Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Τό σκίτσο τού Κ.Μητρόπουλου




"                                                                                                                                              TA NEA" 15/2/14

Tό σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη

Νέο δάνειο για διαιώνιση της υπερχρέωσης και υποτέλειας

     
Του Μανόλη Γ. Δρεττάκη*

Ενώ πλησιάζει η ώρα της κρίσης στις ευρωεκλογές του Μαΐου για τα δύο συνεργαζόμενα κόμματα πρώην εξουσίας που στηρίζουν τη δικομματική κυβέρνηση, οι υπουργοί της, με εντολές του πρωθυπουργού, κάνουν το παν για να αποφύγουν την καταδίκη της από τον λαό, τον οποίο έχουν εξουθενώσει τα μέτρα των Μνημονίων. Γνωρίζουν, όμως, ότι με το να:

• μεταθέτουν τις ευρωεκλογές από τις 18 στις 25 Μαΐου και να μην επιτρέπουν στους ετεροδημότες να εγγραφούν σε ειδικούς καταλόγους και να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους,

• διπλασιάζουν ένα εικονικό πρωτογενές πλεόνασμα για να μοιράσουν ψίχουλα σ’ αυτούς που με την πολιτική τους έχουν στερήσει τα εντελώς απαραίτητα για την επιβίωσή τους, και να

• διαστρεβλώνουν τις θέσεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να τη δυσφημήσουν και να μειώσουν τη δύναμή της στον λαό,

δεν πρόκειται να αποτρέψουν την αποδοκιμασία της από τους 1.350.000 ανέργους και τις οικογένειές τους, τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους που τους έχουν περικόψει τα ήδη χαμηλά εισοδήματά τους, αυτούς που εργάζονται χωρίς να πληρώνονται, τους επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα καταστήματά τους και τα εκατομμύρια φορολογουμένων που αδυνατούν να πληρώσουν τη σωρεία των φόρων που τους έχουν επιβάλει (μέσα στο 2013 τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 8 δισ. ευρώ εκτινάσσοντας το σύνολό τους στα 64 δισ. ευρώ).

Μπροστά σ’ αυτή την αδυσώπητη πραγματικότητα ο πρωθυπουργός καταφεύγει στην προστάτιδά του καγκελάριο της Γερμανίας και την εκλιπαρεί για βοήθεια. Η Γερμανία, όμως, δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα καμιά βοήθεια (τύπου σχεδίου Μάρσαλ π.χ.) ούτε και πρόκειται να δώσει.

Γεωργάτος (58): Ο Βενιζέλος αντιλαμβάνεται την Πολιτική ως κόλπο όπου κερδίζει ο πιο «ξύπνιος»

Παραπολιτική Σάββατο 15/2/2014



Αποδυνάμωση της πρωτοβουλίας της «Ελιάς» και αποστασιοποίηση στελεχών -μετά τον αιφνιδιασμό με την αλλαγή μοντέλου εκλογής ευρωβουλευτών- προβλέπει ο Γεράσιμος Γεωργάτος, εκ των πρωταγωνιστών της κίνησης των «58» και μέλος της συντονιστικής της γραμματείας.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών:

Ο χασάπης...

Σε μια παλιά καλή ελληνική ταινία, ο Μίμης Φωτόπουλος υποδύεται ένα χασάπη. Στο μαγαζί δουλεύει κι ο γιός του. Σε ερώτημα πελάτη, τι σπουδάζει ο γιος σου, ο αξέχαστος ηθοποιός απαντά «χειρούργος, που…
είναι και κοντινό επάγγελμα».

Πως μου ήρθε αυτή η σκηνή στο μυαλό; Διάβασα την δήλωση του εισηγητή της σχετικής έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις επιδόσεις της τρόικας στις χώρες που έχουν μνημόνια:

«Η τρόικα έδρασε μάλλον ως χασάπης, παρά ως χειρούργος».

Και τώρα «καααθεται» πάνω στα πτώματα...

Τάσος Παππάς (ef syn)

Νησιά χωρίς γιατρούς;

Νίκος Ξυδάκης ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ
Το αυθόρμητο δημοψήφισμα σε Πάρο και Αντίπαρο για τη διαφύλαξη του συστήματος δημόσιας υγείας πρέπει να βάλει σε σκέψεις την κυβέρνηση και όλους μας. Οι μεταρρυθμίσεις οδήγησαν σε μερική εξυγίανση του ΕΣΥ, κυρίως ως προς την καταχρηστική φαρμακευτική δαπάνη, αλλά ταυτόχρονα συρρικνώνονται οι δομές δημόσιας υγείας. Την περιστολή αυτή στηλιτεύει και το Ευρωκοινοβούλιο στην πρόσφατη έκθεσή του για τον κοινωνικό αντίκτυπο της δημοσιονομικής λιτότητας σε τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης. Η απαίτηση των Παριανών άρα, για απρόσκοπτη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, είναι εύλογη και απολύτως θεμιτή, με κριτήρια ισοπολιτείας εθνικά και ευρωπαϊκά.

Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι πολλές δομές, όπως τα Κέντρα Υγείας, έχουν υποφέρει στο πρόσφατο παρελθόν από κακοδιοίκηση, σπατάλη, επιζήμιους διορισμούς. Αυτά θα έπρεπε ήδη να έχουν διορθωθεί. Οχι όμως να φτάσουμε να μην υπάρχει καρδιολόγος ή ορθοπεδικός στα νησιωτικά ΚΥ. Η Ελλάδα είναι κατεξοχήν νησιωτική χώρα και αυτή η ιδιομορφία είναι μοναδικό αποθετήριο φυσικού και συμβολικού πλούτου, ανεκτίμητο πνευματικά, πολιτιστικά, γεωπολιτικά. Τα νησιά είναι επίσης σημαντικό υλικό κεφάλαιο, λόγω τουρισμού κυρίως. Η διαμαρτυρόμενη Πάρος, η ταλαιπωρούμενη Σαντορίνη, η υποστελεχωμένη Μύκονος είναι τα πιο προβεβλημένα εργοστάσια τουρισμού στο Αρχιπέλαγος.

Οι εξασθενημένες υποδομές αποθαρρύνουν τη δημογραφική ανάπτυξη και την ανανέωση του νησιωτικού πληθυσμού. Επιπλέον, υπονομεύουν την περαιτέρω ανάπτυξη σε μορφές τουρισμού πιο μακροχρόνιες και αποδοτικές. Πώς θα πεισθεί να διαχειμάσει ο ξένος, ιδίως ο συνταξιούχος, όταν το νησί δεν προσφέρει ικανοποιητικές υπηρεσίες υγείας; Πώς θα αναπτυχθούν νέες μορφές, όπως ο ιατρικός και ο τουρισμός τρίτης ηλικίας, χωρίς υποδομές; Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι εργαλείο, δεν είναι ιερό δόγμα. Απαιτούνται ευελιξία, κατανόηση, ευφυείς προσαρμογές. Ιδίως αν πρόκειται για τους όρους επιβίωσης του Αρχιπελάγους, συμβολικού πυρήνα του Ελληνισμού και του μεσογειακού κόσμου.
kathimerini.gr