Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Τζ. Γκάλμπρέιθ: Η Αθήνα έχει δίκιο να αρνείται...


undefined...τη συνέχιση μιας αντιπαραγωγικής πολιτικής...
Η βελγική εφημερίδα LE SOIR δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο, συνέντευξη του οικονομολόγου Τζαίημς Γκάλμπρέιθ υπό τον τίτλο "η ελληνική κυβέρνηση ούτε θα πέσει, ούτε...
θα υποκύψει".

 Ο Γκάλμπρέιθ αναφέρει οτι η Αθήνα έχει δίκιο να αρνείται τη συνέχιση μίας αντιπαραγωγικής πολιτικής και προειδοποιεί την Ευρώπη για τις συνέπειες ενός «Grexit». Αναλυτικότερα ο Γκάλμπρέιθ αναφέρει τα εξής:

"Ήμουν στην Αθήνα στις 8 Φεβρουαρίου, όταν η νέα κυβέρνηση παρουσίαζε το πρόγραμμά της στο Κοινοβούλιο. Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω την έλευση στην εξουσία μία πολιτικής δύναμης τελείως καινούργιας και την έκλειψη του «δικομματισμού» που κυβερνούσε επί τόσα χρόνια την Ελλάδα. (...) Όταν η νέα κυβέρνηση έφτασε στις Βρυξέλλες τρεις ημέρες αργότερα, για τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων, η συνάντηση υπήρξε ένα σοκ και για τις δύο πλευρές. Η Ευρώπη - ήταν καινούργιο για αυτήν - ανακάλυπτε μία λογική και αποφασιστική αντιπολίτευση, ενώ η πολιτική της ποτέ δεν είχε αμφισβητηθεί. Οι Έλληνες αντιπρόσωποι βρέθηκαν απέναντι σε ένα τοίχο, αποτελούμενο από άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας και δυσπιστίας, ακόμη και κάποιας αηδίας. Προσωπικά εκείνο που με εξέπληξε, ήταν στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο, ο βαθμός ασυνεννοησίας και έλλειψης κατανόησης".

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από το 2010 και μετά ο Γκάλμπρέιθ σημειώνει:

«Μα ποιες υπήρξαν οι συνέπειες; Έξι χρόνια οικονομικής ύφεσης, ένα ποσοστό ανεργίας στο 25% και άνω του 50% για τους νέους, η εξαθλίωση του συστήματος υγείας, η εκτίναξη της φτώχειας κτλ… Επομένως, προτεραιότητα είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας...Εάν μειώσετε τους μισθούς, βυθίζετε την οικονομία σε σπιράλ αποπληθωρισμού και ευνοείτε τη μαύρη εργασία, με αποτέλεσμα να μειωθεί η φορολογική βάση και τα έσοδα του κράτους και της κοινωνικής ασφάλειας. Δεν υπάρχει στην Ευρώπη τέτοιο προηγούμενο απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, τελείως έξω από τους κανόνες και τα πρότυπα της Ε.Ε. και των κανόνων που προβάλλει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας. Όσο για τις συντάξεις, τις χαρακτήρισαν γενναιόδωρες και παραδέχομαι ότι ορισμένες πτυχές του συστήματος είναι απορριπτέες. Αλλά μετά από τη «θεραπεία» που επέβαλλε η Ε.Ε., το 44% των συνταξιούχων στην Ελλάδα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Όπως επαναλαμβάνει η Αθήνα, το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν πάσχει από τη γενναιοδωρία του, αλλά από την οικονομική ύφεση και την ανάπτυξη της μαύρης εργασίας. Τέλος, είναι παράλογο να αρνείται κανείς να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία;" αναρωτιέται ο αμερικανός οικονομολόγος.

Συνεχίζοντας ο Γκάλμπρέιθ αναφέρει ότι η εσωτερική υποτίμηση δεν δούλεψε. "Χρειάζεται άλλη στρατηγική ανάπτυξης και τόνωσης της ελληνικής οικονομίας. Αλλά το να παραδεχτεί η Ευρώπη την αποτυχία των σχεδίων προσαρμογής, είναι πολύ προβληματικό. Ιδού η απάντηση: Οι αρχικές συνθήκες ήταν χειρότερες από εκείνο που νομίζαμε, θεραπεία δεν εφαρμόστηκε με αρκετή αποφασιστικότητα, πρέπει να είστε υπομονετικοί, η στρατηγική θα αποφέρει σύντομα αποτελέσματα. Και για να μην απαντήσει η Ε.Ε. επί της ουσίας, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση πολύ λεπτομερή σχέδια, των οποίων η σύνταξη, ακόμη και από την πλέον οργανωμένη διοίκηση, θα ζητούσε μήνες. Υπήρξε και προσπάθεια αποδόμησης των ελληνικών προσπαθειών και απόπειρα απονομιμοποίησης του Γιάνη Βαρουφάκη".

Ερωτηθείς τέλος ποια είναι τα πιθανά σενάρια, εφόσον η παρτίδα τελειώνει, ο Γκάλμπρέιθ τονίζει:

"Τρεις είναι οι πιθανότητες: Πρώτον, η κυβέρνηση Τσίπρα πέφτει, πριν ή ύστερα από την υποχώρηση. Το πρόβλημα θα εξαφανιζόταν προσωρινά, ώσπου να επαναστατήσει μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Είναι όμως πολύ απίθανο. Η ελληνική κυβέρνηση, ούτε θα πέσει, ούτε θα υποκύψει. Δεύτερον, μία συμφωνία που θα σέβεται τις κόκκινες γραμμές και που θα επέτρεπε την συνύπαρξη πολλών μοντέλων εντός της Ε.Ε. Μία χώρα, δύο συστήματα , θα μπορούσαμε να πούμε, με την προϋπόθεση ότι η Ε.Ε. επεδείκνυε περισσότερη ιδεολογική ευελιξία από την Κίνα. Τρίτον, να ωθηθεί η Ελλάδα σε στάση πληρωμών, της οποίας οι συνέπειες είναι σκοτεινές…»...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στίγκλιτς: Παράλογες οι απαιτήσεις των πιστωτών...


Στίγκλιτς: Παράλογες οι απαιτήσεις των πιστωτών - Ορθώς τις απορρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑΟρθώς τις απορρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ...
Με το ερώτημα "Η τελευταία πράξη της Ευρώπης;" («Europe’s Last Act?») ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς με άρθρο του, επικρίνει σφόδρα τους πιστωτές της Ελλάδας και...
δικαιολογεί την απόρριψη της πρότασης της «Τρόικα» από την Αθήνα.

Ο Στίγκλιτς, θεωρεί παράλογη την απαίτηση των ευρωπαίων για πλεονάσματα 4,5% το χρόνο και επισημαίνει ότι οι θεσμοί έχουν πέσει τραγικά έξω στις προβλέψεις τους για τις επιπτώσεις του προγράμματος, το οποίο ακολουθεί επί πέντε χρόνια η Ελλάδα.



Διαβάστε, στή συνέχεια, το άρθρο του Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Financial Times : Επιστολή επιφανών οικονομολόγων υπέρ της Ελλάδας...



Ομάδα επιφανών οικονομολόγων από όλο τον κόσμο υπογράφουν επιστολή που δημοσιεύουν σήμερα οι Financial Times κάνοντας έκκληση στους πιστωτές της Ελλάδας να "δώσουν ελπίδα και όχι απόγνωση".
Στους υπογράφοντες την επιστολή περιλαμβάνονται
ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο επιφανής Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί αλλά και ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα.

Στην επιστολή με τίτλο "Την ύστατη ώρα, έκκληση για οικονομική λογική και ανθρωπιά", οι οικονομολόγοι αναφέρουν:


«Κύριοι, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε κίνδυνο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτικών θεσμών, καθώς αυτές πλησιάζουν στην κορύφωσή τους. Για να αποφευχθεί μια αποτυχία, θα χρειαστούν υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Από την πλευρά της ΕΕ, ανεκτικότητα και πόροι για να προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και για να διατηρηθεί η ακεραιότητα της Ευρωζώνης. Από την πλευρά της Ελλάδας, αξιόπιστη δέσμευση προκειμένου να γίνει εμφανές ότι, ενώ τάσσεται κατά της λιτότητας, ενστερνίζεται τις μεταρρυθμίσεις και επιθυμεί να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο στην ΕΕ.

