Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Ο Γιώργος απαντά στον Βενιζέλο…

Τι είπε κατά την παρουσίαση βιβλίου, του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σ. Κεδίκογλου…

«Τομή με το παρελθόν» για να σταθεί η χώρα στα πόδια της ζήτησε από την Χαλκίδα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην...
παρουσίαση βιβλίου του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου.

Μιλώντας για την «φυγή στο μέλλον» ως βασική προϋπόθεση για την οριστική σωτηρία της χώρας, τόνισε την ανάγκη όχι μόνο να βγούμε από το μνημόνιο, αφού αυτό αργά ή γρήγορα θα γίνει, αλλά και να έρθουμε σε ρήξη με το παρελθόν. «Πολλοί πολιτικοί σήμερα, πολλές πολιτικές δυνάμεις, που υπόσχονται είτε την έξοδο από το μνημόνιο είτε το σκίσιμο του μνημονίου, δεν θέλουν να αποδεχθούν ότι υπήρχε θανάσιμο πρόβλημα στην Ελλάδα του 2009.

‘Καλά ήμασταν παλιότερα’, μας λένε. Για αυτό μιλάνε για επιστροφή στην ‘κανονικότητα’», είπε, απαντώντας εμμέσως και στο σύνθημα Βενιζέλου. 

Υπερασπιζόμενος την κυβερνητική του θητεία, ανέφερε ενδεικτικά μόνο δέκα από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν, από τον Καλλικράτη και τη Δι@υγεια, ως τις προσλήψεις μόνο μέσω ΑΣΕΠ και τα αντικειμενικά κριτήρια για προαγωγές, για να τα φέρει σε αντιπαράθεση με όσους σήμερα υπόσχονται επιστροφή στο παρελθόν ως «εξαιρετικοί μεταρρυθμιστές σε ομιλίες» που μόλις κατέβουν από το μικρόφωνο αποδομούν όποια μεταρρυθμιστική προσπάθεια έγινε, όπως ειπε. 

Ο Γιώργος Παπανδρέου απέδωσε ευθύνες στην πενταετία Καραμανλή για όσα παρέδωσε στην κυβέρνησή του και επιτέθηκε στους...

Πατριώτης με τιμή...




 

Με την αποκάλυψη για τις μίζες και τις off shore αποδεικνύεται πως ο Καρατζαφέρης είναι πατριώτης με ...τιμή, ενώ αλλάζει και το σύνθημα του ΛΑΟΣ και γίνεται...

Χέρι χέρι με τον Καρατζαπαίρνει...

matrix24.gr 


Ταίρι ταίρι με τον Καρατζαφέρη!..

Θα τον κερδίσουμε τον πόλεμο. Εχουμε πλήρη υπεροχή σε όλων των ειδών τις μίζες, σε όπλα από στεριά, ουρανό και θάλασσα.

Με τον Καρατζαφέρη έπρεπε να...
το υποπτευθούμε. Στις συσκέψεις αρχηγών όταν ήταν στη συγκυβέρνηση έπαιρνε κέρασμα μόνο υποβρύχιο.

Επίσης έλεγε στις δηλώσεις έξω από το Μαξίμου ότι αυτή η συγκυβέρνηση ήταν «σούπερ». Ξεχνούσε το Puma...

Λάκης Μπέλλος (Πάμε Λουκέτο - efsyn.gr) 



                                                              από "TA NEA"

Στον δρόμο των «τυχαίων» συναντήσεων, ξανά, ο Αντώνης…

Το ‘χε παρατήσει αυτό το χούι, με τις «τυχαίες» (και μοιραίες) συναντήσεις σε περιπάτους του κοντά στο Μαξίμου.

Τον είχαν καταλάβει και είπε να το σταματήσει. Όχι για…
πολύ όπως φαίνεται.

Σήμερα, τελείως… τυχαία, κατά την διαδρομή του από το Μέγαρο Μαξίμου στο Προέδρικο Μέγαρο για την ορκομωσία του νέου υφυπουργού Παιδείας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε μια ευχάριστη συνάντηση με μια συνταξιούχο.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, ο κ. Σαμαράς έσπευσε να χαιρετήσει την ηλικιωμένη κυρία και να δεχτεί σχόλια συμπάθειας (εδώ κολλάει το μοιραία).

