Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Ανεβαίνει επικίνδυνα το επίπεδο των υποψηφίων....


Mέ τήν προσχώρηση τού Σωματείου Διαρρηκτών : "Ούτε Γάτα ούτε ζημιά"... 

...διευρύνθηκε η Ομοσπονδία Κλεφτών, Σαλταδόρων, Αεριτζήδων, Μπουκαδόρων, Πορτοφολάδων, Τσιλιαδόρων καί συναφών επαγγελμάτων μέ τήν καταστατική ονομασία: 
 
"Από 'δώ πάν κι οι  άλλοι"...

...προκειμένου νά κατέλθει μέ αξιώσεις στή διεκδίκηση αξιωμάτων ενόψει τών προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών τού 2019...



 Του ανταποκριτού μας στην Kουκουλού: Lousfinos Fisfiris
                                                                                           ***

Μπονζούρ και μπονσουάρ!


INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση τής εφημερίδας
Naυτεμπορική
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
«Ο αξιότιμος κ. Κοκός έχει πόζα, ο μπα­μπάς του κ. Κοκού έχει σεβάσμια κοι­λιά κι η μαμά του κ. Κοκού έχει μαλλιά βαμμένα λουλακιά κι ένα ζευγάρι χρυσά φασαμέν που τα σηκώνει και κοιτά τον κόσμο σαν κουνούπι. Οικογένεια, που λένε, της ανωτάτης αριστοκρατίας». («Νέα Γενιά», 15 Ιουνίου 1945)  Ο Ψαθάς δεν κάνει αστεία. Πολλοί Κοκοί έχουν και στις μέρες μας τα ηνία. Μπονζούρ και μπονσουάρ! 
Οι Σουσούδες στη σειρά.
Πού είναι οι αστοί; Οι σωστοί δεν φαίνονται, γιατί την πόζα σιχαίνονται. Μην ταυτίζετε την «αστική κοινωνία» με την «πλουτοκρατία». Μην τη συγχέετε με ένα συνονθύλευμα ενός αδιαμόρφωτου «πλήθους», το οποίο κάποια περίοδο κατόρθωσε ν’ ανέβει. Πείτε αλεύρι. Το υπόβαθρο, κοινωνικό και πολιτισμικό, τον αστό γυρεύει. Την πειθαρχημένη ζωή, τους μακροπρόθεσμους στόχους, την εθνική συνείδηση, την εξωστρέφεια, το ήθος και έθος, την εργασιακή ηθική, την παράδοση ευθύνης, τη συνοχή.
Σε τούτα δω τα χώματα γίναν αλλιώς τα δώματα. Η «αστική κοινωνία» οικοδομήθηκε με προκαπιταλιστικούς κανόνες και στην πορεία ένα τμήμα της διαπλέχθηκε με δραστηριότητες, από τις οποίες, ας το πούμε κομψά, λείπαν οι ποιότητες. Πέσαν πολλοί καλλωπισμοί και κάλπικες φιλοτεχνήσεις, το «φαίνεσθαι» κυριάρχησε στις ειδήσεις και αναπαύτηκε στης Μυκόνου τις χρήσεις.
Ελλειμματικό δεν ήταν μόνο το δημόσιο ταμείο, ελλειμματικό είναι και το ιερατείο. Κοιτάζει πώς θα τα βολέψει οίκαδε, πώς θα φανεί. Ακόμη και μετά από επτά χρόνια κρίσης στη γραμμή;
Τι τα θες. Μπορείς να κατηγορήσεις ταύρο διότι έχει κέρατα; Να ψέξεις το νερόβραστο αστό γιατί μετράει την προκοπή και την περηφάνια με το γιορντάνι; Δεν φταίει ο ίδιος, τόσος είναι. Ό,τι του επιτρέπει η σκευή του κάνει. Έτσι, έπιασε λιμάνι, κάπως έτσι με τη δύναμη έβαλε στεφάνι. Με ύφος πολυάσχολο και βαριεστημένο. Πουγκιά και παγωμένα χαμόγελα. Φράγκα, μόστρα, πόστα. 
Απρεπές, πώς τολμάς τέτοια να λες. 

