Κυριακή 16 Απριλίου 2017

ΤΟΥΡΚΙΑ: "Τί μέλλει γενέσθαι";

Αμεση Ανάλυση: Σε μεγάλη περίοδο αστάθειας εισέρχεται η Τουρκία

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ
 Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία προμηνύει μία μεγάλη περίοδο αστάθειας. Αυτό που μετράει είναι ασφαλώς το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν το κέρδισε και θα μπορέσει να κυβερνήσει με ένα νέο αυταρχικό προεδρικό σύστημα. Η μικρή διαφορά, οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης και η ήττα που υπέστη στις μεγάλες πόλεις δεν μπορούν όμως να αγνοηθούν. Μια ματιά στον εκλογικό χάρτη δείχνει ότι μιλάμε πλέον σαφώς γιά δύο Τουρκίες, μία των παραλίων, των μεγάλων αστικών κέντρων και των κούρδων και μία της υπόλοιπης χώρας.
Η χώρα μπορεί εύκολα να βρεθεί στο κατώφλι ενός εμφυλίου μετά από αυτό το δημοψήφισμα. Δικλείδες ασφαλείας στην μεγαλομανία του Σουλτάνου δεν θα υπάρχουν. Κάποιοι αισιόδοξοι προβλέπουν ότι το οριακό αποτέλεσμα ενδέχεται να τον κάνει πιό μετριοπαθή και λογικό. Δεν ξέρω από που αντλούν αυτή την αισιοδοξία. Οι πρόσφατες εξελίξεις θα έπρεπε να έχουν πείσει όλους ότι κάθε αρνητική εξέλιξη τον ωθεί σε έναν πιό αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης και πολλές φορές την ..παράνοια.
Ευρωπαίοι και αμερικανοί αξιωματούχοι ήθελαν μία καθαρή νίκη του. Οχι επειδή τον συμπαθούν η μπορούν να συνεννοηθούν εύκολα μαζί του. Αλλά γιατί ανησυχούσαν γιά το σενάριο μιάς αποσταθεροποιημένης Τουρκίας. Αυτό όμως, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το βασικό σενάριο τα επόμενα χρόνια.
kathimerini.gr 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο υπέρτιτλος προστέθηκε από τή "Ν.Μ."

«Πύρρειος» νίκη για τον Ερντογάν...

Μπροστά το «ναι» με 51,3% έναντι του «όχι» που λαμβάνει 48,6% στο 99,5% της καταμέτρησης...

Στις 9 αναμένεται δήωση του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ...
Με πολύ μικρή διαφορά επικράτησε το «ναι» έναντι του «όχι» στο τουρκικό δημοψήφισμα, την ώρα που η κεμαλική αντιπολίτευση καταγγέλλει παρατυπίες με τα ψηφοδέλτια. Η...
Τουρκία οδεύει διχασμένη προς την επόμενη ημέρα, ενώ ο Ερντογάν ​έχασε για πρώτη φορά σε εκλογική αναμέτρηση τα δύο του μεγάλα προπύργια, την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.
Καθώς έχει καταμετρηθεί το 99,5% των ψήφων η πρόταση του AKP για τη συνταγματική αναθεώρηση που ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου Ερντογάν επικρατεί με το οριακό 51,3%, έναντι 48,6% που καταγράφει το «όχι». Πρόκειται πραγματικά για μια απειροελάχιστη διαφορά, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να ανατραπεί. Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Τουρκία εκτιμάται στο 86%, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο HABERTURK TV.
Περίπου 55 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα...

Eδώ "άπτεται" τό Άγιο Φώς

Στιγμιότυπο από την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός,
στα Ιεροσόλυμα 
φωτό: naftemporiki.gr

Αφαιρώντας ηλεκτρόνια από τήν εξωτερική στοιβάδα τού Ουρανίου, αυτό μεταπίπτει σέ... (Από τό μάθημα τής Ανόργανης Χημείας)

Κατά τον πατέρα και ο γιος…
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
«Θεωρώ απολύτως φυσιολογικό ότι ζει και αναπνέει για να δει το παιδί του πρωθυπουργό. Είναι κάτι στο οποίο προσβλέπει. Και είναι κάτι στο οποίο θα προσέβλεπε οποιοσδήποτε γονιός έβλεπε το παιδί του στο κατώφλι μιας μεγάλης διάκρισης, όποια και αν ήταν αυτή» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης για τον πατέρα του στη συνέντευξή του στο «Κρήτη TV».  
Ετσι είναι. 
Εχει δίκιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Ολοι οι γονείς θέλουν να δουν τα παιδιά τους να πετυχαίνουν στη ζωή τους και να τα πηγαίνουν καλύτερα απ’ αυτούς.
Ενίοτε βεβαίως ασκούν αφόρητη πίεση, με συμβουλές, προτροπές και σφιχτή καθοδήγηση, ώστε να ακολουθήσουν, ακόμη και με το ζόρι, ακόμη κι αν δεν διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα, ακόμη κι αν οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές, τον δρόμο που εκείνοι (δηλαδή οι γονείς) πιστεύουν ότι είναι ο ενδεδειγμένος, υποτιμώντας όμως τις συνέπειες: προφανέστερη όλων είναι η σχέση εξάρτησης που στην ακραία εκδοχή της καθιστά το παιδί αιχμάλωτο στις επιδιώξεις των γονιών.
Εχω την αίσθηση ότι αυτή είναι η σχέση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. 
Ο επικεφαλής της δυναστείας, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, εξακολουθεί να ασχολείται με τα του οίκου του, άρα και με τη διακυβέρνηση της χώρας.
Αλλωστε σ’ αυτόν χρωστάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την υποψηφιότητά του για την αρχηγία της συντηρητικής παράταξης, κάτι που επιθυμούσε διακαώς και η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά υποχρεώθηκε να υποχωρήσει μπροστά στην αποφασιστικότητα του πατέρα της.
Πιθανολογώ ότι ο εμπνευστής των τελευταίων κινήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο πατέρας του. Είτε ρητώς (του το υπέδειξε) είτε εμμέσως (τον αντιγράφει). 
Αναφέρομαι κυρίως στην επιλογή του να εγκαινιάσει μια διαδικασία συνεννόησης με τα υπόλοιπα κόμματα, ώστε να εδραιωθεί η εντύπωση στην κοινωνία ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση απαιτεί εκλογές για να απομακρυνθεί η επικίνδυνη κυβέρνηση. Κάτι ανάλογο είχε δοκιμάσει ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας το 1989. Με επιτυχία αυτός τότε.
   Εξηγούμαι: ...

Το σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου


Στην Καλαμάτα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας γιά τήν Ανάσταση... (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι ευχές του Παυλόπουλου για το Πάσχα...

Ευχές προς την πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό, προς την ευρωπαϊκή οικογένεια και τον κόσμο όλο απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, από την ιδιαίτερη πατρίδα του Καλαμάτα.
Από τον ιερό μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής του Σωτήρος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε, «το ανέσπερο φως της Ανάστασης και ο συμβολισμός του Πάσχα να φανερώσουν:
Στην Πατρίδα μας και στον χειμαζόμενο Λαό μας, το πέρασμα από την εποχή της κρίσης στην εποχή της ελπίδας και της δημιουργίας.
Στην Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, το πέρασμα από την σημερινή στασιμότητα και αμηχανία στην επίτευξη του τελικού σκοπού της, την ουσιαστική της θεσμική εμβάθυνση και ομοσπονδιακή ενοποίηση με επίκεντρο τον Άνθρωπο.
Και στον Κόσμο ολόκληρο, το πέρασμα από τον πόλεμο στην Ειρήνη και στην υπεράσπιση της Ανθρωπότητας από την θανάσιμη απειλή της σύγχρονης τρομοκρατικής βαρβαρότητας. Χριστός Ανέστη». 


tharrosnews, best-tv.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πάσχα Ρωμέικο...


του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
  Ο μπάρμπα-Πύπης, γηραιός φίλος μου, είχεν επτά ή οκτώ καπέλα, διαφόρων χρωμάτων, σχημάτων και μεγεθών, όλα εκ παλαιού χρόνου και όλα κατακαίνουργα, τα οποία εφόρει εκ περιτροπής μετά του ευπρεπούς μαύρου ιματίου του κατά τας μεγάλας εορτάς του ενιαυτού, οπόταν έκαμνε δύο ή τρεις περιπάτους από της μιας πλατείας εις την άλλην διά της οδού Σταδίου. Οσάκις εφόρει τον καθημερινόν κούκον του, με το σάλι του διπλωμένον εις οκτώ ή δεκαέξ δίπλας επί του ώμου, εσυνήθιζε να κάθηται επί τινας ώρας εις το γειτονικόν παντοπωλείον, υποπίνων συνήθως μετά των φίλων, και ήτο στωμύλος και διηγείτο πολλά κ' εμειδία προς αυτούς. 

Όταν εμειδία ο μπάρμπα-Πύπης, δεν εμειδίων μόνον αι γωνίαι των χειλέων, αι παρειαί και τα ούλα των οδόντων του, αλλ' εμειδίων οι ιλαροί και ήμεροι οφθαλμοί του, εμειδία στίλβουσα η σιμή και πεπλατυσμένη ρις του, ο μύσταξ του ο ευθυσμένος με λεβάνταν και ως διά κολλητού κηρού λελεπτυσμένος, και το υπογένειόν του το λευκόν και επιμελώς διατηρούμενον, και σχεδόν ο κούκος του ο στακτερός, ο λοξός κ' επικληνής προς το ους, όλα παρ' αυτώ εμειδίων. 

Είχε γνωρίσει πρόσωπα και πράγματα εν Κερκύρα· όλα τα περιέγραφε μετά χάριτος εις τους φίλους του. Δεν έπαυσε ποτέ να σεμνύνεται δια την προτίμησιν την οποίαν είχε δείξει αείποτε διά την Κέρκυραν ο βασιλεύς, και έζησεν αρκετά διά να υπερηφανευθή επί τη εκλογή, ην έκαμε της αυτής νήσου προς διατριβήν η εφτακρατόρισσα της Αούστριας. Ενθυμείτο αμυδρώς τον Μουστοξύδιν, μα δότο, δοτίσσιμο κε ταλέντο! Είχε γνωρίσει καλώς τον Μάντζαρον, μα γαλαντουόμο! τον Κερκύρας Αθανάσιον, μα μπράβο! τον Σιορπιέρρο, κε γκράν φιλόζοφο! Το τελευταίον όνομα έδιδεν εις τον αοίδιμον Βράϊλαν, διά τον τίτλον ον του είχαν απονείμει, φαίνεται οι Άγγλοι. (Sir Pierro = Sir Peter). 

Είχε γνωρίσει επίσης τον Σόλωμο (κε ποέτα!), του οποίου απεμνημόνευε και στίχους τινάς, απαγγέλων αυτούς κατά το εξής υπόδειγμα: 
Πέθανε σε ηλικία 117 ετών η γηραιότερη γυναίκα του κόσμου

Γεννημένη το 1899, η κ. Μοράνο αποτελούσε την τελευταία γνωστή επιζήσασα του 19ου αιώνα, βάσει των επίσημων στοιχείων.   
EPA/ANTONINO DI MARCO

Tην τελευταία της πνοή σε ηλικία 117 ετών άφησε η Έμμα Μοράνο, ο γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου, όπως ανακοίνωσε ο προσωπικός της γιατρός.
Σύμφωνα με το Associated Press, η Μοράνο απεβίωσε στο μικρό της διαμέρισμα στη Βερμπάνια της βόρειας Ιταλίας.
Γεννημένη στις 29 Νοεμβρίου του 1899, η κ. Μοράνο αποτελούσε την τελευταία γνωστή επιζήσασα του 19ου αιώνα, βάσει των επίσημων στοιχείων.
Τα γονίδια της οικογένειας της σίγουρα έπαιξαν σημαντικό ρόλο...

Το σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Ο αμνός του ανθρώπου...