Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

"...Μόλις όμως τα πράγματα σοβάρεψαν... η προτεραιότητα της ιδιωτικής υγείας υποχώρησε και πέρασε σε δεύτερη μοίρα..."

Ο κορoνοϊός αποκαλύπτει τις αυτ-απάτες της οικονομίας της αγοράς
Οι φανατικοί οπαδοί του οικονομικού φιλελευθερισμού, μεταξύ των οποίων και η δική μας κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο οι οικονομικές συνθήκες ήταν ομαλές και η αγορά λειτουργούσε χωρίς τον κίνδυνο της πανδημίας για τη δημόσια υγεία και χωρίς τις στρεβλώσεις που προκαλεί η ραγδαία επέκταση του κορωνοϊού, διαφήμιζαν την ιδιωτική υγεία ως μια από τις πλέον αποτελεσματικές κοινωνικά και τις πλέον αποδοτικές οικονομικά επιχειρηματικές επιλογές.
Η κατάρρευση των δημόσιων δαπανών για την υγεία, η συρρίκνωση των δομών της και η μείωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία ήταν μεταξύ των κορυφαίων «μεταρρυθμίσεων» που θα συνέβαλαν στην εξυγίανση της οικονομίας της χρεωκοπημένης Ελλάδας και θα την οδηγούσαν στην επόμενη ημέρα. Μια ημέρα όπου η επιχειρηματικότητα θα έβρισκε γόνιμο έδαφος (και) στον τομέα της υγείας, με ιδιωτικές επενδύσεις και μεγάλη κερδοφορία που θα έφερναν πιο γρήγορα την ανάπτυξη.
Μόλις όμως τα πράγματα σοβάρεψαν, μόλις δηλαδή μαζεύτηκαν τα πρώτα απειλητικά για την υγεία και τη ζωή του πληθυσμού σύννεφα εξ αιτίας των συνθηκών πανδημίας που προκάλεσε ένας επικίνδυνα εξαπλωνόμενος ιός, τα πράγματα αντιστράφηκαν. Η προτεραιότητα της ιδιωτικής υγείας υποχώρησε και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, οι επενδύσεις στα οποία είχαν πολυδιαφημιστεί, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.
Η ανάγκη σοβαρής αντιμετώπισης του κινδύνου ανέδειξε την ανάγκη ισχυρού συστήματος δημόσιας υγείας, επαρκών δημόσιων δομών και δημόσιων νοσοκομείων και εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσηλευτήρια και πανεπιστήμια, εκεί δηλαδή όπου παρέχεται η σοβαρή ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη και φροντίδα. Τα ΜΜΕ προβάλλουν το εξαιρετικά σημαντικό και κοινωνικά χρήσιμο έργο που παρέχεται από τις δημόσιες δομές της υγείας, εκεί όπου φιλοξενούνται μονάδες αναφοράς του κορωνοϊού και η προσοχή όλων στρέφεται προς τους καθηγητές ιατρικής του δημόσιου πανεπιστημίου και τους επιστήμονες του δημόσιου συστήματος υγείας, λοιμωξιολόγους, επιδημιολόγους και συναφείς ειδικότητες που μέχρι πρότινος ήταν στα… αζήτητα.
Η ίδια η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη μάλιστα, αναγκάστηκε κάτω από το βάρος της επείγουσας ανάγκης, να προκηρύξει με τη διαδικασία του επείγοντος την πρόσληψη 2000 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού στο βαριά ελλειμματικό σε υποδομές και προσωπικό δημόσιο σύστημα υγείας.
«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» θα πείτε. Όπως και να έχει, ακόμη και οι… ταλιμπάν του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού αναγκάστηκαν, έστω και πολύ καθυστερημένα, να παραδεχτούν την ανάγκη ενός υγιούς και αποτελεσματικού συστήματος υγείας, παίρνοντας μέτρα για την αποκατάστασή του. Έστω και εκ των υστέρων, έστω και εν μέσω συνθηκών πανδημίας και κρίσης.