Σιλάνς...  

Δημοσιεύτηκε στή naftemporiki.gr  τήν Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017 

«...η αιφνιδίως απέραντη αμερικανική μοναξιά...»

Ένας πλανητάρχης που τρομάζει τον πλανήτη
τού Παντελή Μπουκάλα
  Ενώ τα 14 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συμφώνησαν πως η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ κάθε άλλο παρά ευνοεί την προοπτική ειρήνευσης στην περιοχή, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ επέμεινε στον ισχυρισμό πως «οι αμερικανικές ενέργειες αποσκοπούν στην προώθηση του στόχου της ειρήνευσης».
Αυτό είχε εντολή να πει, αυτό είπε. Ελάχιστες φορές, πάντως, πρέπει να έχει βρεθεί στη θέση της άλλος Αμερικανός πολιτικός· τόσο απομονωμένος, δίχως την υποστήριξη –ή έστω τη σιωπή– ακόμη και των σταθερότερων συμμάχων των ΗΠΑ, της Βρετανίας για παράδειγμα.
Ο διχασμός αυτός, ή μάλλον η αιφνιδίως απέραντη αμερικανική μοναξιά, δεν είναι «αποτέλεσμα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων», όπως θα διατείνονταν όσοι αποστήθισαν τρία-τέσσερα κλισέ για να «ερμηνεύουν» άκοπα τα πάντα, ακόμα και τα πιο αντιφατικά, απλουστεύοντας έτσι υπέρμετρα μεν την πραγματικότητα, βολικότατα δε τη ζωή τους.
Η προεδρία Τραμπ, πριν καν ολοκληρωθεί το πρώτο έτος της, πρόλαβε «να ξανακάνει μεγάλη», μεγαλύτερη παρά ποτέ, την απομόνωση των ΗΠΑ...

Οργισμένη επιστολή των Ελλήνων της Πόλης στον Ερντογάν...

''Κοίτα ποιος μιλάει!''...


Τις πρόσφατες δηλώσεις από την Ελλάδα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζει καυστικά σε ανοιχτή επιστολή του ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών.

Αναφερόμενος σε
όλα όσα έζησαν οι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης από το 1950 ο Σύλλογος καταρρίπτει όλα τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν για να παρουσιάσει ως καταπιεστική τη διαβίωση των μουσουλμάνων της Θράκης.  

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής :

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας...

                                       ...με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου



από tvxs.gr

Wall Street Journal: Η Ελλάδα βγαίνει από την επιτήρηση...

Η Ελλάδα από την οποία ξεκίνησε η κρίση χρέους στην Ευρώπη, φαίνεται τελικά ότι θα μπορέσει να εξέλθει από την περίοδο της επιτήρησης, καθώς το πρόγραμμα διάσωσης λήγει τον Αύγουστο του 2018 γράφει η WSJ.

Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης θα μπορούσε να αποτελέσει μια οικονομική ευλογία αλλά παράλληλα και μια επιβράβευση πολιτικής, καθώς χρόνια συγκρούσεων με την Ευρώπη έχουν μειώσει την ψυχολογία των επενδυτών και τη δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Το 2017, η Ελλάδα έχει καταγράψει τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, για πρώτη φορά μετά την κρίση. Φυσικά, η οικονομία στη χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις:

«Happy Fridays»...

Στο σχολείο οι τσάντες...
μία Παρασκευή τον μήνα...

Με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και όλων των γονέων οι μαθητές θα μπορούν να περνούν ένα Σαββατοκύριακο τον μήνα χωρίς μελέτη στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Παιδείας «Happy Fridays».

Σύμφωνα με τη νέα δράση, που εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε 40 σχολεία και θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα, οι μαθητές θα αφήνουν την τσάντα στο σχολείο σε προκαθορισμένες Παρασκευές (σ.σ. αναμένεται η δημοσιοποίηση σχετικής εγκυκλίου από το υπουργείο).


