Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Κλήσεις για απολογία σε απόστρατους αξιωματικούς για τα εξοπλιστικά...

Κλήσεις σε απόστρατους αξιωματικούς για να απολογηθούν για τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων στέλνουν, σύμφωνα με
πληροφορίες, οι ανακριτές κατά της διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλής και Γιάννης Σταυρόπουλος


Πληροφορίες κάνουν λόγο για δέκα πρόσωπα που φέρονται να δωροδοκήθηκαν στην υλοποίηση συγκεκριμένων συμβάσεων αναφορικά με την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων και τα αντιαεροπορικά συστήματα τύπου Asrad.

Οι δικαστικοί λειτουργοί έφθασαν στα συγκεκριμένα πρόσωπα μετά την απολογία του πρώην εκπροσώπου της γερμανικής εταιρείας ATLAS Παναγιώτη Ευσταθίου, ο οποίος σύμφωνα με απόφαση του συμβουλίου πλημμελειοδικών, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ύψους 500.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του τρεις φορές το μήνα...
naftemporiki.gr

"Κατάργηση της τρόικας η νίκη της ελληνικής προεδρίας"...

«Η κατάργηση της τρόικας θα μπορούσε να αποτελέσει μια πραγματική νίκη για την ελληνική Προεδρία», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε γραπτή δήλωσή του ο ...
επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα.

«Οι Ευρωπαίοι επίτροποι και ο πρόεδρος Μπαρόζο που βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία και να διαπιστώσουν τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα», σημειώνει ο Χ. Σβόμποντα, ο οποίος τονίζει ακόμη, ότι η εξαιρετικά σκληρή λιτότητα που επέβαλε η τρόικα οδήγησε σχεδόν το ήμισυ που πληθυσμού κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ευρωσοσιαλιστών, η τρόικα στις μνημονιακές χώρες έχει αποτύχει και «κανείς δεν τους παρεμπόδισε επειδή δεν υπάρχει δημοκρατικός έλεγχος». «Η έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης είναι ασύμβατη με τις ευρωπαϊκές αρχές», επισημαίνει ακόμη ο Χ. Σβόμποντα, ο οποίος υπογραμμίζει, ότι «απαιτούμε την κατάργηση της τροικας και των καταστροφικών πολιτικών τους και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει πλήρη ευθύνη για τα επόμενα προγράμματα».

Καταλήγοντας, ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας καλεί την ελληνική προεδρία να αναδείξει την πραγματικότητα της αποτυχίας της Τροϊκα σε αντίθεση με την αυστηρότητα την οποία ορισμένοι ηγέτες εξακολουθούν να πιστεύουν. "Αν η Τροικα καταργηθεί στη διάρκεια της προεδρίας αυτό θα αποτελούσε μια πραγματική νίκη για την Ελλάδα και την Ευρώπη", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χ. Σβόμποντα...
enet.gr

Ο ελληναράς και το πακέτο

EΛΛΗΝΑΡΕΣ !
Οδηγώντας τις προάλλες σε έναν εθνικό δρόμο αλλά και σε μια πανέμορφη τουριστική περιοχή της πατρίδας μας εντυπωσιάσθηκα από τα ατέλειωτα πεταμένα σκουπίδια. Σε κάθε στάση στάθμευσης στον αυτοκινητόδρομο αντίκρυζες μπουκάλια, χαρτιά, πακέτα τσιγάρων. Υστερα από κάθε σταθμό διοδίων το ίδιο. Σε απομακρυσμένα ρέματα σόκαραν τα σκουριασμένα ψυγεία και τα μπάζα. Και μετά αναρωτιέσαι, τι να φταίει για όλα αυτά. Να φταίνε άραγε οι «βρωμοξένοι» που μας χάλασαν τη χώρα; Να φταίει το κράτος που δεν μαζεύει αυτά που εμείς πετάμε; ΄Η μήπως είναι έργο κάποιας ξένης δύναμης για να δυσφημήσει τον λαό μας και να διώξει τους τουρίστες; Μπα, φοβάμαι πως αυτή η απολίτιστη συμπεριφορά είναι δικό μας έργο και αποκλειστικό δημιούργημα. Και για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς με τους εαυτούς μας δεν υπάρχει ουδεμία δικαιολογία για τον τρόπο με τον οποίο προσβάλουμε και καταστρέφουμε τη μοναδική μας κληρονομιά. Είμαι, άλλωστε, σίγουρος πως ο ίδιος τύπος νεοέλληνα, ή μάλλον ελληναρά, που πετάει το άδειο πακέτο τσιγάρων από το παράθυρο του αυτοκινήτου του αυτοσυγχαίρεται λίγο μετά για το «πόσο μαγική είναι η χώρα» και πως «τη ζηλεύουν όλοι»…
Βελτιωνόμαστε, δεν λέω. Τα νέα παιδιά ξέρουν τι θα πει ανακύκλωση και σέβονται το περιβάλλον.
Η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει επίσης πως ο Ελληνας σέβεται τους κανόνες και τους νόμους εκεί που εφαρμόζονται. Είναι εντυπωσιακό το πώς, για παράδειγμα, σέβεται ακόμη το μετρό και το κρατάει καθαρό ή το πώς δεν διανοείται καν να καπνίσει στο αεροδρόμιο της Αθήνας.
Εχουμε όμως ακόμη μέσα μας τον ελληναρά, που θέλει να ασελγεί ποικιλοτρόπως πάνω στην πατρίδα του και να το παίζει πατριώτης. Εχει φτιάξει ένα μύθο στο μυαλό του και δικαιολογεί κάθε παρανομία και χυδαιότητα στο όνομα μιας άναρχης δήθεν ανεξαρτησίας.
Το χειρότερο, όμως, είδος είναι αυτό του ελληναρά-πολιτικού που μας έφτασε έως εδώ. Πρόκειται για τους τύπους οι οποίοι χάιδευαν τα χειρότερα ένστικτα του κλασικού ελληναρά και δικαιολογούσαν κάθε συμπεριφορά του. Αν έβλεπαν κάποιον να ρίχνει μπάζα στο ρέμα έλεγαν «έλα μωρέ άσε τον ανθρωπάκο να κάνει τη δουλειά του, έτσι είναι οι Ελληνες». Επρόκειτο για τον τέλειο συμβιβασμό.
Ο ηγέτης δεν χρειαζόταν να γίνει δυσάρεστος και να επιβάλει τον νόμο ή να πείσει για κάποιο όραμα και ο ελληναράς-ψηφοφόρος μπορούσε να συνεχίσει χωρίς συνέπειες τις αγαπημένες του συνήθειες.
Του Αλέξη Παπαχελά

