Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια

Ανθή Δοξιάδη. Κόρη του πρωτοπόρου αρχιτέκτονα και πολεοδόμου, Κωνσταντίνου Δοξιάδη. Μεγάλωσε στην σκιά της αυστηρότητας αλλά και της ευαισθησίας του. Έβρισκε καθημερινά γιασεμιά περασμένα στις βελόνες του πεύκου, που μάζευε ο ίδιος. Ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας την κράτησε καθηλωμένη στο παιδικό της.. κρεββάτι για δύο χρόνια, παρατηρώντας τους μεταξοσκώληκες να υφαίνουν το μετάξι. Τότε έμαθε να αφουγκράζεται τις συζητήσεις των μεγάλων και να σκαλίζει τις ψυχές των ανθρώπων.
Αυτό το ορυχείο την οδήγησε να γίνει παιδοψυχολόγος, επάγγελμα που ασκεί έως και σήμερα. Στα μικρά κείμενα του βιβλίου της «Ρίζες και Φτερά» μπορεί κάθε ένας από εμάς να βρει απαντήσεις για το τι γίνεται με τα παιδιά μας πέραν του «μαμ και νάνι». Μας βοηθά να ακούμε τα παιδιά μας καλύτερα με το «τρίτο» αυτί. Δίνει έμφαση στην βρεφική και παιδική ηλικία γιατί αυτή προετοιμάζει με τον καλύτερο τρόπο την εφηβεία αλλά και την ζωή τους ολόκληρη.
Η Ανθή Δοξιάδη συζητά με τη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου και τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χριστακάκη στην εκπομπή «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» του Δευτέρου Προγράμματος και απαντά σε ερωτήματα γονέων, το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020 από τις 19:00 ώς τις 21:00.
Επιμέλεια-παρουσίαση εκπομπής: Λίνα Νικολακοπούλου, Αλεξάνδρα Χριστακάκη.
Συντονιστείτε στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 & 102,9!
Info:
Σάββατο 14 Μαρτίου 2020, ώρα 19:00-21:00
Εκπομπή: «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια»
Ανθή Δοξιάδη
Live Streaming: webradio.ert.gr/deftero
Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm

Έχω νά σάς πώ μιά ιστορία από πρώτο χέρι...

Στίς σύγχρονες πολιτισμένες χώρες (Αμερική, Αγγλία κλπ.) τό πνεύμα πού επικρατεί στόν Ορθόδοξο κλήρο είναι τελείως διαφορετικό από αυτό πού βλέπουμε -μέ ελάχιστες εξαιρέσεις- στά καθ' ημάς. 
Δέν θά ξεχάσω ένα γεγονός πού μού συνέβει πρίν από πολλά χρόνια, στό Λονδίνο, τίς Άγιες ημέρες τού Πάσχα. 
Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων καί Μεγ. Βρετανίας ήταν, τότε, ο Πάτμιος Αθηναγόρας (Κοκκινάκης). Ένας φωτισμένος ιεράρχης καί απλός άνθρωπος. 
Στόν Επιτάφιο θρήνο η συντριπτική πλειοψηφία του εκκλησιάσματος ήσαν Έλληνες, μόνιμοι κάτοικοι Λονδίνου. Μετά τήν περιφορά τού Επιταφίου καί τήν επιστροφή στήν Aγία Σοφία (Μoscow rd. στό Bayswater) ο Αθηναγόρας θέλησε νά γνωρίσει όσους από τό εκκλησίασμα δέν εγνώριζε.  
Ήμασταν λίγοι, μεταξύ αυτών κι εγώ. Μετά τίς πρώτες συστάσεις, ο Αρχιεπίσκοπος, μέ ρώτησε πού θά φάω μετά τήν Ανάσταση. Όταν τού είπα ότι σκοπεύω νά πάω σέ κάποιο Ελληνικό κέντρο από αυτά τού Λονδίνου μού είπε ότι είμαι προσκεκλημένος στό Αναστάσιμο τραπέζι τής Αρχιεπισκοπής καί ότι θά είναι προσβλητικό νά αρνηθώ τήν Αρχιεπισκοπική πρόσκληση! 
Ντράπηκα νά πώ όχι καί πήγα χωρίς νά γνωρίζω κανέναν εκτός από ένα συμμαθητή καταγόμενο από τήν Αίγινα πού είχε γίνει, πρόσφατα, διάκος καί προοριζόταν γιά παπάς, κάπου, στήν Αγγλία.
Στό τραπέζι πού ήταν πλούσιο μέ όλα τά καλά καί τίς παραδοσιακές νοστιμιές τού Αναστάσιμου τραπεζιού (συνοδευόμενα μέ άφθονο εκλεκτό κρασί) παραβρέθηκαν καμιά δεκαριά ιερωμένοι καί καμιά τριανταριά λαϊκοί -άντρες-γυναίκες- κυρίως από τό committee. 
Μετά τό φαγοπότι ακολούθησε τραγούδι καί χορός μέ ελληνικά ελαφρά τραγούδια τής εποχής : 
τού Χατζηδάκι (κάπου υπάρχει η αγάπη μου, τά παιδιά τού Πειραιά κλπ.), 
τού Θεοδωράκη (Στρώσε τό στρώμα σου γιά δυό, Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ κ.ά.),
καθώς καί πολλών άλλων σύγχρονων, τής εποχής, συνθετών. 

