Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Οι αλλαγές που φέρνει ο νέος χρόνος στη φορολογία. Οδηγός

tvs.gr | 26 Δεκ. 2016
Ανατροπές στη φορολογία φέρνει ο νέος χρόνος που μπαίνει σε μία εβδομάδα. 

Μεταξύ των αλλαγών που ισχύουν από την αρχή του έτους περιλαμβάνονται οι αυξήσεις στους συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα, επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες, ενώ επιβάλλονται νέοι φόροι στην κατανάλωση καφέ, στη σταθερή τηλεφωνία και στα τσιγάρα. Στον αντίποδα, για τους περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες θα προκύψουν φοροελαφρύνσεις.
Οι φορολογικές κλίμακες
Μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια και ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν μειώσεις στα αφορολόγητα όρια και αλλαγές στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η τελική εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος για το επόμενο έτος θα διενεργηθεί αμέσως μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων το 2017, με τις νέες κλίμακες επί του συνόλου των αποδοχών που θα έχουν εισπράξει οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι το 2016...

Χρονιά - ρεκόρ για τον τουρισμό το 2016...

τόνισε η Έλενα Κουντουρά...
Αποτέλεσμα εικόνας για ελενα κουντουραΗ υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, εκτίμησε ότι το συνολικό τουριστικό αποτέλεσμα της χώρας για το 2016 θα ξεπεράσει τις...
αρχικές προσδοκίες και προβλέψεις της αγοράς, ενώ υποστήριξε πως γίνονται κινήσεις για προσέλκυση περισσότερων τουριστών.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ε. Κουντουρά υποστήριξε πως το 2016, όσον αφορά τα έσοδα από τον τουρισμό, καταγράφηκε αύξηση 9% στα μεγάλα τουριστικά καταλύματα με βάση τα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων GBR, ενώ σύμφωνα και με την Τράπεζα της Ελλάδος οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 2,9 δισ. ευρώ το διάστημα της τουριστικής περιόδου Μαΐου- Οκτωβρίου. «Το 2016 αποτέλεσε χρονιά - ρεκόρ για τον τουρισμό μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τον σχεδιασμό του 2017, ανέφερε ότι γίνονται κινήσεις για προσέλκυση περισσότερων τουριστών, ενώ έκανε λόγο και για «επιμήκυνση» της τουριστικής περιόδου. «Αναβαθμίζουμε το προϊόν ήλιος και θάλασσα, και ταυτόχρονα σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τον ιδιωτικό τομέα, προωθούμε και προβάλλουμε θεματικά τουριστικά προϊόντα και εμπειρίες που μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες στην Ελλάδα όλον τον χρόνο. Είμαστε σε επαφές με tour operators και αεροπορικές εταιρείες για να εξασφαλίσουμε περισσότερες απευθείας συνδέσεις, όχι μόνο στην τουριστική περίοδο αλλά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους»...


      thepressproject.gr
 

Μνήμες της μεγάλης ψευδαίσθησης του 1913


Οι τραγωδίες δεν προαναγγέλλονται. Απλώς συμβαίνουν.
Το 1910 ο νεαρός Βρετανός δημοσιογράφος και διανοούμενος Norman Angell εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο «Η Μεγάλη Ψευδαίσθηση» (The Great Illusion), το οποίο σημείωσε σημαντική εμπορική επιτυχία, εκδόθηκε ξανά και ξανά και μεταφράστηκε σε όλες τις σημαντικές γλώσσες της εποχής.
Σε αδρές γραμμές, η βασική του θέση ήταν η εξής: μια πολεμική σύρραξη μεταξύ των ισχυρών βιομηχανικών χωρών της εποχής θα ήταν απόλυτα ανωφελής, μιας και το κόστος της θα ήταν φοβερά υψηλό, τόσο που θα έβλαπτε σημαντικά όχι μόνο τους χαμένους μια πιθανής σύγκρουσης αλλά και τους νικητές. Κοινώς, ο πόλεμος θα κατέστρεφε τα οφέλη του ελεύθερου διακρατικού εμπορίου και θα ήταν οικονομικά φοβερά ασύμφορος.
Στο σπουδαίο βιβλίο της «Τα Κανόνια του Αυγούστου», η ιστορικός Barbara Tuchman αναφέρει ότι το βιβλίο του Angell επηρέασε σημαντικά τα δημόσια πράγματα του καιρού του. Διαθέσιμο σε 11 γλώσσες, κυκλοφορούσε ευρέως μεταξύ των ηγετών και των κρατικών αξιωματούχων της εποχής ενώ συζητήθηκε εκτενώς στους ακαδημαϊκούς κύκλους του Κέιμπριτζ και της Σορβόννης.
Η πειστική επιχειρηματολογία του υπέρ του ότι κανείς δεν είναι τόσο ανόητος ώστε να ξεκινήσει έναν τέτοιο πόλεμο ήταν ιδιαίτερα ελκυστική για την κοινή γνώμη της Ευρώπης. Ήταν η εποχή της «πρώτης παγκοσμιοποίησης» (1870-1914), όταν και το άνοιγμα των εθνικών οικονομιών συνοδεύτηκε από μια σημαντική αύξηση των εμπορικών και χρηματοοικονομικών συναλλαγών μεταξύ των χωρών. Για τις τέχνες, τα γράμματα και τις επιστήμες, ήταν η Belle Époque, μια μακρά περίοδος συλλογικής ευημερίας κι ατομικής προόδου.
Ενδεικτικό του κλίματος της εποχής είναι ένα ρεπορτάζ του Economist στις 28 Ιουνίου του 1913, όταν και υπό τον τίτλο «Φίλοι και Γείτονες», το λονδρέζικο περιοδικό ασκούσε σκληρή κριτική σε όσους πολιτικούς δεν μπορούσαν να δουν ότι ήταν πια τόσο μεγάλη η αλληλεπίδραση της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας σε οικονομικό επίπεδο, όπου ήταν πια «εκτός εποχής» να συγκαταλέγεται η Γερμανία στους πιθανούς εχθρούς της χώρας...

