Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Πολυκατοικία αγάπη μου




Επί δεκαετίες φορτώναμε στην πολυκατοικία όλα τα στραβά και ανάποδα της αστικής ζωής μας: την πυκνοκατοίκηση, την ακαλαίσθητη τσιμεντοποίηση, την περιβαλλοντική υποβάθμιση, τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου, την ασυνεννοησία με τους γείτονες για τα κοινόχρηστα, την αναπόφευκτη όχληση από θορύβους που προέρχονται από την άλλη πλευρά ενός τοίχου, έως και την αποξένωσή μας. Ομως τα τελευταία χρόνια κάτι έχει αλλάξει. Από τη μία, η πολυκατοικία μετατρέπεται σε «hot» ακαδημαϊκό θέμα, με πρόσφατο παράδειγμα μια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τέλη Ιανουαρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, και από την άλλη, πολλοί πολίτες πλέον, ειδικά από την κρίση και έπειτα, σε μια προσπάθειά τους να καταλάβουν την πόλη και άρα τους ίδιους τους εαυτούς τους, αρχίζουν να την αγκαλιάζουν και να την αποδέχονται. «Οσο περνάει ο χρόνος, κάποια πράγματα τα αγαπάμε αναγκαστικά. Η πολυκατοικία είναι στοιχείο της ταυτότητάς μας - για καλό και για κακό», σχολιάζει ο Πάνος Δραγώνας, που συνεπιμελήθηκε τη συζήτηση στη Στέγη.

Είναι τελικά άσχημη η πολυκατοικία της αντιπαροχής; «Δεν είναι θέμα ομορφιάς. Κάνουμε το λάθος να συγκρίνουμε την Αθήνα με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Η πολυκατοικία παρήγαγε κάτι νέο, ασχέτως αισθητικής», τονίζει η Ιωάννα Θεοχαροπούλου, επίκουρη καθηγήτρια στο Parsons the New School for Design της Νέας Υόρκης. «Οταν αρχές του 2000 ξεκίνησα το διδακτορικό μου για την Αθήνα, διαπίστωσα ότι είχα κουραστεί να ακούω όλα αυτά τα αρνητικά στερεότυπα που συνδέονταν με αυτήν. Η Αθήνα αναπτύχθηκε με τρόπο αποσπασματικό, ιδιαίτερο, και ως εκ τούτου δεν της λείπει το ενδιαφέρον. Παρότι δεν είναι τέλεια, υπάρχουν σε αυτήν ενδιαφέροντα στοιχεία, και ένα από αυτά είναι η πολυκατοικία. Δεν είναι ο στόχος μου να την ωραιοποίησω, αλλά υπάρχει μια αξία στην κατανόηση του παρελθόντος, της ιστορίας και της κοινωνίας που τη δημιούργησε. Γιατί δεν προσπαθούμε να την καταλάβουμε με τους δικούς της όρους;»

Η πολυκατοικία γεννιέται το 1929, οπότε καθιερώνεται ο νόμος περί οριζοντίου ιδιοκτησίας, ο οποίος ουσιαστικά συστήνει την ιδέα της αντιπαροχής, δηλαδή μιας συναλλαγής με φορολογικά προνόμια μεταξύ οικοπεδούχου και εργολάβου (ο πρώτος δίνει τη γη του, με αντάλλαγμα κάποια διαμερίσματα στο οικοδόμημα που θα χτίσει ο δεύτερος). Οι κατασκευαστές και οι αρχιτέκτονες των πρώτων πολυώροφων κτιρίων ανήκουν στην αστική τάξη. Μορφωμένοι και κοσμοπολίτες, ενδιαφέρονται για το καλύτερο δυνατό αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της περιόδου, δηλαδή της αρχιτεκτονικής του μοντέρνου κινήματος, είναι η μπλε πολυκατοικία του Κυριακούλη Παναγιωτάκου στα Εξάρχεια ή εκείνη της οδού Ζαΐμη των Βαλέντη-Μιχαηλίδη (1933).

