Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Τί σημασία έχει ο όρος NAVTEX στήν προκείμενη περίπτωση;

Τι σημαίνει η NAVTEX για το Καστελλόριζο
Οι NAVTEX είναι αγγελίες προς ναυτιλλομένους και αφορούν διάφορες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν όσοι ταξιδεύουν στις θάλασσες. Ενημερώνουν για στρατιωτικά γυμνάσια, ποντίσεις καλωδίων, απαγορευμένες περιοχές κ.λπ. Κανονικά ανακοινώνονται αρκετές ημέρες πριν για να ενημερωθούν εγκαίρως τα πλοία που βρίσκονται στην επίμαχη περιοχή. Προφανώς, δεν ήταν αυτή η πρόθεση όσων ανακοίνωσαν την.. τουρκική NAVTEX με την οποία δεσμεύονται περιοχές νοτίως του Καστελλόριζου για σεισμολογικές έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η συγκεκριμένη NAVTEX έχει άμεση ισχύ και ήθελε να αιφνιδιάσει.
Αυτή είναι παλαιά τουρκική τακτική. Επί παραδείγματι, τα ίδια είχαν γίνει τον Νοέμβριο του 2008 όταν η Τουρκία είχε ανακοινώσει την τελευταία στιγμή ότι ένα ερευνητικό πλοίο υπό νορβηγική σημαία, το «Μαλένε Οστερβολντ», επρόκειτο να πραγματοποιήσει γεωφυσικές έρευνες σε απόσταση ογδόντα μιλίων νοτίως του Καστελλόριζου, εντός περιοχής της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ελληνικό πολεμικό πλοίο ενημέρωσε τους Νορβηγούς. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε γεωγραφικές συντεταγμένες που προσδιόριζαν εν μέρει την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Κατόπιν αυτού το νορβηγικό πλοίο συνέχισε τις εργασίες του ανατολικά από τις συντεταγμένες που εδόθησαν, σε περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Τα πράγματα τώρα έχουν αλλάξει. Η Τουρκία έχει δημιουργήσει τον δικό της ερευνητικό στόλο για να μην εξαρτάται από τέτοιες «λεπτομέρειες».
Ο τουρκικός αιφνιδιασμός μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Σίγουρα η Αγκυρα επιθυμεί να ελέγξει τα αντανακλαστικά της Ελλάδος και ιδίως την ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι επίσης βέβαιον ότι έχει ενοχληθεί σφόδρα από την πιθανότητα υπογραφής συμφωνίας οριοθετήσεως με την Αίγυπτο. Πιθανόν να θέλει να προλάβει ένα τέτοιο ενδεχόμενο μέσω της δημιουργίας επεισοδίου.
Ισως πάλι η τουρκική ενέργεια να συνδέεται με τις πιέσεις που δέχεται από τη Γερμανία. Είναι σαφές ότι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε να δει η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην Ε.Ε. είναι ένα ελληνοτουρκικό θερμό επεισόδιο. Η Γερμανία έχει ενεργοποιηθεί πιέζοντας την Τουρκία να αποκλιμακώσει. Η Τουρκία θέλει να αποφύγει τις περαιτέρω πιέσεις κάνοντας ένα βήμα μπροστά…
Η επιλογή του Καστελλόριζου δεν πρέπει να εκπλήσσει. Είναι το σημείο εκείνο στο οποίο τα τουρκικά επιχειρήματα ακούγονται πιο νομιμοποιημένα από τη διεθνή κοινή γνώμη εν συγκρίσει προς άλλες περιοχές, όπως π.χ. της Κρήτης ή της Ρόδου. Η δε χρονική περίοδος γέμει ιστορικών συμβολισμών. Είναι η επέτειος της εισβολής στην Κύπρο το 1974 αλλά και της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης το 1923 που τόσο πολύ θέλει ο Ερντογάν να ανατρέψει.
Τέλος, ο χρόνος που υποτίθεται ότι μας είχε «δώσει» η Τουρκία –μέχρι τον Σεπτέμβριο– είναι θεωρητικός. Οσο και να προειδοποιεί για τους πολιτικούς της στόχους, θα ήταν αφελές να θεωρήσουμε ότι δεν θα κινηθεί έως τον Σεπτέμβριο. Εδώ και πολύ καιρό είναι σαφής η απόφασή της να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με την Ελλάδα που αποτελεί και το πιο σοβαρό εμπόδιο στην επιθυμία της να καταστεί η επικυρίαρχος δύναμη της Ανατολικής Μεσογείου.


Αγγελος Συρίγος
 καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής. Βουλευτής της Ν.Δ. στην Α΄ Αθηνών
- το κείμενο είναι από την Καθημερινή (22.7.2020) 
 
Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020

H συνεκμετάλλευση (τών ενεργειακών κοιτασμάτων) "είναι πολύ μεγααάλο πράααμα, σάν ταξιδάαακι αναψυχής".....

