Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Κατατέθηκε η πρόταση για τη συμφωνία, στη Βουλή...


Ο Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια της Βουλής
...και τον Ντάισελμπλουμ...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Απόψε το βράδυ αναμένεται να σταλεί η ελληνική πρόταση στους δανειστές  και θα κατατεθεί παράλληλα και στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί αύριο από το σώμα με...
τη διαδικασία του κατεπείγοντος. 
Δεδομένης της πρόθεσης της κυβέρνησης να ψηφιστούν αύριο τα μέτρα, συνάγεται το συμπέρασμα ότι το Eurogroup του Σαββάτου, πέραν την ελληνικής πρότασης θα έχει στα χέρια του και τα ψηφισμένα μέτρα από την ελληνική Βουλή.
Η ψηφοφορία της Παρασκευής έχει στόχο να δείξει στους πιστωτές την προθυμίας της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις, σχολιάζει Έλληνας αξιωματούχος.

Η οριστική συμφωνία θα κατατεθεί και ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή μετά την έγκρισή της από τους πιστωτές.

Συγκεκριμένα,  αύριο το μεσημέρι στις 2 θα συγκληθεί η Ολομέλεια του ελληνικού Κοινοβουλίου για να εξουσιοδοτήσει τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών να διαπραγματευθούν στις Βρυξέλλες. 
Η διαδικασία θα γίνει με τη μορφή του κατεπείγοντος και όπως επισημαίνεται δεν θα είναι δεσμευτική, δηλαδή οι προτάσεις δεν θα γίνουν Νόμος του Κράτους, αλλά η ψηφοφορία θα γίνει μόνο για την εξουσιοδότηση από τη Βουλή στην διαπραγματευτική ομάδα.
Μάλιστα έχει επιστρέψει εκτάκτως το προσωπικό της νομοθετικής υπηρεσίας της Βουλής και περιμένει το κείμενο που θα του στείλει το Μέγαρο Μαξίμου.
Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα υπάρξει κανονική διαδικασία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ώστε η συμφωνία που θα έχει προκύψει να γίνει Νόμος του Κράτους.

Ο δήμαρχος του Παλέρμο ύψωσε την ελληνική σημαία στο δημαρχείο.



Σε μια κίνηση συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό προχώρησε ο Δήμαρχος του Παλέρμο, Λεολούκα Ορλάντο, ο οποίος ανάρτησε την ελληνική σημαία στο μέγαρο Palazzo delle Aquile, έδρα του Δημαρχείου. 
tvxs.gr
                                                                       ***

Αιώνιοι καί ακατάλυτοι οι δεσμοί μας μέ τή "Μagna Grecia"!
Ακράγας, Γέλα, Σελινούς, Κρότων, Τάραντας, Συρακούσες κλπ.
Τό "teatro Massimo" στό Παλέρμο
Τό Παλέρμο ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. από Φοίνικες εμπόρους γύρω από ένα φυσικό λιμάνι στη βορειοδυτική ακτή της Σικελίας.Το φοινικικό όνομα της πόλης ήταν Ζίζ αλλά οι Αρχαίοι Έλληνες την αποκαλούσαν Πάνορμο εξαιτίας του θαυμάσιου φυσικού λιμανιού της. Το Παλέρμο δεν ήταν ποτέ ελληνική πόλη-κράτος αλλά αποτέλεσε αργότερα τμήμα της ελληνόφωνης Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
                                                                     ***
Οι ακατάλυτοι δεσμοί μέ τόν Ελληνικό πολιτισμό καί
Η σημαία του Παλέρμο με τα διακριτικά του δήμου
ευρύτερα η επιρροή τού Ελληνικού πνεύματος -στη δημιουργία αυτών τών δεσμών- δέν συναντιόνται, σήμερα, μοναχά στήν έκφραση συμπαράστασης προς τον Ελληνικό λαό, τού Δήμαρχου του Παλέρμο Λεολούκα Ορλάντο, αλλά υποσημειώνονται, επίσης, σέ πολλά δημόσια κτίρια. Όπως, λόγου χάριν, στό θέατρο Massimo (φωτογραφία) τό οποίο κοσμείται στήν πρόσοψη του μέ κίονες κορινθιακού ρυθμού.
Δ.Ν.Α.

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                από "ΤΑ ΝΕΑ"

Ο Σόιμπλε περίμενε πως ο Τσίπρας θα χάσει το δημοψήφισμα ...και θα «πέσει»...


Το αποκάλυψε σε σημερινή του συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ", ο...
κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, «Η Αριστερά» στη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή, Γκρέγκορ Γκίζι. 
Ο Γκίζι είπε, πως, υπήρξε ένα θαυμάσιο δημοψήφισμα στο οποίο ο ελληνικός λαός είπε «Όχι» στην πολιτική της λιτότητας, αλλά ο ίδιος θέλει το ευρώ, θέλει την Ευρώπη, όμως στο πνεύμα της κοινωνικής πρόνοιας και όχι της καταβαράθρωσης.

Η κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι ακόμη νέα και όχι τελείως χωρίς λάθη, ωστόσο όλες οι μέχρι τώρα ελληνικές κυβερνήσεις δεν είχαν κάνει τίποτε εναντίον της διαφθοράς, το αντίθετο μάλιστα, προσθέτει, για να επισημάνει κατόπιν πως, εάν υπάρχει μια κυβέρνηση που να έχει μια τέτοια ευκαιρία, τότε αυτή είναι η τωρινή, καθώς είναι επιτακτικά αναγκαία ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, ένα κτηματολόγιο, μια καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η γερμανική κυβέρνηση και οι θεσμοί θα πρέπει να τολμήσουν έναν συμβιβασμό με την Ελλάδα, όπως και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει ένα βήμα προς τους άλλους, σημειώνει.

Ο Γκρέγκορ Γκίζι επισημαίνει ότι με τη μεγάλη ιδεοληψία του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως και ολόκληρη η γερμανική κυβέρνηση ήταν σίγουροι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχανε στο δημοψήφισμα και θα έπεφτε η κυβέρνησή του.

Προσθέτει δε, ότι κατανοεί έναν άκρα συντηρητικό, ο οποίος δεν συμπαθεί μια αριστερή κυβέρνηση, όπως και ο ίδιος δεν θα συμπαθούσε μια άκρα συντηρητική κυβέρνηση, ωστόσο, θα πρέπει να τίθενται όρια εκεί που πρέπει να αρχίζει η συνειδητοποίηση της ευθύνης, και κανείς δεν μπορεί να θέλει ένα Grexit, γιατί κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει τις συνέπειές του, και αυτό όχι μόνον για τον ελληνικό λαό, αλλά και για τον αυστριακό και για τον γερμανικό, όπως και για το ίδιο το ευρώ.

Σύμφωνα με τον Γκρέγκορ Γκίζι, ποτέ δεν βρισκόταν σε τόσο μεγάλο κίνδυνο όσο τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει πολλές αδυναμίες, αλλά πρέπει να διατηρηθεί χάριν της ειρήνης στην Ευρώπη.

Κατά την άποψή του, μια αποτυχία της συμφωνίας με την Ελλάδα, θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο πραγματικά τεράστιο λάθος στη σταδιοδρομία της Άγγελα Μέρκελ, καθώς εάν αναγκάσει την Ελλάδα σε έξοδο και δρομολογήσει με τον τρόπο αυτό μια διαδικασία, η οποία αμφισβητεί την όλη ευρωπαϊκή ιδέα, τότε η γερμανίδα καγκελάριος θα θέσει υπό αμφισβήτηση τον ίδιο τον εαυτό της.

«Η Μέρκελ μπορεί να είναι αυτή που θα σώσει το ευρώ ή να το καταστρέψει, και αυτό το γνωρίζει η ίδια και γι’ αυτό πρέπει τώρα να δράσει και να μην εμφανίζεται προσβεβλημένη», καταλήγει στη συνέντευξή του ο Γκρέγκορ Γκίζι.

Αυτά είναι τα μέτρα που εφαρμόζονται τη Δευτέρα αν υπάρξει συμφωνία

Εγκρίθηκε η πρόταση από το κυβερνητικό συμβούλιο - Μέχρι τις 10 θα σταλεί το σχέδιο στους δανειστές - Αισιοδοξία στο κυβερνητικό στρατόπεδο - Μαξίμου: Ελπίζουμε οι δανειστές να μην ζητήσουν και πάλι περισσότερα την τελευταία στιγμή - Σκληρά μέτρα 12 δισ. ευρώ ετοιμάζει η κυβέρνηση και πρόγραμμα στήριξης από 50 έως 80 δισ. ευρώ - Κλειδί για τη συμφωνία η αναφορά στο χρέος

undefined
Εγκρίθηκε πριν από λίγη ώρα από το κυβερνητικό συμβούλιο το τελικό σχέδιο που θα σταλεί στους δανειστές στις 10 το βράδυ και με το οποίο θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Πηγές του Μαξίμου έλεγαν πως «εμείς από την πλευρά μας κάναμε το καλύτερο δυνατόν. Αυτό που μένει τώρα είναι η πλευρά των δανειστών να πράξει τα προβλεπόμενα».
Όπως προκύπτει από την επιστολή που απηύθυνε ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM) η εφαρμογή των μέτρων ξεκινά τη Δευτέρα.
Η χώρα μας ζητά από τον ESM δάνειο για να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις, οι οποίες ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Αυγούστου, αλλά και για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από το εξωτερικό μιλούν για  συνολικό πακέτο μέτρων 12 δισ. ευρώ, ώστε η χώρα να αποφύγει το «ατύχημα».
Ως αντάλλαγμα δεσμεύεται «σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης».
«Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμόσουμε άμεσα σειρά μέτρων, αρχής γενομένης ακόμα και από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων: μέτρων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση και τις συντάξεις», αναφέρεται στην επιστολή.
Η τελική πρόταση της ελληνικής πλευράς, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες καταρτίζεται με την βοήθεια Γάλλων τεχνοκρατών, θα κατατεθεί σήμερα και θα ορίζει λεπτομερώς τις προτάσεις της Ελλάδας.

Σε περίπτωση συμφωνίας, από βδομάδα αλλάζουν όλα καταρχήν στο ΦΠΑ:

-Στο 23% θα πάει η εστίαση και τα περισσότερα τρόφιμα.
-Στο 13% τα ξενοδοχεία και το ηλεκτρικό,.
Στο 6% φάρμακα, βιβλία και θέατρα, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα αν θα διατηρηθεί η έκπτωση 30% για τα νησιά του Αιγαίου.
Έτσι όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, θα έχουν ΦΠΑ 23% από 13% που είναι τώρα. Στο 23% θα μεταταχθούν και: υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, αεροπλάνων, πλοίων, κόμιστρα ταξί), σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια, εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ., πλην θεάτρων).
Οι τιμές όλων των παραπάνω ειδών και υπηρεσιών θα αυξηθούν άμεσα κατά 8,85%.
Στα φορολογικά μέτρα δεν αποκλείεται να αυξηθούν άμεσα οι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, τα οποία θα αποκτηθούν εντός του τρέχοντος έτους.
Οι νέοι προτεινόμενοι αυξημένοι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης διαμορφώνονται ως εξής:
-2% (από 1,4%) για ετήσια εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ
-4% (από 2,1%) για ετήσια εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ.
-6% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ.
-8% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
φόρος πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%, από το 10% στο 13% του αντίστοιχου τεκμηρίου διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Ο φόρος θα επεκταθεί και στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.

Τα συνταξιοδοτικά μέτρα που θα εφαρμοστούν από Δευτέρα αν υπάρξει συμφωνία

Η Αθήνα δεσμεύεται για την εφαρμογή άμεσων μέτρων στο συνταξιοδοτικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτά είναι:
κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και η αύξηση της ποινής σε περιπτώσεις πρόωρης εξόδου. Πάντως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν στο συνταξιοδοτικό θα μπουν και νέα άμεα μέτρα.
newsbeast.gr

Στο Μαξίμου η Ζωή...


undefinedΣυνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας θα την ενημερώσει για τις εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις, ενώ θα συζητήσουν και τον...
προγραμματισμό που θα πρέπει να υπάρξει στο ενδεχόμενο της συμφωνίας, προκειμένου τα μέτρα να ψηφιστούν από την Βούλή. 

Τσίπρας: Είμαι έτοιμος για συμφωνία

Αισιοδοξία ότι ίσως και αύριο-και πάντως νωρίτερα από τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής- θα επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους εκφράζουν στο Real.gr ανώτερες κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές πηγές. 

«Είμαι έτοιμος για συμφωνία» φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε στενούς του συνεργάτες που ενημέρωσε πριν τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ελληνική πρόταση θα κατατεθεί απόψε μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ειδοποιήθηκαν να παραμείνουν στην Αθήνα για το επόμενο τριήμερο, γεγονός που προϊδεάζει τόσο για συνεδρίαση της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος, όσο και για τυχόν ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις εκτιμάται ότι θα παίξει η στάση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, με το Μέγαρο Μαξίμου πάντως να εκτιμά ότι η Αριστερή Πλατφόρμα δεν θα ανατρέψει την κυβέρνηση.
real.gr

Αγγιλάτους…Βαγγιλάτους...

Γράφει ο Αρης Σκιαδόπουλος

Ως πρόλογος:
Απομεσήμερο στο σπίτι του Χαρίλαου, στο Χαλάνδρι, πριν από κάποια χρόνια. Ανάβει την πίπα και με ρωτάει:
– Δεν μι λες; Κάποιους Αγγιλάτους…Βαγγιλάτους, πως τουν λεν…
– Ευαγγελάτος Πρόεδρε.
– Αι γειάσου! Τίναι τούτος ρε παιδάκι μ;
– Από μας προέρχεται Πρόεδρε, τον είχαμε στην «ΠΡΩΤΗ».
– Τι λε ρε παιδάκι μ ! Τέτοια λουλούδια ιμείς τα βγάλαμε;

Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου, που ντρέπομαι να δηλώσω την επαγγελματική μου ιδιότητα. Αισθάνομαι σαν τους Έλληνες αξιωματικούς, που μετά τη χούντα, δίσταζαν να κυκλοφορήσουν με τη στολή τους.
Πρώτη φορά νοιώθω την ανάγκη ν΄ απολογηθώ στον κάθε πολίτη της χώρας που είμαι δημοσιογράφος. Γιατί εκείνο που πρώτα έμαθα, είναι να βρίσκομαι πάντα στο πλευρό του πολίτη και να στηρίζω τη χώρα μου σε ώρες που δοκιμάζεται. Αυτό ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ η δεοντολογία της δημοσιογραφίας, μαζί με το σεβασμό στην ΑΛΗΘΕΙΑ. Και όλα αυτά υπηρετούνται όταν δίχως..
φόβο και πάθος προσεγγίζονται επί ίσοις όροις όλες οι παράμετροι. Κι όταν ο δημοσιογράφος δεν υπηρετεί αφεντικά, αλλά εκχωρεί τις υπηρεσίες του σ΄ αυτά, αναφερόμενος μόνο στον ΛΑΟ.
Όλα αυτά τους τελευταίους έξη μήνες έχουν σκανδαλωδώς παραβιαστεί και δημοσιογράφοι των καναλιών μετατράπηκαν από υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος σε φτηνούς και συνάμα προκλητικούς προπαγανδιστές της μιας άποψης.
Παραβιάστηκαν:
1. Η διακριτότητα ανάμεσα στην είδηση και το σχόλιο. Ταυτόχρονα, ο παρουσιαστής που παρουσίαζε την είδηση τη σχολίαζε με τρόπο απόλυτα μονομερή και ιδιοτελή.
2. Η διαχείριση των πάνελ ήταν εξοργιστικά υποκειμενική σε βάρος της μιας άποψης και συνοδευόταν από τις- τους παρουσιαστές με μορφασμούς ειρωνείας ή αποδοκιμασίας.
3. Μια πρωτοφανής εκστρατεία τρομοκρατίας εξαπολύθηκε, υιοθετώντας και προβάλλοντας κατά κόρον την άποψη των δανειστών, σε βάρος όσων στήριζαν το ΟΧΙ.
4. Έγινε αποδεκτό και μάλιστα με ζουμ επιλεγμένα στοχευόταν η κονκάρδα του ΝΑΙ, που έφεραν στα σακάκια τους οι οπαδοί αυτής της άποψης.
5. Ακόμα και όταν ο Ελληνικός Λαός, στο σύνολό του, διατράνωσε την άποψη του υπέρ του ΟΧΙ, το κλίμα κατατρομοκράτησης του εντάθηκε με μια αήθη προκλητικότητα.
6. Σε αρκετά πάνελ νόμιζες ότι ο εκπρόσωπος του ΟΧΙ είχε προσκληθεί για να θυματοποιηθεί, ευρισκόμενος μέσα σε..λάκκο λεόντων, με συσχετισμούς ένας προς..τέσσερις και το δημοσιογράφο συντονιστή να συνηγορεί συνήθως σε βάρος του ΟΧΙ.
7. Επιχειρήθηκε με σκανδαλώδη ιταμότητα να εμφανιστεί η κορυφαία στιγμή της Δημοκρατίας, το δημοψήφισμα, ακόμα και μετά το αποτέλεσμα ως… διχασμός.
Τα υπόλοιπα θα τα βρει ο Εισαγγελέας... Ωστόσο:

Πάντα θα πέφτει ένας ίσκιος βαρύς πάνω μας, για τον τρόπο με τον οποίο υπηρετήθηκε η σχέση καναλάρχη- δημοσιογράφου. Η ανεξαρτησία του δημοσιογράφου πήγε στην άκρη για να υπηρετηθεί το συμφέρον του καναλάρχη.
Ως προς τον καναλάρχη: Ο εκδότης έχει δικαίωμα να διαχειρίζεται όπως γουστάρει την εφημερίδα του κι ο κόσμος την αγοράζει η δεν την αγοράζει. Η εφημερίδα με λίγα λόγια είναι προσωπικό, περιουσιακό, του στοιχείο. Το κανάλι όμως, δεν αποτελεί περιουσιακό του στοιχείο. Οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό που εκχωρείται και δεν αποτελούν ιδιοκτησία κανενός.
Ως προς το δημόσιο ήθος του εκδότη: Χαράζει την γενική πολιτική του έντυπου του και αναθέτει την υλοποίηση της στον δημοσιογράφο, χωρίς να παρεμβαίνει στη δουλειά του. Αυτό το σεβάστηκαν ΟΛΟΙ οι παραδοσιακοί εκδότες. Παράδειγμα: Όταν κάποτε ο υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή, ο Παπαληγούρας, παρενέβη στον Τζώρτζη Αθανασιάδη, για να απολύσει έναν συντάκτη της «ΒΡΑΔΥΝΗΣ» επειδή είχε γράψει κάτι πού δεν του άρεσε,ο Τζώρτζης του απάντησε:
– Ναι, με μια προϋπόθεση
– Ποια;
– Να κάνεις εσύ τη δουλειά του συντάκτη μου…

Αυτό ήταν το ήθος των παραδοσιακών εκδοτών. Γι αυτό, ο αείμνηστος Μπότσης είχε εμπιστευτεί την εφημερίδα του σε συντάκτες που η πλειοψηφία τους ήταν κομμουνιστές με πρώτο και καλύτερο το Φοίβο Γρηγοριάδη. Και μέσα από τα γραφεία της «Ακρόπολης», η Ασφάλεια τής χούντας συνέλαβε τον Κωστάκη Παπαϊωάννου, για τη συμμετοχή του στό ΠΑΜ.
Με λίγα λόγια: Πάντα υπήρχε μια εμφανής διακριτότητα στο ρόλο του Εκδότη και του δημοσιογράφου. Κι ένας σεβασμός. Μόνο τα τελευταία χρόνια η σχέση αυτή έχει μεταλλαχθεί σε σχέση αφεντικού- υπαλλήλου…
Όταν στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης σ΄ ένα μου ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ », τόλμησα να αναφερθώ απαξιωτικά για τον Καραμανλή, παρά το ο,τι η πολιτική τής εφημερίδας στήριζε το ΠΑΣΟΚ, με κάλεσε ο διευθυντής μου για να μου πει:
 – Ακούστε κύριε συνάδελφε. Ο Πρωθυπουργός είναι κορυφαίος θεσμός και δεν νομιμοποιείται ο οιοσδήποτε συντάκτης να αναφέρεται σ΄ αυτόν, παρά μόνον ο αρθρογράφος της εφημερίδας.
Αυτό ήταν το ήθος στο οποίο γαλουχηθήκαμε εμείς, πριν πλακώσουν οι κάθε είδους εργολάβοι κι έμποροι της δημοσιογραφίας. Και υπήρξαν πολλοί συνάδελφοι που ύψωσαν το ανάστημα τους σ΄ αυτούς τους εργολάβους, αρνούμενοι να τους υπηρετήσουν.
Διαφύλαξαν ως κόρη οφθαλμού το ήθος και την αξιοπρέπεια του δημοσιογράφου, προστατεύοντας ταυτόχρονα τις αξίες ενός Λαού που δεν εμπορευματοποιούνται.
Για να δούμε σήμερα αυτές τις αξίες να γίνονται αθύρματα στο πρόσωπο κάποιων αστέρων, που κατάντησαν να γίνονται εξώφυλλα σε λάιφ- στάιλ περιοδικά.
Δεν είναι όμως αυτή η δημοσιογραφία. Και η παρέμβαση του Εισαγγελέα είναι κάτι που αφορά τη Δικαιοσύνη. Στη συνείδηση όμως όλων εμάς που μάθαμε να τιμάμε την ΑΛΗΘΕΙΑ, έστω κι αν στρέφεται εναντίον μας, είναι κατάπτυστοι. Γιατί η αλήθεια και η Πατρίδα δεν εξαγοράζονται με… ολίγα αργύρια. Κι επειδή η Δημοσιογραφία αποτελεί κεντρικό πυλώνα της Δημοκρατίας έχουμε χρέος όλοι να την προστατεύσουμε από χαζοχαρούμενα πρώην μοντέλα που παριστάνουν τους δημοσιογράφους και… εκπροσώπους της διαπλοκής.

- imerodromos

Wiener Zeitung: Το Βερολίνο λειτουργεί λαϊκιστικά στo θέμα της Ελλάδας...


Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται για λαϊκισμό και όμως αυτό είναι παράδοξο, γιατί αυτή τη στιγμή εκείνη που λειτουργεί λαϊκιστικά στο ζήτημα της Ελλάδας, είναι...
η γερμανική πολιτική, τονίζει ο αρχισυντάκτης της αυστριακής εφημερίδας Wiener Zeitung, Ράινχαρντ Γκέβαιλ, στο σημερινό κύριο άρθρο της, παραθέτοντας εισαγωγικά τρία παραδείγματα με έναν κοινό παρονομαστή από τις χώρες του ευρώ το «φτάνει πια», στο οποίο «ευαισθητοποιείται» η πολιτική.