Αντιλαμβάνονται και αποδέχονται λοιπόν σήμερα όλοι, που ο κίνδυνος για τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων είναι προ των πυλών,  ότι υπάρχουν αγαθά, όπως η υγεία, αλλά και η παιδεία, (στα κανάλια και στις υγειονομικές επιτροπές που διόρισε η κυβέρνηση συμμετέχουν αποκλειστικά καθηγητές ιατρικής και επιστήμονες από το δημόσιο σύστημα υγείας), που κατ΄ εξοχήν πρέπει να διατηρηθούν σε δημόσιο έλεγχο, προκειμένου να προστατευθεί η ζωή του κοινωνικού συνόλου, αλλά και να εμποδιστεί η επαπειλούμενη κατάρρευση της οικονομίας, εξ αιτίας ακριβώς της εξάπλωσης του ιού και των μεγάλων ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Να λοιπόν που και οι δημόσιοι τομείς επεμβαίνουν στην ελεύθερη οικονομία με τρόπο καθοριστικό και παράγουν άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα. Ακόμη και με τη μορφή της απειλής οικονομικού κραχ και κατάρρευσης της οικονομίας, σε συνθήκες ελλειμματικού δημόσιου συστήματος υγείας, όπως τώρα. Οι ολέθριες και μη αντιστρεπτές επιπτώσεις που έχει στην οικονομία της αγοράς μια πανδημία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και στους πιο ακραίους, ακόμη, νεοφιλελεύθερους, που έγιναν σε μια νύχτα… σοσιαλιστές, επενδύοντας, σαν σανίδα σωτηρίας, στο δημόσιο σύστημα υγείας που μέχρι χτες απαξίωναν και υποβάθμιζαν, δήθεν για το καλό της… οικονομίας.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από αυτήν που η ζωή αποκάλυψε, ότι ο δημόσιος τομέας συμμετέχει στην οικονομία της αγοράς και έχει θετικό ή αρνητικό, ανάλογα με τις συνθήκες, οικονομικό αποτύπωμα στην οικονομία. Με δυο λόγια και ο δημόσιος τομέας συμμετέχει στην ελεύθερη οικονομία παράγοντας κέρδη ή προκαλώντας ζημιές, ανάλογα με την περίπτωση. Που σημαίνει ότι και το δημόσιο είναι οικονομικός παράγοντας και μάλιστα καθοριστικός, καθώς συμμετέχει ενεργά και πρωταγωνιστικά στην οικονομία της αγοράς.
Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο από την πτώση των χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο, ως αποτέλεσμα του φαινομένου - ντόμινο, της παράπλευρης κατάρρευσης δηλαδή μεγάλων τομέων της οικονομίας, όπως του τουρισμού και των μεταφορών, (τεράστιο το οικονομικό πλήγμα από την απαγόρευση των πτήσεων από και προς τις ΗΠΑ που ανακοίνωσε ο Τραμπ), εξ αιτίας του κορωνοϊού, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.
Έχουν ήδη λοιπόν προαναγγελθεί αποφάσεις για την αναθεώρηση προς τα πάνω του ορίου του 3% στα ελλείμματα του δημόσιου τομέα, προκειμένου να προχωρήσουν οι πληττόμενες από τον ιό οικονομίες σε υπέρβαση δαπανών για να ενισχύσουν τα ελλειμματικά συστήματα δημόσιας υγείας τους, ώστε να μπορέσει αποτελεσματικά να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της πανδημίας εξ αιτίας του κορωνοϊού. Και μέσω αυτού να αποκατασταθεί και η ισορροπία στις αγορές.
Μόνος που φαίνεται να μην αντιλήφθηκε την εντυπωσιακή ανατροπή που η ίδια η ζωή επιφύλασσε στην οικονομία και στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, είναι ο υπουργός Ανάπτυξης της κυβέρνησης ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης. Εμμονικά κολλημένος στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της απόλυτης, χωρίς παρεμβάσεις, ελευθερίας της αγοράς, ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας, επιμένει ότι ο τριπλασιασμός στην τιμή των αναγκαίων για τη δημόσια υγιεινή αντισηπτικών, δεν συνιστά αισχροκέρδεια, αλλά απλό σύμπτωμα του νόμου της αύξησης της ζήτησης σε μια ελεύθερη οικονομία.
Ας τον ενημερώσει κάποιος ότι ως υπουργός Ανάπτυξης, όσο υποστηρίζει την αισχροκερδή άνοδο της τιμής των ειδών πρώτης ανάγκης ως φυσιολογική αντίδραση των νόμων της αγοράς, άλλο τόσο ΔΕΝ πρέπει να παρέμβει παίρνοντας μέτρα για την υποστήριξη των τομέων εκείνων της οικονομίας που πλήττονται στην παρούσα συγκυρία, από τις ίδιες αιτίες που επιτρέπουν την κερδοσκοπία.
Το «μονά – ζυγά υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων», αγγίζει τα όρια του σκανδάλου, όπως και τα διεθνή οικονομικά συστήματα αναγκάστηκαν να αποδεχθούν υπό το βάρος της κατάρρευσης των αγορών. Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι οι νόμοι της αγοράς δεν πρέπει να λειτουργούν κατά το δοκούν και πάντα μονότονα, προς όφελος των κερδοσκόπων…
14 Μαρτίου 2020