Λαμόγια και λαμόγια

                                                                   Tου Κωστα Λεονταριδη

Magic chair
Aμα έπεφτε σύρμα "τά μάζευε" καί ...χανόταν
Πριν από αρκετά χρόνια, στην περιοχή της Ομόνοιας έβγαζε το ψωμί του ένας παπατζής του παλιού καλού καιρού. Δεν έχω δει άνθρωπο με τόσο κοφτερή ματιά σαν τη δική του. Τα χέρια του -προφανώς ύστερα από χρόνια εξάσκησης- κινούσε άλλοτε με ασύλληπτη ταχύτητα μπερδεύοντας τα τραπουλόχαρτα, άλλοτε κατέβαζε στροφές για να προσελκύει τους περαστικούς να δοκιμάσουν την τύχη τους. Περνώντας από εκεί σχεδόν καθημερινά, αφιέρωνα λίγα λεπτά θαυμάζοντας την τέχνη του. Και κυρίως για να ταξινομώ τις αντιδράσεις αυτών που ποντάριζαν, σίγουροι ότι η δική τους ματιά και η ευφυΐα υπερτερούσαν από αυτήν του παπατζή. «Εδώ παπάς, εκεί παπάς…». Είχα σημαδέψει έναν τύπο, καλοβαλμένο, πάντα γραβατωμένο, τακτικό πελάτη, που όταν η ομήγυρη ήταν διστακτική, έβαζε λεφτά, έβρισκε τον παπά και κέρδιζε. Μαέστρος και αυτός στην αποστολή του. Πού και πού έχανε, για να μην κινεί υποψίες. Χάρη σ’ αυτόν, το παιχνίδι άναβε, ουρές οι υποψήφιοι τυχεροί που τσίμπαγαν το δόλωμα. Εάν δεν ντρεπόμουν μη με δει κάποιος γνωστός, σίγουρα θα υπέκυπτα στον πειρασμό. Σωστά μαντέψατε, έμπειροι αναγνώστες. Ο «καθωσπρέπει» κράχτης του παπατζή ήταν το λαμόγιo του.
Για την προέλευση της λέξης υπάρχουν διάφορες ξενόφερτες εκδοχές – στα δικά μας λεξικά φέρεται αγνώστου ετυμολογίας ή αγνοείται. Αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στο «λαμόγιο» να εισβάλει δυναμικά στο γλωσσάρι μας, κατακτώντας υψηλή θέση στη συχνότητα χρήσης. Εμπλουτίστηκε μάλιστα, αυθαιρέτως και μη, σε γκάμα ιδιοτήτων ώστε ο αβανταδόρος, ο απατεωνίσκος που με το αζημίωτο εξυπηρετεί σκοπούς τρίτων, να αποτελεί φτωχό συγγενή του νεοελληνικού λαμόγιου. Για να μην πελαγοδρομούμε, ας συμφωνήσουμε στο ότι, όπως υπάρχουν μεγάλα και μικρά ψάρια, υπάρχει κλίμακα και στα λαμόγια, των οποίων η προέλευση δεν είναι ταξική. Κι επειδή, παρά τις προόδους της τεχνολογίας, «ηθικόμετρον» δημόσιου και ιδιωτικού βίου δεν έχει εφευρεθεί, ας διατηρούμε την ψυχραιμία μας όταν λαμόγια καταγγέλλουν άλλους για λαμογιές σε αυτό τον χορό των ανανηψάντων. Και τι να πρωτοπρολάβει να διαλευκάνει η τυφλή Δικαιοσύνη μπροστά σε αυτό το νέο απίστευτο κουβάρι; Φαντασθείτε να μην είχαν προηγηθεί τόσες και τόσες καθάρσεις, έτσι;
Τουλάχιστον ο παπατζής και το λαμόγιο του έβλαπταν μόνο τις τσέπες των αφελών (;) περαστικών. Με λιτό τρόπο, ο πολυπράγμων Ιταλός Κάρλο Τσιπόλα στο ολιγοσέλιδο εγχειρίδιο «Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας», που έτυχε θερμής υποδοχής παντού, λέει μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ακράδαντα πως η ηλιθιότητα είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπινων ομάδων και κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλη την κοινωνία, ενώ η πιθανότητα να είναι ηλίθιος κάποιος είναι ανεξάρτητη από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό του ιδίου ατόμου». Θα θυμάμαι πάντα, όταν εμφανιζόταν όργανο της τάξης, την ταχύτητα με την οποία ο παπατζής μάζευε το τραπεζάκι κι εξαφανιζόταν. Την επομένη βρισκόταν πάλι στο πόστο του.                                                                                           (Kαθημερινή 8/1/14)

Ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός στο επίκεντρο της ελληνικής προεδρίας

kathimerini.gr


Με την ολοκληρωμένη διαχείριση του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού θα ασχοληθεί η ελληνική Προεδρία στον τομέα του Τουρισμού, σύμφωνα με ενημέρωση του αρμόδιου υπουργείου.




