Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Από τό "αρχείο" τού Αρκά




Η ευρώπη εκβιάζει τη ρήξη

Με τις εκτιμήσεις να διαφέρουν για το πότε θα στεγνώσει από ρευστό η Ελλάδα το μόνο που φαίνεται ότι είναι πλέον επίδικο είναι το είδος της ρήξης τις επόμενες ημέρες. Στο Μαξίμου λιγοστεύουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι υπάρχει περίπτωση συμφωνίας αλλά ανάμεσά τους είναι και ο Πρωθυπουργός, που αντιμετώπισε άλλο κλίμα στη Μέρκελ. Αυτά είναι όσα μαθαίνουμε στον απόηχο του Eurogoup.
undefined
του Κώστα Εφήμερου
 Η εκτίμηση όσων παρακολούθησαν τη χθεσινή συνάντηση στο παρασκήνιο φαίνεται να συγκλίνει στην εκτίμηση ότι η Γερμανία ωθεί την κατάσταση σε ρήξη. Ο Γιάνης Βαρουφάκης προσήλθε στο Eurogroup έχοντας υψηλές ελπίδες μετά την ανταλλαγή απόψεων Μέρκελ - Τσίπρα αλλά αντί αυτού αντιμετώπισε κάτι παραπάνω από εχθρικό κλίμα: βρέθηκε σε μια συζήτηση όπου οι υπόλοιποι υπουργοί οικονομικών συζητούσαν για την επόμενη ημέρα της ευρωζώνης μετά το Grexit. Ο Σόιμπλε και ο Σλοβένος ΥΠΟΙΚ ζήτησαν από την Ελλάδα όχι απλά το mail Χαρδούβελη αλλά επιπλέον μέτρα και ο Βαρουφάκης εξερράγη. Μάλιστα σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους ήταν η πρώτη φορά που ο υπουργός Οικονομικών μίλησε σε αυτό τον τόνο και χαρακτήρισε τους συναδέλφους του «αντιευρωπαϊστές». 

Κοκκίνησαν οι γραμμές
Στους κύκλους της κυβέρνησης χθες το βράδυ υπήρξε η αίσθηση ότι «φτάσαμε στα όριά μας» και ότι από εδώ και πέρα δεν υπάρχει χώρος για κανένα άλλο βήμα και ότι αν φτάσουμε σε ρήξη ο μοναδικός υπεύθυνος θα είναι η Γερμανία. Σε δημόσιες δηλώσεις τους οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι χθες ξεκαθάρισαν ότι η Ελλάδα διένυσε όλη την απόσταση που της επέτρεπε η νωπή εκλογική εντολή και ότι στο εξής μόνο μια νέα προσφυγή σε κάλπες (εκλογών ή δημοψηφίσματος) θα μπορούσε να αλλάξει τις κόκκινες γραμμές.