* Ο Γιάννης Α. Μυλόπουλος είναι Καθηγητής  στό ΑΠΘ 

Σημείωση : Ο υπέρτιτλος, βγαλμένος από τό κείμενο, προστέθηκε από τή "Νέα Μύκονο"

Στη χώρα που διαθέτει περισσότερους ιερείς απ' όσους γιατρούς...



Η ΝΔ που ζήτησε από γιατρούς και νοσηλευτές να ενταχθούν εσπευσμένα στο ΕΣΥ και μετά την κρίση να παραμένουν σε αυτό, μέχρι πρόσφατα σχεδίαζε να παραδώσει σε ιδιώτες δομές, ακόμη και προσωπικό του ΕΣΥ. Μόλις η επιδημία φτάνει στην πόρτα της χώρας, διαπιστώνουν όχι μόνο την αναγκαιότητα του ΕΣΥ αλλά και τις τεράστιες ελλείψεις, τις οποίες μέχρι σήμερα αμφισβητούσαν και θα έπρεπε να είχαν καλυφθεί. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, μόλις ανέλαβε, πάγωσε προσλήψεις γιατρών που θα στελέχωναν κρίσιμες δομές του ΕΣΥ και προσέλαβε αστυνομικούς για το σόου των Εξάρχειων και του δόγματος «νόμος και τάξη».
Η ΝΔ που ψάχνει τώρα γιατρούς είναι αυτή που τα προηγούμενα χρόνια, επί διακυβέρνησής της, τους οδήγησε μεθοδικά έξω από το ΕΣΥ. Μάλιστα στα χρόνια της κρίσης οι υπουργοί της διεκδικούσαν την κυριότητα των μνημονιακών απολύσεων από το ΔΝΤ, ποντάροντας στο «αόρατο χέρι της αγοράς», που για άλλη μια φορά εξαφανίζεται μόλις έρχονται τα δύσκολα..
12 Μαρτίου 2020 

από Τvxs.gr

Υγειονομικές "βόμβες" πού πρέπει νά αποσυνδεθούν πρίν σκάσουν...

Μερικά 48ωρα, πριν σκάσει η βόμβα.
H πρώτη, με τη μικρότερη ισχύ, ωρολογιακή βόμβα έσκασε χθες: θετική στον κοροναϊό βρέθηκε γυναίκα υπαστυνόμος που υπηρετεί στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα, Η ισχύς είναι μικρή γιατί στο στρατόπεδο, που έχει επίσημα χωρητικότητα για 2.000 ανθρώπους, ο ιός έπληξε αστυνομικό που εργάζεται στα γραφεία μακριά από τα κοντέινερ  και σε κάθε περίπτωση η Αμυγδαλέζα βρίσκεται στην Αττική. Τι θα γίνει αν μία από τις μεγάλες ωρολογιακές βόμβες εκραγεί στη Λέσβο ή κάποιο άλλο επιβαρυμένο νησί του Βορείου Αιγαίου; Και γιατί δεν μας μένουν -αν μας μένουν- παρά μερικά 48 ώρα για να τις απασφαλίσουμε;
Aς δούμε τα πράγματα από την αρχή, με τη βοήθεια ενός υψηλόβαθμου γνώστη του συστήματος, που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του. «Μπορεί τελικώς να μην είμαστε η θωρακισμένη χώρα, μπορεί με τις πρώτες τουφεκιές να διαπιστώθηκαν κραυγαλέες αβελτηρίες και ελλείψεις του συστήματος  ωστόσο υπάρχουν και γραμμές άμυνας»,  σημειώνει:
«δεδομένης της ιταλικής εμπειρίας, τα περιθώρια αμεριμνησίας του κοινού είναι μειωμένα. Προλαβαίνουμε να προετοιμάσουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα τους ».
Αυτό το τελευταίο εύκολα λέγεται, δύσκολα γίνεται. Η κατάρρευση του συστήματος περίθαλψης της Βόρειας Ιταλίας που διαθέτει τριπλάσιες υποδομές, σημαίνει ότι για να φθάσουμε σε παρόμοια τραγωδία αρκεί να δεχθούμε κτύπημα της τάξης του ενός τρίτου σε σφοδρότητα. Είναι εύλογο λοιπόν το ερώτημα αν προλαβαίνει να βάλει κανείς στο ποδήλατο μηχανή αεροπλάνου, όταν εγκαταλείπονται να πεθάνουν αβοήθητοι μέσα στα λαμπρά νοσοκομεία της γειτονικής Ιταλίας εκατοντάδες άνθρωποι.
«Δεν θα σταθώ στο ότι ακόμη δεν έχει ανοίξει ούτε μια κλίνη ΜΕΘ (Μονάδα Eντατικής Θεραπείας), στο διαβόητο τηλέφωνο του ΕΟΔΥ που δεν απαντά ποτέ και σε κανέναν, στα ασθενοφόρα που εμφανίζουν ήδη ελλείψεις και ασυνεννοησίες, στην όψιμη ανάληψη της ευθύνης από την Πολιτική Προστασία που είχε ήδη τον πρώτο της θρίαμβο στο λιμάνι της Καβάλας, όπου δεν πήρε χαμπάρι για την επιμονή της ναυτιλιακής να αποπλεύσει παρά την αντίρρηση του νομιάτρου », λέει ο ανώνυμος «συνεργάτης» μας.
«Εξάλλου τον ΕΟΔΥ (τέως ΚΕΕΛΠΝΟ) τον διοικεί ένας χαριτωμένος κοσμικός, το ΕΚΑΒ το διοικεί αγρονόμος και της μεγαλύτερης υγειονομικής Περιφέρειας της χώρας (Α’ΥΠΕ) ηγείται ένας αντιστράτηγος της Αστυνομίας. Ακόμη και στην ηγεσία της Αριστοτέλους πτυχίο Ιατρικής έχει μόνο ο κ Β. Κικίλιας, ο οποίος αμέσως μετά την ειδικότητα έπιασε δουλειά ως βουλευτής κι όχι ως ορθοπεδικός. Υπό κανονικές συνθήκες όλα αυτά μπορεί και να μην μέτραγαν, όμως τώρα όλοι τους τρέχουν να κρυφτούν πίσω από τον κ Τσιόδρα».
Οπότε η ουσιαστική μας ελπίδα είναι να ελαχιστοποιήσουμε την σφοδρότητα του πλήγματος στο ΕΣΥ ή αλλιώς να αποφύγουμε την οξεία κορύφωση του φαινομένου, παρεμποδίζοντας την ταχύτατη μετάδοση.
«Η μείωση της αμεριμνησίας του κοινού και τα έγκαιρα μέτρα κατά του συνωστισμού είναι η γραμμή Μαζινώ μας. Κομβικής σημασίας είναι να εκπέμπεται ρητό, σαφές και απλό μήνυμα και να είναι αρραγές το μέτωπο εφαρμογής του... Για αυτό έχει σημασία η συζήτηση για τα ιερά κουταλάκια, που σέρνεται για τρίτη εβδομάδα,  τους παλικαρισμούς διαφόρων κυβερνητικών και ιδιαίτερα την επιμονή του Υπουργού Ανάπτυξης... Η ζημιά δεν είναι στις λιγοστές γιαγιάδες που θα παρακούσουν. Μέτρα τεραστίου κόστους ακυρώνονται, τουλάχιστον εν μέρει όσον αφορά στην ανταπόκριση, γιατί από μια χαραμάδα ο υπουργός προτάσσει τις ανάγκες σταυροδοσίας του από την Εκκλησία, που μεγαλόψυχα του συγχώρεσε ακόμη και τον πρώιμο δωδεκαθεισμό του ».
