Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Η παγίδα των δύο κειμένων...


undefined
 Πως τ' άλλαξε, την τελευταία στιγμή ο Ντάισελμπλουμ με εντολή Σόιμπλε...
Το πρώτο κείμενο που πήρε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ήταν σε γενικές γραμμές αποδεκτό. Ξαφνικά όμως, μπαίνοντας στο Eurogroup, οπως ...
πρωτος ανεφερε ο οικονομικός συντακτης του STAR, Δημητρέλης, του παραδίδεται ενα κείμενο που δεν είχε καμιά σχέση με το προηγούμενο. Ηταν το κείμενο-τελεσίγραφο του Σόιμπλε, που την διεκπεραίωση του ανελαβε ο Ντάισελμπλουμ.
Στην πραγματικότητα, έστησαν παγίδα στον Βαρουφάκη, επιχειρώντας να τον φέρουν προ απροόπτου την τελευταία στιγμή..

Eurogroup: Τελεσίγραφο μίας εβδομάδας προς Ελλάδα

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ  
Με τελεσίγραφο προς την Ελλάδα έληξε το Eurogroup. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στην ελληνική αντιπροσωπεία τονίστηκε ότι πρέπει να ζητηθεί επέκταση του προγράμματος, αν η Ελλάδα θέλει χρηματοδότηση, καθώς και να γίνουν δεκτοί όλοι οι βασικοί κανόνες του προγράμματος. 
Σε τροχιά μη αναστρέψιμης ρήξης βρίσκονται οι διαπραγματέσεις με τους εταίρους καθώς ολοκληρώθηκε, χωρίς συμφωνία, το κρίσιμο Eurogroup. Δείτε το προσχέδιο του κειμένου για την κοινή δήλωση με την Ελλάδα που απέριψε ο κ. Βαρουφάκης. Σκληρή στάση κρατάει το Μαξίμου που αρνείται παράταση του προγράμματος. Επιβεβαιώνεται  ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ δόθηκε στον κ. Βαρουφάκη το συγκεκριμένο κείμενο, στο οποίο έκανε κάποιες παρατηρήσεις και κατέληξε ότι δεν θα το δεχτεί. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτό το αίτημα επέκτασης του προγράμματος.
Στο έγγραφο αναφέρεται ότι η Ελλάδα μπορούσε:
1) Να χρησιμοποιήσει την ευελιξία του υφιστάμενου προγράμματος.
2) Να λάβει την τεχνική βοήθεια που προβλέπεται από το πρόγραμμα.
3. Να δοθεί εξάμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος που θα έδινε το χρόνο στην Ελλάδα και το Eurogroup να δουλέψουν σε μία νέα συμφωνία

από kathimerini.gr

Αυτό είναι το κείμενο...


Αυτό είναι το κείμενο που απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση

ΦΩΤΟ...
Ανέβηκε στο Twitter  από τους δημοσιογράφους, που καλύπτουν  το Eurogroup. 
Eίναι το...

απαράδεκτο κείμενο που απέρριψε η Ελληνικη πλευρά. 
"Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας όπως αυτή έχει οικοδομηθεί στο παρόν πρόγραμμα", αναφέρει μεταξύ άλλων. Η τελευταία αυτή φράση ήταν που συνάντηση την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς. 

"Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό" σημειώνεται επίσης.


"Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδοτήσεις προκειμένου να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους σε ευθεία γραμμή με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup του  Νοέμβριο του 2012 . Επιπλέον κάθε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδείται και να μην βάζει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα. Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο προκειμένου οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μια νεότερη συμφωνία.

Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να έχει ρόλο στη νέα αυτή συμφωνία" τονίζεται. 

"Παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να ανακτήσει πλήρη προσβαση στις αγορές με την προϋπόθεση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο συμφωνημένο πλαίσιο", καταλήγει η ανακοίνωση. 
Αυτό είναι το κείμενο που απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση

Τελεσίγραφο...


undefined
Μνημόνιο! Και τίποτα άλλο!
Πιο σκληρό το σημερινό κείμενο, από εκείνο της περασμένης Τετάρτης...
"Αυτό κι αν σας αρέσει", ήταν, σε ελεύθερη μετάφραση από τον Ντερμπεντέρη, το τελεσίγραφο του Ντάισελμπλουμ.
Το κείμενο, μάλιστα, που δόθηκε στην δημοσιότητα είναι...
ακόμη πιο σκληρό από εκείνο της περασμένης Τετάρτης, παρατήρησε, σωστά, ο Ντερμπεντέρης. 
Αν το δεχθεί η Ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να υποστεί και  τον συνήθη εξευτελισμό  της "αξιολόγησης", οταν θα πρέπει να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.
Περιμένουμε την επίσημη αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης...

Ντάισελμπλουμ: Δεχθείτε παράταση μνημονίου, ή έξω από 'δω...


undefined
Σκέτος εκβιασμός από τον χασάπη των Βρυξελλών. 
Δεν δίνει στην Ελλάδα, εναλλακτική λύση...
"Η βέλτιστη λύση είναι η παράταση του προγράμματος (μνημονίου)", είπε με το ψυχρό και κυνικό του στυλ, ο Γερουν  Ντάισελμπλουμ. Και πρόσθεσε, κι αυτό σημαίνει, πως, ο χρόνος που θα ακολουθήσει θα εχει "δεσμεύσεις και ασφαλιστικές δικλίδες".
Μνημόνιο λοιπόν κι αν το θέλετε. Δεν ...
υπάρχει άλλη λύση. 
Και συμπλήρωσε τον εκβιασμό, λέγοντας, πως, δεν ξέρουμε αν θα έχουμε την Παρασκευή άλλο Eurogroup, που σημαίνει, πως, αν η Ελληνική κυβέρνηση δεν δεχθεί να υποκύψει στον εκβιασμό, το GREXIT είναι προ των πυλών...

Αδιέξοδο...


