Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Και σπίτι ενοικιασμένο στη Μύκονο, διέθετε ο Παν. Βλαστός στους συνεργάτες του...

Ο Βλαστός εξαγόραζε αδρά εχεμύθεια και επαγρύπνηση
ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
Χρήματα, ταξίδια, ακόμα και σπίτι ενοικιασμένο στη Μύκονο, διέθετε ο Παν. Βλαστός στους συνεργάτες του.

Με τις ανακρίσεις να έχουν εισέλθει πλέον στα βαθιά για τη δράση της αποκαλούμενης και «ελληνικής μαφίας», από το περιεχόμενο των απολογιών στενών συνεργατών της συμμορίας προκύπτει ότι το δίκτυο των ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν εκτός φυλακών για να κάνουν τις δουλειές τους ήταν πολύ καλά οργανωμένο.

Το συγκροτούσαν κυρίως άτομα που δεν ήταν εύκολο να κινήσουν τις υποψίες των διωκτικών αρχών, ενώ συγγενικά τους πρόσωπα ή πρόσωπα με τα οποία κατά καιρούς –κυρίως ο Παναγιώτης Βλαστός– διατηρούσαν προσωπικές σχέσεις είχαν εύκολη πρόσβαση στα επισκεπτήρια των φυλακών.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για τη συντήρηση του δικτύου υποστήριξης των βαρυποινιτών, καθώς από τις απολογίες τόσο της Παναγιώτας Καρπούζου όσο και της Μαρίας Μουζακίτη (και οι δύο κατηγορούνται ως συνεργοί του Βλαστού) προκύπτει ότι η προσφορά υπηρεσιών προς τους βαρυποινίτες γινόταν πάντα με το αζημίωτο.

Γενναιόδωρος ο Βλαστός

Ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, ήταν πάντα γενναιόδωρος. Χρήματα, ταξίδια, ακόμα και στο εξωτερικό, αλλά και σπίτι νοικιασμένο στη Μύκονο για διακοπές των συνεργατών του διέθετε για...

Δείτε σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ψηφίσετε την Κυριακή

Υπουργείο Εσωτερικών

Με μία ιδιαίτερα απλή εφαρμογή στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών μπορείτε να δείτε σε ποια περιοχή και σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζετε την Κυριακή. fakelosΤο μοναδικό, που έχετε να κάνετε, είναι να συμπληρώσετε τα στοιχεία που σας ζητούνται.  Υποχρεωτικά πρέπει να συμπληρώσετε τα πεδία, στα οποία σας ζητούνται επώνυμο, όνομα, όνομα πατρός και έτος γέννησης.
Δείτε που ψηφίζετε εδώ .

Εάν πάλι είστε παραδοσιακός τύπος μπορείτε να μάθετε που ψηφίζετε στον τηλεφωνικό αριθμό 213 136 1500.
 matrix24

«Μπούμερανγκ για τον πανικόβλητο Βενιζέλο...

...η επιχείρηση φίμωσης του Γ. Παπανδρέου»

Επιχείρηση φίμωσης του Γιώργου Παπανδρέου από τον «πανικόβλητο» Ευάγγελο Βενιζέλο καταγγέλλει ο υποψήφιος βουλευτής Α'Πειραιά με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών Δημήτρης Παρασκευόπουλος. paraskΌπως αναφέρει στην καταγγελία του, η ΝΔ ικανοποιώντας το αίτημα του κυβερνητικού εταίρου της «απεφάνθη  ότι οι πέντε τέως βουλευτές του Κινήματος του Γιώργου Παπανδρέου δεν αποτελούν κοινοβουλευτική ομάδα, επειδή προσχώρησαν σ΄αυτό μετά τη διάλυση της Βουλής. Έτσι στέρησε από τον Γ. Παπανδρέου και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, τον αναλογούντα χρόνο στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα».
Έτσι με την εγκύκλιο της 13ης Ιανουαρίου, όπως καταγγέλλει ο κ. Παρασκευόπουλος, λύθηκαν «τα χέρια των διαπλεκόμενων καναλαρχών και της κομματικής ΝΕΡΙΤ, ώστε να αποκλείσουν "νόμιμα" το Κίνημα και τον Γ. Παπανδρέου και ο αποκλεισμός μπήκε άμεσα σε εφαρμογή με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ο υποψήφιος βουλευτής με το Κίνημα, υπενθυμίζει ότι, «ο Γ. Παπανδρέου είχε καταψηφίσει στη Βουλή τη χαριστική πράξη για τους καναλάρχες».
Ο κ. Παρασκευόπουλος τονίζει, πως η απάντηση του λαού την Κυριακή θα είναι συντριπτική και «η άθλια αντιδημοκρατική μεθόδευση Βενιζέλου θα γίνει μπούμερανγκ για τον ίδιο»
matrix24

Βούλτεψη πρός Οικονομέα γιά τό χαρτί υγείας : «Σου συνιστώ να αγοράσεις»(Video)

Η Βούλτεψη και το χαρτί υγείας! (Video)

Χτύπησε «κόκκινο» η κινδυνολογία της Σοφίας Βούλτεψη, η οποία με όλα όσα είπε στην πρωινή εκπομπή του Mega θα έκανε τον Ευάγγελο Αντώναρο να... τραβάει τα μαλλιά του εάν είχε! voultepsiΟύτε λίγο, ούτε πολύ η κ. Βούλτεψη είπε πως εάν επικρατήσει στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα επέλθει χρεοκοπία, που θα φέρει ελλείψεις σε εισαγωγές καυσίμων, πρώτων υλών και φαρμάκων.
Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου Γιώργου Οικονομέα ότι, «κοντεύετε να μας πείτε ότι δεν θα έχουμε και χαρτιά υγείας» απάντησε αφοπλιστικά:«Σου συνιστώ να αγοράσεις».
Το βίντεο από το enikos.gr.

Δημοσιογράφοι από 37 χώρες θα καλύψουν τις εκλογές...

Στην Αθήνα εκατοντάδες δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο...

Πάνω από 800 δημοσιογράφοι αναμένεται να καλύψουν τις εκλογές της Κυριακής, δείχνοντας το διεθνές ενδιαφέρον για...
τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας είχαν διαπιστευτεί πάνω από 400 δημοσιογράφοι, ενώ και οι φωτογράφοι θα είναι περίπου 100.

Ήδη, έχουν διαπιστευτεί 22 πρακτορεία ειδήσεων και τουλάχιστον 30 διεθνείς ραδιοφωνικοί σταθμοί και 53 τηλεοπτικοί, ενώ οι διαπιστεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή. Οι ξένοι δημοσιογράφοι προέρχονται από 37 χώρες και όχι μόνο από την Ευρώπη, καθώς ανάμεσα τους είναι και ρεπόρτερ από τις ΉΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Ρωσία...
newsbeast.gr

Αυτά θα είναι τα δύο πρώτα νομοσχέδια του ΣΥΡΙΖΑ...


Δύο νομοσχέδια με μέτρα ανακούφισης και αντιμετώπισης ανθρωπιστικής κρίσης, όπως επίσης και ώθησης για την...
επανεκκίνηση της οικονομίας, θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησής του.

Τα μέτρα αυτά επί της ουσίας, δίνουν ανάσα στις ευπαθείς ομάδες και στις κατηγορίες εκείνες του πληθυσμού που υπέστησαν τις μεγαλύτερες συνέπειες της κρίσης με την εφαρμογή των μνημονίων (άποροι, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι).

Επιπλέον, τα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, επιτρέπουν τη ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων χωρίς όριο δόσεων και βάζουν τέλος στις οδυνηρές συνέπειες που υφίστανται οι οφειλέτες για χρέη προς το Δημόσιο, με την προσωποκράτηση και την ενεργοποίηση της διαδικασίας του αυτοφώρου.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο απαγορεύει την πώληση δανείων από τις τράπεζες σε ξένα funds.
Διαβάστε αναλυτικά εδώ...
ΤΑ ΝΕΑ,enikos.gr

Εύσημα από ΔΝΤ και αυστηρές προειδοποιήσεις αναλυτών

Η Γερμανίδα καγκελάριος πιθανότατα δεν ενθουσιάστηκε από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, ωστόσο τήρησε τα προσχήματα και απέφυγε να επικρίνει τους κεντρικούς τραπεζίτες. Αντιθέτως, το ΔΝΤ επαίνεσε την κίνηση της ΕΚΤ όπως και η πλειοψηφία των οικονομικών αναλυτών. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές εξέλαβαν αρνητικά το γεγονός ότι η ΕΚΤ για πρώτη φορά δεν θα μοιραστεί τον κίνδυνο από τις αγορές κρατικών ομολόγων. «Ασχέτως του τι κάνει η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να επισκιαστεί το γεγονός ότι η πραγματική ώθηση στην ανάπτυξη θα πρέπει να προέλθει από κινήσεις που θα γίνουν από πολιτικούς», είπε η κ. Μέρκελ προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να κινηθούν ακόμη πιο αποφασιστικά προς την κατεύθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. «Η κρίση της Ευρωζώνης έχει τεθεί υπό κάποιο έλεγχο, αλλά δεν την έχουμε ξεπεράσει», εκτίμησε η κ. Μέρκελ.

Αντιθέτως, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εκτίμησε ότι το νέο πρόγραμμα «θα ενισχύσει σημαντικά» την επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, θα μειώσει το κόστος δανεισμού και θα αυξήσει τον πληθωρισμό, υποστηρίζοντας τη σταθερότητα των τιμών. Ο Λάρι Σάμερς, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, τάχθηκε υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης, ωστόσο προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει κανείς να υποθέσει ότι αποτελεί πανάκεια ή ότι αρκεί από μόνη της... Είναι αναγκαίο, αλλά δεν επαρκεί». Νωρίτερα, χθες, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, καυτηρίασε τη στάση του Βερολίνου όσον αφορά την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, λέγοντας ότι «οι Γερμανοί μας δίδαξαν να σεβόμαστε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, πράγμα που θα πρέπει να το θυμούνται και οι ίδιοι». «Συνοπτικά, η ΕΚΤ φαίνεται ότι άρπαξε τον ταύρο από τα κέρατα», εκτίμησε χθες ο Μπενουά Αν, επικεφαλής αναπτυσσόμενων αγορών στη Societe General, απηχώντας την άποψη των περισσοτέρων συναδέλφων του. «Παρουσίασε το μπαζούκα. Είναι ένα μεγάλο και αξιόπιστο πρόγραμμα», πρόσθεσε ο Ντέιβιντ Κιμπλ, επικεφαλής επιτοκίων δανεισμού στην Credit Agricole στη Νέα Υόρκη. Κατά τον Τζακ Αλμπιν, επικεφαλής επενδύσεων στην MBO Priveta Bank με έδρα το Σικάγο, το πρόγραμμα της ΕΚΤ «θα πετύχει περισσότερα χάρη στην υποτίμηση του ευρώ απ’ ό,τι να αυξήσει ευθέως τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό».

Ο Αθανάσιος Ορφανίδης, πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου, δεν μάσησε τα λόγια του, επισημαίνοντας ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες «δεν προωθούν την ενιαία νομισματική πολιτική. Ο δρόμος προς τη βαλκανοποίησή της δίνει το σήμα πως η ΕΚΤ προετοιμάζεται για διάσπαση του ευρώ».
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεν βλέπει πιθανότητα για Grexit το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ
 ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Το ΔΝΤ δεν βλέπει πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά τονίζει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι σοβαρή υπόθεση και η επανεξέταση των συμφωνιών έχει κόστος. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ δεν θέλησε να σχολιάσει τις εκλογές στην Ελλάδα λίγα 24ωρα πριν αυτές πραγματοποιηθούν, ωστόσο τόνισε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συζητήσει με όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «το Ταμείο σέβεται απολύτως τις δημοκρατικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη». Σύμφωνα με τον κ. Μάρεϊ, το ΔΝΤ περιμένει να συζητήσει για την ολοκλήρωση της επιθεώρησης που εκκρεμεί, προσθέτοντας ότι «θα εμπλακεί πλήρως» στις διαπραγματεύσεις με όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές. Οπως όμως είναι λογικό, αυτό θα εξαρτηθεί από τη βούληση της νέας κυβέρνησης να συζητήσει μαζί του.

Σχετικά με το πώς θα γίνουν οι επαφές με τη νέα κυβέρνηση, είπε ότι δεν υπάρχει μία προδιαγεγραμμένη, αυστηρή διαδικασία αλλά πολλοί τρόποι, όπως μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Πρέπει να σημειωθεί ότι προτού προσκληθεί να επιστρέψει η αποστολή του ΔΝΤ, οι πρώτες επαφές γίνονται συνήθως διερευνητικά, για τη διαμόρφωση της ατζέντας, και δεν έχουν διαπραγματευτικό χαρακτήρα.
Ερωτώμενος για την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει διεθνής διάσκεψη για το χρέος, ο κ. Μάρεϊ δήλωσε ότι δεν σχολιάζει ζητήματα που σχετίζονται με τις εκλογές, ωστόσο γενικά τόνισε ότι σε κάθε αξιολόγηση από το ΔΝΤ γίνεται πάντα μία ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, κάτι που θα γίνει και όταν ολοκληρωθεί η εκκρεμής αξιολόγηση. Οπως πρόσθεσε μάλιστα, υπάρχουν πολλοί λόγοι που επηρεάζουν αν αυτό είναι βιώσιμο.

