Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Τρεις καλοί λόγοι για τον Σαμαρά υπέρ της διεξαγωγής τριπλών εκλογών τον Μάιο


Παραπολιτική
Σενάρια εκλογών κάνουν και πάλι την εμφάνιση τους στον ελληνικό Τύπο κι αυτή τη φορά είναι μάλλον δύσκολο να τα απορρίψει κανείς με μεγάλη ευκολία.

Σιγά-σιγά όλα αρχίζουν να θυμίζουν το 2009, όταν η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή γνώριζε ότι οδεύει προς μια καθαρή συμβολική ήττα στις Ευρωεκλογές.

Τότε, δεν επιλέχθηκε το σενάριο της διπλής κάλπης αλλά αμέσως μετά ο τότε πρωθυπουργός σχεδίασε τη φυγή του από την εξουσία, εν όψει της χρεοκοπίας που ερχόταν και ο ίδιος είχε προκαλέσει. Τελικά, τον Οκτώβριο η Νέα Δημοκρατία έχασε τις εκλογές με τεράστια διαφορά, τόση που ούτε οι πιο αισιόδοξοι για το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπήσεις δεν είχαν καταγράψει.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σήμερα. Πλέον, έχει εδραιωθεί ένα κλίμα επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί είναι εκείνοι που εύλογα εκτιμούν ότι αν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα κερδίσει εύκολα τις Ευρωεκλογές, τότε θα είναι απλά θέμα χρόνου να κερδίσει και τις εθνικές εκλογές, ίσως και με σημαντικά πιο μεγάλη διαφορά, μιας και η Ν.Δ θα έχει εμφανίσει σημάδια αποσύνθεσης.

Κάποιοι λοιπόν φαίνεται να εκτιμούν ότι αν η Νέα Δημοκρατία οδηγήσει τη χώρα σε τριπλές εκλογές τον Μάιο σε κλίμα φρικτής πόλωσης, θα μπορούσε είτε να τις χάσει με κάποια αξιοπρέπεια είτε και οριακά να τις κερδίσει.

Τα έξτρα όπλα που θα διαθέτει ο Σαμαράς τον Μάιο είναι τα εξής:

α) Θα χρεώσει τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της προεδρικής εκλογής του 2015, όπως ο Καραμανλής το επιχείρησε με το ΠΑΣΟΚ το 2009.

β) Θα προσπαθήσει να πείσει τους δικούς τους ότι ακόμα κι αν χάσουν τις εκλογές, η ευκαιρία της προεδρικής εκλογής θα είναι τώρα δική τους, για να επιχειρήσουν να καταστήσουν «παρένθεση» τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

γ) Θα αναγκάσει τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει εν μέσω προεκλογικής περιόδου σε τρέχοντα δημοσιονομικά ζητήματα τα οποία μπορεί να απαιτούν μέχρι και τη λήψη νέων μέτρων. Δεν μπορεί σήμερα να γίνει καμία πρόβλεψη για τον τρόπο που θα αντιδράσει η Κουμουνδούρου μπροστά σε ένα τέτοιο, εξαιρετικά πιθανό, ενδεχόμενο.

Ακόμα κι αν κάποιος πιστεύει ότι οι τρεις παραπάνω λόγοι δεν αρκούν για να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές, θα πρέπει να αναλογιστεί ότι όταν κι αυτοί χρονικά εκλείψουν, τότε το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά δεν θα μπορεί να ελπίζει σε τίποτα ιδιαίτερο και θα αναγκαστεί απλώς να περιμένει την πτώση του ως ώριμου φρούτου.

Μ. Σφακιανάκης:Ο "Εθισμός στο Διαδίκτυο" ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη...

Σε μία ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα η παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλη Σφακιανάκη, με...
τίτλο «Εθισμός στο Διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου».
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Κρητών Νέας Υόρκης «ΟΜΟΝΟΙΑ», ενώ για το βιβλίο μίλησαν ο Γενικός Πρόξενος Γιώργος Ηλιόπουλος και ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου.




