Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Γαλάζια_Ανάπτυξη και Νησιωτικότητα

#Γαλάζια_Ανάπτυξη
και #Νησιωτικότητα.
Επιμένουμε να μη μιλάμε για το πως θα μας βρει η μέρα μετά την πανδημία.. Αν το νησί μας και γενικότερα η νησιωτική Ελλάδα, θα έχει κι άλλα "αναχώματα" εκτός από αυτό του Τουρισμού, που μεν είναι η δύναμη βεβαίως της ευημερίας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης αλλά είναι και συνθήκη δυναμικά μεταβαλλόμενη, εύθραυστη και πολυπαραμετρική...
Αναλογίζομαστε λοιπόν τα συν και τα πλην;
Στοχαζόμαστε τις ιδιαίτερες συνθήκες και τις δυνατότητες;
Περισσότερο απ' όλα όμως, ονειρευόμαστε ένα μέλλον πολυπρόσωπο με ισόρροπη ανάπτυξη και ευκαιρίες;
Θέλω να βλέπω μπροστά και να πιστεύω ότι η νησιωτική Ελλάδα, και δή η Μύκονος, μέσα από τις καθημερινές δυσκολίες αλλά και την ομορφιά, έννοιες όχι αντικρουόμενες, αλλά με περίεργο τρόπο συμπληρωματικές, θα κάνει αυτό που πάντα έκανε...
Θα πρωτοπορεί!
Θα αναζητήσει διεξόδους και προκοπή μέσα από λύσεις τεχνολογικές, ήπια εφαρμόσιμες στο οικοσύστημα, λύσεις έξυπνες, λύσεις που θα πρεσβεύουν τη "Γαλάζια" και την φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη...
Θέλω ένα νησί "έξυπνο" πρώτα για τον κάτοικο και μετά για τον επισκέπτη. Γιατί αν εξυπηρετεί τον κάτοικο είναι βέβαιο ότι θα προσφέρει απαράμιλλα υψηλές υπηρεσίες στον παραθεριστή!
Θέλω μια εύρωστη και συνεκτική κοινωνία που θα βάζει στην άκρη τις καθημερινές εντάσεις προς όφελος του γενικού καλού, του μεγαλύτερου στόχου..
Που η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών θα θα παίζει καταλυτικό ρόλο στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των υποδομών.
Που η μείωση στις δαπάνες ορυκτών καυσίμων, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η #ηλεκτροκίνηση και η αποδοτικότητα με χρηστή χρήση των υδατικών πόρων θα αποτελεί την καθημερινότητα μας και όχι ένα σχέδιο επί χάρτου..
Να αναδειχθούμε σε τόπους μηδενικών αποβλήτων, ρύπανσης και μόλυνσης διατηρώντας έτσι το πολύτιμο και πολυσχιδές φυσικό μας κεφάλαιο.
Σε τόπους, που οι αποκλεισμοί θα εκλείψουν και ο άνθρωπος μέσα από την ποιοτικότερη εκπαίδευση και την πολύπλευρη μόρφωση θα έχει ίσες ευκαιρίες με ανθρώπους προερχόμενους από τα αστικά κέντρα. Άλλωστε, όπως απέδειξε περίτρανα η μεγάλη κρίση στη χώρα μας, τόσο η χρηματοπιστωτική όσο και η υγειονομική, το παραγόμενο οικονομικό μοντέλο άκμασε εκτός της "πόλεως" θέτοντας έτσι τις βάσεις για την πρωτοκαθεδρία της υπαίθρου και της νησιωτικότητας.
Πιστεύω στις δυνατότητες του τόπου και όχι στην αστικοποίηση του.
Πιστεύω στην μετατροπή του τωρινού ενεργοβόρου μοντέλου Τουρισμού σε ένα μοντέλο μηδενικού περιβάλλοντικού αποτυπώματος υψηλότατης ποιότητας, μέσα από μια "θάλασσα" πράσινων επενδύσεων τα επόμενα χρόνια...

Η απορία ενός φιλήσυχου καί νομοταγούς πολίτη...

Aπορία φιλήσυχου νομοταγούς πολίτη:
Εκ γενετής είμαι καταγεγραμμένος στα μητρώα αρρένων του Δήμου Καλλιθεας Αττικής. Το γράφει η ταυτότητα μας: Δημότης Καλλιθέας Αττικής.
Εδώ και αρκετά χρόνια ζω στο Νέο Ψυχικό, σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το πατρικό μου σπίτι στην Καλλιθέα όπου έχω να διανυκτερεύσω από τότε που ήμουν 26 ετών.
Στο κέντρο της Αθήνας, 5 χιλιόμετρα από το σπίτι μου, διατηρώ τραπεζικό λογαριασμό από τότε που επέστρεψα από το εξωτερικό στην Ελλάδα το 1992.
Τι μου συμβουλεύουν Χαρδαλιάς κι άλλοι φωστήρες;
Να μετακομίσω και να μένω με την 96ετή μητέρα μου;
Να μεταφέρω αλλού τον τραπεζικό μου λογαριασμό;
Μάλλον δεν θα πάρω απάντηση. Γιατί σε ηλίθιες ρυθμίσεις για απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων συνήθως δεν υπάρχουν έξυπνες απαντήσεις.