Άλλη μία ηλικιωμένη που είναι ευχαριστημένη από την πενιχρή της σύνταξη και την κοινωνική πρόνοια και που έψαχνε απεγνωσμένα αυτό το τετ α τετ με τον πρωθυπουργό για να του εκφράσει τις ευχαριστίες…

Η κυβέρνηση δεν προωθεί νόμο για δήμευση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (και θα φάμε πρόστιμο)


Την απειλή κυρώσεων, ακόμη και επιβολής προστίμου, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αντιμετωπίζει πλέον η Ελλάδα καθώς δεν έχει προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για «τη νομιμοποίηση, ανίχνευση, κατάσχεση και δήμευση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».

Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο, είχε μάλιστα τεθεί σε διαβούλευση πριν από έναν ολόκληρο χρόνο, αλλά έμεινε στάσιμο ύστερα από διεργασίες πολλών ετών και τρεις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, με αποτέλεσμα την 1η Δεκεμβρίου (2014) να λήγει πλέον η πενταετής «προθεσμία» που είχε η χώρα για να υλοποιήσει σχετική δέσμευσή της.

Παρά το γεγονός ότι η εξιχνίαση του οικονομικού εγκλήματος έχει γίνει πυρήνας -ακόμη και της πολιτικής- επικαιρότητας, εν τούτοις το αίτημα «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» μοιάζει ακόμη μετέωρο, καθώς απουσιάζει η ισχυρή νομική βάση που θα επέτρεπε στο ελληνικό Δημόσιο να αξιώσει την επιστροφή μαύρου χρήματος που έχει ξεπλυθεί στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του οικονομικού εγκλήματος που δεν γνωρίζει πλέον σύνορα.


Μην κάνετε το λάθος να πιστέψετε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στη γραφειοκρατία ή στη γενικότερη αναβλητικότητα που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση. Τέτοιου τύπου παραλείψεις αποτελούν συνειδητές επιλογές, ακριβώς γιατί κάποιοι κερδίζουν από αυτές.
Να τη χαιρόμαστε την κυβέρνηση της υπευθυνότητας.
parapolitiki.com

Δεν χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος...

...για κάποιες από τις "21 προτάσεις αναθεώρησης" της Ν.Δ...

Κάθε 2-3 μήνες, ανάλογα με τα κέφια των επικοινωνιακών εγκεφάλων της Συγγρού, η Νέα Δημοκρατία διακινεί μια λίστα με...
21 προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία όμως ποτέ δεν ξεκινά.

Τα ΜΜΕ αναπαράγουν πρόθυμα τις συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς φυσικά να μπουν στον κόπο να τις αξιολογήσουν. Αν το έκαναν, θα διαπίστωναν ότι η Νέα Δημοκρατία μας κοροϊδεύει καθώς πολλά από όσα προτείνει, μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος. 

Συγκεκριμένα: -Ευέλικτη κυβέρνηση, μικρή, με θεσμοθέτηση τριών μόνιμων υπηρεσιακών υφυπουργών (Εξωτερικών, Άμυνας και επί του Προϋπολογισμού) με 5ετή θητεία.
Στη 1η παράγραφο του άρθρου 81 του ισχύοντος Συντάγματος αναφέρεται ότι «Nόμος ρυθμίζει τη θέση των αναπληρωτών Yπουργών και των Yπουργών χωρίς χαρτοφυλάκιο, των Yφυπουργών, που μπορεί να αποτελούν μέλη της Kυβέρνησης, καθώς και των μόνιμων υπηρεσιακών Yφυπουργών».
Επίσης, το «ευέλικτη κυβέρνηση» δεν περιγράφει κάτι συγκεκριμένο ώστε να μπορεί υπάρξει κάποια σχετική συνταγματική πρόβλεψη.
 -Κατάργηση των πολλών γενικών γραμματέων των υπουργείων, όπως είναι σήμερα, με αντίστοιχη αναβάθμιση του ρόλου των γενικών διευθυντών και θέσπιση ενός μόνο γενικού γραμματέα σε κάθε υπουργείο. Κατά τη γνώμη μου, δεν θέτει το σημερινό Σύνταγμα κάποιο εμπόδιο για να γίνει αυτό.
 -Ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των πολιτικών κομμάτων, με αξιόπιστες εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων. Μπορεί πράγματι να κατοχυρωθούν και συνταγματικά κάποιες τέτοιες διατάξεις αλλά η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν έχει δείξει κάποια διάθεση να το κάνει, έστω και σε επίπεδο απλού νόμου.
 -Ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή, ώστε να πάψει η Βουλή να είναι προθάλαμος υποψήφιων υπουργών και να γίνει Συνέλευση εκπροσώπων του λαού. Αναβάθμιση εξουσιών στην άσκηση του νομοθετικού τους έργου και του κοινοβουλευτικού τους ελέγχου. Ο κ. Σαμαράς μπορεί να ζητήσει ανά πάσα στιγμή σε όλους τους υπουργούς του να παραιτηθούν από το βουλευτικό τους αξίωμα. Γιατί δεν το κάνει; Χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση; 
-Μείωση του αριθμού των βουλευτών. Στο άρθρο 51 του σημερινού Συντάγματος αναφέρεται ότι "Ο αριθμός των βουλευτών ορίζεται με νόμο, δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερος από διακόσιους ούτε μεγαλύτερος από τριακόσιους". Γιατί δεν το κάνουν;...