Σε επιστολή προς τους FT τον Ιανουάριο, αρκετοί από εμάς είπαμε: "Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διαχωριστεί η λιτότητα από τις μεταρρυθμίσεις. Το να καταδικάζεις τη λιτότητα δεν σημαίνει ότι είσαι κατά των μεταρρυθμίσεων. Έξι μήνες αργότερα, φοβούμαστε ότι η λιτότητα υπονομεύει τις βασικές μεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στις οποίες οι ηγέτες της ΕΕ θα έπρεπε ασφαλώς να είχαν συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση: κυρίως σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Η λιτότητα μειώνει δραστικά τα έσοδα από τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις και περιορίζει το πεδίο για αλλαγές που θα έκαναν τη δημόσια διοίκηση πιο υπεύθυνη και κοινωνικά αποτελεσματική. Και οι συνεχείς υποχωρήσεις που απαιτούνται από την κυβέρνηση σημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει την πολιτική στήριξη και κατά συνέπεια και τη δυνατότητα να υλοποιήσει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Είναι λάθος να ζητείται από την Ελλάδα να δεσμευθεί σε ένα παλαιό πρόγραμμα που έχει καταφανώς αποτύχει, έχει απορριφθεί από τους Έλληνες ψηφοφόρους και το οποίο ένας μεγάλος αριθμός οικονομολόγων (συμπεριλαμβανομένων ημών) πιστεύει ότι είχε εξαρχής λανθασμένες κατευθύνσεις.

Είναι ξεκάθαρο ότι είναι αναγκαία μια αναθεωρημένη, μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους πιστωτικούς θεσμούς. Διαφορετικά είναι αναπόφευκτη μια χρεοκοπία, η οποία θα προκαλούσε σοβαρούς κινδύνους για τις οικονομίες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, ακόμα και για το ευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο η Ευρωζώνη υποτίθεται ότι θα ενδυνάμωνε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική ελπίδα για νομιμότητα στην Ελλάδα. Η αποτυχία στην επίτευξη συμφωνίας θα υπονόμευε τη δημοκρατία και θα κατέληγε σε πολύ πιο ριζοσπαστικές και δυσλειτουργικές προκλήσεις, θεμελιωδώς εχθρικές προς την ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, σκεφτείτε μια ταχεία μετάβαση σε ένα θετικό πρόγραμμα για την ανάκαμψη στην Ελλάδα (και στην ΕΕ συνολικά), με τη χρήση της μαζικής οικονομικής ισχύος της Ευρωζώνης για την προώθηση των επενδύσεων και τη διάσωση της ευρωπαϊκής νεολαίας από τη μαζική ανεργία με μέτρα που θα ενίσχυαν την απασχόληση σήμερα και την ανάπτυξη στο μέλλον. Αυτό θα μπορούσε να μεταμορφώσει τις οικονομικές επιδόσεις της ΕΕ και να την καταστήσει και πάλι πηγή υπερηφάνειας για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Οι χειρισμοί έναντι της Ελλάδας θα στείλουν ένα μήνυμα προς όλους τους εταίρους στην Ευρωζώνη. Όπως το Σχέδιο Μάρσαλ, ας είναι ένα μήνυμα ελπίδας και όχι απόγνωσης».

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπροστά τους ο Δημοσθένης υπήρξε ...ερασιτέχνης ρήτορας!

Απίστευτες ατάκες στη Βουλή...

Άδωνις: Να τα λέτε στη Ραχήλ στα γιαπωνέζικα - Μακρή: Δεν πας για γιόγκα με τη σύζυγο;Άδωνις: Να τα λέτε στη Ραχήλ στα γιαπωνέζικα - Μακρή: Δεν πας για γιόγκα με τη σύζυγο;...
Απίστευτες ατάκες αντάλλαξαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι Αδωνις Γεωργιάδης και Ραχήλ Μακρή, προσδίδοντας στη συνεδρίαση...
ατμόσφαιρα... "παρωδίας".

Η κυρία Μακρή ζήτησε εξηγήσεις για τη σειρά των ομιλητών από τον προεδρεύοντα της Επιτροπής, Χαράλαμπο Αθανασίου, με αποτέλεσμα ο κ. Γεωργιάδης να σχολιάσει: "Πρόεδρε, να της το εξηγήσετε στα γιαπωνέζικα!".

Αμέσως, η ετοιμόλογη κυρία Ραχήλ Μακρή του είπε: "Εσύ να πας να κάνεις γιόγκα με τη σύζυγό σου"!...

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (05.06.15)

                                                                                                                                          από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Ρώσος ΥΠΟΙΚ προς Αθήνα: Συμφωνήστε με τους Ευρωπαίους

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επικοινωνία έγινε σε πολύ καλό κλίμα και συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την επιχειρηματική και ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ, και την συμμετοχή της Ελλάδας στην επενδυτική τράπεζα των BRICS.
Πάντως, λίγο μετά την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντον Σιλουάνοφ, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στην Αγία Πετρούπολη, επισήμανε πως είναι απαραίτητο η Ελλάδα να προχωρήσει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της, προσθέτοντας ότι η απόφαση της Αθήνας να «συγχωνεύσει» τις δόσεις προς το ΔΝΤ, δεν ισοδυναμεί με χρεοκοπία.
«Από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ελλάδα πρέπει να βρει τα σωστά βήματα που θα της επιτρέψουν να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις και να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
από kathimerini.gr

Σενάρια περί παραίτησης Σόιμπλε

Επανέρχονται στο γερμανικό Τύπο δημοσιογραφικές πληροφορίες περί έντονων διαφωνιών του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τους χειρισμούς της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ έναντι της Ελλάδας και μάλιστα για πρώτη φορά στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού φτάνουν στο σημείο να μιλήσουν για πιθανή παραίτηση Σόιμπλε.
Αφορμή για τη διογκούμενη δυσαρέσκεια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, είναι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε για την πενταμερή της περασμένης Δευτέρας στο Βερολίνο. Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα ο Σόιμπλε πληροφορήθηκε τη διεξαγωγή της συνάντησης λίγες ώρες πριν γίνει και μάλιστα τυχαία από τα χείλη της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Ηταν μία σόλο εμφάνιση της κυρίας», φέρεται να δήλωσε στενός συνεργάτης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στο γερμανικό ταμπλόιντ, εκφράζοντας τη δυσανεξία του Σόιμπλε απέναντι στις «μερικές παραχωρήσεις» όσον αφορά στη δημοσιονομική πειθαρχία που έγιναν στην ελληνική πλευρά.  «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αρέσκεται σε εύκολους συμβιβασμούς, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία του», δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ο Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός Χανς Μίχελμπαχ και πρόσθεσε: «Χωρίς τον Σόιμπλε δεν πρόκειται να υπάρξει συναίνεση της κυβερνητικής παράταξης».
Ασαφές παραμένει κατά πόσον υπάρχουν όντως σοβαρές διαφορές μεταξύ Σόιμπλε και Μέρκελ καθώς στα δύο βασικά θέματα, τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και την αντιμετώπιση του αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ως απόλυτου ταμπού, υπάρχει πλήρης συμφωνία αναμεσά τους. Τίθεται πράγματι λοιπόν πράγματι σε κίνδυνο η συνεργασία τους; Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) μοιάζει να το αμφισβητεί και απλώς θυμίζει ότι η Μέρκελ θα μπορούσε κάλλιστα να ξαναθέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές, αφού γιόρτασε πέρσι μόλις τα 60 της χρόνια, ενώ ο Σόιμπλε γίνεται 73 τον Σεπτέμβριο και είναι ήδη από τους μακροβιότερους υπουργούς της Μέρκελ και βουλευτές στην ιστορία της χώρας.
Επίσης η FAZ παραθέτει το σύνολο των διαψεύσεων περί ενδοκυβερνητικής κρίσης τόσο από την καγκελαρία και όσο και από το υπουργείο Οικονομικών και υιοθετεί την εκτίμηση ότι πρόκειται για τη συνήθη διανομή ρόλων, του καλού και του κακού μπάτσου (good cop-bad cop).
από kathimerini.gr