Τρίτη 14 Απριλίου 2015

«Πρωτοφανής σεξιστική επίθεση στη Ζωή Κωνσταντοπούλου»...



Πολιτική στοχοποίηση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου καταγγέλλει το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας παράλληλα λόγο για «πρωτοφανή σεξιστική επίθεση» εναντίον της από τον βουλευτή της...
ΝΔ Γεράσιμο Γιακουμάτο και «άθλια και χυδαία υπονοούμενα για την υγεία της» από τον βουλευτή του Ποταμιού Γρηγόρη Ψαριανό.
«Η πίεση εντάθηκε από τη στιγμή που συγκροτήθηκε στη Βουλή η επιτροπή για τον έλεγχο του δημόσιου χρέους. Γίνεται προσπάθεια να πεισθεί η κοινή γνώμη ότι η συγκεκριμένη επιτροπή είναι ανώφελη, και σε κάθε περίπτωση αντιστρατεύεται ή βρίσκεται σε αντίφαση με τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα του χρέους. Είναι προφανές πως η αντίδραση τους που, μεταξύ των άλλων, εστιάζεται στην Πρόεδρο συνδέεται ευθέως με την ανησυχία και το φόβο τους για τα συμπεράσματα στα οποία μπορεί να καταλήξει», τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Στο ανωτέρω πλαίσιο εντάσσεται η πρωτοφανής σεξιστική επίθεση που δέχτηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου από τον βουλευτή της Ν.Δ. Γιακουμάτο, και τα άθλια και χυδαία υπονοούμενα για την υγεία της από τον βουλευτή του Ποταμιού Ψαριανό. Στην ενορχηστρωμένη επίθεση δεν θα μπορούσαν φυσικά να απουσιάζουν οι εκπρόσωποι του παρηκμασμένου πολιτικού κόσμου Γεωργιάδης και Πάγκαλος που, στερούμενοι πολιτικών επιχειρημάτων, καταφεύγουν στη χυδαιότητα για να εκφοβίσουν και να φθείρουν την Πρόεδρο της Βουλής», σημειώνει το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνει:
«Οι σεξιστικές επιθέσεις και η ανοικτή υποτίμηση των γυναικών έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα στην Ελληνική Βουλή, ακολουθώντας την «αντρίκια γραμμή» την οποία χάραξε ο κ. Σαμαράς. Η εκλογή μιας γυναίκας στο τρίτο ανώτερο πολιτειακό αξίωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι μια θετική εξέλιξη, ωστόσο αντιστρατεύεται τις βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις που θεωρούν την πολιτική και μάλιστα το Κοινοβούλιο, μια «αντρική» υπόθεση και αμφισβητούν την κατάκτηση δημοσίων αξιωμάτων από τις γυναίκες. Έτσι δεν είναι τυχαίες και οι διαρκείς τους παραινέσεις προς την Πρόεδρο να περιοριστεί απλά και μόνο στη διεύθυνση των εργασιών του σώματος.
Καταγγέλλουμε αυτά τα χυδαία φαινόμενα σεξισμού και ανοιχτής υποτίμησης των γυναικών. Αποτελεί χρέος μας να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στην κ. Κωνσταντοπούλου, αλλά και σε κάθε κοινωνικά και πολιτικά δραστήρια γυναίκα που δέχεται επίθεση, εξαιτίας πριν από όλα του φύλου της, και να δημιουργήσουμε από κοινού μέτωπο αντίστασης και απόκρουσης του φασίζοντος σεξισμού σε κάθε του εκδήλωση».
από nonewsNEWS

Απίστευτη γκάφα της αστυνομίας...


Απίστευτη γκάφα της Αστυνομίας-Συνέλαβε στην Πρυτανεία δύο τουρίστες! - MediaΣυνέλαβε στην Πρυτανεία δύο τουρίστες!...
Επιβεβαιώνεται τελικώς ότι δύο εκ των συλληφθέντων όχι μόνο είναι… τουρίστες από την Αλγερία, αλλά διέμεναν και λίγα μόλις μέτρα μακριά από τα Προπύλαια και συγκεκριμένα στη "Μεγάλη Βρετάννια".
Οι δύο Αλγερινοί που συνελήφθησαν στην Πρυτανεία, είναι εργαζόμενοι πασίγνωστης πολυεθνικής εταιρείας, οι οποίοι βρίσκονταν στην Αθήνα για τουρισμο.
Το τι έκαναν στην κατάληψη, ο καθένας μπορεί να το καταλάβει. Είδαν το ιστορικό κτίριο με κόσμο και προσέγγισαν, δυστυχώς για τους ίδιους, χωρίς να ξέρουν πολλά για τις συνήθειες της ΕΛΑΣ. Οι αστυνομικοί, λοιπόν, προφανώς τους πέρασαν για αντιεξουσιαστές, που συμμετείχαν στην κατάληψη και οι άνθρωποι θα βρεθούν μπροστά στον εισαγγελέα για να αποδείξουν, ότι δεν είναι ελέφαντες.
topontiki.gr

Επιπλέον 800 εκατ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες...