Όπως τονίζεται, η κατηγορία αυτή έχει σημαντική επίδραση στις εθνικές οικονομίες πολλών κρατών- μελών, καθώς τον περασμένο χρόνο, περισσότεροι από 6 εκατομμύρια Ευρωπαίοι προτίμησαν την κρουαζιέρα και ο πλέον δημοφιλής προορισμός κρουαζιέρας αναδείχτηκε η Μεσόγειος με 3,5 εκατομμύρια τουρίστες.
Η συνεισφορά της βιομηχανίας του θαλάσσιου τουρισμού στην οικονομική μεγέθυνση και την πραγματική οικονομία της ΕΕ είναι εξαιρετικά σημαντική, αποφέροντας ετησίως 38 δισ. ευρώ και 327.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Παραδοσιακά, η Ελλάδα, με τη δεύτερη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ΕΕ, αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στον θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό και ήδη, το υπουργείο Τουρισμού παρακολουθεί στενά την πρωτοβουλία της Επιτροπής για κατάρτιση μιας στρατηγικής της ΕΕ για τις «Προκλήσεις και τις Ευκαιρίες του Θαλάσσιου και του Παράκτιου Τουρισμού στην ΕΕ».
Στο πλαίσιο αυτό, στις 14 Μαρτίου 2014 το υπουργείο θα διοργανώσει Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τον Θαλάσσιο και τον Παράκτιο Τουρισμό, όπου θα παρουσιαστεί η σχετική Ανακοίνωση της Επιτροπής και θα συζητηθούν οι προκλήσεις, τα προβλήματα και οι ευκαιρίες στον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού. Η διάσκεψη αυτή αναμένεται να αποτελέσει μια ενεργή πλατφόρμα για την ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών των υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ευρωπαϊκού τουρισμού σχετικά με τον παράκτιο τουρισμό, τον τουρισμό κρουαζιέρας, το yachting, τη διαχείριση των ακτών, τα θαλάσσια clusters, τη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Σκοπός αυτής της διάσκεψης είναι η προώθηση του αειφόρου θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού στην ΕΕ, σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού από άλλες περιοχές του κόσμου.
Παράλληλα, η ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη διευκόλυνση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για τους υπηκόους τρίτων χωρών, καθώς θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή θα καταστεί ιδιαίτερα επωφελής για την ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία, με αυξημένες τουριστικές ροές ήδη πριν την έναρξη της επόμενης εαρινής περιόδου.
Η ελληνική Προεδρία θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις επί της αναθεώρησης της Οδηγίας για τα Οργανωμένα Ταξίδια, με σκοπό την αναθεώρηση του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς των οργανωμένων ταξιδίων, προκειμένου να περιλαμβάνει και την αγορά τους μέσω του διαδικτύου.
Τέλος, στις προτεραιότητες εντάσσεται επίσης και η ενίσχυση της πολιτικής της ΕΕ που στοχεύει στην προώθηση του τουρισμού με σκοπό τη διατήρηση της θέσης της Ευρώπης ως ηγετικού προορισμού στο διεθνές στερέωμα, αλλά και στη μεγιστοποίηση της συνεισφοράς της τουριστικής βιομηχανίας στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Προς αυτή την κατεύθυνση, η δεύτερη μέρα της διάσκεψης της ελληνικής Προεδρίας στον τουρισμό είναι αφιερωμένη στη συνεισφορά των νέων τεχνολογιών και των εργαλείων προβολής και προώθησης στην προαγωγή του τουρισμού. Ο τίτλος του εν λόγω συνεδρίου είναι «Intense on-line Marketing and New Tools: Challenges and Perspectives».                                                                                                           

Τι προκάλεσε τη χιονοθύελλα που σαρώνει τις ΗΠΑ

Τι προκάλεσε τη χιονοθύελλα που σαρώνει τις ΗΠΑ
H πολική δίνει σκεπάζει τις ανατολικές ΗΠΑ το απόγευμα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας (Πηγή:NOAA/NASA GOES) 
Ουάσινγκτον
Περίπου ο μισός πληθυσμός των ΗΠΑ εκτιμάται ότι βρίσκεται την Τρίτη υπό την απειλή μιας σπάνιας χιονοθύελλας που έριξε τη θερμοκρασία κατά δεκάδες βαθμούς Κελσίου. Το φαινόμενο προκλήθηκε από διαταραχή της λεγόμενης πολικής δίνης, ενός ανέμου που κανονικά περικυκλώνει το βόρειο πόλο και συγκρατεί το ψύχος παγιδευμένο στην Αρκτική.