Γιά νά διαβάσετε ολόκληρο τό ενδιαφέρον άρθρο τής ΣΕΛΑΝΑΣ ΒΡΟΝΤΗ πιέστε : ΕΔΩ

Bηματοδότης χωρίς ηλεκτρόδια στην Ελλάδα


ΕΠΙΣΤΗΜΗ 
Μεταξύ των δέκα κέντρων όλης της Ευρώπης που εφαρμόζει ενδοκαρδιακό βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια βρίσκεται το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης. Πρόκειται για μία νέα γενιά βηματοδοτών, που δεν φέρουν ηλεκτρόδια και είναι εξαιρετικά μικροί σε μέγεθος (μόλις 1,5 εκατοστά). Η ανάπτυξή τους βασίζεται σε ιδέα της καρδιολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η χρήση του νέου βηματοδότη στο Παν. Νοσοκομείο Ηρακλείου ξεκίνησε το Δεκέμβριο και μέχρι σήμερα έχει τοποθετηθεί σε τέσσερις ασθενείς. Ο νέος τύπος βηματοδότη καθώς και άλλες καινοτομίες στο χώρο της καρδιολογίας θα παρουσιαστεί στο ετήσιο διεθνές συνέδριο Vessels & Stroke 2015 που πραγματοποιείται 6-8 Μαρτίου στην Αθήνα.
από kathimerini.gr

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σκιτσάρει την επικαιρότητα

                                                                                                                                                              από "ΤΑΝΕΑ"

Σαλόνι τής Γενεύης :

Το VW Passat "Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2015"

Το VW Passat "Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2015"

Το Volkswagen Passat είναι ο νικητής της τελικής ψηφοφορίας «Car Of The Year 2015». H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, δύο ημέρες πριν ανοίξει τις πύλες του το πρώτο ευρωπαϊκό σαλόνι αυτοκινήτου. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το Citroen C4 Cactus, το μοντέλο με την πρωτοποριακή εμφάνιση ενώ την τριάδα έκλεισε η καινούργια Mercedes C-Class.
Η βαθμολογία

1 VW Passat 340
2 Citroen C4 Cactus 248
3 Mercedes C-Class 221
4 Ford Mondeo 203
5 Nissan Qashqai 160
6 BMW 2 Series Active Tourer 154
7 Renault Twingo 124

από tanea.gr

Δραγασάκης: «Θα παρουσιάσουμε πακέτο μέτρων στο Eurogroup»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης προσέρχεται στη σύσκεψη
Δραγασάκης: «Θα παρουσιάσουμε πακέτο μέτρων στο Eurogroup»
         

Στο Eurogroup της 9ης Μαρτίου ο έλληνας υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στους ομολόγους του της ευρωζώνης, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μετά το πέρας διευρυμένης σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, το βράδυ της Δευτέρας, στο υπουργείο Οικονομικών.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης και συγκεκριμένα το πώς μπορούν να συνδυαστούν οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης με τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο κείμενο της συμφωνίας με το Eurogroup.

Όπως έγινε γνωστό, στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα παρουσιαστεί συγκεκριμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων, τα οποία άλλα θα είναι ποσοτικοποιημένα και άλλα όχι.

Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρης Μάρδας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Προηγήθηκε σύσκεψη του κ. Βαρουφάκη με τον κ. Μάρδα, την σύμβουλό του υπουργού Έλενα Παναρίτη και τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιο Παπαδόπουλο με θέμα τα ταμειακά διαθέσιμα.
από tanea.gr

Ελληνίδα βουλευτίνα θέλει δύο αστυνομικούς...


...γιατί φοβάται τον πρώην άνδρα της...
To τι δικαιολογία βρίσκουν οι βουλευτές μας για να διατηρήσουν τα αυτοκίνητά τους το έχετε ήδη πληροφορηθεί. Εκτός από τα αυτοκίνητα θέλουν να διατηρήσουν και τους δύο αστυνομικούς που πληρώνει το κορόιδο ο φορολογούμενος.
 Μάλιστα ένα...
νούμερο βουλευτής-και μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ-ζήτησε να παραμείνουν οι δύο αστυνομικοί να τον φυλάνε επειδή εμφανίζεται πολλές φορές στα κανάλια και κινδυνεύει. Οι άνθρωποι δεν έχουν μπέσα-δεν παίζονται. Κάποια άλλη βουλευτίνα ισχυρίστηκε ότι τήν κυνηγάει ο πρώην άνδρας της και γι΄αυτό πρέπει να έχει δύο αστυνομικούς. Ολο το ρεπορτάζ από τον BHMAτοδότη>