Μιλώντας με Γερμανούς συναδέλφους με καλές πηγές μαθαίνουμε ότι η εκτίμηση της Ευρώπης είναι ότι η χώρα μας δεν έχει χρήματα ούτε μέχρι τις 11 Μαΐου, παρά τα όσα διαμηνύει η ελληνική κυβέρνηση, και ότι η κρίσιμη ημερομηνία θα έρθει αυτή την εβδομάδα. Επισημαίνουν δε ότι για αυτό το λόγο ο Τσίπρας επέμεινε σε έκτακτο Eurogroup την Πέμπτη ελπίζοντας ότι μια συμφωνία θα έδινε το εμφατικό μήνυμα στην ΕΚΤ για απελευθέρωση της ρευστότητας με την άμεση επιστροφή του 1,9 δις ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισε από την διακράτηση των ελληνικών ομολόγων. 
Δεν το περίμενε το Μαξίμου
Το εχθρικό κλίμα που αντιμετώπισε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη Ρίγα της Λετονίας προκάλεσε έκπληξη στους συνεργάτες του στο Μαξίμου. Η συνομιλία της Μέρκελ με τον Τσίπρα και οι δηλώσεις της Γερμανίδας Καγγελαρίου περί ανάγκης για εξεύρεση ρευστότητας στην Ελλάδα είχαν κάνει τα μέλη της Ελληνικής αποστολής να ελπίζουν σε μια εποικοδομητική συνάντηση. Άνθρωποι του υπουργού πριν την έναρξη των διαβουλεύσεων μου έλεγαν ότι σχεδόν υπάρχει συμφωνία και ότι είχε αποφασιστεί να γίνουν οι απαραίτητες υποχωρήσεις προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή. Παρόλ'αυτά, όταν έκλεισαν οι πόρτες όλα εξελίχθηκαν διαφορετικά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των FT και του Bloomberg (μέσα τα οποία ωστόσο έχουν γενικά μονόπλευρη ενημέρωση) οι υπουργοί οικονομικών της Ευρώπης επιτέθηκαν με βαρείς χαρακτηρισμούς στον Βαρουφάκη αποκαλώντας τον μεταξύ άλλων «τζογαδόρο» και «επικίνδυνο». Σε αυτές τις επιθέσεις φαίνεται ότι ο Βαρουφάκης αντέταξε ότι η κυβέρνηση προσερχόταν «χωρίς δογματισμούς» αλλά (σύμφωνα με ελληνικές διαρροές) εξερράγη όταν ο Ντάισεμπλουμ απαίτησε αναβάθμιση της δυνατότητας ελέγχου των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, που ισοδυναμούσε με πλήρη επαναφορά της Τρόικας όπως ακριβώς λειτουργούσε πριν την 20η Φεβρουαρίου.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αντιμετώπισε το πικρό αποτέλεσμα της «δημιουργικής ασάφειας» της συμφωνίας του Φεβρουαρίου, που όπως είχαμε προειδοποιήσει από τότε φυσικά και λειτούργησε υπέρ του ισχυρού, όπως συμβαίνει πάντα δηλαδή σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες μίλησε για λάθος απειρίας και παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα έπρεπε να εξασφαλίσει τη ρευστότητα με συγκεκριμένες ημερομηνίες σε συγκεκριμένα στάδια της διαπραγμάτευσης. Η παραδοχή Τσακαλώτου ενισχύει πάντως όσους ισχυρίζονταν τις πρώτες ημέρες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φαινόταν απροετοίμαστος για την κρίσιμη διαπραγμάτευση. 
Το είδος της ρήξης
Με τα αποθεματικά της γενικής κυβέρνησης να τελειώνουν και τους ξένους ανταποκριτές να μιλάνε για λιγότερα διαθέσιμα ακόμα και από αυτά που ανακοινώνει ο Δημήτρης Μάρδας ερωτηματικό παραμένει ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση επιμένει ότι έχουν ήδη καλυφθεί οι ανάγκες για τις πρώτες ημέρες του Μαΐου και μένει να βρεθούν τα χρήματα για τη δόση του ΔΝΤ στα μέσα του ίδιου μήνα, καθώς και τα ανελαστικά έξοδα της γενικής κυβέρνησης πριν την 1η Ιουνίου. Θυμίζουμε ότι η δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι 750 εκατομμυρίων ευρώ στα μέσα Μαΐου.

Αυτό που έχει όμως ακόμα μεγαλύτερη σημασία από την χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα είναι η ίδια η ρευστότητα στην αγορά, αφού το σκηνικό ρήξης στο Eurogroup προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, για το κατά πόσο η ΕΚΤ θα δώσει τις επόμενες ημέρες ακόμα και την ρευστότητα με το σταγονόμετρο στην οποία μας έχει συνηθίσει τους τελευταίους μήνες.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες ημέρες φαίνονται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και η αύξηση των δηλώσεων περί πιθανότητας δημοψηφίσματος ή ακόμα και εκλογών περιγράφει την κλιμάκωση της διαφωνίας μεταξύ Ευρώπης και Ελλάδας.

Στην περίπτωση που η ΕΚΤ επιλέξει το κλείσιμο της στρόφιγγας θα ήταν λογικό να περιμένουμε την επιβολή περιορισμού στη ροή κεφαλαίων και αναλήψεων ενώ το κούρεμα των καταθέσεων φαίνεται να απομακρύνεται ως σενάριο, αφού όπως λένε και οι αρμόδιοι, «δεν υπάρχει πια κρέας» προκειμένου ένα τέτοιο μέτρο να απέφερε ουσιαστικά αποτελέσματα. Η Ευρώπη δεν έχει κάποιο τεχνικό μοντέλο εξόδου από την ευρωζώνη και θα εξαρτηθεί από την απόφαση των Ελλήνων για το πώς θα ήθελαν να προχωρήσουν, ωστόσο οι κοινωνικές ζυμώσεις σε αυτή την περίπτωση θα ήταν πιθανά δραματικές.

Μέχρι σήμερα πάντως έχουν διαψευσθεί με τη σειρά σχεδόν όλοι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης. Τώρα, λίγο πριν την κρίσιμη ημερομηνία και ενώ η Ευρώπη αρχίζει ανοιχτά να συζητάει ένα «σχέδιο Β» φαίνεται ότι έρχεται η ώρα να συζητήσουμε και εμείς ανοιχτά για το αν η Γερμανία είναι η Ευρώπη, αν υπάρχει στα αλήθεια οποιαδήποτε διάθεση από την πλευρά της να βρεθεί κάποια λύση και ποια θα είναι η δική μας απάντηση στην περίπτωση που απάντηση στην προηγούμενη είναι «όχι».

Και ο χρόνος δεν φαίνεται να είναι αρκετός.


thepressproject.gr

"Handelsblatt": Η Ευρώπη δεν αντέχει το Grexit...


