Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Ο Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ (Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ) γιά τή βασική αιτία τής πυρκαϊάς στό Μάτι

Κορυφαίος καθηγητής: Ποια ήταν η βασική αιτία της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι
Κορυφαίος καθηγητής: Ποια ήταν η βασική αιτία της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι
Τι λέει ο καθηγητής «Οικολογίας των Πυρκαγιών» Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ
                                                                ***
Πρόκειται για τον κορυφαίο, παγκοσμίως, καθηγητή σε θέματα πυρκαγιών και κλιματικής αλλαγής, έρχεται δε, στην Ελλάδα από το 1985, ως εκ τούτου είναι άριστος γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας. Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εντόπισε τον Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, καθηγητή «Οικολογίας των Πυρκαγιών» στο φημισμένο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, μοναδικό στην Ευρώπη καθηγητή στον τομέα αυτό και επικεφαλής του «Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών» (Global Fire Monitoring Center - GFMC) του ΟΗΕ.
Η βασική αιτία της φονικής και καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι ήταν...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : Κοινή επιστολή Δημάρχων Μυκόνου καί Σαντορίνης στόν Πρωθυπουργό

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                                          


 ΔΗΜΟΣ   ΜΥΚΟΝΟΥ
 
C:\Users\DTzanos\Downloads\image001 (2).jpg
 ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ
ΚΟΙΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΜΥΚΟΝΟΥ & ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 
Οι Δήμαρχοι Σαντορίνης και Μυκόνου κ.κ. Ζώρζος κα Κουκάς αντιστοίχως, ανέλαβαν πρωτοβουλία και απέστειλαν κατεπείγουσα επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης των σωμάτων ασφαλείας εν μέσω τουριστικής περιόδου και των συνεπειών αυτής.
Οι κύριοι Ζώρζος και Κουκάς απευθύνονται προς τον κ. Τσίπρα, προκειμένου να παρέμβει άμεσα και καταλυτικά, δίνοντας ουσιαστική λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει τις τοπικές κοινωνίες της Σαντορίνης και της Μυκόνου εδώ και χρόνια, ιδίως δε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οπότε και ο πληθυσμός των νησιών υπερδεκαπλασιάζεται!
Με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων παραβατικότητας και οργανωμένου εγκλήματος στους δυο αυτούς κορυφαίους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, κρίνεται ως επιτακτική η ανάγκη σημαντικής ενίσχυσης της υφιστάμενης δύναμης των σωμάτων ασφαλείας.
Στην επιστολή των δυο Δημάρχων προς τον Πρωθυπουργό, γίνεται εκτενής αναφορά τόσο στα συνήθη κρούσματα παραβατικότητας όσο και στα αίτια που συνδράμουν στην αύξησή τους.
Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή των κ.κ. Κουκά και Ζώρζου προς τον κ. Τσίπρα, η οποία επισυνάπτεται.
Μύκονος, 03-08-2018 
                                                                                                                   ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
(Ακολουθεί η επιστολή)

Τό σκίτσο γιά τά ...αυθαίρετα

                                                          ...Του Κώστα Γρηγοριάδη
03.08.2018
από τήν: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Τρείς μέρες κράτησε τό θάμα...

Υποκρισία
Η Νέα Δημοκρατία κράτησε μια σχεδόν υπεύθυνη στάση για τρεις μόλις μέρες. Οσο κράτησε το εθνικό πένθος για την τραγωδία στο Μάτι. Με το πέρας του τριημέρου η υπευθυνότητα πήγε περίπατο μπροστά στο διακύβευμα της εξουσίας.
Ο,τι δεν κατάφερε με την οικονομία, με το Μακεδονικό και με την καθημερινότητα του πολίτη, προσπαθεί να το πετύχει τώρα πάνω από τους 85 νεκρούς
της Ανατολικής Αττικής. Κουτοπόνηρα.
Ενεργοποιώντας τους άριστους των φαλκιδευμένων ειδήσεων που κάνουν τη βρόμικη δουλειά από τη μια και συντηρώντας το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, του επόμενου «σοβαρού» ηγέτη από την άλλη.
Του ανθρώπου που βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων, που έχει σχέδιο -αν και δεν το είδαμε ποτέ, εκείνου που, όπως ειπώθηκε χθες από την κ. Σπυράκη, ζητούσε το γκρέμισμα των αυθαιρέτων εδώ και μια δεκαετία!
Κανένα αυθαίρετο όμως δεν έπεσε επί των ημερών του. Ισως γιατί η φωνή του κ. Μητσοτάκη δεν ακούστηκε από τις κυβερνήσεις Καραμανλή και Σαμαρά οι οποίες συντήρησαν το διαχρονικό έγκλημα της αυθαιρεσίας. Ισως πάλι να κατάλαβαν ότι δεν τα εννοούσε αυτά που έλεγε, γεγονός καθόλου απίθανο...