Απίστευτο! Η πλειονότητα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να «επιστρέψει» τον έναν από τους δύο αστυνομικούς φρουρούς που ως τώρα δικαιούνταν. Ο μόνος που μείωσε κατά 40% τη φρουρά του ήταν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Οι υπόλοιποι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν αυτό που λέμε... την πάπια. Ο αρμόδιος υπουργός Ι. Πανούσης βρίσκεται σε απόγνωση και έφτασε, μαθαίνω, στο σημείο να παρακαλεί και την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και την κομματική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να πείσουν τους βουλευτές ώστε να απελευθερώσουν τουλάχιστον τον έναν αστυνομικό που έχουν για να τον αξιοποιήσει σε περιπολίες του δρόμου. Εκείνο όμως που προκάλεσε την οργή του υπουργού δεν είναι το ότι ακόμη δεν έχει δικαίωμα υπογραφής (δεν του έχουν δώσει αρμοδιότητες και δεν μπορεί να υπογράψει ούτε μία... μετάθεση) αλλά οι δικαιολογίες που εφευρίσκουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να διατηρήσουν στην υπηρεσία τους (διάβαζε για να τους μεταφέρουν τα ψώνια κ.τ.λ.) και τους δύο αστυνομικούς. Μία βουλευτής είπε ότι άλλαξε κόμμα και φοβάται την αντίδραση των οπαδών του προηγούμενου κόμματος στο οποίο ανήκε. Ενας άλλος δικαιολογήθηκε, και μάλιστα γραπτώς, ότι χρειάζεται και τους δύο αστυνομικούς, επειδή, κατά τη γνώμη του, αποτελεί στόχο λόγω των συχνών εμφανίσεών του στα τηλεοπτικά κανάλια, και μία τρίτη (ίσως η πιο κραυγαλέα περίπτωση) είπε ότι φοβάται την οργή του πρώην συζύγου της που εγκατέλειψε.

kourdistoportocali.com

Θυμήθηκε την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία ο Βενιζέλος...


Θυμήθηκε την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία ο Βενιζέλος
Αντιστροφή της πραγματικότητας επιχειρεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, οποίος, ενώ  έμεινε στην ιστορία ως εταίρος μιας κυβέρνησης που απαξίωνε συστηματικά τη Βουλή,  κατηγορεί τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παραβιάζει το Σύνταγμα.
"Η κυβέρνηση δυστυχώς...
δια του κ. Βαρουφάκη, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους ειδικούς νόμους, υπέγραψε την κύρια δανειακή σύμβαση, δηλαδή το μνημόνιο, δηλαδή το πρόγραμμα, θέλοντας να αποφύγει τη Βουλή, παραβιάζοντας τα δικαιώματα της Βουλής γιατί η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει εμπιστοσύνη στους βουλευτές της".
Υποστήριξε μάλιστα ότι η χώρα εκτίθεται διεθνώς θέτοντας "ζήτημα δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού".
Επιμένοντας στον παραλογισμό είπε : «Κάντε ό,τι θέλετε, υπογράψτε την παράταση του μνημονίου, απλώς μην με βάζετε να λερώσω τα χέρια μου, ψηφίζοντας».
Έτσι πορεύεται η χώρα; Με τέτοια ψέματα απέναντι στο λαό; Απέναντι στη διεθνή κοινότητα;
avgi.gr

Φυσικά, χωρίς αύξηση του ανταποδοτικού τέλους...


Εννοείται πως έτσι πρέπει να ξεκινήσει η νέα ΕΡΤ. Αυτό σημαίνει το «ξεκίνημα από μηδενική βάση», δεν σημαίνει «ξεκίνημα με αύξηση».
Χωρίς καμία...
σχέση με τα νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος, δίχως περαιτέρω οικονομικά βάρη στους πολίτες, μία ανεξάρτητη και αυτόνομη ΕΡΤ. Ειδάλλως, τι νόημα έχει; Προσωπικά δεν είμαι εναντίον του ανταποδοτικού τέλους για μία δημόσια ραδιοτηλεόραση, ακόμα κι αν είναι σχετικά υψηλό. Είναι κάτι που ισχύει άλλωστε σε κάθε χώρα. Το πιο σημαντικό είναι η δημόσια ραδιοτηλεόραση που στήνεις, εκεί βρίσκεται η ουσία. Να είναι καθαρή, πλουραλιστική, ανεξάρτητη, μακριά από κόμματα, πολιτικούς και συνδικαλιστές. Έτσι, ναι, να την πληρώσουμε όσο χρειάζεται. Μην ξεχνάτε και πως τις συχνότητες των ιδιωτικών καναλιών εμείς τις πληρώνουμε, ούτε ευρώ δεν έχουν δώσει έως τώρα οι καναλάρχες.
Ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να αυξήσει το ανταποδοτικό τέλος η κυβέρνηση. Ακόμα κι αν δεν μπορεί να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους. Ακόμα κι αν η προηγούμενη (τραγική) κυβέρνηση είχε φροντίσει ώστε ένα τμήμα από το ανταποδοτικό να πηγαίνει σε άλλους σκοπούς. Ας στήσουν πρώτα μία σωστή ραδιοτηλεόραση και μετά ας έρθουν να συζητήσουμε για την τιμή.
Στο πινακάκι παρακάτω βλέπουμε τι ανταποδοτικό τέλος πλήρωναν πριν από καιρό διάφορες χώρες (το ανέβασε αν δεν κάνω λάθος στο twitter ο καλός συνάδελφος Niko Ago). Ενδεικτικό, απλώς, δεν θέλω να κάνω συγκρίσεις. 


