας»
Μεταξύ άλλων, είχε διοριστεί στο Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών επί θητείας Σταύρου Δήμα το 2012, ενώ είχε προσληφθεί ως Σύμβουλος Τύπου της Attica Bank όταν διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ανέλαβε ο Γκίκας Μάναλης – ο γνωστός εκκαθαριστής της ΕΡΤ όταν έριξε το «μαύρο» η κυβέρνηση Σαμαρά…

Το βέτο του Τσίπρα στην Ευρώπη των «χωροφυλάκων»


tvxs Ανάλυση  | 25 Φεβ. 2016 
Νικόλ Λειβαδάρη

Tο όπλο του βέτο απασφαλίζει, ο Αλέξης Τσίπρας. Διαμηνύει ότι η Ελλάδα πλέον «απαιτεί» και θα απαντήσει στη ρήξη με ρήξη – η ισχύς, ωστόσο, όλων των συμβατικών πολιτικών όπλων αμφισβητείται εκ προοιμίου σε μια Ευρώπη που επιστρέφει, με ανατριχιαστική ελαφρότητα, στις «εθνικές λύσεις».
Με χιλιάδες πρόσφυγες να κατακλύζουν στρατόπεδα και εθνικές οδούς από τον Πειραιά έως την Καβάλα, με την Αυστρία και τους 8 προθύμους των Βαλκανίων να οργανώνουν παρασυνόδους και να αναλαμβάνουν ρόλο αυτόκλητης ευρωπαϊκής χωροφυλακής, και με τη Μέρκελ αδύναμη να υπερασπιστεί τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές – που και η ίδια υπονόμευσε – εντός και εκτός γερμανικών συνόρων, ο δρόμος που καλείται να διανύσει η ελληνική κυβέρνηση έως τη σύνοδο κορυφής της 7ης Μαρτίου μοιάζει από παντού ναρκοθετημένος.
Το ελληνικό «προσφυγικό γκέτο»
Εν ολίγοις, η προσφυγική κρίση και το δόγμα «κλειστά σύνορα – εθνικές λύσεις – διαλογή προσφύγων» απειλεί να πετύχει ό,τι δεν κατάφερε η κρίση χρέους: Την πλήρη αποσάθρωση της Ευρώπης και την μετατροπή της Ελλάδας σε χρεοκοπημένο προσφυγικό γκέτο.
Για να αποκρούσει αυτή την απειλή, ο Αλέξης Τσίπρας διεκδικεί εθνική συσπείρωση στο εσωτερικό και αντεπιτίθεται μετωπικά στο ευρωπαϊκό μέτωπο: Προχωρά σε σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών πριν από τη σύνοδο της 7ης Μαρτίου, ζητά από τη Μέρκελ και τον Γιούνκερ να «μαζέψουν» Αυστριακούς, Κροάτες, Σλοβένους και λοιπούς θιασώτες της α λα καρτ Ευρώπης, και προειδοποιεί καθαρά με βέτο.

*******************************************************************************
Διαβάστε επίσης:
******************************************************************************
Η προειδοποίηση για βέτο
«Θέλω από σήμερα να ξεκαθαρίσω από το βήμα της Βουλής ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει από εδώ και στο εξής σε συμφωνίες, αν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός διαμερισμός των βαρών και της ευθύνης αναλογικά στα κράτη - μέλη», ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες το βράδυ από τη Βουλή, καθιστώντας σαφές ότι η κυβέρνηση θα ασκήσει βέτο στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής, εάν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις για ενιαία ευρωπαϊκή λύση στη διαχείριση του προσφυγικού.
Το καθαρό αίτημα που θα θέσει η Αθήνα στη σύνοδο της 7ης Μαρτίου θα είναι αφ’ ενός η ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα και δεν θα συνεχιστούν οι μονομερείς ενέργειες και, αφ’ ετέρου, και κυρίως πλέον, ότι όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τηρήσουν τη συμφωνία υποδοχής και μετεγκατάστασης συγκεκριμένου αριθμού και ποσοστού προσφύγων.
Το συμβούλιο των αρχηγών
Στη θέση αυτή, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει και την στήριξη των πολιτικών αρχηγών, όπως επίσης προανήγγειλε χθες το βράδυ: «Σε αυτήν τη συνάντηση, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε, «πρόκειται να ζητήσω να συμφωνήσουμε από κοινού, η Ελλάδα στη Σύνοδο, να απαιτήσει απόφαση για υποχρεωτική αναλογική συμμετοχή στο relocation και στο resettlement των προσφύγων απ’ όλες τις χώρες της Ένωσης».
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει ακόμη και το «ναι» των αρχηγών στην άσκηση βέτο, εάν κρίνει ότι η σύνοδος εκτρέπεται από τις ελληνικές θέσεις – μια κίνηση πάντως που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι πλέον αποφασισμένος να κάνει είτε συναινέσουν, είτε όχι τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η Ευρώπη των «πραξικοπηματιών»
Πρόκειται για μια στρατηγική που μοιάζει μάλλον μονόδρομος στο σημείο που έχει φθάσει η προσφυγική κρίση, με βαριές ευθύνες επ’ αυτού σε πολλά επίπεδα τόσο στο εγχώριο, όσο και στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό. Πρόκειται όμως και για μια στρατηγική άνευ εγγυήσεων επιτυχίας μέσα σε μια κατακερματισμένη, πολιτικά λιποβαρή και πολιτισμικά ετερόκλητη Ευρώπη.
Το μπλοκ των «Visegrad» και ο άξονας Αυστρίας - Σλοβενίας μοιάζει πια αποφασισμένος να ρισκάρει και τα τελευταία όρια της κοινοτικής συνοχής, η συστράτευση Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ελλάδας δεν αρκεί για να στηρίξει την – κατά ειρωνικό τρόπο, σύμμαχο – Γερμανία της Μέρκελ κι ο, ηχηρά απών, Φρανσουά Ολάντ, κρατά πεισματικά την τρομοκρατημένη Γαλλία μακριά από κάθε συζήτηση για ανοιχτά σύνορα και αλληλεγγύη.
Είναι η εικόνα μιας Ευρώπης που άνοιξε μόνη της την κερκόπορτα σε πάσης φύσεως και προέλευσης «πραξικοπηματίες».
Και σ’ αυτή την Ευρώπη θα μετρηθεί το επόμενο δεκαήμερο η ισχύς και η αξία ενός πιθανού ελληνικού βέτο…