ο Μάριο...



H EKT αποφάσισε να αυξήσει το όριο του ΕLA προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 800 εκατ. ευρώ.

Tην...
προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα ζήτησε και έλαβε 1,2 δισ. ευρώ ενώ και με την τελευταία αύξηση, τo όριο διαμορφώνεται στα 74 δισ. έναντι 73,2 δισ. ευρώ προηγουμένως...

Πρώτος πήγε, τελευταίος έφυγε ο Πανούσης...


Περισσότερη ώρα από όλους τους υπουργούς έμεινε στο Μέγαρο Μαξίμου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, στο πλαίσιο της σύσκεψης για το μεταναστευτικό.
Ο κ. Πανούσης πήγε νωρίτερα στο Μαξίμου, ενώ έμεινε μία ώρα παραπάνω.
Οι τελευταίες δηλώσεις του, εξάλλου, έχουν προκαλέσει ενδοκυβερνητικούς κλυδωνισμούς, με τον κ. Πανούση να έχει ρίξει το «μπαλάκι» στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των επεισοδίων...

newpost.gr

Κουβέντα για Grexit…


Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, απάντα στις φήμες για έξοδο της Ελλάδας…

Τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο ενδεχόμενο μίας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικων, Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαγερ, κατά την...
έναρξη της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας G7 στη γερμανική πόλη Λίμπεκ.

Ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ συμβούλευσε να αποφεύγεται «η ελαφρά» συζήτηση για ένα Grexit και ζήτησε να αναζητηθεί με σοβαρότητα μία λύση...

Το κίτρινο σπίτι της οδού Καποδιστρίου


Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Financial Times : Η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει πάση θυσία την Ελλάδα στο ευρώ

Θα είναι ιστορική αποτυχία»


Η εφημερίδα Financial Times σε άρθρο γνώμης καλεί την Ευρώπη να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, καθώς  το κόστος μίας εξόδου της χώρας θα ήταν πολύ μεγάλο και για την ίδια.
Με τίτλο: «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι ένα ρίσκο που αξίζει τον κόπο» και υπότιτλο: «Η Ευρώπη θα μπορούσε να αντέξει το Grexit, αλλά με ένα τεράστιο κόστος μακροπρόθεσμα», η εφημερίδα τονίζει ότι η κακόηχη λέξη Grexit δεν θα έπρεπε να έχει επινοηθεί ποτέ.
«Περισσότερο από μία συμβατική χρεοκοπία, η απόφαση για έξοδο από ένα νόμισμα προσομοιάζει με την ανατροπή των κανόνων του παιχνιδιού» σημειώνει, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο συνέβη μόνο σε στιγμές ιστορικής αποτυχίας, όπως όταν η Γερμανία της Βαϊμάρης εγκατέλειψε το παλιό μάρκο.
«Μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, η ανυποχώρητη στάση των ηγετών του έχει οδηγήσει σε περισσότερη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό δεν είναι μόνο μία απειλή για να ευθυγραμμισθεί η Αθήνα», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι πολλοί Ευρωπαίοι (περιλαμβανομένων των περισσότερων Γερμανών) θα προτιμούσαν να επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή. Και το κάνουν αυτό, με τη φανερή εμπιστοσύνη ότι δεν θα προκαλούνταν μία υπαρξιακή κρίση για την Ευρώπη.
«Υπάρχουν φωνές, πέραν της Αθήνας, που βλέπουν τώρα την έξοδο της Αθήνας από το ευρώ ως τον καλύτερο τρόπο για να αποκατασταθεί η μοίρα της Ελλάδας» αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας ότι είναι λάθος αυτή η απερίσκεπτη θέση. «Αντί να πυροδοτήσει μία νέα εξαγωγική οικονομία, το Grexit θα παρέτεινε την περίοδο της σύνθλιψης του βιοτικού επιπέδου (της Ελλάδας) και της μετανάστευσης», σημειώνει.
«Ο εφησυχασμός της Ευρώπης είναι ακόμη περισσότερο ακατανόητος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 98% μίας μεγάλης οικονομίας μπορεί να προστατευθεί από την αποτυχία μίας μικρής οικονομίας και ορισμένοι θα καλωσόριζαν την αποχώρηση ενός συχνού ταραχοποιού. Αλλά, ένας τέτοιος ωφελιμιστικός υπολογισμός παραβλέπει την ουσία. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα υφίστατο βαρύ πλήγμα: η αναπόφευκτη ελληνική χρεοκοπία θα αποθάρρυνε τους ψηφοφόρους στις πλουσιότερες χώρες από το να βοηθήσουν ξανά στο μέλλον τους γείτονές τους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Δεν θα είχε μεγάλη σημασία πώς η Ευρώπη θα άντεχε την άμεση καταιγίδα. Η εικόνα μίας χώρα που θα έφευγε θα καθιστούσε νοητό ότι ήταν έως τότε αδιανόητο», σημειώνει η εφημερίδα και καταλήγει:
«Η έξοδος από το ενιαίο νόμισμα αποτελεί το είδος ''του άγνωστου άγνωστου'', έναντι του οποίου δεν μπορούν να προετοιμασθούν επαρκώς ούτε οι αγορές ούτε οι πολιτικοί. Το ευρωπαϊκό σχέδιο θα υφίστατο το πρώτο σοβαρό πλήγμα από τη δεκαετία του '50. Ανεξάρτητα από το πόσο μικρή είναι η Ελλάδα ή πόσο απογοητεύουν οι ηγέτες της, είναι πολύ καλύτερο για την Ευρώπη να κρατήσει την Αθήνα στο "μαντρί"».
από matrix24.gr