Οι πολικές δίνες είναι περιστρεφόμενες ζώνες χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, οι οποίες σχηματίζονται κάθε χειμώνα πάνω από το βόρειο και το νότιο πόλο και καταλαμβάνουν την τροπόσφαιρα (το χαμηλότερο τμήμα της ατμόσφαιρας) και μέρος της στρατόσφαιρας (το επόμενο στρώμα της ατμόσφαιρας).

Στην περιφέρεια κάθε δίνης πνέει ένας σταθερός άνεμος, ο οποίος πνέει από τη δύση προς την ανατολή στην περίπτωση του βόρειο ημισφαίριου.

Περιστασιακά, όμως, η πολική δίνη της Αρκτικής εξασθενεί, αφήνοντας τον παγωμένο αέρα να κατέβει προς τα νότια. Σύμφωνα με τη NASA, η πολική δίνη έχει μετακινηθεί νότια αρκετές φορές φέτος, αν και η τελευταία φορά είναι η χειρότερη. Στο παρελθόν, η δίνη έχει κατέβει νότια και στην περιοχή της Ευρώπης φέρνοντας σοβαρή κακοκαιρία.

Σύμφωνα μάλιστα με το Scientific American
, τις επόμενες δεκαετίες το φαινόμενο θα μπορούσε να γίνει πιο συχνό: Λόγω της κλιματικής αλλαγής, η έκταση του πάγου στην Αρκτική μειώνεται τα καλοκαίρια και αφήνει έτσι περισσότερο ηλιακό φως να απορροφηθεί από τη θάλασσα. Η επιπλέον θερμότητα ακτινοβολείται πίσω στην ατμόσφαιρα το καλοκαίρι, κάτι που μπορεί να διαταράξει την πολική δίνη και να τη φέρει νοτιότερα.                          (in.gr)

Οι πιο γυμνασμένοι έφηβοι κινδυνεύουν λιγότερο από έμφραγμα





Σουηδοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στο πόσο γυμνασμένος είναι ένας έφηβος και στον κίνδυνο που αντιμετωπίζει αργότερα, ως ενήλικας, να πάθει έμφραγμα.




Η μεγάλη έρευνα, που περιέλαβε σχεδόν 744.000 άνδρες, έδειξε πως όσοι είχαν κάνει περισσότερη και καλύτερη αεροβική άσκηση ως έφηβοι, είχαν μικρότερη πιθανότητα εμφράγματος, μετά από 30 έως 40 χρόνια.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πέτερ Νόρντστρομ του πανεπιστημίου Ουμέα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας, βρήκαν ότι η θετική σχέση ανάμεσα στην αεροβική εκγύμανση και στην πιθανότητα εμφράγματος υπάρχει ακόμα και άσχετα με το βάρος (δείκτη σωματικής μάζας) των ανδρών, όταν ήσαν έφηβοι. Όμως, οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είχαν σχετικά μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος σε σχέση με τους λεπτούς, που παράλληλα είχαν γυμναστει τακτικά στο παρελθόν.
Οι ερευνητές μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία των Σουηδών νέων που κατατάχθηκαν στον στρατό στην ηλικία των 18 ετών μεταξύ 1969-1984. Οι νέοι συνέχισαν να παρακολουθούνται κατά μέσο όρο επί 34 χρόνια, έως το 2011 ή εωσότου υπήρξε, στο μεταξύ, κάποιο περιστατικό εμφράγματος.
Οι Σουηδοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, για κάθε αύξηση κατά 15% στην αεροβική ικανότητα ενός νέου παρατηρείτο μείωση περίπου 18% στον κίνδυνο εμφράγματος μετά από 30 χρόνια. Ακόμα, η τακτική άσκηση κατά την εφηβεία συσχετιζόταν με μια μείωση κατά 35% στον κίνδυνο πρόωρου εμφράγματος. Σε σχέση με τους πιο καλά γυμνασμένους κατά την εφηβεία νέους, οι λιγότερο γυμνασμένοι είχαν κατά 2,1 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος αργότερα στη ζωή τους.
Όσοι παχύσαρκοι ήσαν σε σχετικά καλή αεροβική κατάσταση, είχαν κατά 71% αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος σε σχέση με τους λεπτούς αγύμναστους, αλλά υπερτετραπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τους λεπτούς γυμνασμένους.
Ο Νόρντστρομ πάντως επεσήμανε πως η μελέτη αναδεικνύει απλώς τη σχέση μεταξύ της άσκησης και των μειωμένων εμφραγμάτων, χωρίς πάντως να μπορεί να αποδείξει πως είναι μόνο η καλή αεροβική φόρμα αυτή που απομακρύνει τον κίνδυνο. «Η σχέση ανάμεσα στην αεροβική εκγύμναση και στην καρδιοπάθεια είναι πολύπλοκη και μπορεί να επηρεαστεί επίσης από άλλους παράγοντες», τόνισε. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση για μειωμένο καρδιολογικό κίνδυνο.                                                                       kathimerini.gr

Ο κατά φαντασίαν θεραπευμένος ξέρει καλά τι έχει αλλάξει πλέον στην Ευρώπη


Παραπολιτική

Αίσθηση προκάλεσε στα χθεσινά ελληνικά ΜΜΕ η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel στον Αντώνη Σαμαρά, μετά από μια μακρά περίοδο στήριξης του από τα γερμανικά κι ευρωπαϊκά media.

Μια καλή σύνοψη του τι έγραψε το Spiegel κι άλλα γερμανικά ΜΜΕ εδώ.

