Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

«Πλήρωσε όσο σε πληρώνουν»... (ο Νόμος Ισης Αμοιβής στις ΗΠΑ)

Παρότι ο Νόμος Ισης Αμοιβής στις ΗΠΑ εγκρίθηκε το 1963 επί προεδρίας Τζον Κένεντι, περισσότερα από πενήντα χρόνια αργότερα οι στατιστικές δείχνουν πως κατά μέσο όρο για κάθε...
δολάριο που κερδίζουν οι άντρες, οι γυναίκες παίρνουν μόλις 0,77 σεντς, ενώ αν είναι Αφροαμερικανίδες 0,64 σεντς και Λατίνες 0,56.
Ενοχλημένη από αυτή τη συστημική ανισότητα, ομάδα γυναικών και αντρών επιχειρηματιών αποφάσισε να δώσει τη δική της απάντηση μειώνοντας τις τιμές των προϊόντων της για τις γυναίκες.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τη σχεδιάστρια Ελάνα Σλένκερ στην Πενσιλβάνια. Σε αυτή την Πολιτεία το χάσμα φτάνει στο 76%, γι’ αυτό ό,τι πουλά στο κατάστημά της «Less Than 100» διατίθεται 24% φτηνότερα στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες. «Κουράστηκα να διαβάζω για την ανισότητα στις αμοιβές, για τη μικρή εκπροσώπηση σε θέσεις ευθύνης ή στην κυβέρνηση κ.λπ. κ.λπ. Και τότε μου ήρθε η ιδέα να πληρώνουν οι γυναίκες όσο τις πληρώνουν», εξηγούσε στην Daily Mail. «Ηξερα ότι έτσι θα έφερνα ξανά το θέμα στο προσκήνιο. Πράγματι η πρακτική αυτή είναι τόσο άδικη όσο άδικο είναι και το χάσμα στις αμοιβές».
Το παράδειγμα βρήκε μιμητές σε πολλές αμερικανικές Πολιτείες, ξεσηκώνοντας την μήνιν των Ακτιβιστών για τα Δικαιώματα των Ανδρών που κάλεσαν σε μποϊκοτάζ αυτών των καταστημάτων καταγγέλλοντας «διακρίσεις» εναντίον τους.
Περιγελώντας τους ως ανόητους στο Διαδίκτυο, ο Μπρεντ Λάιμαν της ανεξάρτητης δισκογραφικής M’Lady’s Records του Ορεγκον που προσφέρει τα cd της 23% φτηνότερα στις γυναίκες, συμπύκνωσε τη στόχευση του νέου κινήματος: «Προσωρινά μας αποκαλούν “τρελοκομείο”. Αλλά θα υπάρξει πραγματική πρόοδος όταν αυτή η διαφοροποίηση τιμών αρχίσει και εφαρμόζεται μαζικά σε καταστήματα τροφίμων ή υπηρεσιών. Τότε θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν και το χάσμα των αμοιβών».
Ηδη επιχειρηματίες από τον Καναδά, τη Σουηδία και τη Βρετανία έχουν έρθει σε επαφή με τη Σλένκερ για να συζητήσουν την πιθανότητα ανάλογων πρωτοβουλιών στο πλαίσιο μιας διεθνούς πρωτοβουλίας δράσης...

Χριστίνα Πάντζου
efsyn.gr

Η επιστολή των 37 στον Τσίπρα…


Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τους αρμόδιους υπουργούς με θέμα: “Αναπάντητες οι Ερωτήσεις για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς”, συνυπογράφουν 37 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Αναλυτικά η επιστολή:
“Με σειρά ερωτήσεων που έχουμε κατατεθέσει, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου (3949/319/06-07-2015, 3984/09-07-2015, 4021/14-07-2015 και 4023/14-07-2015, 4097/22-07-2015, 4212/28-07-2015, 4262/30-07-2015), για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εδραίωση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, γίνεται, μεταξύ άλλων, αναφορά σε κραυγαλέα περιστατικά που αποδομούν τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ “περί ηθικής” και αποδεικνύουν ότι η “αριστερή διακυβέρνηση” βρίθει περιπτώσεων διαφθοράς και αδιαφάνειας:

• το πρόσφατο συμβάν της υπόθεσης...