«Εθισμός στο Διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου»
Το βιβλίο, το οποίο συνυπογράφουν μαζί με τον Μανώλη Σφακιανάκη και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, Κωνσταντίνος Σιώμος και ο ψυχίατρος Γεώργιος Φλώρος, είναι ουσιαστικά ένας πρακτικός οδηγός των παθολογικών συμπεριφορών που αναπτύσσονται στο Διαδίκτυο αλλά και του τρόπου προφύλαξης των παιδιών από τους γονείς τους από τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης του.

Με δεδομένο μάλιστα ότι οι παθολογικές συμπεριφορές που αναπτύσσονται στο Διαδίκτυο από ενηλίκους και παιδιά έχουν σημαντικές συνέπειες κοινωνικής, επαγγελματικής και ψυχολογικής φύσης, το βιβλίο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο οδηγό γνωριμίας με αυτές τις παθολογικές συμπεριφορές αλλά και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και στήριξης των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την παθολογική χρήση του Διαδικτύου. Μπορεί δε να διαβαστεί τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από γονείς.
Το έργο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει να επιδείξει πλήθος επιτυχών παρεμβάσεων στα κυκλώματα διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας, στον εντοπισμό και την εξάρθρωση κυκλωμάτων ηλεκτρονικής απάτης, καθώς και στην αποτροπή αυτοκτονιών.

Σε μεγάλο ποσοστό οι επιτυχίες της υπηρεσίας οφείλονται στον προγραμματισμό, τη συνέπεια και την μεθοδικότητα του αεικίνητου προϊσταμένου της, του κ. Μανώλη Σφακιανάκη, ο οποίος αν και έχει σπουδάσει ανάλυση και προγραμματισμό υπολογιστών, εξαιτίας του πάθους του για την τήρηση της Δημόσιας Τάξης, εντάχθηκε στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας.
Έτσι, από το 1995 ο κ. Σφακιανάκης προΐσταται μιας από τις πιο κρίσιμες υπηρεσίες για την προστασία του πολίτη, η οποία απαρτίζεται από ογδόντα επίλεκτους αστυνομικούς που εργάζονται νυχθημερόν -χωρίς να καταλαβαίνουν από ωράρια, σαββατοκύριακα και αργίες- ώστε βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στη θέση καθήκοντος που έχουν αναλάβει...
newsbomb.gr

Ο γενναίος του Βορρά


Παραπολιτική

Ο Γιάννης Μπουτάρης ανήκει σε εκείνη την πολύ μικρή κατηγορία των ανθρώπων που μπορούν να ισχυριστούν ότι μέσα στην κρίση κατάφερε να κερδίσει τις περισσότερες μάχες που έδωσε κατά κάθε μορφής συντήρησης.

Το 2010 υποσχέθηκε να απαλλάξει τη Θεσσαλονίκη από το αμαρτωλό τρίγωνο που τότε συγκροτούσαν οι Παπαγεωργόπουλος, Ψωμιάδης και Άνθιμος. Σήμερα, ο Παπαγεωργόπουλος είναι στη φυλακή, ο Ψωμιάδης τη γλίτωσε στο τσακ και ο Άνθιμος συνεργάζεται πια μαζί του άψογα, κάτι που μάλλον κανείς δεν περίμενε.

Όλα αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά και ίσως και κάπως...χιλιοτραγουδισμένα. Μόνο που ο Γιάννης Μπουτάρης προκαλεί συνεχώς νέες αφορμές ανανέωσης του απεριόριστου θαυμασμού μας προς το πρόσωπο του.

Με τις εκλογές να πλησιάζουν κι έχοντας ήδη εξοργίσει με κάθε τρόπο τη μαύρη συντήρηση της πόλης, θα περίμενε κανείς ότι ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης θα επιχειρούσε να εμφανιστεί κάπως πιο ήπιος, πόσο μάλλον όταν προς το παρόν απέναντι του έχει και τον ΣΥΡΙΖΑ -ο οποίος αν επιμείνει στην άρνηση του να τον στηρίξει, μάλλον θα διακωμωδήσει τον όρο «ριζοσπαστική Αριστερά» αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση.