Τι λέει το κείμενο.
Κυβέρνηση: Μας ζητάνε να εφαρμόσουμε το μνημόνιο...
Ολα δείχνουν πως πάμε σε αδιέξοδο. Και μάλλον προς διακοπή των εργασιων του Eurogroup, μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΜΕGΑ από τις Βρυξελλες, Μανώλης Σπινθουράκης. 
"Oλγα είδα το κείμενο. Ζητούν...
αίτηση παράτασης του υφιστάμενου μνημονίου. Πράγμα που δεν μπορεί να δεχθεί η Ελληνική πλευρα, Οπως επισης και η απαίτηση να αναγνωριστεί από την κυβέρνηση ως βάση συζήτησης τα όσα υπέγραψε η κυβέρνηση Σαμαρά."
Στο κείμενο φαινόταν καθαρά, -το παρατήρησε και η παρουσιάστρια του MEGA- ενα τερατώδες ψέμα σύμφωνα με το οποίο "η Ελληνική πλευρα κατέστησε σαφες οτι θα εφαρμοσθεί το τρέχον πρόγραμμα"
Μια από τις πολλές αθλιότητες...

ΡΗΞΗ...


undefinedΔιεκόπη το eurogroup.
Απαράδεκτο το σχέδιο.
Βαρουφάκης: Δεν ήταν ευρωπαϊκό.Γερμανικό ήταν...

Αυτό το σχέδιο δεν μπορούσε σε καμιά περίπτωση να το υπογράψει η Ελληνική πλευρά.Πρώτον γιατί παραβίαζε την ελληνική κόκκινη γραμμή για τα πρωτογενή πλεονάσματα (ζητούν να είναι στο ύψος των προηγουμένων) και...

 δεύτερον γιατί ζητούν να διατηρηθεί και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που υπέγραψε η προγούμενη κυβέρνηση.
Η Ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να υπογράψει τους απαράδεκτους αυτούς όρους.Και οι εργασίες του eurogroup διεκόπησαν...

Φωνή λογικής από τον Ρέντσι...


undefinedΑν δεχθεί ο Τσίπρας όλα όσα υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση είναι σαν να λέει πως ήταν ανώφελες οι εκλογές...


Μέσα στο δυσάρεστο για την Ελλάδα κλίμα όπου σχεδόν όλοι είναι εναντίον μας αυτά που είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ρέντσι ακούστηκαν σαν φωνή λογικής.
Εκτός από...

τον Ρέντσι ελαφρά διαφοροποιημένος σε σχέση με τους Γερμανούς και τους δορυφόρους τους είναι και  ο Αυστριακός καγκελάριος .
Ο Ρέντσι είπε το εξής απλό: Αν ο κ.Τσίπρας δεχθεί σχεδόν όλα όσα υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση είναι σαν να λέει πως οι εκλογές που μόλις έγιναν,δεν είχαν καμία σημασία...

Bloomberg: Η Γερμανία θα κάνει υποχωρήσεις...


Δεν έχει εισαχθεί τίτλοςΠέρα από τα όποια οικονομικά επιχειρήματα της Ελληνικής κυβέρνησης, το πρακτορείο Bloomberg θεωρεί με σημερινό του άρθρο, ότι η...
Γερμανία είναι πιθανό να κάνει παραχωρήσεις, εφόσον λάβει υπόψη της τη στρατηγική σημασία που έχει η Ελλάδα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το δημοσίευμα, με τίτλο: "Οι μεταπολεμικές συμμαχίες της Ελλάδας δείχνουν ότι η Ευρώπη δεν έχει να χάσει μόνο χρήματα" σημειώνει ότι η αξία της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ και των λιμανιών της στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται, καθώς ο πόλεμος στη Συρία στα Ανατολικά, η αποτυχία του κράτους της Λιβύης στα Νότια και η πρώιμη εκεχειρία στην Ουκρανία προστίθενται στις συνεχείς εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του...
moneypro.gr

Ανοιχτή απειλή από τον Σόιμπλε...


Ανοιχτή απειλή από τον ΣόιμπλεΌταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών λυπόταν -και- το λαό της Κύπρου...


Άσχημες αναμνήσεις φέρνει στο νου η σημερινή δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  "Λυπάμαι για...
τους Έλληνες". Στις 19 Μαρτίου του 2013, ανάμεσα στο δεκαήμερο που μεσολάβησε μεταξύ των δύο δραματικών συνεδριάσεων του Eurogroup για το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο, ο Σόιμπλε είχε χρησιμοποιήσει τις ίδιες ακριβώς λέξεις για τον κυπριακό λαό. 

"Λυπάμαι για τον λαό της Κύπρου" είχε δηλώσει τότε, και σήμερα, σε ένα από τα πιο κρίσιμα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αναρωτιέται κανείς αν είναι τυχαία ή σκόπιμη η συγκεκριμένη δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ή απλά είναι μια νέα απειλή από αυτές που συνηθίζει να κάνει τα τελευταία χρόνια ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Η συμφωνία για την Κύπρο προέβλεπε τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους στα επίπεδα του 100% ως το 2020, με οικονομική στήριξη που θα φτάνει ως τα 10 δισ. ευρώ. Όσον αφορά το κούρεμα, για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, έφτανε μέχρι και το 6,75%, ενώ πάνω από τις 100.000 ευρώ έφτανε το 9,9%. Επιπλέον, οι τόκοι επί των καταθέσεων αποφασίστηκε να φορολογούνται με 20-25%, ενώ ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο αυξήθηκε από το 10% στο 12,5%...
newsbeast.gr

Οι ρητορείες δεν συγκινούν το Eurogroup...