Το αυριανό μενού των διαπραγματεύσεων...


Στην πιο κρίσιμη καμπή από την έναρξή τους μπήκαν οι συνομιλίες με τους θεσμούς στην Αθήνα. Εμπλοκή φαίνεται πως έχει ανακύψει όμως στις...
συζητήσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ σήμερα ξεκινούν οι καθοριστικές διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό σενάριο που θα κρίνει αν «βγαίνει» το ελληνικό πρόβλημα.
Μετά από μία εβδομάδα ζυμώσεων στην Αθήνα, κυβέρνηση και Κομισιόν μιλούν για συμφωνία και νέο δάνειο έως 20 Αυγούστου. Αυτό θα κρίνει εν πολλοίς όμως στα τεχνικά κλιμάκια, στα οποία είναι αφιερωμένη η σημερινή ημέρα. Ωστόσο τα πρώτα εμπόδια και διχογνωμίες ήδη φάνηκαν και αναπτύσσεται έντονο παρασκήνιο για να μην οδηγήσουν σε τέλμα τις συζητήσεις.

Τα θέματα που χωρίζουν τη στιγμή αυτή κυβέρνηση και δανειστές είναι:
- Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: η κατάργηση του ΕΚΑΣ και άλλων προνοιακών επιδομάτων, εξελίσσεται σε ένα από τα δύσκολα θέματα της διαπραγμάτευσης. Η σχετική συζήτηση με τους θεσμούς θα γινόταν χθες το απόγευμα, αλλά τελικώς ακυρώθηκε. Αν και δεν ανανοινώθηκαν οι λόγοι, μέχρι τα μεσάνυχτα χθες υπήρχε πυρετός διαβουλεύσεων στην κυβέρνηση για εξέταση της κατάστασης και εξεύρεση λύσεων. Όπως έλεγε  ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που εμπλέκεται στην διαπραγμάτευση, ούτε και σήμερα οι συνθήκες θα επιτρέψουν να γίνουν συζητήσεις.
- Το μακροοικονομικό σενάριο: από σήμερα αρχίζουν οι συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια. Χωρίς αυτό καμία συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει αλλά είναι ένα ζήτημα στο οποίο μπορεί να διαφωνήσουν ακόμα και οι θεσμοί μεταξύ τους. Θα πρέπει να υπολογιστεί η ύφεση και να κριθεί αν στην κατάσταση που είναι η ελληνική οικονομία μπορεί να αναλάβει να εκπληρώσει τους νέους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα. Στο βάθος των συζητήσεων αυτών κρύβεται πάντα η μόνιμη διχογνωμία μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαίων δανειστών για «κούρεμα» ή άλλου τύπου ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ έχει «απειλήσει» πάντως να μην εμπλακεί στο νέο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα (πχ επιμήκυνση διάρκειας πληρωμών για έως και ...60 χρόνια).