Τι έκανε πριν από μερικές μέρες ο Μπουτάρης; Σε μια πόλη που παράγεται τουλάχιστον μια νέα εθνικιστική θεωρία συνωμοσίας την ημέρα, ο Μπουτάρης αποθέωσε τον George Soros και αξιοποίησε την ευκαιρία για να επιτεθεί με πάθος στην ελληνική οικονομική ελίτ η οποία σφυρίζει αδιάφορα στις νέες ανάγκες που προέκυψαν στην ελληνική κοινωνία μετά την κρίση.

Τι ακολούθησε; Με μια απλή αναζήτηση στο Google θα διαπιστώσετε ότι δεκάδες blogs που ισορροπούν επικίνδυνα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Χρυσής Αυγής καθυβρίζουν τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης και τον παρουσιάζουν περίπου ως...πλασιέ του Soros ο οποίος φυσικά εμφανίζεται ως επίδοξος κατακτητής της χώρας.

Με αυτά και με αυτά, ο Γιάννης Μπουτάρης δείχνει τον δρόμο για οποιονδήποτε θέλει να βγει μπροστά και να εκφράσει κάτι διαφορετικά και γνήσια επαναστατικό. Δεν λογαριάζει το πολιτικό κόστος, δεν ξοδεύει όλο το χρόνου αναζητώντας κάτι που να λειτουργεί μόνο στη θεωρία και κυρίως αξιολογεί ανθρώπους και πολιτικές με βάση την αποτελεσματικότητα τους.

Ένας από τους πιο σπουδαίους πολιτικούς του καιρούς μας μοιάζει να τα καταφέρνει κυρίως γιατί είναι από τους τελευταίους «κανονικούς» ανθρώπους στην Πολιτική.

ΠΡΟΣΟΧΗ : μήν προσπαθήσετε νά συγκρίνετε τόν καθηγητή Καμίνη μέ τούς δικούς μας. Σέρνονται καί εγκεφαλικά...

Καμίνης: Αυτά είναι τα 4 βασικά σημεία της τετραετίας μου


Παραπολιτική
Παραθέτω το σημερινό σχόλιο του δημάρχου της Αθήνας Γιώργου Καμίνη στο Facebook:

Μιλώντας τις προάλλες στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ρωτήθηκα τι αφήνει η "τετραετία Καμίνη" στην πρωτεύουσα. Κατά την άποψή μου, αφήνει κυρίως παρεμβάσεις σε τέσσερα βασικά σημεία.

Πρώτη είναι η εξυγίανση του Δήμου και των οικονομικών του. Ο Δήμος της Αθήνας είναι για τρίτη φορά πλεονασματικός -κι αν το είχε καταφέρει αυτό η χώρα, θα ήμασταν σε πολύ διαφορετική κατάσταση.

Δεύτερο το μεγάλο κοινωνικό έργο που κάνουμε, στηρίζοντας συστηματικά, σε καθημερινή βάση, 20.000 πολίτες.

Τρίτο σημείο η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, των ευρωπαϊκών πόρων -τα 120 εκατομμύρια που φέραμε στην Αθήνα, για έργα υποδομής αλλά και για να δημιουργήσουμε δουλειές στην πόλη, θέσεις εργασίας μέσα από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Τέταρτο σημείο η λειτουργία με απόλυτη διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Οι επίδοξοι αντίπαλοι λογικά θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποδομήσουν τα 4 αυτά σημεία. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι μπορούν.

Απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών ο δημοσιογράφος Κώστας Φιλίνης

Εφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών, πλήρης ημερών, ο δημοσιογράφος Κώστας Φιλίνης, κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ, από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του ΚΚΕ εσωτερικού και ευρωβουλευτής του κόμματος.
Γεννήθηκε το 1921 στην Αθήνα και σπούδασε στη σχολή Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων του Πολυτεχνείου. Φοιτητής ων ακόμη εντάχθηκε στην οργάνωση Αλήθεια και την ΟΚΝΕ, και αναδείχτηκε ηγετικό στέλεχος της ΕΠΟΝ. Φυλακισμένος από το 1955 έως το 1966, συμμετείχε το 1967 στην ίδρυση του ΠΑΜ. Πιάστηκε και πάλι και έμεινε φυλακισμένος έως το 1973.
Την περίοδο 1986-89 διετέλεσε ευρωβουλευτής του ΚΚΕεσ., ενώ συμμετείχε στην ηγεσία της ΕΑΡ και κατόπιν στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στις 18 Ιανουαρίου 1985, ως επιλαχών ευρωβουλευτής του ΚΚΕεσ. αντικατέστησε τον Λεωνίδα Κύρκο στο Ευρωκοινοβούλιο.
Τον Μάιο του 1987, προσχώρησε στην Ελληνική Αριστερά (ΕΑΡ). Έγινε ενεργό μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΕΑΡ με δικαίωμα ψήφου, στις 15 Ιουλίου 1989, με απόφαση της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Στις 4 Σεπτεμβρίου 1989, ορίστηκε μέλος της διευρυμένης (128 μέλη) Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου.
Στις 7 Ιουλίου 1990, εξελέγη μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ελληνικής Αριστεράς με 68 ψήφους.
Στις 30 Ιουνίου 1991, στην Α' Πανελλαδική Συνέλευση του Συνασπισμού, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.
Υπήρξε από τους πρωτεργάτες των θεωρητικών αναζητήσεων της ανανεωτικής Αριστεράς στη χώρα μας. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της «Αυγής» και σταθερός υποστηρικτής της εφημερίδας.
Η πολιτική του κηδεία θα γίνει την Τετάρτη από το Α' Νεκροταφείο. Επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
«Ο Κ. Φιλίνης δεν ήταν απλά μια από τις ηγετικές μορφές της ανανεωτικής αριστεράς ήταν εκείνη η πολιτική προσωπικότητα που συνέβαλε αποφασιστικά στα μεγάλα αποκρυσταλλώματα των θεωρητικών αναζητήσεων και των στρατηγικών στοχεύσεων της. Ήταν αυτός που συνέβαλε στην εμβάθυνση της κριτικής γύρω από τον χαρακτήρα των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού, μίλησε για την πολλαπλότητα των πολιτικών υποκειμένων ενώ ανέδειξε τον ρόλο των κινημάτων κοινωνικής κριτικής ως βασικά στοιχεία της στρατηγικής του δημοκρατικού δρόμου για το σοσιαλισμό» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση για τον θάνατο του Κ. Φιλίνη και σημειώνει: «Με δύο λόγια υπηρέτησε θεωρητικά και πολιτικά την αντίληψη «πως ο σοσιαλισμός ή θα είναι δημοκρατικός ή δεν θα υπάρξει καθόλου». Χωρίς τον Κώστα Φιλίνη η υπόθεση της κομμουνιστικής ανανέωσης θα στερείτο πολλά από τα φυσιογνωμικά και στρατηγικά χαρακτηριστικά της που την ανέδειξαν ως ένα διακριτό ιδεολογικοπολιτικό ρεύμα ..».
«Ιστορική φυσιογνωμία της Ανανεωτικής Αριστεράς» χαρακτηρίζει τον Κ. Φιλίνη η Δημοκρατική Αριστερά. «Ο Κ. Φιλίνης σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε με αυταπάρνηση για τις ιδέες της κοινωνικής δικαιοσύνης, για τις ιδέες του σοσιαλισμού με Δημοκρατία και Ελευθερία. Ως διανοούμενος συνέβαλε αποφασιστικά για τη σύγκλιση της Αριστεράς με τα νέα κοινωνικά κινήματα, με τη διεύρυνση της θεματολογίας των προγραμματικών θέσεων με τα νέα υποκείμενα κοινωνικών αλλαγών. Η συμβολή του θα είναι πάντα επίκαιρη για μια νέα ταυτότητα της αναζήτησης των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στο θάνατο του Κώστα Φιλίνη και αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του θανόντος, σημείωσε τα εξής:
«Ο Κώστας Φιλίνης υπήρξε εμβληματική μορφή της ανανεωτικής αριστεράς, συνδύαζε με υποδειγματικό τρόπο την ευαισθησία και την αποστασιοποίηση του γνήσιου διανοούμενου με την αγωνιστικότητα και την ετοιμότητα ενεργού συμμετοχής του γνήσιου πολιτικού αγωνιστή. Προσωπικότητα που συγκέντρωνε εθνικό σεβασμό, ο Κώστας Φιλίνης έγραψε τη δική του σελίδα στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας».
(από kathimerini.gr)