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

undefined
                                                                                                                                                      από "ΤΑ ΝΕΑ"

Φεντερίκα Μογκερίνι στή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7 : Ευελιξία για την Ελλάδα...

«Αν πέσει ένας, πέφτουν όλοι»: Ευελιξία για την Ελλάδα ζητεί η Μογκερίνι

«Αν πέσει ένας, πέφτουν όλοι»: Ευελιξία για την Ελλάδα ζητεί η Μογκερίνι

Η Ευρώπη οφείλει να επιδείξει ευελιξία στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους όχι μόνο από αίσθημα αλληλεγγύης, αλλά και για την υπεράσπιση του κοινού συμφέροντος, τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Εάν πέσει ένας, πέφτει όλο το σύστημα. Είμαι πεπεισμένη γι' αυτό» υπογράμμισε μιλώντας πριν την έναρξη των εργασιών της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της G7 στην πόλη Λούμπεκ της Γερμανίας.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής επισήμανε ότι η υπόλοιπη Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει ότι δεν πρόκειται μόνο για ζήτημα της Ελλάδας, αλλά και δικό της, και η ευρωπαϊκή κοινότητα οφείλει «να δείξει ευελιξία όχι μόνο χάριν της αλληλεγγύης, αλλά κυρίως χάριν του κοινού συμφέροντος».

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ δήλωσε από πλευράς του, στο περιθώριο της συνόδου, ότι δεν πρέπει να γίνεται «ελαφρά» λόγος για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καλώντας σε σοβαρή αναζήτηση λύσης.

από tanea.gr

400 μετανάστες νεκροί…


Είχαν φύγει από την Λιβύη με προορισμό την Ιταλία…

Η πληροφορία μεταδίδεται, αυτήν την ώρα, από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Πλοίο που μετέφερε μετανάστες από την Λιβύη, βυθίστηκε στην Μεσόγειο.

Τα…
τελευταία τηλεγραφήματα μιλάνε για 400 νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους πολλά παιδιά. Προορισμός τους ήταν οι Ιταλικές ακτές…

Πώς το Κέμπριτζ νίκησε την Οξφόρδη...

Πώς το Κέμπριτζ νίκησε την Οξφόρδη μιλώντας… αρχαία ελληνικά! (Video) - Media


... μιλώντας… αρχαία ελληνικά!
ΒΙΝΤΕΟ...
Μία απάντηση φοιτητή της Νομικής σε ερώτηση για έναν αρχαιοελληνικό όρο, έκανε την Οξφόρδη να… φάει τη σκόνη του Κέμπριτζ, στον διαγωνισμό-θεσμό University Challenge, που «μετράει» τις...
γνώσεις μεταξύ πανεπιστημίων.