Διαφθορά και φοροδιαφυγή...

Μια διεφθαρμένη σχέση με τη φοροδιαφυγή
tvxs.gr | 26 Δεκ. 2016
Γιάννης Μάρκοβιτς
Η διαφθορά και η φοροδιαφυγή είναι δύο τεράστιες μάστιγες για την οικονομική δραστηριότητα, την ανάπτυξη μιας χώρας και το επίπεδο δημοκρατίας της και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι χώρες που δεν έχουν καλά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, αυτά, λαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις. 

Το εάν είναι καλό να υπάρχει κάποια φοροδιαφυγή (σε λογικό επίπεδο!), για να «κινείται» η οικονομία, όπως και ότι η διαφθορά είναι δεδομένη για οποιαδήποτε χώρα, αρκεί να μην μας επηρεάζει (άραγε ποιους;), είναι θέσεις που βολεύουν φοροφυγάδες και διεφθαρμένους. Οι πολλοί, έχουν κάθε λόγο να προτάσσουν τη νομιμότητα, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, απέναντι σε απόψεις και αντιλήψεις που -ως ιδεολογική βάση- έχουν την άρνηση των παραπάνω.
Παρόλο που η διαφθορά και η φοροδιαφυγή είναι δύο διαφορετικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, εμφανίζονται σχέσεις αλληλεπίδρασης. Όταν η διαφθορά είναι μεγάλο πρόβλημα, τότε η φοροδιαφυγή ενισχύεται, καθώς οι διεφθαρμένοι υπάλληλοι...

Frankfurter Allgemeine Zeitung : Η Αθήνα μπορεί πλέον να ελπίζει σε μια ελάφρυνση χρέους...

...η ένταση εκτονώθηκε με την επιστολή Τσακαλώτου...
FAZ: Η Αθήνα μπορεί πλέον να ελπίζει σε μια ελάφρυνση χρέους
Μετά τη διαμάχη που ξέσπασε με την παροχή του δώρου Χριστουγέννων του Αλέξη Τσίπρα προς τους συνταξιούχους, η Αθήνα μπορεί πλέον να ελπίζει σε μια ελάφρυνση χρέους, σχολιάζει σήμερα η γερμανική εφημερίδα FAZ, αναφερόμενη στο...
«ξεπάγωμα» της διαδικασίας για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ανακοίνωσε το Σάββατο μέσω Twitter ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως γράφει η εφημερίδα, η ένταση εκτονώθηκε με την επιστολή Τσακαλώτου, η οποία επιβεβαιώνει στους θεσμούς ότι θα τηρηθούν οι προηγούμενες συμφωνίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της FAZ, το γερμανικό Πρακτορείο Τύπου (DPA), την Κυριακή έμαθε από κύκλους του ΥΠΟΙΚ, ότι ο κ. Τσακαλώτος υποσχέθηκε ότι η παροχή θα είναι μόνον για φέτος, εφάπαξ, καθώς και ότι η Ελλάδα θα συμμορφωθεί με όλα τα μέτρα λιτότητας, ώστε η χώρα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,5%. Τα πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, πέραν της εξυπηρέτησης του χρέους, αναφέρει η FAZ, ανέρχονται σε 1,75% και 3,5% για το 2017 και το 2018 αντιστοίχως. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, η Αθήνα δεσμεύτηκε δια στόματος Τσακαλώτου, ότι θα λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

Με την επιστολή του έλληνα ΥΠΟΙΚ πάντως, το πρόβλημα με τους θεσμούς φάνηκε να αποκαταστάθηκε, ενώ κατευνάστηκαν και οι ανησυχίες των δανειστών για το πρόγραμμα, κυρίως σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

από newmoney.gr

Μια εβδομάδα για τα τέλη κυκλοφορίας...

