Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Καταργήθηκε το 25ευρω στα νοσοκομεία, έρχεται αύξηση στα τσιγάρα

Καταργήθηκε το 25ευρω στα νοσοκομεία, έρχεται αύξηση στα τσιγάρα
Αθήνα
Αποσύρθηκε το μέτρο του εισιτηρίου των 25 ευρώ για νοσήλια στα δημόσια νοσοκομεία, με εγκύκλιο που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ως ισοδύναμο μέτρο ορίστηκε η αύξηση στην τιμή των τσιγάρων και του καπνού κατά 5 λεπτά, ως «φόρος υπέρ του ΕΣΥ».

Με την εγκύκλιο καταργούνται οι αντίστοιχες τρεις εγκύκλιοι που προέβλεπαν την είσπραξη των 25 ευρώ, από τους ασθενείς για την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

Η απόσυρση του μέτρου του 25ευρου αποφασίστηκε στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Εν συνεχεία ενημερώθηκαν τηλεφωνικά ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ που είχαν συνάντηση την ίδια ώρα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι το μέτρο αποσύρεται από τη στιγμή που βρέθηκαν τα ισοδύναμα, κάτι το οποίο ο ίδιος είχε επισημάνει ότι μπορεί να συμβεί από την πρώτη στιγμή.

«Τα 25 ευρώ καταργούνται για όλους. Το σύνολο των 25 ευρώ ήταν 40 εκατομμύρια προϋπολογισμός το χρόνο. Προτείναμε με τον κ. υπουργό των Οικονομικών σήμερα τρία διαφορετικά μέτρα για δημοσιονομικά ισοδύναμα και το μέτρο το οποίο τελικώς επελέγη έχει ακριβώς την ίδια δημοσιονομική απόδοση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, στελέχη του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για «πολύ σημαντική εξέλιξη στο πλαίσιο της αρχικής μας απόφασης και της μάχης που δώσαμε».

«Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ σήμερα το μεσημέρι ομόφωνα αποφάσισε ότι δεν είναι δυνατό να αποδεχθεί οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία. Κατόπιν τούτου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος βεβαίως εξέφρασε την άποψη της κοινοβουλευτικής ομάδας, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, όπως σας είπε και ο υπουργός Υγείας, βρήκαν τη λύση του ισοδυνάμου, οπότε όλοι είναι ικανοποιημένοι» δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κρεμαστινός.

Ο κ. Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, χαιρέτισε την απόσυρση του μέτρου και επεσήμανε ότι «αυτή έγινε και με το σωστό τρόπο, γιατί αυτά τα 5 λεπτά στα τσιγάρα είναι κάτι πολύ σημαντικό και συνδέεται και αυτό με την υγεία».

«Την αποκατάσταση της αδικίας με την άρση του 25ευρου» χαιρέτισε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «δεν θα υπάρξουν άλλοι τέτοιου είδους αιφνιδιαστικές αποφάσεις, τόσο μη επεξεργασμένες, που να αποκλείουν τους μη έχοντες να βρουν την υγειά τους».                                                    in.gr

Ποια ελληνικά του Αδωνη;

Του Γιάννη Η. Χάρη

«Προϊόντος της εξελίξεως του φαινομένου, όταν περνάει τα 150 μικρογραμμάρια, ενεργοποιείται η διάταξη για την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος…», το διέπραξε ο και αρχαιομαθής, υποτίθεται, Αδωνης. Το σωστό βεβαίως θα ήταν, καταρχήν: «Προϊούσης της εξελίξεως…» Και λέω «καταρχήν», γιατί «προϊούσης της εξελίξεως» είναι περίπου κάτι σαν την «πρόοδο της προόδου», ή, καληώρα, την «εξέλιξη της εξέλιξης» –«εξελισσομένης της εξελίξεως» σε αδώνικα. Κι ας κρατήσουμε και μια τόση δα επιφύλαξη αν το φαινόμενο εξελίσσεται ή λ.χ. εντείνεται. Ψύλλοι στ’ άχυρα. Οπου έπεσαν και χάθηκαν τα περισπούδαστα ελληνικά του Αδωνη. Ο οποίος θα μπορούσε να πει, αν καταδεχόταν τα δικά μας ελληνικά: «Ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου…» Ακόμα πιο απλά: «Οταν το φαινόμενο (ξε)περνά τα 150 μικρογραμμάρια…» Αλλά σιγά μη μιλήσει απλά ένας Αδωνης, και μάλιστα υπουργός! «Προϊούσης της εξελίξεως…» λοιπόν. Και καλύτερα και λογιότερα; «Προϊόντος του φαινομένου…»