Τα πράγματα είναι απλά και τουλάχιστον η Παραπολιτική τα γράφει εδώ και καιρό, σχεδόν μόνη της στα ελληνικά ΜΜΕ. Ας τα συνοψίσουμε:

-Η Ευρώπη δεν έχει ξεχάσει το ποιος ήταν ο Σαμαράς την περίοδο 2009-2011 και επίσης δεν ξεχνά τη δυσκολία που είχε να συνεννοηθεί με το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά την περίοδο 2007-2009. Η Ευρώπη αποδέχθηκε τον πρώην αντιμνημονιακό Σαμαρά μόνο λόγω του φόβου του ΣΥΡΙΖΑ.

-Η Ευρώπη γνωρίζει ότι αυτό που ο Σαμαράς παρουσιάζει ως επιτυχία του, το ότι δηλαδή η χώρα έμεινε στο ευρώ το καλοκαίρι του 2012, οφείλεται στο ότι ο ίδιος έπαψε να πολεμά το πρόγραμμα διάσωσης και σε κανέναν πιο σύνθετο λόγο.

- Η Ευρώπη εξοργίστηκε, με το δίκιο της, από τον τρόπο που ο Σαμαράς διαχειρίστηκε πολιτικά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο πολιτικάντης πρωθυπουργός συκοφάντησε με τα τερτίπια του τη μεγαλύτερη δημοσιονομική επιτυχία της χώρας και τώρα πια ακούς μόνιμα «αφού έχουμε πλεόνασμα, γιατί να κόψουμε το τάδε/γιατί να αλλάξουμε το δείνα».

-Η Ευρώπη γνωρίζει πολύ καλά τι γίνεται και τι δεν γίνεται πραγματικά σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων. Γνωρίζει ότι η κυβέρνηση την κοροϊδεύει, γνωρίζει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να μην αλλάξει τελικά τίποτα.

-Η Ευρώπη βαρέθηκε να ακούει στις κλειστές συσκέψεις από τον Αντώνη Σαμαρά και τους υπουργούς του ότι μπορεί να μην τα καταφέρνουν καλά αλλά «διαφορετικά θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ». Η Ευρώπη πια απαντά «ας έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ».

-Η Ευρώπη βλέπει τις δημοσκοπήσεις και βλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται κι ότι ο Σαμαράς απέτυχε και σε κάτι που είχε υποσχεθεί, στη διάλυση της Χρυσής Αυγής. Βλέπει ότι η Νέα Δημοκρατία επιστρέφει στο ποσοστό του Μαΐου του 2012 κι ότι αποτυγχάνει με κρότο, συκοφαντώντας το ίδιο το πακέτο διάσωσης. Γιατί να εκτεθεί κι άλλο στηρίζοντας την;

Κυρίως όμως, η Ευρώπη βλέπει κάτι άλλο: ότι η Ελλάδα μένει μόνη της στην κρίση λόγω του ανεύθυνου πολιτικού συστήματος της που δεν λέει την αλήθεια στους πολίτες και προσπαθεί ακόμα και τώρα να τους χαϊδέψει τα αυτιά με υποσχέσεις για έξοδο από την κρίση κι επιστροφή στο εύρωστο παρελθόν.

Σήμερα ο Σαμαράς αλλά ίσως σύντομα και ο Τσίπρας θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα πολύ απλό πρόβλημα: με το ότι οι Ευρωπαίοι βαρέθηκαν να προσπαθούν να μας σώσουν.

Νέο σχίσμα στο παλαιόν ΠΑΣΟΚ…

Κακλαμάνης και Χρυσοχοΐδης αντήλλαξαν βαριές κουβέντες…

Μαλλιά κουβάρια έγιναν πριν από λίγο στη Βουλή ο Απόστολος Κακλαμάνης με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του ΠΑΣΟΚ με τους δύο άνδρες να...
ανταλλάσουν βαριές κουβέντες με αφορμή ρυθμίσεις για το ΤΕΕ. Ο ορισμός του ΤΕΕ ως υπηρεσία μιας στάσης για δικαιολογητικά που συγκεντρώνονται στο Υπουργείο και αφορούν σε τεχνικά θέματα προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος έκανε λόγο για σκάνδαλο καλώντας τον Υπουργό να τις αποσύρει. Ο Μ.Χρυσοχοΐδης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρώην Πρόεδρο της Βουλης κατηγορώντας τον ότι εξυπηρετεί κλαδικά συμφέροντα και ότι μεταφέρει στην αίθουσα τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών, ώστε να μην περάσουν οι διατάξεις που εισηγείται.«Επί δέκα χρόνια προσπαθούμε να περάσουμε αυτές τις διατάξεις και κάθε φορά βρίσκεται ένας κάποιος Κακλαμάνης και ζητά να τις πάρουμε πίσω. Ε, δεν θα τις πάρω πίσω. Δεν θα υπερασπιστώ κλαδικά συμφέροντα, αλλά το δημόσιο συμφέρον" είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Κακλαμάνης απάντησε λέγονατς στον κ. Χρυσοχοΐδη ότι πρέπει να βουτάει τη γλώσσα στο μυαλό πριν μιλήσει και ανέφερε ότι είναι ντροπή να λέει ο κ.Χρυσοχοΐδης ότι αυτός μεταφέρει στο κοινοβούλιο αυτά που λένε απέξω. Ωστόσο, στη δευτερολογία του ο υπουργός Υποδομών υπερασπίστηκε τις διατάξεις λέγοντας πως θα οδηγήσουν το ΤΕΕ στη νέα εποχή, θα γλιτώσουν τον πολίτη από τη γραφειοκρατία και θα συμβάλλουν στην κατάργηση του γρηγορόσημου που ακόμη υπάρχει στο δημόσιο. "Όταν ξυπνήσεις θα είναι αργά" είπε ο Κακλαμάνης στον Χρυσοχοΐδη εκτός αιθούσης και ο καυγάς έδειξε να τελειώνει εκεί.

parapolitika.gr

Φαφλατάδες...