Προβλήματα, αλλά όχι ανυπέρβλητα, καταγράφονται ακόμα για:
- Τα «κόκκινα δάνεια»: η κυβέρνηση φαίνεται πως αφήνει στην άκρη τα σχέδια για bad bank όπου θα καταλήξουν τα «κακά» δάνεια, αλλά οι δανειστές δεν έχουν πει ακόμα «ναι» στις υπόλοιπες ελληνικές προτάσεις.
- Το νέο υπερ-Ταμείο: δεν υπάρχει διαφωνία πως θα φτάνει στα 50 δισ.ευρώ. διχογνωμίες υπάρχουν όμως για το ποιας μορφής νομική υπόσταση θα λάβει το νέο Ταμείο και τι θα γίνει με τις αποκρατικοποιήσεις που «τρέχει» ήδη το ΤΑΙΠΕΔ. Οι εισηγήσεις κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση, αλλά δεν θεωρείται πρόβλημα που μπορεί τελικά να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι για τα δύο "αγκάθια'' που ανέκυψαν, δηλαδή το εγγυημένο εισόδημα και το μακροοικoνομικό σενάριο, οι συζητήσεις που ήταν να γίνουν χθες και σήμερα μεταφέρονται για αύριο.
Συγκεκριμένα, τα τεχνικά κλιμάκια θα συζητήσουν Παρασκευή και Σάββατο δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία, ενώ την Παρασκευή (ή το Σάββατο αν παραμένουν οι δυσκολίες), θα συζητηθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια συζήτησαν για τα κόκκινα δάνεια.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει και για:
- Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών: συμφωνείται ότι πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν μέσα στο 2015, για να αποκλειστεί κάθε κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων. Οι αποφάσεις όμως εξαρτώνται και από τις λύσεις που θα συμφωνηθούν για τα κόκκινα δάνεια.
- Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων: χθες συζητήθηκαν οι δράσεις για απελευθέρωση των επαγγελμάτων του συμβολαιογράφου και των δκαστικών επιμελητών. Η κυβέρνηση φαίνεται να συμφωνεί στις προτάσεις του ΟΟΣΑ και των δανειστών.
- Εργασιακά: τα προβλήμα «επιλύεται» με μία συμφωνία στο χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων από τον Οκτώβριο και μετά, αφήνοντας όμως προσωρινά κατά μέρος τη συζήτηση για το περιεχόμενο και τους όρους τους. Στη συζήτηση η κυβέρνηση βάζει και εισηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων που έχει αντιταχθεί στα Μνημόνια όπου εφαρμόστηκαν, αλλά και οι δανειστές ζητούν τη γνώμη του ΙΟΒΕ και της ΤτΕ.
- Φορολογία: Η κυβέρνηση φαίνεται να δέχεται τώρα αλλαγές –και αναδρομικά ακόμη- για τις ρυθμίσεις χρεών με τις 100 δόσεις. Δεν διαπιστώνεται πρόβλημα για τη μεταβίβαση του ΣΔΟΕ από την κυβέρνηση στην ημι-ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Συμφωνία υπάρχει στις δράσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου...

Τό σημερινό άρθρο τού Δημήτρη Ν. Μανιάτη γιά τό "φάντασμα" τής ξαπλώστρας στή Μύκονο...

από τήν έντυπη έκδοση 
τής εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ"

Οργιο φοροδιαφυγής τον Ιούλιο


ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΣΔΟΕ
Συνεχίστηκαν και την προηγούμενη εβδομάδα οι έλεγχοι των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών σε τουριστικές και άλλες περιοχές και μάλιστα με αυξημένο ρυθμό και ένταση. Στο διάστημα αυτό 1.554 ελεγκτές έλεγξαν 5.264 επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, διεξήχθησαν 3.672 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από συνεργεία των Δ.Ο.Υ και της Υπηρεσίας Ερευνών & Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) σε 3.620 επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια και διαπιστώθηκαν σε 641 επιχειρήσεις συνολικά 1.956 παραβάσεις.
Στους ελέγχους αυτούς, που πραγματοποιηθήκαν καθ’ όλη την διάρκεια του εικοσιτετραώρου, συμμετείχαν συνολικά 987 υπάλληλοι.
Από τις Δ.Ο.Υ πραγματοποιήθηκαν 3.387 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε 3.335 επιχειρήσεις. Οι έλεγχοι αυτοί διεξήχθησαν από 67 Δ.Ο.Υ. και συμμετείχαν 875 υπάλληλοι, διαπιστώθηκαν σε 532 επιχειρήσεις συνολικά 1.484 παραβάσεις που αφορούν κυρίως, σε ποσοστό 90%, τη μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων. Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στους κλάδους εστίασης, διασκέδασης και τουρισμού. Ειδικότερα, στο χώρο της εστίασης πραγματοποιήθηκαν 2.104 έλεγχοι και σε 324 επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις.
Από την Υ.Ε.Δ.Δ.Ε πραγματοποιήθηκαν 285 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις. Σε 109 επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν 472 παραβάσεις. Στους ελέγχους συμμετείχαν 112 υπάλληλοι της μονάδας και διεξήχθησαν κυρίως σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και στον τουρισμό, σε ποσοστό άνω του 80%.
Οι έλεγχοι αυτοί έλαβαν χώρα στο Κέντρο της Αθήνας, σε τουριστικές περιοχές της Αττικής, αλλά και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Εύβοια, η Χαλκιδική, η Αχαΐα, η Πρέβεζα, η Αιτωλοακαρνανία και η Λευκάδα.
Η παραβατικότητα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε κάποιες περιπτώσεις το 54%. Ο μεγαλύτερος όγκος των διαπιστωμένων παραβάσεων αφορά σε μη έκδοση φορολογικών στοιχείων.

Νέα "λαβράκια" απο ΣΔΟΕ...

Τί ζητά ο Αλέξης Τσίπρας στο Σουέζ...

Μεταξύ Αθήνας και... Αιγύπτου μεταφέρεται σήμερα ο τελικός γύρος της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, με τον πρωθυπουργό να ενεργοποιεί ξανά τους διαύλους της πολιτικής διαπραγμάτευσης αλλά και των πολιτικών μηνυμάτων. Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σήμερα στην Αίγυπτο για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ, ωστόσο η ουσία κρύβεται στις ξεχωριστές, διμερείς συναντήσεις που θα έχει στο περιθώριο του επίσημου προγράμματος.
Το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είναι εκείνο που έχει και τη μεγαλύτερη σημασία, μετά την ολοκλήρωση και του πρώτου βασικού γύρου των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο στην Αθήνα - ενός γύρου, που μέχρι στιγμής αφήνει ανοιχτές εκκρεμότητες δύσκολων απαιτήσεων των δανειστών.Παρά τη σαφή βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρωθεί και να ψηφιστεί η συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου και το «θετικό κλίμα» που διαπιστώνει η διαπραγματευτική ομάδα στις διαβουλεύσεις της τελευταίας εβδομάδας, τίποτα δεν θεωρείται ακόμη κλεισμένο. Υπό το σκηνικό αυτό, και με ξεκάθαρο στόχο να μην μπουν στο τραπέζι νέο δάνειο-γέφυρα και νέα προαπαιτούμενα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει την επαναβεβαίωση της δέσμευσης Ολάντ υπέρ της πλήρους και άμεσης συμφωνίας - μια δέσμευση, που η ελληνική πλευρά θεωρεί άκρως σημαντική με δεδομένο και τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε ο γάλλος πρόεδρος στην απεμπλοκή της 12ης Ιουλίου.Ο Φρανσουά Ολάντ ήταν, άλλωστε, κι εκείνος που με την έναρξη των διαπραγματεύσεων στήριξε ανοιχτά την ελληνική θέση, διαμηνύοντας από κοινού με τον Αλέξη Τσίπρα ότι «χρειάζεται αμοιβαία τήρηση των δεσμεύσεων» για να προχωρήσει η συμφωνία των Βρυξελλών.Την δική της σημασία σ' αυτή τη συγκυρία, αν και σε άλλο επίπεδο, έχει και η δεύτερη συνάντηση κορυφής που θα έχει ο πρωθυπουργός στο Σουέζ, αυτή με τον ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η διμερής συνεργασία με τη Μόσχα δεν έχει εγκαταλειφθεί σε καμία περίπτωση από την κυβέρνηση, παρά τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε η «συνθηκολόγηση» των Βρυξελλών. Κι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να υπάρξει ένα ισχυρό μήνυμα επαναβεβαίωσης αυτής της συνεργασίας - ένα μήνυμα, που θα έχει αποδέκτες και τους, πάντα σε εγρήγορση, σκληρούς κύκλους των πιστωτών.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη θέση του υπέρ του σχεδίου για τον «ελληνικό αγωγό» αερίου και, συνολικά, υπέρ της αναβάθμισης των ελληνορωσικών σχέσεων.Ξεχωριστή συνάντηση θα έχει στο Σουέζ ο Αλέξης Τσίπρας και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φαταχ αλ Σισι, όπου αναμένεται η επαναβεβαίωση της υποστήριξης της Αθήνας στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου.
tvxs.gr

Οι ανατροπές στη ρύθμιση των 100 δόσεων...


