Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Τό σκίτσο...

                                      ...τού Αρκά

Χορτοφάγος σε χασαποταβέρνα

Περικλής Κοροβέσης - Εφημερίδα των Συντακτών
Περικλής Κοροβέσης - Εφημερίδα τών Συντακτών


Υπάρχει ένας τρόπος σκέψης που είναι ευρύτατα διαδεδομένος: Είναι το δίλημμα: «Τι να διαλέξω; Ενα μικρό κακό ή ένα μεγάλο κακό;» και η απάντηση έρχεται αβίαστα. Το μικρό κακό είναι το καλύτερο.
Στο ερώτημα να επιλέξουμε ανάμεσα στο καλό και το κακό η απάντηση είναι προφανής. Αν και βέβαια εδώ υπάρχει ένα φιλοσοφικό πρόβλημα. Ποιο είναι το καλό και ποιο είναι το κακό -αρχαίο ερώτημα-, όταν το κακό παρουσιάζεται σαν καλό και το καλό σαν κακό. Κατά κανόνα, είναι η εξουσία που τα ορίζει και έχει να κάνει με τα συμφέροντά της και όχι με την αντικειμενική πραγματικότητα.
Η θεωρία του μικρού και μεγάλου κακού βρίσκει την πλήρη δικαίωσή της στην πολιτική και συχνά γίνεται το βασικό επιχείρημα για να υποστηρίξει μια παράταξη την ύπαρξή της. Ακούμε συχνά πυκνά από τους εναπομείναντες συριζαίους:
Εντάξει, ψηφίζουμε μέτρα με τα οποία διαφωνούμε, αλλά θα είναι καλύτερα να έρθει ο Κούλης και η Ν.Δ.; Με άλλα λόγια, κάνουμε και εμείς κακό στη χώρα αλλά είναι πολύ μικρότερο από αυτό που θα κάνουν οι άλλοι. Αρα υπηρετούμε το καλύτερο δυνατόν.
Το ίδιο δίλημμα μπήκε και με τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Μακρόν ή Λεπέν. Και η πλάστιγγα αυτής της λογικής έγειρε από τη μεριά του Μακρόν, άσχετα αν η πολιτική του θα οδηγήσει πιθανότατα σε θρίαμβο της Ακροδεξιάς στις επόμενες εκλογές. Για πολλούς Γάλλους το κόμμα της Μαρίν Λεπέν δεν εκφράζει τον σύγχρονο φασισμό αλλά τους δεξιούς Ρεπουμπλικανούς πατριώτες.
Αλλά υπάρχει και μια άλλη λογική που δεν επιλέγει τις μερίδες του κακού, μικρές ή μεγάλες. Να πάρουμε το παράδειγμα ενός Ινδού γκουρού χορτοφάγου, που φιλοξενείται στην Ελλάδα και τον οδηγούν σε μια διάσημη χασαποταβέρνα.
Δεν υπάρχει περίπτωση να φάει παϊδάκια γιατί είναι μικρότερο κακό από τη σουβλιστή γουρούνα. Απλώς ο άνθρωπος θα σηκωθεί να φύγει. Η λογική λοιπόν του μικρότερου κακού μπαίνει μέσα στη λειτουργία της χασαποταβέρνας. Με άλλα λόγια, του πολιτικού συστήματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στην καρδιά του συστήματος, το θεμελίωσε σε...

Ποια... μύγα τσίμπησε τον Κυριάκο;

Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, μας εξήγησε ότι φταίνε οι δανειστές διότι δεν τήρησαν τα συμφωνηθέντα του... 2012 
 | ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
Και ξαφνικά η Ν.Δ. έγινε πιο... συναινετική. Ή τουλάχιστον έτσι το ερμήνευσαν κάποιοι.
Διά στόματος αρχηγού από τη Θεσσαλονίκη τέθηκαν ως «εθνική προτεραιότητα» το χρέος και η ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης (ΕSM), οι δύο στόχοι δηλαδή που θέτει ως προτεραιότητα και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.
Kαι σαν να μην έφτανε αυτό, η ηγεσία της Πειραιώς «ανακάλυψε» πως έχουν ευθύνες και οι δανειστές, δεν φταίει μόνο η κυβέρνηση Τσίπρα για το ναυάγιο του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.
Οι δανειστές φταίνε επίσης διότι, όπως μας εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, δεν τήρησαν τα συμφωνηθέντα του... 2012, δηλαδή επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά.
Σημαίνουν άραγε όλα αυτά ότι αιφνιδίως η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να «βάλει πλάτη» στην κυβέρνηση σε περίπτωση που και στις 15 Ιουνίου, στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup, δεν ληφθούν αποφάσεις για το χρέος, την ποσοτική χαλάρωση ή δεν κλείσει καν η αξιολόγηση;

Με τα μέτρα συμφωνεί
Κάθε άλλο. Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στη Ν.Δ. διατείνονται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε...