για λίγη δόξα...

Ετσι είναι οι φαφλατάδες. Όταν μια υπόθεση έχει φτάσει στο τέλος της, σπεύδουν να κοκορευτούν ότι αυτοί την οδήγησαν εκεί. Κι ας...
έγινε ακριβώς το αντίθετο. Κι ας έλεγαν οι ίδιοι τα αντίθετα μόλις πριν από έναν χρόνο.

Βγήκε χτες ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης και είπε ότι από το 2005 η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής «είχε τεκμηριώσει» τις ευθύνες των Ακη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά (η απολαυστική συνέντευξή του εδώ). Τώρα, πώς γίνεται να τους «είχαν πιάσει» από τότε και ο μεν Τσοχατζόπουλος να καταδικάστηκε μόλις πέρσι, δηλαδή μετά οκτώ χρόνια, ο δε Παπαντωνίου να μην έχει ακόμη ούτε καν κατηγορηθεί, αυτό ας το αφήσουμε επί του παρόντος στην άκρη.

Είναι τέτοια η επιθυμία του Τραγάκη να πάρει λίγη από τη δόξα ανακριτών, εισαγγελέων και δικαστών, που «ξεχνάει» τι έλεγε ο ίδιος πολύ πρόσφατα για την ίδια υπόθεση. Στις 17 Απριλίου του 2012 σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (δείτε εδώ) ρωτήθηκε γιατί η Εξεταστική Επιτροπή του 2005 (προήδρευε ο ίδιος) δεν είπε ευθέως ότι ο Τσοχατζόπουλος ήταν ένοχος. Και απάντησε: «Δεν είχαμε αποδείξεις»! Και όταν ρωτήθηκε αν είχαν εντοπιστεί ευθύνες και άλλων μελών της τότε κυβέρνησης, ο Τραγάκης απάντησε: «Δεν το ερευνήσαμε αυτό»!

Πώς γίνεται, λοιπόν, η Εξεταστική Επιτροπή του 2005 να «είχε πιάσει» (κατά τον σημερινό Τραγάκη) τους Τσοχατζόπουλο και Παπαντωνίου, όταν (κατά τον περσινό Τραγάκη) για τον μεν πρώτο δεν είχε αποδείξεις και για τον δεύτερο δεν είχε κάνει έρευνα;

Ποια είναι η αλήθεια; Ότι η Εξεταστική Επιτροπή του 2005 (κυβέρνηση ΝΔ-Κώστα Καραμανλή- να μην το ξεχνάμε) δεν παρέπεμψε κανέναν για τα εξοπλιστικά. Τα τέσσερα κόμματα της τότε Βουλής είχαν καταθέσει τέσσερα διαφορετικά πορίσματα (τα πρακτικά εδώ). Και δεν ήταν μόνο οι του ΠΑΣΟΚ, που είχαν εκδώσει απαλλακτικό πόρισμα. Όπως φαίνεται από τα πρακτικά, το ίδιο είχαν κάνει και τα δυο κόμματα της Αριστεράς. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Ιωάννης Πατσιλινάκος και Ορέστης Κολοζώφ και του ΣΥΡΙΖΑ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη είχαν πει καθαρά ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες ούτε για τους Τσοχατζόπουλο-Παπαντωνίου ούτε για τους στρατιωτικούς.

Και η ΝΔ, που είχε σηκώσει ψηλά τη σημαία της «κάθαρσης»; Λόγια, πολλά λόγια, αλλά χωρίς δια ταύτα. Καμιά ρητή αναφορά σε ποινικές ευθύνες και, φυσικά, καμιά παραπομπή.

Αυτά που λέει σήμερα ο Τραγάκης είναι αστειότητες. Τότε υπήρχαν υποψίες, άντε και ενδείξεις, αλλά όχι επαρκή στοιχεία που να οδηγούν σε παραπομπή. Αν υπήρχαν στοιχεία και παραπομπή δεν έγινε, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Καραμανλή κουκούλωσε ένα σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ. Αστειότητες. Ο Καραμανλής μόλις είχε εκλεγεί με τεράστια πλειοψηφία και με συνθήματα κατά της «πράσινης διαφθοράς». Είχε κάθε λόγο να οδηγήσει ένα σκάνδαλο σε δίκη και να πάρει όλο το χαρτί. Δεν το έκανε, γιατί δεν μπορούσε και όσα λέει σήμερα ο Τραγάκης είναι μπαρούφες.

Ο Τσοχατζόπουλος είχε φροντίσει να κάνει καλά τις δουλειές με τις μίζες. Τόσο καλά που ήταν στο απυρόβλητο για σχεδόν δέκα χρόνια από τότε που έπαψε να είναι υπουργός. Και αποκαλύφθηκε από τύχη ή εξαιτίας της αφόρητης ματαιοδοξίας της γυναίκας του, που ήθελε σπίτι απέναντι από την Ακρόπολη. Αν δεν είχε αγοραστεί το σπίτι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, πιθανότατα σήμερα δεν θα συζητούσαμε. Δείτε εδώ πώς ξεκίνησε η έρευνα για τον Άκη, εξαιτίας ενός άλλου… «κωλόσπιτου»!

Εν κατακλείδι: το θηριώδες σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Τσοχατζόπουλο (τον άλλοτε «αριστερό», «σοσιαλιστή» και «πατριώτη», παραλίγο πρωθυπουργό, να μην το ξεχνάμε-μπρρρ…) οδηγήθηκε στο τέλος του μόλις βρέθηκαν τα αδιάσειστα στοιχεία και όταν άρχισαν να μιλάνε οι πρωταγωνιστές του. Τα υπόλοιπα είναι λόγια φαφλατάδων.

Και δεν είναι μόνο ο Τραγάκης. Είναι θλιβερό το θέαμα δημοσίων προσώπων, όλων των πολιτικών αποχρώσεων-πολιτικών, καθηγητών, δημοσιογράφων κ.ά.- που επί χρόνια ήταν στην αυλή του Τσοχατζόπουλου ή συναγελάζονταν μαζί του και σήμερα τον κατακεραυνώνουν ή θέτουν το, δήθεν αθώο, ερώτημα αν «τα έκανε μόνος του».

Νίκος Καρελιάς

Έναρξη της προεδρίας με απαγόρευση συγκεντρώσεων...

Στη σκιά των έντονων αντιδράσεων για την απαγόρευση των διαδηλώσεων όλη την ημέρα στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιείται σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής η επίσημη τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα προηγηθεί η ...
κοινή σύσκεψη του Κολεγίου των Επιτρόπων και του υπουργικού συμβουλίου, το μεσημέρι, στο Ζάππειο Μέγαρο και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας υπουργών και επιτρόπων.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ. Αμέσως μετά οι κύριοι Σαμαράς και Μπαρόζο θα κάνουν δηλώσεις.

Το απόγευμα στην τελετή στο Μέγαρο Μουσικής θα απευθύνουν χαιρετισμό οι κύριοι Μπαρόζο και Ρόμπαϊ ενώ έγινε γνωστό ότι θα παραστεί και ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος...
enet.gr

Απίστευτες εικόνες από την παγωμένη Αμερική...

Στη Νέα Υόρκη η θερμοκρασία κατέρριψε χθες ρεκόρ 100ετίας, καθώς στο Σέντραλ Παρκ ο υδράργυρος έπεσε στους -15,5 βαθμούς, ενώ στο Σικάγο το -33 ήταν απίστευτο κι όμως αληθινό. Οι μισές ΗΠΑ...
ζουν μέσα στη βαθιά κατάψυξη.


Περίπου 160 εκατομμύρια Αμερικανοί νιώθουν στο πετσί τους ένα κύμα ψύχους χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ, που εκτείνεται από τη Μινεσότα έως τη Τζόρτζια με τις πολικές θερμοκρασίες να προκαλούν δεκάδες προβλήματα.

us1
Εχθές ο υδράργυρος έδειξε -22 βαθμούς Κελσίου στο Σικάγο, με τους ανέμους να τον ρίχνουν στους -33 βαθμούς Κελσίου, -15 βαθμούς Κελσίου στη Νέα Υόρκη, ενώ στο Εμπάρας (στη Μινεσότα, στα βόρεια των ΗΠΑ), όπου χθες καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία στην χώρα, τα θερμόμετρα σήμερα έδειξαν -28 βαθμούς Κελσίου (αίσθηση σαν -37 βαθμοί).
us2

Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στον αμερικανικό νότο, καθώς στο Νάσβιλ ο υδράργυρος έπεσε στους -14 βαθμούς Κελσίου και στην Ατλάντα στους -12 βαθμούς. Πρόκειται για θερμοκρασίες πρωτόγνωρες εδώ και 20 χρόνια.
Man silhouetted against arctic smoke rising off Lake Michigan in Chicago
Στη Νέα Υόρκη η θερμοκρασία κατέρριψε εχθές ρεκόρ 100ετίας, καθώς στο Σέντραλ Παρκ ο υδράργυρος έπεσε στους -15,5 βαθμούς Κελσίου.us5us6us7Man walks beside frozen wall on a beach in Chicagous10us12us13us14 matrix24.gr

Μόνο σε τράπεζες και ΕΛΤΑ οι πληρωμές φόρων και οφειλών




Όλοι οι φόροι και οι οφειλές που εμπίπτουν στον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας θα καταβάλλονται από τους φορολογούμενους στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ, με τη χρήση κωδικού πληρωμής όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.




Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε κάθε βεβαιωμένη στη Φορολογική Διοίκηση οφειλή αντιστοιχεί κωδικός πληρωμής, ο οποίος την ακολουθεί μέχρι την εξόφλησή της και με τον οποίον ο φορολογούμενος δύναται να καταβάλει είτε το σύνολο, είτε μέρος της οφειλής του ή των δόσεων αποπληρωμής αυτής.Σε εξαιρετικές περιπτώσεις δύναται η καταβολή των οφειλών αυτών να διενεργείται και στις ΔΟΥ.
kathimerini.gr

Επίσημη «πρεμιέρα» της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.