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ  
Κώστας ΚαλλίτσηςΟι ρητορείες δεν συγκινούν το Eurogroup (το είχε διαπιστώσει ο κ. Βενιζέλος το 2011, την Τετάρτη ίσως το έμαθε και ο νυν υπουργός Οικονομικών...), καθώς αυτό συζητά πολιτικές, δράσεις, νούμερα. Καθώς δεν έχει γίνει η αναγκαία προετοιμασία, θα είναι άθλος αν ο κ. Γ. Χουλιαράκης (ένας άξιος οικονομολόγος, πρόεδρος του ΣΟΕ) προλάβει να καταρτίσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα-γέφυρα, ώστε να εγκριθεί από το Eurogroup, αύριο. Αν τα καταφέρει, θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Κι αν δεν προλάβουμε πάντως, τα πράγματα παίρνουν τον δρόμο τους. Εφόσον δεν αποκλίνουμε από αυτόν, κι αν ακόμη σημειωθεί ορισμένη καθυστέρηση και η χώρα χρειαστεί κεφάλαια στο μεσοδιάστημα, είναι εφικτό να της διατεθούν από τα 12 δισ. του ΤΧΣ. Αναταράξεις θα συμβούν (ουδέν ασφαλέστερο...) αλλά το σημαντικό είναι η πορεία προς συμφωνία να μη διακοπεί.

Θα υπάρξει συμφωνία; Δεν υπάρχει εναλλακτική. Οχι μόνο γιατί οι ΗΠΑ ρίχνουν όλο το βάρος τους υπέρ της σταθερότητας της Ευρωζώνης και ουδείς θα ήθελε μια Ελλάδα ακραίας αστάθειας στην ταραγμένη περιοχή μας. Οχι μόνο γιατί ο ευρωπαϊκός νότος απεύχεται να σφραγιστεί η συζήτηση για χαλάρωση της λιτότητας και ανάπτυξη, με μια κατά κράτος ήττα της Ελλάδας. Αλλά επίσης γιατί αυτός είναι ο τρόπος που έχει μάθει να ζει η Ευρώπη επί 70 χρόνια. Δηλαδή, με διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς - ούτε με μανιχαϊστικές ιδεοληψίες ούτε με διαλυτικές ρήξεις. Το γνωρίζει καλά (και) η Γερμανία, το έχει κατανοήσει (και) η Αθήνα. Οι κακές απομιμήσεις της Κασσάνδρας, του Grexit, θα διαψευστούν - πάλι.

Λοιπόν, λήξη αγώνα; Οχι. Λήξη ημιχρόνου.

Ενα ουσιαστικό ερώτημα είναι, τι είδους συμφωνία θα υπογραφεί. Περιθώρια για αυταπάτες δεν υπάρχουν. Η συμφωνία-γέφυρα θα είναι ένας συμβιβασμός, ένα μείγμα από νέα αλλά και πολλά μέτρα από το προηγούμενο πρόγραμμα. Οπως έχει ειπωθεί σχηματικά, θα έχει 70% μέτρα που περιείχε το Μνημόνιο και 30% νέα μέτρα. Με την έγκρισή του, θα κερδηθεί χρόνος ώστε η χώρα να έχει την ευκαιρία να καταρτίσει ένα εθνικό πρόγραμμα μεταρρύθμισης και ανασυγκρότησής της, το οποίο θα υποβληθεί για έγκριση (έως) τον Αύγουστο. Τότε θα τεθεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους (όπερ το πιο κρίσιμο και σημαντικό...) και, σε συνάρτηση με αυτό, αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της αναθεώρησης του δημοσιονομικού στόχου για το 2015 - η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Μέχρι τότε;

Αυτό είναι το δεύτερο ερώτημα: Πώς θα φτάσουμε μέχρι τον Αύγουστο; Αν η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα θα είναι λιγότερο ή περισσότερο δύσκολη, εξαρτάται από την πορεία της χώρας μέχρι τότε.
Ας σημειώσουμε δύο στοιχεία: (α) Από τον Δεκέμβριο, οι καταθέσεις έχουν...

Οι... πιστολέρο της Άγριας Δύσης...


Cartoon by David Simonds showing standoff between Greek and German leaders
«Η Ευρωζώνη δεν πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει μία ακόμα Lehman Brothers».
Αυτός είναι  ο τίτλος της βρετανικής εφημερίδας "Guardian" που αναφέρεται στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. 
Το...
δημοσίευμα εμπλουτίζει ο Guardian με μία γελοιογραφία που απεικονίζει τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ ως πιστολέρο της Άγριας Δύσης, να μονομαχούν, με τον πρώτο να απειλεί με Grexit και την τελευταία με λιτότητα.

«Δύσκολο» Eurogroup βλέπουν "Wall Street Journal" και "Financial Times"...