Δημήτρης Κανελλόπουλος
e-tetradio.gr

Συνέδριο τώρα...



 Για ακροδεξιά σαβούρα μιλάει ο Αντώναρος...
Ο γνωστός Ευάγγελος Αντώναρος, του κλίματος  (όπως λέμε Πατριαρχείου) Καραμανλή, ξαναχτύπησε στο Twitter. 
Oπως...
έγραψε:
 
 

Ζητείται όραμα και πάθος για τα Διβούνια...

...Η ΚΕΠΟΜ καλεί τον Δήμο, τους πολίτες και τις συλλογικότητες του νησιού σε αγώνα για να μη γίνει η ζημιά μεγαλύτερη.
Η περιοχή των Διβουνιών φωτογραφημένη από ψηλά, από τον Άι Λια photo: Βιβή Χανιώτη
                   Η περιοχή των Διβουνιών φωτογραφημένη από ψηλά, από τον Άι Λια     (photo: Βιβή Χανιώτη)
 
Mε απόφαση της Ολομέλειας της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μυκόνου καταθέσαμε χθες βράδυ (Παρασκευή 27.2.15), στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, πρόταση-πλαίσιο για έναν διαφορετικό προσανατολισμό αναφορικά με το σχεδιαζόμενο υπερμεγέθες 4.500 τ.μ. ξενοδοχειακό συγκρότημα στα Διβούνια.
Με γνώμονα την αισθητική αποκατάσταση και την προστασία της πιο σημαντικής, ίσως, περιοχής φυσικού κάλλους, γωνιάς της Μυκόνου, η πρότασή μας είναι λογική, είναι σαφής και αποκαθιστά ένα μεγάλο λάθος που έγινε την δεκαετία του 90. Τότε η περιουσία της Μονής Τουρλιανής άλλαξε χέρια χωρίς παραγματικό λόγο και χωρίς ουσιαστικά κανένα ανταποδοτικό αποτέλεσμα. Δεν γυρνάμε πίσω, πάμε μπροστά και ζητάμε από τον Δήμο, τους φορείς, τους πολίτες και τις συλλογικότητες του νησιού να σκεφτούμε σοβαρά και να διερευνήσουμε σήμερα κιόλας τον νόμιμο τρόπο να επιστρέψουν, τα συγκεκριμένα κτήματα 92.000 τετραγωνικών μέτρων, εκεί που παραγματικά ανήκουν: στο Κοινόν των Μυκονίων.
Λυπούμαστε δε επιπρόσθετα, γιατί όπως αναφέρθηκε χθες στην Επιτροπή, η αγοραπωλησία αφορούσε τότε και τον χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο.
Κοντολογίς (όπως ανέφερε ο εισηγητής της Κ.Ε.ΠΟ.Μ.):


«…αγόρασαν μια λιτή «Ακρόπολη» και χτίζουν στην τραχηλιά της, στο μαλακό της υπογάστριο, έναν περίλαμπρο σύγχρονο Παρθενώνα, που θα λάμπει τη μέρα με τις αντανακλάσεις του απέραντου γαλάζιου από 16 πισίνες και τη νύκτα με τα χιλιάδες λαμπιόνια σαν ολόφωτη σύγχρονη γαλέρα-πολυέλαιος.
Πρόκειται ασφαλώς για μια προσπάθεια να κομπλάρει η ίδια η φύση μπροστά στο δημιούργημα των ανθρώπων…»

Είμαστε σίγουροι ότι οι συμπολίτες μας θα διαβάσουν, θα εμπλουτίσουν και θα συνταχθούν με αυτή μας την πρόταση, ώστε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα για τον Δήμο και το Κοινόν της Μυκόνου.

Γιά νά διαβάσετε ολόκληρη τήν ανάρτηση κλικάρετε στήν : kepom

Δώστε τα αεροδρόμια...


undefined
Ο όρος (εκβιασμός) του Ντάισελμπλουμ...
Αν θέλετε λεφτά τον Μάρτιο, προχωρήστε τουλάχιστον τις ιδιωτικοποιήσεις και δώστε τα περιφερειακά αεροδρόμια.
Ειναι...
ο όρος του Ντάισελμπλουμ προς την Ελληνική κυβερνηση.
Ο ανταποκριτής του STAR, Θάνος Αθανασίου, μετέδωσε από τις Βρυξέλλες τα εξής:
Οι θεσμοί έρχονται στην Αθήνα για να συναντηθούν με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Στοχος τους είναι να "ξεπαγώσουν" την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ παραμένει άγνωστο, για την ώρα, αν θα συναντηθούν και με υπουργούς... 

Βροχή τελεσιγράφων: Μνημόνιο ή χρεοκοπία...


undefinedΕφαρμογή μνημονιακών μέτρων εδώ και τώρα αξιώνουν εταίροι και πιστωτές με νέο βομβαρδισμό τελεσιγράφων, απειλώντας πλέον ευθέως την Αθήνα με...
πιστωτικό γεγονός – δηλαδή χρεοκοπία – στο τέλος Μαρτίου.
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάριο Ντράγκι και Κλάους Ρέγκλινγκ από την πλευρά του EFSF εμφανίζονται απολύτως συντονισμένοι, χρησιμοποιώντας το όπλο της χρηματοδοτικής ασφυξίας και ποντάροντας στην ανελαστική ανάγκη που έχει η Ελλάδα για 7 δις ευρώ μέσα στον Μάρτιο.

Στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε πυρετώδεις συσκέψεις και διαμηνύει ότι εξετάζονται «εναλλακτικές λύσεις» για την κάλυψη του κενού, ωστόσο οι επιλογές στενεύουν εάν δεν υπάρξει ευελιξία από την πλευρά της ΕΚΤ.

Ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ πήρε την σκυτάλη από τον προϊστάμενό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και κάλεσε ευθέως τον Γιάνη Βαρουφάκη να δηλώσει εάν η Ελλάδα «είνει έτοιμη για πιστωτικό γεγονός». Ακολούθησε ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος με ανακοίνωσή του επιχειρεί να αποδομήσει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και δηλώνει ότι η δανειακή σύμβαση είναι ένα «νομικό συμβόλαιο» που συνδέεται άρρηκτα με το Μνημόνιο. Προειδοποιεί, δε, ότι καμία εκταμίευση προς την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει «χωρίς τη συμμόρφωση με το Μνημόνιο, που αξιολογείται από τους θεσμούς.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν την παρέμβαση Ρέγκλινγκ ως «χτύπημα κάτω από τη μέση», που τορπιλίζει αυτό καθ αυτό το πνεύμα της συμφωνίας παράτασης του Eurogroup -  μιας συμφωνίας που, όπως σημείωναν, δεν έχει καμία αναφορά σε εφαρμογή μνημονιακών μέτρων.

Η ερμηνεία που δίνει ο κ. Ρεγκλινγκ στη δανειακή σύμβαση έχει την δική της ιδιαίτερη σημασία καθώς ο EFSF είναι ο φορέας με τον οποίο έχει υπογράψει η Ελλάδα την Κύρια Σύμβαση Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFFA) που παρατάθηκε με την απόφαση του Eurogroup.

Απαντώντας σ’ αυτή την παρέμβαση Ρέγκλινγκ, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι «οι αρμόδιοι του EFSF καλό θα είναι να ενημερωθούν για τις σκληρές διαπραγματεύσεις στις τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις του Eurogroup. Και κυρίως, για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο δεν υπάρχει, όχι τυχαία, καμία αναφορά σε μνημόνια. Γι’ αυτό άλλωστε και υπήρξε τελικά συμφωνία. 

Οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν πως «τα Μνημόνια στην Ελλάδα τέλειωσαν στις 25 Γενάρη», ενώ κατήγγειλαν επίσης πως “η ΝΔ συνεχίζει να διαλέγει την πλευρά των δανειστών και όχι της ελληνικής κοινωνίας”.