Με νέο αντάρτικο απειλεί ο Χριστόδουλος Ξηρός

«Θέλουμε δικαιώματα και θα τα κατακτήσουμε με το όπλο στο χέρι»
Επιστολή την οποία υπογράφει ο Χριστόδουλος Ξηρός, ως «ελεύθερο μέλος της 17Ν» δημοσιεύθηκε στο Indymedia.
Σε αυτή, εξαπολύει επίθεση και απειλές κατά των ΜΜΕ και του πολιτικού συστήματος και προειδοποιεί ότι θα «βροντήξει ξανά το αντάρτικο τουφέκι».
Παράλληλα, χαρακτηρίζει προσωπική του επιτυχία το ότι κατάφερε να του χορηγηθεί άδεια, παραπέμποντας στη φράση που είπε ο Τζαβέλας όταν έπεισε τον Αλή Πασά να τον αφήσει ελεύθερο: «Χαίρομαι που εγέλασα έναν δόλιο».
Στην επιστολή – η οποία ξεκινά με τη ρήση «καλύτερα μας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή» και συνοδεύεται από βίντεο - ο Χρ. Ξηρός προβαίνει σε δριμεία επίθεση κατά των ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για «κροκόδειλους» που θα αρχίσουν τις «κλάψες» και θα ζητούν «αίμα στην αρένα».
Η δημοκρατία, σύμφωνα με τον καταζητούμενο «Μανώλη» της 17Ν, έχει πεθάνει προ πολλού και το «εξάμβλωμα» που έχει απομείνει είναι τόσο εξόφθαλμα φασιστικό, που «εξέχουν γύρω του οι αγκύλες της σβάστικας».

Ο Χρ. Ξηρός απευθύνει προειδοποίηση κατά του «κανιβαλισμού» των συγγενών και των αγαπημένων του προσώπων, απειλώντας ότι «τώρα θα λάβετε την απάντηση που σας αξίζει». «Θέλουμε δικαιώματα και θα τα κατακτήσουμε με το όπλο στο χέρι», υποστηρίζει, προσθέτοντας ότι δεν ζητεί χάρη από κανέναν.
Κλείνοντας, αναφέρει ένα κομμάτι από την πολιτική του δήλωση αντί απολογίας στο εφετείο, τον Νοέμβρη του 2006: «Δεν είμαι σε καμιά περίπτωση αυτό που περιγράφετε, σίγουρα όμως είμαι αυτό που φοβάστε».

«Η δήλωση του Χριστόδουλου Ξηρού και η τρομοκρατία, όχι μόνο δεν φοβίζουν το "σύστημα", αλλά διευκολύνουν την τρομολαγνεία και τον κρατικό αυταρχισμό» σχολίασε λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ  Δημήτρης Παπαδημούλης μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter.

Σε σκληρό ύφος κινήθηκε η σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Χριστόδουλος Ξηρός χαρακτηρίζεται αυτόκλητος «υπερασπιστής» των «λαϊκών συμφερόντων», ο οποίος δεν πιστεύει στη δημοκρατία, ενώ παράλληλα αφήνονται αιχμές κατά της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η δράση τέτοιων «τιμωρών», ερήμην των μαζικών αγώνων, έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί στην ενίσχυση της καταστολής, του εκφοβισμού της κοινωνίας και στην αναπαραγωγή ενός φαύλου κύκλου βίας που αξιοποιείται από τις κατεστημένες δυνάμεις για να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες.
«Ήδη κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους, τους προσφέρεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο της εργασίας, να αλλάξουν την ατζάντα για να παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία» αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου τονίζεται ότι «θα διαψευστούν».
Τέτοιου είδους ζητήματα δεν προσφέρονται ούτε για προβοκάτσιες, ούτε για μικροπολιτική εκμετάλλευση, καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 (από naftemporiki.gr)