WSJ: Νέα συμβιβαστική πρόταση στο τραπέζι του Eurogroup

undefined
Στις σημαντικές διαφορές που διαπιστώθηκαν μεταξύ του προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης και του προγράμματος στήριξης που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, εν όψει του σημερινού Eurogroup, καθώς και στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων στην επέκταση του προγράμματος, αναφέρονται δημοσιεύματα των εφημερίδων "Wall Street Journal" και "Financial Times".
   Το...
δημοσίευμα της WSJ σημειώνει ότι οι όποιες αλλαγές στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης ή η λήξη του θα πρέπει να αποφασισθούν έως την Παρασκευή, ώστε να εγκριθούν έως το τέλος του μήνα από τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας. Αν δεν υπάρξει μία τέτοια συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα έχει από την 1η Μαρτίου ένα πλαίσιο χρηματοδοτικής στήριξης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, όπως είχε τα τελευταία 5 χρόνια, σημειώνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες της WSJ, αξιωματούχοι των Βρυξελλών και άλλων χωρών της Ευρωζώνης παρουσίασαν μία νέα πρόταση, η οποία θα συμβιβάζει την απαίτηση των πιστωτών της Ελλάδας για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος και την άρνηση της Αθήνας να την αποδεχθεί. «Σύμφωνα με το σχέδιο, η τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα θα μπορούσε να διασπαστεί σε μικρότερες δόσεις και να εκταμιεύεται τους επόμενους μήνες με την υλοποίηση διαφορετικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών περικοπών».
   Ένας Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι αν εφαρμοσθεί το 70%, ή ακόμη και το 50%, των μέτρων του σημερινού προγράμματος θα μπορούσε να είναι αρκετό, εφόσον υπάρχει το σωστό μείγμα και ευρεία συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους του. «Είναι αυτός ο τελευταίος όρος -η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους που είχαν διαπραγματευθεί στο παρελθόν- που θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες για μία συμφωνία. Οι συζητήσεις την Παρασκευή και το Σάββατο μεταξύ Ελλήνων αξιωματούχων και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ διαπίστωσαν λίγο κοινό έδαφος» σημειώνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο αξιωματούχο που είναι ενήμερος για τις διαπραγματεύσεις. Ένας δεύτερος αξιωματούχος, που μίλησε στην εφημερίδα μετά τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, περιέγραψε την κατάσταση ως «εξαιρετικά δύσκολη» προσθέτοντας ότι «οι ελπίδες δεν είναι πολλές» για το σημερινό Eurogroup.
   Ένα ακόμη μεγαλύτερο εμπόδιο για μία συμφωνία είναι η κάλυψη του μακροχρόνιου χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας, αναφέρει η WSJ. Το τρέχον πρόγραμμα, αναφέρει το δημοσίευμα, ήδη προέβλεπε ένα χρηματοδοτικό κενό για το 2015 ύψους 12,3 δισ. ευρώ, με την υπόθεση της καταβολής της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα και επιπλέον 10,7 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Το κενό αυτό πιθανόν έχει αυξηθεί λόγω της μείωσης των φορολογικών εσόδων και της επιβράδυνσης της οικονομίας, όπως και λόγω της αύξησης των δαπανών που έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση, προσθέτει το δημοσίευμα. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σημειώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να μεταφέρουν περίπου 11 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά αυτό δύσκολα θα επαρκέσει για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για το 2015.
   Σύμφωνα με ανάλυση του ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες, ακόμη και αν η Ελλάδα επιτύγχανε τους δημοσιονομικούς στόχους του ισχύοντος προγράμματος, μεταξύ των οποίων και τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα έπρεπε να δανεισθεί περίπου 45 δισ. ευρώ την επόμενη 5ετία. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί κατά 42 δισ. ευρώ, αν τα πρωτογενή πλεονάσματα περιορισθούν στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως ζητά η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρεται στο δημοσίευμα της WSJ.

 Το δημοσίευμα των Financial Times...

Δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει απόψε απόφαση...


undefined
Eurogroup, πράξη δεύτερη...
Η συνεδρίαση του Eurogroup θα ξεκινήσει (στις 4 το απόγευμα) με δύο ξεχωριστά κείμενα στο τραπέζι – τα δύο κείμενα στα οποία κατέληξαν το...
βράδυ του Σαββάτου οι ομάδες Βίζερ και Χουλιαράκη καταγράφοντας συγκλίσεις και αποκλίσεις ανάμεσα στις προβλέψεις του υπάρχοντος Μνημονίου και στις προτάσεις που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση. 
«Η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη. Δύναμη της κυβέρνησης, για μια ακόμη φορά, η στήριξη του λαού. Αποτελούν βασικό παράγοντα οι λαϊκές κινητοποιήσεις, σε δεκάδες πόλεις όλης της Ευρώπης, καθώς ενισχύουν την διαπραγματευτική θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει οπωσδήποτε απόφαση στο Eurogroup –κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα. Πρόκειται για αγώνα αντοχής που δίνεται με ασφάλεια και σεβασμό στη δημοκρατία. Και, βέβαια, η καταστροφολογία, στην οποία ορισμένοι επενδύουν, αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά τουλάχιστον αβάσιμη», τονίζεται σε ανεπίσημη ενημέρωση κυβερνητικών πηγών 

Bloomberg: Η Ευρώπη ρισκάρει κάτι περισσότερο από λεφτά με την Ελλάδα...


undefined
Καθώς ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας εστιάζει στα οικονομικά επιχειρήματα για μια νέα συμφωνία διάσωσης για την Ελλάδα, η στρατηγική σημασία της χώρας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να κάνει...
«πολλά» για να πείσει την Γερμανία να του χορηγήσει παραχωρήσεις, επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, με τον πόλεμο στη Συρία στα ανατολικά, την κατάρρευση του κράτους της Λιβύης στα νότια και μια εκκολαπτόμενη κατάπαυση πυρός στα βόρεια να προσθέτουν τις πολυετείς εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του, η αξία της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ και τα λιμάνια της στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνεται.

«Δικαιολογημένα θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς εάν η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να αντέξουν το να δημιουργηθεί κενό εξουσίας και μια μαύρη τρύπα σε μια κρίσιμη περιοχή», δήλωσε ο Θάνος Δόκος, διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής. «Ίσως αυτό να μην είναι μια αποδεκτή απώλεια για μια ΕΕ με φιλοδοξίες να διαδραματίσει ένα σημαντικό παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο».

Όπως τονίζεται ακόμη στο δημοσίευμα του Bloomberg, η διπλωματική προσπάθεια που έπεισε την Ρωσία να ανακόψει την βία στην Ουκρανία προκλήθηκε από την πολύ πιο φιλική ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του προέδρου Vladimir Putin με τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Σηματοδότησε για την Γερμανίδα Καγκελάριο, ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν περισσότερα από τα 195 δισ. ευρώ σε κεφάλαια διάσωσης που κινδυνεύουν να χάσουν σε αυτή την αντιπαράθεση με την Ελλάδα».

Επίσης, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των ελάχιστων που συμβαδίζουν με τις συστάσεις του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες, και έχει τώρα περισσότερα από 200 μαχητικά αεροσκάφη και 1.000 άρματα μάχης. ΟΙ εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ περιλαμβάνουν μια στρατιωτική βάση στην Κρήτη που χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια των βομβαρδισμών της Λιβύης το 2011.

