Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Τα επικίνδυνα ψάρια και οι "ακίνδυνοι" κονδυλοφόροι...

Ευτυχώς που υπάρχει και αυτή η δημοσιογραφία –για την υγεία μας, όχι την ψυχική
 
Στην εποχή της υπερπληροφόρησης οι χιλιάδες σελίδες χαρτιού και τα άπειρα γιγαμπάιτ αναρίθμητων ιστοσελίδων χρειάζονται ποταμούς θεμάτων, εκατομμύρια λέξεις και απέραντη φαντασία. Οι υπερπληροφορημένοι αναγνώστες θέλουν κείμενα για να διαβάζουν, να ξεφυλλίζουν ή να σκρολάρουν. Και πέφτουν πάνω σε απίστευτες πληροφορίες –πολλές τελείως άχρηστες. Όπως αυτή που έχει τίτλο «Τα τρία είδη ψαριών που πρέπει να σταματήσετε να τρώτε».
Ευκολάκι, σκέφτεσαι. Εκτιμάς ότι το ένα είναι ο ενοχοποιημένος σολομός με τα βαρέα μέταλλα, αλλά δεν είναι αυτός. Ποιο άλλο ψάρι βάζουμε στο τραπέζι μας και μας καλεί ο τίτλος να σταματήσουμε να το τρώμε; Κλικάρουμε και το σωτήριο για την υγεία μας μυστικό αποκαλύπτεται.
■Το ένα είναι η πασίγνωστη τιλάπια, «ψάρι του γλυκού νερού που εκτρέφεται σε ιχθυοκαλλιέργειες της Κίνας για να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση».
■Το άλλο πασίγνωστο ψάρι που καταναλώνουμε, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία μας, είναι η πάνγκα, που προέρχεται και αυτή από την Ασία, κυρίως από τον ποταμό Μεκόνγκ «με τα μολυσμένα νερά». Ουρά κάνουν τα ελληνικά ψαράδικα για να τη φέρουν στη γειτονιά μας.
■Και τρίτο απαγορευμένο είναι η αφρικανική πέρκα από τη λίμνη Βικτόρια που έχει επιβαρυνθεί με πολλά φυτοφάρμακα.
Τώρα, ως καλά πληροφορημένοι πολίτες, ξέρουμε και δεν θα αγοράσουμε ξανά από το ψαράδικό μας τιλάπια από την Κίνα, πάνγκα από τον Μεκόνγκ και πέρκα από τη λίμνη Βικτόρια της Αφρικής.
Ευτυχώς που υπάρχει και αυτή η δημοσιογραφία στο διαδίκτυο –για την υγεία μας, όχι την ψυχική. 

@@@@@
harddog.sport@gmail.com