Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Γνωστικό ερέθισμα η δεύτερη γλώσσα


ΕΠΙΣΤΗΜΗ
 ΛΟΝΔΙΝΟ. Η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας διευρύνει τις δυνατότητες του εγκεφάλου. Αυτό έχει αποδειχθεί από αλλεπάλληλες επιστημονικές έρευνες, μία νέα μελέτη όμως αφήνει να εννοηθεί ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία. Η έρευνα της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών επισημαίνει ότι όσοι άρχισαν να μαθαίνουν αγγλικά στην ηλικία των δέκα ετών και να έχουν καθημερινή τριβή με τη γλώσσα παρουσίασαν βελτιώσεις στη λευκή ουσία του εγκεφάλου σε σύγκριση με εκείνους που μιλούσαν μόνο αγγλικά και δεν έμαθαν μια δεύτερη γλώσσα. Τα ευρήματα απηχούν τις παρατηρήσεις παλαιότερων ερευνών, που εντόπισαν αυτές τις βελτιώσεις σε ανθρώπους οι οποίοι έμαθαν μια δεύτερη γλώσσα σε πολύ μικρότερη ηλικία.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις τομογραφίες εγκεφάλων 20 ατόμων, στην ηλικία των 30, οι οποίοι είχαν ζήσει στη Βρετανία επί τουλάχιστον 13 μήνες. Ολοι τους ξεκίνησαν να μαθαίνουν αγγλικά ως δεύτερη γλώσσα σε ηλικία περίπου 10 ετών. Οι τομογραφίες τους, στη συνέχεια, έγιναν αντικείμενο σύγκρισης με αυτές 25 άλλων ανθρώπων, αντίστοιχης ηλικίας, που μιλούσαν μόνο αγγλικά.

«Η καθημερινή χρήση παραπάνω της μιας γλώσσας δρα σαν ένα γνωστικό ερέθισμα, το οποίο ευεργετεί τις δομές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις γλωσσικές δεξιότητες», εξήγησε ο επικεφαλής της σχετικής έρευνας Χρήστος Πλιάτσικας, της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κεντ, ενώ συμπλήρωσε: «Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο διατηρείται η ακεραιότητα των δομών αυτών και προστατεύονται από την αποσύνθεση που προκαλεί η τρίτη ηλικία».
kathimerini.gr

Σκίτσο του Ηλία Μακρή

Moody's: «Μη πιθανή» η εξόδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Moodys: «Μη πιθανή» η εξόδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη Πηγή: AP 

Η πρόσφατη πολιτική αναταραχή και οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα έχουν αυξήσει τον κίνδυνο μίας εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's Investor Service.

«Ωστόσο, η πιθανότητα ενός Grexit είναι ακόμα χαμηλότερη από ότι κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης το 2012 και παραμένει σχετικά μη πιθανή», σημειώνει ο οίκος.

Η έκθεση αναφέρει ότι αυτός ο αυξημένος κίνδυνος θα μπορούσε να έχει αρνητικές πιστωτικές συνέπειες (credit negative implications) για άλλες χώρες της ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι μετάδοσης της κρίσης είναι σημαντικά χαμηλότεροι σε σχέση με την κορύφωση της κρίσης.

«Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί υπέρ του ευρώ, έχει επίσης σηματοδοτήσει ότι μπορεί να ζητήσει διαγραφή του χρέους από τους εταίρους της Ελλάδας στην ευρωζώνη» σημειώνει ο Moody's, προσθέτοντας: «Οι άλλες χώρες της ευρωζώνης πιθανόν θα απορρίψουν ένα τέτοιο αίτημα, εν μέρει επειδή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίστοιχες απαιτήσεις από άλλες υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης».

«Κάθε έξοδος από το κοινό νόμισμα θα ήταν μία καθοριστική στιγμή για το ευρώ: Θα έδειχνε ότι η ευρωζώνη μπορεί να διασπασθεί και ότι δεν είναι αμετάκλητη» δήλωσε ο Κόλιν Έλις, συντάκτης της έκθεσης και υπεύθυνος πιστοληπτικών αξιολογήσεων του Moody's για τις χώρες της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

«Ωστόσο, αν και ένα Grexit σήμερα θα πυροδοτούσε πιθανόν νέα ύφεση στην υπόλοιπη ευρωζώνη, η πιστωτική επίπτωση μπορεί να είναι λιγότερο έντονη σε σχέση με το 2013, επειδή ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης από μία έξοδο της Ελλάδας έχει μειωθεί σημαντικά και επειδή οι πολιτικοί έχουν σήμερα ισχυρότερα μέσα για να περιορίσουν τη ζημιά από ένα τέτοιο γεγονός».

Το φάσμα των παραγόντων που θα περιόριζαν την πιστωτική επίπτωση ενός Grexit σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβάνει τις ασθενέστερες διασυνοριακές διασυνδέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, τη σημαντική μείωση των θέσεων ευρωπαϊκών τραπεζών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες τις έχουν καταστήσει πιο ανθεκτικές, τις μειώσεις των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των ελλειμμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τους και τα ισχυρότερα δίχτυα ασφαλείας που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

«Ωστόσο, ακόμα και με τα μέσα αυτά, ένα Grexit θα πυροδοτούσε μεγάλες εντάσεις στις αγορές και μία νέα ύφεση στην ευρωζώνη» προσθέτει ο Έλις.