Πρώτο παράδοξο, όπως αναφέρει, η κριτική στο Ευρωκοινοβούλιο ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται μόλις έξι μήνες στην κυβέρνηση, ότι εκμεταλλεύεται ήδη πολύ καιρό, την εμπιστοσύνη της Ευρώπης.
Δεύτερο παράδοξο, η πρόθεση του αρχηγού των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών να πετάξει έξω από το ευρώ τους Ελληνες, και που η σχετική φράση του κόπηκε την τελευταία στιγμή από τους κομματικούς του φίλους.
Τρίτο παράδοξο, η προετοιμασία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής και της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, να εξεγερθούν ενάντια σε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του λαϊκισμού της γερμανικής πολιτικής, η επιχειρηματολογία κατά της Ελλάδας προτιμά να χρησιμοποιεί παραποιημένα στοιχεία, σημειώνει ο Ράινχαρντ Γκέβαιλ, όπως για παράδειγμα ο πρόσφατος ισχυρισμός των Χριστιανοδημοκρατών και της εφημερίδας Bild, ότι οι Ελληνες βγαίνουν στη σύνταξη στα 56 χρόνια, τη στιγμή που η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ελλάδα είναι λίγο πάνω από τα 60 και είναι μάλιστα υψηλότερη από εκείνη που ισχύει στην Αυστρία, και άρα πέφτει στο κενό το «παραμύθι» για τους «τεμπέληδες Ελληνες».
Επιπλέον, όπως σημειώνει στη συνέχεια, δημόσιο χρέος και οικονομικές μεταρρυθμίσεις βασικά δεν προσφέρονται για λαϊκιστικές συνταγές, και για παράδειγμα αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να προσέφερε στους Ελληνες ένα πακέτο 35 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία της ΕΕ, δήθεν χωρίς συγχρηματοδότηση της χώρας.
Όμως εδώ, επισημαίνει, δεν ξεσηκώθηκαν οι εκπρόσωποι του λαϊκισμού, καθώς, στη βάση των δικών τους ισχυρισμών, θα ήταν ανόητο να δοθούν στην Ελλάδα χρήματα της ΕΕ, τη στιγμή που αυτή θέλει (δήθεν) να αποχωρήσει από το ευρώ.
Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη της αυστριακής εφημερίδας περίεργο παιχνίδι παίζει και η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της οποίας μία κεντρική αποστολή είναι η τροφοδότηση των τραπεζών με ρευστότητα, που αυτή την στιγμή την έχουν ανάγκη οι ελληνικές τράπεζες, όμως η ΕΚΤ καταφεύγει σε «καμώματα».
Και μπορεί βέβαια να πρόκειται για μεγάλα ποσά και επίσης η διοίκηση του ελληνικού κράτους να χρήζει βελτιώσεων, ωστόσο είναι δυστυχώς γεγονός πώς και η λέξη Grexit μειώνει τη σημασία του κινδύνου που βρίσκεται πίσω της, ενώ και ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε πρόσφατα πως αν η εμπιστοσύνη προς το ευρώ κλονιστεί θα μειωθεί η ροή προς την Ευρώπη κεφαλαίων τα οποία χρειάζονται επειγόντως.
Όπως τονίζει συμπερασματικά ο Ράινχαρντ Γκέβαιλ, ο λαϊκισμός δεν φέρνει επενδυτές, και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν καλά όλοι, όπως επίσης ότι χρήματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (σσ προφανώς για την Ελλάδα) θα αποτελούσαν σε κάθε περίπτωση πολύ καλύτερη επένδυση, από τις απώλειες που θα προέκυπταν από μια διακοπή της βοήθειας...
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

New York Times: Οι Γερμανοί ξεχνούν...


...την διαγραφή του δικού τους χρέους...
Μία φωτογραφία έδωσε την αφορμή στον αρθρογράφο Eduardo Porter των New York Times να υπενθυμίσει στη Γερμανία σημαντικές στιγμές της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας, που...
δεδομένης της σκληρής στάσης που κρατά απέναντι στην ελληνική κρίση, φαίνεται να έχει ξεχάσει. 


«Καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, πήραν στροφή προς τη ρήξη, με αποκορύφωμα την ηχηρή απόρριψη των μέτρων που απαιτήθηκαν ως αντάλλαγμα οικονομικής βοήθειας, από τους Έλληνες ψηφοφόρους στο δημοψήφισμα της Κυριακής, μία παλιά φωτογραφία ήρθε στην επιφάνεια στο ίντερνετ. Δείχνει τον Hermann Josef Abs, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στο Λονδίνο, στις 27 Φλεβάρη του 1953, να υπογράφει τη συμφωνία που μειώνει αποτελεσματικά τα χρέη της χώρας στους ξένους πιστωτές της κατά το ήμισυ. 

Είναι μια εικόνα που αντηχεί ακόμα και σήμερα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως απάντηση στην επιμονή της Γερμανίας, που απαιτεί από  την Αθήνα να συμφωνήσει σε μια πιο επώδυνη λιτότητα, πριν καν τεθεί στο τραπέζι οποιαδήποτε πρόταση για κάθε είδους ελάφρυνσης του χρέους: Ο κύριος δανειστής που θέλει να αναγκάσει τους Έλληνες να πληρώσουν για τις σπατάλες του παρελθόντος, επωφελήθηκε όχι πριν από πολύ καιρό, από πολύ πιο επιεικείς όρους από αυτούς που είναι τώρα διατεθειμένος να προσφέρει.

Αλλά εκτός από ότι χρησιμεύει ως υπενθύμιση της γερμανικής υποκρισίας, η φωτογραφία προσφέρει ένα πιο σημαντικό μάθημα: Τέτοιου είδους προβλήματα είχαν αντιμετωπιστεί με επιτυχία στο παρελθόν.  Ο 20ος αιώνας, προσφέρει ένα πλούσιο οδικό χάρτη της αποτυχίας και της επιτυχίας της πολιτικής στην προσπάθεια αντιμετώπισης των κρίσεων δημοσίου χρέους. Τα καλά νέα είναι ότι πλέον, οι οικονομολόγοι σε γενικές γραμμές κατανοούν το περίγραμμα μιας επιτυχημένης προσέγγισης. Τα κακά νέα είναι ότι οι πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ακόμα αργούν να ακολουθήσουν τις συμβουλές τους, επαναλαμβάνοντας πρώτα τις αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος. 

«Έχω δει το σίριαλ τόσες φορές στο παρελθόν. Είναι πολύ εύκολο να κολλήσει κάποιος στις ιδιαιτερότητες της κάθε περίστασης και να μην αντιληφθεί το επαναλαμβανόμενο μοτίβο» τονίζει  ο Carmen M. Reinhart, καθηγητής στο Kennedy School of Government στο Χάρβαρντ, ο οποίος είναι ίσως ο πιο εξειδικευμένος στον κόσμο για την κρίση δημόσιου χρέους.

Ποιο είναι το επαναλαμβανόμενο, ιστορικό μοτίβο; Τα μεγάλα προβλήματα χρέους λύνονται  μόνο μετά από βαθιά μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους. Όσο περισσότερος χρόνος περνάει μέχρι να γίνει αυτή η μείωση, τόσο μεγαλύτερη απομείωση θα χρειαστεί.

Κανένας δεν μπορεί να το καταλάβει αυτό καλύτερα από τους Γερμανούς. Δεν είναι μόνο ότι επωφελήθηκαν από τη συμφωνία του 1953, στην οποία θεμελιώθηκε το μεταπολεμικό οικονομικό θαύμα της Γερμανίας. 20 χρόνια νωρίτερα, η Γερμανία αθέτησε την υποχρέωσή της να αποπληρώσει τα χρέη της από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, περνώντας μια περίοδο υπερπληθωρισμού και οικονομικής ύφεσης που βοήθησε την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.

Πρόκειται για ένα γενικό μάθημα για τη φύση του χρέους. Από τις πτωχεύσεις δεκάδων χωρών του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου στη δεκαετία του ΄30, ως το σχέδιο Brady στις αρχές του ‘90 που κατέληξε σε μία δεκαετία υψηλών χρεών και μηδαμινής ανάπτυξης στη Λατινική Αμερική και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, είναι ένα μάθημα που πρέπει να μαθαίνεται ξανά και ξανά. Και τα δύο αυτά επεισόδια, είχαν προηγηθεί από μία δεκαετία διαπραγματεύσεων και σχεδίων αναδιάταξης που επιμήκυναν την αποπληρωμή των χρεών και μείωσαν το επιτόκιο τους. Οι κρίσεις όμως έληξαν και οι οικονομίες βελτιώθηκαν μόνο μετά από την απομείωση του χρέους»...
tvxs.gr

Επιστολή της προέδρου του Αρείου Πάγου σε Ευρωπαίους δικαστές...


Επιστολή της προέδρου του Αρείου Πάγου σε Ευρωπαίους δικαστές: Να σας εξηγήσω τι θέλει ο ελληνικός λαός...
Επιστολή σε όλους τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων των κρατών μελών της Ε.Ε έστειλε σήμερα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Θάνου, με την οποία επιθυμεί όπως λέει να...
ενημερώσει τους ομολόγους της κατά τρόπο αμερόληπτο και ειλικρινή για τις θέσεις του ελληνικού λαού σχετικά με την κατάσταση της Ελλάδας.

Για την νέα πρόεδρο του Αρείου Πάγου, οι Έλληνες δεν επιθυμούν έξοδο από το ευρώ, ενώ όπως υποστηρίζει, ψηφίζοντας ΟΧΙ στο δημοψήφισμα είπαν ΟΧΙ στη συνεχιζόμενη λιτότητα. Η ανώτατη δικαστική λειτουργός επιχειρεί να δικαιολογήσει την στάση των Ελλήνων, χαρακτηρίζει ανεπιτυχή τα μνημόνια και τις πολιτικές που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ενώ τάσσεται και η ίδια υπέρ μίας ρύθμισης του χρέους. Αν δεν ήταν τόσο κρίσιμη η οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας, είναι βέβαιον ότι κάποιοι θα υποστήριζαν ότι η νέα πρόεδρος του Άρειου Πάγου ασκεί πολιτική, ξεχνώντας την ιδιότητα της δικαστικού λειτουργού...

Αναλυτικά η επιστολή της κ. Θάνου έχει ως εξής:

«Λόγω της κρίσιμης κατάστασης της Χώρας μας και λόγω της μεγάλης διάστασης των απόψεων, τις οποίες οι πολιτικοί των άλλων Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης προσπαθούν να περάσουν στους δικούς τους λαούς, θεώρησα ότι υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδος, οφείλω να ενημερώσω τους ομολόγους μου των λοιπών Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης, κατά τρόπο αντικειμενικό, αμερόληπτο και ειλικρινή, όπως επιβάλει η δικαστική μου ιδιότητα αναφορικά με τις θέσεις του ελληνικού λαού και με την κατάσταση της Ελλάδος.

Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν επιθυμεί...

Spiegel: Ο Ομπάμα πιέζει την Μέρκελ για συμφωνία και κούρεμα...


Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν μεγάλες πιέσεις από την Ουάσινγκτον και ιδιαίτερα από τον Πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα προς την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ για...
συμφωνία με την Ελλάδα και κούρεμα του χρέους, σύμφωνα με το Spiegel.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος, το Spiegel γράφει χαρακτηριστικά ότι «ο Ομπάμα πιέζει την Μέρκελ να προχωρήσει, όχι μόνο σε συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά και σε κούρεμα του ελληνικού χρέους».«Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα το Associated Press και οι New York Times δημοσιεύουν άρθρα σχετικά με το κούρεμα του γερμανικού χρέους το 1953, κατά τη Σύνοδο του Λονδίνου», υπογραμμίζει το Spiegel...
enikos.gr

Παντοάν: Ανοίγει ένα νέο εργοτάξιο για την Ελλάδα...


"Ανοίγει ένα νέο εργοτάξιο για την Ελλάδα, στο οποίο η Ιταλία συμμετέχει εποικοδομητικά και με πνεύμα συνεργασίας, με στόχο...
μια ενιαία λύση", δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ κάρλο Πάντοαν, κατά την παρέμβασή του, στην Γερουσία της Ρώμης.

"Το να βοηθήσουμε την Ελλάδα, σήμερα, σημαίνει να ετοιμάσουμε έναν νέο μηχανισμό βοηθειών: το αίτημα είναι ένα τριετές δάνειο, συνδεδεμένο με μια δέσμη μέτρων στον τομέα των φόρων και των συντάξεων", σημειώνει ο κ. Πάντοαν.

Υποστηρίζει ακόμα ότι "η λιτότητα είναι ένα ψεύτικο πρόβλημα. Το θέμα είναι πώς να μετατρέψουμε σε ανάπτυξη αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που μπορεί να είναι πιο σύντομο από ό,τι νομίζουμε".

"Σήμερα πάντως, βρισκόμαστε σε μια νέα κατάσταση. Χθες, ο πρόεδρος του Eurogroup ζήτησε από την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, να επαληθεύσουν αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να δοθεί απάντηση στις προτάσεις της Αθήνας. Και ακριβώς πάνω σε αυτό το θέμα, το Eurogroup συνεδριάζει το ερχόμενο Σάββατο", κατέληξε  ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ντόρα, η χορτασμένη μύγα...



Βαρύς -και αηδιαστικός- χαρακτηρισμός για τη Ντόρα Μπακογιάννη, από τον αρθρογράφο ΤΩΝ ΝΕΩΝ, Μιχάλη Τσιντσίνη...
Το άρθρο έχει τίτλο "Μύγες". Αναλύει τις τελευταίες πολιτικές κινήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και καταλήγει: Δεν είναι εύκολη αυτή η ευλυγισία. Να χάνεις, αλλά να μην λερώνεσαι από την ήττα. 
Να...
μπορείς να κινείσαι οταν οι άλλοι πέφτουν. Να πετάς σαν την χορτασμένη μύγα πάνω από τα πτώματα...

Επέστρεψαν στίς Βρυξέλλες, Τσακαλώτος- Χουλιαράκης...



 Συνεχίζουν την επεξεργασία του κειμένου, με δέκα Γάλλους ειδικούς...
Ηρθαν χθες το βράδυ, πήραν υλικό απο το υπουργείο Οικονομικών, συνεννοήθηκαν με τον πρωθυπουργό και σήμερα, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης επέστρεψαν στις  Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με...
πληροφορίες του nonews-ΝΕWS, συνεχιζουν την επεξεργασία του κειμένου, με δέκα Γάλλους ειδικούς...

Ποιος Μπαράκ Ομπάμα; Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης...


Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βαγγέλης ΜεϊμαράκηςΛέτε να είναι απογοητευμένος ο Αλέξης Τσίπρας; Δώδεκα και ούτε ένα τηλεφώνημα;
Σύμφωνα με διαρροές ο πρωθυπουργός έπαιρνε...
χθες τηλέφωνο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον προσωρινό αρχηγό της Ν.Δ. να μην του απαντά. Θα το έβαζε στο αθόρυβο, προφανώς.

Χθες λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε τηλεφωνικά με τον Ομπάμα, τον Πούτιν, την Μέρκελ και τον Ολάντ αλλά δεν του απάντησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης!
Πάει, το τερματίσαμε...

Δημήτρης Κανελλόπουλος
efsyn.gr

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Τουσκ



13:46 | 09 Ιουλ. 2015
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο κ. Τουσκ, «ελπίζει η Ελλάδα να στείλει συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις σήμερα».
«Οι ρεαλιστικές προτάσεις από την Αθήνα θα πρέπει να συνδυαστούν με ρεαλιστικές προτάσεις από τους πιστωτές της Ελλάδας για τη βιωσιμότητα του χρέους ώστε να δημιουργηθεί μία αμοιβαία επωφελής κατάσταση», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
tvxs.gr

Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο Οι απαντήσεις σε Βέμπερ και Φέρχοφσταντ (VIDEO)

Απαντήσεις στον Χριστιανοκοινωνιστή Βέμπερ που του επιτέθηκε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και στον Φιλελεύθερο Γκι Φερχοφστάντ που του άσκησε σκληρή κριτική έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του.   

 Είπε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του: 
 "Νομίζω ότι αυτή η συνεδρίαση έπρεπε να είχε γίνει πριν από καιρό. Διότι η συζήτηση που κάνουμε σήμερα εδώ δεν αφορά μόνο το μέλλον της Ελλάδας, αφορά το μέλλον της Ευρωζώνης. Και πράγματι, δεν μπορεί να διεξάγεται αυτή η συζήτηση σε αίθουσες με κλειστές πόρτες. Και δεν είναι δικιά μας αυτή η ευθύνη. Επί πέντε μήνες η διαπραγμάτευση διεξήχθη σε αίθουσες με κλειστές πόρτες. Όμως είναι ένα εξόχως πολιτικό ζήτημα το πώς θα προχωρήσει και πού θα καταλήξει και πώς θα καταλήξει. Και το συνειδητοποιήσαμε σήμερα από την πολύ γόνιμη συζήτηση εδώ. Και από τις αντιπαραθέσεις, οι οποίες δεν είχαν ένα χαρακτήρα αντιπαράθεσης κρατών εναντίον κρατών μες στην Ευρωζώνη, αλλά είχαν βαθύ πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο. Και σέβομαι, πραγματικά, όλες τις απόψεις που ακούστηκαν, ακόμη και αυτές που είχαν μια ιδιαίτερα πολεμική ρητορική. Θέλω, επίσης, να πω ότι συμφωνώ απόλυτα με την άποψη που ακούστηκε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να παίξει πιο ενεργό ρόλο. Διερωτώμαι, πώς είναι δυνατόν να έχουμε εξουσιοδοτήσει τρεις θεσμούς, την Τρόικα και βεβαίως ευλόγως την Κομισιόν, ευλόγως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διότι πληρώνει, αλλά πώς είναι δυνατόν να έχουμε εξουσιοδοτήσει εντός της Τρόικα υπεύθυνοι να λαμβάνουν αποφάσεις να είναι το ΔΝΤ και να μην είναι ο κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκός θεσμός της δημοκρατίας, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και θα ήθελα να πω με απόλυτη ειλικρίνεια: Εάν σε αυτή την ευρωπαϊκή υπόθεση η συζήτηση και η διαπραγμάτευση διεξάγονταν αποκλειστικά ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την Κομισιόν, θα είχε βρεθεί λύση και συμφωνία εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δυστυχώς ή ευτυχώς είχαμε να διεξάγουμε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης –παρακαλώ ακούστε επιχειρήματα και έχετε το λόγο να τα αντικρούσετε - είχαμε την υποχρέωση να συζητάμε από την μια πλευρά η ελληνική κυβέρνηση και από την άλλη πλευρά, τρεις διαφορετικοί θεσμοί με πολλές φορές με διαφορετικές και αντικρουόμενες θέσεις και προτάσεις. Και αυτή είναι η πραγματικότητα. Θέλω να έρθω στην ουσία και να απαντήσω σε ορισμένα ζητήματα που τέθηκαν στη συζήτησή μας. Πρώτο ζήτημα: Εάν η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις, αξιόπιστες ή μη θα τις κρίνετε εσείς. Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις. Κατέθεσε ένα κείμενο 47 σελίδων που ήταν το αποτέλεσμα κατά τη δική μας εκτίμηση - όχι δικές μας θέσεις – το αποτέλεσμα μιας δύσκολης και επίπονης διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Δυστυχώς, η εικόνα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι δεν έχει καταθέσει προτάσεις. Την προηγούμενη Δευτέρα επανήλθε η ελληνική πλευρά με ένα νέο κείμενο αξιόπιστων προτάσεων, το οποίο έγινε δεκτό ως βάση συζήτησης και από τους τρεις θεσμούς. Την προηγούμενη Δευτέρα. Σε αυτές τις προτάσεις, προφανώς και έχουμε αναλάβει την ισχυρή μας δέσμευση να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που απαιτούνται με βάση τους κανόνες, γιατί αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε ότι η Ευρωζώνη έχει κανόνες. Όμως, διατηρούμε το δικαίωμα της επιλογής, να επιλέξουμε εμείς ως κυρίαρχη κυβέρνηση, πού θα εντοπίσουμε, πού θα προσθέσουμε τα φορολογικά βάρη, προκειμένου να πιάσουμε τους απαιτούμενους δημοσιονομικούς στόχους. Και πιστεύω πραγματικά ότι είναι κυρίαρχο δικαίωμα μιας κυβέρνησης να επιλέγει να αυξήσει τη φορολογία των κερδοφόρων επιχειρήσεων και να μην κόψει το επίδομα των χαμηλότερων συντάξεων, το ΕΚΑΣ, προκειμένου να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους. Αν δεν είναι δικαίωμα μιας κυρίαρχης κυβέρνησης να επιλέξει με ποιον τρόπο θα βρει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει τους απαιτούμενους στόχους, τότε θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια αντίληψη ακραία και αντιδημοκρατική, ότι στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δεν θα πρέπει να γίνονται εκλογές, θα πρέπει να διορίζονται κυβερνήσεις, να διορίζονται τεχνοκράτες και αυτοί να αναλαμβάνουν την ευθύνη των αποφάσεων. Και θέλω να ενημερώσω το Σώμα ότι πράγματι έχετε δίκιο, στην Ελλάδα υπάρχουν από το παρελθόν στρεβλώσεις που πρέπει να καταργηθούν, όπως η στρέβλωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Και εμείς ήμασταν πρώτοι που πήραμε την πρωτοβουλία να πούμε ότι εμείς θέλουμε, χωρίς να μας το πει κάποιος, να καταργήσουμε τις πρόωρες συντάξεις σε μια χώρα που βρίσκεται σε μια τόσο δεινή οικονομική θέση. Οι μεταρρυθμίσεις, λοιπόν, είναι αναγκαίες και οι δεσμεύσεις μας για την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή, προκειμένου να έχουμε πλεονάσματα και όχι ελλείμματα, οι δεσμεύσεις αυτές είναι δεδομένες. Διατηρούμε, όμως, το δικαίωμα της επιλογής της αναδιανομής των βαρών, κάτι το οποίο πιστεύω θα μπορούσε και θα πρέπει και είμαι βέβαιος ότι θα βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους από εσάς. Κυρίες και κύριοι βουλευτές, ακούστηκε το ερώτημα: «Έχετε ένα κρυφό σχέδιο να βγάλετε την Ελλάδα από την Ευρωζώνη;». Θέλω να σας απαντήσω με ειλικρίνεια: Όλη την προηγούμενη εβδομάδα η συντριπτική πλειοψηφία των δηλώσεων ευρωπαίων πολιτικών και αξιωματούχων ήταν ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα σημαίνει αυτόματα έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό το γνώριζαν οι πολίτες όταν κλήθηκαν να ψηφίσουν, όταν πήγαν στην κάλπη. Και έφεραν, παρόλα αυτά, ένα αποτέλεσμα που κάποιους εξέπληξε. Εάν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από τον ευρώ, δεν θα πήγαινα αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης να κάνω τις δηλώσεις που έκανα και να ερμηνεύσω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όχι ως εντολή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας για να φθάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία. Σε μια πιο αξιόπιστη συμφωνία. Σε μια συμφωνία οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη. Αυτός είναι ο στόχος. Δεν έχω κανένα άλλο κρυφό σχέδιο. Και μιλάω με ανοιχτά χαρτιά. Θα ήθελα, τέλος, να σας πω: Άκουσα από πολλούς και κυρίως από αυτούς που άσκησαν την εντονότερη ρητορική, πολεμική ρητορική, να μιλούν για την αδυναμία μας να ανταποκριθούμε στην αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων. Και θα ήθελα να πω ότι βεβαίως ο δανεισμός είναι μια μορφή αλληλεγγύης. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Εμείς, όμως, θέλουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα, ακριβώς για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε τα δανεικά που πήραμε. Και όταν ζητάμε απομείωση του χρέους, τη ζητάμε αυτή την απομείωση ακριβώς για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε αυτά τα δανεικά και να μην είμαστε υποχρεωμένοι διαρκώς σε νέα δάνεια για να ξεπληρώνουμε τα παλιότερα. Και θέλω να σας θυμίσω κ. Βέμπερ, ότι ισχυρότερη στιγμή αλληλεγγύης της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας ήταν το 1953, όταν η χώρας σας έβγαινε καταχρεωμένη και λεηλατημένη από δύο παγκόσμιους πολέμους και η Ευρώπη και οι ευρωπαϊκοί λαοί έδειξαν τη μέγιστη αλληλεγγύη στη Σύνοδο του Λονδίνου το 1953. όταν αποφάσισαν τη διαγραφή του 60% του χρέους της Γερμανίας, καθώς και ρήτρα ανάπτυξης. Αυτή ήταν η σημαντικότερη στιγμή αλληλεγγύης της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας. Άκουσα από τον φίλο μου τον Γκι Φερχόφστατ – ήμασταν συνυποψήφιοι πέρυσι για την Προεδρία της Κομισιόν και γνωριζόμαστε καλά και έχουμε καλές σχέσεις - να διερωτάται «πώς θα γίνει να αντιμετωπίσετε, με ποιες μεταρρυθμίσεις, δεν προτείνατε μεταρρυθμίσεις, τι έχετε κάνει». Θέλω να απαντήσω: Πράγματι αυτούς τους πέντε μήνες περισσότερο διαπραγματευόμαστε παρά κυβερνάμε. Σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας η μέριμνά μας, η έγνοια μας, η σκέψη μας είναι περισσότερο πώς θα καταφέρουμε να κρατήσουμε ζωντανή την ελληνική οικονομία. Παρόλα αυτά, κάναμε πράγματα, αγαπητέ μου φίλε Γκι. Ήμασταν εμείς που μετά από τρία χρόνια ανοίξαμε την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, τη λίστα που κάποιοι υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων την έβαλαν στο συρτάρι τους. Και ήμασταν εμείς αυτοί που προσπαθήσαμε και φέραμε στο σκαμνί της δικαιοσύνης πολλούς από τους οποίους είχαν φοροδιαφύγει. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το έκαναν. Ήμασταν εμείς αυτοί που προχωρήσαμε σε συμφωνία με την Ελβετία, προκειμένου να πληρώσουν οι Έλληνες φόρους που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Ήμασταν εμείς αυτοί που προχωρήσαμε σε νόμο για να περιορίσουμε τις τριγωνικές συναλλαγές. Δεν το είχε κάνει καμία προηγούμενη κυβέρνηση. Ήμασταν εμείς αυτοί που ζητήσαμε από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ στην Ελλάδα να πληρώσουν τους φόρους τους. Δεν το είχε κάνει καμία προηγούμενη κυβέρνηση. Ήμασταν εμείς αυτοί που ενισχύσαμε τους τελωνειακούς ελέγχους, προκειμένου να χτυπήσουμε το λαθρεμπόριο. Βεβαίως, οφείλουμε και έχουμε μπροστά μας την υποχρέωση να κάνουμε πολύ περισσότερα. Δεν προλάβαμε να κάνουμε πολλά. Και ζητάμε την υποστήριξή σας για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Είναι κοινή μας ευθύνη να αλλάξουμε την Ελλάδα και από αυτό θα κριθούμε. Θέλω, κλείνοντας, να σας πω: Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η συζήτηση δεν αφορά αποκλειστικά μια χώρα. Αποκλειστικά μια χώρα δεν την αφορά. Αφορά το μέλλον του κοινού μας οικοδομήματος της Ευρωζώνης και της Ευρώπης. Και εδώ συγκρούονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικές για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Η ελληνική κυβέρνηση – και θέλω να το πω αυτό - παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές, παρά τα όσα μας χωρίζουν στο εσωτερικό, μια κρίσιμη εθνική στιγμή έχουμε τη δυνατότητα να ενώνουμε δυνάμεις. Και προχθές, όλες οι πολιτικές δυνάμεις υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι και συμφωνήσαμε σε ένα πλαίσιο θέσεων. Και στη βάση αυτού του πλαισίου, αύριο θα καταθέσουμε εκ νέου συγκεκριμένες προτάσεις για μια βιώσιμη και δίκαιη συμφωνία, προτάσεις μεταρρυθμίσεων, αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων. Θέλω να σας πω, κλείνοντας όμως, το εξής: Αναφέρθηκαν πολλοί στην αρχαία ελληνική τραγωδία. Σέβομαι απόλυτα τους νόμους που διέπουν την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη. Χωρίς νόμους κανείς δεν μπορεί να προχωρά. Μιας και αναφερθήκατε όμως εσείς στην αρχαία ελληνική τραγωδία, να σας πω ότι ένας από τους σημαντικότερους αρχαίους τραγωδούς, ο Σοφοκλής, με το αριστούργημά του την «Αντιγόνη», μας έμαθε πως υπάρχουν στιγμές που υπέρτατος νόμος από τους νόμους των ανθρώπων είναι το δίκαιο των ανθρώπων. Και νομίζω πως τώρα είναι μια τέτοια στιγμή". 
 www.lifo.gr