Άρθρο γνώμης που φέρει τις υπογραφές των Simone Peter und Reinhard Bütikofer φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt στην ηλεκτρονική της σελίδα. 
Το δημοσίευμα φέρει τον τίτλο: «Η Ευρώπη δεν αντέχει το Grexit» και...
αναφέρεται στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα στην Ευρώπη, καθώς και για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι δανειστές της χώρας μας, δεδομένου πως η οικονομία της γηραιάς ηπείρου δεν μπορεί να αντέξει-σύμφωνα με τους υπογράφοντες-το βάρος της ελληνικής εξόδου από το ευρώ.
«Δεν φαίνεται λύση της ελληνικής κρίσης στον ορίζοντα την ώρα που η συζήτηση για μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ συνεχίζεται. Το Grexit, ωστόσο, θα είχε εκτεταμένες συνέπειες για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», σημειώνει το δημοσίευμα που προσθέτει: «Η προθεσμία της Ελλάδας για την κατάθεση βιώσιμων προτάσεων μεταρρυθμίσεων ως τέλος του Απριλίου έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Ο τραγικός θάνατος των προσφύγων στη Μεσόγειο μας υπενθύμισε, όμως, ότι πρέπει να υπάρχουν σημαντικότερα θέματα από την ελληνική κρίση».
«Οι αξίες του ευρωπαϊκού μας προσανατολισμού, όμως θα πρέπει να στραφούν και στο ελληνικό ζήτημα. Δεν είναι μόνο μαθηματικό πρόβλημα. Ας μην γελιόμαστε. Αν δεν βρούμε μία κοινή, στρατηγική λύση, η πυρκαγιά που σιγοκαίει θα απλωθεί στις ρίζες του ευρωπαϊκού συστήματος και στο μέλλον μπορεί να απειλήσει το σύνολο του πολιτικού κατεστημένου, όχι μόνο μεμονωμένες χώρες».
Παράλληλα, σημειώνεται: «Στην Ευρώπη θεωρείται πλέον γεγονός ότι το Βερολίνο όλο και περισσότερο φλέρταρει με ένα Grexit . Ότι ένας άνθρωπος με την εμπειρία και την ψυχραιμία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην έντονη συζήτηση για Grexit χάνει την ευκαιρία και για λύση και αυτό  δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως προσωπική του στάση, αλλά ως θέση της Γερμανίας».
enikonomia.gr

Αντζελίνα Τζολί: «...ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες»...


undefined
H ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί άσκησε δριμεία κριτική στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ,καταλογίζοντας στον διεθνή Οργανισμό αδυναμία να τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία, ενώ...
απηύθυνε συγκινητική έκκληση στη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τους πρόσφυγες. 
Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι 440.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι ενώ μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, που διανύει πλέον την 5η χρονιά του. Από αυτούς, 167.500 πολιορκούνται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, 228.000 από τους μαχητές του ισλαμικού κράτους και οι υπόλοιποι από άλλες ένοπλες οργανώσεις.
Η πρωταγωνίστρια του Χόλυγουντ μίλησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας με την ιδιότητα της ειδικής απεσταλμένης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR). Με αυτήν ακριβώς την ιδιότητα, η ίδια επισκέφθηκε, όπως άλλωστε υπενθύμισε, 11 φορές τους καταυλισμούς των Σύρων προσφύγων. «Η αποστολή του ΟΗΕ είναι να προλαμβάνει και να τερματίζει τις συρράξεις, κάτι το οποίο αποτύχαμε να κάνουμε στην περίπτωση της Συρίας» υποστήριξε η ίδια.
«Αυτή η κρίση έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο από τις διαιρέσεις και την αναποφασιστικότητα, που εμποδίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει τις ευθύνες του» επισήμανε σε ομιλία που εκφώνησε προς τους πρεσβευτές και τους υπουργούς του Συμβουλίου, σε μια συνεδρίαση που συγκλήθηκε για να εξετάσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία. Στα 4 και πλέον χρόνια που διαρκεί η σύρραξη, 3,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την χώρα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Την ίδια ώρα, από την έναρξη της συριακής κρίσης, το Συμβούλιο έχει βαθύτατα διχαστεί καθώς από τη μία πλευρά βρίσκονται οι χώρες της Δύσης που θέλουν να ασκηθούν πιέσεις στη Δαμασκό και από την άλλη η Ρωσία και η Κίνα που προστατεύουν τη συριακή κυβέρνηση.
Η Αντζελίνα Τζολί απηύθυνε «έκκληση να επικρατήσει η ενότητα» εντός του Συμβουλίου, προκειμένου να διευθετήσει αυτήν την κρίση και επομένως να προσφέρει βοήθεια στα εκατομμύρια Σύρους που έφυγαν από την χώρα καταφεύγοντας στα γειτονικά κράτη (Λίβανος, Ιορδανία, Ιράκ, Τουρκία) ενώ ορισμένοι από αυτούς, υπενθύμισε η Αμερικανίδα ηθοποιός, πνίγηκαν επιχειρώντας να περάσουν τη Μεσόγειο.
«Εάν εμείς δε μπορούμε να τερματίσουμε τη σύρραξη, έχουμε ένα ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και να τους προσφέρουμε νόμιμες λύσεις, προκειμένου να είναι ασφαλείς» διαβεβαίωσε η ίδια.
Η Τζολί προέτρεψε τους αντιπροσώπους των 15 κρατών μελών να επισκεφθούν τους καταυλισμούς των Σύρων προσφύγων «προκειμένου να δουν ιδίοις όμασι τα δεινά και τον αντίκτυπο (αυτής της σύρραξης) στην περιοχή». «Αυτοί οι πρόσφυγες δε μπορούν να προσέλθουν ενώπιον του Συμβουλίου, επομένως, σας παρακαλώ, πηγαίνετε να τους συναντήσετε εσείς» ζήτησε η Αντζελίνα Τζολί.
 

