Φοροδιαφυγή έως 600 εκατ. ευρώ
προκύπτει κατά τη φετινή σεζόν από τη λειτουργία των παράνομων
τουριστικών καταλυμάτων, η οποία αναμένεται να εκτοξευθεί σε πολύ
υψηλότερα επίπεδα το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα,
οπότε με απόφαση της κυβέρνησης εξομοιώνεται, χωρίς κανόνες, το καθεστώς
των αστικών με τις τουριστικές μισθώσεις. Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο
από την αναμενόμενη αύξηση εσόδων από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ
στα νησιά (περίπου 250-300 εκατ. ευρώ τον χρόνο).
Τον προβληματισμό του σχετικά με την υπερμεγέθυνση της παράνομης ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών ως τουριστικών καταλυμάτων μετέφερε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Τσακίρης, κατά τη διάρκεια της 1η περιφερειακής συνάντησης των μελών του που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, με αντικείμενο την κατάταξη των ελληνικών καταλυμάτων. Ο κ. Τσακίρης επικαλέστηκε πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγε η διεθνής εταιρεία Grant Thornton για λογαριασμό του ΞΕΕ, η οποία έδειξε ότι η οικονομία του διαμοιρασμού το 2014 «φιλοξένησε» τουλάχιστον 20 εκατ. διανυκτερεύσεις, «σπατάλησε» 15.000 νόμιμες θέσεις εργασίας και απορροφώντας 1,5 δισ. ευρώ τουριστικά έσοδα «παρήγαγε» 400 εκατ. ευρώ φοροδιαφυγή. Το 2015, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, τα νούμερα αυτά θα είναι αυξημένα κατά 30% έως 50%, ενώ το 2025 θα είναι ίδια με αυτά της νόμιμης δραστηριότητας καθόσον η τελευταία θα έχει εν τω μεταξύ συρρικνωθεί. Κατά τον κ. Τσακίρη, η βασική γραμμή άμυνας του νόμιμου τομέα είναι αφενός η επισήμανση των προβλημάτων και παράλληλα η πίεση στην Πολιτεία να θεσπίσει κανόνες και να ελέγξει και φορολογήσει ανάλογα με τον νόμιμο τομέα τη δραστηριότητα αυτή και αφετέρου οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων να καταστήσουν διακριτό το πλεονέκτημα ποιότητας του προϊόντος τους. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, αναφερόμενος στη σεζόν του 2016 εκτίμησε ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας του ανταγωνισμού, της κρίσης στην οικονομία, του προσφυγικού προβλήματος, των νέων φόρων και κυρίως των συντελεστών του ΦΠΑ καθώς και του ανταγωνισμού από τα παράνομα ενοικιαζόμενα καταλύματα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Ρέτσος, επισήμανε τον κίνδυνο, από τη Δευτέρα που εξομοιώνονται χωρίς κανόνες οι αστικές με τις τουριστικές μισθώσεις, να μεταφερθεί ακόμη ένα σημαντικό μέρος του τζίρου των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των φόρων που λαμβάνει το κράτος σε μία ανεξέλεγκτη αγορά μισθώσεων, η οποία αξιοποιώντας διεθνείς πλατφόρμες κρατήσεων δεν θα αποδίδει κανένα φόρο στα δημόσια ταμεία. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, προσθέτει, θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα και στο μέτωπο της απασχόλησης στον ξενοδοχειακό κλάδο. Παράλληλα, ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε ότι οι επιβαρύνσεις που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα η μέση ξενοδοχειακή επιχείρηση, τόσο σε επίπεδο φορολόγησης όσο και σε επίπεδο κόστους λειτουργίας, είναι σωρευτικές και δυσβάστακτες. Επίσης, σημείωσε ότι το δυσμενές χρηματοοικονομικό κλίμα και η έξαρση του φαινομένου των παράνομων καταλυμάτων απειλούν τη βιωσιμότητα πολλών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι ενδεχόμενη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάστασή τους και θα υπονομεύσει τις δυνατότητές τους για διατήρηση ή και αύξηση θέσεων εργασίας.
Εκτόξευση της φοροδιαφυγής, αν δεν μπουν άμεσα κανόνες στην αγορά των ακινήτων που κάνουν τουριστικές μισθώσεις, προβλέπει και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μπρεντάνος. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος κάθετης μείωσης των φορολογικών εσόδων του κράτους με τη μετατροπή επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων σε κατοικίες προς τουριστική ενοικίαση.
από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"