Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Όταν η αφίσα γίνεται ταξίδι (τουριστικές αφίσες εξηκονταετίας καί...)

 Από την ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΑΠΠΑ
Ελλάδα για τους πολλούς σημαίνει καλοκαίρι. Σημαίνει θάλασσα, ήλιο, ξεγνοιασιά και μια αγκαλιά από επιλογές που νικήτρια βγαίνει τελικά αυτή που θα μιλήσει περισσότερο στην διάθεση της στιγμής. Γιατί όλες έχουν τα δυνατά τους σημεία, σου κλείνουν το μάτι και σε φλερτάρουν με τις παραλίες τους, τα καλντερίμια τους, τις παραδοσιακές τους πλατείες με τον αιωνόβιο πλάτανο στο κέντρο του χωριού. Όλο αυτό το ταξίδι αποκτάει μια άλλη χωροχρονική διάσταση μέσα από αγαπημένες αφίσες άλλων δεκαετιών, που χαϊδεύουν γλυκά τη μνήμη στους παλαιότερους και ξυπνάνε τη φαντασία στους νεώτερους... 
...Ας πάμε ένα μικρό ταξίδι λοιπόν στο κάποτε που είναι πάντα εδώ. 
 Γιά νά δείτε όλόκληρο τό άρθρο μέ τίς παλιές αφίσες πιέστε ΕΔΩ                                                                    

«Ξήλωσαν» τον δήμαρχο του Κορλεόνε (Συμβαίνουν αυτά καί στίς καλύτερες φαμίλιες... )

Αντιγράφω αυτούσια από τήν Καθημερινή τήν παρακάτω είδηση (στό τέλος καί σχόλιο τής "Ν.Μ."):
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 «Ξήλωσαν» τον δήμαρχο του Κορλεόνε
Το Κορλεόνε είναι η γενέτειρα των αρχιμαφιόζων «Τοτό» Ριίνα και Μπερνάρντο Προβεντσάνο.
Το Κορλεόνε είναι η γενέτειρα των αρχιμαφιόζων «Τοτό» Ριίνα και Μπερνάρντο Προβεντσάνο.
Την καθαίρεση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Κορλεόνε αποφάσισε η ιταλική κυβέρνηση, καθώς διατυπώθηκαν φόβοι ότι η μαφία είχε κατάφερε να παρεισφρήσει σε αυτό.
Ομολογουμένως, το Κορλεόνε δεν είναι μια τυχαία ιταλική πόλη, αλλά ένας πραγματικός θρύλος, καθώς ενέπνευσε τη σειρά κινηματογραφικών ταινιών «Νονός» του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Κορλεόνε στην τοπική διάλεκτο θα πει «καρδιά του λέοντος».

Στην πραγματικότητα, το Κορλεόνε είναι γενέτειρα ορισμένων από τις πιο εμβληματικές μορφές του οργανωμένου εγκλήματος στην Ιταλία.

Η μικρή πόλη, στα περίχωρα του Παλέρμο, απέκτησε παγκόσμια φήμη ως γενέτειρα του Βίτο Κορλεόνε, του Νεοϋορκέζου μαφιόζου τον οποίο υποδύθηκαν ο Μάρλον Μπράντο και ο Ρόμπερτ ντε Νίρο στις ταινίες του Φράνσις Φορντ Κόπολα, που βασίζονται στα βιβλία του Μάριο Πούτζο. Ωστόσο, παρά τη μακρά διασύνδεση της πόλης με το οργανωμένο έγκλημα, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που το δημοτικό συμβούλιο στο Κορλεόνε διαλύεται κατόπιν εντολής της κεντρικής κυβέρνησης της Ιταλίας, σύμφωνα με μια διαδικασία που έχει εφαρμοσθεί σε περισσότερες από διακόσιες περιφερειακές αρχές ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η εντολή σύμφωνα με την οποία το Κορλεόνε και τρεις ακόμη πόλεις της Νότιας Ιταλίας τίθενται υπό την εποπτεία επιθεωρητών που ορίζονται από την κυβέρνηση μέχρι τη διεξαγωγή νέας εκλογικής αναμέτρησης εγκρίθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης από την ιταλική κυβέρνηση. Οσον αφορά την περίπτωση του Κορλεόνε, η απόφαση ελήφθη κατόπιν της σχετικής επιθεώρησης, που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο και που έφερε στην επιφάνεια στοιχεία σύμφωνα με τα οποία συγγενείς στελεχών της μαφίας εργάζονταν για το δημοτικό συμβούλιο. Ταυτόχρονα διαπιστώθηκαν και άλλες παρατυπίες στη διαχείριση ενός δημοτικού γαλακτοκομείου.

Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο ευρύτερης ποινικής έρευνας, η οποία αφορούσε τη σύναψη συμβολαίου από την προηγούμενη διοίκηση για την κατασκευή ενός νέου δημοσίου κτιρίου στο Κορλεόνε.

Η πόλη, που τείνει να γίνει συνώνυμη με τη μαφία, ήταν και γενέτειρα των Μπερνάρντο Προβεντσάνο και Σαλβατόρε «Τοτό» Ριίνα, δύο αρχιμαφιόζων που διαδραμάτισαν ηγετικό ρόλο στον πόλεμο των αντίπαλων συμμοριών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και που τελικά εξελίχθηκαν σε ηγετικές μορφές της Κόζα Νόστρα.

Οι δύο άνδρες διέφευγαν τη σύλληψη επί πολλά χρόνια, αλλά τελικά κατέληξαν έγκλειστοι σε σωφρονιστικά καταστήματα, κατηγορούμενοι για πληθώρα δολοφονιών και άλλων παράνομων ενεργειών.

Ο Προβεντσάνο, μάλιστα, πέθανε σε νοσοκομείο, σε ηλικία 83 ετών, τον περασμένο μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Προβεντσάνο και ο Ριίνα ήταν γνωστοί με το ψευδώνυμο «τα κτήνη», εξαιτίας του αιματοβαμμένου παρελθόντος τους.

Αλλες πόλεις
Οι άλλες πόλεις όπου καθαιρέθηκαν τα δημοτικά συμβούλια είναι το Αρζάνο, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Καμόρα, της μαφίας δηλαδή της Νάπολης, το Μποβαλίνο και η Τροπέα. Οι δύο τελευταίες βρίσκονται στην Καλαβρία, τη βάση της εγκληματικής οργάνωσης Ντράγκετα, που, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι το ισχυρότερο συνδικάτο του εγκλήματος στην Ευρώπη, εξαιτίας του κεντρικού ρόλου που διαδραματίζει στο παγκόσμιο εμπόριο κοκαΐνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισχύς της Κόζα Νόστρα έχει περιοριστεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα λόγω των ενεργειών της αστυνομίας μετά τη δολοφονία δύο επιφανών δικαστών που ασχολούνταν με τα θέματα της μαφίας το 1992.

kathimerini.gr 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σημείωση "Νέας Μυκόνου": Καί τόλεγα, πρό καιρού, ότι μας αντιγράφουνε, οι Ιταλοί, σέ επιλεγμένους πλουτοπαραγωγικούς (εν τή ευρεία εννοία τού όρου) τομείς μέ κάποια σχετική αλλά δικαιολογημένη, βρέ αδερφέ, καθυστέρηση...
...όμως αυτοί, οι Σιτσιλιάνοι, τό γελοιοποιήσανε, καλά-καλά, τό θέμα...
...Άκου "Τοτός"!.. 
...ολόκληρος επικεφαλής τής "malavita"...

Θάχει γούστο, μέ τέτοια υποβάθμιση τής αρχηγάρας (λέτε νάναι αυτό τό "μυστικό";!!!)...  
...στό τέλος-τέλος νά βγούνε καί ...λάδι οι μουστουρήδες... 
...καί, τότε, νά δείτε πού θά βρεθεί βέβηλός τις νά ανακράξει :
Tanta Mykonos - tanta Corleone!

Ρέ πού πάμε, ρέ...
Δ.Ν.Α.

(Τό σχόλιο στήν παρένθεση τού τίτλου δέν είναι τού kathimerini.gr)

Μία συναυλία στις 22 Αυγούστου για την ενίσχυση του αρχαιολογικού έργου στη Δήλο




ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑΚΗΣ
 Η Σαπφώ και οι λέξεις των νεότερων ποιητών, οι μελωδίες των συνθετών, η φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη· το ιερό νησί της Δήλου θα αγκαλιαστεί από τους ήχους μιας συναυλίας κάτω από μια μαγική νύχτα σε έναν μυθικό τόπο. Με έσοδα που θα διατεθούν για την ενίσχυση του αρχαιολογικού έργου στη Δήλο (το εισιτήριο κοστίζει 50 ευρώ και συμπεριλαμβάνει τη μεταφορά από και προς τη Μύκονο), στις 22 Αυγούστου, ανάμεσα στο σκηνικό του αρχαιολογικού χώρου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη και η πολυπληθής ομάδα συνεργατών της θα τραγουδήσουν την ελληνική ποίηση, όπως εκείνη καταγράφηκε από τη Σαπφώ έως τον Μιχάλη Γκανά, με ενδιάμεσες στάσεις στον Λαπαθιώτη, τον Ιωάννου, την Πολυδούρη, τον Ελύτη, τον Καψάλη, τον Καρυωτάκη.
Εξάλλου, η δημοφιλής ερμηνεύτρια έχει αποδείξει, ήδη από το 1981, ότι η ποίηση είναι για εκείνη πυξίδα στη μουσική της πορεία. Ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Μανώλης Πάππος, ο Ara Dinkjian και ο Χρήστος Νικολόπουλος ήταν εκείνοι που έδωσαν μελωδική παρέα στη μεγάλη ελληνική ποίηση που ερμήνευσε η Ελευθερία Αρβανιτάκη σε πολλούς δίσκους της.
Η συναυλία κάτω από το κυκλαδίτικο φως που δύει, με περιορισμένο αριθμό θέσεων λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου, διοργανώνεται από τον Δήμο Μυκόνου, το Association «Revive Delos», ενώ έχει τη στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Σημεία προπώλησης είναι το Cine Manto, που έχει και την παραγωγή της συναυλίας, το Pasaji restaurant Ορνός και το Delos Tours στο Παλιό Λιμάνι. Το concept και η επιμέλεια του προγράμματος είναι της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και της Λήδας Ρουμάνη. Τις ενορχηστρώσεις έχει κάνει ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, ενώ παίζουν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης (τύμπανα), Γιάννης Κυριμκυρίδης (πιάνο), Νίκος Μέρμηγκας (λάφτα, μπουζούκι, λαούτο, μαντολίνο), Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο) και Δημήτρης Τσεκούρας (κοντραμπάσο).
ΤΗΛΕΦΟΣ

kathimerini.gr

Αισιοδοξία μετά την εκτίναξη των τουριστικών αφίξεων τον Ιούλιο

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΝΗΣ 
To ισχυρό κύμα κρατήσεων τελευταίας στιγμής που καταγράφεται από τον προηγούμενο μήνα στα καταλύματα των περισσότερων δημοφιλών προορισμών της χώρας επανέφερε την αισιοδοξία στις τάξεις των εκπροσώπων των τουριστικών φορέων για επίτευξη θετικών επιδόσεων στο σύνολο της χρονιάς, τόσο σε επίπεδο αφίξεων ξένων επισκεπτών όσο και σε επίπεδο ταξιδιωτικών εισπράξεων. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας για τον Ιούλιο παρουσίασαν αύξηση κατά 9,1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, φθάνοντας σε 3,3 εκατ. Επιπλέον, αύξηση κατά 1,6% παρουσίασαν το προηγούμενο μήνα και οι οδικές αφίξεις στις βασικότερες πύλες εισόδου της χώρας αγγίζοντας τα 1,9 εκατ. Για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6,4% ξεπερνώντας τα 9,2 εκατ., ενώ οι οδικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 4,8% φθάνοντας σε περίπου 6 εκατ. Οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής κινούνται μέχρι στιγμής ανοδικά και τον τρέχοντα μήνα.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο ΣΕΤΕ επισήμανε ότι...

ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ : ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΦΙΞΕΩΝ ΤΟΥ 2016 (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                                                                Μύκονος, 12-08- 2016
ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

                                                                        ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
«Η Μύκονος συνεχίζει να πρωτοστατεί στην τουριστική κίνηση»

Ο Δήμος Μυκόνου ενημερώνει, ότι για ακόμη μία χρονιά και παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες για την χώρα μας, τα δυσφημιστικά δημοσιεύματα και τις κασσάνδρες περί μείωσης των αφίξεων, η τουριστική κίνηση στη Μύκονο, την πρωταθλήτρια του τουρισμού, παρουσιάζει για το 2016 αύξηση σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα έως τώρα στοιχεία Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου. 
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που μας απέστειλε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, υπήρξε αύξηση στον αερολιμένα της Μυκόνου το Μάιο και τον Ιούνιο του 2016 σε σχέση με τους αντίστοιχους του 2015. Πιο συγκεκριμένα οι πτήσεις αυξήθηκαν κατά 15,43% από 933 σε 1.077 και ο αριθμός των αφιχθέντων παρουσίασε αύξηση της τάξης του 12% από 107.507 σε 120.432 αντίστοιχα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου αύξηση υπάρχει και στην κρουαζιέρα για το 2016 και πιο συγκεκριμένα για το διάστημα 13/3-31/7 του 2015 εξυπηρετήσαμε 339.000 επιβάτες περίπου. Για το ίδιο διάστημα φέτος (11/3 - 31/7) έχουμε εξυπηρετήσει 370.000 επιβάτες περίπου. Η αύξηση των επιβατών κρουαζιέρας κυμαίνεται στο 9%.
Τα ιδιωτικά σκάφη κινούνται στα ίδια επίπεδα.
Η σκληρή δουλειά των επιχειρηματιών και του Δήμου Μυκόνου επιβραβεύεται για άλλη μία χρονιά, κρατώντας τη Μύκονο και την χώρα συνολικά πολύ ψηλά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
Συνεχίζουμε δυναμικά.

ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