Αυτός ο ρόλος είναι ίσως το ισχυρότερο όπλο στα χέρια του Αλ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την υπόλοιπη ευρωζώνη, σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλα.

Το Bloomberg αναφέρει ακόμη ότι ο Putin φλερτάρει με την Ελλάδα την ώρα που η Γερμανία παίζει σκληρό παιχνίδι για τις παραχωρήσεις που ζητάει ο Έλληνας πρωθυπουργός για το χρέος της Ελλάδας. «Στις 11 Φεβρουαρίου, καθώς ο Γ. Βαρουφάκης δεν κατόρθωνε να πετύχει μια συμφωνία και η Merkel σφυρηλατούσε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μετά από 18 ώρες συνομιλιών με τον Putin, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov δήλωσε ότι η χώρα του θα εξέταζε την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, εάν ο Αλ. Τσίπρας τη ζητούσε».

Στο μεταξύ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, υποβάθμισε την προοπτική περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, που απαιτεί την ομόφωνη στήριξη όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Η Ελλάδα πρέπει να είναι προσεκτική να μην θέσει σε κίνδυνο την διαπραγματευτική της θέση, δήλωσε ο Δ. Κούρκουλας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Φλερτάροντας με τον Putin, ο Αλ. Τσίπρας ρισκάρει να υπονομεύσει την αξιοπιστία του με την υπόλοιπη ΕΕ, δήλωσε.

«Με τις κινήσεις τους τον τελευταίο καιρό, μπορεί να χάσουν αυτό το πλεονέκτημα. Μπορείς να έχεις εξαιρετικές σχέσεις με τη Ρωσία χωρίς να τροφοδοτείς ανησυχίες ότι παίζεις δύο παιχνίδια την ίδια στιγμή».
left.gr 

 Η φωτο  από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Ελλάδα που έλαβε χώρα στο Παρισι την Κυριακή 15/2

Οι 5 κόκκινες γραμμές για τη συμφωνία...


Οι 5 κόκκινες γραμμές για τη συμφωνίαΣωτήρης Καψώχας


Σκληρή αντιπαράθεση με πέντε κόκκινες γραμμές βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στην...
κυβέρνηση και τους δανειστές προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στο σημερινό Eurogroup.

Πρόκειται για τα προαπαιτούμενα της πέμπτης αξιολόγησης που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς η χώρα οδηγήθηκε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, και αφορούν το 30% των «τοξικών» δεσμεύσεων του μνημονίου, σύμφωνα με τον ορισμό που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Αυτά αφορούν:

1) Στην αλλαγή του ΦΠΑ, με την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών και των εκπτώσεων στα νησιά, καθώς επίσης και την υπαγωγή προϊόντων και υπηρεσιών σε αυξημένους συντελεστές.

2) Στη μείωση των μη μισθολογικών επιδομάτων στο δημόσιο (υπερωρίες, εκτός έδρας).

3) Στην αλλαγή της νομοθεσίας για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

4) Στην αλλαγή του πλαισίου για τη συνδικαλιστική δράση, με την επιβολή περιορισμών στην πραγματοποίηση απεργιών.

5) Στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που προέβλεπε νέες περικοπές σε επικουρικές συντάξεις, περιορισμό του κράτους στη χρηματοδότηση των ταμείων και καθιέρωση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία.

Αντίθετα, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να υιοθετήσει «μνημονιακά» προαπαιτούμενα που έχουν σχέση με τον Κώδικα Δεοντολογίας για τις τράπεζες, τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τη μελέτη του ΟΟΣΑ για το Δημόσιο, την πάταξη της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση στο μισθολόγιο του Δημοσίου και την καθιέρωση περιουσιολογίου.
Διαβάστε αναλυτικά εδώ...
enikos.gr

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σκιτσάρει την επικαιρότητα

undefined
                                                                                                                                                                     από "TANEA"

Παρέμβαση Γιούνκερ για τον τερματισμό της λιτότητας στην Ελλάδα ζητεί η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν -Κλοντ Γιούνκερ Πηγή: REUTERSΠαρέμβαση Γιούνκερ για τον τερματισμό της λιτότητας στην Ελλάδα ζητεί η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων


Όπως επισημαίνει η ΕΔΕ στην επιστολή της, «ο ελληνικός λαός στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στον αγώνα της κατά της λιτότητας» και υπογραμμίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός ζητούν να εξευρεθεί λύση, η οποία μπορεί να φέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, μια λύση η οποία μπορεί να σταματήσει τη φτωχοποίηση και τη δυστυχία».

Οι έλληνες δικαστικοί λειτουργοί «ως τμήμα του ελληνικού λαού» παρακαλούν τον κ. Γιούνκερ να παρέμβει «προς τα άλλα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα και προς τις κυβερνήσεις των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, υπέρ των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για να εξευρεθεί λύση, η οποία θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη, χωρίς την παράταση του Μνημονίου, χωρίς μέτρα λιτότητας, μια λύση η οποία θα επιτρέψει στον ελληνικό λαό να ξαναβρεί την αξιοπρέπειά του».

από tanea.gr

Το γάλα 5 ημερών επιστρέφει στα σούπερ μάρκετ

undefined
Επανέρχεται στις πέντε ημέρες από τις επτά, που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, η διάρκεια ζωής του γάλακτος, σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.
Μια τέτοια απόφαση, εφόσον θεσμοθετηθεί, αφενός θα αυξήσει το κόστος επιστροφών γάλακτος για τις γαλακτοβιομηχανίες, αφετέρου θα δυσκολέψει τις εισαγωγές από γειτονικές χώρες δίνοντας ανάσα και στους έλληνες κτηνοτρόφους, οι οποίοι και αντιδρούσαν στην επέκταση των επτά ημερών. «Με το προηγούμενο καθεστώς και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, δεν υπήρξε βελτίωση ούτε στην τιμή του γάλακτος από την πλευρά του καταναλωτή, πόσω μάλλον στον ίδιο τον παραγωγό υπήρξε μείωση της τιμής πώλησης του γάλακτος, άρα διπλό πρόβλημα. Εκ των πραγμάτων είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε επαναφορά στις πέντε ημέρες. Θα το δούμε άμεσα.
Από εκεί και πέρα, υπάρχει θέληση από εμάς να στηρίξουμε τον συγκεκριμένο κλάδο και την αγορά. Η κατανάλωση φρέσκου γάλακτος στη χώρα μας θα πρέπει να συνδεθεί και με τους αγελαδοτρόφους και με την αιγοπροβατοτροφία» ανέφερε σε συνέντευξή του ο κ. Αποστόλου.
Η επέκταση από πέντε σε επτά ημέρες ήταν ένα από τα μέτρα της περιβόητης «εργαλειοθήκης» του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το οποίο και είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Απρίλιο του 2014.
από tanea.gr

Άλλο μόρφωση, άλλο δουλειά

Πριν ανοίξει κάποιος τα πανεπιστήμια σε όλους όσους θέλουν να μπουν καλά θα ήταν να γίνει σαφές στο μέσο ελληνόπουλο πως μπορεί να σπουδάσουνε κι εκατό χιλιάδες άνθρωποι φιλόλογοι, αλλά το κράτος θα προσλάβει τόσους όσους χρειάζεται.
undefined

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015
Από πολύ κόσμο έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια για τον υπουργό Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά. Από ανθρώπους που τον ξέρανε, φυσικά, πολύ πριν υπουργοποιηθεί. Πρέπει να ομολογήσω ότι από όλες τις ομιλίες στη βουλή μετά τις εκλογές, η δική του μου άρεσε περισσότερο, αλλά αυτό δε σημαίνει κάτι.

Τελευταία έγινε μεγάλο θέμα για τις ανακοινώσεις του περί κατάργησης αριστείων κλπ κλπ. Δεδομένου ότι δεν υπήρξα ποτέ σε αυτή την κατηγορία, των αριστείων, των προτύπων σχολείων κλπ κλπ, δε θα υποστηρίξω αυτή τη θέση αφενός αλλά ούτε θα ταχθώ και με το μέρος όλων όσων αντιδρούν σε κάτι τέτοιο. Ο βασικός λόγος που δεν θα το υποστηρίξω είναι γιατί - όσο κι αν ακούγεται λαϊκίστικο- δε νομίζω ότι οι καλοί μαθητές και τα αριστεία προσφέρουν είτε μια υπέροχη κατοπινή ζωή είτε επαγγελματική επιτυχία. Άλλο το σχολείο κι άλλο η ζωή.

Από την άλλη δε θα υποστηρίξω και την κατάργησή τους, γιατί ακόμη και στις μικρές ηλικίες, ο ανταγωνισμός για το καλύτερο και η διάθεση να ξεχωρίσεις είναι ανθρώπινο συναίσθημα και συχνά οδηγούν τους ανθρώπους σε θαυμαστά αποτελέσματα. Και βέβαια ας μην ξεχνάμε πως στην Ελλάδα, ίσως κι αλλού αλλά στην Ελλάδα σίγουρα, το άγχος της πρωτιάς στο σχολείο πιο πολύ το δημιουργούν οι γονείς, και δη οι μητέρες, παρά οι μαθητές μεταξύ τους, εκτός και αν πέσεις σε πολύ επιμελή μαθητή ή απλώς σπασίκλα. Φυσικά, εννοείται πως αν υπάρχουν κάποια πρότυπα σχολεία, καλό είναι να κάνεις και όλα τα υπόλοιπα σαν κι αυτά, κι όχι να κλείσεις αυτά που ξεχωρίζουν για να μη φαίνεται το χαμηλό επίπεδο άλλων. Επίσης, μην ξεχνάμε πως σημαντικοί άνθρωποι διέπρεψαν στις επιστήμες τους χωρίς να έχουν βγάλει πρότυπο σχολείο, αλλά ακολουθώντας την απλή μέση εκπαίδευση. Εδώ που τα λέμε ή τόχεις ή δεν τοχεις, ή το παλεύεις ή δεν το παλεύεις. Όμως αυτό είναι άλλη ιστορία.

Κάθε μια από τις δύο αυτές «αντιμαχόμενες» πλευρές σχετικά με το ποιόν της μέσης εκπαίδευσης στην Ελλάδα - το ποιόν της μέσης εκπαίδευσης στην Ελλάδα! Χαχαχα χοχοχο χιχιχι χεχεχε, ωραίο ανέκδοτο για μια χώρα που η μέση εκπαίδευσή της πάντα επαφίονταν στην ευσυνειδησία κάποιων δασκάλων κι ένα κράτος που σκοπό είχε να τους ζαλίσει όλους μαζί γιατί ήταν ζαλισμένο και το ίδιο - έχει και τα δίκηα της. Ελπίζω μόνο η τελική απόφαση να είναι για το καλό της εκπαίδευσης και των μαθητών. Εγώ θα ήθελα να σταθώ σε κατι άλλο.

Διάβασα πως ανάμεσα στα άλλα μέτρα του κυρίου Μπαλτά είναι να μπορούν όλοι όσοι θέλουν, να μπουν στο πανεπιστήμιο και να σπουδάσουν. Αυτό είναι ωραίο και σωστό, μόνο που στην Ελλάδα το πανεπιστήμιο, δυστυχώς, δε χρησιμοποιείται και δεν το σκέφτεται κανείς ως τόπο μόρφωσης αλλά ως τόπο επαγγελματικής αποκατάστασης. Πριν λοιπόν ανοίξει κάποιος τα πανεπιστήμια σε όλους όσους θέλουν να μπουν, κι αφου εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τόσο κόσμο, καλά θα ήταν να υπάρξει μια πραγματικά σοβαρή ενημέρωση περί επαγγελματικού προσανατολισμού, που, συν όλα τα άλλα, να εξηγεί στο μέσο ελληνόπουλο πως μπορεί να σπουδάσουνε κι εκατό χιλιάδες άνθρωποι φιλόλογοι, αλλά το κράτος θα προσλάβει τόσους όσους χρειάζεται και δεν είναι υποχρεωμένο να προσλάβει και τους υπόλοιπους. Να μην περιμένει κανείς ότι θα καταφύγει στις φιλόξενες αγκάλες του κράτους μόνο και μόνο επειδή σπούδασε κάτι.

Να εξηγεί τι επαγγελματικές δυνατότητες και πιθανότητες έχει κάποιος σπουδάζοντας κάτι, ανεξάρτητα αν θέλει να το σπουδάσει γιατί του αρέσει- για να μην είναι και το κράτος υποχρεωμένο σε αυτούς. Με αυτό που λέω δε σημαίνει ότι δε συμφωνώ με τα ελεύθερα στην πρόσβαση πανεπιστήμια, απλώς χρειάζεται και λίγο να ξεκολλήσει, στην Ελλάδα, ο τομέας μόρφωση από τον τομέα επαγγελματική αποκατάσταση. Νομίζω τουλάχιστον. 
thepressproject.gr

Όλα για τον Πρόεδρο

Αργά το βράδυ της Κυριακής ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης εμφανίστηκε μπροστά από τις κάμερες ενώ όλοι περίμεναν τον Αλέξη Τσίπρα για να ενημερώσει ότι η αναγγελία του προτεινόμενου ΠτΔ θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη μετά από το Υπουργικό Συμβούλιο. Από την εξέλιξη αυτή μπορούμε να εξάγουμε μερικά βασικά συμπεράσματα:
undefined

Του Κώστα Εφήμερου
Καταρχάς όπως και να θέλουν να το βαφτίσουν μιλάμε για σίγουρη εμπλοκή. Αυτή είναι η δεύτερη δύσκολη εσωκομματική δαδικασία για τον Αλέξη Τσίπρα, την πρώτη την είχε περάσει την ήμέρα της ανακοίνωσης της νέας κυβέρνησης, που καθυστέρησε τελικά αρκετές ώρες σε σχέση με το πρόγραμμα.

Ο κύριος Σακελλαρίδης ισχυρίστηκε ότι οι συναντήσεις που έγιναν σήμερα είχαν στόχο την ενημέρωση για την αυριανή διαπραγμάτευση, αλλά το επιχείρημα αυτό δεν ακούγεται πειστικό. Ο ίδιος ο εκπρόσωπος Τύπου είχε αναγγείλει προσερχόμενος στο Μαξίμου ότι σήμερα το βράδυ θα γινόταν η ανακοίνωση του προέδρου και δεν ακούγεται πολύ λογικό να κλήθηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης -ένας από αυτούς που έχουν διαφωνήσει κάθετα με την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου- για να συζητηθούν άλλα θέματα πέραν αυτού.

Επιπλέον η κυβέρνηση είχε πολλές ώρες στη διάθεσή της να ενημερώσει τους δημοσιογράφους, που έγραφαν από νωρίς ότι σήμερα θα υπάρξει σχετικό διάγγελμα του πρωθυπουργού, ότι έχουν κάνει λάθος.

Αφού λοιπόν συμφωνούμε (όσοι συμφωνούμε) περί αυτού, πάμε παρακάτω και ας δούμε γιατί κατά τη γνώμη μου η επιλογή Αβραμόπουλου είναι κάκιστη εξετάζοντας ποια είναι τα επιχειρήματα όσων την στηρίζουν:

Το πρώτο επιχείρημα είναι ότι ο Αβραμόπουλος θα βοηθούσε στην εθνική ομοψυχία. Η απάντηση όμως έχει έρθει από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Η ομοψυχία των Ελλήνων έχει εκτιναχθεί ακριβώς επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βάλει νερό στο κρασί του τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του. Δεν χρειάζεται ένας πολιτικός που θα πρέπει να διερευνηθεί από την εξεταστική επιτροπή που εξήγγειλε ο Τσίπρας. Μάλλον η επιλογή του θα πετύχει το αντίθετο.

Κάποιοι λένε ότι η πρόταση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα εντός της. Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ α) δεν θα έπρεπε να ασχολείται καθόλου με τα εσωκομματικά των άλλων κομμάτων και β) σιγά που έχουν ανάγκη για να γίνουν λαμπόγιαλο μέσα στη ΝΔ. Τα καταφέρνουν μια χαρά μόνοι τους και μια τέτοια εξέλιξη ίσως να τους έβγαζε και από τη δύσκολη θέση.

Ένα ακόμα επιχείρημα λέει ότι η εκλογή του Αβραμόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας θα άφηνε μια θέση επιτρόπου κενή την οποία θα λάμβανε για πρώτη φορά ένας αριστερός πολιτικός, σημειώνοντας δε ότι η Επιτροπεία της Μετανάστευσης θα ήταν πολύ σημαντική. Προς επίρρωση αυτού του επιχειρήματος ακούγεται πολύ επίσης ότι ο Γιούνκερ έχει βγάλει σπυριά με την προοπτική αυτή και ο ΣΥΡΙΖΑ την χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στη σημερινή του ανακοίνωση ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανέφερε (με νόημα κατά τη γνώμη μου) ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Τσίπρα με τον Γιούνκερ το απόγευμα). Πάμε να δούμε λοιπόν και αυτή την περίπτωση:

Καταρχάς να σημειώσουμε ότι ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα έβγαζε μέρα παρά μέρα ανακοινώσεις κατά της τρόικας που προκαλεί ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Ένας αριστερός επίτροπος για τη μετανάστευση θα κατάφερνε περίπου όσα και ένας δεξιός… δηλαδή σχεδόν τίποτα. Οι θέσεις αυτές έχουν αποδειχτεί αν όχι διακοσμητικές τουλάχιστον αδύναμες σε σχέση με τις διαθέσεις της Γερμανίας και των άλλων ισχυρών κρατών.