Ομπάμα και Ολάντ vs. Μέρκελ : ...

...Ο στρατηγικός πόλεμος του Grexit


07:39 | 09 Ιουλ. 2015

TVXS Ανάλυση

Θετικά μηνύματα, υπό την αίρεση και την απειλή όμως πάντοτε μιας νέας… τορπίλης Σόιμπλε, εξέπεμπαν αργά χθες το βράδυ ελληνικές και κοινοτικές πηγές για τη διαμόρφωση της ελληνικής πρότασης και τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας αύριο Παρασκευή ή, το αργότερο, το Σάββατο.
Στόχος είναι η τελική πρόταση που, πλην απροόπτου, θα κλείσει πλήρως σήμερα να είναι απολύτως τεκμηριωμένη, κοστολογημένη και συμπαγής, έτσι ώστε να μην δοθεί κανένα άλλοθι για νέο εμπρησμό της ύστατης ώρας στο Eurogroup από τους «συνήθειες υπόπτους» - δηλαδή, τον Σόιμπλε και τους δορυφόρους του. Σ’ αυτό το πλαίσιο έχει τη δική του αξία το γεγονός ότι συνδρομή στην ελληνική πλευρά για την διαμόρφωση της λίστας παρέχουν και στελέχη του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών καθώς και εμπειρογνώμονες της Κομισιόν.
Η λίστα των μεταρρυθμίσεων άλλωστε, μετά και το τελεσίγραφο της Τρίτης, αποτελεί και το «διαβατήριο» της Ελλάδας για την παραμονή στο ευρώ – ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί και το προκάλυμμα μιας, ανοιχτής πια, μάχης διαφορετικών πολιτικών επιδιώξεων και στρατηγικών συμφερόντων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο: Η γερμανική πλευρά, και δη η επικρατούσα πλέον πτέρυγα Σόιμπλε, δείχνει καθαρά πια ότι θεωρεί το Grexit «ευκαιρία». Απέναντί της βρίσκει τη Γαλλία, την Ιταλία αλλά και την Ουάσιγκτον που δεν επιθυμεί, σε καμία περίπτωση, να ρισκάρει ένα νέο σοκ κι ένα ευρωπαϊκό ωστικό κύμα στην παγκόσμια οικονομία.
Εξ ου και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου ζήτησε, για πρώτη φορά δημόσια, χθες ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έβαλε επίσης ανοιχτά το αίτημα της αναδιάρθρωσης, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως η Γαλλία «θα διασφαλίσει ότι η Ελλάδα ενθαρρύνεται να παρουσιάσει το πλέον ακριβές και αξιόπιστο σχέδιο» στο Eurogroup. Επακόλουθο αυτής της δέσμευσης ήταν και η εμπλοκή των γάλλων εμπειρογνωμόνων στην διαμόρφωση της ελληνικής πρότασης.
Hχηρά μηνύματα κατά του Grexit, με αποδέκτη πρωτίστως το Βερολίνο, εξέπεμψαν και οι Εμμανουέλ Βαλς και Μισέλ Σαπέν, ο πόλεμος όμως δεν έχει ακόμη κριθεί και τα γερμανικά μπαζούκας παραμένουν οπλισμένα: Αργά χθες το βράδυ το Bloomberg, επικαλούμενο δύο γερμανικές κυβερνητικές πηγές «με γνώση της στρατηγικής της καγκελαρίου», μετέδωσε ότι «η Μέρκελ είναι πρόθυμη να αφήσει την Ελλάδα να φύγει εάν η Γερμανία κρίνει ότι τα σχέδια που θα υποβάλει η Αθήνα δεν είναι αξιόπιστα».
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει πλήρης γνώση και καταγραφή του κλίματος αυτού και το μήνυμα που εκπέμπεται από κυβερνητικές πηγές είναι εκείνο της συγκρατημένης αισιοδοξίας, με την επισήμανση ότι «εξ αρχής υπήρχαν κύκλοι στην Ευρώπη που αντιστέκονταν στη συμφωνία». Ενδεικτική ήταν και η δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη την ώρα που έφευγε χθες το βράδυ από το Μαξίμου, μετά την ενημέρωσή του από τον πρωθυπουργό: «Τώρα», είπε, «υπάρχει ανάγκη να πείσουμε κάποιους συντηρητικούς και διστακτικούς κύκλους στην Ευρώπη ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη… Υπάρχουν άνθρωποι στην Ευρώπη που χαμογελάνε με το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ευρωζώνη. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, θα παγώσει το χαμόγελο στα χείλη τους».
Σαφέστερη εικόνα για τις ισορροπίες και τις προθέσεις στο Eurogroup αναμένεται σήμερα, με την ολοκλήρωση και υποβολή της ελληνικής πρότασης, ενώ το ιδανικό σενάριο για την ελληνική κυβέρνηση θα ήταν να κλείσει η συμφωνία αύριο κιόλας και να μην χρειαστεί καν η σύγκλιση της συνόδου κορυφής την Κυριακή. Το εάν αυτό το σενάριο θα ευοδωθεί θα κριθεί, πλην των άλλων, και από τις όλο και πιο έντονες παρεμβάσεις της Ουάσιγκτον προς το Βερολίνο – παρεμβάσεις, που χθες το βράδυ συζητήθηκαν και σε σύσκεψη κορυφής της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

Σύσκεψη συγκαλεί ο Μπάρακ Ομπάμα για την Ελλάδα

Εκτακτη σύσκεψη για την Ελλάδα συγκαλεί ο Ομπάμα

Ο Μπάρακ Ομπάμα συγκαλεί απόψε (χθές) έκτακτη σύσκεψη παρουσία του αντιπροέδρου Τζον Μπάιντεν και του υπουργού Οικονομικών. Αναμένεται και παρέμβαση Λαγκάρντ.

