Η ιδέα που εξετάζεται τελευταία στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη είναι, εφόσον υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα τον Δεκέμβριο, αυτή να κατατεθεί προς έγκριση στη Βουλή με...
πλειοψηφία 3/5, 180 ψήφων, ώστε να μεταφερθεί νωρίτερα η ώρα της κρίσης για τους βουλευτές και να τεθεί ως δίλημμα η χρηματοδότηση της χώρας.
Είναι μια παραλλαγή της εισήγησης που είχε γίνει στον Γ. Παπανδρέου για το πρώτο μνημόνιο, προκειμένου να πιεστεί η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση τότε, και κάποιοι θεωρούν ότι αν είχε συμβεί αυτό, τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά.
Σε μια τέτοια περίπτωση, αν δεν βρεθούν τα 180 «ναι», εκλογές θα γίνουν τον Ιανουάριο, ενώ η εκλογή προέδρου θα γίνει τον Φεβρουάριο, όταν δηλαδή θα έχει αναδειχθεί νέα κυβέρνηση που θα πρέπει να προτείνει πρόσωπο το οποίο θα εξασφαλίσει πλειοψηφία 180 στην τρίτη ψηφοφορία. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικής αλλαγής του εκλογικού νόμου, για να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ώστε οι δεύτερες εκλογές, όποτε γίνουν με άλλους όρους και πάντως να μη βγάζουν με τίποτα μονοκομματική κυβέρνηση. Βέβαια, όλα αυτά τα σενάρια έχουν πολιτικό κόστος και αρκετούς αστάθμητους παράγοντες. Οπωσδήποτε δημιουργούν την εντύπωση μιας κυβέρνηση που αγκιστρώνεται με κάθε τρόπο στην εξουσία και δεν θέλει να αφήσει μια αναπόφευκτη πολιτική αλλαγή να συμβεί.
Για την ώρα η κυβέρνηση μετρά τις ζημιές από τις παλινωδίες με τον ΕΝΦΙΑ και ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης έχει γίνει στόχος των βουλευτών της συμπολίτευσης που δεν έχουν ησυχάσει ακόμη και μετά την μεταφορά αρμοδιοτήτων του στον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη, που κρίθηκε επιτυχημένος για αδιευκρίνιστους λόγους. Η παραίτηση του βουλευτή Α. Ψυχάρη αποσιωπάται και αποδραματοποιείται αλλά το χθεσινό πρωτοσέλιδο του κυριακάτικου Βήματος σχολιάστηκε πολύ στο παρασκήνιο ως ένδειξη ότι ο ΔΟΛ εγκαταλείπει την κυβέρνηση διαπιστώνοντας το τέλος μιας εποχής. Μεγαλύτερη σημασία από τα παιχνίδια του Συγκροτήματος έχουν εκείνα των πιστωτών που φανερά εγκαταλείπουν την κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τα πολιτικά της προβλήματα, πόσο μάλλον για τα κοινωνικά αδιέξοδα και την ανθρωπιστική κρίση.
tvxs.gr