Υπό το κλίμα αυτό, γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών από το πρωί για να αντιμετωπιστεί το χρηματοδοτικό κενό του Μαρτίου, ενώ το απόγευμα συνεκλήθη σύσκεψη όλου του οικονομικού επιτελείου με την συμμετοχή των Γιάννη Δραγασάκη, Γιάνη Βαρουφάκη, Δημήτρη Μάρδα, Νάντιας Βαλαμβάνη, Παναγιώτη Λαφαζάνη, Γιώργου Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ανώτατος παράγοντας τυ υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται πέραν των άλλων και η άντλησης ρευστότητας από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης μέσω repos. Ηδη, με κοινή απόφαση Λαφαζάνη - Μάρδα μεταφερονται στην Τράπεζα της Ελλάδος ταμειακά διαθέσιμα περίπου 300 εκ. ευρώ που προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια του ΟΠΕΚΕΠΕ.

H κυβέρνηση θα επιμείνει και στο αίτημα προς την ΕΚΤ να ανεβάσει το πλαφόν έκδοσης εντόκων γραμματίων, αν και πηγές που επικαλείται το Reuters φέρονται να χαρακτηρίζουν ως «πολύ απίθανη» μια τέτοια απόφαση από τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι...
tvxs.gr

"Αναγκαία η λήψη θαρραλέων μέτρων"...


«Αναγκαία η λήψη θαρραλέων μέτρων»Την ανάγκη λήψης θαρραλέων μέτρων στους τομείς των αδειοδοτήσεων, της πάταξης της διαφθοράς και της ορθής διαχείρισης των...
κρατικών προμηθειών, επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος εκπροσώπησε σήμερα την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, στο πλαίσιο του οποίου συζητήθηκαν θέματα της Ενιαίας Αγοράς. 

Στην παρέμβαση του ο υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της Ενιαίας Αγοράς για την εύρυθμη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τα θετικά βήματα που έχουν γίνει σε αυτήν την κατεύθυνση, παρότι όπως είπε «διαπιστώνονται σημαντικές καθυστερήσεις που αποτρέπουν τη μεγιστοποίηση των οφελών της». Σημείωσε, επίσης, ότι «στο στάδιο που βρισκόμαστε, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην οδηγηθεί η ΕΕ στην απορρύθμιση σημαντικών τομέων, όπως των εργασιακών σχέσεων και του περιβάλλοντος, όπου αναπόφευκτα τα κράτη-μέλη λειτουργούν σε διαφορετικά ρυθμιστικά καθεστώτα». 

Για τον λόγο αυτό, συνέχισε, «είναι σημαντικό να ομογενοποιήσουμε τις ρυθμίσεις, χρησιμοποιώντας ως βάση τις καλύτερες από τις πρακτικές που ακολουθούνται και να τις ενσωματώσουμε στο εθνικό δίκαιο».

Αναφέρθηκε, ακόμα, στην ανάγκη λήψης θαρραλέων μέτρων στους τομείς των αδειοδοτήσεων, πάταξης της διαφθοράς, ορθής διαχείρισης των κρατικών προμηθειών και στη σημασία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, στοιχεία τα οποία ανέδειξε ως αναγκαίες πολιτικές για την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς.

Όσον αφορά τους τομείς που έχουν επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λήψη μέτρων με σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων και αμοιβαίας αναγνώρισης, ο υπουργός τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να ληφθούν υπ’ όψιν ως κριτήρια και αυτά της προστασίας των καταναλωτών και της διασφάλισης και ενίσχυσης της θέσης των ΜΜΕ στην ευρωπαϊκή οικονομία, οι οποίες, όπως υπογράμμισε, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά και την κινητήριο δύναμη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης...
newsbeast.gr

Η Τουρκία ακύρωσε την προκλητική ΝΟΤΑΜ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ
 Μετά από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και ελληνικές καταγγελίες στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, η τουρκική κυβέρνηση ανακάλεσε την ΝΟΤΑΜ,  με την οποία είχε δεσμεύσει μια τεράστια περιοχή στο Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, από την Σκύρο μέχρι την Λήμνο  από σήμερα και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίυυ 2015.

