Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Μάλλον, επίκειται ανασχηματισμός*...

Με ποιον παρομοίασε τον Τσίπρα ο Κουρουμπλής;...
Παναγιώτης Κουρουμπλής
Αν και είναι άνθρωπος που τα λέει έξω από τα δόντια, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ξάφνιασε πολλούς με την παρομοίωση που...
έκανε για τον πρωθυπουργό σε συνέντευξή του.

Μιλώντας στo ΒΗΜΑ για το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Αμερική, τόνισε μεταξύ άλλων πως «ο πρωθυπουργός συζητούσε στη Νέα Υόρκη με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ το ζήτημα του χρέους, του προσφυγικού και του κυπριακού και εδώ έχουν πέσει όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, να ρίξουν την κυβέρνηση. Μου θυμίζει άλλες εποχές. Δεν θέλω να την ταυτίσω, αλλά όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος πάλευε το 1920 για συμφέροντα της Ελλάδας, εδώ όλοι οι υπόλοιποι υπονόμευαν την παρουσία του. Η ιστορία επαναλαμβάνεται»...

paraskhnio.gr 

*Σημείωση "Ν.Μ." : Γιά νά έχει πιάσει τέτοιο θυμιατό ο Κουρουμπλής... 
...όπου νάναι, θάχουμε ανασχηματισμό...
...καί όπως ξέρουν οι παρατηρούντες ...τέτοια(!)... 
...οι φευγάμενοι, αποχωρώντας κλείνουν πίσω τους τήν πόρτα... 
...ψιθυρίζοντας -μέ κρυφό λυγμό- τό δημοτικό άσμα : 
Αφήνω γειά στίς έμορφες
και γειά στίς ...παντρεμένες! 


(ο υπέρτιτλος γραφτηκε από τή "Ν.Μ.")
 Δ.Ν.Α.

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατυρίζει τήν επικαιρότητα

                                                                                                                                                         από "ΤΑ ΝΕΑ"

Η «μητέρα των μαχών» για την άδεια Καλογρίτσα


Tvxs Ανάλυση Τελευταία ανανέωση 14:14 | 25 Σεπ. 2016
Σε μια επιταγή 17 εκατομμυρίων ευρώ και στο προσφιλές αφήγημα καναλαρχών και ΝΔ περί «νέου έργου Κοσκωτά» θα παιχτεί από αύριο ο πιο σκληρός γύρος του πολέμου για τις τηλεοπτικές άδειες – ενός πολέμου, που δοκιμάζει παράλληλα την αξιοπιστία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. 

Εν αναμονή, έως αύριο το βράδυ, της καταβολής του τιμήματος της πρώτης δόσης από τους δύο εναπομείναντες υπερθεματιστές – 17 εκατομμύρια από τον όμιλο Καλογρίτσα και 25 εκατομμύρια από τον όμιλο Κυριακού – και τα δύο στρατόπεδα εκπέμπουν μηνύματα τελικής και ολοκληρωτικής σύγκρουσης:

Απομάκρυνση...

Στην «καρατόμηση» των επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων φοροελεγκτικών κέντρων της χώρας, Δ. Μασίνα (ΚΕΦΟΜΕΠ) και Δ. Καπνίση (ΚΕΜΕΕΠ), προχώρησε την Παρασκευή ο γ. γ. Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής σε μια περίοδο που οι μεγάλοι φάκελοι φοροδιαφυγής είναι ανοιχτοί.

Η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια», από όπου τα δύο στελέχη ενημερώθηκαν για την απομάκρυνσή τους.

Κύκλοι της ΓΓΔΕ αναφέρουν ότι οι δύο άντρες δεν έπιασαν τους στόχους στα έσοδα.
efsyn.gr

Θα αποκλείσουν τον Αλαφούζο για να ρεφάρουν την απώλεια Καλογρίτσα;...

alafouzos-kalogritsas

Τα όσα είπε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στη Βουλή, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τη νομιμότητα και το αδιάβλητο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, έχουν δημιουργήσει ερωτήματα για την...
τελική κρίση επίτ των ενστάσεων που έχουν διατυπωθεί σε βάρος και των τεσσάρων οριστικών υπερθεματιστών.
Ειδικότερα ο υπαινιγμός του για κάποιον που -όπως υποστήριξε- οφείλει να εξηγήσει πώς θα καλύψει τις επόμενες δυο δόσεις του συνολικού τιμήματος, από τη στιγμή που υποστηρίζει ότι τα κεφάλαια θα προκύψουν από κέρδη του σταθμού του. Όπως επίσης και τα υπονοούμενα για επιχειρηματία που πληρώνει πολλά εκατομύρια ευρώ για την άδεια, ενώ έχουν δεσμευτεί τα προσωπικά περιουσιακά του στοιχεία.

Δεν χρειαζόταν να διαθέτει κανείς μαντικές ικανότητες για να καταλάβει ότι τα βέλη στόχευαν τον Γιάννη Αλαφούζο. Το μήνυμα ελήφθη και από τον ιδιοκτήτη του Σκάι και από τους παροικούντες τη μιντιακή Ιερουσαλήμ. «Η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο να ρεφάρει τις προφανείς απώλειες από την τερατώδη υπόθεση Καλογρίτσα», λέει στέλεχος της αντιπολίτευσης.

