Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Παπαγαλάκια Βρυξελλών



Μετεωρος 
Συνειδητοποιώντας ότι το προεκλογικό τους ποίημα δεν κάνει ούτε για τα πανηγύρια, οι επιτελείς της Νου Δου ανακάλεσαν από τις Βρυξέλλες το κλουβί με το φανταχτερό παπαγαλάκι και το περιφέρουν νυχθημερόν στα ραβαΐσια των καναλιών να κελαηδά άτεχνα στιχάκια χωρίς ρυθμό, με ελλιπή μέτρα, ζαβές ομοιοκαταληξίες και προπαντός με στρεβλά σημαινόμενα. Επιστράτευσαν προηγουμένως αμφιλεγόμενους μαντιναδολόγους τους από την Κρήτη, τον Μοριά, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τα νησιά, τους ανέλυσαν το ρηξικέλευθο πρόγραμμά τους και τους άφησαν να μεγαλουργήσουν.
Παρότι έβαλαν τα δυνατά τους, παρήγαγαν πενιχρά αποτελέσματα. Τζίφος η δουλειά: «Ευθύνονται οι πάντες εκτός από μένα/ που βγάλανε κάλους τα δάχτυλά μου/ να σκίζω τα μνημόνια. Ουρανέ/ δέξου τα γοερά παρακαλετά μου/ κεραυνοβόλησε του ΣΥΡΙΖΑ τα βλαμμένα/ που σήκωσαν ψηλά τον αμανέ». Με τέτοια άσματα κυρ ΘΑμαρά μου θα συναγωνίζεσαι με τον Γιωργάκη και τον Μπένι ποιος θα φάει τις περισσότερες ντομάτες. Ισως γι' αυτό προκηρύξατε εκλογές το καταχείμωνο, επειδή δεν είναι ο καιρός τους. Δεν βαριέσαι όμως. Υπάρχουν άφθονα ξινισμένα γιαούρτια, κλούβια αυγά και σάπιο ζαρζαβάτι εποχής.
Υπαινίχθηκαν οι κακόβουλοι πως είναι όρνιο της Κλεισούρας με κορακίσια μάλιστα φωνή η Ηπειρώτισσα Αννούλα-Μισέλ. Και την ξαπόστειλαν στη λίμνη Παμβώτιδα να κλαίει τη μοίρα της, καθότι φτυσμένη από την κολυμπήθρα. Διαβάζω ότι εκδιώκεται και η δοκησίσοφος Σοφί. Τα 'χασαν τελείως στην κυβέρνηση. Βλέπουν το πατατράκ να 'ρχεται και κάνουν χαρακίρι απ' τ' αποδυτήρια. Ξεχνούν πως τα ντέρμπι τα κερδίζουν οι μεγάλοι παίκτες, έστω κι από στημένη φάση. Σε κάθε περίπτωση δεν έχουν το ηθικό δικαίωμα να στερούν από το φιλοθεάμον κοινό αστέρια του διαμετρήματος των προαναφερθεισών. Ετσι που το πάνε θα σχολάσουν και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και τι θ' απογίνουμε χωρίς τις τσιρίδες του Αδ-όνειδος.
Ρώτησαν κάποτε τον Μάνο Χατζιδάκι γιατί γράφει το «-άκης» του επωνύμου του με «γιώτα». «Διότι τα "ήτα" με παχαίνουν» αρκέστηκε να απαντήσει σκωπτικά. Αντιθέτως η Μαρία Σπυράκη-Παπαγαλάκη, το ψιττακοειδές εκ Βρυξελλών ντε, μοστράρει τις καταλήξεις των επιθέτων της με το έβδομο γράμμα της αλφαβήτου, εμπνεόμενη από την επερχόμενη ήττα στην κάλπη. Εψαξαν παντού τα καϊνάρια της Συγγρού. Σύμφωνα με αδιασταύρωτες φήμες εκείνοι έκλεψαν άγρια μεσάνυχτα τα πενήντα πολύχρωμα πτηνά από τον Δημοτικό Κήπο Χανίων. Αλλά φευ! Ομοια με τη Σπυράκη δεν βρίσκεις πουθενά.
Ιδροκοπά να τιτιβίζει στην τιβί ότι για όλα τα δεινά φταίει ο Τσίπρας και πως ο ΘΑμαράθ ασκούσε τόσο καιρό εποικοδομητική αντιπολίτευση. Φοράει το δήθεν άνετο, προσποιητό της χαμόγελο, κατακεραυνώνοντας τους πάντες με το φάλτσο ποίημα. Καυχιέται με περισσή αλαζονεία για τους χιλιάδες σταυρούς που πήρε στις ευρωεκλογές. Απεναντίας θα 'πρεπε να ντρέπεται. Η διάκριση των εξουσιών αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας. Η τέταρτη οφείλει να ελέγχει τις άλλες τρεις. Οχι να κωλοτρίβεται μαζί τους για ένα κομμάτι παντεσπάνι. Αποτελεί εκφυλιστικό φαινόμενο οι λειτουργοί του Τύπου να κατεβαίνουν υποψήφιοι με το κόμμα του οποίου καλύπτουν το ρεπορτάζ. Είναι σαν να παραδέχονται ότι κοροϊδεύουν τον κόσμο. Θυμηθείτε το. Η Παπαγαλάκη θα αποδειχτεί κακό σπυρί για τη Ν.Δ.

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι της τελευταίας 25ετίας

ΑΝΑΛΥΣΗ 
PAUL KRUGMAN /THE NEW YORK TIMES
 Η διογκούμενη ανισότητα στα προηγμένα κράτη το 2014 τελικώς έλαβε την απαιτούμενη προσοχή. Αυτό φάνηκε στο έργο του οικονομολόγου Τομά Πικετί, «Το κεφάλαιο στον 21ο αιώνα», το οποίο κατά απροσδόκητο τρόπο έγινε μπεστ σέλερ. Ωστόσο, το άξιζε. Οι συνήθεις ύποπτοι εξακολουθούν να αρνούνται τα περί ανισότητας και η άρνησή τους είναι καλοπληρωμένη, αλλά για όλους τους υπόλοιπους είναι προφανές ότι ο πλούτος και τα εισοδήματα είναι πολύ περισσότερο συγκεντρωμένα στα χέρια των ανώτατων κλιμακίων από ό,τι συνέβαινε τη «χρυσή εποχή» της Αμερικής (στα τέλη του 19ου αιώνα).

Η τάση αυτή δεν φαίνεται να αμβλύνεται. Βέβαια, αυτό έχει να κάνει με τις εξελίξεις εντός των κρατών και συνιστά μια ανολοκλήρωτη ιστορία. Εάν θέλετε, όντως, να συμπληρώσετε την ανάλυση του Τομά Πικετί με μια ανάλογη προσέγγιση και από διεθνή οπτική γωνία, επιτρέψτε μου να σας συστήσω ένα αξιολογότατο γράφημα με τις αυξήσεις των εισοδημάτων, που κατάρτισε ο Μπράνκο Μιλανόβιτς του Κέντρου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Σίτι της Νέας Υόρκης. Ο κ. Μιλανόβιτς δεικνύει ότι από την πτώση του Τείχους και μετά η αύξηση των εισοδημάτων εξελίχθηκε σε μία «ιστορία με δύο κορυφές». Φυσικά και τα εισοδήματα εκτινάχθηκαν για τα ανώτερα κλιμάκια, εφόσον η παγκόσμια ελίτ πλούτισε περισσότερο.

Εντούτοις, υπήρξαν και τεράστια κέρδη για όσους αποκαλούνται η παγκόσμια μεσαία τάξη, μια τάξη, η οποία σε μεγάλο βαθμό συναπαρτίζεται από τη διευρυνόμενη μεσαία τάξη στην Κίνα και την Ινδία.

Και ας είμαστε σαφείς: η αύξηση των εισοδημάτων στις αναδυόμενες χώρες προσέφερε σημαντικά οφέλη στην ανθρώπινη ευημερία, απομακρύνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια από την απόγνωση της φτώχειας και δίνοντάς τους μία ευκαιρία για καλύτερη ζωή. Και τώρα τα άσχημα νέα: Ανάμεσα στις δύο κορυφές, που προαναφέραμε, εντοπίζουμε το πεδίο με τα εισοδήματα που γνωρίζουν βραδεία αύξηση ή πιθανώς και μηδενική αύξηση. Είναι όσοι τοποθετούνται στο εικοστό εκατοστημόριο του πληθυσμού αναφορικά με την εισοδηματική κατανομή σε παγκόσμια κλίμακα. Πρόκειται, ως επί το πλείστον, για την εργατική τάξη στον ανεπτυγμένο κόσμο. Σημειωτέον πως τα προβλήματα των ανθρώπων αυτών είναι η άλλη όψη του νομίσματος, που εξασφαλίζει οφέλη για όσους βρίσκονται στα υψηλότερα κλιμάκια από αυτούς και στα κατώτερα κλιμάκια, επίσης. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η αύξηση των εισοδημάτων στα ανώτατα κλιμάκια επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων όσων ανήκουν στα χαμηλότερα κλιμάκια: μειώθηκαν μισθοί και επιδόματα, συνετρίβησαν συνδικάτα και παροχετεύθηκε διευρυνόμενο μερίδιο των εθνικών πόρων στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Ισως το σημαντικότερο όλων να είναι ότι οι πάμπλουτοι επηρεάζουν κατά πολύ δυσανάλογο τρόπο τη διαμόρφωση πολιτικών. Και οι προτεραιότητες των ελίτ –η εμμονή τους με τα δημοσιονομικά ελλείμματα και την υποτιθέμενη ανάγκη να περιοριστούν τα προνοιακά προγράμματα– έχουν συμβάλει πολύ στο να συμπιεστεί η εργατική τάξη. Ποιος μιλάει για τον κόσμο των δύο κορυφών; Ισως περιμένατε τα συμβατικά αριστερά κόμματα να ασπαστούν μια λαϊκιστική στάση υπέρ τους. Αντ’ αυτών, ηγέτες από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ μέχρι τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ψελλίζουν κάποια πράγματα. Ωστόσο, αυτοί οι συμβατικοί ηγέτες φοβούνται να αμφισβητήσουν τις προτεραιότητες των ελίτ. Η ελληνική αριστερά μάλλον προκαλεί τον λιγότερο φόβο, αν και οι απαιτήσεις της για διαγραφή χρέους αναμένεται να προξενήσουν έντονη αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες. Σε άλλες χώρες έχουμε άνοδο του εθνικισμού και δεν λείπουν ορισμένες ιστορικές αναλογίες, που δημιουργούν δυσφορία. Δεν υποστηρίζω πως είμαστε στα πρόθυρα να ξαναζήσουμε τη δεκαετία του 1930. Ισχυρίζομαι, όμως, ότι οι πολιτικοί ηγέτες και οι διαμορφωτές γνώμης πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και ότι το σημερινό παγκόσμιο σκηνικό δεν είναι λειτουργικό για όλους.
kathimerini.gr

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του Μένη Κουμανταρέα


Ποινική δίωξη εις βάρος 26χρονου για το φόνο Κουμανταρέα
 ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
 Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του υπηκόου Ρουμανίας, ηλικίας 26 ετών που συνελήφθη από την Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, καθώς και του ασύλληπτου συνεργού του που κατηγορούνται για τη δολοφονία του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα. Η δίωξη αφορά τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού, της απόπειρας ληστείας από κοινού και της αντίστασης κατά της Αρχής κατά του συλληφθέντος δράστη.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αποτύπωμα του συλληφθέντος βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος, όπως και ενός άλλου νεαρού άνδρα, επίσης απο τη Ρουμανία, ο οποίος αναζητείται.

Ο νεαρός συνελήφθη σε πλατεία της Αθήνας και κατά την διάρκεια της ανάκρισης ισχυρίστηκε ότι ο θάνατος του Μένη Κουμανταρέα οφείλεται σε ατύχημα. Είπε στους αστυνομικούς ότι γνωριζόταν εδώ και μία δεκαετία με τον συγγραφέα, ο οποίος βρέθηκε νεκρός τα ξημερώματα της 6ης Δεκεμβρίου στο σπίτι του, στην οδό Ζακύνθου 3, στην Κυψέλη. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του νεαρού Ρουμάνου, πήγαν με τον συνεργό του στο σπίτι του Μ. Κουμανταρέα για να του ζητήσουν δανεικά κι επειδή αρνήθηκε, τον έσπρωξαν, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός. Οι αστυνομικοί, ωστόσο, εκτιμούν ότι το κίνητρο του εγκλήματος ήταν η ληστεία.

Οπως είχε προκύψει απο τη νεκροψία, το θύμα είχε δώσει μάχη με τους δράστες και είχε στραγγαλιστεί με γυμνά χέρια.
kathimerini.gr

"Η γερμανική κυβέρνηση μπλοφάρει"...


Deutsche Welle

 «Πόκερ υψηλού επιπέδου» χαρακτηρίζει τη δημόσια συζήτηση που έχει ξεσπάσει στην ΕΕ για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο Αυστριακός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Μίχελ Ράιμον.

Σε συνέντευξή του στην...
"Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk" εκτίμησε ότι το Grexit δεν είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο:

«Πιστεύω ότι είναι το τελευταίο σενάριο που επιδιώκει κανείς στην ΕΕ. Αυτό που ζούμε τώρα είναι ένα πόκερ υψηλού επιπέδου. Ο Τσίπρας, ο Έλληνας υποψήφιος, ζητά νέα διαπραγμάτευση, επαναπροσδιορισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής, μια νέα συζήτηση για την πολιτική των περικοπών που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα. Το μοναδικό μέσο άσκησης πιέσεων που διαθέτει είναι η διαγραφή του χρέους. Αυτό φυσικά δεν το θέλει η γερμανική κυβέρνηση και έτσι μπλοφάρει λέγοντας ότι εάν εσύ απειλείς με αυτό, τότε να εγκαταλείψεις την ευρωζώνη».