Αν δεν μπορούν μόνοι τους...



Ο αήθης τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε χθες στη Ρίγα της Λετονίας, στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από τους ομολόγους του απειλεί να τινάξει στον αέρα ό,τι κατάφερε ο πρωθυπουργός στην προχθεσινή συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. 
Το...
«παράθυρο συνεννόησης», που φαινόταν να ανοίγει, φρόντισαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να το κλείσουν με πάταγο, αφού στο σύνολό τους συμπεριφέρθηκαν άκομψα και σκαιώς στον Ελληνα υπουργό, λες και ήταν υπάλληλος που είναι υποχρεωμένος να υπακούει σε άνωθεν εντολές. Το πρόβλημα ενδεχομένως δεν είναι οι διαφορές που παραμένουν ή αν θα επιτευχθεί συμφωνία στα μισά του δρόμου, είναι η ανελαστική πολιτική που έχουν διαμορφώσει οι ισχυροί της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη δοκιμάζουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν διαφορές που δεν γεφυρώνονται, συνηθίζουν να λένε στις Βρυξέλλες, όμως η μέχρι σήμερα πρακτική αποδεικνύει το αντίθετο. Η ελληνική πλευρά επιμένει στις αποφάσεις της 20ής Φεβρουαρίου, ενώ θεωρεί -και δικαίως- ότι η άλλη πλευρά δημιουργεί εμπόδια, τα οποία οδηγούν την κυβέρνηση σε ασφυξία. Από την άλλη, όμως, ενδεχομένως η κυβέρνηση να επαναπαύτηκε στο νέο πλαίσιο και να έχασε πολύτιμο χρόνο, όχι για να συμβιβαστεί, αλλά για να προωθήσει το δικό της σχέδιο.

Ο πρωθυπουργός δείχνει ότι περιμένει μια κίνηση καλής θέλησης από τους εταίρους, ενώ η ρητορεία περί εκλογών ή δημοψηφίσματος στην παρούσα φάση δεν προσπορίζει οφέλη, πέραν του να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης, όμως η 11η Μαΐου και το νέο Μεσοπρόθεσμο δεν είναι μακριά. Απαιτείται λοιπόν ψυχρός ρεαλισμός και προσεκτική προετοιμασία της ελληνικής πλευράς, καθώς θα κορυφωθούν οι πιέσεις, αλλά κυρίως απαιτείται σταθερό εσωτερικό μέτωπο, χωρίς τις γνωστές και τελείως αναποτελεσματικές παραφωνίες, οι οποίες αποπροσανατολίζουν και απογοητεύουν τους Ελληνες πολίτες. Ας συγκρατηθούν όσοι δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών. Αν δεν μπορούν μόνοι τους, ας τους συνεφέρουν οι κυβερνητικοί και οι κομματικοί υπεύθυνοι...
efsyn.gr
 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Γκαλμπρέιθ στο Spiegel : Οι θεσμοί δεν ξέρουν τι θέλουν...

Συνέντευξη στο Spiegel παραχώρησε ο Αμερικανός οιμονομολόγος και στενός συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ. Κατηγορεί τους Ευρωπαίους για αντιφατικότητα, πρόκληση...
ασφυξίας στην Ελλ. πλευρά και ανειλικρίνεια. Το δημοσίευμα του Spiegel έχει ως εξής:
O οικονομολόγος Τζέιμς Κ. Γκάλμπρεϊθ διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Τέξας. Το 2013 κάλεσε τον θεωρητικό των παιγνίων Γιάνη Βαρουφάκη στον Ινστιτούτο του.
Οι δυο πανεπιστημιακοί είναι φίλοι και έχουν μεταξύ άλλων συνεργασθεί στην τελευταία έκδοση του βιβλίου του Βαρουφάκη: "Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ". Μετά την ανάληψη του υπουργείου οικονομικών της Ελλάδας ο Γκάλμπρειθ είναι σύμβουλος του σε θέματα των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους στις Βρυξέλλες. O Έλληνας υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θεωρείται ως ιδιοφυής στρατηγός, αλλά η κυβέρνησή του φαίνεται αδέξια στην ευρωκρίση. Στη συνέντευξή του ο Αμερικανός οικονομολόγος υπερασπίζεται τον πρώην συνάδελφό του

