Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (07.05.15)

                                                                                                                  από "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Γιουνκέρ



ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. 
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Πέμπτης ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της χθεσινής κοινής δήλωσης, που έθεσε στο τραπέζι αδιαπραγμάτευτα μέχρι πρότινος θέματα όπως οι μεταρρυθμίσεις στον ασφαλιστικό και εργασιακό τομέα.
Στόχος είναι  να παραχθεί αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες, που θα συνεχίσει να δουλεύει το Brussels Group, έτσι ώστε να φτάσουμε τη Δευτέρα στο Eurogroup με αρκετή πρόοδο, που θα μπορέσει να αναγνωριστεί και από τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Έτσι να αποφευχθεί ένα δεύτερο φιάσκο στο Εurogroup της επόμενης Δευτέρας –μετά αυτό στη Ρίγα της Λεττονίας– καθώς και ένα  “κούρεμα” των εγγυήσεων της ΕΚΤ που θα οδηγούσε στη συνέχεια σε ασφυξία των ελληνικών τραπεζών». Αυτό που είναι ξεκάθαρο από μια σειρά αξιωματούχων που επικοινώνησε η "Κ" είναι ότι αν προκύψει θετική δήλωση από το Eurogroup της Δευτέρας αυτή δεν θα οδηγήσει σε άρση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων απλά θα επιτρέψει να συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας μέσω ΕLA στις ελληνικές τράπεζες.
από kathimerini.gr 

Ένας δημοσιογράφος ρε γαμώτο να πάρει ένα τηλέφωνο...



Να κάνει τη δουλειά του δηλαδή. Ρεπορτάζ. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. 
Η χθεσινή ημέρα ήταν ενδεικτική για την προβληματική (sic) ελληνική δημοσιογραφία: ξεκίνησε και τελείωσε με δύο fake ειδήσεις. Τα πρωινά συμβάντα θα τα γνωρίζετε υποθέτω, έγιναν μάλιστα πρωτοσέλιδο σήμερα στις περισσότερες εφημερίδες: βγήκε στα πρωινάδικα μία μαϊμού-ψυχίατρος και τους αναστάτωσε όλους με τις καταγγελίες της για τη μικρή Άννυ. Απόλαυση.
Το δεύτερο κρούσμα παραπληροφόρησης είχε να κάνει χθες με το ΕΣΡ, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Εδώ λειτούργησαν αρχικά η δημοσιογραφία της ευκολίας (για να μην πω της μονταζιέρας) και αμέσως μετά του copy paste. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Πάρα πολλά sites άρχισαν να αναπαράγουν την είδηση πως έγινε «Πρόεδρος του ΕΣΡ η μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου». Να δεχτώ πως δεν υπήρχε δόλος (πολιτικός ή άλλος) αλλά μόνο κακή δημοσιογραφία. Όσοι ασχολούμαστε καθημερινά με το ΕΣΡ πάντως βάλαμε τα γέλια. Μα τόση άγνοια από δημοσιογράφους κι «έγκριτα» sites όπως το protothema.gr; Ιδού λοιπόν τα στοιχεία επιγραμματικά:
1) Δεν διορίστηκε πρόεδρος του ΕΣΡ η Λίνα Αλεξίου (αυτή είναι η μητέρα της Ζωής, μία πληροφορία άσχετη παντελώς με την είδηση, αλλά αρκούντως «κίτρινη» ώστε να γίνει πολιτικό θέμα και να τραβήξει αναγνώστες).
2) Η Λίνα Αλεξίου είναι αντιπρόεδρος του ΕΣΡ εδώ και οχτώ χρόνια. Απλώς αυτό το διάστημα, επειδή τελείωσε η θητεία του προέδρου κ. Λασκαρίδη (Λασκαρόπουλο τον είδα σε ένα site) ασκεί καθήκοντα προέδρου.
3) Στη Διαύγεια βγήκε πως η Λίνα Αλεξίου ανέλαβε πρόεδρος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΕΣΡ. «Τι την ευχή είναι αυτό και τι κάνει;» ρωτούσε ο Πάσχος Μανδραβέλης στο Twitter αφού προηγουμένως είχε προλάβει να κάνει σπέκουλα παίζοντας με το θέμα «μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου» - θα τα πούμε το απόγευμα για τον κύριο Μανδραβέλη. Τι είναι; Το συμβούλιο για τα εσωτερικά του οργανισμού. Τα μισθολογικά, τις προαγωγές υπαλλήλων, τα έξοδα για χαρτικό υλικό κτλ. Ουδεμία σχέση με το ΕΣΡ και την αποστολή του για τα ΜΜΕ. Οκ, δεν ήξεραν. Δεν ρώταγαν τουλάχιστον; Δημοσιογράφοι είναι. 
4) Τον πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ δεν τα διορίζει η κυβέρνηση, αλλά η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία, των 4/5. Οκ, δεν ήξεραν. Δεν ρώταγαν τουλάχιστον; Δημοσιογράφοι είναι.
5) Αναπληρώτρια πρόεδρος αυτού του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΕΣΡ ορίστηκε (όπως είδαμε στη Διαύγεια) μία υπάλληλος του ΕΣΡ. Όχι κάποιο από τα μέλη του. Ούτε αυτό τους προβλημάτισε; Να τους βάλει να σκεφτούν διάολε...
6) Σε αυτό το Υπηρεσιακό Συμβούλιο που μπήκε πρόεδρος η κ. Αλεξίου, μέλη του είναι υπηρεσιακοί του ΕΣΡ, εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ καθώς και της Αρχής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Ούτε αυτό τους προβλημάτισε; Να τους βάλει να σκεφτούν διάολε...
Μίλησα με την κυρία Αλεξίου στο τηλέφωνο χθες το βράδυ, γύρω στις 8. Αγνοούσε πλήρως το θόρυβο που είχε ξεσπάσει. Και απόρησε. «Αν ζούσε ο Λέων Καραπαναγιώτης», μου είπε, «θα απέλυε την ίδια στιγμή τους δημοσιογράφους που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τι σημαίνει Υπηρεσιακό Συμβούλιο». Αλλά, αναρωτιέμαι: Δεν βρέθηκε ένας δημοσιογράφος να κάνει ρεπορτάζ; Να πάρει ένα τηλεφωνάκι την ίδια την Αλεξίου; Μα, ούτε ένας;

