Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Σέ όλους τούς φίλους η "Νέα Μύκονος" εύχεται...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
...ΕΙΡΗΝΗ σ' όλη τή Γή!...
                  ...μέ ΥΓΕΙΑ καί προσωπική ΕΥΤΥΧΙΑ!

Πώς «αγοράσαμε» τον Σάντα Κλάους

του Χριστόφορου Κάσδαγλη*  

Είχα ήδη παιδί που είχε προ πολλού πάψει να πιστεύει στην ύπαρξη του Άι Βασίλη, και ωστόσο δεν είχα προβληματιστεί επαρκώς με τις αντιφάσεις του μύθου του. Πολλά ονόματα, Σάντα Κλάους, Περ Νοέλ, Σίντερ Κλάας ή απλώς Σάντα, διαφορετικοί τόποι καταγωγής: Καππαδοκία, Βόρειος Πόλος, Ροβανιέμι. Αλλά επρόκειτο για βολικό μύθο, οπότε εντάξει, παρότι θα ‘πρεπε να προβληματίζει τι το ήθελε το… έλκηθρο με τους ταράνδους στην Καππαδοκία.
Μιλώντας με όρους σημερινούς, πρόκειται για υβριδικό είδος που προήλθε από τη συγχώνευση τριών αγίων της χριστιανοσύνης και μερικών προχριστιανικών παγανιστικών θεοτήτων.. Ώσπου μπήκαν στο κόλπο οι Αμερικανοί οι οποίοι, στερούμενοι ιστορικών ριζών, έχουν αναπτύξει την ικανότητα να επινοούν σύγχρονες μυθολογίες. Με ποιήματα, παραμύθια και εξώφυλλα περιοδικών, αρχίζουν από το 1820 να του δίνουν υπόσταση: χοντρός, βροντερό γέλιο, ερυθρόλευκη  στολή, γένια και έλκηθρο.
Η εικόνα του παραμένει ρευστή ως τη δεκαετία του 1920, οπότε γίνεται ήρωας διαφημιστικής καμπάνιας της αναπόφευκτης Coca Cola. Φτιάχνονται τραγούδια, ταινίες, βιβλία, γκάτζετ – ολόκληρη βιομηχανία επικοινωνίας. Κάπως έτσι ομογενοποιήθηκε διεθνώς η παράδοση του Σάντα Κλάους, για να φτάσει στην Ελλάδα στις αρχές των φίφτις.
Με την αφομοιωτική ικανότητα που διέθετε ακόμα η χώρα δόθηκαν στον άγιο ελληνικό όνομα και χαρακτηριστικά, ώστε να γίνει οικείος στα ελληνόπουλα. Υπήρχε άλλωστε γόνιμο υπέδαφος, η παράδοση του αγίου από την Καππαδοκία, που η γιορτή του συνέπιπτε με την αλλαγή του χρόνου.
Τελικά τον «αγοράσαμε» κι εμείς τον Σάντα Κλάους, παρά το γεγονός ότι η ασκητική μορφή του Μεγάλου Βασιλείου βρίσκεται σε πλήρη αντίστιξη με τον χορτασμένο άγιο των δυτικών.
Ουδεμία έκπληξη όμως, εδώ αγοράσαμε το Σχέδιο Μάρσαλ, το ΝΑΤΟ, την ελευθερία των αγορών και αργότερα τον νεοφιλελευθερισμό.
Δεν τα γράφω όλ’ αυτά για να καταρρίψω έναν όμορφο μύθο, αλλά για να ξέρουμε τι μας γίνεται. Άλλωστε, παιδί των φίφτις είμαι κι εγώ. Χο, χο, χο!

* Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 30.12.2017

- πηγή: kasdaglis.wordpress

«O άνθρωπος θα πεθάνει στα αμέσως επόμενα τέσσερα χρόνια από την εξαφάνιση των μελισσών...»

Μέλισσες σε αφανισμό, άνθρωπος σε κίνδυνο 
«Όταν οι μέλισσες θα εξαφανιστούν, ο άνθρωπος θα πεθάνει στα αμέσως επόμενα τέσσερα χρόνια από την εξαφάνισή τους». Πρόκειται για ένα γνωμικό - πρόβλεψη που συμπυκνώνει τη σημασία των πολυτιμότερων εντόμων στον πλανήτη, των μελισσών που βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστια μείωση του πληθυσμού τους σε όλο τον πλανήτη. Τι συμβαίνει;
Το 35% της διατροφής μας κινδυνεύει
Από τα τέλη του 1990, οι μελισσοκόμοι, κυρίως στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική, είχαν διαπιστώσει ότι οι πληθυσμοί των μελιφόρων μελισσών (οι μέλισσες που κατοικούν σε κυψέλες και παράγουν μέλι) μειώνονταν με ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς. Οι μέλισσες αυτές είναι απαραίτητες για την παραγωγή της τροφής μας γιατί επικονιάζουν τα φυτά.
Η επικονίαση, η γονιμοποίηση δηλαδή του άνθους για να γίνει καρπός, είναι το πολυτιμότερο αγαθό που προσφέρουν οι μέλισσες στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Χωρίς την επικονίαση, η τροφή που καταλήγει στο πιάτο μας θα ήταν πολύ λιγότερη, καθώς το 1/3 των καλλιεργειών βασίζεται σε αυτήν.
Πάνω από το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα-επικονιαστές. Από τα 100 είδη καλλιεργειών, τα οποία παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής, 71 επικονιάζονται από τις μέλισσες. Χωρίς αυτά, εκατομμύρια άνθρωποι και ζώα θα υπέφεραν από στέρηση τροφής. Στην Ευρώπη μόνο, πάνω από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη δουλειά των μελισσών...

Κυβέρνηση - ΝΔ : Πότε-πότε εφευρίσκουν λόγους γιά νά τσακώνονται...

Κόντρα κυβέρνησης - ΝΔ για το άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό
Πολιτική κόντρα ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μετά τις χθεσινές εξελίξεις που αφορούν στην παροχή ασύλου σε έναν εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών και συγκεκριμένα τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο οι αξιωματικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στη γείτονα χώρα.
Την απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου ακολούθησε η αίτηση ακύρωσης της απόφασης από την κυβέρνηση αλλά και η οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας, ενώ ακολούθως το θέμα πήρε πολιτική χροιά, με την αρχή να γίνεται από τη ΝΔ. 
Η ΝΔ ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την αίτηση ακύρωσης της απόφασης για άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό και την κατηγορεί ουσιαστικά για παρέμβαση στη δικαιοσύνη. 
«“Ως κράτος δικαίου η Ελλάδα σέβεται την διάκριση των εξουσιών” και “πράττει τα δέοντα για να έχουν δίκαιη δίκη” οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί δήλωσε προσφάτως ο κ. Αλ. Τσίπρας και μάλιστα παρουσία του Τούρκου Προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η Πειραιώς και προσθέτει:
«Κατόπιν τούτου το ερώτημα που έχουν οι πολίτες και οφείλει να απαντήσει ο πρωθυπουργός είναι αυτονόητο: Για ποιο λόγο η κυβέρνηση υπέβαλε σήμερα αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου που αποφάσισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών για τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς;».
Τζανακόπουλος: Άγνοια από τη ΝΔ
Η απάντηση από κυβερνητικής πλευράς, ήρθε άμεσα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος μέσω twitter ανέφερε: 

Πρόσωπο της χρονιάς για τους Financial Times...

...η γυναίκα που κατήγγειλε τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη στην Uber...