SPIEGEL ONLINE: Kύριε Γκάλμπρέιθ λέτε για τον φίλο σας Γιάνη Bαρουφάκη ότι βρίσκεται βήματα μπροστά από πολλούς. Εδώ και 3 μήνες τώρα είναι υπουργός οικονομικών της Ελλάδας, αλλά η χώρα του κατρακυλά προς την χρεοκοπία. Ποιά είναι η στρατηγική του;
Γκάλμπρεϊθ: Η κυβέρνηση πρέπει συνεχώς να εξασφαλίζει χρήματα για να εξυπηρετεί βραχυπρόθεσμα τα ληξιπρόθεσμα δάνεια. Συγχρόνως κάνει τα πάντα, ώστε να κλείσει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Αν εσείς έχετε μια καλύτερη στρατηγική από την παρούσα, είμαι περίεργος να την ακούσω.
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
tvxs.gr

Μία madame αναντάμ παπαντάμ!...


 Κι όμως η θρυλική (πλέον) εκείνη πρώτη προσφώνηση του σημερινού πρωθυπουργού πριν γίνει πρωθυπουργός, προς την...
κυρία καγκελάριο:''Madame Merkel'' (!),
     ..υπήρξε σημειολογικά απόλυτα επιτυχής!

     Είναι γνωστό σε όλους πως στα παλιά εκείνα, κλασσικά μπ@@@δέλα, κουμάντο έκανε, και την τάξη επέβαλλε η Μαντάμ!
     Η  ''μαντάμ'', ή στα λαϊκά ελληνικά: ''τσατσά'' ήταν συνήθως η ίδια π@@@άνα εν αποστρατεία, που άνοιξε δικό της μαγαζί και έγινε αφεντικό.
     Μπορεί να ''δούλευε'' και η ίδια για το κέφι της μερικές φορές,
     ..το κύριο καθήκον της όμως ήταν να φροντίζει την τάξη, τις τιμές των ''κοριτσιών'', πότε και ποιο ''κορίτσι'' θα δουλεύει και ποιο θάχει ρεπό, την σχέση μεταξύ των ''κοριτσιών'' για ν' αποφεύγονται οι καυγάδες και οι ζήλιες, την προστασία τους από παλικαράδες και ''αγαπητικούς'', το ''επαγγελματικό'' ντύσιμό τους, ακόμα και το φαγητό τους.
     Τα ''κορίτσια'' δείχνανε αφοσίωση και πολλές φορές λατρεία προς το πρόσωπό της. 
     Το να μην πειθαρχήσει κάποια τις εντολές της και τις νουθεσίες της, ήταν τις περισσότερες φορές αιτία αποπομπής της από το ''σπίτι'', και υποβιβασμού της σε ''μία του δρόμου''! 
     Συνολικά η ''μαντάμ'', ή ''τσατσά'' ήταν η ψυχή, η μάνα, αλλά και ο κυρίαρχος του ''μαγαζιού''!
   
     Σε γενικές γραμμές ένα μπ@@@δέλο εκείνου του καιρού ήταν ένα πολύ ήσυχο, ασφαλές, ακόμη και αξιοπρεπές θα μπορούσε να πει κανείς, μέρος,
     ..δεν έπαυε όμως να είναι μπ@@@δέλο!

     Αν τώρα, σε όλα αυτά μπορεί κάποιος να διακρίνει κάποιες ομοιότητες μεταξύ κλασσικού μπ@@@δέλου, ''κοριτσιών'', και ''τσατσάς'',
     ..με την σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, τις χώρες-μέλη, και την γερμανίδα καγκελάριο,
     ..είναι γιατί υπάρχει απόλυτη ταύτιση: 
     Η Ευρώπη δεν είναι πια παρά ένα μπ@@@δέλο σε μέγεθος ηπείρου!

     Τα ''κορίτσια'' της είναι στην πλήρη ευχέρεια του κάθε πελάτη-εταιρείας, ή πελάτη-''επενδυτή'', με ''τάξη'' όμως και ''ευπρέπεια'' (!),
     ..αρκεί να κονομάει η ''μαντάμ''!

     Η προσφώνηση εκείνη του κυρίου πρωθυπουργού,
     ..θα μείνει ιστορική,
     ..για την ιστορική της ακρίβεια!..
    mandatoforos.blogspot.gr

Προκλητικό δημοσίευμα του "Der Spiegel"...