Φτάνουμε έτσι στο θέμα ταμπού για το οποίο δεν τολμά να μιλήσει ούτε ο πιο λαλίστατος υπουργός: τις ωρολογιακές βόμβες του Βορείου Αιγαίου.* Όπως έχει επισημανθεί από πολλούς ιατρούς, αν ο ιός χτυπήσει ένα από τα υπερφορτωμένα κέντρα υποδοχής προσφύγων, είναι τέτοιες οι συνθήκες διαβίωσης που ευνοούν τη διάδοση του , ώστε θα έχουμε σκηνές από ταινία επιστημονικής φαντασίας.
«Μόρια: οι κάτοικοι είναι έτοιμοι να πάρουν μόνοι τους μέτρα για τον κορονοϊο», τιτλοφορούσε χθεσινό ρεπορτάζ της «Δημοκρατίας». «Έπειτα από ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που έκαναν  λόγο για πέντε πιθανά κρούσματα στον καταυλισμό, το ενδεχόμενο διασποράς του ιού στο κέντρο προσφύγων και μεταναστών με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν αλλά και την υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο του νησιού φαίνεται να οδηγεί τους κατοίκους σε ακραίες λύσεις », συνέχιζε η εφημερίδα.
Και ποιες είναι οι ακραίες λύσεις σύμφωνα με μία κάτοικο που μιλάει στο ρεπορτάζ ; «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ανάμεσα στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οπότε θα αναγκαστούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να φρουρούμε τις κομβικές εισόδους . Αν από τους 25 χιλιάδες που μένουν εκεί νοσήσουν έστω οι 5000 αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί;». Και οι μη κομβικές έξοδοι; Και αυτοί που ασθενήσουν, θα αφεθούν να πεθάνουν μέσα στο στρατόπεδο;
«Οι συνέπειες δεν θα περιοριστούν στους  προσφυγικούς καταυλισμούς, όπως ελπίζουν με τη σχεδιαζόμενη (όσο μπορούν να σχεδιάσουν) απόπειρα περιχαράκωσης της επιδημικής έκρηξης στο στρατόπεδο, δια της ανάθεσης της υπόθεσης στο δίδυμο Χρυσοχοίδη- Χαρδαλιά », αντιτείνει ο υψηλόβαθμος γνώστης του συστήματος. « Είναι βλακώδες, γιατί  ο ιός δεν μπορεί να συλληφθεί από την αστυνομία:  θα μεταδοθεί μαζικά στους κατοίκους  των νησιών, καθώς οι αιτούντες άσυλο κυκλοφορούν ελεύθερα στα νησιά και σε κάθε περίπτωση έρχονται σε επαφή με τους ντόπιους. Η όποια ιατρική υποδομή, στη Λέρο παραδείγματος χάριν είναι υποτυπώδης σε σχέση και με τη Χίο, θα καταρρεύσει ».
Η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, υποστηρίζει, είναι η μόνη λύση: «Αντί να τα εκκενώσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες προτού καταστούν μολυσματικά ρεζερβουάρ, εμπιστεύονται αδίστακτα τη γνωστή συνταγή: ελαχιστοποίηση του πολιτικού κόστους θυσιάζοντας τους πιο λίγους. Εν προκειμένω τους κατοίκους των νησιών..
..Άπειρα τετραγωνικά κρατικής ιδιοκτησίας είναι πλέον διαθέσιμα για πολλούς μήνες, από το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Όποιος θέλει να λύσει το πρόβλημα το λύνει, αν έχει τα κότσια, μέσα σε 48 ώρες (δεν απέμειναν και πολλές). Το ελληνικό κράτος τα κατάφερε ένα αιώνα πριν, αλλά το διεύθυνε ο Βενιζέλος κι όχι το μικρανήψι του».
14 Μαρτίου 2020 
Σ. Κούλογλου
από : Τvxs.gr 

Σημείωση : Ο υπέρτιτλος προστέθηκε από τή "Νέα Μύκονο"


*Υπενθυμίζεται πως οι Γιατροι Χωρίς Σύνορα με ανακοίνωσή τους επισήμαναν το μεγάλο κίνδυνο για την εξάπλωση του κοροναϊού στα κέντρα και τους καταυλισμούς των προσφύγων. «Ο συνωστισμός και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε συνδυασμό με την απουσία επαρκών υπηρεσιών υγιεινής και τη σημαντικά περιορισμένη ιατρική φροντίδα, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για μια πιθανή επιδημία», τονίζουν. 

Το πείραμα του Ερατοσθένη