Leslie Hook
San Francisco Correspondent, Financial Times
Όταν η Σούζαν Φάουλερ έπιασε δουλειά στην Uber στα τέλη του 2015, η εταιρεία έμοιαζε ασταμάτητη. Η νεοφυής επιχείρηση επεκτεινόταν ραγδαία και είχε τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στο είδος της. Για μηχανικούς λογισμικού, όπως η κυρία Φάουλερ, ήταν συναρπαστικό να δουλεύει πάνω στην εφαρμογή που άλλαζε τις συγκοινωνίες. Οι υπάλληλοι φορούσαν με καμάρι τα εταιρικά μπλουζάκια στο Σαν Φρανσκίσκο. Αλλά, δύο χρόνια μετά, αυτά τα μπλουζάκια έχουν χαθεί από τους δρόμους και η Uber βρίσκεται σε κρίση. Έπειτα από αλλεπάλληλα πλήγματα, η εταιρεία έχει φτάσει να συμβολίζει όλα τα στραβά στον κόσμο της ψηφιακής επιχειρηματικότητας. Κι αυτό, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στη Σούζαν Φάουλερ.

Τον περασμένο Φεβρουάριο δημοσίευσε στην προσωπική της ιστοσελίδα αυτά που έζησε στην Uber, αποκαλύπτοντας μια εταιρεία που βρισκόταν εκτός ελέγχου. Η κυρία Φάουλερ περιέγραψε τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη, όπως την πρόταση για σεξ που της έκανε το αφεντικό της την πρώτη ημέρα που μπήκε στην ομάδα του. Το Τμήμα Προσωπικού έκανε τα στραβά μάτια στις διαμαρτυρίες της, αναφέροντας ότι εκείνος ήταν ένα άτομο με «υψηλή απόδοση». Η ανάρτησή της για αυτό το περιστατικό και για άλλα διαδόθηκε αστραπιαία. Η κυρία Φάουλερ είχε τραβήξει μια κλωστή που θα οδηγούσε στο μεγάλο ξήλωμα...

Λουξεμβούργο: Η ΕΕ θα καταρρεύσει χωρίς...

...συμφωνία για το Προσφυγικό...

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν προειδοποιεί για κατάρρευση της ΕΕ σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στο καθοριστικό ζήτημα της προσφυγικής πολιτικής. 
 Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk κατηγόρησε μάλιστα τις χώρες της ομάδας Βίζεγκραντ, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία, ότι δεν επιδεικνύουν αλληλεγγύη σε χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, που επωμίζονται μεγάλος βάρος της προσφυγικής κρίσης:   «Η προσφυγική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν έχει κανένα νόημα μια χώρα να αποφασίζει μόνη αν θέλει πρόσφυγες ή αν δεν θέλει να επιδείξει αλληλεγγύη με χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Το Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής δεν προέκυψαν αποφάσεις.  
 Δεν μπορεί ωστόσο να περιμένουμε την επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Γνωρίζετε ότι η Κομισιόν έχει καταθέσει προτάσεις και το ευρωκοινοβούλιο επιδιώκει την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Θα πρέπει να γνωρίζουμε επακριβώς τι πρέπει να κάνουμε όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με την επόμενη κρίση. Βρισκόμαστε επομένως αντιμέτωποι με μια ευρωπαϊκή πρόκληση, την οποία οφείλουμε να επιλύσουμε με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύη»...

"Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται"...

Το μήνυμα του ΥΠΕΞ προς τη Τουρκία...

Μήνυμα ότι οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται, αντιθέτως, εργάζονται με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα για... την προώθηση της συνεννόησης και την εδραίωση της σταθερότητας καθώς και της καλής γειτονίας στην περιοχή στην οποία ανήκουν,  έστειλε το Υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ περί περίθαλψης πραξικοπηματιών με αφορμή την απόφαση για άσυλο σε έναν από τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία αυτή με υπευθυνότητα. Ελπίζουμε το αυτό να επιλέξουν να πράξουν και οι γείτονές μας. Η πίστη μας στις δημοκρατικές αρχές και μεθόδους δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη» αναφέρεται στην ανακοίνωση.