...Ο Βαρουφάκης ζει στον δικό του κόσμο...


Την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «σφυροκοπούν» την Ελλάδα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται, σύμφωνα με το γερμανικό Der Spiegel, στον δικό του κόσμο, αφού...
πιστεύει ότι μια συμφωνία, στο πλαίσιο που ζητεί η ελληνική πλευρά, είναι εφικτή.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ξεκαθάρισαν στον Γιάνη Βαρουφάκη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία τμηματική συμφωνία και καμία τμηματική εκταμίευση της δόσης, αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ισχύοντος προγράμματος από την τρόικα.
Ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στους δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι είναι αισιόδοξος για την επίτευξη μιας συμφωνίας.
Σύμφωνα με το Spiegel, είναι προφανώς ο μοναδικός που πιστεύει κάτι τέτοιο, διότι υπόλοιποι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης έχουν ζητήσει από την Ελλάδα να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της...

Υπαινιγμοί για εκλογές και από τον Βούτση...


Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία - εάν οι συνθήκες το επιβάλλουν -  και ο Νίκος Βούστης στην ολομέλεια της Βουλής.

Όσοι θέλουν να...
κατεβάσουμε το κεφάλι και η χώρα να μείνει χρεοκοπημένη όχι μόνο οικονομικά αλλά και ηθικά και πολιτισμικά πλανώνται πλάνη οικτρά» είπε ο υπουργός εσωτερικών για να επισημάνει «Ο λαός έχει δώσει την απάντησή του και αν χρειαστεί θα το ξανακάνει».
Εκτός αυτών ο υπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «διάθεση εντυπωσιασμού τραβώντας στα άκρα την κινδυνολογία. Προσπαθεί να διαμορφώσει κοινωνικό και πολιτικό μπλοκ ενάντια στην κυβέρνηση».
Αναφορικά με τον θόρυβο που έχει προκληθεί για την ΠΝΠ που αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ εξήγησε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έδωσε τις απαραίτητες εγγυήσεις πως δεν θα υπάρξει έλλειψη χρημάτων στους φορείς που θα τα διαθέσουν. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «με την πάντοτε «ευγενή» συνδρομή των ΜΜΕ που είναι στρατευμένα σε σύγκρουση με την κυβέρνηση δημιούργησαν κλίμα άκρατης κινδυνολογίας. Την ίδια ώρα που έπαιρναν από τα πιο επίσημα χείλη αποσαφηνίσεις διέρρεαν ή παρουσίαζαν εικόνα που τρομάζει. Ότι δήθεν τα παιδάκια δεν θα μπορούν να πανε σε παιδικούς σταθμούς πως το νερό θα κόβετε κλπ.».
Τέλος κάλεσε τους Δημάρχους και τους περιφερειάρχες να μην στρατεύονται στο πεδίο της πολιτικής σύγκρουσης υπενθυμίζοντάς τους ότι «έχουν μπροστά τους μια ολόκληρη 5ετή θητεία» ενώ προανήγγειλε νομοσχέδιο που θα αφορά τους ΟΤΑ και θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα...

Βαρουφάκης: Η συμφωνία είναι κοντά...


Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην πραγματικότητα και αυτά που ακούτε από τα ΜΜΕ...

Αποκλειστικές δηλώσεις στο euronews έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης, λίγες ώρες μετά το Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας και έβγαλε ένα…
αρνητικό κλιμα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους της.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, όμως, επιμένει πως η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη όσο δείχνει και στην πραγματικότητα η συμφωνία είναι κοντά.
Η απόσταση από τη συμφωνία είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον καπνό, τη φωτιά και το θειάφι που βλέπετε”, σημείωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως κατά τη γνώμη του “είμαστε κοντά σε συμφωνία”.
Ακόμη, ο Βαρουφάκης διαψεύδει τα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ, όπως του Bloomberg, που αναφέρουν πως αντιμετώπισε εχθρικό κλίμα στη συνεδρίαση του Eurogroup.
“Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην πραγματικότητα και αυτά που ακούτε από τα ΜΜΕ. Είμαστε ενήλικες και συνάδελφοι. Σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και έχουμε καλές σχέσεις”, σημείωσε και πρόσθεσε:
Υπάρχουν φυσικά και εντάσεις, αλλά μόνο έτσι μπορούμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα”.
Ο κ. Βαρουφάκης απάντησε και στη φημολογία πως κάποιος υπουργός Οικονομικών -πιστεύεται πως είναι αυτός της Σλοβενίας- έκανε λόγο για plan B στη διάρκεια της συνεδρίασης:
Η άμεση αντίδρασή μου ήταν πως δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει plan Β. Και πως κάθε αναφορά σε plan B είναι αντι-ευρωπαϊκή, ενώ επί της ουσίας είναι και αντίθετη με το συμφερόντων του κράτους, του οποίου ο υπουργός έκανε τη συγκεκριμένη αναφορά”...