Όπως επισημαίνει ο ευρωβουλευτής η δυνατότητα μη εξυπηρέτησης του χρέους υφίσταται, ωστόσο θα είχε καταστροφικές συνέπειες και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν οι Έλληνες και ο Αλέξης Τσίπρας:

«Γι’ αυτό και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να αντιδράσει σε αυτό, ασκώντας πιέσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν έχει τοποθετηθεί επ’ αυτού κάποιος υψηλόβαθμος πολιτικός αξιωματούχος στο Βερολίνο, η Μέρκελ ή ο Σόιμπλε. Το δημοσίευμα του Spiegel επικαλείται απλώς κύκλους της κυβέρνησης. Πιστεύω λοιπόν πραγματικά ότι πρόκειται για μπλόφα της γερμανικής κυβέρνησης και όχι για πραγματικό στόχο».

«Λανθασμένη» η πολιτική της λιτότητας

Ο Μίχελ Ράιμον εκτιμά ότι ήταν λάθος να επιβληθεί στην Ελλάδα μια τόσο «βάναυση πολιτική περικοπών». Ο ίδιος χαρακτηρίζει λανθασμένη τη...

Ακινητοποίησαν 130.000 οχήματα...

Τέλη κυκλοφορίας και κόστος συντήρησης έβαλαν τα ΙΧ στον "πάγο"...


Ως την τελευταία ώρα παρέδιδαν πινακίδες όσοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν όχι μόνο στο βάρος των Τελών Κυκλοφορίας, αλλά και στο υψηλό κόστος ασφάλισης και στις...
υψηλές τιμές των καυσίμων, οι οποίες σύμφωνα τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν, είναι οι τρίτες υψηλότερες στην Ευρωζώνη.

Την προηγούμενη Παρασκευή και τη Δευτέρα, δηλαδή τις ημέρες που παρατάθηκε η προθεσμία παράδοσης πινακίδων, κατατέθηκαν περίπου 30.000 πινακίδες, με αποτέλεσμα η φετινή διαδικασία να «κλείσει» στις 130.000, δηλαδή όσες και πέρσι! Από το… μέτρημα των επόμενων 48 ωρών θα φανεί αν οι απώλειες εσόδων είναι όσες έχει προβλέψει το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή περίπου 44 εκατ. ευρώ ή μεγαλύτερες. Σημειώνεται, δε, ότι η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα ανάκτησης των πινακίδων, καταβάλλοντας τα Τέλη Κυκλοφορίας για το υπόλοιπο του έτους, δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή.

Κι αν οι απώλειες εσόδων από την παράδοση πινακίδων χαρακτηρίζονται από το οικονομικό επιτελείο λίγο ως πολύ προβλεπόμενες, δεν ισχύει το ίδιο με τις υπόλοιπες πληρωμές φόρων, που δείχνουν να έχουν «κολλήσει», με πιο ανησυχητικό το πρώτο δείγμα γραφής από την καταβολή της 4ης δόσης του ΕΝΦΙΑ αλλά και τη νέα «φουρνιά» χρεών 1,6 δισ ευρώ. Εάν επιβεβαιωθούν τα πρώτα στοιχεία από τις πληρωμές του Δεκεμβρίου, τότε οι αποκλίσεις στα φορολογικά έσοδα θα φτάσουν- αν δεν ξεπεράσουν- τα 800 εκατ. ευρώ...
iefimerida.gr

Σκίτσο τού Τάσου Παυλόπουλου



                                                                                                                    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Daemon meridianus

Daemon meridianus
Είναι ένας επικίνδυνος δαίμονας ο daemon meridianus, γιατί είναι σπιτικός, φιλικός και, ακόμη χειρότερα, γεμάτος φως

Ο Στάτιος, Λατίνος συγγραφέας του 1ου αιώνα (45-96 μ.Χ.), στη Θηβαΐδα του, παρουσιάζει έναν πλήρη κατάλογο με τους δαίμονες που μαστίζουν την ανθρωπότητα, έναν πλήρη κατάλογο με τα ωράρια των επιθέσεών τους που, καθώς φαίνεται, είναι ακριβέστατα.
Κοιτάζοντας αυτούς τους «ειδικούς» της ενδοσκόπησης, ο χειρότερος είναι ο daemon meridianus, που δεν έρχεται να μας τρομάξει τη νύχτα με εφιάλτες και φαντάσματα, αλλά εμφανίζεται στο καταμεσήμερο (για την ακρίβεια: την hora sexta, στις δώδεκα) και μας τυραννάει την ψυχή αποστάζοντας βαρεμάρα, αδιαφορία, δυσαρέσκεια. Είναι ένας επικίνδυνος δαίμονας, γιατί είναι σπιτικός, φιλικός και, ακόμη χειρότερα, γεμάτος φως.
Αυτός ο τρομοκράτης, που έρχεται με το λαμπρό φως του μεσημεριού για να μας νουθετήσει στους καλούς τρόπους και τον ρεαλισμό, πρέπει να ξέρει αρκετά πράγματα για μας ή, καλύτερα, πρέπει να έχει δει στη ζωή μας μια κάποια ομοιότητα με τη ζωή των σκύλων ράτσας που καταδιώκουν τους λαγούς στις λονδρέζικες κυνοδρομίες.
Ο δαίμονας ξέρει καλά ότι η ευχαρίστησή μας βρίσκεται στην καταδίωξη, αλλά θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι τελικός σκοπός μας είναι η σύλληψη. Ξέρει επίσης κι άλλα τρία πράγματα:
1) Οτι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να φτάσουμε τον λαγό, γιατί τον τραβά μια μηχανή πολύ πιο δυνατή και γρήγορη από τα πόδια μας.
2) Οτι ο λαγός δεν είναι αληθινός, αλλά ένα θλιβερό ομοίωμα λαγού.
3) Οτι αν τον πιάσουμε θα σημάνει την καταστροφή, γιατί τότε θα καταλάβουμε πως ήρθε το τέλος μας.
Είναι τρεις άσχημες αλήθειες που ο δαίμονας θέλει να στρέψει εναντίον μας. Γι’ αυτό μας πλησιάζει την ημέρα, με τον ήλιο στο ζενίθ, όταν οι σκιές δεν μπορούν να μας τρομάξουν. Το φως, όμως, μπορεί να μας τυφλώσει.
Ο daemon meridianus δεν επιχειρεί να μας φοβίσει με ανύπαρκτα φαντάσματα. Θέλει να μας προκαλέσει με τον ρεαλισμό της λογικής, για να μας αποδείξει πως δεν είναι τα φαντάσματα μια πραγματικότητα, αλλά η πραγματικότητα ένα φάντασμα.
Δεν έχει δίκιο. Ο δαίμονας δεν ξέρει, ή κάνει πως αγνοεί, ότι υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα: η κούρσα. Γι’ αυτό μας πλησιάζει την ώρα του μεσημεριού, όταν είμαστε νωθροί και άπραγοι και μας φαίνεται αδύνατον να τρέξουμε.

*Ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ

Financial Times: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκιο για το χρέος αλλά...

  ... λέει ψέμματα για το Grexit

Financial Times: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκιο για το χρέος αλλά λέει ψέμματα για το Grexit»
Την άποψη ότι το μόνο ελληνικό κόμμα που παρουσιάζει πειστικά την περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζει ο αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι μολονότι το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς έχει δίκιο για το κούρεμα του χρέους, δεν είναι ειλικρινές όταν δημοσίως αποκλείει μια έξοδο από την ευρωζώνη.

Ο Μίνχαου αναφέρει πως η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης Σαμαρά για το χρέος που συνοψίζεται στο δόγμα «επέκτεινε τις λήξεις και προσποιήσου ότι είσαι φερέγγυος», απλά καθυστερεί το αναπόφευκτο και είναι μια αποτυχημένη στρατηγική. Εάν μάλιστα, όπως υποστηρίζει, προστεθεί στο βάρος του χρέους και ο αποπληθωρισμός που αυξάνει την πραγματική αξία του χρέους, η Ελλάδα σπρώχνεται στο χείλος του γκρεμού.

Πάντως, για την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευθεί το θέμα του χρέους, ο αρθρογράφος των Financial Times σημειώνει πως το κόμμα της Αριστεράς πρέπει να απαντήσει στην ερώτηση τι θα κάνει, αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν.

«Οι επιλογές σε αυτή την περίπτωση θα είναι είτε η επιστροφή στο status quo (σ.σ. στο πρόγραμμα)-οπότε και δεν έχει νόημα η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ- είτε η έξοδος από την ευρωζώνη και η μονομερής στάσης πληρωμών έναντι των ξένων πιστωτών. Αυτό όμως, το αποκλείει ο ΣΥΡΙΖΑ.

» Ο τελευταίος έχει σωστά ένστικτα, αλλά ίσως δεν έχει τις σωστές στρατηγικές» σημειώνει ο Μίνχαου, προσθέτοντας πως αυτή η ασυνέπεια έχει μεγάλη σημασία γιατί η Μέρκελ εμφανίζεται πρόθυμη να αντιμετωπίσει την μπλόφα του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγοντας ο Μίνχαου σημειώνει πως ο μόνος τρόπος για να αναδιαρθρώσει η Ελλάδα το χρέος της, θα είναι να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

«Δεν μπορώ να δω για την Ελλάδα άλλο τρόπο διαφυγής, από την αναδιάρθρωση χρέους. Και δεν μπορώ να δω αναδιάρθρωση χρέους εντός της ευρωζώνης» καταλήγει. 
tanea.gr

Υποψήφιος με το κόμμα Παπανδρέου ο Μωραΐτης - έφυγε από το ΠΑΣΟΚ


Υποψήφιος με το κόμμα Παπανδρέου ο Μωραΐτης - έφυγε από το ΠΑΣΟΚ


Ο Θάνος Μωραΐτης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ και θα είναι υποψήφιος στη Β' Αθηνών με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου. 

Όπως μετέδωσε το Mega, ο Θάνος Μωραΐτης, σήμερα βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, έκανε λόγο για έλλειψη στρατηγικής, απαξίωση και παλινωδίες στο ΠΑΣΟΚ.

«Εδώ και πολλούς μήνες δεν έχω σταματήσει να εκφράζω δημοσίως (πολύ πιο επίμονα όμως στα συλλογικά κομματικά όργανα) τις απόψεις μου για την αρνητική πορεία της χώρας.

»Παράλληλα, δεν έχω σταματήσει να εκφράζω δημοσίως και στα συλλογικά κομματικά όργανα τις απόψεις μου για:

»Τις παλινωδίες στην ανασυγκρότηση της παράταξης
Την έλλειψη στρατηγικής και την πορεία εξαΰλωσης του κόμματος και την αποϊδεολογικοποίησή του
Την απαξίωση της εσωκομματικής δημοκρατίας και των οργάνων
Την ανυπαρξία στρατηγικής στην κυβερνητική συνεργασία με αποτέλεσμα την ισοπεδωτική ταύτιση με την ΝΔ.

»Στο νέο ξεκίνημα θα είμαι παρών στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου προσχωρώντας στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Στη κρίσιμη αυτή μάχη θα είμαι υποψήφιος με το κίνημα στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθηνών». 
tanea.gr

Frankfurter Allegmeine Zeitung: 40 δισ. το κόστος...

...κουρέματος, 78 δισ. του Grexit

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 Περί τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ θα κόστιζε στην Γερμανία ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ποσό μικρότερο από όσο θα κόστιζε στην Γερμανία μια ελληνική στάση πληρωμών ή ένα «Grexit», σύμφωνα με την Frankfurter Allegmeine Zeitung, η οποία επικαλείται την εκτίμηση του οικονομολόγου του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW) Γιενς Μπόιζεν-Χογκρέφε.
Η εφημερίδα, σε ανάρτηση απόψε στην ηλεκτρονική σελίδα της, επισημαίνει ότι ο υπολογισμός αυτός αφορά «κούρεμα», το οποίο θα έφερνε το ελληνικό χρέος από το 175% του ΑΕΠ στο 90%. «Εάν η Ελλάδα δεν εξυπηρετούσε πλέον το χρέος της, το κόστος θα ήταν πολύ υψηλότερο», αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών Ifo του Μονάχου υπολογίζει ότι οι απώλειες για την Γερμανία θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες, εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη. «Εάν η Ελλάδα καταστεί αφερέγγυα και φύγει από το ευρώ, θα πρέπει η γερμανική κυβέρνηση να αναμένει μια απώλεια ύψους έως και 76 δισεκατομμυρίων ευρώ», σημειώνει ο καθηγητής Οικονομίας του Ifo Τίλο Βολμερσχόιζερ.
kathimerini.gr

Πεταλωτής: Να σταματήσει το παραμυθάκι ότι στο μνημόνιο μας έβαλε ο Παπανδρέου...

-Στο μνημόνιο μπήκαμε γιατί η χώρα χρεοκοπούσε και από τις παθογένειες του παρελθόντος αλλά, κυρίως, από το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της κυβέρνησης Καραμανλή 2004-2009.
-Ο ΣΥΡΙΖΑ αν το επιθυμεί, ας προχωρήσει στην διενέργεια εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο.
-Aιχμές κατά Βενιζέλου..
Ευθύνες σε συγκεκριμένους βουλευτές για την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου καταλόγισε ο Γιώργος Πεταλωτής, αφήνοντας, παράλληλα, αιχμές για πιέσεις που ασκήθηκαν για την...
ανατροπή του πρώην Πρωθυπουργού.

«Όταν η ψήφος εμπιστοσύνης συγκεκριμένων βουλευτών του, κρίσιμων στον αριθμό που έχανε τη κυβερνητική πλειοψηφία, ήταν ότι ‘δίνω ψήφο εμπιστοσύνης υπό τον όρο ότι θα παραιτηθείς από Πρωθυπουργός’ μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα, είναι ανατροπή», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών επισημαίνοντας πως ο Γιώργος Παπανδρέου έχει κάνει την αυτοκριτική του.

Ακόμη, διεμήνυσε πως επιθυμεί την διενέργεια εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο υπογραμμίζοντας πως η έρευνα θα πρέπει να επεκταθεί και στην περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή.

«Να σταματήσει όλο αυτό το παραμυθάκι ότι στο μνημόνιο μας έβαλε ο Παπανδρέου. Στο μνημόνιο μπήκαμε γιατί η χώρα χρεοκοπούσε και από τις παθογένειες του παρελθόντος αλλά, κυρίως, από το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της κυβέρνησης Καραμανλή 2004-2009. Να έρθει ο κ. Τσίπρας να το κάνει αλλά να μη μας λέει ότι ξεκίνησε η ιστορία της χώρας το 2009», είπε ο κ. Πεταλωτής.
Οσον αφορά τις δηλώσεις Βενιζέλου (αποκάλεσε το "Κίνημα" του Παπανδρέου, "θλιβερό συμβάν"), ανέφερε πως, "με αφορισμούς, πολιτική δεν γίνεται"...

Δ. Παπαδημούλης: Κανένας κίνδυνος Grexit...



...με ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι και Τσίπρα πρωθυπουργό (BINTEO) ...
«Κανένας κίνδυνος Grexit με ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι και Τσίπρα πρωθυπουργό αντίθετα υπάρχει λύση, πολύ καλύτερη από σήμερα. Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει...
κανονικό, ισότιμο μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, με βιώσιμο χρέος, με ανάπτυξη και με νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά χωρίς αυτά τα εξωφρενικά πρωτογενή πλεονάσματα.» Με αυτά τα λόγια απάντησε ο Δημ. Παπαδημούλης στο δημοσίευμα του Spiegel περί διαχειρισιμότητας από την Ε.Ε. ενδεχόμενου Grexit τονίζοντας την μονομέρεια στην παρουσίαση του ξένου τύπου από τα εγχώρια ΜΜΕ.

Πιο συγκεκριμένα σε πρόσφατο δημοσίευμα του το Spiegel έγραψε ότι δεν είναι ταμπού πια η έξοδος της χώρας από το ευρώ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ τα σενάρια αυτά επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ.

Αντιθέτως ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι υπήρξαν «έντονες αντιδράσεις και από το κόμμα της κ. Μέρκελ όπου υψηλόβαθμο στέλεχος της υπογράμμισε ότι δεν έχει αλλάξει η γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη και δεν υπάρχει θέμα Grexit.»

Το ίδιο δημοσίευμα προκάλεσε έντονη κριτική από τον σύμμαχο της κ. Μέρκελ το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που κατήγγειλε το δημοσίευμα και το χρέωσε σε πηγές του ΤσεΝτεΟυ. Για το λόγο αυτό η επίσημη δήλωση του εκπροσώπου της κ. Μέρκελ ήταν ουδέτερη. Φυσικά καταγγέλθηκε από το κόμμα της Αριστεράς, ως στημένο δημοσίευμα. Όπως επεσήμανε ο Δημ. Παπαδημούλης το δημοσίευμα αυτό «βγήκε την ίδια μέρα που η New York Times, που δεν είναι ΑΥΓΗ έγραψαν ότι πρέπει οι δανειστές να εξετάσουν να μην αποπληρωθούν οι τόκοι του χρέους για την επόμενη χρονιά διότι αυτή η πολιτική της ακραίας λιτότητας έχει οδηγήσει το χρέος στο 180% που σημαίνει ότι δεν είναι διαχειρίσιμο.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημ. Παπαδημούλης τόνισε επίσης ότι «Τον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν ο Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ Δραγασάκης, Σταθάκης, Μηλιός με βάση τις συλλογικές αποφάσεις». Ολοένα και περισσότεροι στην Ευρώπη λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα αλλά ένα κόμμα κατά της λιτότητας και μπορεί η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει αφετηρία για σημαντικές αλλαγές στην Ευρώπη.
 
avgi.gr

Ποιος είναι ποιος, ο - πιο Δεξιός δε γίνεται - Στέφανος Αναγνώστου...


Ο Στέφανος Αναγνώστου έως χθες γ.γ. Ενημέρωσης ανέλαβε κυβερνητικός εκπρόσωπος για την προεκλογική περίοδο. Η επιλογή του δείχνει για μια ακόμη φορά την προτίμηση του πρωθυπουργού σε άτομα που πρόσκεινται στις απόψεις της ακροδεξιάς.

Το παρελθόν και το υπόβαθρο του Στέφανου Αναγνώστου είχε βρεθεί για πρώτη φορά στο μικροσκόπιο όταν ανέλαβε γγ. Ενημέρωσης. Τις αποκαλύψεις είχε κάνει ο...
Ιός. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα ο κυβερνητικός πλέον εκπρόσωπος υπήρξε συντάκτης του (φιλοχουντικού) «Ελεύθερου Κόσμου» και συγγραφέας βιβλίου για την «προδοσία της Κύπρου» που καταφέρεται κατά του Μακάριου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή και αθωώνει διά της πλαγίου τον δικτάτορα Δημ. Ιωαννίδη.


«Το περιεχόμενο του βιβλίου δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για την πολιτική τοποθέτηση του νέου γενικού γραμματέα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο «Ιός». «Βασικές πηγές του είναι ο «Ελεύθερος Κόσμος», ο επίσης φιλοχουντικός και ήδη χρυσαυγίτικος «Στόχος» και το διαβόητο «Υπόμνημα» του Γεωργίου Αλφαντάκη, συνηγόρου του δικτάτορα Παπαδόπουλου στη δίκη των πρωταιτίων του πραξικοπήματος, το ίδιο που δημοσιεύει κάθε χρόνο στις 24 Ιουλίου η εφημερίδα «Χρυσή Αυγή».

Στο βιβλίο, ο Στ. Αναγνώστου ισχυρίζεται, σύμφωνα με τον Ιό, πως ο Μακάριος δεν βρισκόταν στο Προεδρικό Μέγαρο την ώρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα εναντίον του από τα ενεργούμενα της χούντας Ιωαννίδη, κι έτσι «ο δρόμος προς την προδοσίαν της Κύπρου είχε αρχίσει να διαγράφεται».

Ο Στ. Αναγνώστου στοχοποιεί στη συνέχεια την ηγεσία της ΕΡΕ (και εν συνεχεία της Νέας Δημοκρατίας) και της Ενωσης Κέντρου (εν συνεχεία ΕΔΗΚ), καθώς, κατά τον κ. Αναγνώστου, εκείνοι ήταν που διέπραξαν τη δεύτερη προδοσία (την «ηθική αυτουργία» στην προδοσία). Κατονομάζονται επειδή «εδέχθησαν ως νόμιμον την εισβολήν των Τούρκων» και είναι βέβαια η Ελένη Βλάχου, ο Γεώργιος Μαύρος και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (σ. 46-49).

«Το κερασάκι στην τούρτα», προσθέτει ο Ιός, «είναι η απαλλαγή του δικτάτορα Ιωαννίδη από την ευθύνη για την κυπριακή τραγωδία. Ο κ. Αναγνώστου υποστηρίζει ότι «διά την προδοσίαν της Κύπρου έγινε ευρυτάτη συνεργασία μεταξύ των αναφερθέντων προσώπων» και υπαινίσσεται ότι ο «Φάκελος Κύπρου» δεν ανοίγει για να μη δικαιωθεί ο Δημήτριος Ιωαννίδης (σ. 96)».

Ο Στέφανος Αναγνώστου είχε με επιστολή του απαντήσει στο δημοσίευμα κάνοντας λόγο για «αυθαίρετα συμπεράσματα που εξυπηρετούν σκοπιμότητα της πιο άθλιας μορφής».
tvxs.gr

Καταγγελίες για πλαστό μεταπτυχιακό υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Παιδείας...


Απίστευτες καταγγελίες έγιναν από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και Λειτουργών Ελλάδας, για κατοχή πλαστού ή παράνομου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Παιδείας.
Η ...
Ομοσπονδία έχει ενημερώσει από τις 30 Οκτωβρίου τόσο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όσο και το υπουργείο Παιδείας, με απόρρητες επιστολές, για το συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο έως σήμερα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη για την καταγγελία.

Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Χριστόπουλος, δήλωσε στο "Ποντίκι" ότι: "Aνοίγει ο ασκός του Αιόλου για πάρα πολλά ζητήματα που αφορούν την ελληνική εκπαίδευση. Το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι πάρα πολύ ισχυρό στον χώρο του υπουργείου Παιδείας και έχει λάβει αποφασιστικό ρόλο στην χάραξη κρίσιμων πολιτικών για την εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια. Περιμένουμε τις επίσημες αντιδράσεις καθώς εφόσον επαληθευτούν οι καταγγελίες θα πρόκειται γα ένα τεράστια οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο".

Να τονίσουμε το υπουργείο Παιδείας δεν έχει πραγματοποιήσει καμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος, ενώ ήδη έχει καθυστερήσει αρκετά η έρευνα.
topontiki.gr

Πεταλωτής: Το δίλημμα «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» είναι πλαστό...



...πρέπει να δούμε πιο μακριά ...
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και πρώην υπουργός, Γιώργος Πεταλωτής, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη. 
Μεταξύ άλλων είπε: 
Το μεγάλο δίλημμα για μας δεν έχει καμία σχέση με...
τα πλαστά ακόμη διλήμματα “μνημόνιο ή αντιμνημόνιο”, διότι αποδείχτηκε ότι και ο κ. Σαμαράς, ως άκρως αντιμνημονιακός, ανέλαβε την εξουσία και ο κ. Τσίπρας ήδη άρχισε να κάνει όλες εκείνες τις κυβιστήσεις και ως άκρως αντιμνημονιακός να δεσμευτεί. Το μεγάλο ζητούμενο είναι ότι θα πρέπει η χώρα να κυβερνηθεί από πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες θα δουν πολύ πιο μακριά απ' ό,τι βλέπαμε μέχρι τώρα. 
Να συνεχιστούν, δηλαδή, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές, που σε αυτήν την ταραγμένη διετία με τις πιο δύσκολες συνθήκες από την μεταπολίτευση και μετά, τολμήσαμε και κάναμε. Μεταρρυθμίσεις, τις οποίες απαρίθμησε ο κ. Σαμαράς, χωρίς να φείδεται λόγων, αλλά οικειοποιώντας τες και παρουσιάζοντας τες σαν δικά του επιχειρήματα... Καλλικράτης, διαύγεια ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ηλεκτρονικές προμήθειες και για πρώτη φορά οικονομικός εισαγγελέας και νομοθετικό πλαίσιο φορολογικής σύλληψης φοροδιαφυγής.
parapolitiki.com

Tageszeitung: "H γερμανική κυβέρνηση κάνει ελληνική εσωτερική πολιτική"...

undefinedΜια γερμανική εφημερίδα κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση για παρεμβάσεις στην ελληνική εσωτερική πολιτική, κάνοντας λόγο και για...
απόπειρα τρομοκράτησης των Ελλήνων ψηφοφόρων.

Η εφημερίδα «Tageszeitung» δημοσιεύει σχόλιο με τίτλο «Θα ήθελε κανείς και πάλι τον Χέλμουτ Κολ» και υπότιτλο «η γερμανική κυβέρνηση κάνει ελληνική εσωτερική πολιτική».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι στη Γερμανία θα γινόταν πολιτικός σεισμός, εάν λίγο πριν από τις εκλογές ο Μπαράκ Ομπάμα καλούσε δημοσίως τους Γερμανούς ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν τους Σοσιαλδημοκράτες.

«Ένα από τα λίγα εναπομείναντα ήθη στη διεθνή πολιτική είναι η μη παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική μιας φίλης χώρας κατά την προεκλογική περίοδο. Αυτή η παράδοση προφανώς δεν ισχύει για τις γερμανοελληνικές σχέσεις», τονίζει.

Όσον αφορά στο δημοσίευμα του Spiegel σχολιάζει πως δεν είναι παρά «μια απειλή προς τους Έλληνες ψηφοφόρους: Αν ψηφίσεις την αριστερά, θα χάσεις τα λεφτά σου».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειτια για ένα «σενάριο απειλής» που έχει επεξεργαστεί το Βερολίνο και ο αρθρογράφος αναφερόμενος στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ότι είναι πιθανό η Αθήνα, το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες να συναντηθούν κάπου στη μέση του δρόμου.

Υπάρχουν σήμερα μέρες που εύχεται κανείς να επέστρεφε στην ευρωπαϊκή πολιτική ο Χέλμουτ Κολ», καταλήγει ο αρθρογράφος...
left.gr

Ίσως το πληρώσουν...


Τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη σχολίασε ο καθηγητής Γιάννης Πανάρετος μέσω του...
προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter.

“Eυρωπαίοι ηγέτες παίζουν ανόητα με το grexit & τη φωτιά (για όλη την ΕΕ). Οι μικροπολιτικοί τακτικισμοί δεν είναι δική μας αποκλειστικότητα.

(Το ευρώ στα χαμηλότερα δεκαετίας). Οι ανόητοι ευρωπαίοι πολιτικοί (και οι μέντορές τους) παίζουν ένα επικίνδυνο παιγνίδι. Ισως το πληρώσουν”, έγραψε χαρακτηριστικά στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter ο Γιάννης Πανάρετος...
ysterografa.gr

Καρατζαφέρης: Θα κρεμαστώ στο Σύνταγμα, αν....

Ο Γιώργος Παπαδάκης ξέχασε...


... να ζητήσει από τον Καρατζαφέρη να φέρει πίσω τα κλεμμένα (ΒΙΝΤΕΟ)...
Μετά τις αποκαλύψεις για μίζες και offshore που βρέθηκαν στην κατοχή του, ο Γιώργος Καρατζαφέρης είχε εξαφανιστεί από τα δημόσια πράγματα, μέχρι που...
.σήμερα για ακόμα μια φορά ο Γιώργος Παπαδάκης του εξασφάλισε άφθονο τηλεοπτικό χρόνο.
Ο πατριάρχης του επικίνδυνου λαϊκισμού που συνέβαλε στην καταστροφή της χώρας παρέλειψε να ζητήσει από τον Καρατζαφέρη να φέρει πίσω τα κλεμμένα, όπως κάποτε ζητούσε μέσα από την εκπομπή του, στο πλαίσιο ενός γενικότερου μιντιακού παροξυσμού κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Αξίζει πραγματικά να δείτε τα πρώτα λεπτά του παρακάτω video. Ο Καρατζαφέρης δηλώνει αθώος για τις κατηγορίες, ο δημοσιογράφος δεν διατυπώνει απολύτως κανέναν αντίλογο και μετά συζητούν σαν να μην τρέχει τίποτα!


  
parapolitiki.com

Η Δεξιά και ο κρυφός καθοδηγητής της τρομοκρατίας...



Τάσος Παππάς

Μετά το Grexit, η τρομοκρατία. Με τον ρυθμό που κινείται η Νέα Δημοκρατία θα εξαντλήσει όλο το οπλοστάσιό της από την πρώτη εβδομάδα.
Οι άνθρωποι νόμισαν ότι η σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού είναι μια...
καλή ευκαιρία για να στριμώξουν τους αντιπάλους τους.
Κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν έβγαλε ανακοίνωση για να συγχαρεί τις διωκτικές αρχές και επαναφέρουν τη θεωρία περί υπόγειων σχέσεων του κόμματος με τις οργανώσεις ένοπλης πάλης.
Πρόκειται για την έμμονη ιδέα περί κρυφού καθοδηγητή της τρομοκρατίας που συντροφεύει τη Δεξιά από τη στιγμή που εμφανίστηκε το φαινόμενο στην Ελλάδα.
Στην πρώτη φάση και μέχρι την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη και του ΕΛΑ η Δεξιά υποπτευόταν, όπως και οι Αμερικανοί άλλωστε, ότι πίσω από την τρομοκρατία κρυβόταν το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Αργότερα, την περίοδο των συλλήψεων, κορυφαία στελέχη της Δεξιάς και δημοσιολόγοι της συμφοράς άφηναν υπαινιγμούς ότι η υπόθεση της εκκαθάρισης σκοπίμως δεν ολοκληρώθηκε για να μην ακουμπήσει άτομα που συνδέονταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το ΠΑΣΟΚ ή με τη μήτρα που το γέννησε, το αντιδικτατορικό ΠΑΚ.
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση και η Δεξιά αισθάνθηκε απειλούμενη, μπήκε στην κατηγορία των φίλων της τρομοκρατίας η ριζοσπαστική Αριστερά.
Ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της Ν.Δ. στην κυριολεξία ξεσάλωσαν. Ο Αντώνης Σαμαράς με το γνωστό ύφος μαχαλόμαγκα είπε από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Εσείς, κύριε Τσίπρα, μπορεί να κάνετε παρεΐτσα με τρομοκράτες, αλλά η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο (σε γραπτή ανακοίνωσή της, παρακαλώ) για «τις ένοπλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ», χωρίς κανείς από το κόμμα της να την επαναφέρει στη σοβαρότητα και κυρίως χωρίς να επέμβει η Δικαιοσύνη για να ζητήσει εξηγήσεις, στοιχεία και αποδείξεις.
 
Το μελαγχολικό στην όλη ιστορία είναι ότι το ΠΑΣΟΚ -θύμα στο παρελθόν ανάλογης ενορχηστρωμένης υστερίας- σήμερα σφυρίζει αδιάφορα, όταν δεν συντάσσεται με τη χυδαία προπαγάνδα της Δεξιάς.

Αλλά αυτό είναι το καθήκον της «πολιτικής τσόντας». Πρέπει να αποδεικνύει συνεχώς τη χρησιμότητά της. Ενίοτε γλείφοντας εκεί που έφτυνε.
efsyn.gr

Τα ιταλικά ΜΜΕ για την ελληνική πολιτική κατάσταση

«Ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρείται σήμερα η σανίδα σωτηρίας για την Ευρώπη»

Σχόλια με ευθεία αναφορά στην ελληνική πολιτική κατάσταση φιλοξενούν σήμερα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

«Ποιος φοβάται τον Αλέξη Τσίπρα;», διερωτάται ο πολιτικολόγος και δημοσιογράφος Αλέσιο Ποστιλιόνε, σε σχόλιό του στην ιταλική έκδοση της Huffington Post.

«Η προσφυγή στο φόβητρο της οικονομικής καταστροφής είναι κάτι που αντιβαίνει στην ίδια την Ιστορία. Η χρεοκοπία ενός κυρίαρχου κράτους, αν τύχει σοφής διαχείρισης μαζί με τους πιστωτές, είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο το οποίο επιτρέπει στον οφειλέτη να απελευθερωθεί από ένα μέρος, τουλάχιστον, του βάρους που έχει γίνει αβάσταχτο, χωρίς αυτό να προκαλέσει αναγκαστικά την καταστροφή των πιστωτών. Διότι οι πιστωτές έχουν ανάγκη τους οφειλέτες, και ακριβώς επειδή αυτοί είναι μη φερέγγυοι, πληρώνουν υψηλούς τόκους και αποτελούν συμφέρουσες μπίζνες», τονίζει ο Αλ. Ποστιλιόνε και διερωτάται:

«Ποιος επιμένει να μην βλέπει κατάματα την πραγματικότητα; Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεπεράσει την ευελιξία στην αγορά της εργασίας, ή οι ευρωγραφειοκράτες, οι οποίοι συνεχίζουν να χορηγούν στην Αθήνα ένα φάρμακο το οποίο θεωρείται λανθασμένο από τα ίδια τα θεωρήματα της λιτότητας;».

Στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore, ο δημοσιογράφος Ντανιέλε Μπελάζιο τιτλοφορεί σύντομη παρέμβασή του: «Κάποια Ευρώπη θα έπρεπε να προβληματισθεί: πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον Παπανδρέου;».

«Ο τότε ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, στην αρχή του ευρωελληνικού δράματος, είχε προτείνει δημοψήφισμα για το πρόγραμμα λιτότητας και τα συναφή. Έτυχε χλευασμών και απομόνωσης, με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο», γράφει ο αναφέρει ο Ιταλός αναλυτής στην Il Sole 24 Ore και προσθέτει:

Ο Γιώργος Παπανδρέου «θεωρείται σήμερα, με το νέο Κίνημά του, η σανίδα σωτηρίας για την Ευρώπη, η οποία έχει τρομάξει από κάθε λογής λαϊκισμό. Και αυτό διότι, έχοντας προτείνει το δημοψήφισμα στο παρελθόν, μπορεί να λειτουργήσει, σήμερα, ως πόλος έλξης μερικών σοσιαλιστικών ψήφων, πριν αυτές καταλήξουν οριστικά στον ΣΥΡΙΖΑ».