Στρώνεται το χαλί της συνεκμετάλλευσης;
Αν και η κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά να ενημερώσει τα κόμματα και τον ελληνικό λαό για τις ραγδαίες και εξόχως σημαντικές εξελίξεις με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, τα μηνύματα που έρχονται από διάφορες πλευρές επιβεβαιώνουν ότι, ανεξάρτητα όσων θα συμβούν το επόμενο διάστημα και τις κινήσεις τακτικής, στο τέλος της διαδρομής στόχος είναι υπάρξει μια συμφωνία που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα συνιστά μια μορφή συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και των ενεργειακών του κοιτασμάτων.
Η Τουρκία με της Navtex για έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, ουσιαστικά αμφισβητεί έμπρακτα την επιρροή του Καστελόριζου στην οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ. Αυτό που κέρδισε η Άγκυρα με τις τελευταίες κινήσεις είναι πως η περιοχή «γκριζάρεται» επίσημα πλέον από τις ΗΠΑ και έμμεσα από την Κομισιόν, η οποία αναγνώρισε τις τουρκικές διεκδικήσεις. Συγκεκριμένα, το μέν State Department χαρακτήρισε «αμφισβητούμενα ύδατα» την περιοχή των ερευνών, ενώ η Ε.Ε. προτρέπει την Τουρκία σε προσφυγή στη Χάγη, κάτι που προδιαγράφει, σχεδόν με βεβαιότητα, ότι η κρίση του Διεθνούς Δικαστηρίου θα μοιράσει στη «μέση» τις διεκδικήσεις μεταξύ των δύο χωρών. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται εξάλλου και η γερμανική παρέμβαση, τόσο με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες Μέρκελ σε Ερντογάν - Μητσοτάκη, όσο και με τις επίσημες δηλώσεις του Γερμανικού Υπ. Εξωτερικών.Η Τουρκία αφού πέτυχε τον πρώτο της στόχο μέσα σε ένα 24ωρο έντασης, μπορεί τώρα να προχωρήσει σε μερική αποκλιμάκωση. Και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα εμφανίζεται ανίκανη και αδύναμη διπλωματικά και χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, τρέχοντας πίσω από τις εξελίξεις και κινήσεις της Τουρκίας. Ακόμη και αν η ελληνική κυβέρνηση προσπαθήσει για άλλη μια φορά, με όπλο την επικοινωνία, να παρουσιάσει την αποκλιμάκωση ως επιτυχία, η πραγματικότητα είναι πως η Τουρκία απλώς κατάφερε να επιβάλλει τις θέσεις της.
Η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχουν κατ’ επανάληψη κατηγορηθεί για «μυστική» ή προσωπική διπλωματία σε σχέση με την Τουρκία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του το Γενάρη δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο, σχολιάζοντας την άποψη που έχει εκφράσει υπέρ της συνεκμετάλλευσης ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου. Αργότερα αναγκάστηκε  να «αδειάσει» τον αναπληρωτή σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Πρωθυπουργού, Θάνο Ντόκο που αναφέρθηκε δημοσίως στη συνεκμετάλλευση, ενώ αντίστοιχο  θόρυβο προκάλεσαν μέσα και έξω από τη ΝΔ αντίστοιχες δηλώσεις του Χρήστου Ροζάκη. 
Παράλληλα, μια σειρά από άρθρα στο φιλοκυβερνητικό τύπο όπως αυτό του Γιάννη Πρετεντέρη για το «αν αξίζει να πολεμήσουμε για το Καστελόριζο», έχουν προετοιμάσει το έδαφος για μια τέτοια συμφωνία. Άλλωστε και η τουρκική πλευρά έχει στον πιο επίσημο τόνο κάνει γνωστό ότι, μετά την αποχώρηση από την εξουσία του Αλέξη Τσίπρα, που θεωρούσε αρκετά διεκδικητικό, βρίσκεται σε απευθείας συνομιλίες με την Ελληνική πλευρά, κάτι που πάντως αγνοεί η ελληνική κοινή γνώμη.
Μια συμφωνία με τους γείτονες θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο και για την ουσία της. Όμως αν ευσταθούν οι ενδείξεις ότι αυτή είναι προδιαγεγραμμένη και η κυβέρνηση σήμερα επενδύει σε ανέξοδους λεονταρισμούς και υπερπατριωτική ρητορική για εσωτερική κατανάλωση και επικοινωνιακούς λόγους, τόσο πιο ανώμαλη θα είναι η "προσγείωση" αύριο.

Τvxs.gr