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους

tvxs.gr 21:34 | 24 Φεβ. 2016
Τελευταία ανανέωση 22:19 | 24 Φεβ. 2016
1. Προσφυγικό: Συμφωνία Τσίπρα – Μέρκελ για άμεση αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, την Παρασκευή. - Διάσκεψη Βιένης: Αστυνομία στα σύνορα και «διαλογή» προσφύγων, σκληρές βολές αυστριακού ΥΠΕΞ κατα της Ελλάδας, η διακήρυξη των προθύμων. - Μήνυμα Γιούνκερ και Τουσκ: Είμαστε σε διαμάχη με την Αυστρία για το προσφυγικόΤσίπρας προς Ύπατο Αρμοστή ΟΗΕ: Μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν στο προσφυγικό. - Παρέμβαση Ομπάμα για προσφυγικό και Συρία - Έκτακτη τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ, Ολάντ, Κάμερον. - Ασφυκτική η κατάσταση: Χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ειδομένη. - Tο πραξικόπημα της… ουμανιστικής Ευρώπης. Τσίπρας: Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό πριν από τη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας Ο πιο δύσκολος Μάρτης στην ιστορία της Ελλάδας. Του Στέλιου Κούλογλου
2. Αγροτικό: Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για να ανοίξουν τα μπλόκαΆνοιξαν τα μπλόκα σε Τέμπη, Ισθμό, Προμαχώνα - Επιμένει στον «ανοιχτό διάλογο» με τους αγρότες ο Αποστόλου
3Ο μεγάλος πόλεμος μόλις άρχισε… Ο Ψυχάρης, οι εκβιαστές και το μήνυμα Δραγασάκη. Η λίστα Μπόργιανς. 
4Οι συνομιλίες: Έτσι δρούσε το κύκλωμα εκβιαστών δημοσιογράφωνNίκος Παππάς: Οι εκβιαστές δημοσιογράφοι είχαν και πολιτικές φτερούγες.
5Ντομπρόβσκις: Να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση. Η μεταναστευτική κρίση καθιστά ακόμη πιο σημαντική την ανάγκη ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στις Βρυξέλλες.
6. Ισπανία: Κυβερνητική συνεργασία Σοσιαλιστών - Ciudadanos, αλλά τα νούμερα δεν βγαίνουν. «Η συμφωνία δεν αρκεί για (να σχηματισθεί) κυβέρνηση, ακόμη και αν την επικύρωνε ο Πάπας, γιατί δεν βγαίνει ο λογαριασμός: Έχουν μόνο 90 και 40 βουλευτές», δήλωσε ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.
7Πορτογαλία: Έγινε το πρώτο βήμα για τον προϋπολογισμό λιγότερης λιτότητας
8. Πήρε και τη Νεβάδα ο Τραμπ εν όψει της Σούπερ Τρίτης
9. Η μεγαλύτερη άνοδος στη στάθμη της θάλασσας εδώ και 3000 χρόνια. 
10. Τvxs Αφιέρωμα - Ηλίας Δημητρακόπουλος: Η απαγωγή μου με υποβρύχιο. Η συνέντευξη - ντοκουμέντο στον Στέλιο Κούλογλου και το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα». 
* Σκίτσο του Δημήτρη Χατζόπουλου