Έχουμε μπλέξει με φανατικούς...



«Έχουμε το γνωστό κόλπο του σκληρού και μαλακού ανακριτή;»…

Η καγκελάριος Μέρκελ στη συνάντηση της με τον Τσίπρα στις Βρυξέλλες έδειξε κατανόηση και φέρεται να είπε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα χωρίς ρευστότητα». 
Μιά μέρα μετά, οι...
υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup στη Ρίγα επιτέθηκαν στον Βαρουφάκη χαρακτηρίζοντάς τον τζογαδόρο και ερασιτέχνη, τον κατηγόρησαν ότι σπαταλάει χρόνο και δεν έκαναν ούτε ρούπι πίσω στις απαιτήσεις τους για μέτρα, τα οποία έχει απορρίψει προκαταβολικά η κυβέρνηση. Τι συμβαίνει εδώ; Έχουμε το γνωστό κόλπο του σκληρού και μαλακού ανακριτή; Αυτή είναι η εκτίμηση όσων γνωρίζουν από διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις.
Λένε πως έτσι γίνεται όταν ο ισχυρός παίκτης θέλει να πετύχει το στόχο του χωρίς να μετέλθει βίαια μέσα. Νομίζω όμως ότι στην προκειμένη περίπτωση το πιθανότερο είναι πως η πλευρά των δανειστών δεν έχει ενιαία άποψη σχετικά με το τι πρέπει γίνει στην Ελλάδα.
Γνωρίζουμε ήδη ότι το Δ.Ν.Τ είναι αδιάλλακτο σ' ότι αφορά τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις. Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαική Επιτροπή είναι πιο συνεργάσιμες. Στο θέμα όμως της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τα πράγματα είναι ανάποδα.
Το Δ.Ν.Τ με καθαρά οικονομικά κριτήρια έχει ταχθεί υπέρ της αναδιάρθρωσής του, πιστεύοντας ότι ως έχει δεν είναι βιώσιμο, ενώ οι άλλοι δύο θεσμοί ισχυρίζονται ότι είναι μια χαρά βιώσιμο το χρέος και δεν σηκώνουν κουβέντα περί του αντιθέτου. Δεν επικαλούνται βεβαίως ούτε τα στοιχεία (προφανώς γιατί είναι συντριπτικά εις βάρος τους) ούτε όμως και κάποια οικονομική θεωρία (γιατί απλούστατα δεν υπάρχει).
Αυτό που δεν λένε δημοσίως είναι ότι από τη στιγμή που η Γερμανία δεν θέλει το κούρεμα του ελληνικού χρέους για πολιτικούς λόγους, αυτό τους είναι αρκετό. Όπως καταλαβαίνει ο καθένας, έχουμε μπλέξει πολύ άσχημα με φανατικούς οι οποίοι έχουν αγκυροβολήσει στις εμμονές τους και δεν λένε να αποπλεύσουν.
Το μόνο παρήγορο είναι ότι δεν συμφωνούν μεταξύ τους για το πως θα συνεχίσουν να ...σώζουν την Ελλάδα...
Τάσος Παππάς
 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (24.04.15)

                                                                                                                                ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
                                                                             (από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Έχει καί τά καλά του τό πράγμα...

...ΕΥΤΥΧΩΣ!!!

Σε ασφυκτικό κλοιό πίεσης η Αθήνα


ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
 ΡΙΓΑ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Σε κλιμάκωση των πιέσεων προς την Ελλάδα προχώρησαν στο Eurogroup της Ρίγας οι εταίροι, με τον Γιάννη Βαρουφάκη να δέχεται πυρά από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, για το γεγονός ότι η Αθήνα δεν έχει καταρτίσει ακόμη μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει τρίτο πρόγραμμα τον Ιούνιο αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τωρινού προγράμματος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι χωρίς ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί εκταμίευση τμηματικής δόσης
Σε ερώτηση για το αν υπήρξε έντονη συζήτηση στο Eurogroup και επιθέσεις στον κ. Βαρουφάκη, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είπε ότι υπήρξε μια «πολύ κρίσιμη συζητηση».
«Πριν από δύο μήνες συμφωνήσαμε σε κάτι συγκεκριμένο, θέλαμε συμφωνία σήμερα, και δεν είχαμε αρκετή πρόοδο. Οπότε είχαμε μια κρίσιμη συνομιλία και υπήρξε στην αίθουσα η αίσθηση του κατεπείγοντος», πρόσθεσε ακόμη ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σημείωσε ακόμη ότι «συμφωνήσαμε με τον κ. Βαρουφάκη ότι θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική η διαδικασία».
Από την πλευρά του, παρά το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που συνάντησε, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία.