Η εφημερίδα La Repubblica, τέλος, στην διαδικτυακή της έκδοση, τονίζει ότι «η προοπτική της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να τρομάζει τις αγορές: το χρηματιστήριο των Αθηνών παρουσιάζει πτώση 4%, ενώ σημειώνεται ένταση και σε σχέση με τα ελληνικά σπρεντς, τα οποία έφτασαν τις 876 μονάδες, 21 περισσότερο από την αρχή της ημέρας».

newsbeast.gr

Ο ιταμός Βαγγέλης Βενιζέλος...

venizelos12-995x498
Quiz: Ποιος είπε την παρακάτω ατάκα: «Είπε κάποτε ένας πρώην Πρωθυπουργός: “Είμαστε Έλληνες από επιλογή’, σοκαρίστηκα όταν το άκουσα, είμαστε Έλληνες από μοίρα»
Α) Ο Αντώνης Σαμαράς
Β) Φαήλος Κρανιδιώτης
Γ) Άδωνις Γεωργιάδης...
Δ) Τάκης Μπαλτάκος ή
 
Ε) Βαγγέλης Βενιζέλος
 
Παρακολουθήστε τώρα (πατώντας πάνω στο screenshot) το χθεσινο δελτίο ειδήσεων του SKAI και συγκεκριμένα στο σημείο 29:30
Και όμως, αυτή η απίστευτη ατάκα βγήκε από τον Βενιζέλο, που πλασάρεται ως πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, χαϊδεύοντας τα αυτιά της δεξιάς και της ακροδεξιάς με την οποία συγκυβερνά από το 2012 και μετά.
Αυτή η αποστροφή, που προκαλεί και το ανάλογο συναίσθημα, εξηγεί πάρα πολλά όπως:
-Την ανοχή που υπήρχε στην δράση Μπαλτάκου τα δύο πρώτα χρόνια της κυβέρνησης Σαμαρά
-Την ανοχή στο ξήλωμα του νόμου για την ιθαγένεια που πέρασε επί πρωθυπουργίας Παπανδρέου και υπουργίας Γιάννη Ραγκούαη και
-Το πραγματικό εκλογικό ακροατήριο που απευθύνεται σήμερα ο Βενιζέλος και το κόμμα του


Ο Βενιζέλος προέβη σε ακόμα μια μικροπρέπεια, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά το α-ήθος του. Δικαιώνουν τα λόγια του τους ψεκασμένους μύθους κάθε εθνικιστικού μπλοκ, που μόνιμα έχει στο στόχαστρο τον Παπανδρέου, αφήνοντας φριχτά υπονοούμενα για την εθνικότητά του και τον πατριωτισμό του.
Όπως κάποτε, που η Τσαπανίδου ρωτούσε τον Παπακωνσταντίνου στις εκλογές του 2012 αν ο Παπανδρέου αγαπάει την πατρίδα του. Έλεος, όπως είπε σήμερα ο δεξιός Βενιζέλος για τον πολιτικό του αντίπαλο Παπανδρέου. Φαίνεται ότι η συγκυβέρνηση με την Δεξιά δεν ήταν απλά εθνικά αναγκαία, αλλά και πολιτικά ομοιογενής.
Προκαλεί θλίψη αυτό το ιδεολογικό ξεγύμνωμα και πραγματικά οι εναπομείναντες προοδευτικοί πολίτες του ΠΑΣΟΚ, που δεν αντέχουν άλλο τον εκφυλισμό του ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ κινήματος, πρέπει να δουν κατάματα την αλήθεια: Στο ΠΑΣΟΚ απέμειναν δεξιοί όπως οι Βενιζέλος και Γρηγοράκος και γραφειοκράτες-επαγγελματίες της εξουσίας όπως οι Κουκουλόπουλος και Σκανδαλίδης.

Και μια απορία, με βαθιά απογοήτευση αλλά και οργή:

Αυτό το ΠΑΣΟΚ τιμά τον Ανδρέα Παπανδρέου;


epikairo.gr

Παιχνίδια με τη φωτιά…

Για να μην ξεχνιόμαστε… Ο κ. Σαμαράς είναι πρωθυπουργός της ευρωπαϊκής (ακόμη…) Ελλάδας και θεματοφύλακας της κανονικότητας. Για τούτο σοκάρει διπλά η δήλωσή του για τους μετανάστες στον Έβρο, με αφορμή την επίσκεψή του στα συρματοπλέγματα. Δεν ακούσαμε δηλαδή μια ψύχραιμη ανάπτυξη πολιτικής, που μπορεί να περιέχει κανόνες (πολύ αυστηρούς αν θέλετε) αστυνόμευσης και τήρησης της νομιμότητας. Είχαμε μια εμπρηστική ρητορική στην εύφλεκτη περιοχή της ξενοφοβίας. 
Ανεξάρτητα, ωστόσο, από την ουσία του θέματος, αναρωτιέται κανείς κατά πόσο επικοινωνιακά είναι χρήσιμη. Προφανώς, στο επιτελείο του εκτιμούν ότι ακροδεξιά ατζέντα (α λα Σαρκοζί για τη Μαρί Λεπέν) του δίνει πόντους απέναντι σε έναν ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπορεί να διαμορφώσει μια στιβαρή στρατηγική για το μεταναστευτικό πρόβλημα. Προσδοκά, παράλληλα, να ψαρέψει στα θολά νερά των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ακόμη παραπέρα.
Είναι, όμως, έτσι; Δεξαμενή σήμερα είναι και ο πάλαι ποτέ «μεσαίος χώρος». Αποτέλεσε επιτυχημένη στρατηγική του προκατόχου του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας – ανεξαρτήτως πώς τη διαχειρίστηκε και πού μας οδήγησε. Κόσμος (στον ενδιάμεσο χώρο) τρομαγμένος για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και  ευάλωτος στα γαλάζια σενάρια του φόβου. Μια τέτοια ατζέντα, όμως, δεν τον σοκάρει απλώς - ξυπνάει το σύνδρομο Μπαλτάκου. Δεν χρειάζονται καν μετρήσεις για να μπορέσει κανείς να ψηλαφίσει διαθέσεις. Η υπόθεση αυτή έχει πλήξει σοβαρά το προφίλ της κυβερνώσας παράταξης. Για να το πω απλά, υπάρχουν πολίτες τρομαγμένοι για την ευρωπαϊκή μας πορεία, αλλά δεν αντέχουν «αυτή τη δεξιά», δεν μπορούν να διανοηθούν ότι σε θέση κλειδί υπήρξε ένας Μπαλτάκος. Η σημερινή ρητορική, λοιπόν, επαναφέρει τέτοιους εφιάλτες. Όταν φτάσεις στην άκρη του σχοινιού, λένε οι Αμερικάνοι, δέσε επειγόντως έναν κόμπο γιατί θα πέσεις. Κάπου εκεί κινείται η ακροδεξιά ατζέντα, που άρχισε να προβάρει η Νέα Δημοκρατία, και απαιτούνται επειγόντως κόμποι και όρια.
Βιώνουμε, πάντως, μια απερίγραπτη πόλωση, που προσβάλλει την πολιτική μας αισθητική και δοκιμάζει αγρίως τη θεσμική μας κουλτούρα. Δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο ΣΥΡΙΖΑ, σε άλλα μέτωπα φυσικά. Είναι και αυτός ένας κρίσιμος λόγος να μην λειτουργήσει ο μικρός δικομματισμός σαν οδοστρωτήρας. Η ψήφος, με λίγα λόγια, στα ενδιάμεσα κόμματα της σύνεσης και του κανονικού, η ενίσχυση αν θέλετε αποθεμάτων συναίσθησης, δεν είναι χαμένη. Αντιθέτως είναι επιβεβλημένη, αν θέλουμε η νέα διακυβέρνηση να υποστεί τις απαραίτητες προσγειώσεις για την επόμενη δύσκολη μέρα – για όποιον παραλάβει το πακέτο των πενήντα εδρών ως δώρο ενός άθλιου εκλογικού νόμου.

*Ο Άρης Τόλιος είναι δημοσιογράφος. 
protagon.gr