Ο ...κόμπος!

Μια Παρασκευή απόγευμα
Μια Παρασκευή με καύσωνα και μαζική φυγή των αυγουστιάτικων αδειούχων, μια Παρασκευή απόγευμα που τα σαββατοκυριακάτικα φύλα έχουν πάρει την άγουσα για το τυπογραφείο, μία κυβέρνηση που δαπανά για το Επικοινωνιακό όση φαιά ουσία δεν δαπανά συνολικά για όλα τα υπόλοιπα, "έκανε δεκτή" την παραίτηση του Τόσκα.
Δεν θυμάμαι άλλη φορά τέτοιο κόμπο,.. μια κυβέρνηση που αδυνατεί να κυβερνήσει να έχει απέναντι μια αντιπολίτευση που αδυνατεί να εκλεγεί.

- από το fb του Σπύρου Δερβενιώτη

Τό επίκαιρο σκίτσο...

Γύπες...
                                                               ...Του Mιχάλη Κουντούρη
από τήν: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Μετά τήν Ίμπιζα πού περιόρισε τό Airbnb, τό Ντουμπρόβνικ περιορίζει τίς αφίξεις...!

Περιορίζουν τους τουρίστες για να σώσουν την πόλη τους...
Περιορίζουν τον αριθμό των τουριστών που δέχονται στην πόλη οι αρχές του Ντουμπρόβνικ στην Κροατία, για να την προστατέψουν από τις ορδές που κατακλύζουν την πόλη, που είναι μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σύμφωνα με με την UNESCO, η πόλη κινδυνεύει από τα πλήθη που καταβαίνουν καθημερινά από τα κρουαζιερόπλοια που δένουν στο λιμάνι της.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου του 2018 το Ντουμπρόβνικ, μια πόλη με ιστορία 800 ετών, επισκέφθηκαν 280.000 τουρίστες από συνολικά 188 κρουαζιερόπλοια, ενώ το 2017 οι τουρίστες ξεπέρασαν τις 749.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ειδικού τουριστικού πόρταλ Cruise Critic, το Ντουμπρόβνικ έχει χαρακτηριστεί ο καλύτερος τουριστικός προορισμός για το 2017 και 2018, ενώ πολύ πίσω βρίσκονται το Κοτόρ στο Μαυροβούνιο, η Βενετία, η Σαντορίνη και η Ρόδος...

"Κτήμα κοινόχρηστον" ο ...αιγιαλός. Όμως...

Το καλύτερο «οικόπεδο»...
Χαρακτηρίζεται «κτήμα κοινόχρηστον» με τον νόμο 2344/1940, αλλά φαίνεται πως ορισμένοι έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους άλλους, αφού οι διατάξεις του επέτρεψαν να κατασκευαστούν πάνω από 250.000 οικοδομές, στην κυριολεξία πάνω στο κύμα. Μόνον στην Αττική υπάρχουν 720 τελεσίδικες αποφάσεις για αυθαίρετα κτίσματα στη ζώνη του αιγιαλού.

Από το 2015 έχουν γίνει 35 κατεδαφίσεις σε Πειραιά, Αρτέμιδα, Λαύριο, Αίγινα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Εχουν υπογραφεί άλλα 814 πρωτόκολλα, από τα οποία τα 580 αφορούν αυθαίρετα που βρίσκονται στις ακτές στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και των νησιών, 147 στην Ανατολική Αττική και τα υπόλοιπα στη Δυτική Αττική. Για να μπουν μπουλντόζες θα περάσουν χρόνια, χάρη στα ένδικα μέτρα στα οποία καταφεύγουν οι θιγόμενοι, παρ’όλο που ο νόμος προβλέπει ότι τα αυθαίρετα στη ζώνη του αιγιαλού κατεδαφίζονται μέσα σε 30 ημέρες από τον εντοπισμό τους!

Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ξενοδοχειακές μονάδες, κέντρα διασκέδασης και βίλες επωνύμων που, κατά κανόνα, χτίστηκαν με άδεια που, άγνωστο πώς, κατάφεραν να πάρουν ενώ έχουν οικειοποιηθεί δημόσια γη! Υπάρχουν και αυθαίρετα, ενώ σε όλα έχουν γίνει πολεοδομικές υπερβάσεις και κυρίως εγκαταστάσεις που οδηγούν στις παραλίες. Αλλωστε η μοναδικής ομορφιάς ακτογραμμή των 15.000 χλμ. είναι που έκανε την Ελλάδα το καλύτερο «οικόπεδο»...