Η ελληνικούρα αυτήν πια τη φορά επισημάνθηκε, κάποιος μάλιστα σχολιαστής περίπου εξεπλάγη, γιατί ώς τώρα, λέει, τουλάχιστον για λειψά ελληνικά δεν είχε κατηγορηθεί ο Αδωνης. Ναι, λέω, μάλλον ξαναλέω, γιατί τα λογιόστροφα λάθη τα καταπίνουμε συνήθως αμάσητα. Δεν μπορεί, λέμε, ολόκληρο «διαλανθάνω», σίγουρα γενική θα θέλει: «διέλαθε της προσοχής» ακούμε και διαβάζουμε λοιπόν συνέχεια, και τρεις φορές τη μέρα και από τον Αδωνη, και δεν μπορεί, ξαναλέμε, ένας αρχαιομαθής σίγουρα θα ξέρει το σωστό. Ομως δεν είναι προσωπική ανεπάρκεια, ακόμα κι ενός Αδωνη. Γιατί υπόκειται και αυτός στον κανόνα, θα τον έλεγα, πως, όταν ξεστρατίζουμε από το φυσικό γλωσσικό περιβάλλον μας, παραδίπλα έχει αγκάθια, έχει πέτρες –και σπάμε τότε τα μούτρα μας. Αν όμως είναι εύλογο να υποπίπτει σ’ αυτό το λάθος ο μέσος χρήστης, ένας γνώστης της αρχαίας (οφείλει να) ξέρει πως το διαλανθάνω, το μετέρχομαι κ.ά., μην τα χιλιοματαλέμε, δεν συντάσσονταν ποτέ με γενική.

Ετσι, δεν στιγματίζουμε εδώ τον μέσο χρήστη, αλλά των πολυεγγραμμάτων και ιδίως αρχαιοπλήκτων τα λάθη πρέπει να επισημαίνονται: αποτελούν έμμεση διάψευση των θεωριών και των ιδεολογημάτων για τη γονιδιακή μας πρόσβαση στην αρχαία ελληνική, κυρίως για την ανάγκη τάχα να μάθουμε αρχαία για να μιλήσουμε καλύτερα τα νέα!

Ετσι, έχει ιδιαίτερη σημασία όταν ο Μπαμπινιώτης μιλάει για «συνομιλητές φληναφημάτων», όταν ο Γεωργουσόπουλος λέει πως η τάδε ηθοποιός κατόρθωσε «να αναδύσει μια τρομερή και ανελέητη μαινάδα», όταν ο Αδωνης, για να δώσω κι άλλα τώρα παραδείγματα, αφού είναι η τιμητική του, λέει: «προασπίζομαι να αποδείξω», ή: «Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για μένα και ως ιστορικού…», πέφτοντας θύμα μιας άλλης, γενικευμένης σύγχυσης, ότι το ως θέλει πάντοτε γενική.

Αλλά βλέπεις, αν, αντί για τσαλαβούτημα στην αρχαία γλώσσα, σκύβαμε στη σοφία των αρχαίων, π.χ. στο μέτρον άριστον, στο λακωνίζειν… κτλ., τότε ο ήρωάς μας θα είχε προ πολλού αυτοκτονήσει…                                 efsyn.gr