Κ. Γαβρόγλου: Στόχος να μετριαστεί το άγχος για μελέτη

Σε δηλώσεις του για το μέτρο ο υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι δεν αποτελεί μια συμβολική παρέμβαση, αλλά στοχεύει στην ενίσχυση του ποιοτικού χρόνου των παιδιών με τις οικογένειές τους και, παράλληλα, διευρύνει τις δυνατότητες ενασχόλησής τους με δραστηριότητες που άπτονται των προσωπικών τους ενδιαφερόντων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το πρόγραμμα έχει στόχο να μετριάσει το άγχος των μαθητών για τη μελέτη της επόμενης μέρας καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών θα ολοκληρώνεται εντός του σχολείου.

«Η συγκεκριμένη δράση συμβάλλει σε μια γενικότερη επανεκτίμηση της σημασίας και του ρόλου των εργασιών στο σπίτι σε σχέση με τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών και των μαθητριών», πρόσθεσε ο υπουργός και εξέφρασε την ελπίδα να αποδειχθεί στην πράξη ένα παιδαγωγικά χρήσιμο μέτρο ώστε από τη νέα σχολική χρονιά επεκταθεί και σε άλλες μέρες της εβδομάδας στα ολοήμερα σχολεία...


από efsyn.gr

Tο πρώτο χρωματιστό συλλεκτικό νόμισμα...

κυκλοφόρησε η ΤτΕ...

 
Ξεκίνησε από την Τράπεζα της Ελλάδας η διάθεση στο κοινό ενός blister με συλλεκτικό νόμισμα, αφιερωμένο στα 175 χρόνια από τη γέννηση του Νικολάου Γύζη.

Tο Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (Ι.Ε.Τ.Α.) της Τράπεζας της Ελλάδος στo πλαίσιo του νομισματικού του προγράμματος για το 2017 προχώρησε στην παραγωγή ενός blister με συλλεκτικό νόμισμα, αφιερωμένο στα 175 χρόνια από τη γέννηση του Νικολάου Γύζη.

Πρόκειται για το πρώτο νόμισμα που παράγει το Νομισματοκοπείο με χρήση χρώματος. Η διάθεση του στο κοινό ξεκίνησε την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017.

Το συλλεκτικό νόμισμα απεικονίζει την προτομή του Νικολάου Γύζη στην εμπρόσθια όψη και μια ζωγραφική παλέτα με την υπογραφή του στην οπίσθια όψη. To φιλοτέχνησε ο βραβευμένος χαράκτης της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Σταματόπουλος.


Ο Νικόλαος Γύζης (1842-1901), ένας από τους κορυφαίους νεοέλληνες ζωγράφους, γεννήθηκε στην Τήνο αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου παρακολούθησε μαθήματα στο Σχολείον των Τεχνών (μετέπειτα Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών)...

Tούς καναλάρχες μήν τούς κλαίς... Εκεί πού πάν νά σκύψουν... Νάτοι-νάτοι πετιούνται...!...