καμία παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας 2017...
Ακόμα μία εβδομάδα για την εμπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίαςΜία εβδομάδα απομένει στους ιδιοκτήτες οχημάτων για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 και να μην...
βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου. Καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης είναι η 31η Δεκεμβρίου και από 1ης Ιανουαρίου του 2017, όσοι δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας επιβαρύνονται με πρόστιμο 100% της αξίας των τελών.

Όπως έχει ήδη τονιστεί από την ΓΓΔΕ, δεν δίδεται καμία παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας 2017...
 

Tρομοκρατία καί αβεβαιότητα τών αγορών...

Πώς ο φόβος της τρομοκρατίας επηρεάζει τους επενδυτές...
Πώς ο φόβος της τρομοκρατίας και η αβεβαιότητα επηρεάζουν τους επενδυτέςΗ ψυχολογία των διεθνών αγορών και των επενδυτών είναι άμεσα εξαρτώμενη όχι μόνο από το οικονομικό περιβάλλον και το...
πολιτικό περιβάλλον αλλά και από όλα όσα μπορούν να προκαλέσουν αβεβαιότητα, όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η αβεβαιότητα καθίσταται εντονότερη στις διεθνείς αγορές μετά την δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα της Τουρκίας, το πιθανολογούμενο τρομοκρατικό κτύπημα στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο του Βερολίνου, καθώς και από την ανησυχία για την επιτυχή έκβαση του σχεδίου διάσωσης της τράπεζας Monte dei Paschi στην Ιταλία.

Ανάλυση της Alpha Bank αναλύει τις βασικές παραμέτρους για το πως ορίζεται η αβεβαιότητα στις αγορές και ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να την επηρεάσουν.

Οι  επενδυτές  βρίσκονται  αντιμέτωποι  με πολλούς  κινδύνους  που  μπορούν  πολύ  εύκολα  να μεταβάλλουν το οικονομικό σκηνικό.

Προσφάτως, ήρθε στην δημοσιότητα  μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) η οποία αποπειράται να προσεγγίσει...

Εμπάργκο στην ΕΡΤ εξετάζει η ΝΔ...

... για τα δάνεια του …”Κήρυκα Χανίων”...
Αποτέλεσμα εικόνας για Κυριάκος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
Το ενδεχόμενο του εμπάργκο στην ΕΡΤ εξετάζει η ΝΔ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως αντίποινα στη...
μετάδοση του σποτ της εφημερίδας “Documento” από την ΕΡΤ, μετά την αρχική της άρνησης, σκέφτεται να αρχίζει να σκέπτεται να ξεκινήσει τη σταδιακή απόσυρση των βουλευτών της από τα πάνελ της ΕΡΤ και στη συνέχεια την επιβολή εμπάργκο.

Η ΝΔ θεωρεί πως έχει την ευκαιρία να καταγγείλει την ΕΡΤ ως “κυβερνητικό μαγαζί” με αφορμή την αλλαγή στάση της στην υπόθεση της μετάδοσης διαφήμισης του “Documento” για τον “Κήρυκα Χανίων” με πρωταγωνιστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αρχικά το τμήμα εκείνο που καθοδηγείται από την ΝΔ στην ΕΡΤ- και σχετίζεται με το μαύρο  του 2013 στις οθόνες όλης της χώρας- πίεσε για να μην μεταδοθεί το σποτ της εφημερίδας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση, τόσο εντός της εταιρείας, όσο και στην κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το κόμμα της ΝΔ δεν κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της εφημερίδας για να μην της επιτραπεί η κυκλοφορία, αλλά επιχείρησε τη μή διάδοσή του διαφημιστικού μηνύματος, ζητώντας  το κόψιμο του σποτ από την ΕΡΤ, κάτι που αρχικά πέτυχε.

typologies.gr

Οι τέσσερις εκδοχές για τη συντριβή του Τουπόλεφ...

...έχουν βρεθεί αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας και έχουν κληθεί να καταθέσουν...
Tu-154
Η τραγωδία του Σότσι που κόστισε τη ζωή 92 ανθρώπων εκ των οποίων περισσότερα από 60 ήταν μέλη της διάσημης χορωδίας του ρωσικού στρατού έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά. Οι...
αρχές που εξετάζουν τα αίτια της τραγικής πτήσης εξετάζουν τέσσερις εκδοχές, μεταξύ των οποίων είναι η τεχνική βλάβη και το ανθρώπινο λάθος, ανέφερε σήμερα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας.

Οι ερευνητές εξετάζουν την πιθανότητα να διείσδυσε κάποιο ξένο αντικείμενο στον κινητήρα του Tu-154, να απώλεσε το αεροσκάφος ισχύ λόγω της κακής ποιότητας των καυσίμων, να παρουσίασε μηχανική βλάβη ή να έκανε κάποιο λάθος χειρισμού ο κυβερνήτης του.

Σύμφωνα με την FSB, έχουν βρεθεί αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας και έχουν κληθεί να καταθέσουν.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αποδείξεις ή ενδείξεις που να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής ενέργειας ή δολιοφθοράς», σημείωσε η υπηρεσία.