Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Συμφώνησε το Eurogroup σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος...

Θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται τις επόμενες εβδομάδες...
Επιβεβαιώντας τις πρώτες ανεπίσημες πληροφορίες, οι κ.κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιέρ Μοσκοβισί και Κλάους Ρέγκλινγκ ανακοίνωσαν ότι...
μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης επήλθε συμφωνία για τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Νωρίτερα, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδιδε ότι μια συμφωνία στο σημερινό Eurogroup δεν θα έπρεπε να θεωρείται πιθανή, προκρίνοντας, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, την πραγματοποίηση μίας ακόμη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης μέσα στον Δεκέμβριο και νέες συζητήσεις μέχρι τον Ιανουάριο του 2017...

Eurogroup : ΠΥΡΕΤΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΖΑΡΙΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΠΥΡΕΤΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΖΑΡΙΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
ΔΝΤ-Σόιμπλε βάζουν φωτιά στο Eurogroup

Η σκληρή κόντρα ΔΝΤ και Βερολίνου δίνει διαστάσεις θρίλερ στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς και οι δύο πλευρές δηλώνουν ανυποχώρητες στις θέσεις τους. Η Κομισιόν προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορές για να βρεθεί λύση, ενώ εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα υπάρξει πολιτική απόφαση για το χρέος.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
Φωτιά στο σημερινό Eurogroup βάζει η κόντρα ΔΝΤ και Σόιμπλε, που εμποδίζει το άμεσο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Και οι δύο πλευρές δηλώνουν προκαταβολικά ανυποχώρητες όσον αφορά το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και τα εργασιακά. Παρ' όλα αυτά, θετικές αναμένονται οι εξελίξεις για μια πολιτική συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Μπορεί να μη χρειαστεί καν έκτακτο Eurogroup», σχολίασε στο «Εθνος» πηγή των Βρυξελλών.
Στη δύσκολη εξίσωση σημαντικό ρόλο έχει η Κομισιόν, η οποία προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορές και να βρεθεί λύση για όλους. Κάθε πλευρά έχει φροντίσει να γνωστοποιήσει τις θέσεις της, προκειμένου να προκαταβάλει την κουβέντα: η Επιτροπή επιδιώκει τη συζήτηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα οδηγούσαν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ συμφωνεί, αλλά απαιτεί μέτρα, και το Βερολίνο συμφώνησε μεν στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά θέλει και άλλες μεταρρυθμίσεις.
Ολα αυτά θα συζητήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στον απόηχο των σημαντικών εξελίξεων στην Ιταλία μετά το δημοψήφισμα και στην Αυστρία μετά τις εκλογές. Σε ό,τι πάντως αφορά την Ελλάδα, οι πιθανότητες για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι μηδαμινές, κυρίως λόγω της κόντρας μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων δανειστών για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018.
Ωστόσο, οι ελπίδες για συνολική συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα πριν από το τέλος του έτους δεν έχουν εξανεμιστεί...

Μαξίμου : Συνάντηση Τσίπρα -Σταϊνμάγερ στις 10:00 π.μ.

Στο επίκεντρο οι τουρκικές προκλήσεις...
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, θα έχει στις 10:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η συνάντηση γίνεται λίγες ημέρες μετά την...
τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο ο πρωθυπουργός στην οποία συζητήθηκε το προσφυγικό και ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και οι προκλήσεις της Τουρκίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκφράζει την ανησυχία της κυβέρνησης για την κλιμάκωση της ρητορικής της Άγκυρας.

Στο μεταξύ ο Γερμανός ΥΠΕΞ έχει ξεκαθαρίσει ήδη την στάση της Γερμανίας στη συνάντηση που είχε με το Νίκο Κοτζιά. «Τα δημόσια παιχνίδια με τη Συνθήκη της Λωζάνης δεν μπορούν να αποτελούν πολιτική. Καθένας γνωρίζει τι θα σήμαινε το να ξεκινήσουμε στην Ευρώπη να αμφισβητούμε τα σύνορα. Σίγουρα αυτό δεν συνεισφέρει στην επιτακτικά απαραίτητη σταθερότητα που επιζητούν οι πολίτες» είχε τονίζει ο κ. Σταϊνμάγερ.

Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να συζητηθούν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό και τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους Θεσμούς...

iefimerida.gr

Σέ έξαρση η ναυπήγηση νέων κρουαζιεροπλοίων

«Βροχή» παραγγελιών για νέα κρουαζιερόπλοια
CLIA: 75 ναυπηγήσεις τα αμέσως επόμενα χρόνια
EPA/INGO WAGNER
Τα επόμενα χρόνια 75 νέα κρουαζιερόπλοια αναμένεται να ναυπηγηθούν με σκοπό να καλύψουν την ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση για κρουαζιέρα.

Το «όχι» του ιταλικού λαού είναι ένα ηχηρό χαστούκι στη Γερμανία και την Κομισιόν.