Δημήτρης Κανελλόπουλος
 e-tetradio.gr

Kρούσματα παραπληροφόρησης...


Δεύτερο κρούσμα παραπληροφόρησης χθές, μετά την 50χρονη ψυχολόγο-μαϊμού των καναλιών, αυτή τη φορά από το...
διαδίκτυο και το τουίτερ. Ούκ ολίγες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, αντιγράφοντας η μια την άλλη, υποστήριζαν χθες το απόγευμα ότι «Πρόεδρος του ΕΣΡ η μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου». Ο στόχος τους ήταν φανερός- πέρα από την παντελή άγνοια- να πλήξουν το κύρος της προέδρου της βουλής. 
Η αλήθεια είναι ότι η Λίνα Αλεξίου, αντιπρόεδρος σήμερα στο «λειψό» ΕΣΡ, δεν έγινε πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής. Πώς θα μπορούσε άλλωστε, όταν ο πρόεδρος και τα μέλη του ΕΣΡ διορίζονται από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία. Και όταν η Απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια υπογράφεται από την ίδια τη Λίνα Αλεξίου, η οποία, σύμφωνα με τους προτρέχοντες διορίζει η ίδια τον…εαυτό της πρόεδρο!
Αυτό που δεν κατάλαβαν οι συντάκτες είναι ότι η απόφαση δεν αφορά βεβαίως τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, αλλά το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΕΣΡ που ασχολείται με υπηρεσιακά θέματα των υπαλλήλων, ένα εσωτερικό όργανο, που εν προκειμένω θα ασχοληθεί με προαγωγές υπαλλήλων που εκκρεμούν εδώ και καιρό.
Σε αυτό το Υπηρεσιακό Συμβούλιο τοποθετείται πρόεδρος η κ. Αλεξίου και μέλη του υπηρεσιακοί του ΕΣΡ, εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ καθώς και της Αρχής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα...
Νταρζάνου Αγγέλα
Αυγή

Ένα σχόλιο τής Νέας Μυκόνου γιά τίς δηλώσεις Σαπέν περί ...Νταϊσελμπλούμ

Σαπέν: «Εξαιρετικός πρόεδρος του Eurogroup είναι ο Νταϊσελμπλούμ»
Σαπέν: «Εξαιρετικός πρόεδρος του Eurogroup είναι ο Ντεϊσελμπλούμ»

  


 O υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν κάτι δείχνει στον Γερούν Ντεϊσελμπλούμ (REUTERS)

O υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν εξήρε τα προτερήματα του Γερούν Νταϊσελμπλούμ, του επικεφαλής του Eurogroup, η θητεία του οποίου λήγει σύντομα.
«Ο Γερούν είναι ένας εξαιρετικός πρόεδρος τoυ Eurogroup, το επαναλαμβάνω, ο Γερούν είναι ένας εξαιρετικός πρόεδρος του Eurogroup και το αποδεικνύει από τον τρόπο με τον οποίο εμψυχώνει, διευθύνει τις δύσκολες συζητήσεις, τις περίπλοκες» διαβουλεύσεις σχετικά με το θέμα της Ελλάδας, υποστήριξε ο σοσιαλιστής υπουργός.
Ο Μισέλ Σαπέν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο της ανανέωσης της θητείας του Ντάισελμπλουμ, που είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, έπειτα από μία συνάντηση που είχε με τον ίδιο σήμερα στο Παρίσι. Η θητεία του Ντεϊσελμπλούμ λήγει τον Ιούλιο.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος φαίνεται πως διεκδικεί την θέση αυτή. Η υποψηφιότητά του είχε λάβει το περασμένο καλοκαίρι την υποστήριξη της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
από tanea.gr 

Σχόλιο τής "Νέας Μυκόνου": Καταλάβαμε περί τίνος πρόκειται καί ο ...Σαπέν! 
Εκτός κι άν τόν πηγαίνει τόν Νταϊσελμπλούμ "ψιλό γαζί"... 
...γιατί συνηθίζεται, μέν, αυτό πού λέμε "ο αποθανών δεδικαίωται" (πολιτικά γιά τήν περίσταση) αλλά όχι ότι δικαιώνεται κι ο "ετοιμοθάνατος"!.. 
...o oποίος μέχρι νά τά ...τεζάρει (πάντα πολιτικά, λέμε) ποιός ξέρει τί έχει νά κάμει, ακόμα!!!

 Τόν Ευάγγελο Αβέρωφ -άνθρωπο μέ αυξημένη τήν αίσθηση του χιούμορ καί γι αυτό καί τού γελοίου- άμα τόν ρωτούσες "τί γνώμη έχει" γιά όποιον ήταν "πολύ γκαζοτενεκές"  έπαιρνε σοβαρό ύφος, σέ κοίταζε κατάματα καί έλεγε μέ στόμφο : 
-"Άαα!..Εκ τών αρίστων"!
Καί αμέσως μετά, μονολογώντας, συμπλήρωνε : 
-Έ, βέβαια!...
Δ.Ν.Α. 

Η αβεβαιότητα πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ
 Στο ναδίρ βρίσκονται οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τα οικονομικά τους, αλλά και για την πορεία της οικονομίας εν γένει, ενώ την ίδια ώρα η καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία μετεκλογικά είχε αυξηθεί, πλέον σε σύντομο χρονικό διάστημα κατακρημνίζεται, χάνοντας δέκα μονάδες σε διάστημα μόλις ενός μηνός. Η παραγωγή στον κλάδο της μεταποίησης υποχωρεί συνεχώς όχι μόνον λόγω της εξασθενημένης ζήτησης στην εγχώρια αγορά, αλλά και λόγω της απότομης πτώσης των παραγγελιών από το εξωτερικό. Η μειωμένη ρευστότητα και οι απαιτήσεις των προμηθευτών από το εξωτερικό είχαν ως αποτέλεσμα να μεγαλώσουν οι χρόνοι παράδοσης των παραγγελιών, γεγονός που είναι ικανό να προκαλέσει απώλειες πελατών και αγορών για τα ελληνικά προϊόντα.

Αν μη τι άλλο, οι δείκτες τόσο του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, όσο και της Markit για τη μεταποίηση αποτυπώνουν αυτό που αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά: ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας προκαλεί αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στα νοικοκυριά, συνέπειες οι οποίες είναι δυνατόν να επιδεινωθούν σε περίπτωση συνέχισης αυτής της αβεβαιότητας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στις 92,7 μονάδες (από 96,8 μονάδες τον Μάρτιο), στο χαμηλότερο δηλαδή επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες αποτυπώνονται δυσμενέστερες στη βιομηχανία, ενώ βελτιώνονται οριακά ύστερα από τρεις μήνες υποχώρησης στο λιανικό εμπόριο (στις 87,9 μονάδες από 83,6 τον Μάρτιο), στις υπηρεσίες (τις 73,1 μονάδες από τις 71) και στις κατασκευές (στις 59,7 μονάδες από 55,8 τον Μάρτιο).

Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στις 84,6 μονάδες, επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών, ενώ τον Μάρτιο είχε διαμορφωθεί στις 88,8 μονάδες.

Δυσμενή είναι τα αποτελέσματα για τη βιομηχανία, έτσι όπως αποτυπώνονται στον Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) που καταρτίζει η Markit. Ο εν λόγω δείκτης βρέθηκε τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 μηνών και συγκεκριμένα στις 46,5 μονάδες, από 48,9 μονάδες τον Μάρτιο. Η υποχώρηση του δείκτη οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι ο όγκος των νέων παραγγελιών από το εσωτερικό και το εξωτερικό μειώθηκε απότομα τον Απρίλιο και με αισθητά ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τον Μάρτιο. Ο οικονομολόγος της Markit Φιλ Σμιθ κάνει λόγο για «συνολικά θλιβερή εικόνα των συνθηκών που επικρατούν στον τομέα παραγωγής αγαθών», καθώς επισημαίνει ακόμη ότι η απασχόληση στη μεταποίηση, έπειτα από τέσσερις μήνες μέτριας αύξησης, συρρικνώθηκε, ενώ οι μέσοι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν λόγω των ελλείψεων σε πρώτες ύλες και της περιορισμένης ρευστότητας.

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα, αλλά και η έως τώρα ασάφεια ως προς την υλοποίηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης, επηρεάζουν με ταχύτερο ρυθμό την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, υποχώρησε τον Απρίλιο στις -40,5 μονάδες από -31 τον Μάρτιο. Μάλιστα, η Ελλάδα αποκτά ξανά την πρωτιά μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την απαισιοδοξία. Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την πορεία της οικονομίας, της δικής τους οικονομικής κατάστασης, αλλά και για την απασχόληση, επιδεινώνονται αισθητά τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάιο.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Το δράμα του



Κάποιος από το ΠΑΣΟΚ το έλεγε στο ραδιόφωνο: «Ο Βενιζέλος, όταν ήταν στην κυβέρνηση, δεν προλάβαινε ούτε στην τουαλέτα να πάει». Δεν άκουσα ποιος ήταν αυτός που το έλεγε, γιατί από τα γέλια κόντεψα να μην προλάβω εγώ να φθάσω στην τουαλέτα... Σκεφθείτε, όμως, ποιο ήταν το δράμα του Ευάγγελου! 

Ωστε γι’ αυτό προς το τέλος της διακυβέρνησης όλοι τον είχαν αφήσει μόνο....

από τή στήλη ΦAΛHPEYΣ
στήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Wirtschaftsblatt: Ενδεχόμενος συμβιβασμός της Ελλάδας την οδηγεί σε καταστροφή




REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
Εάν η Αθήνα αποδεχόταν τουλάχιστον τυπικά τους όρους μεταρρυθμίσεων και περικοπών, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια, τότε θα μπορούσαν να χαλαρώσουν κάπως και οι όροι όπως είχε γίνει ήδη το 2014, συμπληρώνει η Wirtschaftsblatt.

Der Standard: "Χρέος της Ελλάδας έπρεπε να είχε διαγραφεί από καιρό"...


Στη διαγραφή ελληνικού χρέους, η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει από καιρό, καθώς, όπως επισημαίνεται,αυτό ποτέ δεν ήταν...
βιώσιμο, αναφέρεται σημερινό σχόλιο της αυστριακής εφημερίδας "Ντερ Στάνταρντ", που στην αρχή του θέτει το ερώτημα, αν όντως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε από την Ευρωζώνη να προχωρήσει σε διαγραφή χρέους της Ελλάδας, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, ή αν όχι, όπως σπεύσει να διαψεύσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Όπως και να είναι το πράγμα, δίκιο έχει, ή θα είχε, με αυτή τη στάση του το ΔΝΤ, καθώς το χρέος της Αθήνας ποτέ δεν ήταν βιώσιμο και λίγο βοηθάει το ό, τι τα δάνεια έγιναν φθηνότερα και παρατάθηκε ο χρόνος αποπληρωμής τους, για να μην υπάρχει οξεία επιβάρυνση του ελληνικού προυπολογισμού, αναφέρει η εφημερίδα. 
Και αυτό, διότι επιχειρήσεις, καταναλωτές, διεθνείς επενδυτές και πιστωτές, εξετάζουν επακριβώς τις οικονομικές προϋποθέσεις - πλαίσιο, πριν αναπτύξουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες και τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η Αθήνα θα καταρρεύσει κάτω από το βάρος του χρέους και των υποχρεώσεων πληρωμών, παρατηρεί η "Ντερ Στανταρντ". 
Σύμφωνα με τον συντάκτη του σχολίου, υπάρχουν ήδη δραματικές συνέπειες καθώς έπειτα από μια μικρή ανάκαμψη η οικονομική κατάσταση καταρρέει και πάλι παρασύροντας στο γκρεμό τα στοιχεία του προϋπολογισμού και για αυτό υπεύθυνοι δεν είναι μόνον οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης στην Αθήνα, αλλά υπεύθυνοι, τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό, είναι οι "αμαξάδες του ευρώ" σε Βερολίνο και Βρυξέλλες. 

«Οι αρχιτεχνίτες της πειθαρχίας παρέβλεψαν ότι εδώ και καιρό έχουν τεντώσει υπερβολικά το σχοινί και τώρα το μόνο που θα βοηθούσε είναι η παραδοχή ότι τα χρήματα των φορολογούμενων που δόθηκαν στην Ελλάδα έχουν χαθεί, κάτι που βέβαια απαιτεί πολύ περισσότερο θάρρος από ό, τι οι συνεχείς πολεμικές ιαχές απέναντι στην Αθήνα», καταλήγει το σχόλιο της "Ντερ Στάνταρντ"...
newsbeast.gr

H αναστροφή...