«Αν και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα ισχυρότερα μέσα που έχουν για να περιορίσουν τη μετάδοση της κρίσης από ένα Grexit βραχυπρόθεσμα, θα αντιμετώπιζαν και άλλες δυσκολίες μεσοπρόθεσμα. Και άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν ακόμα υψηλά βάρη χρέους και ποσοστά ανεργίας και αντιμετωπίζουν μετωπικούς ανέμους από τις ασθενείς οικονομικές προοπτικές και τους κινδύνους αποπληθωρισμούs», σημειώνει.

Αντίστροφα, στην περίπτωση μίας εξόδου της Ελλάδας, η οικονομία της θα υφίστατο πιθανόν μεγάλη οικονομική ζημιά βραχυπρόθεσμα, πριν η πιθανή υποτίμηση του όποιου νέου ελληνικού νομίσματος θα βοηθούσε στην προσαρμογή των ανισορροπιών της στη συνέχεια. «Μακροπρόθεσμα, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα μετά από μία έξοδο θα μπορούσε να είναι υψηλότερη από αυτή των άλλων χωρών της ευρωζώνης - το οποίο, με τη σειρά του θα μπορούσε να προκαλέσει συζητήσεις γύρω από την έξοδο άλλων χωρών από το ευρώ» προσθέτει ο Ελις.
tanea.gr

Τσίπρας: «Λάθος αντίληψη ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πληρώνονται φόροι»

Μέσω Twitter απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας
Τσίπρας: «Λάθος αντίληψη ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πληρώνονται φόροι»
Τις βασικές προτεραιότητες του κόμματός του ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας, το βράδυ της Τετάρτης, σε ερωτήσεις χρηστών του Twitter.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, είπε «όχι» στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών και στην υπερφορολόγηση και υπέρ ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος.

Δεσμεύτηκε ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει» και, με αφορμή την επίσκεψη του Μαριάνο Ραχόι στην Αθήνα, σημείωσε ότι «η Δεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας έχει χρεοκοπήσει πολιτικά με τους πλειστηριασμούς».

Ερωτηθείς αν έχει στόχο να καταργήσει τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι έχει στόχο να τον μειώσει, αλλά δεν μπορεί να τον καταργήσει.

«Είναι λανθασμένο να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι με το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση οι πολίτες δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρους» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι το κόμμα του και ο ίδιος θέλουν αναδιανομή και φορολόγηση του πλούτου.

Με το «δεν πληρώνω καθόλου φόρους» δεν θα μπορεί το κράτος να σταθεί τα πόδια τους, πρόσθεσε. Χωρίς φόρους δεν χρηματοδοτούνται οι κοινωνικές δομές, συμπλήρωσε.

Στο θέμα της αντιμετώπισης της διαφθοράς, ο κ. Τσίπρας μίλησε για ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα τεθούν υπό την εποπτεία του ίδιου του πρωθυπουργού με κατάλληλη διοικητική δομή εντός της κυβέρνησης.

Η τιμωρία είναι σημαντική, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «το θέμα είναι να σταματήσει το "πάρτι"». Ο ίδιος είπε ότι έχει την πολιτική βούληση για τον έλεγχο στις λίστες, καθώς και την πολιτική βούληση να συγκρουστεί.

«Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι η σημαντικότερη προτεραιότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο δημόσιο τομέα...

Διεθνής Τύπος: Νίκη ΣΥΡΙΖΑ, εφικτό το κούρεμα, ανέφικτο το Grexit...