Η στάση των καναλαρχών δικαιώνει την κυβέρνηση...
...τόσο για τις αντοχές της αγοράς όσο και για το τίμημα των αδειών...
Αναμφισβήτητα στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών υπάρχει ένα ζήτημα ουσίας που ξεπερνάει την αντιπαράθεση καναλαρχών – κυβέρνησης και χωρίς αμφιβολία δικαιώνει την τελευταία! Κι αυτό δεν
είναι άλλο από τις πραγματικές δυνατότητες της τηλεοπτικής αγοράς. Αφού η διαφημιστική δαπάνη δεν μπορεί να συντηρήσει περισσότερους από 4 το πολύ 5 τηλεοπτικούς σταθμούς.
Με άλλα λόγια ακόμη και σε 18 τηλεοπτικούς σταθμούς να δοθεί άδεια (όπως υποστηρίζουν ορισμένες μελέτες)… Ακόμη και το τίμημα να μειωθεί και να γίνει συμβολικό και αντί των 35 εκ ευρώ να αρκούν 500 χιλιάδες για μια άδεια… Και πάλι η αγορά δεν θα μπορεί να συντηρεί περισσότερους από 5 σταθμούς! Πρόκειται για μετρημένα κουκιά. Και οι ιδιοκτήτες το γνωρίζουν πολύ καλά, για αυτό και επιθυμούν η αγορά να παραμείνει κλειστή, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν τα ρεπορτάζ των δελτίων τους!
Πέρυσι όμως οι περισσότεροι καναλαρχες, άλλα και όσοι υποψήφιοι προσήλθαν απέδειξαν ότι δεν τους νοιάζουν τα χρήματα, με αποτέλεσμα ορισμένοι να προσφέρουν 60 και 70 εκ. ευρώ για μια άδεια! Βεβαίως ο διαγωνισμός ακυρώθηκε και πολλοί ανακουφίστηκαν που δεν χρειάστηκε να βάλουν το χέρι στην τσέπη!
Το συμπέρασμα όμως που βγήκε ήταν ξεκάθαρο!
Πως λοιπόν σήμερα η παρούσα κυβέρνηση, αλλά και οποιαδήποτε άλλη στη θέση της να μην επιθυμεί να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσό από την επικείμενη διαγωνιστική διαδικασία;
Κατά συνέπεια μπορεί οι καναλάρχες να κατηγορούν την κυβέρνηση με διάφορα προσχήματα… Ωστόσο δικαιώθηκε στην πράξη, σε επίπεδο αγοράς, αφού δεν μπορεί να συντηρηθεί απεριόριστος αριθμός καναλιών, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να προσπαθούν τώρα να περιφρουρήσουν τα κεκτημένα τους, εμποδίζοντας να εισέλθουν νέοι παίκτες… Αλλά και ως προς το τίμημα, αφού επίσης απεδείχθη στην πράξη ότι είναι διατεθειμένοι να καταβάλλουν αστρονομικά ποσά για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας!...

enimerosi24.gr

Σημείωση : Ο υπέρτιτλος γράφτηκε από τή "Νέα Μύκονο" 

Τέλος στη δωρεάν πλαστική σακούλα

Επί πληρωμή θα γίνεται η διάθεση της πλαστικής σακούλας για τους καταναλωτές σε σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα από την 1η Ιανουαρίου 2018. Για κάθε σακούλα θεσπίζεται ένα ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος, μια ρύθμιση που ισχύει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ από τον Αύγουστο  προβλέπει επιβολή τέλους ύψους 3 λεπτών για το 2018 και 7 λεπτών από την 1.1.2019.
Το τέλος θα είναι απολύτως ανταποδοτικό και θα διατίθεται από τον Ελληνικό Οργανισμό.. Ανακύκλωσης, σε συνεργασία με τους Δήμους, για την δωρεάν διάθεση στους πολίτες εναλλακτικών μέσων (επαναχρησιμοποιούμενη πλαστική πολλών χρήσεων, πάνινη, διχτάκι, βιοαποδομήσιμη σακούλα), τα οποία θα μειώνουν την κατανάλωση και θα προάγουν την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.
Από το τέλος εξαιρούνται οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο.

O «Γεώργιος Αβέρωφ» επιστρέφει στό Φλοίσβο...

Το πλωτό ναυτικό μουσείο θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ» αναχωρεί από το λιμένα Θεσσαλονίκης, όπου παρέμεινε κοντά δύο μήνες, για το Άλσος Ναυτικής Παράδοσης, στη Μαρίνα Φλοίσβου στο Τροκαντερό.

από naftemporiki.gr

Καθηγητής Στ. Τσακυράκης : Κύριε Σακελλαρίου, ο Σταύρος Κοντονής έχει δίκιο



Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας....