Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Στόν -μακρινό- απόηχο τής μυκονιάτικης επικαιρότητας...




*πάνω σέ μιά ιδέα από σκίτσο τού Δ. Χατζόπουλου

«Καθυστερήστε όσο μπορείτε την πληρωμή των φόρων σας»

Η εξαιρετικά ασυνήθιστη έκκληση του καντονιού του Τσουγκ είναι πιθανό να βρει μιμητές και σε άλλα καντόνια της χώρας και αποτελεί μία ακόμη παρενέργεια της επιβολής αρνητικών επιτοκίων.
Η εξαιρετικά ασυνήθιστη έκκληση του καντονιού του Τσουγκ είναι πιθανό να βρει μιμητές και σε άλλα καντόνια της χώρας και αποτελεί μία ακόμη παρενέργεια της επιβολής αρνητικών επιτοκίων.
Μια ασυνήθιστη παράκληση απηύ-θυνε φέτος η εφορία του ελβετικού καντονιού του Τσουγκ, παράκληση που μάλλον θα προκαλούσε έντονη μελαγχολία στις φορολογικές αρχές άλλων χωρών και σίγουρα της Ελλάδας.
Οι φορολογούμενοι πολίτες του Τσουγκ, καντόνι που είναι φορολογικός παράδεισος, παρακαλούνται να καθυστερήσουν όσο είναι δυνατόν να καταβάλουν τον φόρο που τους αναλογεί. Ο λόγος; Οσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχει το καντόνι τα μετρητά στους λογαριασμούς του, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να χρειαστεί να καταβάλει χρήματα στις τράπεζες, εξαιτίας της ύπαρξης αρνητικών καταθετικών επιτοκίων στην Ελβετία. Παράλληλα, η εφορία του Τσουγκ ανακοίνωσε ότι τερματίζει την πολιτική έκπτωσης φόρου για πρόωρη καταβολή της φορολογίας, κίνηση με την οποία υπολογίζει ότι θα εξοικονομήσει 2,3 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) αναγκάστηκε να επιβάλει στις αρχές του 2015 αρνητικά επιτόκια δανεισμού στην προσπάθειά της να υποτιμήσει το ελβετικό φράγκο, το οποίο ανατιμήθηκε σημαντικά τον Ιανουάριο του 2015 όταν η SNB ήρε τη σταθερή ισοτιμία 1,20 έναντι του ευρώ ώστε να προλάβει την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Η εξαιρετικά ασυνήθιστη έκκληση του καντονιού του Τσουγκ είναι πιθανό να βρει μιμητές και σε άλλα καντόνια της χώρας και αποτελεί μία ακόμη παρενέργεια της επιβολής αρνητικών επιτοκίων. Οταν σε μια οικονομία ισχύουν αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, στην ουσία ο καταθέτης καλείται να πληρώσει την τράπεζα για το προνόμιο που του παραχωρεί, δηλαδή να φυλάει τα χρήματά του. «Αναλογιζόμενοι ότι η φάση των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού στην Ελβετία θα διαρκέσει πολύ και τα αρνητικά επιτόκια τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν, το καντόνι δεν έχει κανένα κίνητρο να πείσει τους πολίτες να πληρώσουν νωρίς τις οφειλές τους», αναφέρουν σε ανακοίνωση Τύπου οι φορολογικές αρχές του Τσουγκ. «Αντιθέτως, το καντόνι έχει συμφέρον να λάβει χρήματα το αργότερο δυνατόν, ώστε να πληρώσει λιγότερο».

Μια δεύτερη εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση είναι ότι το επιτόκιο που καλούνται να πληρώσουν όσοι φορολογούμενοι καθυστερήσουν την καταβολή φόρου είναι πλέον... μηδενικό. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν να ισχύουν τα πρόστιμα που θα πληρώσουν όσοι παραβιάσουν την προθεσμία. Ο Πέτερ Χέγκελινγκ, οικονομικός διευθυντής του καντονιού του Τσουγκ, παραδέχεται στους Financial Times ότι το καντόνι δεν έχει πληρώσει, ακόμη, αρνητικά επιτόκια δανεισμού. Ωστόσο, παραδέχεται ότι δεν είναι ακόμη σαφείς πολλές από τις παρενέργειες που αυτά θα μπορούσαν να προκαλέσουν.


από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

ΝΔ: Ποια ονόματα ακούγονται...

ΝΔ: Ποια ονόματα ακούγονται για αντιπροεδρία και Βουλή - Συνεχίζονται οι συναντήσεις Μητσοτάκη με στελέχη - Media
... για αντιπροεδρία και Βουλή...
Τη νέα ηγετική ομάδα της ΝΔ  συγκροτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω εκτεταμένων επαφών με στελέχη, πρώην πρωθυπουργούς, υπουργούς και...
βουλευτές.

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και ως εκ τούτου, «κλειδώνουν» τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα σημαντικά πόστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας θα προταθεί ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ για τη θέση του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου προκρίνεται ο Νίκος Δένδιας.

Για τις άλλες δύο θέσεις ως φαβορί εμφανίζονται ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. 

Στον κρίσιμο τομέα της ανασυγκρότησης του κόμματος και της προετοιμασίας του Συνεδρίου κατευθύνεται ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Πιθανοί αντιπρόεδροι

Διαφορετικές εισηγήσεις για το θέμα των αντιπροέδρων δέχεται ο αρχηγός της ΝΔ. Η πρώτη προβλέπει τον διορισμό 2 αντιπροέδρων, ένας εκ των οποίων θα είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ωστόσο άλλοι επισημαίνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι μια τέτοια κινηση είναι πιθανόν να προκαλέσει τριβές και γκρίνια, κάτι που αρχικά θα ήταν καλυτερο να αποφευχθεί.

Μπαράζ επαφών

Μεταξύ όσων είδαν τον νέο πρόεδρο, συγκαταλέγονται η  Όλγα Κεφαλογιάννη που, κατά πληροφορίες, αναλαμβάνει επικεφαλής των τομέων Εξωτερικών και Αμυνας της Ν.Δ., αρκετοί ακόμη βουλευτές αλλά και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Σ. Ιωαννίδης.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την αδελφή του,  Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας  Απόστολος Τζιτζικώστα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το θέμα των αντιπροέδρων.

Τέλος, τις επόμενες ώρες αναμένεται και η συνάντηση Μητσοτάκη – Μεϊμαράκη, πιθανότατα με πρωτοβουλία του νικητή ως ένδειξη πολιτικής αβροφροσύνης.

topontiki.gr

Ελεύθεροι οι Αμερικανοί ναύτες τους οποίους κρατούσε το Ιράν



12:23 | 13 Ιαν. 2016
tvxs.gr Οι 10 Αμερικανοί ναύτες - εννέα άντρες και μία γυναίκα - τους οποίους έθεσε υπό κράτηση ενώ ταξίδευαν από το Κουβέιτ στο Μπαχρέιν το Ιράν, αφέθηκαν ελεύθεροι, όπως ανακοίνωσαν οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης.
Η μεταφορά έγινε υπό το φως της ημέρας για λόγους μεγαλύτερης ασφάλειας. Σύμφωνα με τη συμφωνία των δύο πλευρών, το Ιράν μετέφερε τους ναύτες σε διεθνή ύδατα, από όπου επιβιβάστηκαν σε πλοίο που θα τους μεταφέρει στο αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν».

Διεθνείς τράπεζες συμβουλεύουν τους επενδυτές: Ξεπουλήστε τα πάντα!

Πανικός

tvxs.gr| 12 Ιαν. 2016
Μιχάλης Γιαννεσκής
Οι προειδοποιήσεις ότι ένα μεγάλο κραχ των χρηματιστηρίων είναι πολύ πιθανό μέσα στο 2016 πολλαπλασιάζονται καθημερινά.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε πρώτη η αμερικανική τράπεζα  J.P. Morgan, η οποία συμβούλευσε τους πελάτες της να πουλήσουν τις μετοχές τους. Στη συνέχεια, η βρετανική Royal Bank of Scotland (RBS) δημοσίευσε στις 8 Ιανουαρίου συμβουλές  προς τους πελάτες της να πουλήσουν σχεδόν όλες τις επενδύσεις τους (επί λέξει, «Sell (mostly) everything»), δηλαδή τα πάντα εκτός από όσα ομόλογα θεωρούνται ασφαλή.
Οι οικονομολόγοι της RBS προειδοποιούν ότι οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με μια «κατακλυσμική» χρονιά, κατά την οποία τα διεθνή χρηματιστήρια μπορεί να πέσουν μέχρι και 20%. Εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να πέσει στα 11 δολάρια το βαρέλι και ότι η κατάσταση στην Κίνα θα είναι μάλλον η κύρια αιτία για την προβλεπόμενη κρίση των διεθνών αγορών. Ο Andrew Roberts της RBS σχολίασε σχετικά ότι «Η Κίνα έχει ξεκινήσει μια μεγάλη διόρθωση (των αγορών), η οποία θα γίνει χιονόμπαλα», εννοώντας ότι θα παρασύρει την υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία.
Οι προειδοποιήσεις των δύο τραπεζών ενισχύουν τις πολύ απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τη διεθνή οικονομία που εξέφρασαν πρόσφατα ο μεγάλο-επενδυτής George Soros (στο Οικονομικό Φόρουμ στη Σρι Λάνκα, στις 7 Ιανουαρίου 2016), ο οικονομικός αρχισυντάκτης του Guardian, Larry Elliott, (27 Δεκεμβρίου 2015) και η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας για τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας κατά το 2016 (Global Economic Prospects 2016).
Η έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας ανέφερε ότι μία «τέλεια καταιγίδα» πλησιάζει τις διεθνείς αγορές.

Η συγκλονιστική μαρτυρία για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη (Βίντεο)...

Έζησα την φονική έκρηξη...

Μαρτυρία – σοκ από την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη (Βίντεο)...

Συγκλονιστική μαρτυρία για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη έδωσε σήμερα μία εικονολήπτρια που ζει στην τουρκική μεγαλούπολη.

Η...
Αγιά Σοφιά μας έσωσε ακόμη μία φορά. Εάν είχαμε μπει δέκα λεπτά αργότερα θα την είχαμε ακούσει άσχημα την έκρηξη. Μπήκαμε να κάνουμε ντοκιμαντέρ και μετά ακούσαμε την έκρηξη. Το σημείο της έκρηξης είναι 50 μέτρα από την Αγιά Σοφιά. (…) Τρανταχτήκαμε από την έκρηξη, ήταν εκκωφαντικός ο θόρυβος», είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA...

Δείτε το βίντεο:
  

Η ώρα του Σόιμπλε...


Στο Βερολίνο ολοκληρώνει την ευρωπαϊκή του περιοδεία σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, ο οποίος θα...
συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως και στις προηγούμενες συναντήσεις του, ο Έλληνας υπουργός αναμένεται να προσπαθήσει να πείσει τον Γερμανό συνάδελφό του για το ελληνικό σχέδιο για το ασφαλιστικό, να συζητήσει το θέμα της απομείωσης του χρέους, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και να μεταφέρει τις ενστάσεις της ελληνικής πλευράς για την περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο περιβάλλον του κ. Τσακαλώτου αναφέρουν πως περιμένουν ότι ο κ. Σόιμπλε θα διατυπώσει τις γερμανικές ενστάσεις, ειδικά σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, κάτι που για τους Γερμανούς αποτελεί «κόκκινη γραμμή». Ωστόσο δεν θεωρούν, ότι το κλίμα στη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε θα είναι τεταμένο ή λιγότερο φιλικό και εγκάρδιο από ότι στις προηγούμενες συναντήσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Ο κ. Σόιμπλε έχει τηρήσει ως τώρα μια φιλική στάση απέναντι στον κ. Τσακαλώτο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο Ιούλιο. Ο Έλληνας υπουργός άλλωστε έχει ιδία πείρα από συναντήσεις με τον κ. Σόιμπλε καθώς ήταν παρών στη συνάντηση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ με τον Γιάννη Βαρουφάκη, τον Φεβρουάριο του 2015.

Επί της ουσίας πάντως, αναμένεται ότι οι Γερμανοί θα επιμείνουν στη σκληρή γραμμή της υλοποίησης των συμφωνηθέντων περισσότερο από ότι στις προηγούμενες συναντήσεις του κ. Τσακαλώτου, και επειδή αυτή είναι η ιδιοσυγκρασία του Σόιμπλε, αλλά και επειδή έχουν μια πλήρη εικόνα για τις ελληνικές οικονομικές εξελίξεις, τις οποίες παρακολουθούν πολύ στενά και δεν έχουν πεισθεί για τη μεταρρυθμιστική βούληση της κυβέρνησης.

Έτσι ο κ. Σόιμπλε αναμένεται να μεταφέρει στον κ. Τσακαλώτο την ανησυχία, ότι είναι πιθανόν οι μακροοικονομικοί υπολογισμοί για το 2016 να μην βγουν και να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, αλλά και ενστάσεις στη δομή και τους υπολογισμούς του νέου ασφαλιστικού.

Ανυποχώρητη αναμένεται να είναι η στάση των Γερμανών πάντως στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς αποτελεί για τον κυβερνητικό συνασπισμό της κ. Μέρκελ προϋπόθεση για την συνέχιση της στήριξης στα ελληνικά προγράμματα διάσωσης. Ο κ. Σόιμπλε άλλωστε είχε εκφράσει και δημόσια τη διαφωνία του στο θέμα αυτό τον προηγούμενο Δεκέμβριο, όταν ανακινήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.

Παρά τις διαφορές πάντως, δεν αναμένεται ούτε από την πλευρά των Γερμανών να εκδηλωθεί κάποια διάθεση ρήξης με την ελληνική κυβέρνηση. Για τον κ. Σόιμπλε υπάρχουν αυτή τη στιγμή σοβαρότερα προβλήματα στο τραπέζι, όπως το προσφυγικό, που κλονίζει την κ. Μέρκελ και η κρίση στις κινεζικές αγορές. Και εν όψει του βρετανικού δημοψηφίσματος και του ορατού κινδύνου ενός Brexit, σε καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν θέλουν να πυροδοτήσουν μια νέα συζήτηση για το ενδεχόμενο ενός Grexit.
 real.gr

Το Εφετείο απέρριψε την αγωγή της Μονής Βατοπεδίου για τις εκτάσεις της Βιστωνίδας

Το Εφετείο απέρριψε την αγωγή της Μονής Βατοπεδίου για τις εκτάσεις της Βιστωνίδας
Αεροφωτογραφία της λίμνης Βιστωνίδας.
Δικαστική απόφαση σε δεύτερο βαθμό για την αγωγή της Μονής Βατοπεδίου που διεκδικούσε τις παραλίμνιες εκτάσεις της Βιστωνίδας, συνολικού εμβαδού 27.000 στρεμμάτων, δικαιώνει πλήρως το Δημόσιο που διατηρεί όλες τις εκτάσεις.
Το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής απέρριψε την έφεση της Μονής Βατοπεδίου με την οποία διεκδικούσε τις επίδικες εκτάσεις στην λίμνη Βιστωνίδα. Κατά της απόφασης αναμένεται να ασκηθεί αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο.

Πρόκειται για σημαντική απόφαση καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η ποινική δίκη (Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας) όσον αφορά τις προ 12ετίας ανταλλαγές με άλλα ακίνητα-φιλέτα του Δημοσίου σε άλλες περιοχές της χώρας που έγιναν στην βάση του συμβιβασμού του Δημοσίου με τη μονή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του XanthiPress.gr, η τελεσίδικη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κομοτηνής, η οποία εκδόθηκε στις 29.12.2015 (αριθμ. απόφασης 197/2015) δέχθηκε την έφεση του ελληνικού Δημοσίου και απέρριψε στο σύνολό της την αρχική αγωγή της Μονής Βατοπεδίου.

Πρωτοδίκως, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης [η συζήτηση είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2003 και η απόφαση εκδόθηκε πέντε χρόνια αργότερα (αρ. αποφ. 87/2008)] είχε κάνει δεκτή την αγωγή της Μονής Βατοπεδίου εν μέρει και μόνο για 3.000 από τα 27.000 στρέμματα που διεκδικούσε με βάση αυτοκρατορικά χρυσόβουλα.

Στην νέα απόφαση που δικαίωσε το Δημόσιο είχαν παρέμβει υπέρ της Μονής Βατοπεδίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Εκκλησία της Ελλάδος, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους και το Ιερό Κοινό του Παναγίου Τάφου προκειμένου να μη διαταραχθεί το κύρος των χρυσόβουλων με τα οποία κατέχουν άλλες εκτάσεις.

Με επίκεντρο την καθυστέρηση έκδοσης της πρωτόδικης απόφασης και τις ανταλλαγές ακινήτων επί κυβέρνησης Καραμανλή η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης με διώξεις για πολιτικούς, μοναχούς, δικαστικούς κ.ά.

 tanea.gr

Γ. Στουρνάρας: Είχαμε φτιάξει άμυνες έναντι σχεδίων διπλού νομίσματος

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε μεγάλο λάθος των εταίρων ότι δεν έκλεισε η αξιολόγηση του προγράμματος το φθινόπωρο του 2014, καθώς οι διαφορές ήταν μικρές.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε μεγάλο λάθος των εταίρων ότι δεν έκλεισε η αξιολόγηση του προγράμματος το φθινόπωρο του 2014, καθώς οι διαφορές ήταν μικρές.
Μέτρα για την αντιμετώπιση σχεδίων δημιουργίας παράλληλου νομίσματος είχε λάβει η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως αποκάλυψε ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά στην εκπομπή «Ιστορίες», στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι η ΤτΕ είχε πληροφόρηση για σχέδια εισβολής στο Νομισματοκοπείο και δημιουργίας ενός άτυπου διπλού νομίσματος: «Ναι, είχα τέτοια πληροφόρηση. Γι’ αυτό συγκάλεσα τους νομικούς συμβούλους της τράπεζας, παράγοντες του δημοσίου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί. Μίλησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φτιάξαμε έτσι, να το πω, ένα τείχος, μια άμυνα για εξελίξεις τέτοιου είδους», τόνισε.

Επίσης, αποκάλυψε ότι είχε προειδοποιήσει πολύ καιρό πριν την κυβέρνηση για τον κίνδυνο επιβολής capital controls, χαρακτηρίζοντας τον τρόπο διαπραγμάτευσης μη συνεπή με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει λάθη και από την ελληνική και από την πλευρά των εταίρων, με σημαντικότερο την υπαναχώρηση των εταίρων στο θέμα του χρέους, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης χαρακτήρισε ως δεύτερο μεγάλο λάθος των εταίρων το ότι δεν έκλεισε η αξιολόγηση του προγράμματος το φθινόπωρο του 2014, καθώς οι διαφορές ήταν μικρές. «Νομίζω ότι μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε αυτό ως ιστορικό ατύχημα. Δηλαδή οι δύο πλευρές, και οι δανειστές και η ελληνική πλευρά, ίσως υπερεκτίμησαν τη δυνατότητα της άλλης πλευράς να δεχθεί τις θέσεις της».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της χώρας το 2015, σημείωσε ότι «όπως εξελίχθηκε η διαπραγμάτευση στο πρώτο εξάμηνο, οδηγούσε σε πολύ μεγάλο πρόβλημα... Υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης που δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη», προσθέτοντας ότι δίνονταν μάχες κάθε 15 ημέρες για να εξασφαλιστεί ρευστότητα για τις τράπεζες. Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος η χώρα βρέθηκε πολύ κοντά σε ένα Grexit: «Υστερα από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, μέσα σε μισή ώρα γέμισε η Αθήνα κόσμο, ο οποίος πήγαινε στα ΑΤΜ να πάρει χρήματα. Εκεί κατάλαβα ότι το πράγμα έχει φτάσει σε πολύ επικίνδυνο σημείο».

Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, σημείωσε ότι υπάρχουν δεκάδες δισ. εκτός τραπεζικού συστήματος και εκτίμησε ότι μια θετική αξιολόγηση του προγράμματος θα είναι ο καταλύτης για την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες. Για την ανακεφαλαιοποίηση σημείωσε ότι έγινε με πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες και πέτυχε σε πολύ αντίξοες συνθήκες, ενώ τόνισε ότι η μεγάλη πρόκληση πλέον είναι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Σήμερα, από τα 900 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει η Ευρώπη, περίπου τα 100 είναι δικά μας, οπότε καταλαβαίνετε πόσο βάρος πέφτει στις πλάτες μας να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα». Σημείωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να περάσουν κλάδοι της οικονομίας σε ξένα χέρια, μέσω της πωλήσεως δανείων. Υπάρχει νομοθεσία, τόνισε, που προστατεύει τους αδύναμους: «Η μεγάλη πρόκληση είναι να πληρώσουν αυτοί που έχουν δυνατότητα και δεν πληρώνουν, αυτοί που τους ονομάζουμε “στρατηγικούς κακοπληρωτές”». Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι το 20% των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο «κουρέματος» καταθέσεων (bail in), εκτίμησε ότι αυτό έχει αποφευχθεί. Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη συναίνεσης για την υλοποίηση της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής και είναι κρίμα, πολύ κρίμα να ξαναγυρίσουμε πίσω».


από τήν  Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"