Τη νίκη χάρισε ο Ted Loveday, φοιτητής της Νομικής, απαντώντας στο ερώτημα «Ποιος είναι, στα αρχαία Ελληνικά, ο όρος για την έκφραση που συναντάται μόνο μια φορά στη λογοτεχνία;»

ο Ted Loveday
Η απάντηση (που πολλοί Έλληνες πιθανότατα δεν ξέρουν) ήταν «Hapax legomenon», δηλαδή «Άπαξ λεγόμενον» και ο Τεντ την έδωσε αβίαστα, ταχύτατα και χαμογελαστά.
Συνολικά απάντησε σε 10 από τις 12 ερωτήσεις συνεισφέροντας στο τελικό σκορ 255-105, με το οποίο το Κέμπριτζ πανηγύρισε την ένατη νίκη του, έναντι 15 της Οξφόρδης στο θεσμό, που έχει αρχίσει το 1962.

από nonews-news

Η βεντάλια…


Υπουργός Εξωτερικών χώρας μέλους της ΕΕ, δήλωσε, πως αν πέσει η Ελλάδα, κινδυνεύει να καταρρεύσει όλο το σύστημα. Αν πέσει ένας, πέφτουμε όλοι.

Η Αθήνα φαίνεται να…
ανοίγει την βεντάλια, πέρα από το οικονομικό και σε άλλα ζητήματα ζωτικής σημασίας.

Όπως είπε ο ρεπόρτερ του MEGA, Χρήστος Τσιγουρής και στο ενεργειακό και στο μεταναστευτικό και στα θέματα που αφορούν το υπουργείο Εξωτερικών.

Και η δήλωση του Ευρωπαίου υπουργού, φαίνεται να βοηθάει αυτήν την κίνηση της…

Τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό


BINTEO...
Τα μέτρα που αποφασίστηκαν κατά τη διυπουργική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για...
το μεταναστευτικό ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Δείτε αναλυτικά τη δήλωση του κ. Σακελλαρίδη για τα αποτελέσματα της διυπουργικής σύσκεψης.
«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη ροή προσφύγων για λόγους που έχουν να κάνουν με την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στην Συρία αλλά και σε άλλες περιοχές. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς περίοδο σημειώνεται έντονα αυξητική τάση εισροής προσφύγων και στην Ιταλία.
Από τις πρώτες καταγραφές προκύπτει ότι το κίνητρο της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των ανθρώπων δεν είναι τόσο η οικονομική ανέχεια αλλά ο άμεσος κίνδυνος για την ζωή τους.
Στην διυπουργική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν οι: Βούτσης Νίκος, υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Πανούσης Γιάννης, αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Δρίτσας Θόδωρος, αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Χριστοδουλοπούλου Τασία, αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επίσης συμμετείχαν οι κύριοι: Αθανασόπουλος Αθανάσιος, ναύαρχος Λιμενικού, Πατρινός Νικόλαος, υπαρχηγός Β’ Λιμενικού και Καλογερόπουλος Αριστείδης, ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε:
Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.
Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα, τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους.
Εγκρίθηκε σχέδιο  για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας,
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω από όλα ανθρωπιά.  Αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές». Δείτε το βίντεο:
 

enikos.gr

Σε εξέλιξη νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου...


Παρόντες Δραγασάκης, Βαρουφάκης, Σταθάκης και Τσακαλώτος...

Σε εξέλιξη κυβερνητική σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου. Πριν από λίγο έφθασαν στη σύσκεψη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάνης Δραγασάκης, οι...
υπουργοί Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ενώ νωρίτερα είχε φθάσει και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος...
newsbeast.gr

Tουρκία: Άρχισε η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού...



Παρά τις αντιδράσεις των οικολόγων, η Τουρκία άρχισε σήμερα στο νότιο τμήμα της χώρας την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το...
2020.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ και ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom Σεργκέι Κιριένκο παρέστησαν στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ακουγιού, στην επαρχία της Μερσίνας, για την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου στον πρώτο από τους τέσσερις αντιδραστήρες ισχύος 1.200 μεγαβάτ που προβλέπεται να κατασκευαστούν στον σταθμό.
Σημ. "Ν.Μ." : Η Μερσίνα βρίσκεται ακριβώς πάνω από τό ΒΑ άκρωτήρι τής Κύπρου
Την κατασκευή του σταθμού αυτού, η οποία αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ, έχει αναλάβει η Ρωσία.
"Δεν υπάρχει εξέλιξη σε μια χώρα χωρίς πυρηνική ενέργεια. Μια Τουρκία που μεγαλώνει δεν μπορεί να απαρνηθεί την ενέργεια αυτή", σημείωσε ο Γιλντίζ.
Για να διαφοροποιήσει τις πηγές από τις οποίες προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεις και να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία ή το Ιράν, η Τουρκία ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο προβλέπει την κατασκευή τριών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας ως το 2030.
"Αν αυτός ο σταθμός είχε κατασκευαστεί πριν από δέκα χρόνια, θα είχαμε μπορέσει να εξοικονομήσουμε 14 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ) από την αγορά φυσικού αερίου", πρόσθεσε ο Γιλντίζ.
Εκτός από τον σταθμό στο Ακουγιού, η Τουρκία προβλέπει την οικοδόμηση ενός δεύτερου πυρηνικού σταθμού στην επαρχία της Σινώπης, στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ στα τέλη του 2014 ο Τουρκός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε αναφερθεί δημοσίως στο ενδεχόμενο να δρομολογηθεί η κατασκευή ενός τρίτου σταθμού ως το 2030.
Το σχέδιο για την κατασκευή του σταθμού στο Ακουγιού δέχεται έντονες επικρίσεις από τους οικολόγους, οι οποίοι καταγγέλλουν τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον και την κατασκευή του σε μια ζώνη με έντονη σεισμική δραστηριότητα.
Την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Ενέργειας διαβεβαίωσε ότι ο σταθμός του Ακουγιού θα μπορεί να αντέξει σεισμό μεγέθους 9 βαθμών και ότι δεν θα επηρεάσει τα πολυάριθμα τουριστικά θέρετρα που υπάρχουν σ΄ αυτά τα μεσογειακά παράλια.
  AΠΕ-ΜΠΕ

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το μεταναστευτικό

                    Τετ α τετ Τσίπρα-Πανούση μετά την σύσκεψη 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Ολοκληρώθηκε η διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τις προσφυγικές ροές στον απόηχο και των δηλώσεων της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κα Τασίας Χριστοδουλοπούλου που προκάλεσαν σωρεία πολιτικών αντιδράσεων.
  
Σημειώνεται ότι στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα παραμένει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.
Στη σύσκεψη μετείχαν η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και ο αν. υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας.
Ακόμη, το «παρών» έδωσε ο ναύαρχος Λιμενικού Αθανάσιος Αθανασόπουλος και ο υπαρχηγός Β' Λιμενικού Νικόλαος Πατρινός, ενώ τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, εκπροσωπεί ο Αριστείδης Καλογερόπουλος, ειδικός σύμβουλός του.
Στο μεταξύ, αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της κ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου, το πρωί της Τρίτης του Πάσχα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, καθώς μεταξύ άλλων, η κ. Χριστοδουλοπούλου τόνισε πως οι πρόσφυγες έχουν «μηδενική παραβατικότητα» και στατιστικά δεν έχει καταγραφεί κανένα αδίκημα από την πλευρά τους.
Διευκρίνισε δε ότι κανένας πρόσφυγας δεν είναι άστεγος, αλλά τα άτομα που βλέπουμε τα πρωινά στις πλατείες βρίσκονται εκεί επειδή «λιάζονται», και αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο το πρωί.
Χθες, Δευτέρα του Πάσχα, σε άτυπη ενημέρωσή του, το Μέγαρο Μαξίμου προανήγγειλε έκτακτα μέτρα για τους πρόσφυγες, επισημαίνοντας ότι ξεκίνησαν να λειτουργούν ως καταυλισμοί προσφύγων εγκαταλελειμμένα κτίρια του δημοσίου και του στρατού και προσθέτοντας ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος απαιτεί ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών, στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί.
από kathimerini.gr

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την ιδιωτικοποίηση των μαρίνων υπό την προϋπόθεση ότι η κυριότητα τους παραμένει στο Δημόσιο....

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι το Σύνταγμα και η νομοθεσία επιτρέπουν τη μίσθωση, διαχείριση και εκμετάλλευση των μαρίνων (τουριστικοί λιμένες), με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, από μη δημόσιους φορείς, αλλά η ιδιοκτησία τους παραμένει στην κυριότητα του Δημοσίου και οι μισθωτές των εκτάσεων αυτών δεν μπορούν να αξιώσουν δικαίωμα κυριότητας ή άλλα «εμπράγματα δικαιώματα».
Παράλληλα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι οι ιδιωτικές εταιρείες μπορούν να εκτελέσουν στις μαρίνες λιμενικά και χερσαία έργα προς βελτίωση των εγκαταστάσεων των τουριστικών λιμένων.
Ειδικότερα, το επίμαχο θέμα απασχόλησε το Δ΄ Τμήμα του ΣΤΕ, με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο και εισηγητή τον πάρεδρο Ηλία Μάζο, με αφορμή την προσφυγή που είχαν καταθέσει 10 Πειραιώτες (κάτοικοι της Ακτής Μουτσοπούλου και της Ακτής Θεμιστοκλέους) κατά της ιδιωτικοποίησης της μαρίνας Ζέα, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη.
Να σημειωθεί ότι ο σχετικός διαγωνισμός για την μίσθωση και εκμετάλλευση της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης της μαρίνας Ζέας, αλλά και την εκτέλεση των έργων βελτίωσης κατακυρώθηκε στην εταιρεία «Κοινοπραξία Μαρίνες Αττικής». Μάλιστα, υπεγράφη σύμβαση διάρκειας 40 ετών με δυνατότητα παράτασης για μια πενταετία. Από την εν λόγω κοινοπραξία θα καταβάλλεται μίσθωμα για την εκμετάλλευση, κ.λπ. της μαρίνας Ζέας.
Η αυξημένη επταμελής σύνθεση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 701/2015 απόφασή της, απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς των κατοίκων του Πειραιά και έκρινε ότι το Σύνταγμα δεν επιβάλλει ορισμένη νομική μορφή του δημοσίου φορέα ο οποίος μπορεί να ασκεί τη διοίκηση και διαχείριση των τουριστικών λιμένων.
Ο φορέας αυτός μπορεί να είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου ή και Ιδιωτικού Δικαίου, όπως είναι η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑ ΑΕ), η οποία ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο.
Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι δεν προσκρούει στο Σύνταγμα η άσκηση της διοίκησης και διαχείρισης των εν λόγω τουριστικών μονάδων σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και κατά τρόπο επικερδή για το κράτος.
Όμως, τονίζουν ότι η ιδιωτικοποίηση θα πραγματοποιείται υπό τη βασική προϋπόθεση της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και της τήρησης των δημοσίου δικαίου δεσμεύσεων οι οποίες απορρέουν από την νομοθεσία που αφορούν τα κοινόχρηστα πραγμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος, τους αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.
Έτσι, υπό τις προϋποθέσεις αυτές, η διοίκηση και διαχείριση των τουριστικών λιμένων μπορεί είτε να ασκείται από τον ίδιο τον δημόσιο φορέα με αυτεπιστασία (από οργανισμούς του που έχουν τη νομική μορφή δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου), είτε να παραχωρηθεί σε τρίτον έναντι ανταλλάγματος, εφόσον στην τελευταία αυτή περίπτωση διασφαλίζεται ο έλεγχος από το κράτος.
Σε άλλο σημείο της απόφασης του ΣτΕ υπογραμμίζεται ότι στον παραθαλάσσιο χώρο που είναι εγκατεστημένες οι μαρίνες, οι πολίτες υποχρεωτικά θα έχουν πρόσβαση και δεν μπορεί να αποκόπτεται η δυνατότητα τους να επισκέπτονται τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.
Ακόμη, τονίζεται ότι με την ιδιωτικοποίηση των τουριστικών λιμένων δεν παραχωρείται στον μισθωτή τμήμα αιγιαλού «χωρίς να διατηρείται ο κοινόχρηστός χαρακτήρας του».
Επίσης, το Συμβούλιο της Επικρατείας αναφέρει ότι ναι μεν από τη σύμβαση παραχώρησης των μαρίνων προβλέπεται η υποχρέωση φύλαξης των χώρων του λιμένα, αλλά το κύριο βάρος της φύλαξης και εποπτείας τους παραμένει στις κρατικές λιμενικές και αστυνομικές αρχές.
Το ΣτΕ απέρριψε, επίσης, ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των κατοίκων του Πειραιά, όπως ότι είναι αντίθετη στο Σύνταγμα η ανάθεση της διοίκησης και διαχείρισης τουριστικού λιμένα στην ΕΤΑ και σε ιδιωτικό φορέα, καθώς δεν προβλέπεται κρατική εποπτεία ως προς την εκτέλεση της σύμβασης. Ακόμη, απορρίφθηκε ο ισχυρισμός των κατοίκων ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η παραχώρηση, καθώς σταματάει η έκταση των τουριστικών λιμένων να είναι σε κοινή χρήση και να αποτελεί χώρο αναψυχής και περιπάτου.
Online

Συνάντηση Βαρουφάκη – Ομπάμα την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ 
 Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναμένεται να είναι ο πρώτος υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα που θα συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπαμα.
Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θα βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναμένεται να μεταβεί στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη για να παραστεί στην καθιερωμένη τελετή για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας που θα φιλοξενήσει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Λόγω του βεβαρημένου προγράμματος του κ. Ομπάμα η φετινή εκδήλωση διοργανώνεται στις 16 Απριλίου.
Ο κ. Βαρουφακης θα μιλήσει την Πέμπτη στο ιδρυμα Brookings. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομιλία του ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την ίδια ώρα που θα λαμβάνει χώρα η τελετή στον Λευκό Οίκο, αλλά το  Brookings ανακοίνωσε ότι τελικά θα πραγματοποιηθεί μιάμιση ώρα νωρίτερα - ακριβώς μετά την ομιλία του Γερμανού ομολόγου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον οποίο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συναντηθούν - και έτσι δεν υπάρχει κώλυμα για τη μετάβασή του και στον Λευκό Οίκο το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
Ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να εκπροσωπήσει την ελληνικη κυβέρνηση και να έχει την ευκαιρία μιας ολιγόλεπτης συνομιλίας με τον πρόεδρο Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Μπαιντεν, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους θεσμούς. Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την ομογένεια θα εκπροσωπήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος.
Στο Brookings, ο κ. Σόιμπλε θα μιλήσει για το «σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία», και ο κ. Βαρουφάκης αμέσως μετά, για την «ελληνική οικονομία και τους παγκόσμιους εταίρους της».
Οι εμφανίσεις είναι χωριστές, αλλά το γεγονός ότι η μια θα ακολουθήσει την άλλη, εκ των πραγμάτων τους προσδίδει τη διάσταση ενός ιδιότυπου «ντιμπέιτ» σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική γενικότερα, αλλά και το ελληνικό ζήτημα ειδικότερα.
Στην Εαρινή Σύνοδο, που ουσιαστικά ξεκινά στις 15 και ολοκληρώνεται στις 19 του μηνός, συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών μελών των δυο οργανισμών. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός του κ. Βαρουφάκη αναμένεται να βρεθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.
από kathimerini.gr

Το Πάσχα των αδιόρθωτων...

 ...Και εκείνοι, χαμένοι στο life style, ακόμα ποζάρουν

Ήρθαν τα πάνω, κάτω! Η ίσως επανήλθαν τα πάνω, πάνω και κάτω εκεί που τους πρέπει! Άλλαξαν δεδομένα, πραγματικότητες, τάξεις, κοινωνικές δομές, ενώ νέα τεχνολογικά ευρήματα άλλαξαν την επικοινωνία και την εικόνα όλων για τον εαυτό τους! Κάθε έφηβη και έφηβος στον πλανήτη, ποζάρουν με duck face και αέρα σταρ όπου κι αν βρίσκονται και το πετάνε, σα μήνυμα σε μπουκάλι, στο διαδίκτυο.
Κάθε χρήστης των social media, δίνει λεπτομέρειες για τη ζωή του, τι ήπιε, αν ερωτεύτηκε, αν χώρισε, που τρώει, που ταξιδεύει και αν του πέσε βαρύ το πεπόνι. Μες σ αυτή, στη τελευταία πενταετία, μόνο συμπαθείς, δε μπορούν να είναι άνθρωποι που ζουν υπερβολικά, που θεωρούν εαυτούς κέντρο της γης και πιστεύουν πως αν δεν απαθανατιστούν στην δόξα της στιγμής τους, η ανθρωπότητα θα θρηνήσει για τους χαμένους κρίκους στην ζωή ενός ειδώλου. Και το φοβερό είναι πως όλη αυτή τη πλάκα οι ίδιοι την πήραν σοβαρά, όπως πολύ σοβαρά πήραν και τους εαυτούς τους.
Παλιά, Μεγάλη Εβδομάδα και Λαμπρή, βούλιαζε η Μύκονος! Και να τα εαρινά μοντελάκια και να οι νέες πλαστικές επεμβάσεις, να μοστράροντας και να οι περατζάδες για τα νέα ζευγάρια, οι επιδείξεις πλούτου απ τα λαμόγια - νεόπλουτους, η βλαχιά να φορεί σινιέ και να βγαίνει βόλτα πάνω σε τακούνια στα πλακόστρωτα, με τους κακομοιρό γαμπρούς περήφανους για τις ντίβες της συνοικίας και τα τεκνά - σφίχτερμαν της γραφικότητας τους, δίπλα από σταρ - πανελαντζούδες με νέα στήθη, αγορασμένα κοψοχρονιά εις το όνομα μιας καριέρας που δεν θα 'ρθει ποτέ, ή κι αν έρθει, κάποτε, θα χει μηδενική αγοραστική αξία. Και τότε, οι πραγματικά πλούσιοι, τα «μεγάλα τζάκια», οι σπουδαίες, με αξία ιδιοκτησίας και μετρητών πάντα, οικογένειες της χώρας, δεν συγχρωτίζονταν με τους περαστικούς της πόζας.
Κλεισμένοι στα σπίτια τους παρέμειναν και γεύονταν τις απλές χαρές των ημερών, το γλυκό καιρό, τις συνήθειες του Πάσχα και απέφευγαν να κάνουν επίδειξη πλούτου, να προκαλέσουν, να φωτογραφηθούν στα νησιωτικά σοκάκια. Προσεκτικά και ταπεινά, απεχθάνονταν τις κραυγαλέες φαμφάρες για τον εαυτό τους και αφήναν τις πιο γραφικές απ αυτούς περιπτώσεις εκτός συναναστροφής. Άσε, που τα «μεγάλα τζάκια» της χώρας, δεν ήταν, ποτέ στην Μύκονο, αλλά στην Κρήτη, στη Χίο, στην Άνδρο! Το ωραίο νησί των Κυκλάδων γινόταν για 15 ανοιξιάτικες μέρες και για το καλοκαίρι το επίκεντρο του ενός πλήθους τάχα γλεντζέδικου και πολύφερνου, χτυπητού και κραυγαλέου και θύμιζε ένα ατελείωτο κλαμπ, ενώ υπερτιμημένα μαγαζιά προσέφεραν την πλαστική μελιτζανοσαλάτα σε τιμές οικοπέδου και οι και καλά - γκουρμέ νεόπλουτοι φωτογραφίζονταν να τρώνε ως επιτυχημένοι που έφτασαν, στα μαγαζιά εκείνων που γέλαγαν γιατί τους παρουσίαζαν το μπλου τζιζ για ροκφόρ και χρέωναν τον μαραγκιασμένο γάβρο, χαβιάρι!  Στους συγκεκριμένους λαμογιό - νεόπλουτους, όταν ρεύτηκε η κρίση, σχόλασε ο μυκονιάτικος γάμος της επίδειξης, η πόζα στα περιοδικά, τάχα που περιπάταγαν με τις λαμπάδες και τους φωτογράφιζαν  ταγμένοι στη δόξα τους παπαράτσι, οι όποιοι άλλο ζόρι δε τράβαγαν απ το να ακολουθούν την κακόμοιρο-μοντέλα στην κατάνυξη της και στο μπράτσο του νέου σπόνσορα - μεγάλο - λαδέμπορα!  
Με την κρίση, λοιπόν, που αρκούσε να κρατάς ακριβή τσάντα για να σε γιουχάρουν, να περπατήσεις αμέριμνος με σινιέ ρούχα στις ρούγες και να φας γιαούρτι στη μάπα, ή να χεις πολυτελές αυτοκίνητο και να στο χαράξουν γράφοντας «ψόφα», όλος αυτός ο β θίασος σκόρπισε στον άνεμο των φτηνών ευκαιριών στο εξωτερικό. Πολύ Ντουμπάι, λίγο Ιταλία, κάτι πόζες στην Αμερική selfie πια, κοντινή Ευρώπη βαλκάνια.  κανείς φωτογράφος -αν δεν είσαι η Μενεγάκη- πουθενά! Κάνεις δε νοιάζεται!
Και δεν υπάρχει βέβαια και το ίδιο επαρχιώτικο με σένα, πλήθος να σε αποθεώσει πως είσαι ο πιο πετυχημένος, με την ωραιότερη γυναίκα, τα πιο σινιέ ντυμένα παιδιά - αξεσουάρ, το μεγαλύτερο πούρο και το πιο γυαλιστερό αυτοκίνητο, που η λαμαρίνα του δε χωρεί να στρίψει έξω απ την Χώρα. Κάποτε όλο αυτό το λούνα παρκ εγωισμών και επίδειξης είχε μπορεί και πλάκα. τώρα είναι σα φαντάσματα που στοιχειώνουν καμένα φιλμ, ξεθωριασμένες σελίδες γκλάμουρ περιοδικών και σαν σκιές που ουρλιάζουν σαν αέρας σε εγκαταλειμμένα θέρετρα, φοβέρες γιατί δεν υπάρχουν πια. Οι δε φωτογραφίες τους στο instagram που είναι της μόδας, είναι θλιβερές, όσο οι ζωές που παρολίγον έκαναν και η αλήθεια που διπλώθηκε στην μέση σα να φάγε γροθιά στο στομάχι και εκείνοι δεν την κατάλαβαν πότε.
Απομεινάρια - ράκη μιας εποχής που ζητούν δανικά σε όποιον πετύχουν εύκαιρο για να συνεχίσουν το γκλαμουράτο  life style. Φαντάσματα. 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΟΛΚΑ