Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Εν μεγάλη Eλληνική αποικία, 2015 μ.X.

Ψήγματα από τή σοφία τού μεγάλου Αλεξανδρινού...

undefinedΠάνω απ΄ όλα : 
 "Nέο αίμα! ..."

Τό μήνυμα τών καιρών -απ' τό ένα άκρο τού πολιτικού φάσματος τής χώρας ίσαμε τό άλλο- είναι η ανανέωση: 
Όχι στό παλιό, νέα πρόσωπα μέ νέες ιδέες καί καλλίτερες ιδεολογίες!  
Αυτό είναι, κυρίως, τό μήνυμα πού βγήκε στίς 25 τού περασμένου μήνα μέσα από τίς κάλπες. 
Ο Ελληνικός λαός ...συσκεφθείς από βραδίς, τήν παραμονή, απέρριψε τήν πεπατημένη -επειδή, ακριβώς, τήν πεπατήκαμεν- καί λέγοντας "πάμε γι' άλλα", ξαναμοίρασε τήν τράπουλα -σάν κυρίαρχος πού είναι- μέ τόν τρόπο πού εκείνος θεώρησε καλλίτερο...  

Μετά ταύτα, στό ΠΑΣΟΚ, λαβόντες "πολύ σοβαρά υπ' όψιν" τό μήνυμα  -καί αντιληφθέντες "de profundis" τό πραγματικό ...βάθος καί βάρος τού εκπεμφθέντος νοήματος- άρχισαν νά προσεγγίζουν πιό ρεαλιστικά τό θέμα καί γι αυτό, όπου νάναι, ετοιμάζονται νά…
"φάνε" τόν Βενιζέλο καί νά βάλουν, πιθανότατα τόν Λοβέρδο ή καί τήν Φώφη. Ίσως θελήσει καί ο Σκανδαλίδης.

Έτσι πρέπει.  Άφθαρτους καί νέο αίμα… 

"...υπάρχει τι το ανθρώπινον χωρίς ατέλεια;
Και τέλος πάντων, να, τραβούμ’ εμπρός". 

(οι στίχοι είναι από τό ποίημα : "Εν μεγάλη Eλληνική αποικία, 200 π.X." τού Κ.Π. Καβάφη)

Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης

Πώς γίνεται η ιδανική φόρτιση κινητού;

Τεχνολογια


                                      Το μυστήριο λύθηκε!

pws-ginetai-i-idaniki-fortisi-kinitou-to-mustirio-luthikeΟλα όσα πρέπει να ξέρετε για κινητό με μεγάλη αυτονομία και μπαταρία με μακροζωία
Πόσα χρόνια συζητάμε για το πώς πρέπει να φορτίζουμε τα κινητά μας...
Πόσες ώρες χρειάζεται η πρώτη φόρτιση, αν πρέπει να αδειάζουμε πρώτα το κινητό πριν το φορτίσουμε ξανά και αν πρέπει να το αφήνουμε όλη τη νύχτα να φορτίζει, είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που από την έλευση του πρώτου κινητού μέχρι και σήμερα απασχολούν τους χρήστες. Τώρα όλα τα παραπάνω απαντήθηκαν και με χαρά σε μεταφέρουμε τα νέα

Να το αφήνω να φορτίζει όλη τη νύχτα;
Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου και οι φορτιστές που τις συνοδεύουν είναι αρκετά «έξυπνες» ώστε μόλις φτάσουν στο 100% να διακόπτουν την φόρτιση οπότε κατά γενικό κανόνα δεν υπάρχει πρόβλημα από μία ολονύκτια φόρτιση. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι το κινητό να μην βρίσκεται μέσα σε θήκη ώστε η απορρέουσα θερμοκρασία από τη διαδικασία της φόρτισης να μπορεί να διαφύγει από το σασί του τηλεφώνου όπως έχει προβλέψει ο κατασκευαστής. Αν μπαταρίες ανεβάσουν μεγαλύτερη θερμοκρασία από την προβλεπόμενη η απόδοσή τους μπορεί να μειωθεί γρηγορότερα.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος φόρτισης;
Η ιδανική κατάσταση για μία μπαταρία ιόντων λιθίου είναι να διατηρείται μεταξύ του 50% και του 80% της πλήρους χωρητικότητάς της. Μικρές φορτίσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας επιτρέπουν στα ιόντα να αναγεννούνται και να παράγουν αρκετή ισχύ. Αρα, πολλές μικρές φορτίσεις είναι καλύτερες από μία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν ακούγεται πρακτικό αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε τη μακροζωία της μπαταρίας.

Τι να αποφεύγω
Με τις παλιές μπαταρίες η πλήρης φόρτιση και αποφόρτιση, θεωρητικώς τουλάχιστον, βοηθούσε τη μπαταρία να αποδίδει περισσότερο. Σήμερα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Για την ακρίβεια, επειδή οι μπαταρίες έχουν συγκεκριμένο κύκλο φορτίσεων (δηλαδή από 0% στο 100%) η επιλογή του πλήρους αδειάσματος και πλήρους φόρτισης συνεχώς, απλά μειώνει τον κύκλο ζωής της.Αποφύγετε το πλήρες άδειασμα της μπαταρίας πάσει θυσία.

Προσοχή στα αξεσουάρ
Οι μπαταρίες που συνοδεύουν τα smartphone μας, είναι και αυτές πολύ έξυπνες και το ίδιο ισχύει και για τους φορτιστές τους. Αν χάσετε το φορτιστή σας η επιλογή ενός άλλης μάρκας φθηνού αντίγραφου, μπορεί να μοιάζει έξυπνη επιλογή από οικονομικής απόψεως, αλλά τελικά μπορεί και να σας στοιχίσει ακριβότερα αν καταστρέψει τη μπαταρία σας. Επιλέξτε τους αυθεντικούς φορτιστές ή αυτούς που είναι ΟΕΜ αλλά και με την επίσημη έγκριση της κατασκευάστριας του κινητού σας. Στην περίπτωση των iPhone, οι εγκεκριμένοι φορτιστές, δηλαδή αυτοί που λειτουργούν ακριβώς σαν τον αυθεντικό, έχουν τη σφραγίδα “mfi” made for iphone που εξασφαλίζει ότι έχουν περάσει τα test της Apple.
από thetoc.gr

Financial Times : Καταστροφή για την Ευρώπη το Grexit...


undefined


Αναγκαία η διάσκεψη για το χρέος...
Άρθρο του W. Münchau στους Financial Times επισημαίνει τους κινδύνους ενός grexit για την ευρωζώνη αποδομώντας τα επιχειρήματα των κυρίαρχων κύκλων της Γερμανίας και στηρίζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μία διεθνή διάσκεψη για το χρέος και...
τον τερματισμό της λιτότητας
Διαβάστε το άρθρο του W. Münchau στους Financial Times σε επιμέλεια του euro2day.gr:

Η περασμένη εβδομάδα μας υπενθύμισε τρεις αλήθειες. Η πρώτη είναι ότι η κρίση της ευρωζώνης δεν θα λήξει μέχρι να επιλυθεί, δηλαδή, μέχρι να διαγραφεί το υπερβολικό χρέος. Αυτή η αλήθεια αποδείχθηκε αδιαπέραστη στις εναλλαγές ψυχολογίας του Νταβός. Η δεύτερη είναι ότι, κάτι που είναι αφόρητο, θα πρέπει να λήξει κάποια στιγμή. Αυτό το είδαμε, όταν οι Ελληνες ψηφοφόροι έθεσαν τέλος σε μια στρατηγική που δεν κατάφερε να προσφέρει, ούτε καν με τα δικά του περιορισμένα στάνταρ, την μείωση στο δανειακό βάρος. Το τρίτο είναι ότι ατυχήματα συμβαίνουν.

Από όλα τα προβλεπόμενα ατυχήματα, το δυνητικά πιο καταστροφικό θα ήταν, φυσικά, το Grexit –μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Θα μπορούσε να συμβεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αναπόφευκτο.

Η κυρίαρχη γερμανική άποψη είναι ότι...

Πείθει ο Βαρουφάκης την Ευρώπη...


undefinedΜπορεί να ωρύονται Μέρκελ και Σόιμπλε και να δηλώνουν ότι η τρόικα μεταβαίνει νόμιμα στην Ελλάδα και...
θα συνεχίζει να έρχεται, όμως –στο βάθος έστω και στο πολύ βάθος, φαίνεται να μην τους περνάει.

Ήρθε η ώρα για το τέλος των μνημονίων και την αρχή για ένα νέο πρόγραμμα

Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι καθόλου τυχαία  η παρέμβαση Ομπάμα ο οποίος τόνισε ότι «το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%, αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία αυτό το πολίτικο σύστημα. Ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζώνη, νομίζω ότι αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές».

Ακόμη και ο Γιούνκερ έσπευσε να δηλώσει  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι «υπάρχει ανάγκη για αυξημένη δημοκρατική νομιμοποίηση της τρόικας, λογοδοσία και έλεγχο του τρόπου λειτουργίας της, στο μέλλον.»

Το επικοινωνιακό πεδίο μάχης φαίνεται να το κερδίζει ο Βαρουφάκης … έπεισε αρκετούς λαούς της Ευρώπης – και ιδιαίτερα του Νότου-  ότι το ακολουθούμενο πρόγραμμα είναι λάθος και θα χρειαστεί άλλο.

Από εδώ και στο εξής όσο πιο σκληρή είναι η στάση της Γερμανίας – η οποία διατείνεται δεξιά και αριστερά, πάνω και κάτω, ότι, θέλει να αποτελειώσει την Ελλάδα - τόσο πιο πολύ η Ευρώπη και όχι μόνο θα θυμάται πράγματα  από το παρελθόν που οι Γερμανοί δεν θα ήθελαν ο κόσμος να θυμάται.

Ειδικότερα ο γαλλικός λαός (αλλά και ο ιταλικός, ο βρετανικός κλπ) θα είχε θέματα… Προφανώς κανένα δεν συμφέρει να αρχίσουν οι λαοί να σκέφτονται για το ποια χωρά (Γερμανία ή Ελλάδα) έχει δίκιο.

Άλλωστε  και ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας  Όσμπορν αλλά και ο υπουργός της Γαλλίας Σαπέν στήριξαν την Ελλάδα στα θέματα Ανάπτυξης  και τα εργασιακά της χώρας.

Θυμίσουμε ότι ο  Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε: « Καλώ τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να ενεργήσει με υπευθυνότητα, αλλά είναι επίσης σημαντικό η ευρωζώνη να αποκτήσει ένα καλύτερο σχέδιο για τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη», ενώ ο Σαπέν τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέο συμβόλαιο με την Ε.Ε.

 Το ενδιαφέρον τώρα θα στραφεί μετά τις επαφές του Βαρουφάκη με ομολόγους του ανά την Ευρώπη, στην αυριανή συνάντηση του με τον «τσάρο» της ιταλικής οικονομίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν, στη Ρώμη.

Αυτή την ώρα πάντως ο   Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης συναντάται με 100 εκπροσώπους τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για να τους τονίσει ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει το χρέος της με όρους που δεν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην χώρα, ιδιαίτερα στους ιδιώτες και τους κατόχους ομολόγων.

Από κινήσεις τώρα που γίνονται στο ελληνικό έδαφος επισημαίνουμε ότι νωρίτερα ο  αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρμόδιος για τα θέματα της οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκης έχοντας το γενικό πρόσταγμα για την ελληνική οικονομία ξεκίνησε και αυτός  άμεσες επαφές με τους βασικούς παράγοντες της οικονομίας. Η πρώτη συνάντηση με θέμα την πορεία της οικονομίας και την ενίσχυση του αναπτυξιακού ρυθμού, πραγματοποιήθηκε με τον πρόεδρο της τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Δραγασάκης διαβεβαίωσε τον Μ. Σάλλα ότι αποτελεί το μοτέρ της τραπεζικής μηχανής κάτι που εκλαμβάνεται ως πλήρη στήριξη των χειρισμών την Τράπεζα Πειραιώς...
topontiki.gr

Τι παίρνουν, τι δίνουν

Απεμπλοκή από την τρόικα, παράταση στην αποπληρωμή και ηπιότερους δημοσιονομικούς όρους, έναντι προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις, αυξημένης ευρωπαϊκής εποπτείας, μερικής υλοποίησης του προγράμματος της ΔΕΘundefined

«Μια πολιτική συμφωνία με τους εταίρους είναι πιθανόν να καταρτιστεί μέσα στο επόμενο διάστημα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, την Κυριακή. Σημείωσε ότι αυτή η πολιτική συμφωνία θα καταστήσει περιττό το αίτημα για τεχνική παράταση του προγράμματος και θα καλύπτει την ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα των τραπεζών. Ο κ. Δραγασάκης πιθανολόγησε, δε, ότι ένας οδικός χάρτης για τις επόμενες κινήσεις μπορεί να συζητηθεί κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι διαρροές από κύκλους του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κλ. Γιούνκερ, περί κατάργησης της τρόικας και ανάγκης «να βρεθεί άμεσα μια εναλλακτική λύση» ήρθαν να κουμπώσουν με τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπ. Ομπάμα για το... στύψιμο στις χώρες υπό ύφεση που πρέπει να σταματήσει. Την ίδια ώρα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαπέν έτεινε χείρα φιλίας και βοήθειας στην Ελλάδα αποδεχόμενος ότι οι λέξεις έχουν ισχυρή σημασία.

Στη διαπραγμάτευση, οι δανειστές έχουν θέσει και δώρα και προειδοποιήσεις: Το «μαστίγιο», αναφέρει ο Γιάννης Αγγέλης στο capital.gr, αφορά αναμφίβολα στην ανελαστική απαίτηση της Ευρωζώνης για την προώθηση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που έχουν υπογραφεί (σ.σ. σε επίπεδο στόχων) και την απόρριψη κάθε συζήτησης για ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.


Το «καρότο» έχει να κάνει με το ενδεχόμενο αφαίρεσης της τρόικα σαν διαμεσολαβητικό και ελεγκτικό φορέα στην εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων και την υποκατάστασή της με «τεχνικούς» ελέγχους που δεν θα γίνονται απαραίτητα στην Αθήνα και με παρουσία –όπως μέχρι τώρα– των ανθρώπων της τρόικα στα υπουργεία.


Από την πλευρά της Αθήνας πάντως υπογραμμίζεται στις μέχρι σήμερα συζητήσεις η προθυμία για την άμεση προώθηση του αρχικού αιτήματος της τρόικα για μεταρρυθμίσεις που θα αποκόπτουν τον ομφάλιο λώρο της διαπλοκής στο επίπεδο της φορολογίας και της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού...


Το κεντρικό διακύβευμα όμως –πέραν εκείνου της... απόσυρσης της τρόικα– στο οποίο προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαίνεται να υπάρχει προσέγγιση και το μαστίγιο δεν συνοδεύεται από καρότο, αφορά στο κεντρικό θέμα του στόχου  πρωτογενών πλεονασμάτων σε επίπεδα που από φέτος θα πρέπει να κινούνται πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ.


Η Ελλάδα, επισημαίνει το Euro2day.gr, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Βαρουφάκη - Δραγασάκη είναι έτοιμη να παράσχει ένα τετραετές πρόγραμμα εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων (χωρίς φόβο και χωρίς πάθος είπε ο υπουργός Οικονομικών), πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς (Αλέξης Τσίπρας στο Bloomberg) ή και μικρά πρωτογενή πλεονάσματα (1%-1,5% από 4,5% που απαιτεί το ισχύον πρόγραμμα σύμφωνα με τον Βαρουφάκη στους New York Times).


Ζητά βιώσιμο χρέος (χθες ο Γ. Βαρουφάκης παρότι προκλήθηκε αρκετές φορές δεν μίλησε για κούρεμα, ούτε για διάσκεψη χρέους) και ένα πανευρωπαϊκό new deal για την ανάπτυξη.


Ζητά επίσης να ξεκόψει από την εξάρτηση των δόσεων των πιστωτών της τρόικας. Ο υπουργός Οικονομικών μάλιστα χθες παρομοίασε την Ελλάδα με ναρκομανή με απόλυτη εξάρτηση από την επόμενη δόση διαμηνύοντας ότι αυτή η εξάρτηση πρέπει να τελειώσει.


Το πακέτο των δεσμεύσεων της Ελλάδας θα αποτυπώνεται σε ένα νέο «συμβόλαιο», θα υπάρχει επιτήρηση από τους θεσμούς, αλλά όχι από την τρόικα με τη σημερινή της μορφή (για κάποιους το Eurogroup με διευρυμένη ενδεχομένως σύνθεση θα μπορούσε να αξιολογεί αν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της), ενώ ασαφές είναι αν η Ελλάδα θα λάβει νέο δάνειο.


Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δεν έχει δεχτεί κανένα «επίσημο αίτημα» για συνάντηση του υπουργού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον νέο έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, όπως ανακοίνωσε το Βερολίνο, διαψεύδοντας σενάρια περί επικείμενης επίσκεψης του έλληνα ΥΠΟΙΚ στη γερμανική πρωτεύουσα.


Την Κυριακή, από το Παρίσι, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε, τονίζοντας πως η Γερμανία είναι η πρώτη οικονομική δύναμη της Ευρώπης.

Οι θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης για τη λιτότητα, το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις θα εξετασθούν σήμερα Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος σε συνάντηση που θα έχουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος επί θεμάτων Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν.
 thepressproject.gr

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σκιτσάρει την επικαιρότητα

undefined

Σοβαρή παρέμβαση Ομπάμα... (VIDEO)

Ομπάμα: «Δεν μπορείς να ξεζουμίζεις τις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση»

 
Αίσθηση έχει προκαλέσει η ξαφνική και ισχυρή παρέμβαση πού έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, μέσω συνέντευξής του στο CNN, υπέρ της Ελλάδας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη για χώρες όπως η Ελλάδα και τόνισε ότι δεν μπορεί να πιέζονται αυτές οι χώρες που βρίσκονται σε λιτότητα.
«Δεν μπορείς να συνεχίζεις να ξεζουμίζεις τις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση», δήλωσε ο κ. Ομπάμα.
Ο Αμερικανός ηγέτης σε απάντηση του δημοσιογράφου για την ελληνική οικονομία, δήλωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική.Νομίζω ότι η Ελλάδα για να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά από αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές, αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%. Αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία, ούτε το πολιτικό σύστημα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη. «Νομίζω ότι αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς απ' όλες τις πλευρές. Όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ενέσκηψε πριν από μερικά χρόνια, εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισής της. Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί έξω απ' αυτή. Είναι μια κατάσταση που στις αγορές δεν αρέσει».  Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι ναι μεν είναι κρίσιμη η δημοσιονομική πειθαρχία, η αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και η πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όμως πρόσθεσε ότι η αμερικανική εμπειρία έχει αποδείξει ότι αυτό μπορεί να γίνει καλύτερα μόνο μέσα από την ανάπτυξη.
«Γενικά, όμως, με απασχολεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες σε πολλές απ' αυτές τις χώρες. Αλλά, απ' αυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστήσεις τη δημοσιονομική σταθερότητα, είναι να αναπτυχθείς και όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο», κατέληξε.
Νωρίτερα, «το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για συνέχιση της στενής διμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν στις 30 Ιανουαρίου, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όπως σημειώνεται επίσης, ο κ. Κέρι συνεχάρη τον κ. Κοτζιά για την ανάληψη των καθηκόντων του. Τέλος, σημειώνεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ελλάδας «επιπλέον, συζήτησαν την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών στην περιοχή».
kathimerini.gr

Σκίτσο του Ηλία Μακρή

Η Washington Post "Στριμώχνει" το Βερολίνο λόγω Ελλάδας...


Στο πλευρό της Αθήνας η αμερικανική εφημερίδα...

Μ΄ ένα άρθρο - φωτιά η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα Washington Post υπενθυμίζει στο Βερολίνο όσα Μέρκελ και Σόϊμπλε κάνουν πως δεν θυμούνται.

«Στην ελληνική κρίση, η...
Γερμανία θα πρέπει να διδαχθεί από το δικό της δημοσιονομικό παρελθόν» τονίζεται σε άρθρο του Χάρολντ Μέιρσον στην εφημερίδα Washington Post.

Όπως αναφέρεται, «τόσο για λόγους στρατηγικής, όσο και οικονομικούς, θα αποτελούσε καταστροφή για τη Γερμανία, εάν η Ελλάδα υποχρεωνόταν στην αποκήρυξη των χρεών της και στην έξοδό της από την ευρωζώνη, καθώς μία τέτοια κίνηση θα απειλούσε την ίδια την ύπαρξη της νομισματικής ένωσης».

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιπροσωπεύει, το λιγότερο, τη ρήξη με την πρότερη κακοδιαχείρηση της Ελλάδας, όπως είχε πράξει και η κυβέρνηση του Αντενάουερ ως προς εκείνη του Χίτλερ. Οι πρώτοι διορισμοί σηματοδοτούν μία καινοφανή εξέλιξη στη διακυβέρνηση της Ελλάδας, τη μάχη κατά της διαφθοράς και του ευνοιοκρατικού καπιταλισμού που διαβρώνουν εδώ και χρόνια την οικονομία της χώρας» προστίθεται.

Σύμφωνα με το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας, «η Γερμανία, μολονότι έχει κατανοήσει τα διδάγματα από τα λάθη που διέπραξε τον 20ό αιώνα, δεν φαίνεται να διδάσκεται από το κόστος που ενέχει η προσκόλληση στη δημοσιονομική ορθοδοξία, παρά το γεγονός ότι η ευημερία της οφείλεται στην απόφαση των αντιπάλων της κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο που επέτρεψε στη μεταπολεμική Δ.Γερμανία να διαγράψει το ήμισυ των χρεών της. Μετά την κατάρρευση του 2008, η Γερμανία, ως η κυρίαρχη οικονομία της Ευρώπης και η σημαντικότερη πιστώτρια χώρα, υποχρέωσε τις χώρες της μεσογειακής Ευρώπης και κυρίως την Ελλάδα να λεηλατήσουν τις ίδιες τις οικονομίες τους για να αποπληρώσουν τα χρέη τους».

Το άρθρο γίνεται ακόμη σκληρότερο στην συνέχεια αναφέροντας ότι η εμμονή της Γερμανίας οδήγησε την Ελλάδα στην καταστροφή:

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι «η επιμονή της Γερμανίας οδήγησε στη συρρίκνωση της Ελλάδας στο επίπεδο της Μεγάλης Ύφεσης των ΗΠΑ. Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 25%, ενώ η νεανική ανεργία ξεπέρασε το 50%, η οικονομία βυθίστηκε κατά 26% και η κατανάλωση κατά 40%. Το χρέος ανήλθε στο 175% του ΑΕΠ, ενώ τα κεφάλαια από τα δάνεια που παραχώρησαν η Γερμανία και τα άλλα κράτη στην Ελλάδα, δόθηκαν, είτε για την κάλυψη των επιτοκίων, είτε για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων. Μόλις το 11% εξ΄αυτών δόθηκε πραγματικά στην ελληνική κυβέρνηση.

