Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

"Financial Times": Εφικτή η συμφωνία, ως τις 11 Ιουνίου...


Αξιωματούχοι με γνώση των χθεσινών συζητήσεων στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση ως την επόμενη συνεδρίαση του EuroWorking Group, όπως γράφουν οι Financial Times.

Αντιμετωπίζοντας μια... από τις σημαντικότερες συναντήσεις της μικρής θητείας του ως πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας κατέφυγε χθες στο ίδιο γνώρισμα που έφερε την σκληροπυρηνική αριστερή κυβέρνησή του στην εξουσία: Την ανυπακοή.
Καθώς ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από την Αθήνα για τη συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Τσίπρας απέκρουσε μια νέα –και ενδεχομένως τελική- προσφορά διάσωσης στην οποία κατέληξαν οι πιστωτές της χώρας μετά από έκτακτη σύσκεψη των ισχυρότερων ηγετών της ΕΕ το βράδυ της Δευτέρας.
Αντιθέτως, υποσχέθηκε να αναγκάσει τους αντιπάλους του να «προχωρήσουν στον ρεαλισμό», λέγοντας «θα συζητήσω την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Είμαι βέβαιος ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα κάνει αυτό που πρέπει».
Παρά τις τοποθετήσεις της τελευταίας στιγμής, αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΕ που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις εξέφραζαν μια αυξανόμενη αισιοδοξία ότι είναι εφικτή μια συμφωνία και πως ο κ. Τσίπρας είναι έτοιμος να κάνει υποχωρήσεις για να εξασφαλίσει τα 7,2 δισ. ευρώ της διάσωσης που χρειάζεται απεγνωσμένα η χώρα και τα οποία έχουν καθυστερήσει έναν χρόνο.
Στο τέλος της συνάντησης, η οποία...

Επιβεβαιώνει η Κομισιόν τη νέα συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ...


Ετοιμάζει αντιπρόταση η Ελλάδα – Νέα συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ - MediaKαι φέρεται να ετοιμάζει νέα συμβιβαστική πρόταση...
Την επικείμενη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εντός των επομένων ημερών, επιβεβαίωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος χαρακτήρισε τη χθεσινοβραδινή συνάντηση "θετική και εποικοδομητική"
Ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ακριβή ημερομηνία της επόμενης συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ, αλλά μπορεί να επιβεβαιώσει ότι θα πραγματοποιηθεί. Όσον αφορά τα πρόσωπα που θα μετέχουν σε αυτή τη συνάντηση, ο Μ. Σχοινάς άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι τα ίδια με αυτά που συμμετείχαν στη χθεσινοβραδινή συνάντηση.

Κληθείς να σχολιάσει τις διάφορες διαρροές για το περιεχόμενο της πρότασης των θεσμών προς την ελληνική πλευρά, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι για μια ακόμη φορά πρόκειται για τη λεγόμενη "εγγραφολογία" και "φημολογία" και τόνισε ότι θα πρέπει κανείς να βλέπει τη συνολική εικόνα, και τα ουσιαστικά ζητήματα που δεν είναι άλλα από ορισμένα κενά που παραμένουν και τα οποία πρέπει να γεφυρωθούν μέσα από τις διαβουλεύσεις.

Καταλήγοντας, ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους πολιτικούς παράγοντες που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, με στόχο την εξεύρεση λύσης.

Εξάλλου, μετά το πέρας της χθεσινοβραδινής συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, πηγές της ευρωζώνης εξέφραζαν την αισιοδοξία ότι απομένουν λίγες μόνο ημέρες από την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

Στο μεταξύ, η Κομισιόν φέρεται να ετοιμάζει νέα συμβιβαστική πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες του πρακτορείου MNI αναφέρουν ότι ο Γιούνκερ θα έχει συναντήσεις με στελέχη της Επιτροπής για το θέμα το οποίο φέρεται αποφασισμένος να κλείσει το θέμα ως τα μέσα Ιουνίου. 

Μιλώντας μάλιστα, στο ευρωκοινοβούλιο o ίδιος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε ότι δουλεύει εντατικά πάνω στο ελληνικό ζήτημα και γι’ αυτό δεν έμεινε πολύ στη συνεδρίαση. 