parapolitiki.com

"Aυτή είναι η Ελλάδα"...

Ο διάλογος που βλέπετε είναι πραγματικός κι έλαβε χώρα πριν από λίγες ώρες στο Twitter και μάλιστα...
δημόσια. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης προσφέρθηκε δημόσια να παραλάβει ο ίδιος το βιογραφικό μιας κοπέλας για να προσπαθήσει να της βρει δουλειά, ίσως γιατί είναι "από Φλώρινα και Νέα Δημοκρατία". Κρατιέμαι για να μην υποκύψω στον αφορισμό του "αυτή είναι η Ελλάδα"...
parapolitiki.com

ΤΩΡΑ - Βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού στην Αμφίπολη...

(σήμερα μεσημέρι)

Τώρα-ΦΩΤΟ-Βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού στην Αμφίπολη
Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες...
Τάφος και σκελετός βρέθηκαν στο τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού, σε βάθος 1,60μ. από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου, αποκαλύφθηκε μεγάλος... κιβωτιόσχημος τάφος με διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία φερέτρου, μέσα και έξω από τον οποίο εντοπίσθηκαν οστά.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ έχει ως εξής:

H βασική ιδιότητα τού νεκρού...

Στέφανος Κασιμάτης 


(Mέ αφορμή τή "φιλολογία" πού αναπτύσσεται, πάλι καί πάλι, γιά τήν ταυτότητα τού νεκρού στο μνημείο του λόφου Καστά, αναδημοσιεύω τήν ανάρτηση τής 14ης Οκτωβρίου '14 τού "ΦΑΛΗΡΕΑ").

«Πώς γίνεται στην Ελλάδα να βγάζουμε τα εντελώς αντίθετα συμπεράσματα από την πραγματικότητα;». Το ερώτημα ήταν ρητορικό: ο φίλος που το έθεσε δεν περίμενε απάντηση. Αλλά, από την απόσταση του εξωτερικού όπου αυτός ζει μόνιμα, είχε πιάσει την ουσία του προβλήματός μας. Οσο για εμένα, που μέσα στο τυπικό πλαίσιο της συζήτησης ήμουν εκείνος στον οποίον απευθυνόταν η ερώτηση, δεν είχα ιδέα τι απάντηση θα μπορούσε να δοθεί. Επομένως, η κουβέντα μας έμεινε εκεί, στο «υπαρξιακό» του Υπαρκτού Ελληνισμού: τη σθεναρή άρνηση της πραγματικότητας.
Κάποιες ώρες αργότερα, βρισκόμουν πια στην Αθήνα και η συζήτηση για την ιδιότυπη σχέση μας με την πραγματικότητα είχε μείνει κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην ευχάριστη δροσιά της λονδρέζικης συνοικίας του Τσέλσι. Πίσω, στην πανέμορφη πρωτεύουσα του Υπαρκτού, παρακολουθούσα την (πολιτική, στο βάθος της) συζήτηση περί της ταυτότητας του νεκρού στο μνημείο του λόφου Καστά. Ποιος «φιλοξενείται» στον τάφο; Ποιος είναι, επιτέλους, ο «ένοικος» του τάφου; Θα σκάσουμε αν δεν το μάθουμε!
Συνειδητοποιώντας την οικειότητα με την οποία ο δημοσιογραφικός λόγος πραγματεύεται τον «ένοικο» ή, αν προτιμάτε, τον «φιλοξενούμενο» του τάφου, κατάλαβα και τη ματαιότητα του αρχικού ερωτήματος. Ποια πραγματικότητα και ανοησίες; Εδώ η σχέση που έχουμε αναπτύξει, μέσω του δημοσιογραφικού λόγου, με τον «ένοικο» θυμίζει το απίθανο σκετς των Μόντι Πάιθον με τον ψόφιο παπαγάλο. Κάποιος πρέπει να πει σε όλον αυτόν τον κόσμο ότι, ανεξαρτήτως της ταυτότητάς του, ο νεκρός ούτε μπορεί να «φιλοξενείται» ούτε να θεωρείται «ένοικος». Αν υπάρχει κάποιος εκεί μέσα, αυτός απλώς κείται, διότι είναι νεκρός: είναι ψόφιος, τα έχει κακαρώσει, έχει τινάξει τα πέταλα, κοιτάζει τα ραδίκια ανάποδα. Ή, για να θυμηθούμε το ξέσπασμα του αγανακτισμένου πελάτη στο σκετς των Πάιθον: «He’s expired and gone to meet his Μaker! He’s a stiff! Bereft of life, rests in peace! His metabolic processes are now history! He’s off the twig! He’s kicked the bucket, he’s shuffled off the mortal coil, run down the curtain and joined the bleedin’ choir invisible!»
Χρειάζεται πολλή και σκληρή δουλειά για να αποκαταστήσουμε μια στοιχειώδη σχέση με την πραγματικότητα και, δυστυχώς, πρέπει να αρχίσουμε από τα βασικά: να ξαναθυμηθούμε, π.χ., ότι η καθοριστική ιδιότητα ενός νεκρού είναι ότι, αλίμονο, δεν είναι πια ζωντανός. (Μεγάλη σοφία αυτή, αντάξια ενός Γιόγκι Μπέρα...)

από τή στήλη "ΦΑΛΗΡΕΥΣ" 
τής ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

“Πιθανόν να έχασε τον δρόμο"...

 
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Σαμαρά...
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συμπτωματικά την ίδια ώρα (με το επεισόδιο πάνω από τη Μύκονο) μετέβαινε από την Χίο στα Ψαρά.
Αμέσως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αντώνη  Σαμαρά για...

το συμβάν.
Ο δε αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος που τον συνόδευε, ενημέρωσε ταυτόχρονα το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Έλληνας αρχηγός ΑΤΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης κάλεσε στην «κόκκινη» γραμμή τον Τούρκο ομόλογό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του onalert.gr, απολογήθηκε για το περιστατικό και δεσμεύτηκε ότι ο υπαίτιος του περιστατικού, ο Τούρκος πιλότος θα περάσει από πειθαρχικό για το παράπτωμά του και ότι “πιθανόν να έχασε τον δρόμο”.

Το αεροσκάφος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που ενεπλάκη στο περιστατικό, είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο της σωστής λειτουργίας των ραδιοβοηθημάτων και πρόκειται για αεροσκάφος παλαιού τύπου.

Eπομένως δεν προσομοιάζει σε καμία περίπτωση με ένα σύγχρονο ιπτάμενο ραντάρ. ..

Το πολιτικό αεροσκάφος όπως έγινε γνωστό, είχε εγκαίρως καταθέσει σχέδιο πτήσης και εξέπεμπε κανονικά σήμα όπως προβλέπεται για όλα τα αεροσκάφη της Πολιτικής Αεροπορίας.

 

Τουρκικά F16 καταδίωξαν ελληνικό αεροσκάφος και αναχαιτίστηκαν επάνω από τη Μύκονο


Ελληνικά και Τουρκικά μαχητικά ενεπλάκησαν σε εικονικές αερομαχίες ενώ την ίδια στιγμή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πέταγε από τη Χίο στα Ψαρά προκειμένου να επισκεφτεί το στρατιωτικό φυλάκιο του νησιού.  

Από τουρκικής πλευράς υποστηρίζεται ότι τα μαχητικά αεροσκάφη «σηκώθηκαν» για να ελέγξουν ένα αεροσκάφος που το θεώρησαν ιπτάμενο ραντάρ. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, επρόκειτο για αεροσκάφος της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που ελέγχει την σωστή λειτουργία των ραδιοβοηθημάτων στα νησιά.

Στο σημείο έφτασαν ελληνικά F-16 που μετά από εικονικές αερομαχίες αναχαίτισαν τα τουρκικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αρχή του επεισοδίου έγινε στον εναέριο χώρο πάνω από τα Ψαρά και ολοκληρώθηκε με την επέμβαση των ελληνικών F-16 στην περιοχή της Μυκόνου.