Η Τουρκία με την κίνησή της παραβίαζε το διεθνές δίκαιο και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με την ελληνική κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να φέρει το θέμα της τουρκικής συμπεριφοράς σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Η τακτική αυτή φαίνεται ότι έφερε αποτελέσματα και σε πρώτη φάση η Άγκυρα τροποποίησε την ΝΟΤΑΜ εξαιρώντας την Λήμνο, ενώ στη συνέχεια την ακύρωσε εξ ολοκλήρου. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η τουρκική στάση συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

Το ΝΑΤΟ σημειωτέον αποδέχθηκε για πρώτη φορά πλήρως το περιεχόμενο του ελληνικού διαβήματος και σύμφωνα με πληροφορίες ο γενικός γραμματέας κ. Στόλτενμπεργκ διαδραμάτισε θετικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης και την ομαλοποίηση της κατάστασης. 

Σχολιάζοντας την ανάκληση της ΝΟΤΑΜ από την τουρκική κυβέρνηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης υπογράμμισε πως «η απόσυρση της NOTAM, με την οποία η Τουρκία δέσμευε μία μεγάλη περιοχή του Αιγαίου για στρατιωτικές ασκήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, αποδεικνύει ότι η αποτελεσματική διπλωματία γίνεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με αποφασιστικότητα και σχέδιο».
Ο κ. Σακελλαρίδης δεν παρέλειψε να σχολιάσει την αντίδραση του κ. Σαμαρά να ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, σημειώνοντας πως «η βιασύνη αυτή, ελάχιστες ώρες πριν τελεσφορήσει η ελληνική διπλωματία και αποσυρθεί η τουρκική ΝΟΤΑΜ, τον εκθέτει.Κάποιος που ήταν μέχρι πριν έναν μήνα Πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», καταλήγει.
από kathimerini.gr

"Wall Street Journal" : Η Αθήνα ανακαλύπτει πως η διαπραγματευτική της ισχύ μειώνεται...


undefinedΠαρά τα προβλήματα και την κρίση στην Ελλάδα, η ευρωζώνη ανακάμπτει, σημειώνει άρθρο της "Wall Street Journal", το οποίο υπογράφει ο γνωστός αναλυτής Simon Nixon. 
Στο άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα δεν είναι πια τόσο... μεγάλο βάρος για την ευρωζώνη», ο S. Nixon αποτυπώνει την αλλαγή των δεδομένων στη Γηραιά Ήπειρο κατά την τελευταία διετία που έχει οδηγήσει και σε σημαντική μείωση της διαπραγματευτικής ισχύος της Αθήνας.
 
«Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ισχυρίζονται ότι ανέχθηκαν κάποιο βαθμό ασάφειας στην ελληνική λίστα δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις ώστε να βοηθήσουν την Αθήνα να κρύψει από την κοινή γνώμη το μέγεθος της υποχώρησης που έκανε. Η Αθήνα, όμως, επιμένει ότι αυτή η απουσία λεπτομερειών είναι απόδειξη της 'δημιουργικής ασάφειας΄ ώστε να βρίσκονται ξανά σε διαπραγμάτευση όσα συμφωνήθηκαν. Κατά συνέπεια, η αβεβαιότητα για τη μοίρα της Ελλάδας θα διατηρηθεί» σχολιάζει το δημοσίευμα.
 
«Είναι εξίσου σημαντικό, όμως, να θυμόμαστε ότι υπάρχουν πολλές αποδείξεις για την ενίσχυση της ανάκαμψης στην ευρωζώνη» αναφέρει επισημαίνοντας την υποχώρηση του ευρώ κατά 19% από τις αρχές του 2014, τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, το γεγονός ότι η Κομισιόν προβλέπει θετικό ρυθμό ανάπτυξης για όλα τα μέλη της ευρωζώνης φέτος για πρώτη φορά μετά το 2007 και κυρίως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Επισημαίνει μάλιστα τις μισθολογικές αυξήσεις στη Γερμανία κατά 3,7% που συμβάλλουν στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, αλλά και την ευρεία ανάπτυξη που καταγράφεται στα άλλα μνημονιακά κράτη, δηλαδή την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. «Ακόμη και στη Γαλλία και την Ιταλία, τις άλλες δύο χώρες που είχαν καταγράψει τη μικρότερη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, οι προοπτικές βελτιώνονται» αναφέρει.
 
«Πλέον είναι αυτονόητο να τονίσει κανείς ότι ο κίνδυνος στην ανάκαμψη είναι πολιτικός. Η Ελλάδα έχει δείξει πως μία διστακτική ανάκαμψη μπορεί γρήγορα να εξαφανιστεί από μία πολιτική κρίση και από μία αλλαγή κυβέρνησης. Από τον προηγούμενο Δεκέμβριο, οι δραστηριότητες στη χώρα επιβραδύνονται, τα φορολογικά έσοδα κατέρρευσαν και εκτιμάται ότι έχουν φύγει από το τραπεζικό σύστημα της χώρας καταθέσεις 20 δισ. ευρώ, εντείνοντας τις ανησυχίες για νέα πιστωτική κρίση» αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει.
 
«Τα λαϊκίστικα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ της Ελλάδας βρίσκονται ψηλά στις δημοσκοπήσεις σε πολλές χώρες της ευρωζώνης. Αυτό οφείλεται στην ανησυχητικά υψηλή ανεργία και στην οργή για τη διαφθορά των παραδοσιακών κομμάτων. Στην Ισπανία οι Podemos προηγούνται με βάση τις δημοσκοπήσεις και στην Ιρλανδία το Sinn Fein είναι πολύ ισχυρό. Και οι δύο χώρες έχουν εκλογές μέσα στους επόμενους 12 μήνες» σημειώνει ο Nixon.
 
«Η πολιτική κρίση όμως έχει δύο πλευρές. Ο συνδυασμός της κρίσης στην Ελλάδα με την ανάκαμψη στην υπόλοιπη ευρωζώνη αλλάζει τους όρους της συζήτησης. Το βασικό μάθημα από την ελληνική κρίση είναι πως καμία χώρα δεν μπορεί να είναι πραγματικά ανεξάρτητη ή οικονομικά επιτυχής εάν δεν έχει πρόσβαση στις αγορές» σημειώνει και συμπληρώνει: «Η αντίθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, όπου ρέει και πάλι χρηματοδότηση, είναι ολοφάνερη. Δεν προκαλεί εντύπωση που οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών ήταν οι λιγότερο πρόθυμες για υποχωρήσεις στην Αθήνα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τους δικούς τους αντιπάλους».
 
«Πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός ότι η ανάκαμψη έχει αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην ευρωζώνη. Η Αθήνα ανακάλυψε ότι έχει ακόμη μικρότερη διαπραγματευτική ισχύ με τους πιστωτές της από ό,τι πίστευε. Από το 2010 μέχρι το 2013, ο φόβος της μετάδοσης της κρίσης οδήγησε την ευρωζώνη στα δύο διαδοχικά προγράμματα στήριξης για την Ελλάδα. Αυτή τη φορά, δεν υπάρχουν πιέσεις από τις αγορές στην ευρωζώνη για να υποχωρήσει στα ελληνικά αιτήματα. Ως αποτέλεσμα, η σύγκριση μεταξύ του κινδύνου για Grexit και της ζημίας που αυτό θα προκαλούσε στην ψευδαίσθηση της μη αναστρεψιμότητας, έναντι του σε μεγάλο βαθμό πραγματικού κινδύνου υπονόμευσης της νομικής και θεσμικής βάσης σύμφωνα με την οποία διοικείται η νομισματική ένωση, δείχνει πολύ πιο εξισορροπημένη» σημειώνει.
 
«Η πολιτική των άκρων που ακολουθεί η Ελλάδα προς το παρόν δεν έχει πλήξει κανέναν άλλων πέρα από τους Έλληνες και αυτό μπορεί να αποδειχθεί η πιο αποφασιστική νέα πολιτική πραγματικότητα που ανακύπτει από την τρέχουσα κρίση» καταλήγει το άρθρο της Wall Street Journal.
euro2day.gr

ΒΜW i8 : Εκτίθεται -καί- στό αεροδρόμιο τής Φρανκφούρτης

"...καί προχωρούσα μέσα στή νύχτα, 
χωρίς νά γνωρίζω κανέναν
κι ούτε κανένας μέ γνώριζε..."
                               (Μανώλης Αναγνωστάκης/Έρημοι δρόμοι)
ώσπου, ξαφνικά, μεταξύ μιάς αίθουσας αναμονής
κι ενός διαδρόμου βιαστικών, διαβατάρικων, ανθρώπων
-στό αεροδρόμιο τής Φρανκφούρτης- 
έπεσα πάνω στό εικονιζόμενο θηρίο. 
Γιά τήν ακρίβεια : στό υβριδικό, αυτό, θηρίο. 
Τό οποίο είναι κανονικό μοντέλο παραγωγής καί τό οποίο στά γρήγορα φωτογράφησα -δέν κρατήθηκα- γιά νάχουμε υλικό γιά τίς τεχνολογικές μας ονειρώξεις...