 
Επί ποδός βρίσκεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ​​​για την Ελλάδα. Μετά και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο, την Γερμανίδα Καγγελάριο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις που τρέχουν στις Βρυξέλλες, ο Μπάρακ Ομπάμα συγκαλεί απόψε  έκτακτη σύσκεψη παρουσία του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζον Μπάιντεν και του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών Τζαν Λιου μεταξύ άλλων και για την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του TheToc, ο κ. Λιου θα ενημερώσει τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Αμερικανικής κυβέρνησης για την πρόταση που κατέθεσε η Αθήνα για νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης αλλά και τους σχεδιασμούς της Ευρωζώνης για ένα Grexit στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν ευωδοθούν μέχρι το χρονικό τελεσίγραφο της ερχόμενης Κυριακής. Παρά την πίεση που ασκεί η Αμερικανική Κυβέρνηση για να μην εκδιωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν τελικά θα είναι σε θέση να το αποτρέψει αν οι Ευρωπαίοι δεν ικανοποιηθούν από τις νέες ελληνικές προτάσεις. Γι' αυτό και  ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τον Μπάρακ Ομπάμα και τον Τζον Μπάιντε και για τα εναλλακτικά σενάρια που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών για την ανάσχεση των επιπτώσεων στην Αμερικανική οικονομία στην περίπτωση που ένα Grexit καταστεί αναπόφευκτο.
Πάντως σήμερα ο Τζακ Λιου "έδωσε τα ρέστα" του σε μία ύστατη έκκληση προς τους Ευρωπαίους και την Ελλάδα να βρουν λύση λέγοντας ότι για μερικά εκατομμύρια δεν είναι δυνατόν να διακινδυνεύσουν μια ρήξη που θα κοστίσει δισ.. Είπε ότι μία έξοδος από το ευρώ δεν θα έχει μόνο συνέπειες για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη ενώ το πιο σημαντικό των όσων είπε ήταν η αναγνώριση στην οποία προέβη ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί κατανοώντας εμμέσως την στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού να επιμένει στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Επισης,  απόψε με ενδιαφέρον αναμένεται παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ για την Ελλάδα και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους της.

 thetoc.gr

Το καλό και το κακό σενάριο…


Η επιστολή Τσακαλώτου στον ESM με το αίτημα για νέο «μεσομακροπρόθεσμο πρόγραμμα» που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν...
αναφέρει ποσό για το ύψος του δανείου που ζητά η Αθήνα - με βάση ωστόσο την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για την επόμενη τριετία θα φθάσουν τουλάχιστον στα 52 δις ευρώ, χωρίς να αποκλείεται, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, να αγγίξουν ακόμη και τα 70 δις ευρώ.

Για πακέτο που θα ξεπερνά τα 50 δις ευρώ κάνει λόγο σε σημερινή του ανάλυση στους Finacial Times και ο Πήτερ Σπίγκελ, ενώ καθοριστικό ρόλο στο τελικό ύψος του δανείου θα παίξει η αποτίμηση των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μετά την επιβολή και των capital controls.

Οι εν λόγω αποτιμήσεις θα ξεκινήσουν εάν και μόλις γίνει δεκτό το αίτημα της Ελλάδας από την Κομσιόν και την ΕΚΤ - γεγονός, που προϋποθέτει την κατάρτιση μας κοινά αποδεκτής λίστας μέτρων και μεταρρυθμίσεων η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο ως το πρωί της Παρασκευής.

Οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για τη διαμόρφωση της λίστας έχουν ήδη ξεκινήσει, με το βάρος από ελληνικής πλευράς να πέφτει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη.

Κοινοτικές πηγές, παρά τους πολεμικούς τόνους του τελευταίου 24ώρου, υποστηρίζουν ότι στόχος είναι να υπάρχει συμφωνία επί της λίστας μεταρρυθμίσεων του τρίτου πακέτου μεταξύ Ελλάδας και θεσμών πριν αυτή φθάσει στο τραπέζι του Eurogroup προς έγκριση. Κατά τις ίδιες πηγές, για τον λόγο αυτόν Κομισιόν και ΕΚΤ έχουν προσφερθεί να διαθέσουν εμπειρογνώμονες στην ελληνική πλευρά για την κοινή τεχνική επεξεργασία των προτάσεων, ενώ ανάλογη προσφορά έχει γίνει και από την πλευρά του Παρισιού με την αποστολή στις Βρυξέλλες εξειδικευμένων στελεχών του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

Εάν υπάρξει συμφωνία, τα πρώτα μέτρα θα ψηφιστούν στην ελληνική Βουλή μέσα κιόλας στην επόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει και στην επιστολή του στον ESM ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να αρχίσει να τρέχει άμεσα το παράλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα - γέφυρα για την κάλυψη των αναγκών της χώρας τουλάχιστον έως τον Αύγουστο.

Το ύψος του «μικρού» αυτού προγράμματος υπολογίζεται μέχρι στιγμής στα 7 με 8 δις και θα έχει ως άμεσα προαπαιτούμενα την ψήφιση μέτρων που αφορούν τα φορολογικά και τις συντάξεις.

Πηγές από τις Βρυξέλλες και τη Φραγκφούρτη αναφέρουν ότι εάν οι διαβουλεύσεις κλείσουν επιτυχώς και επικρατήσει το «καλό σενάριο», τότε η ΕΚΤ μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα μπορεί να αυξήσει το όριο του ELA κοντά στα 100 δις ευρώ (από τα 89 δις που είναι σήμερα) προκειμένου να επέλθει μια πρώτη ομαλοποίηση στο τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό να επιστραφούν στην Αθήνα και τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος SMP και φθάνουν περίπου στα 3,5 δις. ευρώ... 
tvxs.gr

Τα χρήματα επαρκούν έως το βράδυ της Δευτέρας...


Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας επαρκούν τα χρήματα στα ATM, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, η οποία σε δηλώσεις της το βράδυ της Τετάρτης υπογράμμισε πως...
οι ελληνικές τράπεζες θα διαθέτουν χαρτονομίσματα καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και του Σαββατοκύριακου.

Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, λίγη ώρα έπειτα αφότου έγινε γνωστό ότι με βάση τη νέα υπουργική απόφαση για παράταση της τραπεζικής αργίας οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές μέχρι και την επόμενη Δευτέρα, η κυρία Κατσέλη υποστήριξε πως κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα θα ομαλοποιηθεί σταδιακά, αν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

«Η ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα γίνει σταδιακά και ανάλογα με τη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενη στο θέμα των των καταθέσεων, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ασφάλειά τους...

Κάτι του διαφεύγει...


Ο Βενιζέλος απουσίαζε από τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ τη Δευτέρα. Eχει εξάλλου καταστεί εμφανές ότι κινείται αυτόνομα και ο λόγος του επί των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων είναι...
αισθητά διαφοροποιημένος από τη νέα ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. 

Η σημαντικότερη διαπίστωση όμως δεν αφορά τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Εκείνο που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι ότι ο -πολυγραφότατος εσχάτως- Ευάγγελος Βενιζέλος είτε δεν έχει αντιληφθεί είτε αρνείται να αποδεχτεί τις διαθέσεις της κοινωνίας για την πολιτική πραγματικότητα, οι οποίες δεν είναι πια οι ίδιες... 

Οπως επίσης και το γεγονός ότι πρόσωπα που έχουν συνδεθεί με τα χρόνια της σκληρής λιτότητας -ακόμη κι αν ισχυρίζονται ότι μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας- δεν μπορούν πλέον ούτε να πείσουν ούτε να παίξουν και πάλι «σωτήριο» ρόλο...

Δ.Κ. - efsyn.gr