Άφησα για το τέλος την απάντηση σχετικά με το τι είναι διαπραγματευτικό χαρτί της νέας κυβέρνησης, απάντηση που ισχύει συνολικά και για όλα τα προηγούμενα (για τα εσωτερικά της ΝΔ, την ομοψυχία κ.λπ.):

Η αριστερά οφείλει να κινείται με βάση την ιδεολογία της και όχι με τους βραχυπρόθεσμους πολιτικούς σχεδιασμούς. Η ιστορία με την υπογραφή του Μάαστριχτ και τη συγκυβέρνηση με τη δεξιά έχει αποδείξει ότι ακόμα και όταν σε μια χρονική στιγμή οι πολιτικοί συσχετισμοί κάνουν πολύ ελκυστικά τα «μικρά παραστρατήματα» σε βάθος χρόνου αυτές οι επιλογές αποδεικνύονται λανθασμένες. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κανένα λόγο (και κατά τη γνώμη μου καμία δικαιολογία) να κάνει τα στραβά μάτια σε έναν άνθρωπο που έχει διατελέσει υπουργός στις πιο καταστροφικές κυβερνήσεις. Που έχει ψηφίσει τα μνημόνια. Που έχει στην πλάτη του συγκεκριμένες κατηγορίες για την θητεία του στο υπουργείο Υγείας και Άμυνας. Κανένα συγχωροχάρτι δεν πρέπει να δοθεί πριν η ίδια η κοινωνία είναι έτοιμη για την «εθνική συμφιλίωση». Ο λαός της Ελλάδας όπως έχει επισημανθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ πολλές φορές είναι πληγωμένος, θυμωμένος και εξαθλιωμένος εξαιτίας των πολιτικών που εφάρμοσαν άνθρωποι σαν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Υ.Γ.1. Ακούγεται από μερικούς και το ψυχοπονιάρικο επιχείρημα ότι η πρόταση στον Αβραμόπουλο έχει ήδη γίνει και θα εκτεθούν αν του πουν όχι. Θέλω να σημειώσω ότι μέχρι σήμερα έχει γίνει σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδίδεται στο παιχνίδι των διαρροών όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το πιθανότερο λοιπόν την διαρροή να την έχει κάνει (και είμαι σίγουρος ότι έτσι είναι) ο ίδιος ο Αβραμόπουλος και το περιβάλλον του. Ας πρόσεχαν.

Υ.Γ.2. Καλό θα ήταν σε περίπτωση που η κυβέρνηση πάρει τη σωστή απόφαση και επιλέξει να προτείνει έναν ΠτΔ που θα αποτελεί θετικό σύμβολο για τη χώρα να μην σκεφτεί να πει κάποιος ότι ο Αβραμόπουλος ήταν τελικά αποκύημα της φαντασίας των δημοσιογράφων ή εκπορεύτηκε από συμφέροντα. Οι σημερινές δηλώσεις των βουλευτών στου ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφέστατες και καμία αμφιβολία δεν υπάρχει ότι όντως ο Αβραμόπουλος συζητιέται πολύ σοβαρά (κακώς θα έλεγα εγώ) από τον Αλέξη Τσίπρα.

Υ.Γ. 3: πιτσιρίκος @pitsirikos
Αβραμόπουλος, Μπακογιάννη, Παυλόπουλος γιά Πρόεδρος τής Δημοκρατίας.
Δηλαδή, άν δέν ήταν "πρώτη φορά αριστερά", ποιόν θά σκεφτόταν ο ΣΥΡΙΖΑ;
Τόν Νίκο Μιχαλολιάκο;


  
thepressproject.gr

Ολα δεν δείχνουν Αβραμόπουλο για Πρόεδρο

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ
 Eντονότατες διεργασίες και εντάσεις που έφθασαν στα όρια του κόκκινου συναγερμού για τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκαν απόψε  σε πολιτικό και κομματικό επίπεδο με επίκεντρο την υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας  που όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις διαδραμάτισαν η σχεδόν καθολική αντίδραση  των μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και η μετάβαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Λαφαζάνης, σύμφωνα με έγκυρες πηγές εδώ και εβδομάδες είχε εκφράσει την απόλυτη αντίθεσή του στην υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου.
Η κομματική ένταση καταγράφηκε σε πρώτο βαθμό στην πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το απόγευμα της Κυριακής με την συντριπτική πλειονότητα των μελών του οργάνου να αντιτίθενται με ιδιαίτερη ένταση στην υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές στην συνεδρίαση παραβρέθηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς ο οποίος είπε ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν φέρει ευθύνη για όσα δημοσιεύονται σχετικά με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας και ότι η ανακοίνωση της πρότασης για την προεδρία της Δημοκρατίας θα γίνει την Τρίτη το μεσημέρι. Αυτό επιβεβαίωσε λίγες ώρες αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αναφέροντας ότι την Τρίτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα όπου θα συζητηθεί το θέμα και θα ανακοινωθεί η υποψηφιότητα.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι διαφωνούντες με την υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου τόνισαν  ότι πιθανή υποψηφιότητα του Έλληνα Επιτρόπου θα αλλοιώσει  τον χαρακτήρα και την φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ και  θα στείλει  λάθος μηνύματα στην ελληνική κοινωνία ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης να  αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα.

Πολλά κομματικά στελέχη εξέφραζαν επίσης τον έντονο προβληματισμό και την δυσφορία τους σήμερα Κυριακή για το γεγονός ότι ενώ υπήρχαν καταιγιστικά δημοσιεύματα που έφεραν τον κ. Αβραμόπουλο ως βέβαιο υποψήφιο και τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει την απόφασή του απόψε, η κυβέρνηση δεν αντέδρασε, ούτε διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες και άφησε να δημιουργηθεί βαρύ κλίμα εντός του κόμματος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη βρεί άλλον υποψήφιο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η παραμικρή έγκυρη πληροφόρηση για την επιλογή του κ. Τσίπρα.
από kathimerini.gr