El Pais: Μηχανισμός οδύνης η Τρόικα

Σκληρή κριτική στην ΕΕ και την τρόικα ασκεί η ισπανική εφημερίδα για την κατάσταση στην Ελλάδα. Το "λάθος" του ΔΝΤ, η "τιμωρία" και το παράδειγμα προς αποφυγή στα άλλα κράτη της ΕΕ. Ευκαιρία η ελληνική προεδρία για αλλαγές.
Ιδιαίτερα καυστικό για την πολιτική που ακολουθεί η τρόικα στην Ελλάδα είναι δημοσίευμα της ισπανικής El Pais, που εμμέσως πλην σαφώς απαντά στο επικριτικό άρθρο του Spiegel περί «κατά φαντασίαν θεραπευμένων». Το άρθρο της ισπανικής εφημερίδας με τίτλο «Ο Ελληνικός Καθρέφτης» δεν υποστηρίζει ότι η κατάσταση βελτιώνεται στη χώρα, αλλά φέρνει την Ευρώπη προ των ευθυνών της για την πολιτική που ακολουθεί.
«Τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής που επιβλήθηκε στην Ελλάδα είναι ευρέως γνωστά» αναφέρει η εφημερίδα και συμπληρώνει: «Σχεδόν το 40% των Ελλήνων ζει σε συνθήκες φτώχειας, 350.000 νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα και το 30% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στη δημόσια υγεία».
«Έχετε παρακαλώ υπόψη σας ότι η Ελλάδα δεν θεωρείται επισήμως ότι ανήκει στον Τρίτο Κόσμο» αναφέρει μάλλον χλευαστικά το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Είναι ευρωπαϊκό κράτος, που ανήκει στο κλαμπ του ευρώ. Πριν από λίγα χρόνια φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες για τους οποίους κέρδισε διεθνή αναγνώριση και λειτούργησε ως οχυρό σταθερότητας της ευρωπαϊκής πολιτικής στις βαλκανικές συγκρούσεις».
Το άρθρο επισημαίνει πως οι δύο ανώτατοι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, ο Olivier Blanchard και ο Daniel Leigh, παραδέχθηκαν το «λάθος» τους και πως υποτίμησαν τον αντίκτυπο των μέτρων που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα. «Αυτή η παραδοχή, όμως, δεν ακολούθησε κάποια αλλαγή πολιτικής, όπως θα υποδείκνυε η κοινή λογική».
Γίνεται ειδική αναφορά στην αύξηση της φορολογίας για το πετρέλαιο θέρμανσης «που επέβαλε η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση». Η κατανάλωση του προϊόντος βυθίστηκε, πολλοί Έλληνες δεν έχουν θέρμανση τον χειμώνα, ενώ είναι τεράστιος ο οικολογικός αντίκτυπος από τα δάση που βρίσκονται κοντά στις αστικές περιοχές και οι ατμοσφαιρικές συνθήκες στις πόλεις επιδεινώθηκαν ταχύτατα». «Από πλευράς ανάλυσης κόστους - οφέλους, η λέξη αμφισβητήσιμο είναι ανεπαρκής για να χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο μέτρο. Τα έσοδα του φόρου ήταν πολύ μικρότερα από το πραγματικό κόστος».
Η El Pais σημειώνει πως η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης «είναι ένα μόνο παράδειγμα του μηχανισμού οδύνης που έχει τεθεί σε κίνηση, προφανώς στο πνεύμα της τιμωρίας και παραδείγματος προς αποφυγή για άλλα κράτη» και συμπληρώνει: «Τώρα η προεδρία της Ε.Ε. μπορεί να αναγκάσει τους υπεύθυνους γι' αυτήν την πολιτική να αντιμετωπίσουν τι έχουν κάνει. Κυρίως να αντιμετωπίσουν τι έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».                                                                                                                                     euro2day.gr        

Άφαντος ο Χριστόδουλος Ξηρός της «17 Νοέμβρη»

Δεν πήγε στο Α.Τ. Καλλικράτειας τη Δευτέρα ως όφειλε, στο πλαίσιο της εννεαήμερης άδειας που πήρε για να επισκεφθεί οικείους του στη Χαλκιδική. Συναγερμός στις Αρχές για τον εντοπισμό του.   Την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, καταδικασθέντα για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» επιβεβαίωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο συνήγορός Φραγκίσκος Ραγκούσης.  Προσέθεσε πως πρόκειται «για πολιτική απόδραση» που είναι «συνεπής» με την πολιτική του δράση και τις απόψεις του για την ελευθερία.  «Ήταν συνεπής με τα πιστεύω του», συμπλήρωσε ο κ. Ραγκούσης. «Σήμερα ζούμε, σήμερα μαχόμεθα», προσέθεσε.  Υπογράμμισε ωστόσο πως δεν έχει επικοινωνήσει ακόμα με τον πελάτη του. ΣΚΑΪ.gr