Με την κοινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων και του υπουργικού συμβουλίου στο Ζάππειο ξεκινά σήμερα η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. Η συνεδρίαση αυτή σηματοδοτεί επισήμως την έναρξη της προεδρίας. Μετά το πέρας της, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Του Παναγή Γαλιατσάτου




Το απόγευμα θα έρθει στην Αθήνα και ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρομπέι, ο οποίος, μαζί με τους επιτρόπους, θα παρευρεθεί στην επίσημη τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας και θα απευθύνει εναρκτήριο χαιρετισμό, όπως άλλωστε και ο πρόεδρος της Κομισιόν. Κεντρικός ομιλητής στην τελετή έναρξης θα είναι ο κ. Σαμαράς.
Ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε στο ΑΠΕ τη βεβαιότητα, ότι η «ελληνική προεδρία θα στεφθεί από επιτυχία» και ότι «θα χαρακτηριστεί από το ίδιο θάρρος, την ανθεκτικότητα και αποφασιστικότητα που οι ελληνικές Αρχές και οι Ελληνες πολίτες επέδειξαν ως απάντηση στην κρίση». Εκανε μάλιστα λόγο για μία ευκαιρία για την Ελλάδα «να δείξει στον υφήλιο ότι δεν είναι μόνο ικανή να διαχειριστεί την κρίση, αλλά ότι συνεισφέρει και στο ευρωπαϊκό εγχείρημα».
Ενόψει έναρξης της προεδρίας, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος επισκέφθηκε το Ζάππειο ώστε να επιθεωρήσει την κατάσταση του χώρου. Μετά την επιθεώρηση δήλωσε ότι «η εικόνα του Ζαππείου είναι εξαιρετική» και πρόσθεσε ότι «τεχνικά είμαστε απολύτως έτοιμοι για τα επίσημα εγκαίνια της ελληνικής προεδρίας». Χαρακτήρισε το πρώτο εξάμηνο του 2014 «εξαιρετικά κρίσιμο» για την Ευρώπη ενόψει των ευρωεκλογών, αλλά και για την Ελλάδα: «Είναι πραγματικά το εξάμηνο της αλλαγής, της στροφής προς την οριστική έξοδο από το Μνημόνιο και την κρίση», τόνισε ο υπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε την προεδρία «μια θεσμική υποχρέωση που πρέπει να την επιτελέσουμε με αποτελεσματικότητα».
Στη δήλωσή του, ανακοίνωσε ότι το κόστος της ανακαίνισης και διακόσμησης του Ζαππείου περιορίστηκε στις 340.000 ευρώ, χάρις στις χορηγίες. Εξήρε μάλιστα τη δράση του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος συμβάλλει καθοριστικά στη συγκράτηση του κόστους της προεδρίας: «Από τα αυτοκίνητα της ελληνικής προεδρίας μέχρι την υποστήριξη την τεχνική, τη λειτουργική, της τροφοδοσίας των γευμάτων και των δείπνων που θα γίνονται στο Ζάππειο, η συμβολή του ιδιωτικού τομέα είναι πραγματικά καθοριστική», είπε. Ο κ. Βενιζέλος παρέλαβε χθες στο Ζάππειο και τα αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις των ξένων αξιωματούχων από τους εκπροσώπους της Cosmocar A.E. Εν τω μεταξύ, την Αθήνα θα επισκεφθεί την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο.  (Καθημερινή.gr)

Την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκάλεσε η είδηση της απόδρασης του καταδικασμένου για την 17Νοέμβρη Χριστόδουλου Ξηρού


Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έκρυψε την έντονη αντίδρασή της και την απογοήτευση της για την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, τον οποίο –να θυμίσουμε- ότι τον θεωρούν ως ένα εκ των πλέον επικίνδυνων και αδίστακτων μελών της οργάνωσης 17 Νοέμβρη.
Να θυμίσουμε επίσης ότι οι Αμερικανοί είχαν ανακρίνει τον Ξηρό μετά τη σύλληψή του και έχουν ιδία γνώμη για τη δράση του και τον ψυχρό τρόπο με τον οποίο παραδέχθηκε ότι μετείχε σε δολοφονίες.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε χθες το βράδυ στον Μιχάλη Ιγνατίου τα εξής:
"Μας ανησυχεί βαθύτατα ότι ο καταδικασμένος για πράξεις τρομοκρατίας Χριστόδουλος Ξηρός, ο οποίος ήταν  να βασικό μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, που σκότωσε πέντε υπαλλήλους της αμερικανικής Αποστολής στην Ελλάδα, αγνοείται μετά από μια άδεια απουσίας από τη φυλακή όπου εξέτιε έξι διαδοχικές ποινές ισόβιας κάθειρξης για δολοφονίες.
Συνεργαζόμαστε με Έλληνες αξιωματούχους σχετικά με την υπόθεση. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εντοπίσει τον Ξηρό και να τον στείλει στην φυλακή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα είναι εταίροι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της, και συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση όσων χρησιμοποιούν τη βία για να επιδιώξουν να επιτύχουν τους στόχους τους».
Να σημειώσουμε ότι παρά την εξάρθρωσή της, οι Αμερικανοί διατηρούν την 17 Νοέμβρη στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν σε διάφορες χώρες του κόσμου. Το γεγονός αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι πίστευαν από τότε, μετά το τέλος της δίκης, ότι η συγκεκριμενη οργάνωση δεν διαλύθηκε, όπως υποσήριζε η Αθήνα.
Πηγή: mignatiou.com