Χάσμα μεταξύ Αθήνας και θεσμών

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
Χάσμα συνεχίζει να χωρίζει την Αθήνα και τους θεσμούς μετά την σχεδόν πεντάωρη συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός αρχικά με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και στη συνέχεια με τον πρόεδρο του Eurogroup  Γ. Ντάισεμπλουμ στο κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.
Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε επίσημα η πρόταση των θεσμών που φαίνεται αρκετά δύσκολη, καθώς σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που έχει γνώση των συγκεκριμένων μέτρων, οι εταίροι ζητάνε μεν από την ελληνική κυβέρνηση πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλότερα από αυτά που είχε η Ελλάδα μέχρι τώρα, αλλά τα οποία οδηγούν στην ανάγκη για νέα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ. Συγχρόνως μέσα στην πρόταση περιλαμβάνονται περικοπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και καμία ανατροπή των μέτρων που έχουν αποφασιστεί για ασφαλιστικό και εργασιακά, αφήνοντας στον Έλληνα πρωθυπουργό πολύ μικρά περιθώρια για ελιγμούς.
Ο κ. Τσίπρας μετά την λήξη της συνάντησης δήλωσε ότι παρά την φιλική και εποικοδομητική συνάντηση «η μόνη ρεαλιστική πρόταση στο τραπέζι είναι η ελληνική πρόταση», υπονοώντας ότι αυτή των θεσμών δεν είναι αποδεκτή.
«Η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι η δική μας», δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει ανησυχία για τη δόση της Παρασκευής προς το ΔΝΤ». Επεσήμανε παράλληλα ότι «σε λίγες μέρες θα έχουμε νέα», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν αποδεκτά νέα υφεσιακά μέτρα.
Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος είπε ότι «βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία». Χαρακτήρισε μάλιστα θετική την συζήτηση για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά συγχρόνως τόνισε ότι μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει χάσει 25% του ΑΕΠ της δεν μπορεί να αποδεχτεί προτάσεις που κόβουν το ΕΚΑΣ σε χαμηλοσυνταξιούχους ή να ανέβει ο ηλεκτρισμός 10 μονάδες. «Αυτές δεν είναι προτάσεις αποδεκτές για συζήτηση», είπε.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε...

Non habemus pactum...

«Προτάσεις όπως το κόψιμο του ΕΚΑΣ, ή η αύξηση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό κατά 10 μονάδες ή άλλα υφεσιακά μέτρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά»

Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Γιούνκερ και Ντεϊσελμπλούμ: «Σε λίγες μέρες ίσως έχουμε νέα»

Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Γιούνκερ και Ντεϊσελμπλούμ: «Σε λίγες μέρες ίσως έχουμε νέα»
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα Πηγή: REUTERS
«Η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι η δική μας», δήλωσε ο έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την ολοκλήρωση του δείπνου εργασίας που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στο πλαίσιο της συνάντησης των δύο ανδρών. Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει ανησυχία για τη δόση της Παρασκευής προς το ΔΝΤ» και επεσήμανε ότι «σε λίγες μέρες θα έχουμε νέα».

Μάλιστα η συνάντηση  εξελίχθηκε  σε δείπνο εργασίας με τη συμμετοχή του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε - ειδικότερα - στους δημοσιογράφους:
«Η μόνη ρεαλιστική πρόταση στο τραπέζι είναι εκείνη της ελληνικής πλευράς. Κρατώ ως θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει συμφωνία στα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις. Προτάσεις όπως το κόψιμο του ΕΚΑΣ, η αύξηση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό κατά 10 μονάδες ή άλλα υφεσιακά μέτρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Παρόλα αυτά από την πλευρά της Κομισιόν υπήρξε μία εποικοδομητική διάθεση για κοινό τόπο. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον ότι υπάρχει η διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε συμφωνία ρεαλιστική. Η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει το πρόγραμμα της ελληνικής πλευράς. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. Οσο κανείς συζητά με ειλικρίνεια τόσο πιο κοντά βρίσκεται για να προσεγγίσει μία κοινά αποδεκτή λύση. Θα είμαστε κοντά σε συμφωνία τις επόμενες ημέρες. Οι συζητήσεις πρέπει να καταλήξουν με ρεαλιστικό τρόπο».

Σε ερώτηση για το αν οι θεσμοί έδωσαν μία πρόταση τύπου «take it or leave it», ο κ. Τσίπρας απάντησε «Οχι, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες».
Οταν ρωτήθηκε για το αν θα καταβληθεί η δόση προς το ΔΝΤ, κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην ανησυχούν, προσθέτοντας ότι η χώρα έως τώρα έχει δώσει πάνω από 7 δισ. σε δάνεια.
Ο πρόεδρος του Eurogroup  
εξερχόμενος, από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ήταν μια καλή συνάντηση και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις σε λίγες ημέρες», μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Τι προηγήθηκε 

Νωρίτερα, στο κτίριο της Κομισιόν έφτασαν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, οι οποίοι...

Μυκονιάτικο τέννις : ..."γιά νά γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ"...

     
Τό τέννις θέλει μάστορη καί τό ...κλωνί λελούδι!
 Πήγα τίς άλλες νά διώ,  π' άκουσα πώς παίζουνε, τέννις στό Δραφάκι κι έφυγα άπρακτος καί καταντροπιασμένος. Γιατί, λόγω πού άργησα, ενόμιζα ότι δέ θά 'χει μέρος νά κάσω καί βρήκα νά είναι οι αγωνιζόμενοι (1+1) πιότεροι κατά έναν, από έναν άλλο πού βρισκότανε, μαζί τονε, μέσα στό συρματόπλεγμα (όλοι μαζί τρείς!) καί πού μάλλον θάτανε ο διαιτητής τού αγώνα ("αυτό δέν είναι κρίση", πού λέει κι ο Γιανναράς στήν "Καθημερινή", "αυτό είναι ...ΠΑΡΑΚΜΗ"!). 

Τά μάζεψα κι εγώ κι ακόμα πάω γιατί -εδώ πού τά λέμε- άμα 'σαι, μέσ' αφτού, ένας καί μοναδικός : 
"Πάσ' αργεί, ο άλλος, νά σού φορτώσει τό χαμένο "tie break" (όπως λένε τή κομμένη γρεβάντα στή Καμαλάφκα)! Πά νά πεί, πώς τόνε γρουσούζεψες, πώς τόνε μάτιασες, πώς τόνε γκαντέμιασες κ' ήχασε τ' αυγά καί τά πασχάλια μέ τό πού σέ είδιενε...

Ήπρεπε, όμως,  μ' ένα ντρόπο, αφού είχα κουρδιστεί, νά βγάλω τό άχτι μου γιατί δέν εμπόριουμαι πιά , χωρίς νά διώ λιάκι tennis (όπως λένε τήν αντισφαίριση στό Σκαλάδο).  Έπιασα γιαυτό καί ήψαξα τά δορυφορικά κι αντί γιά τό "Drafaki Spring" εδιούσαμε, σέ κονσέρβα μαζί μέ τίς καλογειτόνοι μου, τή "μεγάλη Άννα Κουρνίκοβα" πού κέρδισε  τό γυναικείο ... OKLAHOMA city OPEN τού 2003

H Κουρνίκοβα. Πόσο σωστά τά λέει ο Λέντλ...

 Τό απολαύσαμε τρώοντας καί πίνοντας μεζέδες, μπύρες καί σουβλάκια πού τύφλα νάχει τό "Γουϊμπλετον", τό "Ρολάν Γκαρρός" καί όλο τό "Γκράν σλάμ" μαζί! 
Χωρίς τό βλέμμα -ούτε στιγμή- νά σκοτεινιάσει ή νά λυγίσει μέ τή σκέψη τής φοβερής ερημίας τού  "πλήθους" πού συνάντησα λίγο νωρίτερα (συμπάθα με γιά τήν κατάχρηση, απ' όπου βρίσκεσαι, Μανώλη Αναγνωστάκη).
Κι όπως είπενε κάποτε, σ' ένα απαισιόδοξο ξέσπασμα αυτοκριτικού μεγαλείου ο "τεράστιος" Ιβάν Λέντλ: "Tό τέννις -κι όλους εμάς- πολλοί εμίσησαν αλλά τήν Κουρνίκοβα ουδείς"!
Νά, αυτά τά κακά έχει ο πρωταθλητισμός...
Δ.Ν.Α.

Η λατρεία του λάθους

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
Ηταν ακόμα υπουργός Οικονομικών ο κ. Στουρνάρας, όταν, στις επίσημες εκθέσεις του, το ΔΝΤ αναγνώριζε ότι το μνημονιακό ελληνικό πρόγραμμα ήταν εγγενώς λαθεμένο σε πολλές πτυχές του· στον θρυλικό πολλαπλασιαστή, στην υποτίμηση της ύφεσης που θα προκαλούσαν τα μέτρα λιτότητας, στην υποτίμηση της ανεργίας που, αναπόφευκτα, θα προέκυπτε. Και επειδή δύο υποτιμήσεις μάς κάνουν μία υπερεκτίμηση, το βαρύτερο σφάλμα ήταν η «υπερεκτίμηση της βιωσιμότητας του χρέους», όπως και πάλι το ΔΝΤ αναγνώρισε. Αυτήν τη βιωσιμότητα, το θυμόμαστε καλά, την υπεράσπιζαν πεισματωδώς, τω καιρώ εκείνω, στα καθεβραδινά δελτία οι τηλεταγοί. Ηξεραν ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος, αλλά ψευδολογούσαν συστηματικά, όπως εκ των υστέρων εκμυστηρεύτηκε ο κ. Πρετεντέρης. Αμάρτησαν για «εθνικούς λόγους», τι άλλο. Είπαν ψέματα «για την πατρίδα». Επειδή έπρεπε να φανεί ότι ουδείς άλλος δρόμος πλην του μνημονίου ήταν νοητός και θεμιτός, ουδεμία άλλη μέθοδος ήταν επιτρεπτή.

Η ομολογία του ΔΝΤ για την αστοχία της τρόικας στα οικονομικά συμπληρώθηκε από την ομολογία των Ευρωπαίων, διά στόματος του απολύτως αρμοδίου κ. Γιουνκέρ, για την αστοχία στα κοινωνικοπολιτικά. Σε συνέντευξή του στη «Suddeutsche Zeitung», πριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδέχτηκε τα εξής: «Υπήρξαμε απρόσεχτοι σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα είχε η πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης στις επιμέρους χώρες. Οποιος δεν βλέπει ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση είναι και κουφός και τυφλός». Πάλι καλά.
Καλά; Μια κουβέντα είναι. Διότι και για το ΔΝΤ και για την Ευρώπη, η αποδοχή των σφαλμάτων δεν οδηγεί στην απόφαση να διορθωθούν, να αντιμετωπιστούν οι έως τώρα συνέπειές τους και να υπάρξει έγκαιρη μέριμνα, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω διόγκωσή τους. Ως προς αυτό, ο κ. Γιουνκέρ ήταν κατηγορηματικός: Μπορεί να ήμασταν απρόσεχτοι, είπε, «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει ν’ αλλάξουμε εντελώς την πολιτική μας». Το «εντελώς» είναι εντελώς της παρηγοριάς. Χρησιμοποιήθηκε για να αμβλύνει την εντύπωση εμμονικού πείσματος που φανερώνει η στάση των δανειστών.
Για κάθε άνθρωπο ή οργανισμό, η λογική συνέπεια της αυτοκριτικής είναι η αυτοδιόρθωση. Αν αναγνωρίζεις τα λάθη σου (έστω λίγα από τα πολλά), συνεχίζεις όμως στην ίδια ρότα, έχει ο καθείς το δικαίωμα να σου καταλογίσει ανειλικρίνεια, εθελοτυφλία, κραυγαλέα ασυνέπεια ανάμεσα σε λόγο και πράξη, ακόμα και ιδεοληπτική εμμονή. Η παθιασμένη λατρεία του λάθους από την πλευρά των πιστωτών, παρότι καταστροφική για τον ελληνικό πληθυσμό, δεν μπορεί να εξηγηθεί με απλή αναφορά σε αριθμούς και ποσοστά και χωρίς συνυπολογισμό της πολιτικής και της ιδεολογίας. Στην ουσία, οι πανίσχυροι «θεσμοί», πιστοί στις διαλυτικές ιδέες τους, επιχειρούν να αποσβέσουν τα λάθη τους εξαναγκάζοντας εμάς, τους αδύναμους, να πληρώσουμε το δικό μας λάθος. Ποιο λάθος; Μα, την ψήφο μας.