«Εκφράστηκε από όλους η βούληση να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά και ανησυχία για την καθυστέρηση ενόψει των χρονικών περιορισμών που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι τα σημεία διαφωνίας των δύο πλευρών αφορούν την απαίτηση των θεσμών για μείωση στις επικουρικές συντάξεις και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Οπως υποστήριξε, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδε
χθεί αυτά τα αιτήματα «εν μέσω μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης».
από kathimerini.gr

ΕΚΤ: Ανοιχτή η επανεξέταση των όρων παροχής ρευστότητας


Την πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επανεξετάσει τους όρους με τους οποίους παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες εξέφρασε ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.
Ο κ. Ντράγκι έκανε λόγο για μηχανισμό ζωτικής σημασίας τόσο για τις τράπεζες όσο και για την αναχρηματοδότηση της Ελλάδας, ενώ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει τη βοήθειά της μέσω του μηχανισμού ELA, όσο τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα παραμένουν φερέγγυα.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Πίτερ Έρλιχ, τόνισε μέσω Twitter, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος ενδέχεται «να εξετάσει αλλαγές» σε ό,τι, αφορά τα δάνεια του ELA, χωρίς όμως να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις.
από kathimerini.gr

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη (24.04.15)

                                                                                                          ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ
                                                                         (από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Το ελληνικό σουβενίρ ως αντικείμενο υψηλής αισθητικής


ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ
 Γιατί τα αναμνηστικά να τα χαίρονται μόνο οι ξένοι; 
Στο κάτω κάτω είναι η δική μας αντανάκλαση πάνω στην πατρίδα μας. Αλλωστε η νέα γενιά σχεδιαστών έχει κάνει τόσο καλή δουλειά που ακόμα και εμείς που ζούμε εδώ, θέλουμε να χρησιμοποιούμε τα προϊόντα τους. Μια καλή γεύση του τι κυκλοφορεί στην αγορά παρουσιάζεται μέχρι και τις 10 Μαΐου στην έκθεση «It’s all, oh so souvenir to me! Vol.3. Επαναπροσδιορίζοντας το ελληνικό σουβενίρ».

Η έκθεση γίνεται μέρος του Πωλητηρίου του Μουσείου Μπενάκη, στο κτίριο της οδού Πειραιώς, με νέες, μοναδικές ιδέες, συμμετοχές και νέα, απρόβλεπτα αναμνηστικά. Θα βρείτε μια μικρή παρέλαση από αντικείμενα που είναι καλαίσθητα και λειτουργικά. Αν κάποτε τα σουβενίρ ήταν ταυτισμένα με το κιτς σήμερα αγαπούν το ταλέντο και την εξωστρέφεια.

Η τρίτη κατά σειρά διοργάνωση της γνωστής έκθεσης προσδιορίζει εκ νέου το ενθύμιο, ως αντικείμενο υψηλής αισθητικής, ανατρέποντας τα φολκλόρ στερεότυπα και εισάγοντας μια νέα ελληνική ταυτότητα. Εκτός από τη μεταμόρφωση του τσολιά, θα βρείτε και άλλα εκθέματα που «παίζουν» με το χιούμορ. Συμμετέχουν πάνω από 60 σχεδιαστές με πρωτότυπες προτάσεις. Το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς αγαπά το ελληνικό ντιζάιν φέτος την άνοιξη και το αποδεικνύει με μια ακόμα έκθεση: Είναι η «GR Design», στην οποία παρουσιάζονται τα «πεπραγμένα» του ομώνυμου περιοδικού. O Μιχάλης Κατζουράκης συμμετέχει με έργα του για το εξώφυλλο του περιοδικού, η Μαριγώ Κάσση συμμετέχει με έργα από τη συλλογή της «Κάπου εδώ υπάρχει ένα κορίτσι», ο Δημήτρης Αρβανίτης παρουσιάζει τις αφίσες του που έγιναν μέρος της συλλογής του Παρισινού Musée des Arts Décoratifs, η ομάδα We design παρουσιάζει εργασίες της συλλογής greecerevisited, τα Χαρτιά Περράκη μας υποδέχονται στην «Αποθήκη Χάρτου», η Ενωση Γραφιστών συμμετέχει με επιλογές έργων της δράσης της, ο Γιάννης Κουρούδης επιλέγει αφίσες του για τη Λυρική, ο Παναγιώτης Χαρατζόπουλος αποκαλύπτει «εμπειρίες Τυπογραφίας» και συμμετέχει μαζί με τον Βασίλη Γεωργίου και τον Γιάννη Καρλόπουλο στο «Στέλλα πρότζεκτ» και την ελληνική καλλιγραφία. Ακόμα παρουσιάζονται οι νέες εκδόσεις του «gramma» με το βιβλίο του Δημήτρη Αρβανίτη «Στιγμιαίο Ντιζάιν», του Πάνου Κωνσταντόπουλου «Grafic Design» και «Infographics» και του Κώστα Θεοχάρη «Αθήνα, η ζωή στους δρόμους». Μ.Π.
από kathimerini.gr