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Τουρκία για το Κυπριακό

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Τουρκία για το Κυπριακό
«Προφάσεις εν αμαρτίαις» χαρακτηρίζει τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Στράτος Ευθυμίου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναφορικά με τη σημερινή δήλωση του Τούρκου ομολόγου του Χουσεΐν Μουφτούογλου περί προσδοκίας της 'Αγκυρας «να διασφαλιστεί μια νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό χωρίς όρους».
«Τι πιστεύει η Τουρκία; Ότι το γεγονός ότι παρανόμως κατέχει την Κύπρο δεν θα πρέπει να είναι η ουσία και το αντικείμενο της λύσης της εξωτερικής πτυχής του Κυπριακού;» αναρωτιέται ο κ. Ευθυμίου επισημαίνοντας ότι  "για ακόμη μια φορά, η 'Αγκυρα -για λόγους εξυπηρέτησης των γεωπολιτικών της συμφερόντων- και ο κ. Ακιντζί οδηγούν σε αδιέξοδο τη διαπραγματευτική διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη, επικαλούμενοι  προσχηματικά μεθοδολογικούς λόγους και επιχειρώντας να τερματίσουν τη διαπραγμάτευση, επειδή είναι απρόθυμοι να συζητήσουν τον πυρήνα του Κυπριακού προβλήματος που είναι τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας".
Ζητήματα,  όμως, τα οποία, όπως διαμηνύει «είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη φύση του Κυπριακού προβλήματος που είναι εξ ορισμού ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αποσαφηνίζει επίσης ότι «η Ελλάδα διαχρονικά και συστηματικά στηρίζει την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Γι' αυτό και εγκαίρως -εδώ και ενάμισι χρόνο-  υπογράμμισε προς όλες τις πλευρές, των Ηνωμένων Εθνών συμπεριλαμβανομένων, τη σημασία ενδελεχούς και έγκαιρης διαπραγμάτευσης των θεμάτων εγγυήσεων και ασφάλειας, προκειμένου να μην οδηγηθεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού σε αποτυχία

Ραγκούσης: Δεν δικαιούται δια να ομιλεί η ΝΔ...

είχε την πρωτοκαθεδρία στις εκδηλώσεις ακραίου μίσους...


«H NΔ δεν δικαιούται δια να ομιλεί», τόνισε ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, με αφορμή το...
πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμο και τις αιτιάσεις περί ηθικών αυτουργών.

Μιλώντας στο Ρ/Σ 24/7 και την εκπομπή «Λέξεις των ημερών και σημεία των καιρών», ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, έβαλλε κατά της ΝΔ, επισημαίνοντας πως εκείνη πρωτοστάτησε στην καλλιέργεια του πολιτικού μίσους.

«Η κοινωνία έχει δηλητηριαστεί με μίσος μετά το 2010. Κι αυτοί που πρωτοστάτησαν σε αυτό δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ΝΔ του κ.Σαμαρά. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνη σε αυτό, όμως οι ευθύνες της ΝΔ είναι περισσότερες διότι την περίοδο αυτή ήταν στην Αντιπολίτευση. Η ΝΔ είχε την πρωτοκαθεδρία στις εκδηλώσεις ακραίου μίσους την περίοδο του πρώτου μνημονίου, μπορώ να μιλήσω με ονοματεπώνυμα, από όσα βίωσε η οικογένεια μου στην Πάρο και αυτά τα ονοματεπώνυμα δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο πρώην υπουργός.

Στην συνέχεια τόνισε πως στόχος του ακραίου μίσους είναι εν δυνάμει σχεδόν του σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας και ειδικά όσων έχουν ψηφίσει μνημόνιο και καυτηρίασε την εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας και της ΕΛΑΣ πως όσο εξομαλύνεται η κατάσταση τόσο απομακρυνόμαστε από τον κίνδυνο τέτοιον επιθέσεων...