Πώς φθάσαμε από τα... "βράχια" στην προσέγγιση...
Χρειάστηκαν λιγότερες από 48 ώρες, δύο τηλεφωνήματα και δύο κοινές δηλώσεις για να πάμε από τα...
"βράχια" στην προσέγγιση; 

Η εικόνα είναι πολύ απλοϊκή, και εξόχως μιντιακή, για να είναι αληθινή. Στην πραγματικότητα, χρειάστηκαν πολύ περισσότερα: Από την κίνηση τακτικής του Μαξίμου με το «σήμα εμπλοκής» και την ανάδειξη της σύγκρουσης των «θεσμών», έως - και κυρίως - την ενεργοποίηση όλων των, παρασκηνιακών και μη, πολιτικών διαύλων διαβούλευσης και την διπλωματική παρέμβαση του «γεφυροποιού» Γιούνκερ.

Το αποτέλεσμα δείχνει, για πρώτη φορά ίσως, ουσιαστικό. Δεν πρόκειται για συμφωνία, πρόκειται όμως για το πρώτο κοινό μήνυμα Αθήνας και πιστωτών ότι η λύση είναι εφικτή επί συγκεκριμένου «οδικού χάρτη»: Πρώτο βήμα σ' αυτόν τον «οδικό χάρτη», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα είναι η «δήλωση προόδου» στο Eurogroup της 11ης Μαΐου, θα ακολουθήσει η χαλάρωση των όρων χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, ενώ παράλληλα ανοίγει και η ατζέντα της «μεγάλης συμφωνίας» με καταληκτικό ορίζοντα το τέλος Ιουνίου. 

Ασφαλιστικό και εργασιακά μπαίνουν στο τραπέζι
Σ' αυτή την ατζέντα κυρίαρχη θέση θα έχουν τα δύο θερμά ζητήματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών, στη βάση της προσέγγισης που περιγράφεται στην χθεσινή κοινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
tvxs.gr

Φως στο τούνελ της διαπραγμάτευσης


Στο τραπέζι και οι «κόκκινες γραμμές»

Φως στο τούνελ της διαπραγμάτευσης διαφαίνεται μετά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, καθώς στο τραπέζι βρίσκονται πλέον και θέματα που έως τώρα η Αθήνα εμφάνιζε ως «κόκκινες γραμμές».
Σε «σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων» αναφέρεται η χθεσινή κοινή ανακοίνωση των κ. Αλέξη Τσίπρα και Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.
ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
 Σαφές δείγμα ουσιαστικής μετατόπισης, στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας, αποτελεί η χθεσινή κοινή δήλωση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, κατόπιν μεταξύ τους τηλεφωνικής επικοινωνίας. Τα σημεία που προσδιορίζουν την καμπή στην έως τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων είναι τα ακόλουθα: η αναφορά σε επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία παραπέμπει σε βήμα για την απελευθέρωση των 7,2 δισ. ευρώ του προηγούμενου προγράμματος. Η προαναγγελία ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ανοίξει τη συζήτηση για το ασφαλιστικό και ειδικότερα για το συνταξιοδοτικό σύστημα. Η χρονική μετάθεση της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα προκύψουν, όπως αναφέρεται, έπειτα από ευρεία διαβούλευση και με υιοθέτηση των ευρωπαϊκών προτύπων. Πρόκειται για τρία θέματα τα οποία είχαν αναδειχθεί στα σημαντικότερα «αγκάθια» στις έως τώρα διαπραγματεύσεις και με τη χθεσινή εξέλιξη μπαίνουν στη συζήτηση, όπως φαίνεται με σαφή διάθεση συμβιβασμού.

Η χθεσινή εξέλιξη ήρθε ως αποτέλεσμα της δραματικής αύξησης της πίεσης προς την κυβέρνηση το αμέσως προηγούμενο 24ωρο, που εκδηλώθηκε σε δύο επίπεδα. Κατά πρώτον, με την έντονη δυσφορία που προκλήθηκε στους εταίρους από την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, το απόγευμα της Τρίτης, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας εξαιτίας διαφορετικών προσεγγίσεων στη διαπραγμάτευση και διαφορετικών προτεραιοτήτων ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Κομισιόν, με την ελληνική κυβέρνηση να επιρρίπτει την ευθύνη για το αδιέξοδο σε αυτές τις διαφορές. Με δεδομένο ότι νωρίτερα, το πρωί της Τρίτης, ιδιαίτερα από την πλευρά της Κομισιόν, μεταδιδόταν η εικόνα ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν ικανοποιητικά, η αιφνίδια κίνηση της Αθήνας να αναφερθεί σε αδυναμία συμφωνίας προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια, η οποία διατυπώθηκε αρμοδίως.

Το δεύτερο στοιχείο που έγειρε την πλάστιγγα και δρομολόγησε την χθεσινή εξέλιξη ήταν το σαφές μήνυμα του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, προς τους κ. Γ. Δραγασάκη και Ευ. Τσακαλώτο ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να χαλαρώσει τους περιορισμούς ρευστότητας που έχει επιβάλει στην Ελλάδα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έσπευσε χθες με ανακοίνωσή του να διασκεδάσει τις όποιες εντυπώσεις δημιουργήθηκαν για διάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, μετά τη δική του δήλωση ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι εφικτός και ρεαλιστικός στόχος, η οποία έγινε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από το Μαξίμου περί αδυναμίας συμφωνίας. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι κορυφαίοι υπουργοί που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση δεν είχαν ενημερωθεί για την πρόθεση του πρωθυπουργικού επιτελείου να προβεί σε αυτήν την κίνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες ημέρες, μετά τη διάψευση των προσδοκιών της Αθήνας για πρόοδο των διαπραγματεύσεων που θα επέτρεπε ένα έκτακτο Eurogroup την περασμένη Δευτέρα, αμφιταλαντεύθηκε ανάμεσα στη σύγκρουση ή τον συμβιβασμό με τους εταίρους. Ορισμένοι εκ των στενών συνεργατών του, καθώς και μέλη της κυβέρνησης, ανάμεσά τους και ο Γ. Βαρουφάκης, τοποθετούνταν στις εισηγήσεις τους υπέρ της διατήρησης σκληρής γραμμής, που θα εκφραζόταν με την άρνηση πληρωμής της δόσης στο ΔΝΤ. Η χθεσινή συνομιλία Τσίπρα - Γιουνκέρ και η κοινή δήλωση, αλλά και η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, καταδεικνύουν ότι, τελικά, τείνουν να υπερισχύσουν οι πιο μετριοπαθείς φωνές και οι εισηγήσεις για συμβιβαστική τακτική, καθώς η έλλειψη ρευστότητας καθίσταται, πλέον, ασφυκτική.
Το πλαίσιο της συζήτησης
«Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.-Κ. Γιουνκέρ και ο Αλ. Τσίπρας είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία. Κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας. Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και στην κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο του Brussels Group».
από kathimerini.gr

Οι εφημερίδες σήμερα...


Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ. Λευκά κολάρα στο σκαμνί
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ ο ενιαίος ΦΠΑ 

ΕΘΝΟΣ. ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
ΤΑ ΝΕΑ. Τα παρασκήνια της συμφωνίας

Εξευτελιστικά... λαθάκια για τις ανάγκες της αγοράς...


Με αφορμή την επιπολαιότητα των καναλιών να δώσουν τον λόγο και να υιοθετήσουν τις φαντασιοπληξίες μιας άγνωστης που αυτοπαρουσιάστηκε ως...
ψυχίατρος της «οικογένειας» της δολοφονημένης μικρής Άνι, αλλά και του ιντερνετικού συρφετού που αναμετέδιδε και πλημμύρισε τον κόσμο με τις ίδιες ειδήσεις - μαϊμούδες, μου ήρθε στο νου ένα ανέκδοτο από τις σχολές δημοσιογραφίας.

Είναι λέει, σε ένα αμφιθέατρο ένας καθηγητής και διδάσκει ενώ παράλληλα γλυκοκοιτάζει μια όμορφη κοπέλα που παρακολουθεί μαζί με δεκάδες άλλους φοιτητές το μάθημα. Κάποια στιγμή σπεύδει και αγκαλιάζει το ωραίο κορίτσι και το φιλάει με πάθος. Μετά ζητά από τους φοιτητές να γράψουν όσο πιο γρήγορα γίνεται την είδηση που λίγο πριν είχαν δει με τα μάτια τους. Ένας έγραψε για ποινικό αδίκημα, σεξουαλική παρενόχληση ή προσβολή των ηθών και οπωσδήποτε σκάνδαλο στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αλλος για τα καλά του αυθορμητισμού, της απλότητας και της δημιουργικής οικειότητας στις σχέσεις καθηγητών με τους ενήλικους φοιτητές τους κ.ο.κ.

Στο τέλος, υποτίθεται ότι ο καθηγητής, ξεροβήχοντας τους τραβάει ένα... χέσιμο, σε ολόκληρη την τάξη, για δημοσιογραφική ανικανότητα, αποκαλύπτοντας ότι η χαριτωμένη σπουδάστρια είναι η νόμιμη σύζυγός τους. Και ζήσανε αυτοί καλά και 'μεις χειρότερα; Γιατί χειρότερα; Διότι ο εμπορικός ανταγωνισμός των δημοσιογραφικών δικτύων, διεθνώς και ίσως ακόμα περισσότερο στη δική μας εξαχρειωμένη οριστικά μιντιακή πραγματικότητα της Διαπλοκής, έχει προ πολλού καταστρέψει τις βασικές έννοιες της δημοσιογραφικής λειτουργίας. Η ταχύτητα μετάδοσης και ο εντυπωσιασμός, ώστε να ερεθιστούν τα μηχανάκια μέτρησης της κυκλοφορίας, της τηλεθέασης, της επισκεψιμότητας, της ακροαματικότητας, δηλαδή των άμεσων και έμμεσων πωλήσεων των επιχειρήσεων ΜΜΕ, έχει κατισχύσει της ποιότητας και του βάθους της είδησης...

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του Δημήτρη Τρίμη, πατήστε εδώ

Επιχείρηση «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς»…


Το είπε με τον τρόπο της η Σοφία Βούλτεψη πρόσφατα στη Βουλή...

Πέρα από τα συγκαλυμμένα ή απροκάλυπτα "γερά Γερούν", η απέναντι πλευρά δεν διαθέτει κανένα απολύτως σχέδιο. Το...
είπε με τον τρόπο της η Σοφία Βούλτεψη πρόσφατα στη Βουλή: "Όχι, κύριοι. Εσείς κυβερνάτε. Ό,τι θέλετε, θα το κάνετε εσείς. Δεν θα είμαστε εμείς συνυπεύθυνοι".

Ελλείψει λοιπόν σχεδίου, το μόνο σχέδιο είναι η αποδόμηση της κυβέρνησης. Άλλοτε με την επίκληση οικονομικών αδιεξόδων που επισώρευσαν τα Μνημόνια - και σήμερα οξύνει η υπονόμευση της διαπραγμάτευσης από τους δανειστές. Άλλοτε με συνδυασμένες πιέσεις στην ατζέντα που καταχρηστικά αποκαλείται "της ασφάλειας". Κι άλλοτε με υπερβολικές δόσεις ηθικολογίας, για να πειστούμε ότι και οι τωρινοί είναι εξίσου κακοί, έστω κιι αν οι ηθικολόγοι δεν είναι επ' ουδενί καλύτεροι.

Η Δεξιά επενδύει πολλά στην επιχείρηση "να τελειώνουμε με το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς"... 
avgi.gr

Αρης, μόνος κι έρημος...


Μόνο του, σαν την καλαμιά στον κάμπο άφησε τον Αρη Σπηλιωτόπουλο το σύνολο των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων που εξελέγησαν με την παράταξη του «Αθήνα Μπορείς» στις δημοτικές εκλογές του 2014.  
Το...
χαμόγελο του Αρη Σπηλιωτόπουλου πάγωσε όταν πληροφορήθηκε το πρωί της Τετάρτης ότι πλέον θα είναι επικεφαλής παράταξης χωρίς μέλη! Ναι, καλά διαβάσατε. Θα πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού με επιστολή τους προς τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη οι σύμβουλοι αποφάσισαν να τον εγκαταλείψουν, τονίζοντας ότι τους χωρίζουν ουσιαστικές διαφορές στον τρόπο αντίληψης και προσέγγισης των θεμάτων με τον επικεφαλής τους Αρη Σπηλιωτόπουλο.  
Οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρήστος Τεντόμας, Θανάσης Πλεύρης, Δημήτρης Κωνσταντάρας και οι κοινοτικοί σύμβουλοι Βαγγέλης Ξυδέας, Σπύρος Αθανασάκης, Γιώργος Ρωμανέας και Ροδομαρία Δομάζου αναφέρουν ότι ο Α. Σπηλιωτόπουλος «είναι συνήθως απών», «ουδέποτε συγκάλεσε συνεδρίαση», ενώ προσθέτουν ότι η παράταξη δεν λειτουργεί δημοκρατικά, αφού εκδίδονταν ανακοινώσεις / δελτία Τύπου χωρίς προηγουμένως να έχουν συζητηθεί τα θέματα και χωρίς να έχουν ενημερωθεί τα μέλη της παράταξης... 
BHMAτοδότης

Σημείωση "Νέας Μυκόνου"  
Τί μού θυμίζουν όλα αυτά; Τί μού θυμίζουν;
Ιδίως η τελευταία παράγραφος μέ τά : «είναι συνήθως απών», «ουδέποτε συγκάλεσε συνεδρίαση», 
 ενώ προσθέτουν ότι η παράταξη δεν λειτουργεί δημοκρατικά, αφού εκδίδονταν ανακοινώσεις / δελτία Τύπου χωρίς προηγουμένως να έχουν συζητηθεί τα θέματα και χωρίς να έχουν ενημερωθεί τα μέλη της παράταξης...
-Πάντως γιά νά μού θυμίζουν κάτι (κι άς μήν τό βρίσκω) ...φοβάμαι... ότι κάπου θάχουν ξαναγίνει τέτοια. 
Φεύ...
Δ.Ν.Α.

Αισιόδοξος για συμφωνία ο Τσίπρας μετά τις επαφές με Γιούνκερ και Ολάντ

Αισιόδοξος για συμφωνία ο Τσίπρας μετά τις επαφές με Γιούνκερ και Ολάντ


Ευχαριστημένος δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας από τις επαφές που είχε με ευρωπαίους αξιωματούχους και από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Μιλώντας με δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το Mega, ο Πρωθυπουργός δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για συμφωνία, ενώ εξήγησε πως θα ακολουθήσουν και νέες διαβουλεύσεις με ευρωπαίους ηγέτες.
Προηγήθηκαν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του κ. Τσίπρα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Φρανσουά Ολάντ, με τις οποίες ο έλληνας Πρωθυπουργός επιχείρησε να ξεπεράσει τα εμπόδια που απομένουν στον δρόμο της διαπραγμάτευσης και να φτάσει η χώρα σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές.

Σύγκλιση με Γιούνκερ
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συζητήθηκαν τα «καυτά» θέματα των εργασιακών και του ασφαλιστικού.
Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνδιάλεξη, αναφέρεται ότι οι κ.κ. Γιούνκερ και Τσίπρας «κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση».
Ιδιαίτερη μνεία, κατά την κοινή ανακοίνωση, έγινε «στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας».
Επίσης, οι Αλ. Τσίπρας και Ζ.Κ. Γιούνκερ συζήτησαν «την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή».
«Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα» αναφέρει η κοινή ανακοίνωση.
«Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group» καταλήγει η ανακοίνωση.

Επικοινωνία και με Ολάντ
Ο Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η θέληση και των δύο πλευρών για μια αμοιβαία επωφελή λύση.
από tanea.gr

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (06.05.15)

                                                                                                                                             από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Εισαγγελική πρόταση για παραπομπή 40 ατόμων για το Τ.Τ.



ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

Για σωρεία κακουργηματικών  πράξεων παραπέμπονται σε δίκη 40 άτομα, ανάμεσα τους επιχειρηματίες καθώς και ο πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης και στελέχη της τράπεζας, για την γνωστή υπόθεση των επισφαλών δανείων.
Την παραπομπή τους προτείνει στο συμβούλιο εφετών η εισαγγελέας Μαρία Σουκαρά-Κατσικάδη που ανέλαβε την αξιολόγηση της τεράστιας δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για την πολύκροτη υπόθεση των επισφαλών δανείων της τράπεζας.
Η εισαγγελέας αποδίδει στους κατηγορούμενους σειρά κακουργηματικών πράξεων, ορισμένα από τα οποία τιμωρούνται με ποινή ως ισόβιας κάθειρξης περιγράφοντας ένα «πάρτυ» εκατομμυρίων γύρω από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που κατέληξε σε ζημιές πολλών εκατομμυρίων σε βάρος του Δημοσίου, τα οποία τελικά πιστώθηκαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση και δημιουργήθηκε ο μηχανισμός στήριξης των τραπεζών.
Στην εισαγγελική πρόταση, που αριθμεί σχεδόν χίλιες σελίδες, περιγράφονται οι πολυδαίδαλοι μηχανισμοί που φέρονται, κατά την εισαγγελέα, να χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου δεκάδες εκατομμύρια που δόθηκαν ως επιχειρηματικά δάνεια, να καταλήξουν σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, σε σπίτια ή ακόμα και να χαθούν εντελώς τα ίχνη τους.
Η εισαγγελέας αναφερόμενη στην εκκαθάριση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τον διαχωρισμό της τράπεζας σε υγιή και προβληματικά περιουσιακά στοιχεία αναφέρει ότι:
«Στην κατηγορία των “Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων”, υπήχθη μια σειρά από δανειακές συμβάσεις, τις οποίες το νέο Τ.Τ. αναγκάσθηκε να καταγγείλει την 3-10-2011, καθόσον τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες δεν τηρούσαν τους όρους των συμβάσεων.
Πρέπει δε να τονιστεί, ότι η ανωτέρω μεταβίβαση, χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο, ιδρύθηκε με το Ν. 3864/2010, με σκοπό την στήριξη του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος».
Περιγράφοντας τη ζημιά που προκλήθηκε σε βάρος της Τράπεζας και του Δημοσίου, στην πρότασή της προς το συμβούλιο, επισημαίνει ότι «η συνολική εκτιμηθείσα ζημία της περιουσίας της ανέρχεται στο ποσό των 209.768.000 ευρώ, με την συνολική ανεπάρκεια προβλέψεων να διαμορφώνεται στο ποσό των 88.077.000 ευρώ- συγκεκριμένα η πιθανή ζημία για τις ελεγχθείσες επιχειρηματικές πιστοδοτήσεις... ανήλθε στο ποσό των 208.154.000 ευρώ και επακόλουθα η ανεπάρκεια των προβλέψεων ανήλθε στο ποσό των 87.699.000 ευρώ».
Μεταξύ εκείνων που παραπέμπονται είναι οι επιχειρηματίες Δ. Κοντομηνάς, Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του, Βίκτωρ Ρέστης, Δ. Μπακατσέλος και άλλοι.
από kathimerini.gr