Ευρώπη χωρίς λαό


tvxs.gr  | 05 Δεκ. 2016
Απόστολος Διαμαντής

Σε κάθε κρίσιμο δημοψήφισμα στην ΕΕ το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο: «όχι» στην ΕΕ.  

Η αρχή έγινε στο μακρινό 2005, όταν οι Γάλλοι απέρριψαν το ευρωσύνταγμα, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί οριστικά η διαδικασία πολιτικής ενοποίησης.
Το αποτέλεσμα εκείνο ήταν η αρχή του τέλους για την ΕΕ. Εν συνεχεία περάσαμε στο «όχι» των Ολλανδών και από εκεί στο νέο ολλανδικό «όχι» για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και φυσικά το μοιραίο Brexit.
Eίχε βεβαίως μεσολαβήσει και το ελληνικό «όχι», το οποίο ουσιαστικά ήταν ένα «όχι» στην Ευρωζώνη. Και τώρα φτάσαμε αισίως και στον ιταλικό «όχι», απέναντι στην απαίτηση του μάλλον θλιβερού Ρέντσι να καταργήσει τη Γερουσία και να ψηφίζει νόμους κατά το δοκούν της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία φυσικά είναι προέκταση των γερμανικών συμφερόντων.
Το «όχι» του ιταλικού λαού είναι ένα ηχηρό χαστούκι στη Γερμανία και την Κομισιόν.
Όλα αυτά δείχνουν ένα πράγμα:

Ιταλία : Τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα

Η επόμενη ημέρα στην Ιταλία
Ακτινογραφία

tvxs.gr | 05 Δεκ. 2016
Μια διαφορετική ημέρα ξημέρωσε στην γειτονική Ιταλία μετά το συντριπτικό «όχι» - με 60% - του λαού στην συνταγματική μεταρρύθμιση που πρότεινε ο Ματέο Ρέντσι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός παραιτήθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και η χώρα - μαζί με την ΕΕ - μπαίνουν σε νέες περιπέτειες. 

Στην Ιταλία οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ζητούν άμεσα εκλογές. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέμπε Γκρίλο μάλιστα ανακοίνωσε ότι από σήμερα ξεκινά την επεξεργασία του προγράμματός του για την διακυβέρνησης της χώρας καθώς και τον καθορισμό της κυβερνητικής του ομάδας. 
Η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά ζητά άμεσα εκλογές. Εξάλλου ο αρχηγός της Ματέο Σαλβίνι είχε επιδιώξει να γίνει πρόσωπο του «όχι» μαζί με το κόμμα του Γκρίλο. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls ζήτησε οι πολίτες να πάνε αμέσως στην κάλπη «χωρίς κυβερνήσεις τεχνοκρατών». 
Η μπερλουσκονική Forza Italia κρατά αρχικά κλειστά τα χαρτιά της. Δε ζητά εκλογές και ρίχνει το μπαλάκι στον πρόεδρο Ματαρέλα και το Δημοκρατικό Κόμμα λέγοντας πως αυτοί πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την έξοδο από την κατάσταση που διαμορφώνεται. 
Την ίδια ώρα το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι είναι διχασμένο. Η εσωτερική αντιπολίτευση δήλωσε δικαιωμένη από το αποτέλεσμα και ζητά εμμέσως νέα κυβέρνηση χωρίς των Ρέντσι καθώς ακόμη υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Το κόμμα θα συνεδριάσει αύριο. 
Τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα 
Πλέον τα σενάρια που εμφανίζονται σχετικά με την επόμενη μέρα στην Ιταλία είναι τα εξής, σύμφωνα με την Guardian:

Ο ιταλικός Τύπος αποχαιρετά τον Ρέντσι : Βello, ciao !...

«Αντίο όμορφε»...
Φωτογραφία: Twitter @davide_vecchi

Η συντριπτική ήττα του «Οχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα και η παραίτηση του Ματέο Ρέντσι μονοπωλούν τον ιταλικό Τύπο.

Χαρακτηριστικό είναι το...
πρωτοσέλιδο της «il manifesto» στο οποίο φαίνεται ο Ιταλός πρωθυπουργός να αποχωρεί με τον τίτλο να γράφει «Bello Ciao» (Αντίο όμορφε).




Στο ίδιο μήκος κύματος και οι υπόλοιπες εφημερίδες με τον Ματέο Ρέντσι αλλού να απεικονίζεται συγκινημένος και αλλού να πιάνει το κεφάλι του μην μπορώντας να πιστέψει τι έγινε.

La Republica: Θρίαμβος του Οχι, ο Ρέντσι αποχωρεί...

Στους δρόμους οι αγρότες της Θεσσαλίας...