Αφαντος ο Χριστόδουλος Ξηρός
Ο Χριστόδουλος Ξηρός φέρεται να είχε πάρει άδεια από την 1η Ιανουαρίου προκειμένου να επισκεφθεί συγγενικά του πρόσωπα στην Χαλκιδική.
Στο πλαίσιο αυτό έπρεπε να δίνει καθημερινά το «παρών» στο αστυνομικό τμήμα της Καλλικράτειας. Παρά ταύτα, μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας δεν έγινε κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα να έχει παραβιάσει τους όρους της άδειάς του.
Κατόπιν τούτου, αναζητείται από τις αρχές, τόσο στην περιοχή της Χαλκιδικής όσο και στην Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές.
Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που παίρνει άδεια ο Χριστόδουλος Ξηρός, ωστόσο μέχρι χτες είχε τηρήσει τους όρους με τους οποίους αυτές χορηγούνται.
Ο μεγάλος γιος της οικογένειας Ξηρού
Ο Χριστόδουλος Ξηρός είναι γεννημένος στην Ικαρία το 1958, ο μεγαλύτερος από τα 11 παιδιά του ιερέα Τριαντάφυλλου.
Σύμφωνα με την δικογραφία της 17 Νοέμβρη ανήκει στην δεύτερη γενιά της οργάνωσης, που στρατολογήθηκε στις αρχές του '80.
Συμμετείχε στις εξής, τουλάχιστον, ενέργειες κατά ανθρώπων:
  • απόπειρα δολοφονίας του λοχία Ρ.Τσαντ (3/4/84)
  • δολοφονία του εκδότη Ν.Μομφεράτου και του οδηγού του Π.Ρουσέτη (21/2/85)
  • έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου εναντίον λεωφορείου των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα το θάνατο του αστυφύλακα Ι.Γεωργακόπουλου (26/11/85)
  • δολοφονία του βιομήχανου Δ.Αγγελόπουλου (8/4/86)
  • απόπειρα δολοφονίας κατά του Τζ.Κάρος (21/1/88)
  • δολοφονία του στρατιωτικού ακολούθου Ουίλιαμ Νορντίν (28/6/88)
  • απόπειρα δολοφονίας κατά του Γ.Πέτσου (8/5/89)
  • απόπειρα δολοφονίας κατά του Β.Βαρδινογιάννη (20/11/90)
  • στη δολοφονία του λοχία Στιούαρτ Ρόναλντ (10/3/91)
  • απόπειρα δολοφονίας κατά του Ι.Παλαιοκρασσά, όπου σκοτώθηκε ο Αθ.Αξαρλιάν (14/7/92)
Επίσης, συμμετείχε και σε άλλες ενέργειες της οργάνωσης:
  • κατά των γραφείων της εταιρείας Βιοχάλκο ΑΕ το 1991
  • στην εισβολή στο Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα (14/8/88)
  • στην κλοπή πολεμικού υλικού από το στρατόπεδο Συκουρίου (24/12/89)
  • στην κλοπή πολεμικού υλικού από το Πολεμικό Μουσείο (3/2/90)
  • στη συμπλοκή με αστυνομικούς στα Σεπόλια (20/11/91)
  • σε σωρεία ληστειών
Ξύπνησαν άσχημες μνήμες
Η νέα απώλεια ενός βασικού εμπλεκόμενου σε τρομοκρατικές επιθέσεις «μέσα από τα χέρια» των Αρχών προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά.
Είχε προηγηθεί το φιάσκο με την «εξαφάνιση» των Νίκου Μαζιώτη και Παναγιώτας (Πόλας) Ρούπα το Καλοκαίρι του 2012. Το ζευγάρι που έχει κεντρικό ρόλο στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» δεν εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς, ούτε και στη δίκη τους, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού αυτήν την εβδομάδα, στις αρχές του Ιουλίου.
Και οι δύο είχαν αποφυλακιστεί στις 11 Οκτωβρίου του 2011, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των 18 μηνών προφυλάκισής τους (είχαν συλληφθεί τον Απρίλιο του 2010). Μαζί τους είχε αφεθεί ελεύθερος και ο έτερος κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση Κώστας Γουρνάς.
Σύμφωνα με το βούλευμα, στους κατηγορουμένους είχαν επιβληθεί οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, η παραμονή τους εντός του Νομού Αττικής και μάλιστα στη διεύθυνση που δηλώνουν ως μόνιμη κατοικία, καθώς και η εμφάνιση κάθε 1η και 20ή του μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. ΕΘΝΟΣ.gr