Όμως τό "κλού τής βραδιάς"... 
Αυτό πού θά μού μείνει αξέχαστο όσα χρόνια κι άν περάσουν...
{Κάτι πού άν δέν τό έβλεπα δέν θά τό πίστευα ότι συμβαίνει -εντός τής γενικότερης καλιεργούμενης σοβαροφάνειας- από τούς κατά καιρούς "θρησκευτικούς ταγούς", τού τότε καί τού τώρα...}
...είναι ότι όλο αυτό τό κέφι, ο χορός καί τό τραγούδι... 
...γινόταν μέ τούς ήχους πού έβγαζε ένα πιάνο εγκατεστημένο στήν αίθουσα... 
...στό οποίο έπαιζε -επί ώρες- μέ καταπληκτική δεξιοτεχνία ένας βιρτουόζος  πιανίστας πού είχε μαγέψει τ' αυτιά όλων μας : 
Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων καί Μεγ. Βρετανίας Αθηναγόρας!...

-Έχετε δεί εδώ τέτοια;
-Όχι!!!...
-...Έ, άσε νά ψάχνουν γιατί έχει λακίσει ο κόσμος από τίς εκκλησίες... 

Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης

Αρχιεπισκόπος Αμερικής : ‘‘...πρέπει να επαγρυπνούμε, μήπως οι εκκλησίες μας γίνουν σημεία μετάδοσης της νόσου...’’

Η εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής:
«Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί γνωρίζουμε ότι ο Θεός χρησιμοποιεί υλικά μέσα για να επικοινωνήσει σε μας τις ευλογίες και την παρουσία Του. Η γεμάτη χάρη παρουσία των εικόνων, των λειψάνων, του Αγιασμού, των σταυρών, αντικειμένων (όπως τα λουλούδια) και ακόμη και ο ασπασμός του χεριού ενός ιερέα, μεταφέρουν στον πιστό τη χάρη και την ενέργεια του Θεού. Τα ίδια υλικά στοιχεία που μπορούν να μεταφέρουν τις ευλογίες του Θεού υπόκεινται επίσης στην πεπτωκία φύση του πεπτωκότος κόσμου. Η επιστήμη και η λογική που μας έδωσε ο Θεός απαιτούν να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας από την εξάπλωση του Covid-19 και κάθε άλλης ασθένειας.
Σε μια κρίση σαν κι αυτή, πρέπει να επαγρυπνούμε ως Κοινότητα, μήπως οι εκκλησίες μας γίνουν σημεία μετάδοσης της νόσου. Τα άχραντα μυστήρια, η Θεία Ευχαριστία, δεν είναι απλά ένα υλικό στοιχείο αλλά αυτό τούτο το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Ως εκ τούτου, συμβουλεύουμε αυτούς που αισθάνονται σωματικά άσχημα να απέχουν από τις λειτουργικές συγκεντρώσεις μέχρι να είναι σίγουροι για τη διάγνωσή τους. Λαμβάνοντας των βασικά βήματα ευεξίας όπως συνιστάται από τις Υγειονομικές Αρχές, δεν είναι μόνο λογική, αλλά συνετή και κατανοητή από τους άλλους. Στην πραγματικότητα, είναι μια πράξη αγάπης.
Οι κληρικοί και οι λαϊκοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις καλύτερες  πρακτικές όπως σχολαστικό και λεπτομερές πλύσιμο των χεριών και συχνό καθαρισμό του λειτουργικού χώρου και των αντικειμένων (π.χ. σταυροί, εικόνες κ.λπ.).
Εκείνοι που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (οι ηλικιωμένοι σε κίνδυνο, αυτοί με κατασταλμένο αυτοάνοσο σύστημα και όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες) θα πρέπει να προστατεύουν τον εαυτό τους αποφεύγοντας την συμμετοχή τους σε Ιερές Ακολουθίες κατά τη διάρκεια της κρίσης. Επίσης, όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό να αποφεύγουν να έρχονται Ιερές Ακολουθίες για περίοδο δεκατεσσάρων ημερών (χρονικό διάστημα επώασης του ιού). Χάρη στα επιτεύγματα της τεχνολογίας, ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί πλήρως από τις ακόλουθες υπηρεσίες στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο και οι κληρικοί μπορούν να τους επισκεφθούν στο σπίτι για να τους προσφέρουν τα Μυστήρια. Επιπλέον, κανένας δεν πρέπει να επικριθεί γιατί επέλεξε να απέχει για λίγο από τη συμμετοχή τους στις παραδοσιακές λειτουργικές πρακτικές της Αγίας Εκκλησίας μας.
Αυτά τα μέτρα δεν αλλάζουν τις παραδόσεις της Εκκλησίας, αλλά είναι μάλλον προσωρινή προφύλαξη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κρίσης. Πρέπει να ενισχύσουμε ο ένας τον άλλον.

από : ethnos.gr

Μάστιγα γιά τήν αγορά ο κορωνοϊός...

σκίτσο: Νίκος Τριανταφύλλου
από ; efsyn.gr