πηγή: unblock, left.gr
 

Τζεντιλόνι: Κύριο πρόβλημα στο G7 το περιβάλλον

EPA/CLAUDIO ONORATI


Πραγματική συζήτηση, με κύριο πρόβλημα τις πολιτικές για το περιβάλλον «είδε» στις συζητήσεις στο G7 ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη λήξη του G7 στην Ταορμίνα της Σικελίας.
«Η χθεσινή διακήρυξη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Οι ηγέτες υπογράμμισαν την σχέση του εξτρεμισμού και την πρόληψη που μπορεί να γίνει από τους παρόχους υπηρεσιών του διαδικτύου», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.
Πρόσθεσε, δε, ότι υπήρξε συμφωνία σε ότι αφορά ειδικές κρίσεις όπως της Λιβύης, της Συρίας και της Βόρειας Κορέας. «Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ελήφθησαν δεσμεύσεις άμεσου και πιο βραχυπρόθεσμού χαρακτήρα», είπε ο κ. Τζεντιλόνι, εξηγώντας ότι πρέπει να συνδυαστεί η ανθρωπιστική υποδοχή, οι πολιτικές ασφάλειας και η επίγνωση ότι πρέπει να αναπτυχθεί ουσιαστική συνεργασία με την Αφρική, σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές.
Ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σημειώθηκε πρόοδος σε ό,τι αφορά το διεθνές εμπόριο. «Απομακρύναμε την ιδέα ότι όποιος θέλει να βοηθήσει τις κοινωνικές κατηγορίες που πλήττονται περισσότερο από την παγκοσμιοποίηση, πρέπει να υποστηρίζει με ολοκληρωτικό τρόπο τον προστατευτισμό», είπε ο Πάολο Τζεντιλόνι, προσθέτοντας ότι «η όλη συζήτηση θα συνεχισθεί, αλλά σήμερα επιτεύχθηκε μια ισορροπία».
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας αναγνώρισε ότι το πιο μελανό σημείο της διάσκεψης αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων για τις κλιματολογικές αλλαγές. «Έξι στις επτά χώρες επιβεβαίωσαν τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε στο Παρίσι, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ακόμη σε φάση αναθεώρησης της πολιτικής τους. Μια φάση η οποία ελπίζω να ολοκληρωθεί γρήγορα και θετικά», είπε. 

Σάββατο, 27 Μαΐου 2017
naftemporiki.gr

Γιατί είναι "σημαδιακή ημέρα" η 15η Ιουνίου 2017...

Η 15η Ιουνίου
Το μέλλον της χώρας είναι το διακύβευμα

Τα πράγματα είναι περισσότερο καθαρά από οποτεδήποτε άλλοτε. Το Eurogroup της 15ης Ιουνίου καλείται να αποφασίσει αν θα συνεχιστεί ή θα τερματιστεί η ελληνική κρίση. Και αυτό εξαρτάται από την απόφαση που θα πάρει για τη διευθέτηση του χρέους.
Ο οδικός χάρτης για την έξοδο από την κρίση -που κακώς συγχέεται, από ορισμένους, με την έξοδο από την περιοριστική πολιτική- απαιτεί μια σαφή απόφαση, από τους Ευρωπαίους δανειστές και το ΔΝΤ, που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Αν αυτό συμβεί, η Ελλάδα θα μπορέσει, με δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, να διαμορφώσει τους όρους ώστε μετά το τέλος του τρίτου χρηματοδοτικού.. προγράμματος (καλοκαίρι του 2018) να μπορεί να δανείζεται σταθερά από τις αγορές χρήματος για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της.
Ο δρόμος αυτός θα γίνει ακόμη πιο εύκολος αν η εγγύηση της βιωσιμότητας του χρέους συνοδευτεί και από την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Στην περίπτωση που η βιωσιμότητα του χρέους δεν διασφαλιστεί, η έξοδος στις αγορές είναι αδύνατη.
Οπότε, μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από τους θεσμούς για να μην οδηγηθεί στην ανοικτή χρεοκοπία.
Σήμερα κανείς δεν συζητά το ενδεχόμενο αυτό (νέο πρόγραμμα ή χρεοκοπία). Και φαίνεται πως δεν το επιθυμεί ούτε το Βερολίνο ούτε οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι, ούτε ο ESM ούτε το ΔΝΤ. Παρ’ όλα αυτά -ειδικά η Γερμανία και το Ταμείο που κρατάνε στα χέρια τους το κλειδί της υπόθεσης- δεν κάνουν τίποτα για να το αποτρέψουν.
Η αλήθεια είναι πως ούτε η Ελλάδα, ύστερα από επτά χρόνια μνημονιακής πολιτικής, αντέχει την επανάληψη της ίδιας ιστορίας. Συνεπώς, αν στις 15 Ιουνίου δεν δοθεί σαφής λύση στο ελληνικό ζήτημα, η χώρα, εξ αντικειμένου, θα μπει σε μια βαθιά και παρατεταμένη πολιτική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες για την ίδια και ενδεχομένως για την Ευρώπη. Οι στιγμές είναι κρίσιμες.
Το μέλλον της χώρας είναι το διακύβευμα. Και όταν το διακύβευμα είναι τέτοιου μεγέθους θα ήταν παράδοξο να στοιχηματίζει κανείς σε ένα αρνητικό αποτέλεσμα.


Eφημερίδα των Συντακτών
Σάββατο, 27 Μαΐου 2017

Τό σκίτσο...

...τού Αρκά

O Ζαν Κλοντ Γιούνκερ "πράττει τό κατά δύναμιν"...

Στήριξη - παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας από Γιούνκερ
Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα τα πάει  καλά και θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στο θάρρος και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
REUTERS/ERIC VIDAL
Από την έντυπη έκδοση 
Του Νίκου Μπέλλου
nbellos@naftemporiki.gr
Σαφέστατη παρέμβαση - στήριξη της Ελλάδας σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονική στιγμή έκανε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την Ταορμίνα της Σικελίας, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής της ομάδας των επτά περισσότερο αναπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου και παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν αφού επισήμανε ότι αυτή τη φορά και σε αντίθεση με τις προηγούμενες (συνόδους) δεν χρειάζεται να συζητήσουμε για την Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που συζητούσαμε γι’ αυτήν, πρόσθεσε: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα τα πάει καλά και θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στο θάρρος και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα είναι σπουδαίο έθνος και οφείλουμε να σεβόμαστε το έθνος αυτό».
Είναι σημαντικό ότι η παραπάνω παρέμβαση...

Μπόχα αναδύεται από τά πρακτικά τού Eurogroup...

Sueddeutsche Zeitung : Η Ελλάδα περιμένει επειδή οι δανειστές συνεχίζουν να διαφωνούν...
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: APΠολλοί οι έπαινοι στο Eurogroup για την Ελλάδα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο από τον Πιερ Μοσκοβισί και τον Μάριο Ντράγκι- αλλά η δόση δεν αποδεσμεύτηκε. Η Sueddeutsche Zeitung αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει ότι αυτό οφείλεται στην διαμάχη των δανειστών.

«Η Ελλάδα πρέπει να περιμένει επειδή εκείνοι συνεχίζουν να διαφωνούν», γράφει χαρακτηριστικά η έγκυρη εφημερίδα του Μονάχου.

«Τα πρακτικά των συζητήσεων είναι από τα καλύτερα φυλασσόμενα μυστικά στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Για να αποφευχθούν διπλωματικές αναταράξεις πρέπει να παραμείνει εμπιστευτικό το πως εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους οι διαπραγματευόμενοι. Στους πολίτες σερβίρονται συμφωνημένες ειδήσεις οι οποίες αποσκοπούν στο να αποκρύψουν επιμελώς τις διαμάχες. Στα 7 χρόνια της διαρκούς διαμάχης η πρακτική αυτή αγγίζει το δημοκρατικά όρια», γράφει η Sueddeutsche Zeitung...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟY ΜΥΚΟΝΟΥ : Αναβάθμιση ανοιχτού γηπέδου Μπάσκετ τού Γυμνασίου Μυκόνου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                           
ΔΗΜΟΣ   ΜΥΚΟΝΟΥ    
                                                                                                                                                                                                                          
«ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΥΚΟΝΟΥ»

Ο Δήμος Μυκόνου σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή, η οποία πρόσφατα επιχορηγήθηκε γενναία από ιδίους πόρους του Δήμου Μυκόνου αναβάθμισε σημαντικά το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ του Γυμνασίου Μυκόνου, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της σχολικής κοινότητας.
Συγκεκριμένα ελαιοχρωματίστηκαν οι κερκίδες, έγινε επίστρωση ειδικού υλικού στο δάπεδο, ελαιοχρωματίστηκε και διαγραμμίσθηκε.
Ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς δήλωσε σχετικά: «Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο στόχο μας να αναβαθμίσουμε την πολιτιστική και αθλητική ζωή στο νησί μας. Συνεχίζουμε με σοβαρότητα, επιμονή και αποφασιστικότητα να υλοποιούμε το σχέδιο μας για να αποκτήσει επιτέλους ο κάθε Μυκονιάτης και η κάθε Μυκονιάτισσα αυτό που δικαιούνται στον τομέα του αθλητισμού».
 Μύκονος, 26-05-2017                              
 ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