Σχετικά δε με την πρόσφατη δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναφερόμενη στην Ελλάδα τόνισε ότι «το χρέος είναι χρέος», εκτίμησε ότι αυτό που είπε η διευθύντρια είναι «ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, και η επαναδιαπραγμάτευση ή αλλαγή των όρων έχουν δομικές επιπτώσεις».
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Bloomberg: O Ντράγκι πιέζει τους Έλληνες αντι-μνημονιακούς υποψήφιους


ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε αυτό επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θέτει όρια πρόσβασης στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που αποκλείουν την Ελλάδα τουλάχιστον για έξι μήνες, αυξάνοντας έτσι την πίεση για οποιοδήποτε κόμμα κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου να εξετάσει τις απαιτήσεις των επίσημων (κρατικών) πιστωτών της χώρας.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η απόφαση της ΕΚΤ «κλειδώνει» την Ελλάδα εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως ότου επιλυθούν ζητήματα πολιτικής που εγείρονται στην εκλογική αναμέτρηση.

Το κυριότερο, μεταξύ αυτών, όπως αναφέρεται, είναι η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα του οποίου, ο ΣΥΡΙΖΑ, προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι της ΝΔ, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, υπό το φως των δεσμεύσεών του να οδηγήσει σε ευρύ συμβιβασμό την τρόικα των πιστωτών.

Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ύψους 1,1 τρισ. ευρώ της ΕΚΤ έως τον προσεχή Ιούλιο εξαιτίας ορίων στο ύψος των ομολόγων που μπορεί να αγοράσει η κεντρική τράπεζα από μια εκδότρια χώρα, επεσήμανε ο πρόεδρος της, Μ.Ντράγκι, σήμερα στη Φραγκφούρτη. Η Ελλάδα πρέπει, επίσης, να ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, η οποία έχει «κολλήσει», καθώς αγορές ομολόγων δεν μπορούν να γίνουν ενόσω πραγματοποιούνται αξιολογήσει του είδους αυτού, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

«Αυτό είναι ένα καρότο για τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει σε συμφωνία με την τρόικα» δήλωσε ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, στελέχους της Bank of America Merrill Lynch. «Η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα τον Ιούλιο εάν υπάρξει συμφωνία. Αυτό είναι το καλύτερο στο οποίο θα μπορούσε να ελπίζει η Ελλάδα» πρόσθεσε.

Ο κ.Τσίπρας έχει δεσμευτεί να πείσει την ΕΚΤ και την Ευρωζώνη να απομειώσουν την αξία του ελληνικού χρέους που διακρατούν, ώστε να του επιτρέψουν να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και να δημιουργήσει απασχόληση. Είπε αυτήν την εβδομάδα ότι αποκλεισμός της Ελλάδας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα σήμαινε την τιμωρία μια χώρας η οποία υποφέρει ήδη εδώ και χρόνια από λιτότητα.

Το υπάρχον πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της εκπνέει στο τέλος Φεβρουαρίου. Δίχως περαιτέρω βοήθεια η κυβέρνηση θα «μείνει» από χρήματα έως τον Ιούνιο, δήλωσαν δυο αξιωματούχοι που επικαλείται το Bloomberg, αυτόν τον μήνα.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε σήμερα ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να κατέχει περισσότερο από το 33,3% του χρέους τής κάθε εκδότριας χώρας. Τούτο κρατά την Ελλάδα στο περιθώριο, τουλάχιστον μέχρι να αποπληρώσει τον Ιούλιο χρέος που διακρατά η ΕΚΤ, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Δεν έχουμε κάποιον ειδικό κανόνα για την Ελλάδα. Βασικά έχουμε κανόνες για όλες τις χώρες», είπε ο κ. Ντράγκι και πρόσθεσε: «Προφανώς υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις πριν μπορέσουμε να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα».
kathimerini.gr

Ηλεκτρονικά οι άδειες δόμησης από 24 Φεβρουαρίου



Ηλεκτρονικά θα γίνεται από τις 24 Φεβρουαρίου η υποβολή αιτήσεων και φακέλου και την έκδοση και αναθεώρηση αδειών δόμησης σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφεται από τους αρμόδιους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη , Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο και Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη. Με την κοινή υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι από τα τέλη Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της μείωσης της γραφειοκρατίας, της αντιμετώπισης φαινομένων διαφθοράς και της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών, μηχανικοί και υπάλληλοι των αρμοδίων υπηρεσιών θα πραγματοποιούν ηλεκτρονικά τη διαδικασία υποβολής, έγκρισης και αρχειοθέτησης των αιτήσεων για την έκδοση αδειών δόμησης.
Σύμφωνα με την προωθούμενη ΚΥΑ, οι πράξεις ηλεκτρονικής έκδοσης των αδειών, είναι : αίτηση έγκρισης δόμησης, αίτησης αδειας δόμησης, αναθεωρήσεις εγκρίσεων και αδειών δόμησης. «Η μείωση της γραφειοκρατίας δεν συνδέεται με τις πολιτικές εξελίξεις και τους εκλογικούς κύκλους.Στις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων 18 μηνών προσθέτουμε τώρα την αντικατάσταση του χαρτιού στην έκδοση αδειών δόμησης από ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα», δηλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριακος Μητσοτάκης.
από kathimerini.gr

Στα εκτός Βουλής κόμματα το «κλειδί» της αυτοδυναμίας

Εκλογές και άστεγοι...

Photo: Γιάννης ΚόντοςΓιάννης Παντελάκης
 Περνώντας συχνά από την οδό Σοφοκλέους, γύρω στις 11.30 με 12.00 το μεσημέρι, βλέπω ανθρώπους να συνωστίζονται έξω από μια σιδερένια πόρτα. Είναι σαν όλους εμάς, με περίσσια θλίψη και οργή όμως στο βλέμμα. 
Είναι άνθρωποι που περιμένουν...
υπομονετικά κάθε μέρα, ν' ανοίξει αυτή η σιδερένια πόρτα. Αυτή που θα τους οδηγήσει σ' ένα χώρο όπου θα πάρουν το καθημερινό τους γεύμα.

Είναι κάποιοι από τους άστεγους και τους φτωχούς της πόλης που μετέχουν στα συσσίτια του Δήμου. Δεν είναι οι μοναδικοί φυσικά, συσσίτια οργανώνονται και από άλλους φορείς σε διαφορετικά σημεία. Στη Σοφοκλέους, παρατηρώ πως κάθε φορά αυτοί που συμμετέχουν είναι και περισσότεροι. Kαι απ' ό,τι μαθαίνω, αυτό συμβαίνει παντού.

Αναρωτιέμαι, αν όλους αυτούς τους αγγίζουν όλα όσα μας απασχολούν εμάς αυτές τις μέρες. Η προεκλογική περίοδος, τα συνθήματα, οι κραυγές, ο πιθανός νικητής, οι υποσχέσεις, οι συγκεντρώσεις, το ενδεχόμενο συνεργασιών, το ενδεχόμενο ρήξης με τους Ευρωπαίους, το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, ο βάσιμος ή αβάσιμος φόβος που διαχέεται.

Ακούγεται παράταιρο ένας άστεγος ή ένας πολύ φτωχός να ενδιαφέρεται για το αν στη χώρα μας θα έχουμε το ίδιο ή άλλο νόμισμα, αν θα αγοράσει η ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα και πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή.

Μοιάζει σαν απόλυτα ειρωνικό να τους απασχολεί η προεκλογική περίοδος και όσα την συνοδεύουν. Όταν κυνηγάς, στην κυριολεξία, τον τρόπο με τον οποίο θα χορτάσεις την πείνα σου κάθε μέρα, έχει σημασία αν θα σχηματισθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση; Όταν ψάχνεις το πιο ζεστό υπόστεγο κάθε βράδυ για να ξαπλώσεις, σε νοιάζει τι λέει ο κάθε πολιτευτής;

Μπορεί ν' ακούγεται παράλογο, αλλά δεν ειναι. Η απάντηση είναι πως ναι. Ναι, οι εκλογές αυτές αφορούν και αυτούς τους ανθρώπους, ίσως (θα έπρεπε) να αφορούν κυρίως αυτούς τους ανθρώπους. Και ναι, ψηφίζουμε και γι' αυτούς. Και όπως το ερμηνεύει ο καθένας...

 protagon.gr