Θα αποκλειστεί, άραγε, ο Γιάννης Αλαφούζος από τις άδειες, με επίκληση προβλημάτων στο πόθεν έσχες του; Και θα γίνει αυτό για να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις από την πιθανολογούμενη ως βέβαιη αποβολή του «εκλεκτού» της  κυβέρνησης Γιάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα;

Ένα είναι βέβαιο: το κατεξοχήν προνομιακό για τον Σύριζα θέμα κοντεύει να μετατραπεί σε μπούμερανγκ…


aixmi.gr

''Tα μεγάλα και σημαντικά για το Ελληνικό Έθνος μπορούμε να τα πετύχουμε ενωμένοι''...

Παυλόπουλος: Tα μεγάλα και σημαντικά για το Ελληνικό Έθνος μπορούμε να τα πετύχουμε ενωμένοι
δήλωσε ο Π. Παυλόπουλος...
"Τα μεγάλα και τα σημαντικά για το Ελληνικό Έθνος μπορούμε να τα πετύχουμε μόνον ενωμένοι", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αμέσως μετά την παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της 'Αλωσης της Τριπολιτσάς, και...
τόνισε "οφείλουμε, με κάθε τίμημα και παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές μας, ν’ αναδειχθούμε, τώρα και στο μέλλον, άξιοι συνεχιστές των Προγόνων μας και της απαράμιλλης Κληρονομιάς τους".

"Η Άλωση της Τριπολιτσάς", υπογράμμισε, "έχει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά πραγματικής εθνικής επετείου. Και τούτο διότι πρώτον αποτελεί αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός το ότι μετά την έκρηξη της επανάστασης του 1821, η Άλωση της Τριπολιτσάς υπήρξε η σημαντικότερη επιτυχία των αγωνιστών του 1821, η οποία οδήγησε στην τελική ευόδωση της εθνεγερσίας.

Ευόδωση η οποία οφείλεται επίσης και εν πολλοίς –κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε- στην πάντα παρούσα, διαχρονικώς, στους εθνικούς αγώνες για την ελευθερία, την δημοκρατία και το κοινωνικό κράτος δικαίου εκκλησία μας. Και, δεύτερον, διότι η εμβληματική εθνική φυσιογνωμία του στρατηγού της άλωσης, του Γέρου του Μωρηά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, παραμένει πάντα –και κυρίως σήμερα, μέσα σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο μας και τον λαό μας- πηγή έμπνευσης μεγάλων εθνικών διδαγμάτων"...

tvxs.gr

Ρέντσι: Δεν θα είμαι συνένοχος στο λάθος...


Αποφασισμένος να συνεχίσει να καυτηριάζει «τις αρνητικές εξελίξεις στην Ευρώπη, με όλο και μεγαλύτερη επιμονή» φαίνεται ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο...
οποίος διαχωρίζει -για ακόμα μία φορά- τη θέση του από την πολιτική της λιτότητας που υπαγορεύει η Γερμανία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η λιτότητα προκάλεσε μόνο ζημιές», επιμένει ο Ιταλός πρωθυπουργός, όπως γράφει η εφημερίδα της Ρώμης Λα Ρεπούμπλικα. Και συμπληρώνει: «Δεν θέλω να είμαι συνένοχος αυτού του λάθους. Δεν θέλω να σκεφθεί ο κόσμος σε έξι μήνες ότι στήριξα μια λανθασμένη στρατηγική, η οποία θέτει σε κίνδυνο την Ευρώπη».

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, πολλοί είναι οι σχολιαστές που υπογραμμίζουν ότι το νέο ευρωπαϊκό διευθυντήριο -με Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία- διαλύθηκε πριν ακόμη να προλάβει να δημιουργηθεί, υπενθυμίζοντας ότι ο Ρέντσι δεν θα λάβει μέρος στη συνάντηση της ερχόμενης Τετάρτης στο Βερολίνο, στην οποία θα δώσουν το «παρών» η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Και με τη συνάντηση αυτή, το Βερολίνο και το Παρίσι θέλουν να βεβαιωθούν ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο δεν θα γίνει καμία σημαντική αλλαγή στην Ευρώπη, ότι θα φτάσουμε στους εορτασμούς των 60 χρόνων από τις Συνθήκες της Ρώμης, τον ερχόμενο Μάρτιο, χωρίς να έχουν γίνει σημαντικές τομές», διαρρέουν συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού. Ο ίδιος στέλνει το δικό του μήνυμα:
 

''Η συνάντηση της Τετάρτης, έτσι όπως σχεδιάστηκε, αποτελεί ίσως μια προειδοποίηση. Αλλά πρέπει να ξέρουν ότι για μένα δεν θα αλλάξει τίποτα. Εμείς είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε μόνον για να μπορέσουν να βελτιωθούν ουσιαστικά τα σημερινά δεδομένα.''...

efsyn.gr

Αντιπαραθέσεις στους κόλπους της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Αντιπαραθέσεις στους κόλπους της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ).
Αιτία είναι η αντικατάσταση του μέλους του Δ.Σ αντεισαγγελέα Εφετών Ευάγγελου Κασαλιά.
Όλα ξεκίνησαν όταν στις εκλογές της ΕΔΕ, τον περασμένο Μαίο μεταξύ των άλλων εκλέχτηκε ως μέλος του Δ.Σ. ο Ευάγγελος Κασαλιάς, οποίος όμως είναι αποσπασμένος για τρία χρόνια στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), προκειμένου, μεταξύ των άλλων, να ελέγχει τη νομιμότητα των ειδικών επιχειρησιακών δράσεων που αφορούν σε θέματα δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΔΕ η ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης είναι ασυμβίβαστη με την άσκηση καθηκόντων, κατόπιν αποσπάσεως, στο υπουργείο Δικαιοσύνης ή σε άλλη υπηρεσία υπαγόμενη στην εκτελεστική εξουσία.
Έτσι, επικαλούμενη αυτό το ασυμβίβαστο, η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΔΕ αντικατέστησε τον Ευάγγελο Κασαλιά με τον α΄ αναπληρωματικό, Ευστάθιο Βεργώνη.
Στην συνέχεια επτά μέλη της μειοψηφίας του Δ.Σ. ζήτησαν από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου να γνωμοδοτήσει για το θέμα του ασυμβίβαστου του Ευάγγελου Κασαλιά. 
tanea.gr

Γ. Μουζάλας: Παλεύουμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας...

«Παλεύουμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε τη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας» σημείωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, προειδοποιώντας ότι «θα περάσουμε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές, αν...
για κάποιους λόγους καταπέσει η Συμφωνία και επανέλθουμε σε ροές όπως αυτές που είχαμε πέρυσι».

Νέοι χώροι φιλοξενίας στα νησιά, για ελάφρυνση των υπαρχόντων
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, παραδέχτηκε ότι με τη Συμφωνία «παρατηρείται ένας υπερπληθυσμός στα νησιά και αυτό δημιουργεί δυσκολίες. Για τον λόγο αυτό λαμβάνονται μέτρα στα νησιά, πρόσθεσε, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «θα δημιουργηθούν χώροι φιλοξενίας για να ελαφρύνουν τους υπάρχοντες, όχι για να μεταφερθούν και άλλοι».

Για τους χώρους φιλοξενίας στην ενδοχώρα, τόνισε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ε.Ε. για τις δομές που θα δημιουργηθούν. «Η Ε.Ε. αποφάσισε η οικονομική βοήθεια να δοθεί μέσα από την Ύπατη Αρμοστεία και τις ΜΚΟ. Εμείς θέλαμε να δοθεί στο κράτος» είπε και συμπλήρωσε ότι «αυτό που μας απασχολεί είναι οι οργανώσεις που ανέλαβαν να βοηθήσουν, να παραδώσουν τα έργα τους εγκαίρως».

Για τις 8.000 που υπολογίζεται ότι είναι εκτός δομών φιλοξενίας
Σχετικά με τους 8.000 ανθρώπους που υπολογίζεται ότι βρίσκονται εκτός δομών φιλοξενίας ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι «δεν είναι αλήθεια ότι έχουμε χάσει 8.000 ανθρώπους» και εξήγησε:

«Κάναμε μια προκαταγραφή και έχουμε με ακρίβεια καταγεγραμμένους 54.000. Το νούμερο των 6.000 που δεν μπορέσαμε να καταγράψουμε με επιστημονικά κριτήρια, μπορεί κανείς να το αποδώσει σε ένα αριθμό που δεν ήθελε να καταγραφεί. Ένας άλλος αριθμός απορροφήθηκε στις παράνομες και νόμιμες κοινότητες των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα».

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε λογικό αριθμό ότι το 10% των προσφύγων δεν έχει καταγραφεί. «Είναι μη καταγεγραμμένοι, αλλά είναι ελέγξιμοι. Έχουμε τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, τις φωτογραφίες τους».

Τι είπε για τις αντιδράσεις στο Ωραιόκαστρο

Μεταφέρεται η εκδήλωση τού Λουδοβίκου τών Ανωγείων στή Λάκκα


Πόρισμα-φωτιά: Σαν μια μεγάλη κυβερνητική πιστωτική κάρτα μοιάζει να λειτουργούσε η Τράπεζα Αττικής


Περισσότερα από τριάντα σοβαρά ευρήματα - ανεπάρκειες περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, το πόρισμα του ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος για την Attica Bank που παραδόθηκε στη Βουλή.

Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στη διοικητική και επιχειρηματική λειτουργία της τράπεζας, τη διαχείριση των κινδύνων, τη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων, αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ποσό περίπου 85 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου (681 εκατ. ευρώ) εξετάζεται από την Κομισιόν και είναι πιθανό να απορριφθεί ως κρατική ενίσχυση γιατί αφορά τη συμμετοχή οργανισμών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του κράτους. Πρόκειται για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, που τοποθέτησε 9,9 εκατ. ευρώ, την ΕΥΔΑΠ (20 εκατ.) καθώς και το ασφαλιστικό ταμείο ΤΑΠΙΛΤΑΤ (55 εκατ. ευρώ) όπου υπάρχουν καταγγελίες εργαζομένων, συνταξιούχων και συνδικαλιστών ότι η συμμετοχή του Ταμείου στην αύξηση της Attica Bank έγινε ύστερα από καθοδήγηση και πιέσεις του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου. Επιπλέον, στα κεφάλαια της αύξησης έχουν εντοπιστεί 65 εκατ. ευρώ που προέρχονται από δάνεια που έχει δώσει η ίδια η τράπεζα σε επιχειρηματίες προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση (κάτι που έχει γίνει και σε άλλες τράπεζες).

Στο πόρισμα του ελέγχου της ΤτΕ καταγράφεται η προνομιακή χρηματοδότηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων και μάλιστα σε περίοδο κεφαλαιακών περιορισμών, με την τράπεζα να χάνει δυσανάλογα μεγάλες καταθέσεις. Επιπροσθέτως ο δανεισμός διοχετεύθηκε σε επιχειρήσεις που βρίσκονταν, τουλάχιστον σύμφωνα με τις πιστοληπτικής αξιολογήσεις ανεξάρτητων εκτιμητών, ένα βήμα πριν από το οικονομικό αδιέξοδο. Σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις, το διάστημα από 31.12.2014 έως 31.03.2016 η Attica Bank προχώρησε σε χορηγήσεις δανείων –κυρίως σε επιχειρηματικούς ομίλους– άνω των 400 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα οι καταθέσεις της μειώνονταν με μεγάλη ένταση χάνοντας πάνω από 1,2 δισ. ευρώ!

Το αναλυτικό ρεπορτάζ της Καθημερινής : ΕΔΩ. Νομίζω ότι το θέμα είναι αρκετά σoβαρό και κακώς κάποιοι το θίγουν μόνο ως προς την οικογένεια Καλογρίτσα. Μάλλον το όνειρο μιας κάποιας πολιτικής κανονικότητας απομακρύνεται... 

parapolitiki.gr

Πόρισμα - φωτιά με πλήθος ευρημάτων για την Attica Bank

Στο πόρισμα του ελέγχου της ΤτΕ καταγράφεται η προνομιακή χρηματοδότηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων και μάλιστα σε περίοδο κεφαλαιακών περιορισμών, με την τράπεζα να χάνει δυσανάλογα μεγάλες καταθέσεις.
Στο πόρισμα του ελέγχου της ΤτΕ καταγράφεται η προνομιακή χρηματοδότηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων και μάλιστα σε περίοδο κεφαλαιακών περιορισμών, με την τράπεζα να χάνει δυσανάλογα μεγάλες καταθέσεις.

Στο πόρισμα του ελέγχου της ΤτΕ καταγράφεται η προνομιακή χρηματοδότηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων και μάλιστα σε περίοδο κεφαλαιακών περιορισμών, με την τράπεζα να χάνει δυσανάλογα μεγάλες καταθέσεις. Επιπροσθέτως ο δανεισμός διοχετεύθηκε σε επιχειρήσεις που βρίσκονταν, τουλάχιστον σύμφωνα με τις πιστοληπτικής αξιολογήσεις ανεξάρτητων εκτιμητών, ένα βήμα πριν από το οικονομικό αδιέξοδο. Σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις, το διάστημα από 31.12.2014 έως 31.03.2016 η Attica Bank προχώρησε σε χορηγήσεις δανείων –κυρίως σε επιχειρηματικούς ομίλους– άνω των 400 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα οι καταθέσεις της μειώνονταν με μεγάλη ένταση χάνοντας πάνω από 1,2 δισ. ευρώ!

Οι ελεγκτές της ΤτΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, καταλογίζουν μεταξύ άλλων στην Attica Bank:

Ελβετία: Εγκρίθηκε με δημοψήφισμα ο νόμος για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις


Στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε για το θέμα αυτό το 66% των ψηφοφόρων ενέκρινε τον νόμο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων gfs.bern.
Οι δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών έδιναν ως δεδομένη τη νίκη του «ναι» αλλά με πολύ χαμηλότερο ποσοστό, γύρω στο 53-58%.
Ταυτόχρονα, οι ψηφοφόροι τάχθηκαν με ποσοστό 60% κατά της αύξησης των συντάξεων, καθώς η κυβέρνηση τους έπεισε ότι το οικονομικό κόστος μιας τέτοιας ενέργειας θα ήταν δυσβάσταχτο.
Επίσης, απορρίθηκε (ποσοστό 63%) μια πρωτοβουλία πολιτών, την οποία είχαν υιοθετήσει οι Πράσινοι, ζητώντας να μειωθεί η κατανάλωση των φυσικών πόρων.
Ο νόμος για της παρακολουθήσεις είχε ψηφιστεί από το κοινοβούλιο το 2015.
Όμως το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Πράσινοι και άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί, όπως το Κόμμα των Πειρατών, ζήτησαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος εκφράζοντας φόβους για «παρεκτροπές» των υπηρεσιών, όπως εκείνες που κατήγγειλε ο Έντουαρντ Σνόουντεν για τις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Στο εξής, οι ελβετικές μυστικές υπηρεσίες θα μπορούν, εφόσον κάτι τέτοιο δικαιολογείται από τη σοβαρότητα μιας απειλής, να παρακολουθούν για προληπτικούς λόγους την αλληλογραφία και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες προσώπων, καθώς και τη δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο, αλλά και να διενεργούν έρευνες σε σπίτια, οχήματα ή αποσκευές.
kathimerini.gr

Τα χρυσά «βοσκοτόπια» της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ

Πάνω από 200 εκατ. δανεικά και αγύριστα για Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ
Με τους προβολείς της πολυφωνικής ενημέρωσης στραμμένους στα βοσκοτόπια του κατασκευαστή Καλογρίτσα και στο δάνειο που πήρε από την Τράπεζα Αττικής, χάθηκαν στο σκοτάδι οι άλλες μεγάλες και «κόκκινες» δανειακές πρακτικές.
Πρακτικές που τίναξαν στον αέρα το 2012 όχι μια ενδεχόμενη τηλεοπτική άδεια αλλά μία ολόκληρη τράπεζα.
Τα δωρισμένα και αμφιλεγόμενης αξίας βοσκοτόπια της Ιθάκης ωχριούν μπροστά στο απέραντο καταπράσινο βοσκοτόπι της Αγροτικής Τράπεζας που παραχωρήθηκε αποψιλωμένο στην Τράπεζα Πειραιώς.
Κι όμως τα μεγάλα χρέη και τα μεγάλα δάνεια που αγγίζουν τα 400 εκατ. των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, μια και ο διαγωνισμός για τις άδειες επέβαλλε αντικυβερνητική συσπείρωση και μονοθεματική ενασχόληση με τον έναν από τους δύο νέους παίκτες των συχνοτήτων.

Ο πρώην ως... νυν

Πρόσωπο της επικαιρότητας ο Θόδωρος Πανταλάκης. Εντελώς συμπτωματικά είναι ο ίδιος που βιαίως καταργήθηκε το 2012 όταν με απόφαση του διοικητή της ΤτΕ η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) διαλύθηκε χρεοκοπημένη.
Φαίνεται όμως ότι όταν κατέθετε το καλοκαίρι στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ο πρώην διοικητής είχε διαισθανθεί ότι σύντομα θα αναλάμβανε νέα καθήκοντα και δήλωνε:
«Εγώ δεν διορίστηκα από κανένα κόμμα ούτε αισθάνομαι ότι με διόρισε κανένα κόμμα πουθενά. Εγώ κλήθηκα, ως επιτυχημένο στέλεχος του τραπεζικού χώρου, να αναλάβω ένα δύσκολο έργο, να λύσω τον γόρδιο δεσμό της Αγροτικής Τράπεζας. Για το ότι δεν τον έλυσα, φταίνε άλλοι. Εγώ τον έλυσα. Κάποιοι άλλοι τον διέκοψαν. Ομως, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να σας πω ότι είμαι υπεράνω κομμάτων».
Η ΑΤΕ διέθετε τη μερίδα του λέοντος στις χορηγήσεις δανείων προς τα κόμματα και συγκεκριμένα πάνω από 75%. Το μέλι για το κόμματα είχε η «μακαρίτισσα» η ΑΤΕ.
Αυτό οφειλόταν, κατά τον Θ. Πανταλάκη, στο γεγονός ότι η τράπεζα αρχικά είχε πολλές καταθέσεις και πολύ λίγες χρηματοδοτήσεις οπότε έπρεπε να δώσει δάνεια. Κατά συνέπεια το δελεαστικό επιτόκιο που ακόμα και μέσα στην οικονομική κρίση ήταν 1,5% και οι εν γένει ευκολίες οδήγησαν στο να γίνουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ οι καλύτεροι πελάτες της.
Οι καλοί αυτοί πελάτες, όταν ανέλαβε ο κ. Πανταλάκης στις 9/12/2009, είχαν το μεν ΠΑΣΟΚ δάνειο 96,8 εκατ. ευρώ, η δε Ν.Δ. δάνειο 105 εκατ. ευρώ.
Στόχος του νέου διοικητή ήταν η αναδιάρθρωση...

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

                                                                                                                                         από tvxs.gr

«...το κακό με όλα αυτά τα ''τζίνια'' είναι πως όταν βγουν από το λυχνάρι, είναι δύσκολο να τα ξαναβάλεις μέσα»

Μπρους Σπρίνγκστιν για Τραμπ: Η δημοκρατία πολιορκείται από έναν ηλίθιο

tvxs.gr 23:19 | 24 Σεπ. 2016
«Η δημοκρατία βρίσκεται υπό πολιορκία από έναν ηλίθιο. Βασικά είναι τραγικό όλο αυτό. Δεν το υπερτιμώ αν πω ότι πρόκειται για μια τραγωδία για τη δημοκρατία». Αυτά δήλωσε ο Μπρους Σπρίνγκστιν στο περιοδικό Rolling Stone όταν ρωτήθηκε για το «φαινόμενο Τραμπ». 

«Οι ιδέες που κουβαλάει, ο εθνικισμός των λευκών και όλη η επιχειρηματολογία της δεξιάς είναι επικίνδυνες και ξαφνικά βγαίνουν στο προσκήνιο. Και το κακό με όλα αυτά τα ''τζίνια'' είναι πως όταν βγουν από το λυχνάρι, είναι δύσκολο να τα ξαναβάλεις μέσα» υποστήριξε ο μεγάλος άντρας της ροκ. 
«Όλες αυτές ήταν ιδέες που πριν κάποιο καιρό δε θα μπορούσε να εκφράσει κανένας υποψήφιος χωρίς να καταστρέψει την υποψηφιότητά του» πρόσθεσε τονίζοντας ότι η αποβιομηχάνιση και η παγκοσμιοποίηση έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα απόγνωσης στους Αμερικανούς, κάτι που επιτρέπει στον Τραμπ να κάνει την φοβική εκστρατεία του.

Μία δημοσκόπηση, «κόντρα» στις άλλες...

Δημοσκόπηση
Κι ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, έρευνα που φιλοξενείται σε Κυριακάτικη εφημερίδα παρουσιάζει ένα...
εντελώς διαφορετικό δημοσκοπικό εύρημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Bridgin Europe για λογαριασμό της εφημερίδας το «Χωνί», στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,4% ενώ η Νέα Δημοκρατία είναι δεύτερη με 18,2%.

Τρίτο κόμμα το ΚΚΕ με 7,4% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7,1%, 4,9% και 3,2% αντίστοιχα.

Κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή (3%) βρίσκονται το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων, η Πλεύση Ελευθερίας και η Λαϊκή Ενότητα.

Υψηλό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων που φθάνει το 26,1%. 
Δημοσκόπηση
Δημοσκόπηση Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ 
έναντι της ΝΔ 
 Bridging Europe

Στον απόηχο της ΔΕΘ, σύμφωνα με την έρευνα, το 44% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδόθηκε σε μεγαλύτερη παροχολογία από τον Αλέξη Τσίπρα που ακολουθεί με 30% ενώ το 26% δεν πήρε θέση.

Κάθετα αντίθετα είναι η κοινή γνώμη στην πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να επιστραφούν τα 246 εκ. ευρώ που θα καταβληθούν στο δημόσιο για την απόκτηση των τηλεοπτικών αδειών στους καναλάρχες: Το 71% διαφωνεί με τη στάση της ΝΔ και μόλις το 26% συμφωνεί.

Την ίδια στιγμή, το 65% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να οργανώσει στην Αθήνα τη Σύνοδο του νότου ενίσχυσε την εικόνα της χώρας ενώ το 21% δήλωσε ότι η Ελλάδα ζημιώθηκε.  
 





Ειρωνίες Ντερμπεντέρη...

Για τη δημοσκόπηση της Bridging Europe...
Εμφανώς περιπαικτικά και ειρωνικά αντιμετωπίζει η ομάδα της εκπομπής "Ανατροπή", του Γιάννη Πρετεντέρη, τα ευρήματα της έρευνας κοινής γνώμης που διεξήγαγε...
η εταιρεία Bridging Europe για λογαριασμό της εφημερίδας "το Χωνί" (δείτε ΕΔΩ τη δημοσκόπηση). 
Φανταζόμαστε πως δεν θα διαχειριζόταν με τον ίδιο -ελαφρώς σπασμωδικό- τρόπο ο κ. Πρετεντέρης την δημοσκόπηση της Bridging Europe, εάν αυτή "έγραφε" στο ταμπλό ότι προηγείται η Νέα Δημοκρατία κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ...
  altsantiri.gr

Ο Τσίπρας στη Σύνοδο της Βιέννης. (Σε εικόνες...)

Ο Τσίπρας στη Σύνοδο της Βιέννης
Ο Τσίπρας στη Σύνοδο της Βιέννης
Ο Τσίπρας στη Σύνοδο της Βιέννης
Ο Τσίπρας στη Σύνοδο της Βιέννης
Ο Τσίπρας στη Σύνοδο της Βιέννης
Ο Τσίπρας στη Σύνοδο της Βιέννης
Ο Τσίπρας στη Σύνοδο της Βιέννης
Ο Τσίπρας στη Σύνοδο της Βιέννης
enimerosi24.gr
(πηγή φωτο: Γ.Τ. Πρωθυπουργού |Andrea Bonetti)

Προσφυγικό: Στην Ελλάδα είχαν δοθεί υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν παραδέχεται ο Κερν...

Αποτέλεσμα εικόνας για κριστιαν κερν

Στην Ελλάδα είχαν δοθεί υποσχέσεις που σε μεγάλο βαθμό δεν τηρήθηκαν σε σχέση με την παροχή βοήθειας για το προσφυγικό, παραδέχθηκε ο...
Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, σε δηλωσεις του μετά τη μίνι Σύνοδο που διεξήχθη στη Βιέννη, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας πρέπει να υποστηριχθεί στο ζήτημα των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία.

Όπως είπε, στη Σύνοδο συζητήθηκε η περαιτέρω διαχείριση της Συμφωνίας με την Τουρκία και υπήρξε η εκτίμηση ότι η Τουρκία τηρεί τα συμφωνηθέντα, αλλά θα πρέπει να αποφευχθούν εξαρτήσεις και κανείς να είναι προετοιμασμένος.

Ειδικότερα ανέφερε πως έγινε συγκεκριμένη συζήτηση σε...

Η χαμένη αρχοντιά του ΔΟΛ, της πλατείας Καρύτση...

Η μπαταρισμένη ναυαρχίδα του Τύπου
Γράφει ο Διονύσης Βραϊμάκης*

Αν οι εφημερίδες και ο γραπτός Τύπος ήταν στόλος, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη θα ήταν η ναυαρχίδα του. Και όλα τα άλλα απλά συμπληρωματικά σκάφη, μεγάλα ή μικρά, δυνατά και περήφανα ή σωστικές βαρκούλες κρεμασμένες στα καπόνια τους. Θα ήταν αντιτορπιλικά, αρματαγωγά, τορπιλάκατοι, «παντόφλες» (όπως τις λέγαμε στο Πολεμικό Ναυτικό), ακόμα και αβάκ, αυτά τα μικρά πλεούμενα χωρίς καρίνα που βγάζουν τους πεζοναύτες στις ακτές για να ξεχυθούν και να κατακτήσουν εδάφη (στην παρομοίωση, όπου «εδάφη» βάλτε δημόσια έργα, πολιτικά καπελώματα, θαλασσοδάνεια, βοσκοτόπια – και ό,τι συναφές βάζει ο νους σας).
Δουλεύοντας για χρόνια και από πολύ νεαρή ηλικία στην ιστορική «Εστία»..
τής οδού Ανθίμου Γαζή (το πρώτο μου επαγγελματικό σχολείο που μου έδωσε εφόδια ολόκληρης ζωής) ένιωσα τη δημοσιογραφική αρχοντιά που υψωνόταν δίπλα μας, στο παλιό κτίριο του ΔΟΛ της πλατείας Καρύτση. Αρχοντιά και δέος βλέποντας να μπαινοβγαίνουν από την (όχι επιβλητική) πόρτα του τεράστια ονόματα της δημοσιογραφίας. Από τον Ψαθά έως τον Παύλο Παλαιολόγο, από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο έως τον Γιάννη Καψή, από τον Γιάννη Μαρίνο έως τον ίδιο τον ακριβοθώρητο Χρήστο Λαμπράκη.
Πολλά χρόνια μετά αισθάνομαι την αύρα της δημοσιογραφικής υπερηφάνειας που την έζησα και από μέσα τη δεκαετία του ‘80, όταν δούλεψα στο περιοδικό «Ομάδα» υπό τη διεύθυνση του αξέχαστου Θόδωρου Σγουρδαίου. Ακόμα υπάρχει αποθηκευμένη στην οσφρητική μου μνήμη η μυρωδιά του δημοσιογραφικού χαρτιού από τους τυπογραφικούς ρόλους που άφηναν τα φορτηγά έξω από το πιεστήριο της Χρήστου Λαδά. Ήταν η ίδια μυρωδιά, η δημοσιογραφίλα, που εξέπεμπε ολόκληρο το κτίριο, με γραφεία φτιαγμένα για πολύ κόσμο. Τα οποία σε κάποιους ορόφους όλο μίκραιναν και ξαναμίκραιναν από τις διαρρυθμίσεις για να χωρέσουν νέους συντάκτες που πλήθαιναν μαζί με τις εκδόσεις του Συγκροτήματος.
Στα χρόνια της κρίσης, που μασάει, καταπίνει, αναμηρυκάζει και ξανακαταπίνει τον Τύπο, ο ΔΟΛ επιδίδεται σε μια αδιάκοπη εκπαραθύρωση εργαζομένων. Αλλά με τίποτα η μπαταρισμένη ναυαρχίδα δεν βρίσκει την ισορροπία και τα ίσα της. Και τα σήματα κινδύνου φτάνουν κατά κύματα στην ακτή του δημοσιογραφικού κλάδου. «Δεν θα γίνουμε τώρα μπαταχτσήδες. Αν το καράβι πέσει σε ξέρες, στα αμπάρια του θα υπάρχουν όσα χρειάζονται για να τελειώσει μια συνεργασία», διαμήνυσε με επιστολή του στους εργαζόμενους ο καπετάνιος Σταύρος Ψυχάρης, όπως αποκάλυψε το μπλογκ Zoornalistas.
Μόνο ανησυχία και πόνος υπάρχει σε εμάς, τους δημοσιογράφους (ειδικά τους παλιότερους), για τις πολλές αβαρίες και απώλειες της ναυαρχίδας. Για τη χαμένη αρχοντιά, για την ξοδεμένη υπερηφάνεια, για την ανέχεια, για την αναξιοπιστία, για τα οφειλόμενα δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών. Απώλειες για τις οποίες δεν φταίει μόνο η κρίση. Αλλά το θέμα δεν τελειώνει με ένα σαββατιάτικο (για να ξεφεύγουμε από τα τετριμμένα) σχόλιο. Θα τα ξαναπούμε.

*(Το άρθρο του Διον. Βραϊμάκη δημοσιεύεται στη Live Sport του Σαββάτου με τίτλο «Η μπαταρισμένη ναυαρχίδα του Τύπου»)

Γίνεται πολιτική με περούκες;

Αντιπολίτευση με περούκες...


Editorial... Το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ/ΜΠΕ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξηγεί το αυτονόητο: ότι το τηλεγράφημά του που αφορούσε την υπόθεση της προσαγωγής των δύο μεταμφιεσμένων με περούκες Ελλήνων ανταποκριτών που παρακολουθούσαν τον υπουργό Επικρατείας στην Νέα Υόρκη βασίστηκε στις αναφορές της αστυνομίας της πόλης, δηλαδή στις επίσημες πληροφορίες που παρείχαν οι αρχές. Αυτή η προσφυγή στο αυτονόητο υπήρξε αναγκαστική για το ΑΠΕ/ΜΠΕ, μετά την πρωτοφανώς προσβλητική ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Νέα Δημοκρατία και η οποία υπονοούσε ότι εφόσον το τηλεγράφημα δεν είχε συνταχθεί από τον ανταποκριτή του ΑΠΕ/ΜΠΕ στην Νέα Υόρκη, πρέπει να είχε συνταχθεί από τον... υπουργό τον ίδιο. Ανακοίνωση η οποία ξεπερνούσε κατά πολύ τα όρια της ευπρέπειας, καθώς χωρίς το παραμικρό στοιχείο κατηγορούσε όχι μόνο τον υπουργό Επικρατείας ότι παρεμβαίνει στην ανεξάρτητη ενημέρωση, αλλά και τους ίδιους τους συναδέλφους του ΑΠΕ/ΜΠΕ ότι θα το δέχονταν αδιαμαρτύρητα αν συνέβαινε. Ωστόσο, όσες τραγελαφικές ανακοινώσεις και αν βγάλει η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν θα αποφύγει αυτό που είναι το πραγματικό ερώτημα και θα επιστρέφει πάντα. Για λογαριασμό ποιου φορέθηκαν οι περούκες; Τα κανάλια που συνεργάζονταν με τους δύο δημοσιογράφους (και τα οποία ούτε ως αστείο δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν φιλοκυβερνητικά), όχι απλά δεν κάλυψαν την στάση τους, αλλά την αποδοκίμασαν πλήρως. Οι ίδιοι, ουδεμία αιχμή άφησαν ότι τα κανάλια είχαν ζητήσει αυτού του είδους το «ρεπορτάζ» ή έστω το γνώριζαν. Αφαιρώντας την πιθανότητα οι δύο «ρεπόρτερ» να πάσχουν από κάποια μανία μεταμφίεσης, οι εναλλακτικές απαντήσεις για το ποιος ευνοείται από ένα «ρεπορτάζ» σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Επικρατείας «ζει μεγάλη ζωή στη Νέα Υόρκη» είναι περιορισμένες. Η Νέα Δημοκρατία όταν τελειώσει με τις συνωμοσιολογικές ανακοινώσεις σχετικά με το ποιος συντάσσει τα τηλεγραφήματα του ΑΠΕ/ΜΠΕ, καλό θα είναι να δώσει απαντήσεις στα πραγματικά ερωτήματα. 
Οπως, για παράδειγμα, αν γίνεται πολιτική με περούκες.
  stokokkino.gr

Βαβέλ : Ο Τσίπρας αντιμέτωπος με προσωπικές στρατηγικές

tvxs.gr 09:59 | 24 Σεπ. 2016
Αν προσπαθήσει κανείς να θυμηθεί την πλήρη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου θα δυσκολευτεί γιατί είναι αρκετοί όσοι κρύβονται για να μη φθαρούν αλλά και εκείνοι που δεν έχουν τι να πουν γιατί στερούνται ουσιαστικών αρμοδιοτήτων.  

Η περίπτωση Φίλη είναι πολύ χαρακτηριστική: Ο υπουργός Παιδείας βρίσκεται σε σύγκρουση με την Εκκλησία για το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία και οι σύντροφοί του στη μεγάλη πλειοψηφία τους πλένουν τα χέρια τους. 
Η γενική εικόνα είναι ότι στα δύσκολα διαπιστώνονται τάσεις απόσυρσης και διακριτικής διαφοροποίησης προς αποφυγή του πολιτικού κόστους. 
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει εντυπωσιακή εχεμύθεια και γι' αυτό δεν δημοσιοποιούνται εύκολα οι διαφωνίες στο επιτελείο του πρωθυπουργού που έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για τη συνοχή της κυβέρνησης με όλα τα ιδιωτικά κανάλια απέναντί της και την αξιωματική αντιπολίτευση σε πλήρη εγρήγορση. 
Και τι δεν έχει συμβεί το τελευταίο δεκαήμερο: 
  • Εκεί που από το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούσαν να πείσουν ότι...