» Δεν προκαλεί, λοιπόν, έκπληξη ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι επέλεξαν μία νέα κυβέρνηση, η οποία διεκδικεί την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Οι αξιωματούχοι της Γερμανίας και της ΕΕ αντέδρασαν σθεναρά στις όποιες αλλαγές.

» Ευτυχώς για τη Γερμανία, οι δικοί της πιστωτές είχαν υιοθετήσει διαφορετική στάση μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συμφωνία του Λονδίνου για το χρέος, το 1953, 20 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, που είχαν δανείσει χρήματα στη Γερμανία κατά την προναζιστική Δημοκρατία της Βαϊμάρης και μετά το 1945, συμφώνησαν να μειώσουν το χρέος της Δ. Γερμανίας κατά το ήμισυ. Επιπλέον, συμφώνησαν ότι η αποπληρωμή του δεν θα προέρχεται από τις κυβερνητικές δαπάνες, αλλά αποκλειστικά από τις εξαγωγές.

» Με τη συγκατάθεση όλων των μερών, η συμφωνία του Λονδίνου και οι διαδοχικές τροποποιήσεις της, κατέστησαν τη Γερμανία ισότιμη με τους πιστωτές της, διαθέτοντας τη δυνατότητα, την οποία χρησιμοποίησε κατά καιρούς, να απορρίπτει τους όρους των πιστωτών και να εμμένει σε νέες διαπραγματεύσεις».

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «ο κόσμος θα ήταν ένα καλύτερο μέρος, αν οι Γερμανοί γνωρίζαν την ιστορία τους».


Θα ακούσουν άραγε οι Γερμανοί;

Πηγή: radio1d.gr

Εν μεγάλη Eλληνική αποικία, 2015 μ.X.


Ψήγματα από τή σοφία τού μεγάλου Αλεξανδρινού...

Πάνω απ΄ όλα : 
 "Nέο αίμα! ..."


Τό μήνυμα τών καιρών -απ' τό ένα άκρο τού πολιτικού φάσματος τής χώρας ίσαμε τό άλλο- είναι η ανανέωση: 
Όχι στό παλιό, νέα πρόσωπα μέ νέες ιδέες καί καλλίτερες ιδεολογίες!  
Αυτό είναι, κυρίως, τό μήνυμα πού βγήκε στίς 25 τού περασμένου μήνα μέσα από τίς κάλπες. 
Ο Ελληνικός λαός ...συσκεφθείς από βραδίς, τήν παραμονή, απέρριψε τήν πεπατημένη -επειδή, ακριβώς, τήν πεπατήκαμεν- καί λέγοντας "πάμε γι' άλλα", ξαναμοίρασε τήν τράπουλα -σάν κυρίαρχος πού είναι- μέ τόν τρόπο πού εκείνος θεώρησε καλλίτερο...  

Μετά ταύτα, στό ΠΑΣΟΚ, λαβόντες "πολύ σοβαρά υπ' όψιν" τό μήνυμα  -καί αντιληφθέντες "de profundis" τό πραγματικό ...βάθος καί βάρος τού εκπεμφθέντος νοήματος- άρχισαν νά προσεγγίζουν πιό ρεαλιστικά τό θέμα καί γι αυτό, όπου νάναι, ετοιμάζονται νά…
"φάνε" τόν Βενιζέλο καί νά βάλουν, πιθανότατα τόν Λοβέρδο ή καί τήν Φώφη. Ίσως θελήσει καί ο Σκανδαλίδης.

Έτσι πρέπει.  Άφθαρτους καί νέο αίμα… 

"...υπάρχει τι το ανθρώπινον χωρίς ατέλεια;
Και τέλος πάντων, να, τραβούμ’ εμπρός". 

(οι στίχοι είναι από τό ποίημα : "Εν μεγάλη Eλληνική αποικία, 200 π.X." τού Κ.Π. Καβάφη)

Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης

Ντόρα η επιλεκτική…


undefined
Θα τους ενημερώσει όλους, εκτός απ’ τον Σαμαρά!..

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ζήτησε η Ντόρα Μπακογιάννη, για να…
τους ενημερώσει για την πρόταση που δέχτηκε να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Σοφών του ΟΑΣΕ.

Η Ντόρα ενημέρωσε και τον Κώστα Καραμανλή.

Πουθενά όμως δεν είδα, ότι ενημέρωσε και τον Αντώνη Σαμαρά…

ΒΗΜΑτοδοτης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ευτυχώς, γνωρίζει ότι δεν φταίει για όλα το Μνημόνιο...

                                                                        -------

Tην άποψη ότι το Μνημόνιο έφερε την κρίση κι όχι η κρίση το Μνημόνιο ευτυχώς φαίνεται ότι δεν τήν ασπάζονται όλοι στη νέα κυβέρνηση...

***************************************************************************

Ο υπουργός Δημήτρης Μάρδας

Το ότι δεν αγγίζουμε τους γνωστούς λαθρεμπόρους καυσίμων, δεν είναι υπόθεση της τρόικας (αν και απορεί βέβαια κανείς γι’ αυτό), αλλά έκφραση της δυσοσμίας ενός συστήματος πολιτικής διαπλοκής και διαφθοράς. Γιατί άραγε η τρόικα δεν ασχολήθηκε με αυτόν τον χρυσοφόρο χώρο, που οδηγεί σε απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό; Ερώτημα αναπάντητο έως σήμερα.(...).  Δημήτρης Μάρδας
***************************************************************************

Ένα μήνα πριν τις εκλογές, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας είχε δημοσιεύσει στο Protagon ένα ιδιαίτερα σωστό άρθρο με τον τίτλο «Το μεγαλείο του λαϊκισμού και τα Μνημόνια» όπου πολύ σωστά τόνιζε:

(...)Δεν είμαστε υποστηριχτές τέτοιων Μνημονίων, που με τις πολλές λανθασμένες επιλογές τους ή τα κενά που παρουσιάζουν δεν προσέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Καλό θα ήταν, ωστόσο, να μη θεωρούμε ως άλλοθι των κακοτεχνιών των οικονομικών μας πολιτικών και των… πεφωτισμένων ηγετών μας, τα λάθη των Μνημονίων.

Πράγματι, η αποσάθρωση του βιομηχανικού ιστού της χώρας δεν είναι προϊόν του Μνημονίου ή του ευρώ. Οφείλεται στις ακατάλληλες επιλογές των δικών μας πολιτικών ηγεσιών από το 1987 και μετά, οι οποίοι ουδέποτε κατανόησαν τις επιπτώσεις της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς και της παγκοσμιοποίησης, στη διεθνοποιημένη παραγωγή και στο εμπόριο.


Το γεγονός ότι είμαστε η πρώτη προς χρεοκοπία χώρα του πλανήτη, δεν είναι πάλι συνέπεια ενός Μνημονίου, αλλά το αποτέλεσμα μιας εγχώριας πολιτικής ευδαιμονισμού που γνώρισε το απόγειο της δόξας της μετά το 2004.


Το ότι δεν αγγίζουμε τους γνωστούς λαθρεμπόρους καυσίμων, δεν είναι υπόθεση της τρόικας (αν και απορεί βέβαια κανείς γι’ αυτό), αλλά έκφραση της δυσοσμίας ενός συστήματος πολιτικής διαπλοκής και διαφθοράς. Γιατί άραγε η τρόικα δεν ασχολήθηκε με αυτόν τον χρυσοφόρο χώρο, που οδηγεί σε απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό; Ερώτημα αναπάντητο έως σήμερα.(...)


  Όλοι ευχόμαστε καλή επιτυχία στό έργο τού Δημήτρη Μάρδα και μακάρι να καταφέρει να πείσει για όλα τα παραπάνω και τους υπόλοιπους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο.

                   Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης
(ανασύνθεση μιάς ανάρτησης τής parapolitiki.com)