Ενώ όλα αυτά γίνονταν επάνω από το Αιγαίο, ο Έλληνας αρχηγός ΑΤΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης επικοινωνούσε, στην «κόκκινη» γραμμή, με τον Τούρκο ομόλογό του, υποστηρίζοντας ο τελευταίος ότι πρόκειται για λάθος Τούρκου πιλότου που θα τον οδηγήσει σε πειθαρχικό ενώ ζήτησε συγνώμη για το επεισόδιο.
topontiki.gr

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Real Fm, ο   Δένδιας ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι διαπιστώθηκε ότι δύο τουρκικά F-16 παρενόχλησαν ένα αεροσκάφος της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που πετούσε στην περιοχή της Σάμου κι αμέσως υπήρξε επικοινωνία του αρχηγου ΑΤΑ αντιπτέραρχου, Χρήστου Βαΐτση με τον Τούρκο ομόλογό του στην «κόκκινη» γραμμή ...
από

Η Ελλάδα αποτυγχάνει εκκωφαντικά στις εξαγωγές ακόμα και σε σχέση με Ιρλανδία-Πορτογαλία

12.11.14


Πρόσφατα, συμπληρώθηκε ένας χρόνος υποχώρησης των ελληνικών εξαγωγών, δηλαδή ένας χαμένος χρόνος για τη χώρα, δηλαδή για όλους μας. Δυστυχώς, η Ελλάδα αποτυγχάνει κάπου όπου άλλες αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης πλέον τα καταφέρνουν.

Στον παραπάνω πίνακα της Eurostat, μπορείτε να συγκρίνετε τις επιδόσεις της χώρας μας κυρίες με αυτές της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας αλλά και με αυτές της Γαλλίας και της Ισπανίας. Θα διαπιστώσετε ότι την ώρα που οι ελληνικές εξαγωγές μειώνονται σημαντικά, στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο είτε αυξάνονται, είτε τουλάχιστον διατηρούνται στα ίδια επίπεδα με την περασμένη χρονιά.

Κάπως έτσι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, την ώρα που ακόμα και χώρες όπως η Σλοβενία και η Σλοβακία καταφέρνουν να εμφανίσουν πλεόνασμα εμπορικών συναλλαγών.

Η αποτυχία αυτή είναι όλη δική μας, κανείς τρίτος δεν μας φταίει και πολύ φοβάμαι ότι θα συνεχιστεί καθώς ουδείς μοιάζει να ασχολείται σοβαρά με το θέμα. Τα προβλήματα είναι πάλι εδώ αλλά κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε, ακριβώς όπως και πριν το 2009.
parapolitiki.com

Παυλόπουλος: Η τρόικα αποφασίζει για τις προφυλακίσεις για χρέη στο Δημόσιο! ...



Η ρύθμιση που καταργεί την προφυλάκιση για χρέη προς το Δημόσιο δεν έρχεται στη Βουλή γιατί εστάλη στην τρόικα για να την εγκρίνει. Αυτό κατήγγειλε ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας στη...
Βουλή το βράδυ της Τρίτης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που εγκρίνει αποφάσεις – πλαίσιο της Ε.Ε.