undefinedΚόντρα στην κινδυνολογία της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο grexit, μετά από εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ολοένα και πληθαίνουν τα...
δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, τόσο σε επίπεδο δημοσιογραφικής ανάλυσης, όσο και σε επίπεδο δηλώσεων κορυφαίων στελεχών της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, που ξεκαθαρίζουν ότι δεν "βλέπουν" κανέναν τέτοιον κίνδυνο.
Απεναντίας, υποστηρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στις ευρωπαϊκές πολιτικές και ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη, καθώς και η αναγκαιότητα να υπάρξουν λύσεις σε πολιτικό επίπεδο, που να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Ενδεικτικά, η Τζιάνι Πιτέλα, Πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, δηλώνει σε συνέντευξή της στην EurActiv: "Η Ελλάδα είναι ουσιαστικό μέρος της ΕΕ και της ευρωζώνης». «Δεν βλέπω κανέναν κίνδυνο Grexit (…) Η Συνθήκη είναι σαφής: η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη".
Στο ίδιο μήκος κύμματος και ο Φίλιπ Λάμπερτς, συμπρόεδρος της Ευρωομάδας των Πρασίνων, που σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, τόνισε: "Μετά από πέντε χρόνια μιας οδυνηρής και μονομερούς πολιτικής, η Ελλάδα χρειάζεται αλλαγή. Είναι ανάγκη να υπάρξει μια στροφή από τη λιτότητα προς μια βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον. Είναι επείγον να υπάρξουν λύσεις σε πολιτικό επίπεδο προκειμένου το ελληνικό δημόσιο χρέος να γίνει βιώσιμο".
"Η Ιρλανδία φαίνεται να στηρίζει τη διάσκεψη για το ελληνικό χρέος" αναφέρει σημερινό δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη ευρωπαϊκής ενημέρωσης euobserver.com, όπου επισημαίνεται ότι ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν φέρεται σύμφωνα με ρεπορτάζ των Irish Times να δήλωσε σε συνάντηση Ιρλανδών πρέσβεων στο Δουβλίνο ότι δεν απορρίπτει την ιδέα μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, στην οποία θα συζητηθεί το ελληνικό, το ιρλανδικό, το ισπανικό και το πορτογαλικό χρέος.
" Μόνο όποιος παρουσιάζει ανάπτυξη θα πρέπει να πληρώνει τόκους", υπογραμμίζει ο Μαρσέλ Φράτσερ σε άρθρο του στον Spiegel.
Η Handelsblatt, απαντώντας στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα που δημοσίευσε χθες η ίδια εφημερίδα, επισημαίνει ότι "δεν φοβίζει τόσο μια πιθανή νίκη το Βερολίνο. Ο κυβερνητικός συνασπισμός χαιρετίζει τους μετριοπαθείς τόνους. Οι οικονομολόγοι θεωρούν μερικές απαιτήσεις δικαιολογημένες".
Υπό το ίδιο πρίσμα, η Moody's σημειώνει ότι "μια πιθανή έξοδος χώρας από το ενιαίο νόμισμα θα είναι μια κρίσιμη στιγμή για το ευρώ: θα δείξει ότι η νομισματική ένωση μπορεί είναι διασπάσιμη και όχι μη αναστρέψιμη". "…το ενδεχόμενο ενός Grexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες πιέσεις στις αγορές και έναν νέο κύκλο ύφεσης στην Ευρωζώνη".
Αναπόφευκτο θεωρεί ένα ακόμη κούρεμα του ελληνικού χρέους ο καθηγητής Δημοσιονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σαιντ Γκάλεν και πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Υψηλών Μελετών, Κρίστιαν Κοισνίγκ, συμπληρώνοντας ότι "οτιδήποτε άλλο θα ισοδυναμούσε με αναβολή της χρεοκοπίας".
Θερμότερα υποδέχεται το ενδεχόμενο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο Jens Nordvig (Director της Nomura Securities), σε άρθρο του στο Fortune: "Μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στις ευρωπαϊκές πολιτικές".
"…Οι πιστώτριες χώρες θα ξεκινήσουν συνομιλίες με οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Ελλάδα", ξεκαθαρίζει ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, εισηγητής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU για θέματα κρατικού προϋπολογισμού.
"Εφόσον η Ελλάδα αποκτήσει μια αριστερή κυβέρνηση, ικανή να συνομιλήσει με Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, η θέση της χώρας μέσα στο ευρώ θα καταστεί αυτόματα ασφαλής", τονίζει και το Unicredit...
avgi.gr

Η Μαρία της ντροπής...


undefined


Γιατί απορείτε με την στάση της Χούκλη?...

email αναγνωστη

Δεν μου κάνει εντύπωση η στάση της κυρίας Χούκλη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του Γιώργου Παπανδρέου. Και δεν πρέπει να κάνει εντύπωση και σε οποιονδήποτε πολίτη έχει μνήμη και θυμάται μερικές...
συμπεριφορές της δημοσιογράφου. Για παράδειγμα:
1) Την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές του 2012, η κυρία Χούκλη παρουσίασε εκπομπή στον ΑΝΤΕΝΝΑ, με θέμα την επιστροφή στη δραχμή και τις καταστροφικές επιπτώσεις. Μια εκπομπή στην οποία μίλησαν όλοι οι τρομολάγνοι. Και-τι σύμπτωση!-μια εκπομπή στην υπηρεσία της ΝΔ με την επιχειρηματολογία της εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.
2) Πριν τις ευρωεκλογές, η κυρία Χούκλη άκουσε αδιαμαρτύρητα, χωρίς καν μια διευκρινιστική ερώτηση, δημοσιογράφο του καναλιού, στο δικό της δελτίο, να εκφοβίζει για μια ακόμα φορά τους Έλληνες, παροτρύνοντάς τους στην ουσία να ψηφίσουν συγκυβέρνηση. Ήταν τόσο απροκάλυπτη η προπαγάνδα, που ακόμα και εκπομπή του ίδιου του καναλιού (Ραδιοαρβύλα) την "περιποιήθηκε" δεόντως.
Η κυρία Χούκλη απλούστατα εκτελεί εντολές. Δεν πρόκειται για καμιά ανεξάρτητη δημοσιογράφο. Μάλλον για δημοσιογράφο "His masters voice" πρόκειται.
Ευχαριστώ

Δημήτρης Μαρκάκης

Το χωριό των πολιτευτών...


Όχι ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά εννιά υποψήφιοι με καταγωγή από τα Ανώγεια κατεβαίνουν με έξι διαφορετικά κόμματα σε όλη την Επικράτεια.

Οι Ανωγειανοί που δίνουν τη μάχη για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι...
η Όλγα Κεφαλογιάννη με τη ΝΔ στην Α΄Αθήνας, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, επίσης με τη ΝΔ, αλλά στο Ρέθυμνο, ο Μύρωνας Σκουλάς στο Ρέθυμνο και αυτός, με το "Κίνημα" του Παπανδρέου, ο Γιώργος Αεράκης στο Ηράκλειο με το Ποτάμι, η Ιωάννα Δακανάλη με το ΚΚΕ στο Ρέθυμνο, όπως και η Μαρία Σαλούστρου Κοκοσάλη με το ΚΚΕ στο Ηράκλειο, η Ειρήνη Χαιρέτη με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Ηράκλειο και δύο Ξυλούρηδες.

