Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Η πιο καθησυχαστική κουβέντα των ημερών...

Ψώνισα για τον παππού και τη γιαγιά...
Tην πιο καθησυχαστική κουβέντα των ημερών την ακουσα πριν απο λίγο στην Ομόνοια που ψάρευα γκραφίτι όπου μίλαγε μια κυριούλα στο κινητό κι έλεγε:
"Ψώνισα για τον παππού και τη γιαγιά. Πήρα έναν μπερέ για τον παππού και μια μπλούζα για τη γιαγιά. Θα τους τα δώσω αύριο."

Την άκουσα και κάπως πήρα μια ανάσα.
Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα αυτές οι μικρές κοινοτοπίες των γιορτών.. ανανεώνουν την πίστη μου στην ανθρωπότητα!

- από το fb του Χρήστου Ξανθάκη

Ο υπηρέτης δύο αφεντάδων είναι έργο τού Κάρλο Γκολντόνι...

 ...τού είδους: Κομέντια ντελ άρτε
                                                                      ***

Ο διττός ρόλος Στουρνάρα...
Η σύγκρουση της κυβέρνησης με τον κεντρικό τραπεζίτη Στουρνάρα δεν είναι κάτι καινούριο όμως οι τελευταίες του εκτιμήσεις για την ανάγκη προσφυγής σε προληπτική γραμμή στήριξης μετά το τέλος του μνημονίου αμφισβητούν ευθέως το αφήγημα της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο στις αγορές χωρίς επιτροπεία.

Η εισαγωγή του Προέδρου της ΤτΕ στην ετήσια έκθεση, σε αναντιστοιχία με το περιεχόμενό της, καθώς και άλλες δηλώσεις, συντηρούν μια κινδυνολογία, ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές, λίγο πριν από δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές ή συζητήσεις για το χρέος. Υπερβαίνουν τον τεχνοκρατικό ρόλο των προσώπων με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις παρεμβάσεις Στουρνάρα και ναρκοθετούν την εθνική στρατηγική που καθορίζει η εκλεγμένη κυβέρνηση

Ο Γιάννης Στουρνάρας μοιάζει να λειτουργεί ακόμη ως υπουργός του Σαμαρά και όχι ως κεντρικός τραπεζίτης ενώ δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες του ίδιου και της πολιτικής τάξης που εκπροσωπεί, να διαδραματίσει ένα ρόλο αντίστοιχο με αυτό του Παπαδήμου ως «χρυσή εφεδρεία» της, παρότι στερείται πολιτικής νομιμοποίησης.

Για την κυβέρνηση μοιάζει να είναι ένα ακόμη πρόβλημα αλλά παραμένει τυπικά διορισμένος επι θητεία από την ΕΚΤ και θεωρητικά ισχυρός, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι δεν τον έχουν πλήξει ακόμη ούτε η διαφωνία της κυβέρνησης, ούτε οι αποκαλύψεις για τη σύζυγό του και το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως συνέβη με άλλους.

Από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχουν ήπιες προσεγγίσεις  αλλά και σκληρές αντιδράσεις με πολύ δηκτικές δηλώσεις για το Γιάννη Στουρνάρα, όπως από το Μαξίμου. Δεν μπορεί κάποιος να πει με ασφάλεια αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι συσχετισμοί ευνοούν την αποδόμησή του ή αν οι υποστηρικτές του παραμένουν οι ίδιο σε αριθμό και ισχύ με το παρελθόν ώστε να αισθάνεται τόσο δυνατός. Πάντως στην άλλη πλευρά - όχι αυτή των υποστηρικτών - ... διαρκώς αυξάνονται...

tvxs.gr 

Σημείωση : Ο υπέρτιτλος τού άρθρου γράφτηκε από τή "Νέα Μύκονο"

To 2018 θα σημάνει μια καινούρια αρχή...

Όλα δείχνουν ότι το νέο έτος θα σημάνει μια καινούρια αρχή...
Η χώρα αποχαιρετάει μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης 10 ετών και εισέρχεται σταδιακά σε ρυθμούς κανονικότητας.
Η εμπιστοσύνη στο
παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας ανακτάται και οι αγορές δείχνουν έμπρακτα πλέον, ότι είναι πρόθυμες να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Η ραγδαία πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε επίπεδα δανεισμού του 2006, αποτελεί άλλωστε τρανή απόδειξη, ότι οι ανισορροπίες του παρελθόντος, οι οποίες μας  οδήγησαν στον αποκλεισμό από τις αγορές, έχουν αντιμετωπισθεί.
Το διεθνές περιβάλλον και κυρίως οι εξελίξεις στην Ευρώπη, φαίνεται να λειτουργούν ενισχυτικά στην προσπάθεια της χώρας. Οι προβλέψεις για ανάπτυξη 2,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2018, αλλά και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές σχετικά με τη διαδικασία εμβάθυνσης της Ένωσης, τόσο με τις προτάσεις Μακρόν, όσο και με τις τοποθετήσεις του Μάρτιν Σούλτς περί Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης μέχρι το 2025, θα έχουν, χωρίς αμφιβολία, και θετικό αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας τα επόμενα χρόνια.
Ε
ξάλλου, σημαντική συμβολή στην εδραίωση διατηρήσιμης ανάπτυξης θα αποτελέσει και η σταδιακή εφαρμογή στην πράξη των αποφάσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση Κεφαλαιαγορών, στόχος της οποίας είναι μια ορθολογικότερη κατανομή των κεφαλαίων τόσο σε επίπεδο χωρών, όσο και στην κατεύθυνση ευνοϊκότερων συνθηκών χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Μία νέα κατάσταση επίσης διαμορφώνεται με την ενσωμάτωση και εφαρμογή της MiFID II, της νέας βίβλου των κεφαλαιαγορών, η οποία αλλάζει το περιβάλλον λειτουργίας τους στην Ευρώπη.
Οι αλλαγές που επιφέρει επηρεάζουν κάθε εταιρεία που εμπλέκεται σε επενδυτικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων είναι οι επιχειρήσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, οι τόποι διαπραγμάτευσης, οι διαχειριστές επενδύσεων, οι επενδυτικοί σύμβουλοι και οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες αναφοράς δεδομένων.
Η αναθεώρηση και ο εμπλουτισμός της νομοθεσίας σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των κεφαλαιαγορών κατέστη αναγκαίος μετά από τις τεράστιες αλλαγές που σημειώθηκαν στις χρηματοπιστωτικές αγορές τα τελευταία χρόνια. Η εμφάνιση νέων αγορών διαπραγμάτευσης και νέων προϊόντων καθώς και τεχνολογικές εξελίξεις, όπως οι διαπραγματεύσεις υψηλής συχνότητας, είναι μερικές από αυτές.
 
Οι βασικότερες βελτιώσεις που συνθέτουν τη νέα πραγματικότητα είναι οι εξής:

Αιθαλομίχλη σκέπασε την Αθήνα...

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα τα Χριστούγεννα...


Αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα το βράδυ των Χριστουγέννων στην Αθήνα λόγω της αιθαλομίχλης. Ο καπνός από τα τζάκια που έκαιγαν σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες δημιούργησε ένα μεγάλο «νέφος» πάνω από την Αθήνα.

Η κατάσταση αυτή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη κυρίως για τους ηλικιωμένους, τα μικρά παιδιά και τις ευπαθείς ομάδες, καθώς προκάλεσε έντονη δυσφορία.

Σύμφωνα με το meteo.gr η κατάσταση ήταν παρόμοια και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας ενώ αντίστοιχη αναμένεται να είναι η εικόνα και σήμερα το βράδυ.

Αν και οι μετρήσεις για την χθεσινοβραδινή ρύπανση δεν έχουν αναρτηθεί ακόμα στο ypeka.gr, οι ειδικοί εκτιμούν πως επρόκειτο για μια από τις «χειρότερες» βραδιές.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, «η Αιθαλομίχλη είναι το είδος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παρουσιάζεται όταν έχουμε υψηλή συγκέντρωση ρύπων, όπως αιωρουμένων σωματιδίων (κυρίως αιθάλης), διοξειδίου του θείου, μονοξειδίου του άνθρακα σε συνδυασμό με σχετικά χαμηλή θερμοκρασία και μεγάλη σχετική υγρασία. Στην αγγλική γλώσσα ο όρος είναι SMOG (σύνθετη λέξη που προέρχεται από SMOke και foG).

Όταν σε μια περιοχή υπάρχουν αυξημένες εκπομπές αιωρουμένων σωματιδίων σε συνδυασμό με μετεωρολογικές και τοπογραφικές συνθήκες που εμποδίζουν τη φυσική διάχυση της ρύπανσης, τότε οι ρύποι εγκλωβίζονται στην περιοχή με αποτέλεσμα την αύξηση των συγκεντρώσεων ρύπων και τη δημιουργία αιθαλομίχλης.

Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι μικρά τεμάχια ύλης σε στερεή ή υγρή φάση, που μπορούν να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τέτοια σωματίδια είναι η σκόνη, η αιθάλη (καπνός), διάφορα μέταλλα κλπ. Σαν αιθάλη (καπνός) αναφέρονται τα μικρά σωματίδια τα οποία προέρχονται από ατελείς καύσεις, είναι μαύρου χρώματος και αποτελούνται κυρίως από άνθρακα.
Οι κυριότερες ανθρωπογενείς πηγές εκπομπής αιωρουμένων σωματιδίων είναι οι κάθε είδους καύσεις (για παραγωγή ενέργειας, για θέρμανση κλπ) οι διάφορες βιομηχανικές δραστηριότητες, η κυκλοφορία οχημάτων και κάθε είδους μεταφορικών μέσων»...

topontiki.gr