Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Βροχή τελεσιγράφων: Μνημόνιο ή χρεοκοπία...


undefinedΕφαρμογή μνημονιακών μέτρων εδώ και τώρα αξιώνουν εταίροι και πιστωτές με νέο βομβαρδισμό τελεσιγράφων, απειλώντας πλέον ευθέως την Αθήνα με...
πιστωτικό γεγονός – δηλαδή χρεοκοπία – στο τέλος Μαρτίου.
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάριο Ντράγκι και Κλάους Ρέγκλινγκ από την πλευρά του EFSF εμφανίζονται απολύτως συντονισμένοι, χρησιμοποιώντας το όπλο της χρηματοδοτικής ασφυξίας και ποντάροντας στην ανελαστική ανάγκη που έχει η Ελλάδα για 7 δις ευρώ μέσα στον Μάρτιο.

Στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε πυρετώδεις συσκέψεις και διαμηνύει ότι εξετάζονται «εναλλακτικές λύσεις» για την κάλυψη του κενού, ωστόσο οι επιλογές στενεύουν εάν δεν υπάρξει ευελιξία από την πλευρά της ΕΚΤ.

Ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ πήρε την σκυτάλη από τον προϊστάμενό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και κάλεσε ευθέως τον Γιάνη Βαρουφάκη να δηλώσει εάν η Ελλάδα «είνει έτοιμη για πιστωτικό γεγονός». Ακολούθησε ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος με ανακοίνωσή του επιχειρεί να αποδομήσει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και δηλώνει ότι η δανειακή σύμβαση είναι ένα «νομικό συμβόλαιο» που συνδέεται άρρηκτα με το Μνημόνιο. Προειδοποιεί, δε, ότι καμία εκταμίευση προς την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει «χωρίς τη συμμόρφωση με το Μνημόνιο, που αξιολογείται από τους θεσμούς.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν την παρέμβαση Ρέγκλινγκ ως «χτύπημα κάτω από τη μέση», που τορπιλίζει αυτό καθ αυτό το πνεύμα της συμφωνίας παράτασης του Eurogroup -  μιας συμφωνίας που, όπως σημείωναν, δεν έχει καμία αναφορά σε εφαρμογή μνημονιακών μέτρων.

Η ερμηνεία που δίνει ο κ. Ρεγκλινγκ στη δανειακή σύμβαση έχει την δική της ιδιαίτερη σημασία καθώς ο EFSF είναι ο φορέας με τον οποίο έχει υπογράψει η Ελλάδα την Κύρια Σύμβαση Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFFA) που παρατάθηκε με την απόφαση του Eurogroup.

Απαντώντας σ’ αυτή την παρέμβαση Ρέγκλινγκ, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι «οι αρμόδιοι του EFSF καλό θα είναι να ενημερωθούν για τις σκληρές διαπραγματεύσεις στις τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις του Eurogroup. Και κυρίως, για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο δεν υπάρχει, όχι τυχαία, καμία αναφορά σε μνημόνια. Γι’ αυτό άλλωστε και υπήρξε τελικά συμφωνία. 

Οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν πως «τα Μνημόνια στην Ελλάδα τέλειωσαν στις 25 Γενάρη», ενώ κατήγγειλαν επίσης πως “η ΝΔ συνεχίζει να διαλέγει την πλευρά των δανειστών και όχι της ελληνικής κοινωνίας”.

Υπό το κλίμα αυτό, γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών από το πρωί για να αντιμετωπιστεί το χρηματοδοτικό κενό του Μαρτίου, ενώ το απόγευμα συνεκλήθη σύσκεψη όλου του οικονομικού επιτελείου με την συμμετοχή των Γιάννη Δραγασάκη, Γιάνη Βαρουφάκη, Δημήτρη Μάρδα, Νάντιας Βαλαμβάνη, Παναγιώτη Λαφαζάνη, Γιώργου Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ανώτατος παράγοντας τυ υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται πέραν των άλλων και η άντλησης ρευστότητας από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης μέσω repos. Ηδη, με κοινή απόφαση Λαφαζάνη - Μάρδα μεταφερονται στην Τράπεζα της Ελλάδος ταμειακά διαθέσιμα περίπου 300 εκ. ευρώ που προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια του ΟΠΕΚΕΠΕ.

H κυβέρνηση θα επιμείνει και στο αίτημα προς την ΕΚΤ να ανεβάσει το πλαφόν έκδοσης εντόκων γραμματίων, αν και πηγές που επικαλείται το Reuters φέρονται να χαρακτηρίζουν ως «πολύ απίθανη» μια τέτοια απόφαση από τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι...
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.