Μεγάλες ανατροπές στη ρύθμιση των 100 δόσεων φέρνει η συμφωνία με τους δανειστές, καθώς θα υπάρξει αυστηρότερη αντιμετώπιση των οφειλετών που είχαν την οικονομική δυνατότητα και δεν πλήρωναν, ενώ...
ουσιαστικά «επιβραβεύτηκαν» από την υπαγωγή τους στο νέο καθεστώς που ισχύει, πληρώνοντας είτε σημαντικά χαμηλότερα πρόστιμα και προσαυξήσεις είτε πετυχαίνοντας την πλήρη διαγραφή τους.

Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει αφορούν την εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, γεγονός που σημαίνει ότι αυτόματα με την υιοθέτησή τους για αρκετούς οφειλέτες θα μειωθεί ο αριθμός των υπολειπόμενων δόσεων και θα αυξηθεί αντίστοιχα το ποσό της δόσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, επανέλαβε ότι υπάρχουν σκέψεις για τροποποίηση της ρύθμισης με την εισαγωγή συγκεκριμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Επεσήμανε δε χαρακτηριστικά ότι «θα ξαναδούμε κριτήρια σε αυτούς που είχαν αποδεδειγμένα τη δυνατότητα να πληρώσουν» είπε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν κάποιος που έχει 2 εκατ. στην τράπεζα να μπει στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Οι αλλαγές που προωθούνται για τις 100 δόσεις προβλέπουν τα εξής:

-Περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο να περιοριστεί ο αριθμός των δόσεων που έχουν επιλέξει φορολογούμενοι - οφειλέτες οι οποίοι διαθέτουν σημαντική περιουσία και εισόδημα

-Επιτόκιο αγοράς 8% - 10%, για όσους έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους με βάση τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Σήμερα, με βάση τα ισχύοντα, ποσά έως 5.000 ευρώ ρυθμίζονται άτοκα, ενώ το επιτόκιο για μεγαλύτερα ποσά είναι 3%.

-Αυτόματη «αποβολή» από τη ρύθμιση των φορολογουμένων - οφειλετών που δεν εκπληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Το τιτίβισμα Τσίπρα, από την Αίγυπτο...


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πάτησε Αίγυπτο και λίγο πριν τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ, ανέβασε στο Twitter μια...
εκπληκτική φωτογραφία, με το εξής κείμενο: 
Βρισκόμαστε στην Αίγυπτο, στις εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της διώρυγας του Σουέζ.


O Τσίπρας στο περιθώριο των εκδηλώσεων, αναμένεται να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

"Ανασκευάζει" ο Κουρουμπλής...


"Απλή άποψη τα περί υποχρεωτικών εξετάσεων"...
Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις που πυροδότησαν οι δηλώσεις του σχετικά με τις εξετάσεις πρόληψης τεσσάρων μορφών καρκίνου, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ υποστήριξε πως...
η ιδέα για μειωμένη κάλυψη νοσηλίων για όσους δεν έχουν υποβληθεί σε προληπτικούς έλεγχους ήταν απλώς μια "άποψη" ανάμεσα σε πολλές, προκειμένου να αρχίσει ο δημόσιος διάλογος για τα μέτρα αντικαρκινικής πρόληψης που θα πρέπει να ληφθούν στην Ελλάδα. 
  "Ποτέ δεν υπήρξε επίσημη πρόταση για τιμωρητική αντιμετώπιση καρκινοπαθών που δεν έχουν κάνει προληπτικές εξετάσεις" ανέφερε ο ίδιος. 
  Επιπλέον, κατήγγειλε πως ορισμένοι επικριτές του αποπειράθηκαν να "ενοχοποιήσουν" την άποψή του, συμπληρώνοντας ωστόσο πως θεωρεί "κέρδος" το γεγονός ότι -έστω κατ' αυτόν τον τρόπο- "άνοιξε αυτή η συζήτηση στην κοινωνία". 
lifo.gr

Ρόττβάϊλερ και καγκουρό σε τρυφερές στιγμές

Κάτι παραπάνω από αγάπη

Η νέα διώρυγα του Σουέζ...



...αλλάζει την παγκόσμια ναυσιπλοΐα...
Νέα δεδομένα στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα, με συντόμευση του χρόνου διέλευσης των πλοίων, δημιουργεί η νέα διώρυγα του Σουέζ τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιούνται σήμερα από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, παρουσία ηγετών από...
όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρα.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει σημαντικές διμερείς συναντήσεις με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Αιγύπτου και τον πρωθυπουργό της Ρωσίας.

Η νέα διώρυγα, μήκους 72 χιλιομέτρων, που θα λειτουργεί με την ήδη υπάρχουσα θα επιτρέψει τη δυνατότητα αμφίδρομης κυκλοφορίας των πλοίων σε γρήγορο χρόνο, από 18 σε 11 ώρες, ενώ θα διπλασιάσει την τρέχουσα ημερήσια δυναμικότητα μεταφοράς εμπορευμάτων.

Η διώρυγα συνδέει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ χωρίζει την αφρικανική ήπειρο από την Ασία και παρέχει τη συντομότερη θαλάσσια διαδρομή μεταξύ της Ευρώπης και των εκτάσεων που βρίσκονται γύρω από τον Ινδικό και δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς του κόσμου.

Στόχος του έργου του νέου καναλιού, που ξεκίνησε στις 6/08/2014 και ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 12 μήνες αντί τριών ετών που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις, είναι η αύξηση των θέσεων εργασίας, η ενίσχυση των κερδών και η προσέλκυση περισσοτέρων πλοίων. Στόχος είναι να περνούν καθημερινά έως το 2023, 97 πλοία από 49 που είναι σήμερα.

Η αρχή της διώρυγας του Σουέζ προβλέπεται, επίσης, να αυξήσει τα ετήσια έσοδά της από 5,3 δισ. δολ. το 2015 σε 13,2 δισ. δολ. το 2023, καθώς θα καταστήσει τη θέση της ως μία από τις σημαντικές θαλάσσιες εμπορικές οδούς σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Η νέα διώρυγα έχει ως προοπτική να δημιουργηθεί μια πλήρως αναπτυγμένη βιομηχανική περιοχή γνωστή ως η «ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ». Η ζώνη θα αποτελέσει βιομηχανική περιοχή και εφαλτήριο προσφοράς υπηρεσιών σε πολυάριθμους τομείς, όπως τον κατασκευαστικό κλάδο, τα logistics, την επισκευή πλοίων και πολλά άλλα. Στόχος είναι να παρέχει υπηρεσίες και πρόσβαση σε περισσότερους από 1,6 δισ. πελάτες από όλο τον κόσμο.

«Η Νέα Διώρυγα του Σουέζ δεν είναι μόνο μια διώρυγα και ένα εκπληκτικό κατασκευαστικό επίτευγμα. Για τον αιγυπτιακό λαό αποτελεί καταλύτη που θα απελευθερώσει ένα ανανεωμένο αίσθημα υπερηφάνειας και ένα μέλλον ευημερίας» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, Ναύαρχος Mohab Mameesh.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι «η Νέα Διώρυγα του Σουέζ αποτελεί σύμβολο της νέας Αιγύπτου, αντιπροσωπεύει την ενέργεια, την επινοητικότητα και την αποφασιστικότητα των Αιγυπτίων και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα που θα υλοποιηθεί από τον λαό της Αιγύπτου στη σύγχρονη εποχή. Ακόμη, θα ενισχύσει την οικονομία και την κοινωνία της Αιγύπτου για τις επόμενες δεκαετίες».
Oλόκληρο τό άρθρο ΕΔΩ
newsbeast.gr

Ανακαλύφθηκε ελληνικό μεταγωγικό που είχε καταρριφθεί απο φίλια πυρά το '74 στην Κύπρο


Photo: Φίλιππος Χρήστου.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ, A.P.
Κύπριοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι κατά τις ανασκαφές κοντά σε μνημείο πεσόντων στα προάστια της Λευκωσίας, είναι πιθανόν να ανακαλύφθηκε ένα αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο είχε καταρριφθεί απο φίλια πυρρά κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής στο νησί πριν απο 41 χρόνια.

Oι προκαταρκτικές εργασίες εκταφής του ΝΙΚΗ 4 στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, έφεραν στην επιφάνεια τα πρώτα σημάδια του μεταγωγικού αεροσκάφους Νoratlas, το οποίο μετέφερε 28 στρατιώτες και τέσσερα μέλη του πληρώματος και κατερρίφθη τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974. Ηταν ένα απο τα 12 ελληνικά αεροσκάφη που είχαν συμμετάσχει στην άμυνα της Κύπρου εναντίον της τουρκικής εισβολής και κατά την κατάρριψή του είχε διασωθεί μόνον ένας απο τους επιβαίνοντες.

Η ανακάλυψη του μεταγωγικού δημιουργεί ελπίδες για την ανεύρεση των σωρών των 19 στρατιωτών που έχασαν την ζωή τους και πιστεύεται ότι παρέμειναν παγιδευμένες στο εσωτερικό του αεροσκάφους.

Στις πρώτες φωτογραφίες από το τέλος της πρώτης φάσης της εκσκαφής διακρίνονται αντικείμενα τα οποία δεν έχουν προσδιορισθεί που ανήκουν. Στις ίδιες φωτογραφίες διακρίνεται επίσης ένα μακρόστενο αντικείμενο και ένα άλλο μικρότερο σε διαστάσεις που κρατά στα χέρια του ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, ο οποίος το πρωί επισκέφθηκε τον χώρο του Τύμβου όπου διεξάγονται οι εργασίες.

Οι εργασίες όπως ανέφερε προχωρούν με την γεωφυσική μελέτη σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης. Η δεύτερη φάση, σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, θα αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα, μετά και την άφιξη των ειδικών που θα συμμετέχουν στις έρευνες.
Ο κ. Φωτίου ανέφερε επίσης ότι η δεύτερη φάση είναι η καθοριστική και πλέον σημαντική φάση της ανασκαφής με στόχο την ανεύρεση της ατράκτου και των άλλων συντριμμιών του αεροσκάφους αλλά πάνω από όλα, τα λείψανα ή μέρος των λειψάνων.

Χ.Α.: Θετική αντίδραση της αγοράς μετά το εφιαλτικό τριήμερο



Η ολοκλήρωση των ανεκτέλεστων εντολών πώλησης για τις τραπεζικές μετοχές από τα hedge funds του Λονδίνου, των Βρυξελλών και της Νέας Υόρκης, επανέφερε σήμερα το Χρηματιστήριο της Αθήνας σε ανοδικό ξεκίνημα μετά το εφιαλτικό τριήμερο που προηγήθηκε.

Στα πρώτα 45 λεπτα της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης ενισχύεται 0,88% στις 648,89 μονάδες με αξιοσημείωτη αύξηση του όγκου συναλλαγών που ξεπερνάει τα 17 εκατ. ευρώ. Ο μετοχικός τίτλος της Εθνικής τράπεζας ενισχύεται 11,43% και ανέρχεται στα 0,507 ευρώ. Θετικό είναι το ξεκίνημα και για την Eurobank που κερδίζει 7,69%, ενώ αντίθετα σε αρνητικό έδαφος παραμένουν η Alpha Bank και η Πειραιώς που υποχωρούν αντίστοιχα 16,96% και 16,67% εξαιτίας των ανεκτέλεστων εντολων που υπήρχαν από το ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Η τριήμερος κατάρρευση του Χρηματιστηρίου άγγιξε την υπερβολή ειδικά με την βύθιση του τραπεζικού κλάδου που έχασε 63,81% με αποτέλεσμα η συνολική αξία των 5 εισηγμένων τραπεζών να περιορισθεί στα 4,67 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η μεταβλητότητα θα παραμείνει στην αγορά που προσπαθεί να βρεί το βηματισμό της μετά από τοσο μεγάλο διάστημα διακοπής. 

kathimerini.gr