Ο Κώστας Ξυλούρης στο Ηράκλειο με το ΚΙΔΗΣΟ και ο Νίκος Ξυλούρης με το ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη...

Π.Ρ. - newpost.gr

Ανακωχή Άρη Πορτοσάλτε και Κώστα Αρβανίτη...

undefined
Σύμφωνα με όσα είπε από μικροφώνου ο ίδιος ο Άρης, ο δημοσιογράφος του «105.5 Στο Κόκκινο» ζήτησε συγγνώμη από εκείνον του «Σκάι 100.3»...

Το αποκάλυψε στον αέρα του «Σκάι» ο κ.Πορτοσάλτε λίγο μετά από τις 8 και μισή χθες το πρωί - είχε καλεσμένο, ποιον άλλον, τον Άδωνη Γεωργιάδη. Τον...
πήρε λοιπόν τηλέφωνο ο ίδιος ο Αρβανίτης μεταφέροντάς του τη στενοχώρια του και τη λύπη του για όσα ακούστηκαν σε εκείνη την παρουσίαση-μάστιγα στη Λαμία. «Αυτό που πάλευα και θα παλεύω πάντα είναι η ελευθεροτυπία του Πορτοσάλτε να μιλάει. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι Πορτοσάλτε δεν αφήνουν εμένα να μιλάω» είπε στη Λαμία ο Κώστας Αρβανίτης.
Προηγήθηκε επιστολή του Άρη Πορτοσάλτε προς τον Αλέξη Τσίπρα:

«Αγαπητέ πρόεδρε,
Θέλω να σας παρακαλέσω να με προστατεύσετε από τη συκοφαντική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον μου ο διευθυντής του σταθμού σας "Στο Κόκκινο". Αντιλαμβάνομαι ότι το κομματικό σας στέλεχος μιλά με την υπεροψία που του δημιουργεί η σιγουριά ότι θα καταλάβει ανώτατη διευθυντική θέση στο κρατικό σύστημα των μέσων ενημέρωσης, σε περίπτωση επικράτησης των συνδυασμών σας στις επικείμενες εκλογές. Κατανοείτε πιστεύω, ότι υφίσταμαι βαρύτατη επίθεση στο στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα προσωπικής και οικογενειακής ασφάλειας και ότι παρόμοια συμπεριφορά εφόσον γίνει αποδεκτή από εσάς, απειλεί την ελευθερία της έκφρασης, ειδικότερα μάλιστα της δημοσιογραφικής.

Με τιμή, Άρης Πορτοσάλτε».

Δεν θα πω για την επιστολή, δεν με ενδιαφέρει άλλωστε, δεν ξέρω αν όντως ο Αρβανίτης πάρει θέση στην ΕΡΤ ή απλώς ο Πορτοσάλτε κάνει δίκην προθέσεων. Θα πω κάτι όμως για τη δημοσιογραφική ιδιότητα του κύριου Πορτοσάλτε. Όχι για την επάρκειά του στα μικρόφωνα του «Σκάι 100.3», ούτε για τις απόψεις του. Δικαίωμά του.

Ένα θα ρωτήσω (ρητορικά): Θεωρείται σωστός δημοσιογράφος κάποιος (ο Άρης) που έχει καλέσει στην εκπομπή του έναν πολιτικό (τον Άδωνη) περισσότερες από 20-30 φορές μέσα σε λίγους μόλις μήνες; Πως λέγεται αυτό, αλήθεια;..

Δημήτρης Κανελλόπουλος
 

Debate…


undefined
Η Έλλη έχει άποψη…

Πολύ καλή. Δεν το συζητάμε. Το πολιτικό της σχόλιο – παρέμβαση – στον ALPHA εξαιρετικό. Ντρέπεται είπε, σαν δημοσιογράφος, αλλά…
και ως πολίτης της Ελλάδας και της Ευρώπης, για το γεγονός ότι πάμε σε εθνικές εκλογές, χωρίς debate.
Δεν ξέρω ποιος φταίει, αλλά θα ‘πρεπε να γίνει, πρόσθεσε...

Για να ακούσετε ολόκληρο το σχόλιο της πατήστε
εδώ.

Νυχτερινή αποκαθήλωση...


undefined
Δεν πέρασαν δύο 24ωρα από την ανακοίνωση της «μεταπήδησης» της Άντζελας Γκερέκου από το ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ. και συνεργάτες της στην Κέρκυρα φρόντισαν να...
αποκαθηλώσουν τον «πράσινο ήλιο» από την ταμπέλα των γραφείων της.

Μάλιστα, η «αποκαθήλωση» έγινε τα... μεσάνυχτα, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο δρόμος μπροστά από το πολιτικό γραφείο της Άντζ. Γκερέκου θα είναι άδειος και δεν θα εκδηλωθούν γιουχαΐσματα.
Νέοι καιροί, νέα ήθη... 
avgi.gr

Μιχάλης Χαλιάσος: Δεν έχουμε φτάσει στην αιτία του προβλήματος...

...έχουμε πάρει απλώς παυσίπονα 
14.1.15

«Εχουμε πάρει απλώς παυσίπονα για να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα. Δεν έχουμε φτάσει στην αιτία του προβλήματος». Έτσι εξηγεί ο Μιχάλης Χαλιάσος, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης, την αρνητική του απάντηση στο ερώτημα αν τα πλεονάσματα που έχει πετύχει η Ελλάδα, μετά έξι χρόνια ύφεσης και πέντε ασφυκτικής λιτότητας, είναι διατηρήσιμα.

«Τα δύο στοιχεία της ελληνικής ασθένειας είναι το πελατειακό κράτος και ο μη παραγωγικός ιδιωτικός τομέας, που ουσιαστικά είναι κι αυτός προϊόν της πελατειακής λογικής. Αυτή ήταν που τον περιόρισε κυρίως σε επιχειρήσεις που στηρίζονται οικονομικά στο κράτος» σημειώνει ο καθηγητής Χαλιάσος, που μεταξύ άλλων επιμελείται το blog greekeconomistsforreform.org (ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2010) και που ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας την περίοδο 2010-13.

Στα χρόνια της κρίσης, όπως διατείνεται ο συνομιλητής μας, «έχουμε περιοριστεί στο να μειώνουμε δαπάνες και να αυξάνουμε φόρους, όπως τις εντελώς μη διατηρήσιμες επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία. Έτσι μειώνουμε το επίπεδο των εισοδημάτων, διώχνουμε τους πιο ταλαντούχους Έλληνες από την Ελλάδα και φτωχοποιούμε τους υπόλοιπους. Παράλληλα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει μηδενιστεί όχι χάρη στην αύξηση των εξαγωγών και την υποκατάσταση εισαγωγών, αλλά εξαιτίας της μείωσης εισαγωγών, που είναι αποτέλεσμα της μείωσης των εισοδημάτων».

Θεωρείτε ότι, πέρα από τη δραματική συρρίκνωση του μισθολογικού κόστους, που για πολλούς ξεπέρασε τα όρια του ωφέλιμου, έχουν υπάρξει μεταρρυθμίσεις που προώθησαν την ανταγωνιστικότητα; «Πολύ λίγες και πολύ αργά» απαντά. «Για παράδειγμα, η κατάργηση γραφειοκρατικών διαδικασιών για την έναρξη νέας επιχείρησης μας επέτρεψε να ανεβούμε 111 θέσεις στη σχετική κατηγορία στην παγκόσμια κατάταξη μέσα σε έναν χρόνο. Γιατί μας πήρε πέντε χρόνια να το κάνουμε αυτό; Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία».

Από την άλλη πλευρά, «υπήρξαν μεταρρυθμίσεις στις οποίες επέμεινε η τρόικα που είχαν τεράστιο πολιτικό κόστος και επέφεραν μεγάλη αναταραχή. Η απελευθέρωση των ταξί είναι χαρακτηριστική περίπτωση. Γενικά μιλώντας, είναι καλό να είναι ελεύθερα τα επαγγέλματα. Αλλά ήταν αυτό το πρώτο πρόβλημα; Ότι δεν έχει αρκετά ταξί η Αθήνα; Χάθηκε πολύς χρόνος και πολιτικό κεφάλαιο σε μεταρρυθμίσεις που δεν ήταν οι πιο αποδοτικές, ενώ δεν προωθήθηκαν πράγματα που θα είχαν τεράστια αποδοχή και θα βελτίωναν το επενδυτικό κλίμα».

«Η Γερμανία έχει να ανταγωνιστεί την Κίνα. Τι κάνουν όμως οι Γερμανοί; Δίνουν υψηλότερους μισθούς από τους Κινέζους, αλλά καλύπτουν τη διαφορά με ποιότητα – την αξία της ετικέτας made in Germany» εξηγεί. «Αυτό το μήνυμα πρέπει να δώσουμε στους Έλληνες εργαζόμενους. Είναι ένα μήνυμα που δίνει προοπτική, προωθεί την εφευρετικότητα και την αποδοτικότητα».


Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στην Καθημερινή.

Το ψέμα του Βενιζέλου για τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ όταν ανέλαβε

14.1.15

undefined

Συνηθισμένος να τοποθετείται χωρίς τον παραμικρό αντίλογο έτσι ώστε να μπορεί να παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον απόλυτο Θεό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκστόμισε ακόμα ένα ψέμα σε σημερινή ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Real Fm.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι ανέλαβε τις τύχες του κόμματος τον Μάρτιο του 2012, οι δημοσκοπήσεις του έδιναν ποσοστά της τάξεως του 4%, υπονοώντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου ήταν ακόμα ένας θρίαμβος του.

Η Κάτια Μακρή δεν έφερε καμία αντίρρηση. Για όποιον ενδιαφέρεται για την αλήθεια αλλά και για τον ιστορικό του μέλλοντος, στην παραπάνω εικόνα μπορείτε να δείτε τρεις δημοσκοπήσεις που έλαβαν χώρα εκείνη την εποχή, όπως συνοψίστηκαν στο δελτίο ειδήσεων του Μega στις 23 Μαρτίου του 2012.
από parapolitiki.com

Αφιερωμένο εξαιρετικά, στούς ...γλύπτες πάσης εξουσίας...

Έχω δεί τόν τελευταίο καιρό -όπως καί σείς φαντάζομαι, άλλωστε-  στόν διαδικτυακό -καί όχι μόνο- χώρο (μάλιστα, όσο  οι δημοσκοπήσεις "φωτίζουν" τό πολιτικό τοπίο,τό παρατηρούμενο "φαινόμενο"  γίνεται ολοένα καί  περισσότερο  πιό ξεκάθαρο ...) κάποιους πατενταρισμένους σουρταφερτατζήδες -γνωστούς σπατουλαδόρους τής πολιτικής προσκόλλησης- νά σπεύδουν νά καταλάβουν θέσεις -ει δυνατόν- ως υποστηρικτές (Άλί, αλί ώ Ζεύ!) τού Αλέξη Τσίπρα καί τού ΣΥΡΙΖΑ (ενώ μέχρι χθές περί ...άλλα ετύρβαζον... καί άλλους ...ξεσκόνιζαν) μέ προφανείς στόχους καί σκοπούς σχετιζόμενους μέ τήν πιθανή -προσδοκόμενη καί οραματιζόμενη- νομή μικρών ή καί μεγάλων ωφελημάτων από τήν αφεντειά τους... 
Είναι παρατηρημένο, πέραν πάσης δημοσκοπήσεως, ότι η συγκεκριμένη κατηγορία συμπατριωτών μας "οσμίζεται" στόν αέρα -πολύ πρίν "αποφανθούν" τά γκάλοπ καί ιδίως η κάλπη- κατά πού γέρνει η πλάστιγγα καί αναλόγως προσανατολίζουν τή γλυπτική τους "τέχνη"! 
(Εμείς οι υπόλοιποι, ως ολιγαρκείς, μέ σωστή επιλογή καί παρατήρηση τών αρίστων αυτού τού είδους, μπορούμε νά επωφεληθούμε καί νά γνωρίζουμε εκ τών προτέρων τόν νικητή τής εκλογικής αναμέτρησης. Πράγμα πού δέν είναι καί τόσο αμελητέο, όσο εκ πρώτης όψεως φαίνεται...)
Σ' αυτούς τούς μεγάλους ..."μαρξιστές"*, λοιπόν, είναι αφιερωμένο εξαιρετικά τό παρακάτω προσφυές, γιά τήν περίπτωση τους, κείμενο τού Χρήστου Χωμενίδη, τό οποίο καί σάς παραθέτω νά τό απολαύσεται αυτούσιο... 
Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης 

*θαυμαστές τής μεγάλης σχολής τού Γκάουτσο Μάρξ πού είπε : "Κύριοι αυτές είναι οι αρχές μας. Εάν δέν σάς αρέσουν, ...μπορούμε νά βρούμε άλλες...!
 ----------------------------------------------------------------------------------

O Aλέξης και ο Μωάμεθ ο Πορθητής...

Κάποιοι τον ζυγώνουν σχετικά αθόρυβα, του τρίβονται και γουργουρίζουν σαν χαδιάρες γάτες. Στους καφενέδες ο κύβος έχει ριφθεί...

Χρήστος Χωμενίδης

Στους ανά την επικράτεια καφενέδες, όπως έλεγε ο παλιός δημοσιογράφος Χάρης Μπουσμπουρέλης, καλλιεργείται εδώ και κάμποσα μερόνυχτα η πεποίθηση πως ο...
κύβος της 25ης Ιανουαρίου έχει ριφθεί. Ακόμα και εάν αμφισβητηθούν τα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων -στη βάση ότι καταγράφουν ένα υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων, ικανό θεωρητικά να αλλάξει τα δεδομένα- αρκεί να παρακολουθήσει κανείς τις κινήσεις εκείνων οι οποίοι μια ζωή εννοούν να είναι ευνοούμενοι συνομιλητές ή έστω σφωγγοκωλάριοι της εκάστοτε εξουσίας. Άνθρωποι και μέσα μαζικής ενημέρωσης που μέχρι πρόσφατα λοιδορούσαν, απαξίωναν, δαιμονοποιούσαν ακόμα τον Αλέξη Τσίπρα, γίνονται αίφνης απρόσκλητοι υποστηρικτές, για να μην πω συναγωνιστές του. Άλλοι βλέπουν ως εκ θαύματος το φως το αληθινό, ανακαλύπτουν και ζητωκραυγάζουν την τόλμη και τη γοητεία της Αριστεράς. Άλλοι τον ζυγώνουν σχετικά αθόρυβα, του τρίβονται και γουργουρίζουν σαν χαδιάρες γάτες.

Την επαύριο της 29ης Μαϊου του 1453, ο Μωάμεθ ο Β' είχε –λέει ο μύθος- μιαν ανάλογη εμπειρία. Το κατεστημένο της Πόλης, που βέβαια δεν έπεσε μαχόμενο στις επάλξεις όπως ο ηρωικός Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, προσκύνησε «αυθορμήτως» τον Πορθητή και του πρόσφερε ό,τι είχε ήδη εκείνος κερδίσει με το σπαθί του: Γη και ύδωρ. Ο Μωάμεθ τους ευχαρίστησε για την γενναιοδωρία τους και τους ζήτησε να τον ενημερώσουν τι αξίωμα θα επιθυμούσε να καταλάβει ο καθένας τους στη ανατέλλουσα τάξη πραγμάτων. Ούτε που υποψιάστηκαν εκείνοι την ειρωνεία. Επέστρεψαν την επομένη, έχοντας σχεδιάσει στα μέτρα τους την καινούργια διοίκηση. Άλλος αυτοπροτεινόταν για δήμαρχος, άλλος για τελετάρχης, άλλος για θησαυροφύλαξ. «Λαμπρά!» έτριψε τα χέρια του ο νεαρός Σουλτάνος. «Θα σεβαστώ στο ακέραιο την επιθυμία σας. Μονάχα που στην ιεραρχική πυραμίδα δεν θα σας τοποθετήσω ολόκληρους. Θα βάλω απλώς τα κεφάλια σας. Αφού τα κόψω!» Και διέταξε τον δήμιο να ξεκινήσει τη δουλειά του απ'τους κατώτερους προς τους ανώτερους.

ολόκληρο τό άρθρο τού Χρήστου Χωμενίδη ΕΔΩ

QUIZ γιά..δυνατούς λύτες...


Τι κρίμα!..

Όταν η Μαρία Χούκλη αποφάσισε μόνο να ρωτάει και να μην ακούει τον Παπανδρέου (ΒΙΝΤΕΟ)…

Ξαφνικά η Μαρία Χούκλη, που μέχρι τώρα δεν ακολουθούσε άλλους συναδέλφους της στα υπόγεια της φτήνιας και του κιτρινισμού, όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα parapolitiki.com, έδειξε ένα άλλο πρόσωπο.
Καί συγκεκριμένα:

Ίσως γι' αυτό σήμερα σημείωσε τη σημαντική δημοσιογραφική επιτυχία να φιλοξενήσει τον Γιώργο Παπανδρέου στο δελτίο του Ant1, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά από τουλάχιστον 3-4 χρόνια, μια συνέντευξη εκ των πραγμάτων ιστορική.

Η σοβαρή Μαρία Χούκλη όμως δεν εμφανίστηκε ποτέ. Αντίθετα, εμφανίστηκε μια αγενής και εκνευρισμένη δημοσιογράφος η οποία μιλούσε συνεχώς πάνω στον Γιώργο Παπανδρέου, αρνούμενη να του αποδώσει έστω τον σεβασμό που αναλογεί σε έναν πρώην πρωθυπουργό.

Πολύ κρίμα…
 
από

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη





Η Ελλάδα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό!


 Δύο υπέροχες εικόνες του Αιγαίου από το Διάστημα  δημοσίευσε το πρωί της Τρίτης η NASA (εδώ η μία) . Οι φωτογραφίες ελήφθησαν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, περίπου 300 χλμ. από την επιφάνεια της Γης. 

Το σχετικό tweet της NASA ανέφερε : Ελλάδα και Τουρκία από το Διάστημα.
από tanea.gr

Ντεϊσελμπλούμ: «Οποια και αν είναι η νέα κυβέρνηση...

...θα συνεργαστούμε μαζί της»

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν ΝτεϊσελμπλούμΠηγή: (ΕΡΑ)
Ντεϊσελμπλούμ: «Οποια και αν είναι η νέα κυβέρνηση θα συνεργαστούμε μαζί της»

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ δεσμεύθηκε, την Τρίτη, να συνεργασθεί με την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές στην Ελλάδα, αλλά απηύθυνε έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση να διατηρήσει την πολιτική της λιτότητας.
Ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη μπορεί να προσφέρει περισσότερη βοήθεια, εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της ως προς τις μεταρρυθμίσεις.

«Οποια και αν είναι η νέα κυβέρνηση, θα συνεργαστούμε μαζί της», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων στο Τόκιο.

«Αυτό δεν θα διαταράξει ούτε την πολιτική μας ούτε τη συνεργασία μας με την Ελλάδα», επέμεινε.

«Υπό τον όρο ότι θα τηρήσουν στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει...είμαστε έτοιμοι, εάν καταστεί αναγκαίο, να κάνουμε περισσότερα», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ήδη έχουν γίνει «πολλά» για τη διάσωση της χώρας.

Ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ κάλεσε τους έλληνες ψηφοφόρους να κοιτάξουν κατά πρόσωπο την πραγματικότητα στην οποία βρίσκεται η χώρα.

«Ολοι οι πολιτικοί, όλες οι κυβερνήσεις προσαρμόζονται στις συνθήκες. Οταν δεν υπάρχει αρκετή εισροή χρήματος, δεν μπορούμε να δαπανήσουμε, και εάν δεν υπάρχουν δανειστές, δεν υπάρχει προϋπολογισμός», είπε υπενθυμίζοντας ότι το πρόγραμμα στήριξης θα πρέπει να τερματισθεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, πριν η Ελλάδα διαπραγματευθεί την μελλοντική της χρηματοπιστωτική εξέλιξη.

«Εχουν καταβληθεί πολλές προσπάθειες, κυρίως από τον ελληνικό λαό. Η ανάκαμψη ξεκινά. Θα ήταν κρίμα να αφεθεί να χαθεί και πάλι», κατέληξε ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.
από tanea.gr

Ο Μαντέλης επιστρέφει στο ελληνικό δημόσιο...

...τα χρήματα που πήρε από τη Siemens

|Ο Μαντέλης επιστρέφει στο ελληνικό δημόσιο τα χρήματα που πήρε από τη Siemens

 
  
Για πρώτη φορά πολιτικό πρόσωπο που δικάζεται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αδίκημα που συνδέεται με τις μίζες από τα μαύρα ταμεία της Siemens, δήλωσε την πρόθεσή του να επιστρέψει χρήματα στο ταμείο του ελληνικού Δημοσίου .
Την απόφασή του αυτή ανακοίνωσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας ο πρώην υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης, ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και η εκδίκαση της υπόθεσής του βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες.

Ο κ. Μαντέλης ύστερα και από την ψήφιση του νόμου περί επιστροφής των καταχρασθέντων στο δημόσιο υπέβαλε αίτημα μαζί με τον συγκατηγορούμενό του και κουμπάρο του Αθανάσιο Τσουγκράνη δηλώνοντας και οι δύο την ανέκκλητη πρόθεσή τους να επιστρέψουν στο Δημόσιο όλα τα χρήματα για τα οποία κατηγορούνται.

Το επίδικο ποσό συνολικά είναι τα 450.000 γερμανικά μάρκα, που αντιστοιχούν σε 230,000 ευρώ.

Από αυτά, ποσό 174.000 ευρώ, είναι σε λογαριασμό του Τσουγκράνη που έχει ήδη δεσμευθεί από τη δικαιοσύνη και τα υπόλοιπα δίνονται μετρητά, περί τα 55.000 ευρώ.

Η επιστροφή των χρημάτων ισοδυναμεί με ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση για τους κατηγορούμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος δεν συμπεριλαμβάνει στις ευνοϊκές του διατάξεις τα πολιτικά πρόσωπα, ωστόσο νομικοί εκτιμούν ότι αυτό είναι θέμα ερμηνείας του δικαστηρίου τα μέλη του οποίου ουσιαστικά καλούνται για πρώτη φορά στην υπόθεση Μαντέλη να εφαρμόσουν τις νεόκοπες διατάξεις, με βάση το νέο νόμο στις περιπτώσεις που η οροφή ενός αδικήματος είναι κάθειρξη 20 ετών, μετά την επιστροφή των χρημάτων ο κατηγορούμενος μπορεί να πέσει στα... μαλακά . 
tanea.gr

Γιατί δεν φωνάζουμε για το debate;

  • Photo: SOOC
    Photo: SOOC
Κώστας Γιαννακίδης
Κανένα τηλεοπτικό δίκτυο δεν ασχολήθηκε στα σοβαρά με την αρνητική απάντηση του πρωθυπουργού στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο. Όχι πως το debate θα μας έκανε σοφότερους. Ο τρόπος με τον οποίο γίνονται αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα είναι, τουλάχιστον, γελοίος. Ο ένας δεν διακόπτει τον άλλον, η κάμερα είναι προσεκτική και ο δημοσιογράφος διαβάζει τις ερωτήσεις σαν παρουσιαστής σε τηλεπαιχνίδι. Όμως, αν μη τι άλλο, η διεξαγωγή ενός debate κρατάει όρθια κάποια προσχήματα. Συντηρεί, ας πούμε, την ψευδαίσθηση για την κανονικότητα αυτής της χώρας και τη θέση της ανάμεσα στις αστικές δημοκρατίες δυτικού τύπου.
Και όμως, αυτός που, υποτίθεται, υπερασπίζεται τον αστικό προσανατολισμό της χώρας και την προσήλωσή της στους κώδικες της Δύσης, είναι εκείνος που αρνείται τον διάλογο. Τον αρνείται επειδή, λέει, ο αντίπαλός του είναι υβριστής. Μόνο που και ο Σαμαράς δεν έχει κατέβει στην αρένα σαν χριστιανός, έτσι δεν είναι; Τέλος πάντων, χάσαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα debate όπου ο ένας δεν θα έχει τι να πει και ο άλλος θα λέει τη δική του αλήθεια. Είναι μια εξέλιξη συμβατή με τα πολιτικά μας ήθη και το επίπεδο του δημοσίου λόγου. Όμως να, θα μου μείνει η απορία σαν τελευταίος κόμπος σε μια δύσκολη κατάποση. Για ποιο λόγο τα μέσα ενημέρωσης, δεν διαμαρτύρονται για τη μη διεξαγωγή debate; Γιατί η ΕΣΗΕΑ δεν εκδίδει μια ανακοίνωση; Έτσι, ρε παιδί μου, για να πούμε ότι ρίξαμε μία τουφεκιά σε μία χαμένη μάχη.
Και τα κανάλια, να έρθουν από δίπλα. Μη μου πείτε ότι δεν τα αφορά η διαδικασία προεκλογικού διαλόγου. Από τη στιγμή που, προεκλογικά, η λειτουργία τους διέπεται από ειδικούς κανόνες, τότε σαφώς και έχουν λόγο και άποψη. Ναι, δεν μπορούν να τους σύρουν σε debate. Ας δείξουν, με κάποιον τρόπο, τη δυσφορία τους. Προβάλλοντας, ας πούμε, highlights από παλαιότερα debate. Για να θλίβονται οι παλιοί και και να γελάνε οι νέοι.
protagon.gr

Τα γούρια της… ήττας!..

Βλέπουν την μάχη να χάνεται και επιστρατεύουν κάθε είδους όπλο. Ο λόγος για τους «γαλάζιους» υποψηφίους που για πρώτη φορά μοίρασαν ο ένας στον άλλον…
γούρια!

Αλλά ως προ τι τα γούρια, αφού στη σύναξη αυτή φάνηκαν καθαρά οι συμμαχίες (οι λεγόμενες δισταυρίες), όπως αυτή της Ολγας Κεφαλογιάννη με τον Αθ. Πλεύρη.

Το απρόοπτο αυτό έγινε στο περίφημο τσιμπούσι που έλαβε χώρα μετά από κίνηση της Ντόρας Μπακογιάννη, στου «Μπαϊρακτάρη».

Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη, το μενού ήταν κομμένο ραμμένο στα μέτρα των γυναικών, αφού σερβιρίστηκαν μόνον ψητά λαχανικά και μπιφτέκια. Ήπιαν και τσίπουρο καθώς και κόκκινο κρασί…