Στους δρόμους οι αγρότες της Θεσσαλίας - Media
Μονόδρομος είναι για του αγρότες οι κινητοποιήσεις και τα μπλόκα στους δρόμους καθώς, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, η κυβέρνηση «επιχειρεί να τους εξαπατήσει», σε...
ζωτικά για αυτούς θέματα, όπως είναι το φορολογικό.
Σε Καρδίτσα (12:00), Τρίκαλα και Φάρσαλα (11:00), συγκεντρώνονται σήμερα οι αγρότες της Θεσσαλίας, αναλαμβάνοντας αγωνιστική δράση στο πλαίσιο των αποφάσεων της μεγάλης σύσκεψης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, τον περασμένο Οκτώβριο.
Πέρα από τις συγκεντρώσεις, οι αγρότες προγραμματίζουν και συμβολικές κινητοποιήσεις στα κατά τόπους υποκαταστήματα δημόσιων υπηρεσιών, όπως του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ.
Όλα αυτά με φόντο  την ευρεία συνεδρίαση της Ολομέλειας της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, που προγραμματίζει για τις 17 Δεκεμβρίου, κατά την οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις συντονισμού των κινητοποιήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο...
  tessnews.gr

«OXI » ψήφισαν οι Ιταλοί...

Ιταλία: Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα - Παραιτείται ο Ματέο Ρέντσι

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
«Στα χέρια» του Ιταλού Προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα βρίσκεται πλέον το μέλλον της Ιταλίας μετά την ανακοίνωση του Ματέο Ρέντσι ότι θα υποβάλει τη Δευτέρα την παραίτησή του στον απόηχο της ήττας του στο δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση.
Πρωταρχικός στόχος άλλωστε του Ματαρέλα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, θα είναι η διασφάλιση της απαραίτητης πλειοψηφίας για τον σχηματισμό μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης, εάν επιθυμεί να αποφύγει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Ο Ματέο Ρέντσι που είχε συνδέσει εξαρχής άμεσα την παραμονή του ή όχι στην εξουσία με την έκβαση του δημοψηφίσματος ανέλαβε την ευθύνη της ήττας σε τηλεοπτικό του διάγγελμα λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος και ανακοίνωσε ότι «πριν υποβάλει την παραίτησή του το απόγευμα της Δευτέρας θα συγκαλέσει συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου». Έδωσε μάλιστα την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή του θα δουλέψει, πριν παραιτηθεί, για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού του 2017 και για τα τελευταία μέτρα υπέρ των σεισμοπαθών».
«Έχασα και το λέω με δυνατή φωνή, έκανα ότι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα», τόνισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός. Ευχαρίστησε την σύζυγό του Ανιέζε και τα παιδιά του, με έντονη συγκίνηση. «Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας», δήλωσε ο Ρέντσι, και εξήγησε ότι «οι ηγέτες του μετώπου του όχι θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα, την πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου». «Μπορεί να χάσει, κανείς, ένα δημοψήφισμα, αλλά η χώρα μας είναι η ωραιότερη του κόσμου», είπε, παράλληλα, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα ψήφισε περίπου το 59,5% ενώ η συμμετοχή κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα αγγίζοντας το 70%. 
Σε ό,τι αφορά πάντως τις επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι από δω και στο εξής, αυτές είναι οι ακόλουθες:

Η Αυστρία ψήφισε Ευρώπη...

Αυστρία: Καθαρή νίκη του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν επί του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ - ικανοποίηση στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της Αυστρίας, ORF, και με βάση τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο προερχόμενος από τους Πράσινους υποψήφιος, μοιάζει να επικρατεί με ποσοστό 53,6% έναντι ποσοστού 46,4% για τον Νόρμπερτ Χόφερ, που έχει διατυπώσει έντονα ξενοφοβικό λόγο.
Ο επόμενος πρόεδρος της Αυστρία χαιρέτισε το εκλογικό αποτέλεσμα ως μία ψήφο υπέρ της Ευρώπης.
«Από την αρχή πάντοτε αγωνιζόμουν και υποστήριζα έναν Αυστριακό που τασσόταν υπέρ της Ευρώπης», δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ο Βαν ντερ Μπέλεν, τονίζοντας ότι «οι παλιές αξίες όπως η ελευθερία, η ισότητα και η αλληλεγγύη», συνεισέφεραν ιδιαίτερα.
Τον νικητή συνεχάρη και ο Αυστριακός καγκελάριος, Κρίστιαν Κερν, σημειώνοντας τη βεβαιότητά του ότι ο Βαν ντερ Μπέλεν θα αποτελέσει έναν πρόεδρο «που θα εκπροσωπήσει την Αυστρία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με άψογο τρόπο».
Αναγνώρισε την ήττα του ο Χόφερ
Ο ακροδεξιός υποψήφιος αναγνώρισε την ήττα του με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook με την οποία ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του και συνεχάρει τον αντίπαλό του για τη νίκη του.
«Αγαπητοί φίλοι και φίλες! Σας ευχαριστώ. Με έχετε υποστηρίξει πολύ και είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι αυτό δεν ευοδώθηκε. Θα ήθελα να δώσουν προσοχή στην Αυστρία μας», τόνισε ο Χόφερ
από kathimerini.gr