Ως γνωστό, με το άρθρο 3 παράγραφος 1 του νόμου 3943/2011 (νόμος Παπακωνσταντίνου) καθίσταται ποινικώς κολάσιμη η αδυναμία οποιουδήποτε να αποπληρώσει χρέος προς το δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχει σταλεί ρύθμιση με την οποία καταργείται η προφυλάκιση, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης πρόσφατα δεσμεύθηκε ότι θα την εντάξει σε νομοσχέδιο. «Μαθαίνω -και ελπίζω να μην είναι αλήθεια- ότι ο λόγος για τον οποίο καθυστερεί αυτή η κατάργηση είναι γιατί και το ζήτημα αυτό ετέθη υπό την έγκριση της τρόικας», είπε ο Πρ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «δεν έχει καμία δουλειά η τρόικα, ελπίζω να μην είναι ακριβές ότι ρωτήθηκε αυτό το θέμα. Γιατί δεν είναι νοητό να ερωτάται για κάτι τέτοιο. Επαναλαμβάνω δεν έχει καμία δουλειά!».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της διάταξης για προφυλάκιση όσων έχουν χρέη προς το Δημόσιο, ο Πρ. Παυλόπουλος είπε «η διάταξη που καθιερώνει αντικειμενική ποινική ευθύνη δεν έχει καμμία σχέση με το κράτος δικαίου. Ψηφίστηκε την εποχή εκείνη, όπως ψηφίστηκε, με την αντίδραση όλης της Βουλής. Ήταν έργο Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου». «Τι συμβαίνει και δεν έρχεται; Δεν είναι τώρα ευκαιρία;», αναρωτήθηκε ζητώντας την κατάργηση της «μεσαιωνικής διάταξης, η οποία έχει πραγματικά καταρρακώσει το κύρος της ελληνικής πολιτείας και δίνει την εικόνα στους ανθρώπους ότι δεν σκεφτόμαστε ούτε καν με τη λογική που σκεφτόταν ο ποινικός νομοθέτης, μιλώντας την εποχή εκείνη για την κλοπή χρήσεως και την υπεξαίρεση χρήσεως, δηλαδή το δίδαγμα του Γιάννη Αγιάννη». Υπενθύμισε ακόμη ότι «η τρόικα είναι κατά τα 2/3 ευρωπαϊκό όργανο, το οποίο αν δεν ξέρει να σέβεται το ελληνικό Σύνταγμα, οφείλει να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο και κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν υπάρχει καμμία αρμοδιότητα οιουδήποτε ευρωπαϊκού οργάνου που να επιβάλλει ποινικές ρυθμίσεις σε ζητήματα που άπτονται τη συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτών, εκτός αν αφορά θέματα τα οποία σχετίζονται με το ευρωπαϊκό δίκαιο αυτό τούτο και ως κύρωση νοείται κατ’ εξαίρεση από το ευρωπαϊκό δίκαιο και η ποινική κύρωση».

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος επέκρινε τον Υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για την δήλωσή του ότι τα δικαστήρια δεν ασκούν δημοσιονομική πολιτική, την οποία έκανε με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των ενστόλων. Χαρακτήρισε «απίστευτη» την φράση του Γκ. Χαρδούβελη και τόνισε ότι «είναι επικίνδυνες αυτές οι νοοτροπίες. Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Χαρδούβελης το είπε αυτό εκ παραδρομής και μάλλον εκ παραδρομής θα το είπε γιατί ευτυχώς δεν τον είδα να το επαναλαμβάνει, αλλά νομίζω πως δεν μπορεί και δεν πρέπει να επανέλθει το θέμα αυτό ούτε μέσα σ’ αυτή την Αίθουσα, ούτε ως μήνυμα προς τη δικαιοσύνη».


topontiki.gr

Στης Καταλίνας την πράσινη ράχη

Η Catalina είναι ένα μικρό νησί στην Καραϊβική το οποίο ανήκει στη Δομινικανή Δημοκρατία και βρίσκεται σχεδόν δίπλα στην ηπειρωτική χώρα. Είναι ακατοίκητο, αλλά θεωρείται πέρασμα για σκάφη και κρουαζιερόπλοια με πλουσίους που γνωρίζουν μια χώρα με ζεστά νερά, όμορφα κορίτσια και χαμηλούς φόρους. Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε, ο Γιώργος Καρατζαφέρης τίμησε το νησί αυτό, δίνοντας το όνομά του στην offshore εταιρία που διατηρεί με τον γιο του εκεί μακριά. Όχι, οι Καρατζαφέρης και υιός δεν έδωσαν στην εταιρία τους όνομα ενός ελληνικού νησιού. Δεν την είπαν, ας πούμε, Kastelorizo - δικαιολογημένα γιατί θα τους μπέρδευαν με τα εστιατόρια. Έχουμε, όμως, τόσα νησιά, όσα τα αστέρια στον ουρανό. Μπορούσαν να την πουν Limnos, Samos, Agathonissi. Δεν το έκαναν. Αυτό θα μπορούσε να τους τιμά καθώς υποδηλώνει αντίθεση στο στείρο σωβινισμό. Όμως ο πρόεδρος Γιώργος αρθρώνει λόγο πατριωτικό. Είχε φτάσει το Βυζάντιο στην Καταλίνα; Δεν νομίζω. Ούτε ο Νέαρχος, ο ναύαρχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που γνωρίσαμε όλοι με καθυστέρηση δύο χιλιάδων ετών.
Η υπερπόντια ελληνική κτήση, η νήσος Καταλίνα, όπως λέμε Μπουμπουλίνα.
Η υπερπόντια ελληνική κτήση, η νήσος Καταλίνα, όπως λέμε Μπουμπουλίνα.
Αργότερα, η εταιρία Catalina άλλαξε το όνομά της σε Sunlight Delight που σε μένα θυμίζει γλυκά διαίτης. Με αυτήν την ονομασία η οικογένεια Καρατζαφέρη τιμά τον ήλιο και τις γεύσεις της Ελλάδας (ίσως και της Καραϊβικής). Τι έκανε αυτή η εταιρία; Το μόνο βέβαιο είναι ότι αποκλείεται να είχε την παραμικρή σχέση με εξοπλισμούς και ελικόπτερα. Τουλάχιστον όχι με αυτό το όνομα. Αν θες να πάρεις μίζες από προμήθεια ελικοπτέρων δεν λες την εταιρία σου Sunlight Delight. Τη λες Jack Bauer, Chuck Norris, Hit and Run. Και τι έκανε, λοιπόν, η Catalina που έγινε Sunlight Delight; Η δικαιοσύνη πιστεύει ότι ο μεσάζων για τα Super Puma τής μεταβίβασε μερικά εκατομμύρια. Ο Καρατζαφέρης λέει ότι δεν ξέρει τίποτα για το θέμα. Τον πιστεύω. Αν είναι δυνατόν να έχουν πάει μίζες για αμυντικές προμήθειες σε ένα κόμμα που δεν ήταν καν στη θέση της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Αυτό θα σήμαινε ότι ο αρμόδιος υπουργός Άκης, μοίραζε μίζες στο πολιτικό μας σύστημα και δεν τις τσέπωνε μόνο αυτός. Μην τρελαθούμε κιόλας!
Εγώ, λοιπόν, βάζω το ευαγγέλιο στην καρδιά μου να ακουμπήσει το χέρι ο Καρατζαφέρης και να ορκιστεί. Δεν έχει σχέση με τα ελικόπτερα.  Εκεί που θα τα χαλάσουμε είναι στην ύπαρξη της offshore. Ξέρω, ο πρόεδρος, ως γνώστης της ελληνικής ιστορίας θα πει ότι και η Ελλάς από μία «Εταιρεία» ξεκίνησε, που είχε έδρα στην Οδησσό, κοινώς offshore. Όμως είναι άλλες οι εποχές. Και θυμάμαι τον πρόεδρο Καρατζαφέρη να στηλιτεύει αυτά τα πράγματα καλώντας σε επαναπατρισμό κεφαλαίων. Ναι, επιχειρηματίας είναι και μάλιστα επιτυχημένος. Όμως είναι και πολιτικός με έντονο, κατά τη στάση και τον λόγο του, το αίσθημα του πατριωτισμού. Και τότε γιατί οι επιχειρήσεις και τα λεφτά είναι στο εξωτερικό, πρόεδρε; Είναι, δυνατόν, να στενάζεις για την ανεργία των Ελλήνων, δημιουργώντας θέσεις εργασίας στην Καραϊβική; Και αν ήσουν Αριστερός, θα έλεγα να πάει στο διάολο, κίνητρό σου ήταν ο διεθνισμός. Τώρα, όμως; Τουλάχιστον υψώσαμε την ελληνική σημαία στην πράσινη ράχη της Καταλίνας;
 Κώστας Γιαννακίδης
protagon.gr

Τα LuxLeaks και η υποκρισία



Νίκος ΞυδάκηςΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ
 Στο χθεσινό εντιτόριαλ το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg θέτει ζήτημα παραίτησης του νεοεκλεγέντος προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Αφορμή, οι πρόσφατες σαρωτικές αποκαλύψεις της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) για τις ειδικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με εκατοντάδες πολυεθνικές εταιρείες, προκειμένου να αποφύγουν τη φορολόγηση στις χώρες δραστηριοποίησής τους.

Ο επί εικοσαετία πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, πρώην πρόεδρος του Eurogroup, εξελέγη στην κορυφή της Επιτροπής ύστερα από σκληρές διακρατικές διαπραγματεύσεις, υποσχόμενος να σεβαστεί τις επιθυμίες των ισχυρών εταίρων αλλά και να υπερασπιστεί τη δοκιμαζόμενη ομοσπονδιακή συνοχή της Ε.Ε. – υπόσχεση εκ των πραγμάτων υπερφιλόδοξη, εφόσον θα έπρεπε να συγκεράσει την α λα καρτ Ευρώπη της Μ. Βρετανίας, το δόγμα λιτότητας της Γερμανίας, τη δημοσιονομική ευελιξία που ζητούν Γαλλία και Ιταλία, και τις αμείλικτες πραγματικότητες ανεργίας, ύφεσης και αποπληθωρισμού των μικρών κρατών.

Δεν χρειάστηκε όμως καν να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα της Ε.Ε. για να φθαρεί. Το ηθικό και πολιτικό πλήγμα των LuxLeaks είναι τόσο σφοδρό, που απειλεί να θέσει εκτός μάχης τον Ζ.Κ. Γιουνκέρ, και πλήττει μαζί του την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη διαδικασία εκλογής ηγετών. Ως εκ τούτου, πρέπει να αναλογιστούμε, κατά τα γνωστά: Ποιος ωφελείται από μια τραυματισμένη, πολιτικά αδύναμη Ευρώπη; Διότι πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι η Ευρώπη περνά μια κρισιμότατη φάση, στην οποία διακυβεύεται η συνοχή της, η επιβίωση του ιστορικού εγχειρήματος ολοκλήρωσης, αλλά και η οικονομική επιβίωση και η αντοχή των δημοκρατιών στα κράτη-μέλη. Επιπλέον, παρ’ όλα τα σφάλματα και την ολιγωρία, η εκλογή του άτυπου πρωθυπουργού της Ε.Ε. έγινε με αυξημένη πολιτική νομιμοποίηση αντλημένη από τις ευρωεκλογές.

Από μια άλλη όψη όμως, τα LuxLeaks καταδεικνύουν με τεκμήρια ό,τι ήταν ήδη γνωστό: ότι δηλαδή στην καρδιά της Ευρώπης, εκεί όπου όλοι ομνύουν στον υγιή ανταγωνισμό, τη διαφάνεια, την ισοπολιτεία και την ισονομία, ανθούν φορολογικοί παράδεισοι, εις βάρος των εθνικών οικονομιών και της συνολικής ευρωκοινοτικής πίστης. Κατά κάποιον τρόπο, τα LuxLeaks καταδεικνύουν την υποκρισία που κυριαρχεί στην κορυφή της Ε.Ε., αλλά και τον βαθμό εξάρτησης ηγετών και κρατών από τις μεγάλες εταιρείες. Θυμίζουμε ότι κατά το bail in της Κύπρου ακούστηκαν αιτιάσεις για ξέπλυμα χρήματος στις κυπριακές τράπεζες, και την ίδια στιγμή ήταν ευκρινής ο φόβος της Μάλτας και του Λουξεμβούργου, τουλάχιστον, μήπως έρθει η σειρά τους.

Τα LuxLeaks αποκαλύπτουν κι άλλες πληγές: την ασύγγνωστη διαπίδυση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού συμφέροντος. Ο ρόλος του διεθνούς λογιστικού οίκου PwC στη σύναψη 548 φορολογικών συμφωνιών για λογαριασμό 342 επιχειρήσεων, κυρίως το διάστημα 2008-2014, δηλαδή μεσούσης της κρίσης που έριξε στον δημοσιονομικό Καιάδα κράτη και λαούς, μάς οδηγεί στα στελέχη που διενήργησαν αυτές τις νομότυπες πλην ανήθικες συμφωνίες. Μπορούν αυτά τα στελέχη, ικανοί τεχνοκράτες κατά τα άλλα, να αναλαμβάνουν κορυφαίες θέσεις δημόσιων λειτουργών στα κράτη που ζημιώνονται από τη φοροαποφυγή;

Στα LuxLeaks καταγράφονται εννέα εταιρείες ελληνικών συμφερόντων· τις φοροευνοϊκές συμφωνίες με το Λουξεμβούργο τις έκανε ο οίκος PwC, της οποίας επικεφαλής φοροειδικός (senior tax manager) στον ελληνικό κλάδο, έως τον Ιούνιο 2014, ήταν η κ. Αικατερίνη Σαββαΐδου, νυν γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων διορισμένη από τον υπουργό Οικονομικών. Ευλόγως γεννάται το ερώτημα: Η κ. Σαββαΐδου γνώριζε τις συμφωνίες; Αν ναι, υπάρχει θέμα ασυμβίβαστου ιδιοτήτων και σύγκρουσης συμφερόντων; Αυτά πρέπει να απαντηθούν γρήγορα και πειστικά.
kathimerini.gr

Σκίτσο του Ηλία Μακρή